Dodaj do ulubionych

Blogerskie domy

10.01.20, 11:05
Z okazji postow na temat bloga Simplicite, przyjrzalam sie temu blogowi i kolejnemu od Basi Szmydt. Zwlaszcza ich wystrojom mieszkan. Wszystko jest zrobione tak jak w tym roku modnie, jakies udziwnione armatury do lazienek, lustra wiadomo owalne z rama, itd. To jest ten polski minimalizm z instagrama. Wiem, ze od trendow sie nie ucieknie, bo w sklepach jest to co trendy. Ale zeby az tak? A wam sie takie urzadzanie wnetrz a'la bloger podoba?
Obserwuj wątek
    • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:08
      A tu zebym nie byla goloslowna:

Minimalistyczna lazienka nr 1 basiaszmydt.pl/jak-urzadzic-minimalistyczna-lazienke/ (zrodlo: blog Basi Szmydt)

Minimalistyczna lazienka nr 2: simplicite.pl/lazienka-na-poddaszu-bez-kompromisow/ (zrodlo: blog Simplicite)
      • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:17
        Hehe, minimalizm i płytki od podłogi do sufitu smile
        • saszanasza Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:46
          magia napisała:

> Hehe, minimalizm i płytki od podłogi do sufitu smile

No dokładnie....fajna przestrzeń bardzo zmarnowana, tymi płytkami zabiła łazienkę, mebla pod umywalką też zabiła nieudaną renowacją.
          • saszanasza Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:51
            saszanasza napisała:

> magia napisała:
            >
            > > Hehe, minimalizm i płytki od podłogi do sufitu smile
            >
            > No dokładnie....fajna przestrzeń bardzo zmarnowana, tymi płytkami zabiła łazien
            > kę, mebla pod umywalką też zabiła nieudaną renowacją.
            >
            >

Za to salon ma całkiem fajny chociaż widziałam ładniejsze no ale ten może być.
          • majenkir Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:14
            Jak w rzeźni uncertain
      • mona-taran Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:37
        To ma być dwuosobowa wanna ( ta z pierwszego linku) ? Chyba dla krasnali :p
      • disco-ball Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:42
        Pierwsza dla mnie wyglada jak prosektorium, ta szarość (przy czym ja lubię szarości generalnie) jest taka trupia, zwłaszcza w wannie - ale moze mniej brud widać. i nie podobają mi sie rożne kształty płytek, dostaje oczoplasu.

Druga bardziej mi sie podoba, ale sama bym takiej nie chciała. I złote dodatki mnie nie przekonują. Albo grubo albo wcale - ale moze to teraz spaczenie, bo oglądam Gomorre smile

www.google.pl/amp/s/roma.repubblica.it/cronaca/2017/12/07/news/tor_bella_monaca_bagni_d_oro_stile_gomorra_sfarzo_e_kitsch_nelle_case_popolari_occupate-183371414/amp/

PS po kij na tym blogu 2 jest animacja muszli klozetowej?
        • mona-taran Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:44
          "Stile gomorra " i wszystko jasne 😂
      • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:51
        czyli jeszcze ktoś robi kibelki wolnostojące, hmm. Czarna podłoga tylko dla fanów codziennego walca z mopem.
        • anomalia_pogodowa81 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:49
          thea19 napisała:

> czyli jeszcze ktoś robi kibelki wolnostojące, hmm.

Ja mam wolnostojący. Co jest w nich złego? Pytam serio, z ciekawości.
          • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:23
            anomalia_pogodowa81 napisała:

> thea19 napisała:
            >
            > > czyli jeszcze ktoś robi kibelki wolnostojące, hmm.
            >
            > Ja mam wolnostojący. Co jest w nich złego? Pytam serio, z ciekawości.

są gorsze do sprzątania, więcej zakamarków na zewnątrz, a i w środku nie wiem, czy robią wolnostojące bezkołnierzowe.
            • iberka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:34
              Podwieszane też nie są w standardzie bezkołnierzowe
      • ichi51e Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:13
        Pierwsza ni sie nie podoba. Jest zwyczajnie brzydka.
        Za to komoda mnie zastanowila. Ktora to jest ich? Ta na gorze to jest przeciez zupelnie inna niz na dole? Oni sa przerobili? Taniej by wyszlo zrobic i gledzenie “projekt xxx” zupelnie nie ma sensu skoro sie przerabia po swojemu
        • ichi51e Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:17
          Dodam jeszcze haslo “minimalistyczna lazienka” w wypafku pierwszej (kwiatki kremiki szafki etc) bardzo zabawne. Dla porownanie - prawdziwie minimalistyczna lazienka
          • ichi51e Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:20
            Dobra lazienke juz rozkminilam. Powstal “mebel z dusza”
            • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:24
              Zepsuli ładny mebel
            • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:03
              Rany boskie! Tak zniszczyli piękną komodę sad sad sad
              Za to powinni karać wysokim mandatem!
        • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:17
          ich jest poniżej https://basiaszmydt.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSC00353-2-683x1024.jpg
          • ichi51e Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:22
            Dzieki. Trudno uwierzyc ze moglo wyjsc gorzej. Szkoda ze calej nie zrobili na jasno
            • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:07
              Ta pierwsza jest bardzo fajna i już miałam być pełna podziwu dla państwa bloggerów, jak doszłam do drugiego zdjecia, a potem wersji ostatecznej komody. Gorzej mogło być tylko gdyby całość była w fiolecie a te jasne elementy we wściekłym różu tongue_out
              • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:14
                Obie są ich. Tylko ta pierwsza (owszem, ładna) jest w łazience na dole, a ta druga, którą spaskudzili totalnie jest u góry, w tej łazience o której jest wpis.
                • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:25
                  Powinni im zabrać tą drugą komodę i oddać do adopcji 😉
                  • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:54
                    Obawiam się, że jest patologicznie skrzywdzona i trzeba by najpierw terapii, bo do adopcji to się teraz nie nadaje.
            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:37
              >Trudno uwierzyc ze moglo wyjsc gorzej. Szkoda ze calej nie zrobili na jasno

Powinni sobie związać ręce i nie dotykać jej w ogóle- oryginalna była rasowa, z dyskretną politurą i nawet nieco zniszczona wyglądała o niebo lepiej, niż ta amatorska renowacja, odbierająca jej połysk i brutalnie podkreślająca jasnym kolorem detale, które najlepiej wyglądały jednobarwne. Faktycznie trzeba ją było walnąć na rózowo-fioletowo, mniej byłoby żal tego Hałasa...
        • disco-ball Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:10
          Przepaskudna imho.
        • memphis90 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:13
          To jest komoda mojej babci...
      • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:20
        Nie mam nic przeciwko tak urządzonym łazienkom (oczywiście coś bym tam zmieniła po swojemu, ale ogólnie ok), natomiast nie nazwałabym tego minimalizmem.
        Od mody się nie da uciec i nawet nie potrzeba, najlepiej jednak stawiać na pewną uniwersalność i ponadczasowość, a z pewnością sprawdza się brak przeładowania. Wolę jednak, żeby ludzie wzorowali się na ww, niż robili u siebie koszmarki z kilku rodzajów kolorowych płytek i dekorów (zasłanianych następnie ręcznikami i szlafrokami w kolejnych tęczowych barwach), w zamiarze "na bogato", a z taniutką armaturą i sprzętem, niszczejącym w szybkim tempie.
      • memphis90 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:09
        Nie jestem hejterem z założenia, uwielbiam oglądać czasopisma o wystroju wnętrz. Ale to coś z linku jest koszmarne. Wyglada jak punkt dekontaminacji na izbie wytrzeźwień. PRLowskie białe kafle do sufitu, metalowa półka i nawet ten wylinialy kwiatek zupełnie jak z korytarza podstawówki z lat 80.
        • majenkir Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:16
          Hahaha, piekne podsumowanie wink
        • ichi51e Re: Blogerskie domy 17.03.22, 16:22
          o tak - nieślubne dziecko rzeźni i punktu dekontaminacji na izbie
      • spanish_fly Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:10
        Tak, obie łazienki bardzo ładne.
      • mamtrzykotyidwa Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:31
        A w czym te łazienki są minimalistyczne, bo w ilości wydanej na nie kasy, to na pewno nie.
        Więc w czym ten minimalizm?
        Do tej pory myślałam, że minimalizm polega na tym, żeby jak najmniej wydawać i jak najmniej kupować, i jak najmniej ingerować w naturę i jak najmniej śmieci produkować, i kupować jak najtańsze rzeczy, a nie te najmodniejsze i najdroższe.
        Więc?
        Ktoś mi to wyjaśni?
        Źle myślałam?
        • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:40
          Dla mnie podobnie, choc minimalistycznie byloby wydac wiecej, by kupic jakosc i design dobry na lata. Te lazienki nie wygladaja jak na lata.
          • spanish_fly Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:40
            Czemu nie?

Tym razem kompletnie nie rozumiem Waszych krytycznych komentarzy. Łazienki wyglądają bardzo porządnie, neutralnie. Spokojnie mogłyby w takim stanie przetrwać ze 20 lat, szczególnie ta z płytkami po sufit. Ta druga jak na mój gust jest przyciasna, jak na ilość wciśniętych tam elementów, ale też wygląda dość uniwersalnie.
            • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:43
              Dla mnie to nie sa neutralne lazienki, ale zbior trendow ubieglego roku z instagrama. Cos co bedzie w modzie na chwile nie jest neutralne.
              • spanish_fly Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:56
                To pokaż takie, które Twoim zdaniem są uniwersalne i ponadczasowe?

Ta pierwsza moim zdaniem równie dobrze mogła powstać w latach 80-tych.
                • aandzia43 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:35
                  Otóż to, widełki 30 lat. Moja znajoma ma bardzo podobną z dziewięćdziesiątych lat.
            • starczy_tego Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:29
              Ja tez nie rozumiem tej krytyki, to są ładne, współczesne łazienki. Wole już trendy z insta niż zielone meble np.
              • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:06
                Jak dla mnie żadna współczesność, lata 80 lub wcześniej. Przejdź się do jakiegoś zapyzialego ośrodka zdrowia czy domu starców, łazienka będzie identyczna.
      • dziennik-niecodziennik Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:41
        Ja nie wiem czy ten nr 1 to minimalistyczny jest...
    • l.waniliowa Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:13
      a gdzie monstera w białej doniczce ustawionej na drewnianym stojaku? czy może już wyszła z mody?
      • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:08
        O monsterze bedzie osobny wpis, ekologiczny wink
        • l.waniliowa Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:15
          Na tym pierwszym blogu jest wielka monstera w salonie, a i w łazience chyba jakaś mini wersja się czai obok umywalki
      • majenkir Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:18
        Od monster prosze sie odstosunkowac, sa sliczne. Mam ich juz pięć - matke z Ikei i jej czworo dzieci big_grin.
        • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:19
          Są bardzo dekoracyjne, tylko trzeba mieć na nie miejsce wink
        • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:21
          moją z ikei - rośnie w poprzek i nie mam jej jak do kokosa podwiązać - koty dopadły i zmaltretowały latem. Dopiero teraz zaczyna przypominać monsterę.
        • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 09:02
          Mnie przerażają....tak jak storczyki 🙄😎
          • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:09
            Ostatnio widziałam śliczną maluską monsterkę w LM, ale nie kupiłam. Mam ciemno w salonie, właśnie zabijam w nim szeflerę, wcześniej umarła róża chińska. Trzymają mi się (jako tako) tylko lasy w słoiku.
            • anomalia_pogodowa81 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:51
              To akurat monstera Ci się nada, ona nie potrzebuje dużo światła smile
      • quilte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:53
        Ha, wychodzi na to, że moi dziadkowie byli trendsetterami że ho-ho! Wielka monstera stała u nich już dobrych 40 lat temu smile
        • l.waniliowa Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:57
          Ostatnio byłam na zapyziałej poczcie i tam na linoleum stała właśnie taka monstera, tez pomyslałam ze wyznaczaja trendy smile
          ciekawe czy paprotka i pelargonia zalicza swoj comeback na salony
          • majenkir Re: Blogerskie domy 11.01.20, 06:14
            Mysle, ze generalnie wszystkie rosliny maja teraz wielki comeback smile. I bardzo dobrze!
          • magia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 08:58
            Wersja ogrodowa pelargonii - bodziszek już od kilku lat jest bardzo trendy.
            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:39
              Bodziszków nie widziałam, ale do łask wróciło choćby geranium, co mnie bardzo cieszy-uwielbiam!
              • magia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 18:54
                Polska nazwa geranium to właśnie bodziszek smile
                • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:46
                  No weź, polska nazwa geranium to anginka big_grin

A poważnie- wrzuć sobie bodziszka do gugla, wypluwa zupełnie inne kwiatki, geranium wywala jako geranium/anginowiec
                  • magia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 22:45
                    Anginka i geranium to potoczna nazwa pelargonii (Pelargonium graveolens).

Bodziszek to polska nazwa grupy roślin bylin o łacińskiej nazwie Geranium. Jest go ponad 400 odmian.

Chyba różne rosliny miałyśmy na myśli smile

• thea19 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 22:59
                      pelargonia to pelargonia, bodziszek to bodziszek. Jedno rośnie w skrzynce/doniczce i nie zimuje w gruncie a drugie jest byliną zimującą. O mawianiu "anginka" na pelargonię (ale nie na każdą tylko angielską chyba) słyszałam o nazywaniu jej bodziszkiem nie.
                      • magia Re: Blogerskie domy 12.01.20, 07:36
                        A kto nazywa pelargonie bodziszkiem?
                        Jeśli to do mnie (drzewka na komórce już nie widzę) to przeczytaj mojego posta jeszcze raz.

Łacińskie Geranium to polski bodziszek.
                        Łacińskie Pelargonium graveolens to polskie geranium/anginka.

Obie rośliny należą do rodziny Geraniaceae .
                        Mówienie na Anginke Geranium jest w zasadzie niepoprawne, bo nie należy do rodzaju Geranium (..) tylko Pelargonium .
            • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:11
              Pelargonia to chyba co innego niż geranium (bodziszek)?
              • l.waniliowa Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:53
                Terminologia botaniczna to źródło nieustannych sporów. Siła tradycji jest tutaj ponad nazwami gatunkowymi i potocznymi.
                U mojego męża w domu na brzoskwinie mówi się śliwki i żadna siła tego nie zmieni big_grin
                • black_magic_women Re: Blogerskie domy 12.01.20, 17:41
                  l.waniliowa napisała:
                  > U mojego męża w domu na brzoskwinie mówi się śliwki i żadna siła tego nie zmien
                  > i big_grin

A w jakim regionie?
                  • l.waniliowa Re: Blogerskie domy 12.01.20, 18:14
                    Cześć z Wołynia, część z Warszawy, nie wiem jakie jest źródło tego zwyczaju.
        • mona-taran Re: Blogerskie domy 10.01.20, 17:00
          Moja babcia też miała! Zabili ją moi dwaj kuzyni:p marniała i marniała, babcia nie mogła dość czemu, aż raz przyłapała mojego małego kuzyna sikającego do doniczki:p babcia zapytała czemu sika do kwiatka a on ja to " bo Borys mi powiedział, że jak zdechnie, to zrobimy sobie dzidę! " 😂
          • kropkaa Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:06
            🤣😂😅 dawno nic tak szczerze mnie nie rozbawiło 😆😁😂
      • chatgris01 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 09:44
        Filodendrony odzyskały prawdziwą nazwę? wink
        W latach 80 i wcześniej nie używano nazwy "monstera".
        • thea19 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 10:59
          filodendron to filodendron, monstera to monstera. moja babcia na monsterę mówiła prawidłowo.
          • magia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 11:24
            Dokładnie. To dwie zupełnie różne rosliny. Monster jest w sprzedaży kilka odmian, filodndronow kilkanaście.
            Swoją drogą na e rozumiem zachwytu monstera.
            Tzn. doceniam urodę i liście jak ser szwajcarski, ale po kilku latach z tego się robi gigant wzdłuż i wszerz. To nie jest minimalistyczna roślina i tak naprawdę do niewielu się pomieszczeń nadaje.

Moja mama ma monstery od zawsze, czyli przynajmniej od 30 lat i widzę jak ta roślina potrafi przejąć we władanie przestrzeń.
            • chatgris01 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:29
              Przecież napisałam, że to dwie różne rośliny.
              • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:49
                W sumie to tego nie napisałaś, wrecz przeciwnie
                • chatgris01 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:52
                  Napisałam, że rośliny zwane dawniej filodendronami odzyskały swoją prawdziwą nazwę monstera, gdzie masz przeciwnie?
                  • magia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:07
                    Ale monstera to zawsze była monstera, a filodendronow jest mnóstwo i żaden aż tak nie przypomina monstery. Może trochę Philodendron elegans.
                    Zerknelam do "Mieszkamy wśród kwiatów" wydanie polskie z 1984, przedruk z niemieckiego wydania z 1974 i monstera pojawia się kilkukrotnie, ma też osobna stronę ze zdjęciem. Więc nie wiem skąd ci się te filodendro wziął.
                    • chatgris01 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 20:00
                      Stąd, że dawniej to była rozpowszechniona potoczna nazwa, zresztą do dziś funkcjonuje nazwa "filodendron monstera" fajnyogrod.pl/porady/monstera-dziurawa-filodendron-monstera-uprawa-pielegnacja-podlewanie/
                  • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:52
                    Nigdy nie słyszałam, zeby ktoś na monstery mowił "filodendron" czy odwrotnie, ani kiedyś, ani dziś
                    • chatgris01 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 20:03
                      Ale mówił, mimo iż nie słyszałaś. Popatrz sobie w necie.
    • triismegistos Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:14
      Yyy nie wpadłabym na to, że minimalizm polega na stawianiu kwiatków, stoliczków i innych durnostrojków.
      • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:18
        A dla mnie chyba najbardziej raza te zlote armatury w domu 2, bo to obecna moda, ktora szybko przeminie. I te typowe blogerskie lustra.
        • triismegistos Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:33
          Mi tam się złota armatura podoba, nie jest w niczym gorsza od czarnej, chromowanej czy co tam się komu wymyśli. Armaturę trzeba mić, więc czmu nie złotą?
          Okrągłe czy tam owalne lustra też sa ok, w niczym nie ustępują kwadratowym.
          Ale te wszystkie wazoniki, pudełeczka, po co to komu?
      • hanusinamama Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:22
        Chciałam powiedziec własnie ze moja łazienka niechcący bardziej minimalistyczna...
      • disco-ball Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:44
        Własnie. Poza tym, z tego, co te blogerki piszą maja jakieś tacki, półeczki na kosmetyki i inne badziewia, zakładam, ze po tygodniu użytkowania obie łazienki bedą zagracone pudełkami i flakonikami. Wole, jak wszystko jest pochowane.
      • aandzia43 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:40
        Ta pierwsza łazienka, z kwiatkami, bardzo szybko zrobi się kompletnie nieminimalistyczna, bo szafek w neij jak na lekarstwo. Jak się zacznie normalne codzienne użytkowanie to pojawią się butelki, słoiczki, kubeczki. Druga ma dużo szafek, ma szansę pozostać biała i sterylna.
    • agnieszka_kak Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:21
      Zalozenia -"brak otwartych szafek na kosmetyki", ale te reklamowane stoja wszedzie.
      To juz ja mam bardziej minimalistyczna lazienke- szyba prysznicowa, 2 umywalki, szafka, koniec. Nie trzymam na wierzchu niczego, zadnych szczoteczek. I nienawidze prostych bialych plytek ktore nadaja wyglad prysznica basenowego.
      Lazienka z linku jest brzydka przez te plytki, trudna do sprzatania przez kwiaty, kosmetyki i durnostojki.
      • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:33
        Myślisz, że to wszystko stoi tam cały czas? Robią sesje a później zdjęcia przez kilka tygodni wrzucają codziennie jako nowe 😉
      • bei Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:38
        Mam bardziej minimalistyczne łazienki- nie mam szyb we wnękach kabinowych, są na tyle duże, ze woda nie chlapie na resztę łazienki😜, i tez mam wszystko schowane oprócz używanych ręczników, papieru toaletowego i szczotki z pojemńikiem. Właściwie, to szczotka schowana, pojemnik wyglada jak minimalistyczna dekoracja.
    • mikams75 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:23
      to ja juz nie wiem, co to jest minimalizm...

ale zaczelam sie zastanawiac - dlaczego ja nie mam roslin w lazience? Mialam kiedys malego bambusa ale zdechl. I teraz mysle co i gdzie w lazience postawic.
      • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:33
        Ja mam w łazience przygarnięte rośliny, które nie chcą rosnąć i są chorowite, takie spa dla roślin, najchętniej bym jeszcze powiesiła z łazience ze trzy kwietniki dla reszty. I w ubikacji, też z oknem, mam 6 roślin. Przez okna w łazience i ubikacji wpada nocą światło latarni, tak, że nie trzeba zapalać światła. Może to też ma wpływ na to, że rośliny tam się dobrze mają?
      • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:36
        U mnie świetnie rosną wężownice, a nawet pod oknem nie stoją. Kupowałam je w Ikei w wersji micro - wysokość z doniczką ok 10-15cm.
        Teraz mają 60-70cm i ciągle nowe przyrosty się pojawiają.
        • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:46
          koty też ci tam świetnie rosną wink
        • mikams75 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:49
          wyglada jak szczypiorek wink
          Kot swietny.
          • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:46
            Jest grubszy i sztywny jak drut gdy kot go nie podzerasmile))
        • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:22
          I jeszcze kot się mieści smile
          • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:08
            Z trudem smile to 9kg kociątko smile
        • hanusinamama Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:20
          O mam to samo tyle ze je przesadziłam do jednej zbiorczej wiekszej donicy zeby mi sie kilka nie pałętało.
        • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:18
          A kot ci tego nie zjada? Ewentualnie zrzuca.
          Moje futrzaki są strasznie cięte na wszelkie rośliny, potrafią mi nawet rozmaryn obgryzać.
          • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:01

Gdybym je w łazience zostawiła to z kwiatka by kikuty zostały, więc w łazience są tylko przy okazji, bo żerują smile
            Ale tylko na tym.
            Storczyków, i ficusow nie ruszają.
            Zato zżerają tulipany sad

• aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:04
              Chociaż tyle wink
              Moje potrafią mi zdewastować nawet sukulenty...
              • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:15
                Moje maja respekt do kaktusow, odkąd jeden z kotów przysiadl, szykując się do skoku - i trafił dupką prosto w kaktusa... Ale skok wyszedl wyjątkowo efektownie.
                • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:12
                  Przy skoku ważne jest wszak odbicie 😂
              • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:16
                Mój kaktusa nie ruszał, natomiast kaktus zawsze stał w futrze, które czasami próbowałam wyczesywać szczotką smile
          • hanusinamama Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:40
            U mnie koty maja do gryzienia to co w ogrodzie plus na łące dalej..jakoś gardzą domowymi roslinkami.
        • kosmos_pierzasty Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:53
          Z ikei to draceny ustawiłam w łazience, te maleńkie po 5 zł, w tym roku musiałam je po kolejnym przesadzeniu przestawić, bo przestały się mieścić... Teraz muszę coś innego wykombinować.
    • bigzaganiacz Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:30
      od 42 minuty
      youtu.be/rjaWGoKMcSs

to jest jutuber normalny czlowiek a nie jakis minimalistyczny petak
      postawil sobie dom za zdaje sie 300 tysiecy w ktorym da sie wygodnie mieszkac i go sobie urzadzil tak jak mu sie podobalo

to tak dla porownania dla tych co uwierzyli ze ta nedzna szopa wyszla ponad 600 tysiecy
      • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:16
        Oborze jakie to okropne, tandetne czarno-biało-biurowe ble. Na każdym rogu widać taniość mającą udawać bogactwo (meble, podłoga, oświetlenie). Szopka jest 1000% lepsza. Widok ma gorszy jedynie.
        • bigzaganiacz Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:37
          Oborze jakie to okropne, tandetne czarno-biało-biurowe ble

ale to nie tobie sie musi podobac

a każdym rogu widać taniość mającą udawać bogactwo (meble, podłoga, oświetle

akurat on nic nie udaje mowi gdzie kupil i ile zaplacil

opka jest 1000% lepsza.

heheh, dobre dobre , nie wiem w jakim swiecie jakas nie ustawna buda dla psa jest lepsza od domu no ale moze w twoim jest

Widok ma gorszy jedynie.

HAHAHAHHAAH , czyli ten wow efekt ktory mial nastapic w szopie w lesie jakim jest widok jest gorszy od tego co mozna miec na normalnej dzialce HAHAHA
        • frequenter.light Re: Blogerskie domy 10.01.20, 17:48
          Szopka lepsza? smile
          • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:07
            Wg mnie tak, a nie jestem fanką szopki. Szopka ma swoje minusy i kilka plusów. To ma ładny widok jak już się jest na zewnątrz i nie patrzy na meble.
            • bigzaganiacz Re: Blogerskie domy 10.01.20, 20:26
              O dzizas

Myslalem ze w domu liczy sie jaoosc wykonania ocieplenie wentylacja klimatyzacja uklad pomieszczen w ktorych ds sie funkcjinowac no ale widocznie najwazniejszr sa meble , no ok
              • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 20:51
                bigzaganiacz napisał(a):

> Myslalem ze w domu liczy sie jaoosc wykonania ocieplenie wentylacja klimatyzacja uklad pomieszczen w ktorych ds sie funkcjinowac

To jest wstępna oczywistość.

no ale widocznie najwazniejsze sa meble , no ok

Nie tyle meble, co cała aranżacja big_grin
              • black.emma Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:03
                bigzaganiacz napisał(a):

> O dzizas
                >
                > Myslalem ze w domu liczy sie jaoosc wykonania ocieplenie wentylacja klimatyzacj
                > a uklad pomieszczen w ktorych ds sie funkcjinowac
                I gdzie to masz u swojego vlogera? Też szopka tylko większa i z badziewiastych materiałów. Pokoiki kurniki, elewacja za 2 lata odlezie, założę się, ze zimą będzie miał 18 stopni bo "lubi chłodniej".
                Szopka jest bardzo przeceniona i niefunkcjonalna ale dom będzie chociaż niskokosztowy i będzie się ładnie starzeć, a ten z vloga jak wiele budowanych "systemem gospodarczym".
                • bigzaganiacz Re: Blogerskie domy 11.01.20, 01:53
                  No nie jestem pewien ze ty predzej odleziesz niz ta elewacja a 18 stopni to mial bez grzania w poprzednim sezonie
        • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 20:49
          "Łazienka jak łazienka. Żyd jest".
          No i wszystko jasne big_grin big_grin big_grin
        • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:23
          Jak dla mnie taras, jadalnia, salon ok, nie do końca w moim stylu, ale ok. Nie widzę "taniosci mającej udawać bogactwo", widzę zwykle meble w zwykłym domu, niekonieczniw po linii aktualnej mody z blogaskow. W biurze straszny pierdolnik - robiąc projekt od zera można zadbać o to, żeby kilometry kabli nie plataly się po podłodze, ustawienie mebli kompletnie nieergonomiczne, ale może jemu tak wygodnie...? Sypialnia beznadziejna, zagracona, wyglada jak stare, niepasujące meble przywiezione z poprzedniego mieszkania i ustawione jak popadnie.
      • majenkir Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:33
        Moze to kwestia zlego filmowania, ale wyglada to strasznie ponuro.
      • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:16
        Jakim cudem wnętrza, w których użyto trzech kolorów, mogą wyjsć tak zagracone i tak banalne jednocześnie?
        No i na tym filmiku widać wyraźnie, co ematki mają na myśli, radząc: kup jak najprostsze drzwi, kup jak najprostsze drzwi. Od tych pasków aż zęby bolą...
        • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:38
          W jakim sensie z tymi drzwiami, podobają ci się te paski, czy nie? Ja mam bardzo proste drzwi, żadnych żłobień i przeszkleń, tylko porządne wypełnienie, no i biały na wysoki połysk, by rozjaśnić.
          • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:43
            Jak ją zęby bolą, to raczej nie wink
            Mnie takie drzwi też się nie podobają sad
            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:49
              Już brzydkie drzwi wejściowe zapowiadały atrakcje we wnętrzu...
              • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:54
                Brzydkie nie brzydkie, IMHO to nie są drzwi do domu, tylko do jakiegoś budynku użyteczności publicznej.
                • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:49
                  Ogródek pasuje do drzwi. Rzędy tujek, rzędy lampeczek, biały grysik i na nim roślinki od linijki dopełniają całości- banał aż boli, jak otoczenie firmy transportowej albo siedziby dystrybutora armatur łazienkowych
      • solejrolia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:07
        Oj, przestrzegajcie przed wejściem w takie filmiki. To jest coś okropnego...
        • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:50
          No i chyba ranimy uczucia zaganiacza, bo coś mi się zdaje, ze pokazał swoją dumę i radość a tu zonk...
      • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 18:27
        Wystarczyła pierwsza sekunda i meble w salonie brrrr
      • ichi51e Re: Blogerskie domy 17.03.22, 16:29
        taniocha
    • miodowenewsy Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:31
      Prosektorium nie łazienka bez tych kwiatkow ale i one niewiele pomagają brrr
      • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:39
        Która z łazienek?
        • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:46
          Jak dla mnie pierwsza wygląda jak rzeźnia tudzież prosektorium wink
          • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:49
            ale ta druga już nie.
            • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:01
              Ta druga jest tak obojętna i bez wyrazu, że niczego nie przypomina - jest jak wydmuszka
              • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:07
                Lubię takie, kompletnie neutralne, hotelowe. Mojej nie pokażę, ale ma podłogę z płytkami przypominającymi starą miedź i wąski pasek mozaiki w tym kolorze na wysokości ok. 2 metrów, poza tym wielkie białe kafle, 30x60, ogólnie w innym stylu. Tu płytka podłogowa u mnie, media.bahag.com/assets/resp_product/90/31/90316051_21218256.jpg tak tylko dla uzmysłowienia, że u mnie jest inaczej wink i nie bezosobowo.
                • memphis90 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:23
                  Piękna jest. Ja też chcę takie.
                  • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:30
                    Ponoć w Polsce gdzie można znaleźć, ale mój eks-mąż, który teraz przerabia moje mieszkanie w Polsce, by sobie tam mieszkać /skomplikowane, wiem/ po prostu zmałpował moją kolorystykę i woził płytki z Berlina z bauhaus. I jeszcze podobne, ale w kolorze starej stali kupił do kuchni, ja bym tam widziała coś innego, ale on się zakochał.
                    • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 01:25
                      alpepe napisała:

> Ponoć w Polsce gdzie można znaleźć, ale mój eks-mąż, który teraz przerabia moje
                      > mieszkanie w Polsce, by sobie tam mieszkać /skomplikowane, wiem/ po prostu zma
                      > łpował moją kolorystykę i woził płytki z Berlina z bauhaus.

Takie miedziane ( i inne "metalowe") ma też ceramika Caesar, z serii Trace. www.caesar.it/gres-porcellanato/effetti-piastrelle/piastrelle-effetto-metallo-in-gres/
                • pitupitt Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:29
                  Wyglada zupełnie jak tau corten, u mnie na podłodze i na gebericie. Swoją drogą rewelacyjne płytki na podłogę - nic na nich nie widać, zero kurzu, kłaków czy zachlapań
                  • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:34
                    Twoje idą bardziej w brąz, czy też bardziej pomarańcz?
                    • pitupitt Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:17
                      Brąz z beżem, rudym + stebrne przetarcia
                      • pitupitt Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:21
                        Srebrne, u mnie jest ich b. mało. Wybieraliśmy takie egzemplarze, które tych przetarć mają niewiele, bo bałam się że dużo srebrnego będzie głupio wyglądać. Chociaż biorąc pod uwagę rozmiar łazienki (1,5×2m) to mało prawdopodobne
                        • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:39
                          Podobne do mojego, bo może nie identyczne. Uwielbiam je. Mienią się w słońcu, a też mam maluteńką łazienkę, bo się uparłam, by wepchnąć tam jeszcze kibelek.
                          • pitupitt Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:15
                            To mamy podobne doświadczenia😁
                  • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:20
                    Mam płytki o podobnej strukturze ale szare, takie przecierane, trochę lappato, miejscami matowe, miejscami błyszczące. Są doskonałe. Brudu na nich nie widać właśnie z powodu tej niejednolitości.

• alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:16
                      Lappato też ładne, ale ja szukałam ciepła i industrii jednocześnie. Pochodzę z regionu przemysłowego i mi się te płytki akurat kojarzyły.
          • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 11:58
            To pewnie dlatego ze wszystko zakafelkowane i te kafelki niezbyt fajne.

Mnie poraza ta lazirnka druga, z mini wanna 130cm i czterema rodzajami kafelkow, schowana szczota do toalety (sorry ale wyjmujesz ta cala szczotke z tej szafki za kazdzym razem i potem to odkladasz? A jak cos sie wyleje, masakra) i brzydkimi zlotymi armaturami.
            • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:03
              A mnie się ta druga podoba, aczkolwiek taka stojąca wanna musi być dość ciężka do ogarnięcia z zewnątrz.
              • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:21
                Ale to jest wanna o dlugosci 130cm, przeciez to bez sensu taka wanne. Mozna miske sobie wlozyc.
                • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:26
                  Ja mam taką 120 cm, obudowaną, chciałam mieć koniecznie wannę, a gdybym zrobiła większą, nie miałabym bocznych półek na kosmetyki. Tak więc 130 dla mnie już jest wystarczająca, a że balia? trudno niech będzie i balia.
                • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:30
                  Przecież to zależy od wzrostu użytkowników.
                  Niektórzy zapominają (tak jak z wielkością samochodu), że wielkość nie jest jest symbolem luksusu, tylko dostosowaniem do potrzeb wink
                  • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:00
                    To pewnie zalezy do czego ktos jest przyzwyczajony. Ja mam tylko 160cm wzrostu i nie wyobrazam sobie tak malej wanny, mamy wanne 170cm ale w rzeczywistosci jest troche krotsza bo w oblym ksztalcie.
                    • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:09
                      U mnie wanna też na 170 i w krótszych nie jest ok....przed zakupem testowałam wanny wchodząc do nich smile)
                    • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:08
                      A ja mam 158 wzrostu i najidealniej czuję się w wannie 130 cm. W dłuższych się topię wink
                      • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:17
                        ja mam 165cm i wannę 190cm i krótszej bym nie chciała bo ona na dnie nie ma tyle samo co na górze
          • disco-ball Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:13
            Tak, haków jeszcze brakuje smile
          • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:44
            iberka napisała:

> Jak dla mnie pierwsza wygląda jak rzeźnia tudzież prosektorium wink

I szpital, pamiętaj o szpitalu big_grin
            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:52
              Furda, ze nie ma w tym kraju żadnego szpitala w bieli big_grin Przypomniały mi sie czasy świetności wiadomego forum i namiętne apele o "ocieplanie" jasnych wnętrzbig_grin
              A pierwsza łazienka po zdyscyplinowaniu dupereli i zunifikowaniu/zredukowaniu ilości doniczek- ładna.
            • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:01
              Nie szpital, tylko dom opieki. Baza jednolita i spokojna, prysznic wystaje ze ściany, a pomieszczenie spełnia dodatkowo role składzika rzeczy różnych. W takiej łazience jak coś przypadkiem odstawisz na półke lub podłoge, to przez trzy dni nie znajdziesz, bo tam i wrotki i torebka cukru stopia sie niezauważalnie z reszta wyposażenia wink
    • lauren6 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:01
      Osobna wanna i osobny prysznic w jednym pomieszczeniu trochę mi się kłócą z ideą minimalizmu. Ale może się nie znam.

Dziwię się, że jeszcze nie było komentarzy jakim obciachem jest podwieszany kibel.
      • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:22
        A o co chodzi z tym podwoeszonym kiblem? Przeciez teraz chyba tylko takie sie robi, czy ja sie myle?
        • agnieszka_kak Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:47
          Kibel podwieszany zajmuje wiecej miejsca, i jest drozszy. Rozumiem ze niektorzy wciaz stawiaja stojace gdy maja bardzo male toalety (oddzielne od lazienki), te podwieszane po prostu sie nie mieszcza. Czemu blogerka tak zrobila to nie wiem.
          • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:59
            Chyba żartujesz. Podwieszany (razem z geberitem) zajmuje tyle samo lub mniej miejsca. Ja sobie to dokładnie wymierzyłam przed remontem mojej łazienki. A każdy cm miałam na wagę złota.
          • pitupitt Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:26
            Nie żartuj. W b. małej łazience 1,5×2 m spokojnie zmieściliśmy geberit, także da się
          • magia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:33
            Nie zajmują je więcej miejsca sedes podwieszany. Zwłaszcza gdy wybierzesz taki, który nie ma stelaża tylko zabetonowuje się go w ścianie, typu Kombifix.
            • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:39
              stelaż montuje się w ścianie a nie na ścianie i potem obudowa kg i też zajmuje mało miejsca
          • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 11:56
            Hmm, tu ok. 1m2 da sie i geberit i prysznic zmiescic 😀
            • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:46
              teoretycznie tak, ale w praktyce, to papier toaletowy namoknie, a człowiek się obije o umywalkę big_grin
              • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:05
                No jakoś trzeba żyć i z taka, to kamieniczna łazienka w Kopenhadze, sporo tam takich 😀
                • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:56
                  Kurdę, ja mam w ubikacji niestety okno, bo jak tak patrzę, to całkiem poważnie mogę stwierdzić, że i u mnie się w kibelku to zmieści. Gorzej z zachowaniem suchości. Idę zaraz z miarką i zobaczę po raz kolejny.
                  • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 16:06
                    Sa i z oknem 😀
                    • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 16:14
                      Zresztą wpisz sobie københavner badeværelse w google grafike to wiecej takich "inspirujących" mini mini kibelko- prysznicy wyskoczy 😀
                      • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 16:52
                        Jakbym nie patrzyła, nie mieści mi się to w głowie. Wszystko mokrusieńkie po prysznicu.
                        • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:53
                          No ale jak masz do wyboru nie mieć prysznica, albo mieć go razem z wucecikiem, to o czym tu dyskutować? Papier chowasz na czas prysznica i już. Jest przestrzeń jaka jest i trzeba ją po mistrzowsku zagospodarować. Widziałam takie łazienki w Azji, nie miałam pojęcia, ze są i w Europie...
                          • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:24
                            Czyli sądzisz, że powinnam?
                            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 20:26
                              Ale co powinnas? Masz do dyspozycji 1 m2 i ani metra więcej, to kombinujesz z tym, czym dysponujesz, to przecież przekłada sie na każdą dziedzinę życia. Niekomfortowe, ale mozna sobie to wyobrazić.
                      • gryfna-frelka Re: Blogerskie domy 17.03.20, 17:29
                        Skat, wielkie dzieki za podanie hasla do Google - niedawno probowalam wyszukac wlasnie kopenhaskie lazienki w kamienicach i szlo bardzo, bardzo opornie, a teraz myk i jest smile
                        • skat_0 Re: Blogerskie domy 17.03.20, 17:43
                          Nie ma sprawy, ale jak wrażenia po obejrzeniu? Wpadło coś w oko?
                          • gryfna-frelka Re: Blogerskie domy 17.03.20, 22:05
                            Tak, wlasciwie to tak - ispiracja podloga w jednej z lazienek. A szukalam dlatego, ze ktos mi nie wierzyl ze w Danii, "na Zachodzie!!", ludzie a nawet cale rodziny funkcjonuja z lazienkami wielkosci metra².

• frequenter.light Re: Blogerskie domy 17.03.20, 18:13
                          którego hasła? big_grin
      • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:53
        A jest?
        • bigzaganiacz Re: Blogerskie domy 10.01.20, 12:59
          moze narazie jest na etapie wychodka albo jest tak upasiona ze nie ma stelaza na podwieszany kibel zeby ja utrzymal
          • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:10
            Hę?
          • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:40
            gdyby była tak upasiona, że stelaż nie wytrzyma, to by było o niej głośno. stelaż ma wytrzymać 400kg
            • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:49
              Tak absolutnie serio - jeżeli zawsze lądowałaś na łóżku jak gęś lub inne ptactwo, to ok. Rozumiem. Ja się walę na łóżko z pełnym impetem, a inercja swoje waży i czasami do tego impetu dochodzi impet współspacza. No więc wracamy do fizyki i zadań domowych. Więc przy jakiej prędkości przy danym wektorze wytrzyma dany materac jeżeli wspólna masa, to dajmy na to chude 120kg? I tu jestem pewna, że teściowa by mi kazała wyjąć notes i policzyć.
              • thea19 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:53
                nic nie policzę bo fizyka to nie moja dziedzina a takie zadania robiłam w liceum ponad 20lat temu. Serio dupa jest na takiej wysokości, że upadając urwie kibel mający utrzymać min 400kg? Przecież tu się nawet nie ma gdzie rozpędzić zadem.
      • disco-ball Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:14
        Dlaczego jest obciachem?
      • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:38
        Lauren, wyjasnij o co chodzi z ta toaleta, i jakie nie sa obciachem.
        • lauren6 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:51
          Podwieszany (lub nie podwieszany) kibel to dla niektórych kontrowersyjny temat jak buty, stopy i torebki Michaela Korsa:
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,169059932,169059932,Fachowca_dzisiaj_pogonilam_.html
          • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 16:26
            I torebki O-bag big_grin
    • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 13:11
      Pierwsza wygląda strasznie miszmaszowato. Za dużo różnych wzorów, które nijak ze sobą nie współgrają. Druga wygląda katalogowo. Kopiuj wklej z dowolnego homebooka.
      Nie powiem... moja łazienka nie wyszła fajnie i jest relatywnie nijaka, ale wciąż lepiej niż te.
      • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 14:01
        Dlaczego lepiej? Bo tak uważasz czy masz na to racjonalne, wypunktowane argumenty?
        No i bez własnych zdjęć to każda ma cudo najpiękniejsze na świecie big_grin
        • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:49
          Jak posprzątam, to może pokażę tongue_out, ale 1 - nie ma się czym chwalić. Łazienka jest malutka i musiałam w niej zmieścić pralkę i suszarkę nie w słupku (wymóg męża) więc jest też ciasna. No i kolory szafek zmieniałam 4 razy po drodze (z szarych na morski na bordowy i w efekcie na żywy zielony) ale przynajmniej nie czuję się jakbym mieszkała w katalogu. Ta druga łazienka z wskazanych jest duża i można z nią zrobić lepsze rzeczy niż zostały zrobione.
          • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:55
            Tak wyglądała w czasie remontu
            • starczy_tego Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:20
              matko, zieleń....zastanawiam sie zawsze, kim sa ludzie, którzy wybierają taki kolor do wnętrz wink
              • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:42
                teraz już wiemy smile
              • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:42
                W tym przypadku są to ludzie niezdecydowanitongue_out
                Jedna ze ścian jest ceglana. Szara (zbyt ciemna - niedogadane z architektką) podłoga, drewniane blaty i wybór kolorów staje się ograniczony. Alternatywą był żółty (serio).
                Ale spokojnie... kuchnia ma elementy granatowe (jedna ściana szafek) i rudawe (podłoga i cegły), salon ma miodową i zielono-niebieską kanapę, a sypialnia jest w kolorze zieleni kancelaryjnej (określenie męża) z miedzią, ciemnym drewnem i żółtym - to akurat jest dość sztampowe . Nie mogłabym mieszkać w czymś szaro-beżowym albo czarno-białym. Miało być bardziej kolorowo, ale wyszło relatywnie codziennie pomimo zieleni w łazience. Akurat kolor w ogóle nie przeszkadza. Przeszkadza ciasnota i to pomimo wbudowanego lustra prawie pod sufit na prawej ścianie.
                • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 17:02
                  Haha, no właśnie, u mnie jest, z wyjątkiem łazienki, biało /farba lateks wysoki połysk/,szaro-kamiennie /podłogi/ i czarno: obwódki gniazdek i wyłączników, lampy, w kuchni toster, kawiarka i czajnik. No i dużo, bardzo dużo kwiatów.
                  • bialeem Re: Blogerskie domy 10.01.20, 17:10
                    Zabijam prawie wszystkie kwiaty, które mam, a rodzicielka jest botanikiem i wychowałam się z roślinami i niby wiedzą o nich. Niestety żeby mieć zieleń potrzebuje farby. Zazdroszczę kwiatów. Jakiś czas temu mieszkałam (na czas remontu) u przyjaciół z wielkim ogrodem i się wyżywałam ogrodniczo. W mieszkaniu jedyne czego nie udało mi się zabić, to skrzydłokwiat. Nawet monsterę (piękną, bez związku z modą, a od rodziców) musiałam tym znajomym oddać, bo by padła. Nie odziedziczyłam przysłowiowego zielonego kciuka.
                  • black_magic_women Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:11
                    alpepe napisała:

> czarno: obwódki gniazdek i wyłączników, la
                    > mpy,
                    >

Pokazałabyś jak to wyglada? Same właczniki tylko, bo brzmi ciekawie.
                    • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:24
                      Tu masz podwójne, oczywiście tu są same ramki, w środku są proste białe klawisze.
                      www.amazon.de/gp/product/B001NJJ7PG/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1
                    • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:27
                      I takie klamki mam
                      klamki-bartex.pl/klamki-wewnetrzne-infinity-line/740-klamka-concept-chromczarny-kck-700200.html?search_query=Klamka+CONCEPT+chrom%2Fczarny+KCK+700%2F200&results=2728
                      A drzwi całe białe, wysoki połysk, proste.
                • claudel6 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 02:43
                  ale ten konkretny kolor w tym wnętrzu jest po prostu brzydki. i mówisz, że zmienialaś go ze 3 razy? to chyba nie masz oka do wnętrz. może poszukaj fachowca?
                • starczy_tego Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:34
                  Zupełnie nie moje kolory, ale brzmi ciekawie, chętnie zobaczyłam takie wnętrza. Pokaz chociaż kawałek tongue_out
                • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:56
                  >kuchnia ma elementy granatowe (jedna ściana szafek) i rudawe (podłoga i cegły), salon ma miodową i zielono-niebieską kanapę, a sypialnia jest w kolorze zieleni kancelaryjnej (określenie męża) z miedzią, ciemnym drewnem i żółtym

Coś czuję, ze by mi się u Was podobało...smile
            • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 11:26
              Dla mnie za dużo się dzieje - faktury, koloru. Niemniej jednak ten zielony fajny i jeśli pamiętasz jego nr, to podaj, proszę ☺️
            • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:44
              Wyłamię się, bo mi sie ta zieleń podoba, ladnie gra z szarością i cegłami- jedyne, co mi nie pasuje, to kolor blatów: za jasne, gryzą się z cegłą
    • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:05
      Prawdziwą minimalistyczną łazienkę to ja wam mogę pokazać, o:
      • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:10
        Jessssooooosie....😱....Jak w horrorze
        • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:14
          A to naprawdę istnieje wink Aczkolwiek chyba nie było nigdy używane na serio (stąd i zachowany stan jest jednocześnie ciekawy i nieciekawy wink )
          • iwoniaw Re: Blogerskie domy 11.01.20, 22:09
            aerra napisał(a):

> A to naprawdę istnieje wink Aczkolwiek chyba nie było nigdy używane na serio (stą
            > d i zachowany stan jest jednocześnie ciekawy i nieciekawy wink )
            >

Czy to schron? 😉
            • aerra Re: Blogerskie domy 11.01.20, 22:21
              Tak, schron pod szpitalem Żeromskiego.
              • sol_13 Re: Blogerskie domy 18.03.22, 18:29
                U mnie w liceum w szatniach od wuefu były podobne. I wiecznie nieczynne.
      • frequenter.light Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:14
        ta jest najbardziej minimalistyczna smile ta przestrzeń, perspektywa, gra świateł, nie zagracona. Super!
        • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:19
          Wszystko tutaj gra......słychać nawet szczękanie zębów 😂 i tylko wanny brak no i podwieszanego kibelka, bidetu i takie tam. Chociaż może to wszystko jest po prostu pochowane 🤔
          • aerra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:23
            Wanna i podwieszany kibelek (o bidecie nie wspominając) zaprzeczają idei minimalizmu, ogarnij się kobieto.

(Kibelki były zwykłe, ale nie wiem czy mam je uwiecznione na zdjęciu)
            • iberka Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:27
              Qrcze.....w takim razie dobrze, że chociaż fugi są 🤣
      • mikams75 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:18
        w szkolach kiedys takie byly.
      • barattolina Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:38
        Świetne zdjęcie. Twoje?
        • aerra Re: Blogerskie domy 11.01.20, 22:20
          Zdjęcie moje - obiekt zdjęcia nie mój wink (no chyba, że jak macany to należy do macanta, to wtedy mój - ale obawiam się, że właściciel mógłby mieć coś przeciwko)
      • sol_13 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:58
        Ooo, w szkole były podobne prysznice😂😂
        • gryfna-frelka Re: Blogerskie domy 17.03.20, 18:18
          Mialam to napisac! W mojej byly prysznice w porownywalnym stylu, do ktorych wchodzilo sie przez... szatnie chlopcow. Zgadnijcie czy byly uzywane :p
          • frequenter.light Re: Blogerskie domy 17.03.20, 18:19
            A, dziewczyny, uśmiechnijcie się big_grin
            https://basiaszmydt.pl/wp-content/uploads/2020/03/19264718_1603995349612006_2693525706027715461_o-2-1170x1214.jpg
      • ichi51e Re: Blogerskie domy 17.03.22, 16:34
        ta nie dość ze minimalistyczna to jeszcze industrialna big_grin
    • kosmos_pierzasty Re: Blogerskie domy 10.01.20, 15:46
      Mnie wcale. Nigdy mi się nie podobało.
    • kyrelime Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:02
      Od simplicite wnętrza nie bardzo mi się spodobały. Lubię jasne kolory i przestrzenne wnętrza, a jednak lubię też jak w domu widać "życie". W swoim domu nie mam jednego stylu- aranzuje tak jak mi sie aktualnie spodoba, lubię często zmieniać, przestawiać itd.
    • al_sahra Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:02
      Moim zdaniem to nie są minimalistyczne łazienki, zwłaszcza ta pierwsza.

Minimalistyczna łazienka wygląda np tak:

https://www.diplon.net/files/thumbs/files/images/2019/10/3/thumbs_800/savremena-kupatila_800_530px.jpg
      • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:16
        Zgadzam sie. Albo cos takiego:
        • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:22
          Albo:

• zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:23
            Albo
          • niennte Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:23
            A i ja się zgadzam.
      • hungaria Re: Blogerskie domy 10.01.20, 18:11
        No ale przeca jakby te blogowe łazienki były takie naprawdę minimalistyczne, to nie dałoby się tam upchnąć za wiele towaru od sponsorów. A taki jest zdaje się ich cel.
        Zajrzałam na pierwszy linkowany blog - laska kupiła czy tam zbudowała dom 4 lata temu, od tamtej pory robiła niemalże transmisję live z urządzania minimalistycznych wnętrz (pokój dziecka wykończony chyba jesienią 2019), a pod koniec roku już zdecydowali, że sprzedają. I zacznie się nowy minimalistyczny projekcik do realizacji i pretekst do promocji marek tongue_out
    • malia Re: Blogerskie domy 10.01.20, 16:29
      Łazienka z pierwszego linku wygląda jakby zaadaptowano po malych kosztach sklep mięsny
      • rannala Re: Blogerskie domy 10.01.20, 23:43
        o tak!

smile
    • zabka141 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 17:17
      Ale lazienka Kasi Tusk mi sie podoba. Ale to juz nie styl minimalistyczny.
    • auksencja15 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:52
      Nie podoba mi się umiejscowienie wc pod oknem i kàt padami światła na muszle, za każdym razem bym czuła, ze łaska Pana na mnie spłynęła.
      • auksencja15 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 19:52
        Kąt padania światła*
        • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:35
          Raczej spłynęła z Ciebie do muszli...
    • skat_0 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 20:10
      Te trendy w polskich sklepach to tak ciut do tylu, chociaż net w tym blogi i ostatnio instagram troche nadgonil,
      Moja minimal łazienka w wakacje będzie obchodzić 10 urodziny, dopiero od niedawna ludzie przestali pytać dlaczego nie mam plytek po sufit i szary juz nie beee 😉
      • alpepe Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:14
        Nie masz ochoty się pochlastać w swojej łazience? Ja chyba bym wpadła w depresję.
        • skat_0 Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:25
          Niby czemu? Lazienka ponad 8m2, z duzym oknem, jasna, niezagracona, a i wesola dzieki czesto zmienianym kolorowym dodatkom, zdjecia slabe, bo to stare wygrzebane z galerii z czasow WM
          • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 18:47
            Stale bym Ci przestawiała te turkusowe kubeczki na jedną stronę umywalki, zeby zakłócić tę grzeczną symetrięsmile WM Cię nie zjechało za zbyt wysoko umieszczone gniazdka i za mały ręcznik? big_grin Fajnie, na ścianach to beton?
            • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:11
              Na scianach to tynk jakis. kubeczki, reczniczki, zaslony... od tamtej pory zmienialy sie wielokrotnie, byly juz i metalowe, czerwone, czarne, zolte... Gniazdka jak dla mnie sa ok, przyzwyczailam sie, a w Danii mam jeszcze wyzej. To nad sedesem mialo byc w zalozeniu do grzejnika recznikowego, ale sprawdza sie tez przy grzaniu lokowki 😀a i czesto jest zasloniete wyzszym plakatem
              • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 19:50
                > byly juz i metalowe, czerwone, czarne, zolte...
                Niezależnie od koloru, symetrii mówię "nie"big_grin
          • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 01:36
            skat_0 napisała:

> Niby czemu? Lazienka ponad 8m2,

A nie widać jakoś tych metrów.
            • skat_0 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 09:58
              No nie widac, sama umywalka ma grubo ponad metr szerokosci, prysznic 120 na 90, pod oknem spokojnie miejsce na wanne 😀
              • magia Re: Blogerskie domy 12.01.20, 11:51
                A gdzie bidet??
                Widzę że miejsce masz smile
                • skat_0 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:31
                  Nie mam, chyba nie bylam na czasie z trendami ematki, więc teraz patologicznie musi wystarczyc prysznic. Z tego co pamiętam, to nie bylo promocji na komplet do kibelka, duravit sie ceni 😆
      • claudel6 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 02:47
        no te gniazdka robią klimat big_grin
    • conena Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:03
      Łazienka nr 1 bardzo mi się podoba, mam u siebie kilka elementów, ale uważam, że to nie jest styl minimalistyczny.
      Łazienka nr 2 typowy katalog, dramatycznie nudna.
      • dramatika Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:24
        conena napisała:

> Łazienka nr 1 bardzo mi się podoba, mam u siebie kilka elementów, ale uważam, ż
        > e to nie jest styl minimalistyczny.

Oczywiście, że to nie jest styl minimalistyczny. To jest styl retro, lata 40-50.
        Nie wiem na ile płytki białe błyszczące w formacie 15x15 z dość ciemną fugą, kładzione "na zakładkę", są uniwersalne stylowo - wiem, że mój dziadek miał to na ścianach w kuchni i 30 lat temu uznawałam to jako absolutny stylistyczny obciach, po czym 10 lat temu zrobiłam sobie to samo w kuchni, do dziś mi się podoba, tak samo jak łazienka w tych płytkach.
        Ta łazienka jest bardzo dobrze zrobiona, kształt pomieszczenia bez załamań ścian, jedyny ból to okno w rogu, a nie na środku. Obowiązkowa bateria prysznicowa podtynkowa - jak na basenach. Brak brodzika - prostota i praktyczność.
        Urocze są te surowe drzwi sosnowe z casto, zrobiłam sobie takie same, a potem je przez tydzień lakierowałam tymi ręcami tongue_out

• taje Re: Blogerskie domy 11.01.20, 00:59
          I tu się zgadzam. Łazienka nr 1 nie jest minimalistyczna ale jest bardzo przyzwoita i na swój sposób klasyczna (płytki na ścianach, heksagony na podłodze). Tyle, że to klasyka bardziej amerykańska niż polska i stąd pewnie odbierana u nas wyłącznie jako kolejny trend. Wielki plus za kibelek - i wcale nie chodzi o to, że stojący bo i wiszący pewnie by się tu obronił, tylko o to, że nie ma wystającego ze ściany obudowanego geberitu. Wiem, że czasem nie da się tego uniknąć ale prosta ściana plus wystający z niej geberit zawsze psuje efekt łazienki. Natomiast komoda po "renowacji" to porażka a materiał wyjściowy był całkiem przyzwoity...
          • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 01:42
            Dlatego nad geberitem mam szafkę i z głowy - uff wink
            • taje Re: Blogerskie domy 11.01.20, 02:44
              Fukcjonalność zawsze się broni. Dlatego też, jak nie można uniknąć wystających ze ściany geberitów to szafka nad nimi ma jak najbardziej sens!
              • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 11:30
                Ale w sumie w większości wnętrz szafek nie widuję. Na geberitem stoją kwiatki, obrazki itp wink
                • starczy_tego Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:37
                  Ja mam nad geberitem szafkę pod sufit, wyszło bardzo fajnie i funkcjonalnie.
                  • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:43
                    A ja mam i szafkę, i półeczkę. Ale nie twierdzę, że jestem minimalistką wink

Tekst linku
                    • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:59
                      Też nie twierdzę, że jestem chociaż kiedy prawie 11 lat temu szukałam białych płytek, drzwi czy mebli, to słyszałam niewybredne komentarze.....wszak wszędzie było wenge, a ja chciałam zrobić szpital . Biel kosztowała krocie, bo była niemodna.
                      • skat_0 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 13:51
                        Pamietam te dyskusje na wnętrzach mieszkan o wenge 😀
                      • quilte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:05
                        "kiedy prawie 11 lat temu szukałam białych płytek, drzwi czy mebli, to słyszałam niewybredne komentarze.....wszak wszędzie było wenge, a ja chciałam zrobić szpital ."

O, to dokładnie tak jak ja, z tym że było to 12 lat temu. Ale udało się znaleźć i biale drzwi - pełne, bez szyb - i białe płytki i białe meble do salonu. Chociaż ściany mam kolorowe.
                        • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:26
                          Ja niestety w drzwiach mam szyby......ale musiałam się na nie zgodzić, bo "inwestor" ustąpił w kwestii koloru. Gdyby nie to, żyłabym z wenge, jatoba i beżowymi ścianami 😋
                          • quilte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:29
                            Drzwi wewnętrzne bez szyb to wtedy było dziwactwo niemal na miarę sedesu w salonie smile "Ale jak to BEZ szyb?" No bez, bo tak chcmy, takie nam się podobają. "ALE będziecie mieli ciemno!" Gdzie ciemno? "W przedpokoju!".
                            • iberka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:01
                              W przedpokoju i tak mam ciemno, bo jest czarny 😂...no dobra, są białe drzwi od łazienki i chwilowy Malm
                      • marianna1960 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:32
                        Teraz jest przegięcie w apteczne i prosektoryjne klimaty biel i szarość.
                        • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 17:25
                          Bo zapewne ciekawiej wygląda g...o w trawie, czyli zieleń z brązem big_grin
                      • alpepe Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:49
                        iberka: słyszałam niewybredne komentarze.....wszak wszędzie
                        > było wenge, a ja chciałam zrobić szpital . Biel kosztowała krocie, bo była niemodna.
                        Pamiętam, jak mój eks-mąż psioczył, że chcę zrobić szpital, a potem zobaczył, że dzięki temu się wypoczywa, kiedy wzrok jest spokojny, a przy dzieciach i kolorowych ciuchach już jest inaczej.
                      • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 18:53
                        >słyszałam niewybredne komentarze
                        No wiesz, zawsze mogłaś usłyszeć: "ale kolory, chciałaś takie?" big_grin
                    • black_magic_women Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:03
                      A dlaczego szafka nie jest do samego dołu?
                      • kk345 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 18:50
                        Żeby było miejsce dla rybek smile
                      • niennte Re: Blogerskie domy 11.01.20, 20:38
                        Bo miałam dwa wyjścia: albo zrobić białą zabudowę na wymiar od geberitu do sufitu, albo nabyć wymarzoną szafeczkę ze sklejki, którą już dawno sobie upatrzyłam. Uznałam, że zmieszczę się w szafeczce, a i półka się przyda - na rybki smile
                        • black_magic_women Re: Blogerskie domy 11.01.20, 21:59
                          😀
                • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:50
                  Boszzz ile ja bym dała za półke nad geberitem! Mam prosta ściane i żyje jak w szopce w lesie: nie mam miejsca na papier toaletowy tongue_out
                  • thea19 Re: Blogerskie domy 11.01.20, 13:44
                    kup sobie stojaczek albo uchwyt przykręć do ściany, z półki fatalnie się sięga
                    • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 11.01.20, 14:09
                      Jedyne miejsce, gdzie moge sobie przykrecić uchwyt to na ścianie nad muszla. Bedzie jeszcze bardziej niewygodnie, niż by było na półce, a na dodatek bedzie to idiotycznie wygladać tongue_out Projekt i wykonanie łazienki bez mojego udziału, poprzednia właścicielka była minimalistka i trzymanie rolki w szafce obok kibelka jej nie przeszkadzało big_grin
                      • thea19 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 10:06
                        to kup sobie koszyczek albo stojaczek
                        • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:13
                          Nie mam miejsca na koszyczek, bo nie mam półki nad geberitem. Stojaczek musiałabym ze soba nosić i po obróceniu sie tyłem do muszli stawiać przed soba, a potem wynosić wink Naprawde myślisz, że jak nie ma miejsca na uchwyt, to znajdzie sie ba stojak lub koszyk?
                          • chatgris01 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:46
                            I w tym momencie przypomniałaś mi zamierzchłe czasy i naszyjniki z rolek big_grin
                            https://images-cdn.9gag.com/photo/aoNXMWx_700b.jpg
                          • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:48
                            Musiałabym zobaczyć, żeby odpowiedzieć.
                            • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:25
                              Szary kot dobrze kombinuje, sznur z rolka na szyje i rece wolne 😂
                              Ponieważ trudno sobie wyobrazić umiejscowienie WC bez miejsca na papier toaletowy, to pokaże tongue_out Ściana z drzwiczkami to komin, a po drugiej stronie jest unywalka, żebyście nie musiały zgadywać wink
                              • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:45
                                Jeżeli nie chcesz przewiercić się do komina, to są uchwyty montowane na ścianie również za pomocą kleju montażowego:
                                fabrykaform.pl/zack-uchwyt-na-papier-toaletowy-linea-prosty-matowy
                                Miałam też uchwyt na przyssawkę, ale on mi się odklejał. Ja w końcu wybrałam stojak (jakoś mi się wygodniej sięga):
                                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4032368,5,11,77822,31-XII-2016,31-XII-2016.html
                                • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:46
                                  https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4032368,5,11,77822,31-XII-2016,31-XII-2016.html
                                  • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:48
                                    Ki diabeł?

• jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:57
                                  Od mojego ramienia do ściany z kominem jest ok. 10cm, jak chce na komórce coś napisać, to łokciem uderzam w ściane = nie mam miejsca na rolke, ewentualnie na listek wink
                                  • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:06
                                    Ta ściana ma przecież kilkadziesiąt cm długości, możesz przymocować dalej, na wyciągnięcie ręki. A teraz jak sobie radzisz? Możesz przecież postawić stojak dalej za szczotką do kibelka.
                                    • jak_matrioszka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:33
                                      Na wyciagniecie reki do przodu, masz na myśli? Ściana kończy sie zanim skończy sie reka, i na równo ze ściana jest szafka na cała wysokość łazienki (prawie).
                                      Opcji "za szczotka do kibelka" nie pojmuje, szczotka stoi wciśnieta w róg, za nia jest ściana i już stojacy obok płyn do czyszczenia WC wyjmuje sie ruchem "omijajacym" wink
                                      Papier można trzymać w szafce obok komina, w szafce pod umywalka lub na umywalce. Mam w obu szafkach i na umywalce, i klne idiote, który pozbawił mnie półeczki nad geberitem tongue_out
                                      • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 18:23
                                        Miałam na myśli przed szczotką, tzn. szczotka w głębi, stojak dalej, tak na lekkie schylenie z tronu.
                                        Co jak co, ale papier powinien być na wierzchu, łatwo dostępny i nienarażony na skąpanie w wilgotnej umywalce.
                                  • iberka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 18:40
                                    Na komórce 🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Telefony też zbierasz prosto z tronu?
                                    • iberka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 18:41
                                      *odbierasz.
                      • aandzia43 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:43
                        jak_matrioszka napisała:

> Jedyne miejsce, gdzie moge sobie przykrecić uchwyt to na ścianie nad muszla. Be
                        > dzie jeszcze bardziej niewygodnie, niż by było na półce, a na dodatek bedzie to
                        > idiotycznie wygladać tongue_out Projekt i wykonanie łazienki bez mojego udziału, poprz
                        > ednia właścicielka była minimalistka i trzymanie rolki w szafce obok kibelka je
                        > j nie przeszkadzało big_grin

Wychodzi mi na to, że tzw. minimalizm strasznie upierdliwy i niewygodny w użyciu jest. Wymaga mnóstwa męczących i zbędnych z punktu widzenia takiego lenia jak ja. Juz wiem dlaczego nie jestem minimalistką w tym ujęciu: jestem leniwa i chyba bym się zapłakała gdybym miała każdy przedmiot po użyciu wstawiać do szafek i szefeczek. W związku z tym mam papier wiszący pod ręką, żeby go było wygodnie użyć, kubek ze szczotką do zębów stojący na półce nad zlewem, kremy, toniki, maseczki, pędzelki, podkłady i inne codziennie używane upiększacze nad zlewem i przy lustrze, płyny do kąpieli i szampony na półce przy wannie, ręczniki pod ręką, wszystko co potrzebne pod ręką. W kuchni podobnie. Jednym słowem żyję w bardzo passe bałaganie.
                        • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:51
                          A ja nie umiem żyć w bałaganie, dlatego łatwo mi otworzyć szafkę, użyć niezbędnej rzeczy , włożyć ją na miejsce i zamknąć szafkę.
                          • aandzia43 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:24
                            Ano widzisz, każdemu co dla niego optymalne, nie ma jednego modelu funkcjonalności. Choć muszę mieć dużo wygodnych i pojemnych szaf i szafek, to otwarte półki też muszą być. Bez nich nie umiem funkcjonować.
                            • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:32
                              aandzia43 napisała:

> Ano widzisz, każdemu co dla niego optymalne, nie ma jednego modelu funkcjonalno
                              > ści. Choć muszę mieć dużo wygodnych i pojemnych szaf i szafek, to otwarte półki
                              > też muszą być. Bez nich nie umiem funkcjonować.

Otwarte pólki mają tę wadę, że, gdy są obstawione przedmiotami, to sprzątanie jest upierdliwe. Jak masz wszystko (większość) pochowane, to tylko przetrzeć i już. Ja po remoncie mam większośc rzeczy w szafkach. Na wierzchu na stałe są 2 żele pod prysznic (tylko dlatego dwa, że jedna osoba musi uzywać specjalnego), mydło w płynie w dozowniku, mydło w kostce w mydelniczce, chusteczki hig., miseczka na odłożenie drobiazgu, typu bizuteria, i książka do poczytania na "tronie" wink A, i jeszcze dwie ceramiczne rybki, dzieło dziecka. Na podłodze szczotka do wc i waga.

>
          • al_sahra Re: Blogerskie domy 12.01.20, 04:35
            taje napisała:

> Łazienka nr 1 nie jest minimalistyczna ale jest bardzo przyzw
            > oita i na swój sposób klasyczna (płytki na ścianach, heksagony na podłodze). Ty
            > le, że to klasyka bardziej amerykańska niż polska i stąd pewnie odbierana u nas
            > wyłącznie jako kolejny trend.

No właśnie, co druga łazienka w przedwojennej kamienicy w Nowym Jorku tak wygląda po remoncie. Zwłaszcza prostokątne białe kafelki (tzw. subway tile) są bardzo charakterystyczne i przy renowacjach najczęściej się je zostawia, albo nawet daje nowe takie same.

Nie wiem, czy te zdjęcia są z NYC, ale mogłyby być, sama znam kilka mieszkań z podobnymi łazienkami

https://i.pinimg.com/564x/8f/fb/75/8ffb75a5f2a4ea492ee3ed3b2d3fc350--bathroom-tubs-attic-bathroom.jpg

https://i.pinimg.com/originals/44/5e/fa/445efac90f671900eec368352cf9fae0.jpg

https://i.pinimg.com/originals/f9/af/e0/f9afe06c545b55d2f418b9b71cc2cc66.jpg

Komódka na nóżkach z połowy XX w. jako szafka pod umywalkę to też bardzo popularny trend

https://i.pinimg.com/originals/18/88/b3/1888b31c74e838efdabb0e86cfd2f803.png

https://brepurposed.porch.com/wp-content/uploads/2017/05/vintage-dresser-turned-bathroom-vanity.png

• niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:44
              Dla mnie są piękne smile
            • aandzia43 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:46
              O jakie ładne, lubię klasyczne białe łazienki smile Właściwie poza niebieskim i szarym każdy kolor w łazience mnie wkurza.
              • chatgris01 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:05
                Niebieski kolor w łazience (zwłaszcza niedogrzanej) powoduje dodatkowe marznięcie, przerabiałam, brrr.
                • aandzia43 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:32
                  W niedogrzanej pewnie tak, u mnie bardzo dogrzane są smile Ja w bieli i delikatnych niebieskościach i akwamarynach odpoczywam, jak w morzu. Poza tym jak mi mało koloru to zawsze znajdą się kolorowe ręczniki, dywaniki, zasłonki. I słoiczki na półce wink
            • iberka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:12
              Ale komoda blogerki jest po prostu schrzaniona
        • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:40
          >Urocze są te surowe drzwi sosnowe z >casto, zrobiłam sobie takie same, a potem >je przez tydzień lakierowałam tymi ręcami
          Też miałam urocze surowe drzwi sosnowe z casto, malowane moimi własnymi recami - pierwszej zimy wypaczyly się i spuchly tak, że nie dało się ich zamknąć... Trafiłam w leroyu na jakieś przecenione drzwi z pazdzierza mdf za 50zl i służą dzielnie kilka lat. Pazdzierz wygrał.
          • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:34
            memphis90 napisała:

> Też miałam urocze surowe drzwi sosnowe z casto, malowane moimi własnymi recami
            > - pierwszej zimy wypaczyly się i spuchly tak, że nie dało się ich zamknąć...

Pewnie wystarczyłoby trochę podszlifować.
    • taki-sobie-nick Re: Blogerskie domy 10.01.20, 22:16
      Okropne. Plus nadużycie słowa "sprytne".
    • solejrolia Re: Blogerskie domy 11.01.20, 11:45
      W poście startowym pomieszane są 2 sprawy- wnętrza blogerskie i wnętrza minimalistyczne.
      A to nie jest przecież równoznaczne.

Po pierwsze. Nie lubię wnętrz minimalistycznych! Z racji pracy odwiedzam różne domy, w 98% są to domy świeżo urządzane, lub świeżo urządzone i dopiero co zamieszkane.
      Te nowoczesne, i /oraz minimalistyczne.... one wyglądają jednakowo, zlewają mi się w jedną masę. Bez wyrazu. Bez charakteru. Bez elementu, który zapadnie mi w pamięć.

2. Niektóre blogowe wnętrza podobają mi się.
      Link pierwszy, to absolutnie nie jest minimalizm. I podoba mi się.
      Zwróciłam uwagę przede wszystkim na szafkę, jest to coś, co dodaje charakteru. Nie wiem w jakim stanie była ta szafka, może była w niezłym (kurde, szkoda, że ją zniszczyli), a może była w takim se stanie ( to, że ją zliftingowano tak naprawdę dało szafce drugie życie). Nie wiem. Ale fakt jest taki, że ja bardzo lubię stare meble i lubię rzeczy z duszą, byle stosowane w umiarze, nie tworzyły graciarni, i najlepiej wyeksponowane na neutralnym tle. I tutaj podoba mi się, bardzo.
      Natomiast drugi link- kwintesencja tego, czego nie lubię. Nawet nie ma na czym oka zawiesić...
      • al_sahra Re: Blogerskie domy 12.01.20, 04:49
        solejrolia napisała:

> W poście startowym pomieszane są 2 sprawy- wnętrza blogerskie i wnętrza minimal
        > istyczne.
        > A to nie jest przecież równoznaczne.

To nie tyle autorka postu pomieszała, co autorka bloga, która sama nazywa swoją łazienkę ”minimalistyczną”.
      • araceli Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:51
        solejrolia napisała:
        > Po pierwsze. Nie lubię wnętrz minimalistycznych! Z racji pracy odwiedzam różne
        > domy, w 98% są to domy świeżo urządzane, lub świeżo urządzone i dopiero co za
        > mieszkane.
        > Te nowoczesne, i /oraz minimalistyczne.... one wyglądają jednakowo, zlewają mi
        > się w jedną masę. Bez wyrazu. Bez charakteru. Bez elementu, który zapadnie mi w
        > pamięć.

To nie kwestia minimalizmu a mody. 10-15lat temu królował beżyk z brązikiem - tak samo na jedno kopyto big_grin
    • sasha_m Re: Blogerskie domy 11.01.20, 12:57
      Nie podoba się. Ta pierwsza łazienka jest okropna, jak zaadaptowane pomieszczenie w rzeźni. Nie znam tego bloga, więc poczytałam inne posty, poogladałam zdjęcia wnętrzarskie. Pokój dziecka jak szkolna klasa, z lamperią w odpychającym kolorze, straszne. Teraz nawet w szkołach dobierają lepiej kolory i ozdoby, żeby dzieciom było przyjemniej.
      A w ostatniej notce na blogu Basia Szmydt oswiadczyła, że sprzedają ten dom. No jasne, znowu będzie można nawiązać "współprace" i promować to, co akurat modne. Zmiany tak, jak u Simplicite.
    • zasiedziala Re: Blogerskie domy 11.01.20, 15:21
      Pierwsza mi się podoba, ale ja lubię takie absurdalne połączenia jak tu, typu rzeźnia w kwiatach i takie tam. Sama jednak nie chciałabym takiej mieć, bo wbrew pozorom, na tych odkrytych przestrzeniach trzeba utrzymać jakiś minimalny ład, np. kupować kosmetyki w subtelnych opakowaniach albo przelewać wszystko do własnych pojemników. Nie dla mnie takie zabawy, wolę swoje szafki, w których jest bordello bum bum.
      Druga nieciekawa.
    • zabka141 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:01
      O to jeszcze wpadlo mi w oko. To jest minimalizm. A nie te instagramowe okragle lustra.
      • dramatika Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:40
        zabka141 napisał(a):

> To jest minimalizm.

Raczej kolejna adaptacja minimalizmu. Minimalizm to jest cos takiego (jeśli dalej trzymamy się łazienek)

https://www.pomniejszacz.pl/files/minimalizm3.jpg

https://www.pomniejszacz.pl/files/minimalizm4.jpg

Cechą charakterystyczną minimalizmu nie jest tyle czystość formy co poświecenie nawet ergonomii na rzecz formy. Umywalka/wanna od podłogi bez cofniętego cokołu to obite paluszki wink
        • memphis90 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 12:47
          Wszysko pięknie, tylko nie widać tam mieszkających ludzi. Jak w simplicite, gdzie pani założyła, że będzie do każdej kąpieli wyciągać szampony i mydelka z jakiejś oddalonej szafki. Wiadomo, że to może się udać 1-2 dni, a potem już wszystko stoi "pod reką". Albo pokoiki dla dzieci, w których nie ma 485848 rozpirzonych zestawów klocków Lego, kucykow w 589 oczoj... kolorach i wielkiego różowego plakatu z Barbie w Krainie Brokatu, a tylko drewniany desinerski wozeczek bez lalek i poleczka na 5 książeczek, koniecznie pasujących kolorem do wzorów na ścianie.
          • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:10
            Nie mów, Memhis... Moja wnuczka nie lubi różu, nie ma żadnego plakatu z bajek Disneya, zero kucyków, jedną jedyną laleczkę (ma domek z myszkami), na wierzchu ma coś ze świeżo ułożonego lego, a resztę złożoną w pudełkach.

Ja mam na wierzchu w łazience pod prysznicem trzy jednakowe buteleczki z przelanymi kosmetykami oraz szczotkę do włosów na półce pod lustrem. Cała reszta pochowana.
            • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 13:11
              Memphis90 smile
            • kurt.wallander Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:37
              niennte napisała:

> Ja mam na wierzchu w łazience pod prysznicem trzy jednakowe buteleczki z przela
              > nymi kosmetykami oraz szczotkę do włosów na półce pod lustrem. Cała reszta poch
              > owana.

Mam podobnie, ale będę trochę adwokatem diabła. A gdybyś mieszkała z jeszcze 3 - 4 osobami i każdy miałby tylko po 3 gustowne buteleczki, to juz nie byłoby tak minimalistycznie wink
              • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:42
                Pewnie tak, ale możesz zobaczyć na Wnętrzach łazienki w szeregówce, nie ma tam za dużo na wierzchu. Jak się chce, to się da. Druga córka ma wszystko na wierzchu, bo jest bałaganiarą big_grin Więc to kwestia charakteru pani domu wink
                • iberka Re: Blogerskie domy 12.01.20, 15:23
                  A ja mam na wierzchu, tzn.we wnęce przy wannie, bo spontanicznie decyduję co użyję 😂. Mam otwartych kilkanaście butelek ze wszystkim - to samo starszak i 10 latka. Gdybym miała wyciągać i chować conajmniej 2 razy dziennie, to chyba chodziłabym brudna 🤣
                  • niennte Re: Blogerskie domy 12.01.20, 15:44
                    Ja mam tendencje do AZS, więc najczęściej używam jakiegoś ekologicznego płynu dla dzieci, służącego jednocześnie jak szampon i żel pod prysznic oraz płynu do higieny intymnej. Tyle.
            • frequenter.light Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:57
              twoje dziecko to prawdziwa ematka wink
          • agnieszka_kak Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:10
            Od jakichs 10 lat wyciagam szampony I mydelka z oddalonej szafki i chowam po kazdej kapieli.
      • skat_0 Re: Blogerskie domy 12.01.20, 14:50
        Podoba mi się tu 😀 moj kibel, moja umywalka, lustro, moje kolory i brak plytek
    • evee1 Re: Blogerskie domy 14.01.20, 04:54
      Lazienka numer jeden - male plytki z szara fuga, to koszmar jakis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka