magdzialena78 07.03.20, 22:10 Czy wypada w trampkach np bialych lacoste? Jednirazowe ubranie butow i smietnik kłóci sie z moim światopoglądem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Buty komunia 08.03.20, 09:46 A nie można chłopcu kupić normalnych wygodnych sznurowanych trzewików? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Buty komunia 07.03.20, 22:16 Założenie butów, nie ubranie butów. Poza dniem I komunii, jest jeszcze biały tydzień, procesja w Boże Ciało, na zakończenie roku szkolnego też się nadadzą, a potem możesz je odsprzedać/oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialena78 Re: Buty komunia 07.03.20, 22:20 No tak bialy tydz...na zakończenie roku? W białych butach? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Buty komunia 07.03.20, 22:23 Jak mniej ci się gryzą trampki na najważniejszą uroczystość religijną dziecka niż białe eleganckie buty do stroju galowego, to o czym w ogóle rozmawiamy. Alba z dresówki i trampki będą pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 07.03.20, 22:54 W przyrodzie nie występują białe, eleganckie, męskie buty. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Buty komunia 07.03.20, 22:50 A to muszą być białe? Imo do białej alby chłopcu, jak najbardziej pasują tez ciemne buty, które dziecko na pewno będzie maiło okazję wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Buty komunia 08.03.20, 09:46 magdzialena78 napisał: > No tak bialy tydz...na zakończenie roku? W białych butach? Kup brązowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Buty komunia 08.03.20, 22:48 E tam brązowe. Różowe kup, co se bedziesz żałować! Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Buty komunia 08.03.20, 22:47 Z tego co pamiętam, to chłopcy w 90% mieli czarne sznurowane półbuty... jak juž tak strasznie musisz, to kup czarne trampki, o wiele praktyczniejsze i nie bedzie się tak rzucać w oczy. No chyba, że z połowy kościoła ma być widoczne, że to białe lacoste😂 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Buty komunia 09.03.20, 08:27 pitupitt napisał(a): > Z tego co pamiętam, to chłopcy w 90% mieli czarne sznurowane półbuty... jak juž > tak strasznie musisz, to kup czarne trampki, o wiele praktyczniejsze i nie bed > zie się tak rzucać w oczy. No chyba, że z połowy kościoła ma być widoczne, że > to białe lacoste😂 > Ale to zależy jaki strój? Jak cały biały,z białymi spodniami to czarne buty będą wyglądały źle i z pewnością będą się bardziej rzucały w oczy niż białe trampki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buty komunia 09.03.20, 08:47 Białe trampki wykorzysta potem na wf czy inną piłkę nożną na hali... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Buty komunia 07.03.20, 23:12 mika_p napisała: > Założenie butów, nie ubranie butów. Będąc we wojsku odpowiedziała mi dziewczyna na anons, z nudów nadany, że pracuje w obuwiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Buty komunia 07.03.20, 22:18 Również uważam, że nie wypada. Okazji też się kilka znajdzie do założenia, jak wyżej wspomniano. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Buty komunia 07.03.20, 22:20 Z moim kłóci się posłanie do komunii, ale rozważanie w tym kontekście marki butów to już jakaś abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialena78 Re: Buty komunia 07.03.20, 22:21 Nie marki.nie lubie produkować jednorazowych śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Buty komunia 08.03.20, 07:04 Nie marki tylko bardziej typu. Naprawde myslisz ze chlopiec 9 letni bedzie mial pkazje gdzies jeszcze zalozyc biale buty? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buty komunia 09.03.20, 08:48 Ale po co w ogole kupować białe buty? Zwykle ciemne sznurowane. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 07.03.20, 22:23 Tak, czasami trzeba kupić cos na jeden raz, zeby nje wyglądać jak dorosły pajac wśród stosownie ubranych 10 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 07.03.20, 22:25 Aaa, ze dla dziecka? Kup mu mokasyny. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Buty komunia 07.03.20, 22:25 Odpowiedź zależy od tego, kogo pytasz ewentualnie co chcesz usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Buty komunia 07.03.20, 22:27 Moim zdaniem nie wypada. Po komunii jest biały tydzień, później Boże Ciało plus oktawa. Trochę się w tym stroju komunijnym chodzi. U nas jeszcze była wycieczka do Częstochowy w strojach komunijnych. W Częstochowie msza i droga krzyżowa. Co prawda ja mam dziewczynkę, ale buty komunijne były po tym wszystkim tak zjechane, że poszły po prostu na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Buty komunia 07.03.20, 22:45 Droga krzyżowa po 'sezonie'? Paradne! Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialena78 Re: Buty komunia 07.03.20, 22:49 Nie strasz tą Częstochową. My w 4 kl lo do czestochowy ze,szkoly jechalismy wyblagac dobre oceny na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Buty komunia 08.03.20, 02:58 magdzialena78 napisał: > Nie strasz tą Częstochową. My w 4 kl lo do czestochowy ze,szkoly jechalismy wyb > lagac dobre oceny na maturze Ha, ha też tak miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Buty komunia 08.03.20, 06:50 U nas też- do Częstochowy pojechała garstka dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Buty komunia 07.03.20, 22:44 Z moim światopoglądem kłóci się posyłanie dzieci do pierwszej komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Buty komunia 07.03.20, 22:50 Teraz doczytałam, że chłopiec, widać serwer nie zsynchronizował mi tego postu, jak pisałam o dresówce. Pytanie: w co on będzie ubrany, jaki macie zwyczaj, na biało chłopców ubieracie? U nas zawsze mieli normalne garnitury, granatowe, szare, i do takiego normalne eleganckie buty w pasującym kolorze, i jak najbardziej na zakonczenie roku się nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialena78 Re: Buty komunia 07.03.20, 22:53 Alby. Moze faktycznie buty w innym kolorze niz białe? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Buty komunia 07.03.20, 22:58 Pytam, bo białe spodnie i ciemne buty jakoś mi się gryzą, ale normalne ciemne spodnie i ciemne buty pod albę będą ok. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 07.03.20, 23:08 Moj syn chodzi w białych, lnianych chinosach i nosi do nich granatowe/błękitne/bezowe mokasyny - zalezy jakie mu kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Buty komunia 07.03.20, 23:13 Chinosy to jednak takie mniej formalne spodnie i do tego ciemne mokasyny są ok (pewnie bez skarpetek) Obstawiam, że jeśli pod albę Magdzia planuje białe, to raczej tradycyjne "w kancik" i do tego ciemne półbuty jakoś mi się gryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Buty komunia 07.03.20, 23:45 I do tego skarpetki w kolorze jakim? Białe? Czy czarne? Może lepiej ciemne spodnie (przydadzą się) i ciemne buty. Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: Buty komunia 07.03.20, 23:58 Zobacz jakie buty mają mężczyźni w jasnych garniturach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Buty komunia 08.03.20, 00:23 Zobaczyłam, różne mają: białe, brązowe, czarne. I te czarne dla mnie słabo wyglądają - za ciężkie są. Ale ok. Do długiej alby tak czy tak ciemne buty lepsze. Nayl.uadt gorzej, jeśli to jest taki strój, jaki niżej wrzuca andaba. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 08.03.20, 07:10 10-latek to jeszcze dziecko; ja wiem, ze garnitury sa juz dla roczniakow i nawet w czymś takim chrzcza dzieci ale nie ma takiego obowiązku. 10 latek lepiej bedzie wyglądał w chinosach niz w spodniach na kant i białych butach. Oraz bardziej stosownie. Serio, nawet dwulatka mozna dobrze ubrac, o 10 latku nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 07.03.20, 22:56 Wez mu normalne buty kup, skąd w ogóle pomysł, zeby kupować dziecku białe „eleganckie”? Nie kupuj mu trumienka, a jakieś chelsea boots lub mokasyny. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: Buty komunia 08.03.20, 09:34 Mój syn jak i wszyscy chłopcy, byl w albie i czarnych butach. Alby chłopców były krótkie, takie przed kolano i miał eleganckie spodnie,ciemne, więc czarne buty jak najbardziej pasowały. Nie widziałam ani jednego chłopca w białych butach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Buty komunia 08.03.20, 09:48 Krótka alba to komża, że też ateiści muszą tego uczyć katolików Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: Buty komunia 08.03.20, 10:24 Nie to nie była komża, to była alba. Tak została nazwana i nie wyglądała jak zwykła komża, inny materiał, ornamenty. Szyte na zamówienie i na rachunku też alba krótka, więc uczyć nie musisz 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Buty komunia 07.03.20, 22:55 Wg mnie trampki oblecą. Ja dziecku swojemu tez nie kupuje białych butów, bo jeszcze nie widziałam ładnych. Albę ma z drugiej ręki, pod spodem normalne ubrania. Prezentów tez nie będzie, zabroniłam. Festiwal konsumpcji odwołany. Patrzą na mnie wszyscy jak na zjawisko 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Buty komunia 07.03.20, 22:56 W ubiegłym rokubu córy na komunii chłopcy szli np.w białych sneakersach. Nie wyglądali niestosownie czego nie mogę powiedzieć np.o niektórych "ciotkach" w ultra mini, gołych ramionach czy plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Buty komunia 08.03.20, 09:44 Białe sneakersy to dobra alternatywa dla trampek ale bez zbędnych bajerów typu kolorowa podeszwa, neonowe wstawki, światełka, bijące z daleka logo. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Buty komunia 07.03.20, 23:08 Nie muszą być białe. Mój syn szedł co prawda w krótkiej komży, do tego biała koszula, kamizelka i spodnie (chyba czarne lub bardzo ciemnoszare), więc buty miał czarne, ale do długiej alby też ciemne buty pasują, dobierz do ubrania pod albą. Nie muszą być też sztywne pantofle (mój akurat chciał 'męskie' pantofle). Jeszcze chwila i w sklepach będzie pełno różnorodnych butów, niesportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Buty komunia 07.03.20, 23:17 Wszystko zależy od tego jaki to strój. Do takiego jak poniżej to już lepiej będą wyglądać białe trampki niż ciemne buty. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Buty komunia 07.03.20, 23:22 Pambuk, dlaczego robicie to Waszym dzieciom! Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Buty komunia 08.03.20, 00:02 Idź, spytaj clitoris, przegrywie na babskim forum Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Buty komunia 07.03.20, 23:52 Do tego stroju to brakuje już tylko maseczki na twarz, na obecnego wirusa będzie jak znalazł A tak serio to takiego stroju nie widziałam nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Buty komunia 08.03.20, 00:53 O borze jaka oktawa, jakie Boże Ciało, jaką Częstochowa! 😱 Ja myślałam, że na tym jednym dniu się ten cyrk skończy. No jeszcze ewentualnie biały tydzień, ale i tak nie caly😂. Też mam ten sam problem. Ja z kolei chciałam kupić zupełnie czarne trampki, bo te buty garniturowe sa okropne, o białych to już nawet nie ma co wspominać. Chyba rzeczywiście mokasyny kupię. Chociaż i tak jak znam życie prawie nowe oddam koleżance dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 08.03.20, 07:11 No żebyś sie nie zdziwiła, przecież mokasyny sa wygodne Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Buty komunia 08.03.20, 16:32 A po cholerę bierzesz udział w tym cyrku i jeszcze dziecko w to wciągasz? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Buty komunia 08.03.20, 07:13 Z tego co pamietam, to alby sa długie? To ze zdjęcia to nawet nie wiem czym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Buty komunia 08.03.20, 07:41 To chyba strój do karate, a do tego się butów nie zakłada😂 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Buty komunia 09.03.20, 08:53 Ja obstawiam strój mleczarza względnie pracownika do kiszenia kapusty. Byla szefowa mi opowiadała, jak to lala temu kisili w firmie kapuchę - dostawali białe kaloszki, biały uniform i tak sobie dreptali w kółeczko w kadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialena78 Re: Buty komunia 08.03.20, 12:44 U nas cos takiego tylko dluzsza góra i mniej złota 😁ale sznur zloty jest i emblemat z przodu też Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Buty komunia 08.03.20, 07:02 Wypada. Dziecko przebrane za doroslego wyglada strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Buty komunia 08.03.20, 09:43 A muszą być białe? Półbuty lub mokasyny z jasnej skóry (naturalna jasna skóra lub szare) może dasz radę użyć z jasnymi spodniami w innych eleganckich zestawieniach. A jeżeli muszą być białe, to pakowałabym te trampki i już, są granice wydziwiania ze strony organizatora. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Buty komunia 08.03.20, 09:56 Crocsy kup. W ogóle będzie ekologicznie, bo całe lato będzie chodził, potem upierzesz, na zimę będą kapcie po domu, a na wiosnę sprzedasz w związku z kolejnym sezonem komunijnym, a tam bbuty przeżyją kolejny cykl. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Buty komunia 08.03.20, 10:19 Dobre pytanie? A jak konkretnie zamierzasz ubrać buty? Założysz im krawat czy muszkę ?😋 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Buty komunia 08.03.20, 22:57 I mini albę plus złote sznurówki, zamiast tego sznura Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Buty komunia 08.03.20, 10:21 Mojemu kupiłam czarne - sportowe - ecco na ta okazję, które potem nosił jeszcze pół roku...aż wyrósł. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Buty komunia 08.03.20, 13:34 Znajoma kupiła synowi białe adidasy, ale bez zadartych czubków tylko takie proste. Wydaje mi się że nie jest to głupie rozwiązane... U nas swego czasu było tak że chłopcy mieli czarne spodnie do białej alby a chłopcy idący do wczesnej komunii mieli białe spodnie (teraz wszyscy mają czarne). Ogólnie były kłótnie w tej sprawie bo część matek chciała białe a część czarne spodnie ale w końcu stanęło na czarnych a białe miały mieć tylko "wcześniaki".Jedna z mam posyłała dwóch synów do komunii i jeden szedł w białych spodniach (wcześniak) a drugi w czarnych (dodam że ta mama upierała się przy białych spodniach dla wszystkich chłopców). No i śmiać mi się chciało jak w białym tygodniu ten "wcześniak" chodził do kościoła w białej albie, CZARNYCH spodniach i białych butach. To wyglądało bardzo dziwnie... No a dlatego chodził w czarnych spodniach bo białe już pierwszego dnia były brudne na kolanach i mamie nie chciało się ich dziennie prać (a też pogoda nie sprzyjała suszeniu). To tak na marginesie. Chodzi mi o to że uważam że proste białe adidasy będą rzucały się mniej w oczy (o ile wogole ktoś zauważy) niż te białe buty do czarnych spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Buty komunia 08.03.20, 13:36 😂 A nie mówiłam? Rekolekcje rekolekcjami, pedofilia pedofilią, ale Komunia musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Buty komunia 08.03.20, 16:33 Jak będzie miał kremowe spodnie czy białe to oki, jak czarne to słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Buty komunia 08.03.20, 18:49 Na szczęście u mnie chłopcy idą w normalnych wizytowych butach, najczęściej czarnych. Przecież spodnie pod albą też mają granatowe lub czarne, białe buty wyglądałyby idiotycznie. A w ogóle istnieją białe niesportowe buty chłopięce? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Buty komunia 08.03.20, 18:59 asfiksja napisał: > Na szczęście u mnie chłopcy idą w normalnych wizytowych butach, najczęściej cza > rnych. Przecież spodnie pod albą też mają granatowe lub czarne, białe buty wygl > ądałyby idiotycznie. U nas chłopcy mają krótkie alby. Do wyboru były spodnie białe lub czarne więc wiadomo buty pod kolor spodni białe lub czarne. > A w ogóle istnieją białe niesportowe buty chłopięce? Oczywiście że są. Odpowiedz Link Zgłoś
moo-n Re: Buty komunia 08.03.20, 20:51 Jeżeli krótkie alby i czarne, eleganckie spodnie to buty czarne, wizytowe, chyba nie ma innego wyjścia, bo inne nie pasują do tego typu spodni.Jeśli alby długie, to buty nie są tak widoczne, mogą być czarne, nawet lekko sportowe, byle bez kolorowych i kontrastowych wstawek. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Buty komunia 08.03.20, 21:17 Nikt nie ma biały butów na komunii z chłopców wszyscy eleganckie czasem buty. Odpowiedz Link Zgłoś