Dodaj do ulubionych

Ułożyć sobie życie

31.08.19, 10:19
Co to oznacza według was?
W wątku o Weronice Rosati wiele osób życzy jej ułożenia sobie życia.
Obserwuj wątek
    • katja.katja Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 11:01
      Dla mnie kasa.
      • 21mada Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 11:19
        No to Rosati akurat ma kasę. Czemu wiec życzą jej ułożenia sobie życia?
        • katja.katja Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 11:30
          Zapewne te osoby mają na myśli posiadanie spodni na dłużej niż jeden rok (w tej branży).
    • aaa-aaa-pl Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 12:00
      Monsz wink
      • marta.graca Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 12:38
        Już nie musi być monz, byle był na dłużej ( portki w szafie bezcenne).
    • australijka Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 12:16
      Życia sobie nie ułożyła. Tak starsze pokolenie, do którego należę i ja, mówi o kobiecie bez męża i dziecka. Lub samotnej matce. Dla mnie ułożenie sobie życia to określanie priorytetów, podążanie w kierunku realizacji, osiągnięcie bezpieczeństwa ekonomicznego, brak histerycznej szarpaniny, pewien ład i spokój wewnętrzny. I to wszystko nie musi zawierać w sobie ani pierwiastka małżeństwa ani macierzyństwa. Czasami wystarcza ukochana praca, przyjaciele, rodzina, znajomi, pasja. Spełnienie. Każdy z nas jest inny i co innego mu się w życiu "układa". Dlatego schemat obowiązujący od setek lat nie musi być obowiązujący. Ułożenie życia to trochę jak ułożenie ubrań na półce. Określony porządek jako akceptowany ład społeczny.
    • pikokik Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 12:16
      Dla mnie ułożyć sobie życie to osiągnąć jako taką harmonię w życiu rodzinnym, pracy, własnych emocjach.
    • anika772 Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 13:05
      Dla każdego co innego, ale oczywiście powszechne rozumienie tego zwrotu to współmałżonek+dzieci. W odniesieniu do mężczyzn o wiele rzadziej używany.
    • ichi51e Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 13:07
      Wydaje mi sie ze tak sie mowi o ludziach ktorzy sprawiaja wrazenie zadowolonych z zycia, poukladanych. Czasem to moze byc maz dzieci czasem po portu praca ktora czlowiekowi radosc daje. Znalezienie celu w zyciu inpodazanie w tym kierunku?
      • ichi51e Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 13:07
        Synonim - bycie szczesliwym
    • nangaparbat3 Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 13:24
      Opowiem Ci.
      Powiedziałam mamie, że rozstajemy się z mężem.
      Mama: Może lepiej że wcześniej, jeszcze sobie ułożysz życie.
      Ja: Ale właśnie je sobie ułożyłam!
      • aaa-aaa-pl Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 14:29
        Chyba pokolenie naszych rodziców tak to definiuje- ułożyć sobie życie= mieć męża.
        To kiedyś było ważne( finanse!).
        • pole_koniczyny Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 14:47
          Dla mnie to oznacza bycie dorosłym, niezależnym człowiekiem z pewną życiową stabilnością.
          Dorosłym, czyli takim który sam podejmuje decyzje zawodowe, osobiste i sam za nie odpowiada.

Niezależnym, czyli nie uzależnionym finansowo ani emocjonalnie od czyichś fanaberii. Człowiek niezależny może mieć zobowiązania rodzinne (trudno ich uniknąć mając dzieci czy starszych rodziców), ale nikt nie kieruje jego życiem.

Stabilność nie oznacza koniecznie stałej pracy na etacie w ramach zawodu. Ale uważam, że ułożone życie zakłada, że ma się jakieś cele do których się dąży. Dla jednego to będzie zrobienie uprawnień na biegłego rewidenta, dla innego zdobycie ośmiotysięcznika, dla jeszcze innego prowadzenie domu. Ale uważam, że łapanie kilku srok za ogon i słomiany zapał do miliona projektów są właściwe młodości i wczesnej dorosłości. Z biegiem czasu trzeba się na coś zdecydować i w tym kierunku się rozwijać (co nie wyklucza zmiany pracy, zawodu, miejsca zamieszkania itd w dowolnym wieku, o ile podchodzimy do tego rozsądnie i konsekwentnie).
    • majenkir Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 16:26
      Dla mnie (podkreslam - dla mnie!) to maz, dzieci, dom, psy wink, itp.
    • girasole01 Re: Ułożyć sobie życie 31.08.19, 17:46
      Dla każdego co innego. Nie każdy do szczęścia potrzebuje "portek w domu". Weronika sprawia jednak wrażenie osoby, dla której posiadanie partnera jest bardzo ważne. I często tych partnerów dobiera sobie słabych. Dlatego wydaje się, że dla niej "ułożenie sobie życia" to będzie właśnie stały, bezkonfliktowy związek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka