Dodaj do ulubionych

Almera Tino 2004

16.08.12, 00:01
Mam Almerę Tino 2004 i schowki w podłodze. Czy w takim razie foteliki z nogą odpadają?
Jakie są foteliki z isofix ale bez nogi i bez TT?
Myśleliśmy o Romer Safefix Plus wzgldędnie Besafe izi comfort x3 ale oba mają nogę.
Nie wiem już co mam wybrać.
Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 11:43
      bez nogi i tt to tylko Romer Duo plus.
      • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 14:13
        A czy jak są schowki to faktycznie nie można z nogą?
        • mrukumaster Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 16:41
          A to już zależy od producenta samochodu i oznaczeń w instrukcji. Ale w 99% przypadków przy schowkach nie powinno się używać stopy chyba, że stopa opiera się poza schowkiem.
          • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 19:48
            Byliśmy pomierzyć foteliki i niestety stopa opiera się na schowku.

W końcu zrezygnowaliśmy z isofix i zawęziliśmy się do King Plusa i Besafe izi comfort x3. Po długim zastanawianiu się i oglądaniu z każdej strony padło na King Plusa. Kupiliśmy, poszliśmy ze sprzedawcą montować do auta i okazało się że nie chce się poprawnie zamontować sad
            Przez zbyt wystające klamry od pasów. Dało się zamontować ale jeśli pas nie był dobrze zaciągnięty, więc to nie ma sensu.
            Sprzedawca przyniósł izi comfort - minimalnie się ruszał na boki i przód-tył i też nie byliśmy pewni.

I co my mamy zrobić? Jak bym wiedziała że ten samochód będzie stwarzał takie problemy z wyborem fotelika to bym go nie kupiła. A niby to samochód rodzinny...
            • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 21:29
              Wychodzi na to, że Duo Plus montowany na Isofix jako jedyny pasuje. Tylko martwi mnie brak zagłówka. Czy powinnam się tym martwić czy nie?
              • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 16.08.12, 22:55
                Zastanawiam się też nad Jane Exo.
                Jak on wypada w porównaniu do Duo Plus?
                • mrukumaster Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 09:29
                  Wypada gorzej bo musi mieć albo stopę albo TT zamontowane. Brak zagłówka jak bardzo nie szkodzi winkNissan to "japoński" samochód i tam nie jest problemem fotelik na isofixie zwłaszcza że duża część firm japoński na zdjęciach promocyjnych samochodów i pisząc o bezpieczeństwie dzieci i isofxie mają zamontowane właśnie Romery Duo plus i jako akcesorium można je kupować. Nie wiem jak nissan ale mazdy, toyoty czy koreańskie kie tak mają. To samo audi, mercedes czy reanault smile
                  • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 10:44
                    W zasadzie to zaczynam się zastanawiać czy może jednak mamy TT w aucie. Bo bylo by dziwnie gdyby producent zamontował isofix ale bez TT skoro schowki uniemożliwiają użycie stopy.

Tylko że nie wiem jak sprawdzić, nie mam instrukcji do tej wersji auta, polska instrukcja jaką mieliśmy w ogóle nic nie miała odnośnie isofix, nasz samochód jest z Belgi.

W sklepie sprzedawca obejrzał i okazało się że mmay jakieś zaczepy w podłodze bagażnika, ale nie był pewien czy to TT zwłaszcza że były 4 takie same zaczepy - dwa blisko oparcia siedzeń i dwa blisko klapy.
                    • kwap666 Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 11:36
                      Od 9 do 18 kg (od 9 do 48 miesięcy)
                      Romer King
                      Romer Peggy
                      Romer Duo
                      Kiddy Easyfi x
                      Romer King
                      Romer Peggy
                      Romer Duo
                      Kiddy Easyfi x

takie cos znalazlem w instrukcji twojego auta. ani slowa o tt ani o isofixie. z wymienionych tylko romer duo plus
                      • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 11:59
                        Ciekawe.
                        Chętnie zaprosiłabym kogoś kto pisał instrukcję i rekomendował te foteliki aby spróbował je poprawnie zamontować.
                  • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 11:30
                    Czyli Exo musi mieć TT a Duo Plus nie musi a mimo to jest bezpieczne?
                    Gdyby się okazało że mam TT w samochodzie to który z tych dwóch byłby lepszy? (biorę pod uwagę tylko te dwa bo nie mogę mieć nogi i zależy mi na możliwości montażu także na pasy w drugim samochodzie od czasu doc czasu).
                    • amtiredof Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 12:26
                      W Pani aucie Duo Plus'a montować możemy bez użycia TT, oto lista:
                      Klik!

Proszę pamiętać, że dobrze naprężony pas TT nie pozwoli Pani odchylić Duo Plus'a do pozycji spoczynkowej. Trzeba go będzie najpierw poluzować. Jednocześnie nie zniechęcam do dokupienia pasa TT, jeśli hak TT w aucie będzie.

Jane Exo potrzebuje przesadnie dużo przestrzeni przed dzieckiem - Wideo z crash testu - dlatego nie uchodzi za dobry produkt.
                      • mrukumaster Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 12:47
                        Te zaczepy w bagażniku to pewnie takie najczęściej srebrne klamerki to zaczepienia siatek itp. TT musi być tak jakby na środku pod zagłówkiem, z tyłu siedzisk lub w bagażniku tworząc powiedzmy literę V, jeżeli te klamerki masz bardziej z boku to na pewno nie jest TT. Jedynie
                        Duo Plus jest odpowiednią w takiej sytuacji propozycją.
                        • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 17:44
                          Rozwiejcie moje ostatnie wątpliwości.
                          Jak to jest że Duo Plus bez nogi i bez TT jest bezpieczny podczas gdy inne na isofixie wymagają albo jednego albo drugiego?
                          • kwap666 Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 17:53
                            bo duo plus to taki magiczny fotelik z magicznym isofixem ktory podczas wypadku magicznie wbija go w kanape, co romer nazywa systemem antyrotacyjnym. tak niemiec wyslil i to dziala, sprawdzane w setkach testow nigdy nie zawiodlo. przyjmij to za pewnik, madrzejsi od nas glowili sie nad tym zagadnieniem. jesli koniecznie chcesz fotel z noga lub tt - zmien auto albo przymierz bs combi jest duza szansa ze noga oprze sie za schowkiem.
                            • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 17.08.12, 20:27
                              Dzięki za odpowiedzi.
                              Ja się wcale tak mocno przy nodze czy TT nie upieram. Miałam wątpliwości dlatego poprosiłam o wyjaśnienia. W końcu chodzi o bezpieczeństwo mojego dziecka wole więc zapytać pięć razy żeby się upewnić że dokonuję dobrego wyboru.
                              A co do Combi, to też o tym pomyślałam. Muszę przymierzyć i zobaczyć gdzie ta noga się wpasuje, i czy ogólnie do mojego samochodu będzie pasować.
                        • lukaszko1982 Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 12:34
                          Z tym zaczepem do TT to nie jest dokładnie tak jak piszesz.
                          Zazwyczaj są na środku ale np w Mondeo Mk4 kombi jest z boku z dole jakby na nadkolu a nie na oparciu..
                          Wszystko powinno być w instrukcji.
                          • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 20:39
                            u mnie jest coś takiego jak na tych zdjęciach:
                            https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3198713,2,1,WP-000590.html
                            https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3198676,2,2,WP-000591.html
                            • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 20:44
                              Nie widać zdjęć. Może tu będzie widać:
                              fotoforum.gazeta.pl/a/67702.html
                              • kwap666 Re: Almera Tino 2004 22.08.12, 09:52
                                bo pasy mozesz zmienic w aso i w sumie zaplacisz wiecej za fotel na pasach wiecej niz na isofixie. dlatego bez sensu. jak znajdziesz fotel w ktorym noga dosiega do podlogi w schowku to mozesz, ale raczej nie znajdziesz. czy uchwyty na zdjeciu to jest tt zapytaj tych co znaja sie na twoim samochodzie, a najbardziej oddychajaca tapicerka to organic nature.
                                • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 22.08.12, 13:20
                                  Pomysł z wymianą uchwytów okazał się nieudany. Nigdzie nawet w ASO nie chcą wymienić na inne.
                                  Dzięki za odpowiedzi.
    • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 11:59
      W jednym sklepie podpowiedzieli żeby wymienić klamry pasów na krótsze. Co myślicie o tym pomyśle?
      • kwap666 Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 12:29
        dobry pomysl. bez sensu, ale dobry.
        • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 20:31
          Dlaczego bez sensu?
    • antoniksieciunio Re: Almera Tino 2004 20.08.12, 20:46
      Może uznacie że kombinuję, ale zastanawiam się czy nogę można zamontować na podłodze schowka po zdjęciu pokrywy? Czy podłoga pod schowkiem nie będzie za słaba i czy czy noga w ogóle dosięgnie?
    • antoniksieciunio tapicerka romer 21.08.12, 10:58
      To jeszcze poradźcie która tapicerka w romerach najlepsza. Czytam o tym w różnych wątkach, ale jest o różnych rocznikach i pogubiłam się trochę. Z aktualnej kolekcji którą tapicerkę polecacie, żeby jak najbardziej oddychała?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka