tomato.soup 10.04.20, 18:54 Mieszkam za granicą i generalnie nie głosuję w polskich wyborach. Jestem jednak ciągle zameldowana w Polsce, to znaczy że mi pakiet wyborczy też wyślą obowiązkowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Wybory 10.04.20, 19:15 Nie wiem, ale proszę Cię nie nazywaj tego bezprawnego cyrku WYBORAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Wybory 10.04.20, 19:35 Bezprawnego?? a kto wydał taka opinię?? wasz organ prasowy?? Przerażająca ignorancja i to w wykonaniu "obrońców praworządności" Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Wybory 10.04.20, 19:37 1elka26 napisał(a): > Bezprawnego?? a kto wydał taka opinię?? wasz organ prasowy?? > Przerażająca ignorancja i to w wykonaniu "obrońców praworządności" Elka, ja cię ładnie proszę: Weź spierdalaj! Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Wybory 10.04.20, 20:58 Wspaniały przykład "wartości europejskich" w praktyce. Brak argumentów zastąpiony wyzwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
elkawa13 Re: Wybory 11.04.20, 12:54 Taki ''pisowy'' powinien być dla p. zrozumiały.. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Brawo ty 11.04.20, 04:40 dyzurny_troll_forum napisała: > 1elka26 napisał(a): > > > Bezprawnego?? a kto wydał taka opinię?? wasz organ prasowy?? > > Przerażająca ignorancja i to w wykonaniu "obrońców praworządności" > > Elka, ja cię ładnie proszę: > > Weź spierdalaj! > > Ale kultura.Nie mamy argumentów rzucamy wyzwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Wybory 10.04.20, 19:53 Elka, wczuj się trochę w położenie opozycji, to nie jest łatwe przegrywać od pięciu lat wszystkie wybory. Jak widać weszli już w stadium totalnego odrzucenia rzeczywistości. Nie ma wyborów, nie ma Dudy, nie ma prezesa, nie ma PiSu, są tylko Borys Budka i Adam Szłapka Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Wybory 10.04.20, 19:55 To nie będą WYBORY, tylko hucpa i bezprawie, chocbyście tu z tfu elką paluchy pozdzirali na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:02 A ja bym chciała wiedzieć konkretnie, co jest złego w wyborach korespondencyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wybory 10.04.20, 20:08 Nie w wyborach korespondencyjnych, tylko w: a) w tym, że nie ma warunków do prowadzenia kampanii, b) narażaniu ludzkiego życia (listonosze, komisje, drukarnie) bez wyższej konieczności c) tym, że wielu aspektów nie przemyślano - ludzie na kwarantannach, ludzie za granicą (nie działają konsulaty, poczta też niekoniecznie) d) sposobie wprowadzenia tych wyborów - choć prawo zakazuje grzebania w zasadach na pół roku przed, to 11 kwietnia nie ma pewności nawet co do tego, czy te wybory będą 10 maja. Czy np. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:26 a. nie dotyczy wyborów korespondencyjnych, tylko każdych. b. listonosze i tak pracują roznosząc paczki i korespondencję. Czy wszystkie te listy i paczki są tak ważne, że warto narażać życie listonoszy? c. jak przed koronawirusem głosowali ludzie na kwarantannach? Chyba były jakieś przepisy ich dotyczące? d. Po co konsulat, skoro głosowanie ma być korespondencyjne? d. Czy termin wyborów ma jakieś znaczenie? Tzn. gdyby ogłoszono, że wybory maja odbyć się np. internetowo, to termin majowy byłby dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wybory 10.04.20, 20:32 Tak, termin wyborów ma znaczenie, bo NA PÓŁ ROKU PRZED WYBORAMI NIE GRZEBIE SIĘ W ICH ZASADACH. A tu ani ich termin nie jest pewny, anie procedura... A konsulat po to, że to tam jest komisja wyborcza na dany kraj. Poczytaj projekt. I tak, niemożność prowadzenia sensownej kampanii dotyczy każdej formy wyborów. Więc należy je przełożyć. PS. Jak często wcześniej ludzie bywali na kwarantannach? Ilu ich było jednocześnie? Jakiej organizacji to wymagało? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:43 > Jak często wcześniej ludzie bywali na kwarantannach? Ilu ich było jednocześnie? Jakiej organizacji to wymagało? Odpowiedzi na te pytania nie znam, ale ludzie jednak przed 2020 r chorowali i niewątpliwie byli na kwarantannach. Co do organizacji, to wydaje mi się, że komisja jeździła do takich z urną, żeby mogli wrzucić głos, chociaż nie jestem pewna, że nie pomyliłam tego przepisu z innym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:48 Wskaż epidemie przed 2020 rokiem, kiedy były takie ograniczenia, podczas których przeprowadzano wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 12:45 W czasie pandemii hiszpanki nie było żadnych wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:12 ad d/ musze zglosic w konsulacie chec glosowania, zeby dostac karte, wyslana poczta, potem te karte musze odeslac na adres konsulatu -to wiem z forum emama, na stronie konsulatu nie ma ani slowa o wyborach - i teraz tak: ambasada jest w stolicy, w dzielnicy ktora jest zamknieta obligatoryjnie na kwarantannie, JEDYNA poczta w tej dzielnicy dziala w ograniczonym zakresie godzin, obostrzen mnostwo (1,5 od stanowiska pocztowego, jedna osoba w srodku, reszta stoi na zewnatrz i czeka) - zgloszony w kosulacie adres mam na skrytke (mieszkam na zadupiu, listonosz nie dojezdza), oddzial poczty, gdzie mam skrytke jest zakmiety z powodu wirusa, wiec nie mam mozliwosci odebrania przesylki -nawet jesli jakims cudem odbiore przesylke, to znow mam sporo problemow z jej wyslaniem, musze jechac do najblizszej poczty (30km), po drodze ze dwie kontrole sanitarne a nie wykluczone, ze i miasto zamkna, wiec bede potrzebowala 'bumage' od policji po co jade i dlaczego, online nie ma opcji 'wybory' wiec papieru nie dostane -jesli miasta nie zamkna to i tak czeka mnie kolejjkaaaa przed poczta zeby karte do konsulatu wyslac -nikt mi nie zagwarantuje, ze list do konsulatu dojdzie ZROZUMIALA? i jeszcze; w kwietniu mialo byc u nas refendum kosntytucyjne i wybory burmiszczow/wojewodow, przelozne na pazdziernik, mozna? mozna! ale wladza musi miec jaja i pieniadze zeby stan kleski zywiolowej/wyjatkowy oglosic, co tez zostalo zrobione Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Wybory 10.04.20, 21:34 Demodee jest męczącym trollem, posługującym się metodą "Ja tylko pytam". Dawała już na forum występy z okazjii Czarnego Protestu, wycinki w Puszczy Białowieskiej i wielkich protestów w obronie sądów latem 2017 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 11:40 > Demodee jest męczącym trollem Jak Cię męczy czytanie mnie, to mnie nie czytaj. (No, chyba, że jesteś masochistką i lubisz się męczyć na forum). > posługującym się metodą "Ja tylko pytam" Tu zgoda. Mam taką metodę dyskutowania z ludźmi, że pytam, słucham, co inni mają do powiedzenia na jakiś temat i wyciągam wnioski. Czasem wchodzę do dyskusji z jakimś poglądem na sprawę, a wychodzę z zupełnie innym. Uwielbiam to forum! > Dawała już na forum występy z okazjii Czarnego Protestu, wycinki w Puszczy Białowieskiej i wielkich protestów w obronie sądów latem 2017 roku. Żadne występy, nie przesadzaj! To były fajne, długie wątki z wieloma uczestnikami, też brałam w nich udział, jeśli spośród wszystkich zapamiętałaś właśnie moje, to czuję się skomplementowana. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 14:04 Pewnie. Bo dyskusja jest wtedy, jak zbierze się grupa osób o tych samych poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:14 Złego nic nie ma. Tylko, że u nas nie ma tradycji takiej formy wyborów, nie ma przećwiczonych procedur, ryzyko oszustw i manipulacji jest duże, brakuje sytemu weryfikacji wyborców, brakuje też czasu aby to wszystko przygotować. demodee napisała: > A ja bym chciała wiedzieć konkretnie, co jest złego w wyborach korespondencyjny > ch. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:20 Tradycji nie ma, ale tradycja powstaje z czasem. Kiedyś trzeba zacząć. Co do reszty, to nie ma co wymyślać prochu, tylko ściągnąć procedury od innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wybory 10.04.20, 20:23 W miesiąc? W czasie pandemii? Niezgodnie z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:32 Chyba zorientowanie się, jak to się robi w Bawarii nie wymaga aż miesiąca? (chociaż to pewnie zależy od zaawansowania w niemieckim). Ale co niezgodnie z prawem? Naśladowanie? Na to są jakieś prawa autorskie? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wybory 10.04.20, 20:35 Wdrożenie, sierotko, wdrożenie. To wymaga czasu. To nie są wybory na najlepszą krowę w Zaleszykach Dolnych, tylko na prezydenta kraju. A niezgodne z prawem jest grzebanie w sposobie przeprowadzania wyborów na mniej niż na pół roku przed nimi. Ile razy mam ci to pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:37 Uważasz, że model bawarski można skopiować w miesiąc w nasze prawodawstwo? demodee napisała: > Chyba zorientowanie się, jak to się robi w Bawarii nie wymaga aż miesiąca? (cho > ciaż to pewnie zależy od zaawansowania w niemieckim). > > Ale co niezgodnie z prawem? Naśladowanie? Na to są jakieś prawa autorskie? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:30 Myślę, że czas epidemii i miesiąc pozostały do hipotetycznych wyborów, nie są zbyt dobrym momentem na "zaczęcie". Procedury można ściągnąć od innych, tylko trzeba przełożyć je na polskie realia prawne, a to też wymaga czasu. Ja jestem jak najbardziej za tym, aby kolejne wybory czy to prezydencki, czy parlamentarne, można było odbyć korespondencyjnie, albo internetowo. demodee napisała: > Tradycji nie ma, ale tradycja powstaje z czasem. Kiedyś trzeba zacząć. > > Co do reszty, to nie ma co wymyślać prochu, tylko ściągnąć procedury od innych > krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:38 > Myślę, że czas epidemii i miesiąc pozostały do hipotetycznych wyborów, nie są zbyt dobrym momentem na "zaczęcie". "Jeśli nie teraz, to kiedy? Jeśli nie my, to kto? Jeśli nie tak, to w jaki sposób?" Nowe rozwiązania zwykle wymusza życie, tak rodzi się postęp. A ja osobiście mam już dosyć tych dyskusji o wyborach, załatwmy to w maju, bo inaczej to będziemy tego prezydenta wybierać przez 2 lata, a 20 lat dyskutować i kłócić się. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:40 Nie, tak nie rodzi się postęp, tak rodzi się fuszerka i prowizorka. Załatwmy to jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 20:44 Dlaczego jesienią, a nie wiosną 2021? Albo latem 2024? A może w 2199? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 20:46 Bo kilka miesięcy to rozsądny termin przesunięcia wyborów, o ile sytuacja się ustabilizuje. Natomiast dalsze daty wymagać będą zmiany Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 21:01 Nie wiemy, czy sytuacja sie ustabilizuje, tzn. będzie tak jak dziś, czy będzie lepiej, czy gorzej. Może przyjść druga fala epidemii, wtedy znów przesuniemy datę wyborów? A potem, jak juz wszyscy zostaniemy zaszczepieni, będzie susza i głód i trzeba będzie wprowadzić stan klęski żywiołowej i znów trzeba będzie przenieść wybory. A potem będzie urok, a potem coś innego. W sumie PIS powinien się cieszyć z takiego obrotu spraw. Popierasz PIS, stavros? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 21:12 Popieram program nie partię. A czyj programi mi się najbardziej podoba, to moja prywatna sprawa. Natomiast na przygotowanie wyborów korespondencyjnych nie ma czasu, poza tym zmiana ordynacji wyborczej to 6 miesięcy. Popierasz złamanie konstytucji, demodee? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 21:24 > Popierasz złamanie konstytucji, demodee? W konstytucji nie ma opcji głosowania korespondencyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:14 stan kleski zywiolowej to powinien byc w PL od jakis trzech tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 21:21 Od trzech tygodni panuje w Polsce epidemia, więc został wprowadzony stan epidemii. Uważasz, że w sytuacji epidemii powinien zostać wprowadzony stan klęski żywiołowej? Albo stan wojenny? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 21:25 Stan klęski żywiołowej obejmuje epidemię. Jego wprowadzenie pozwala na przesunięcie wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 10.04.20, 21:30 > Jego wprowadzenie pozwala na przesunięcie wyborów. Na jesień? Jesteś pewien, że wybory odbędą się jesienią? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Wybory 10.04.20, 21:33 Niczego nie jestem pewien, natomiast stan klęski żywiołowej pozwala na zmianę terminu wyborów. Dlaczego rządząca partia chce wyborów korespondencyjnych, skoro jeszcze niedawno jej przedstawiciele twierdzili, że są one obarczone ryzykiem oszustw i manipulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 14:00 > stan klęski żywiołowej pozwala na zmianę terminu wyborów. Na jaką datę? Tzn. na jaki czas po zakończeniu stanu klęski żywiołowej? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:54 tak, tak uwazam, nie wojenny, WYJATKOWY, wiesz ile to ulatwia Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wybory 11.04.20, 01:58 nie ma czegos takiego jak stan epidemii w Konstytucji parszywy trollu. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Wybory 10.04.20, 21:24 Ciekawe dlaczego nie został wprowadzony w Niemczech czy też Francji a tam ilośc zachorować jest przecież dużo wyższa niż w Polsce. No, ale u nas musi być wprowadzony gdyż poparcie dla "prawdziwej prezydent" sięga dna. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 10.04.20, 21:34 Bo najwyraźniej tam w konstytucji nie ma zapisanej zasady tajności głosowania. Lub jest zapisana, a w jakiś sposób ją jednak zachowano. W każdym razie, polskie "wybory" są niezgodne z konstytucją i tak uważa sędzia Pawłowicz hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:55 alez zostal: www.pch24.pl/francja-wprowadza-stan-wyjatkowy--wyjscie-jedynie-z-pisemnym-uzasadnieniem,74687,i.html Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:57 no widzisz, a ja nie moge poprzec ani 'prawdziwej prezydent' ani 'nieprawdziwego prezydenta' mimo ze mam polskie obywatelstwo potwierdzone polskim paszportem pozbawiono mnie tego prawa Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wybory 11.04.20, 04:31 Znasz jakiś kraj, gdzie głosowanie odbywa się tylko korespondencyjnie i to w czasach pandemii😳? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Wybory 10.04.20, 21:58 Że tę kopertę którą dostaniesz musisz gdzieś wrzucić. A to oznacza, że i tak musisz dostarczyć do skrzynki, czyli wyjść z domu postać w kolejce bo wrzucać będzie można w niedzielę wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wybory 11.04.20, 04:27 Posłanka Pawłowicz wyjaśniła to bardzo dokładnie, dodaj do tego jeszcze śmiertelne zagrożenie dla członków komisji czy szerzej lekcję z Bawarii. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Wybory 11.04.20, 23:51 www.facebook.com/100001190308367/posts/2746099752106341/ Tu Ci to wytłumaczy pani sędzia TK 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Wybory 12.04.20, 00:13 Zgodnie z konstytucją wybory prezydenckie w Polsce są: bezpośrednie, powszechne, równe i tajne. To jedziemy po kolei: - bezpośrednie nie będą dla nikogo. Wszystkie korespondencyjne są pośrednie - tajne gdy w jednej dużej kopercie odsyłasz mniejszą kopertę z głosem oraz kartkę z twoim oświadczeniem że głosowałaś tajnie podpisaną imieniem i nazwiskiem i PESEL-em? No, faktycznie tajność jak cholera. Zależna od dobrej woli innych. Wielu innych. Ale najlepsze są dalsze dwa przymiotniki: - powszechność: z głosowania wyłączeni będą: mieszkający za granicą którzy muszą chęć takiego głosowania zgłosić konsulatowi na co najmniej 14 dni przed wyborami, prawo o tym sposobie głosowania będzie uchwalone (jeśli będzie) prawdopodobnie niecałe 2 tygodnie przed wyborami, a jeżeli nawet (znów bezprawnie) przesuną wybory o tydzień lub dwa to czasu na zarejestrowanie się i dostanie (w większości krajów podróży teraz nie ma) karty do głosowania i odesłanie jej w terminie są niemożliwe. To pozbawia głosu ok. 2 miliony Polaków. Jedziemy dalej. Głosowania w szpitalach i DPS-ach? Really? Następni pozbawieni prawa głosu. Wreszcie zgodnie z tym prawem głos można wrzucić tylko w gminie w której człowiek jest wpisany na listę wyborców. Zwykle miejsce zameldowania. Około 30-40% Polaków mieszka gdzie indziej niż jest zameldowanych. Poruszać się po kraju nie można. Przepisać się do spisu wyborców w miejscu zamieszkania nie bardzo jest jak - obecnie tylko online i tylko pilne sprawy w urzedach. Blisko połowa ludzi może zostać faktycznie pozbawiona prawa do głosowania - równe: patrz wyżej (równi i nierówni) plus nierówność kandydatów w prowadzeniu kampanii. Tak, te wybory to hucpa Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Wybory 12.04.20, 03:41 maadzik3 napisała: > - bezpośrednie nie będą dla nikogo. Wszystkie korespondencyjne są pośrednie Bezpośredniość wyborów nie polega na tym, że osobiście wrzucasz głos do urny, ale na tym, że wybierasz kandydata wprost, bez pośrednictwa elektorów. Przeciwieństwem wyborów bezpośrednich (jednostopniowych) są wybory dwustopniowe, gdzie ogół głosujących wybiera elektorów, a dopiero elektorzy wybierają kandydata (tak jak np. w wyborach prezydenckich w USA). Głosowanie korespondencyjne nie ma z tym nic wspólnego, w dalszym ciągu będzie bezpośrednie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Wybory 11.04.20, 04:42 anika772 napisała: > To nie będą WYBORY, tylko hucpa i bezprawie, chocbyście tu z tfu elką paluchy p > ozdzirali na klawiaturze. No i ?Kto cię tak nskręca w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wybory 10.04.20, 20:26 Tez mnie to zastanawia. Mysle ze trzeba szybko poszukac na stronie msz jak sie zarejestrowac za granica - wtedy pilka po ich stronie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wybory 10.04.20, 21:15 ale fizycznie moze sie nie da, patrz mj post wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzina Re: Wybory 11.04.20, 20:07 Dopóki ustawa nie wejdzie w życie, to nie ma możliwości rejestracji. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 10.04.20, 20:58 To nie wybory tylko niekonstytucyjna hucpa jak w dzikich republikach Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Wybory 10.04.20, 21:02 Zdumiewające to Korea Poludniowa tez jest jedną z dzikich republik Azji? No prosze - a Unia uważa ten kraj za spełniający wymogi państwa demokratycznego. I jakoś wybory moga tam się odbyć. No tak - ale tam nie mają chorej na korytowirus opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 10.04.20, 21:07 A w Polsce nie mogą się odbyć, bo polska konstytucja zapewnia tajność głosowania. I pani Pawłowicz uważa tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Wybory 10.04.20, 21:21 A Platforma oraz PSL uważają, że wybory korespondencyjne sa jak najbardziej zgodne z Konstytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 10.04.20, 21:27 Ale tylko przy zachowaniu tajności. A tu jej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wybory 10.04.20, 21:40 Andżeju, powiedz ty mi, jaką ja mam gwarancję, ze moj głos doszedl do komisji? Mogę to sprawdzic? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada W innych krajach dają sobie radę. 11.04.20, 04:50 iwles napisała: > > Andżeju, powiedz ty mi, jaką ja mam gwarancję, ze moj głos doszedl do komisji? > Mogę to sprawdzic? > > Tylko w Polsce wszystko negują .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/rownosc-i-tajnosc-w-glosowaniu-korespondencyjnym-jak-to-robia-inne-kraje,1012014.html&ved=2ahUKEwi9vJmKrt_oAhVVysQBHYucCDgQxfQBMAV6BAgJEAg&usg=AOvVaw0frZohwU1u74atX3bb7zEK&cshid=1586573359999 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: W innych krajach dają sobie radę. 11.04.20, 08:52 No to właśnie pokazałeś, jak wielkim syfem, nieprzystosowanym do realiow, jest polski bubel, czyli ustawa o korespondencyjnym glosowaniu. Juz sam fakt, ze nikt nie zgłasza checi głosowania, zaburza równość wyborów. Mieszkający za granicą są z udziału wykluczeni. No i wyjście na poczte (polecony), albo do lokalu wyborczego- jak ma sie do akcji #niewychodźzdomu? Nie obronisz tego pomysly, niedasie. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wybory 11.04.20, 01:24 A mnie nie obchodzi, co uważa Platforma i PSL? Bardziej przemawisją fo mnie argumenty Krychy. Nie chcę też mieć nieprzyjemności z powodu glosowania na niewlasciwego kandydata a sytuacja, gdzie do karty dodaję wszystkie swoje dane, budzi mój niepokój. Inna sprawa, że nie mam ochoty ryzykować życia dla wyborów, które i tak zostaną sfalszowane i wybierze się pacynkę na sznureczkach pewnego pana niskiego wzrostu. Mam nadzieję, że wyraziłam się dostatecznie jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wybory 11.04.20, 04:51 Dowodem na to, że nikt nie zamierza liczyć głosów w tych wyborach jest to, że rządzący nie boją się fałszerstw na rzecz opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Wybory 11.04.20, 01:00 50 postów a ja dalej nie wiem czy moi najemcy dostaną moją kartę czy nie... Tylko kłótnie trolli 🤦🏻♀️ I nie chodzi mi o rejestrację w konsulacie, bo głosować nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Wybory 11.04.20, 04:45 tomato.soup napisała: > 50 postów a ja dalej nie wiem czy moi najemcy dostaną moją kartę czy nie... Tyl > ko kłótnie trolli 🤦🏻♀️ > I nie chodzi mi o rejestrację w konsulacie, bo głosować nie chcę. To co tyłek zawracasz Zgodnie z obowiązującym prawem, Państwowa Komisja Wyborcza realizuje kalendarz wyborczy związany z wyborami wyznaczonymi na 10 maja. Po zamknięciu wczoraj listy zarejestrowanych kandydatów na urząd Prezydenta RP może przystąpić do drukowania kart do głosowania. Zgodnie z uchwałą, podjętą jeszcze 24 lutego, gotowe już karty mają trafić do urzędów gmin najpóźniej na 12 dni przed datą wyborów, tj. 28 kwietnia. To ponad tydzień przed możliwym ostatecznym uchwaleniem i wejściem w życie ustawy wprowadzającej powszechne wybory korespondencyjne, za których przygotowanie odpowiada minister aktywów państwowych Jacek Sasin. 28 kwietnia ustawą zmieniającą prawo będą się jednak zajmować dopiero senackie komisje, a potem jeszcze musi ją uchwalić Senat, z którego dokument ponownie trafi do Sejmu, a na końcu zmiany w prawie podpisze prezydent. Czytaj więcej na RMF24.pl/raporty/raport-wybory-prezydenckie2020/najnowsze-fakty/news-czeka-nas-podwojny-wydatek-na-karty-do-glosowania,nId,4432795#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome. Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Wybory 11.04.20, 05:12 Ano właśnie dlatego zawracam. Skoro mam w Polsce meldunek stały to jestem na liście uprawnionych do głosowania. Głosować nie chcę i nie życzę sobie żeby moje dane wraz z kartą do głosowania szwędały się gdzie popadnie. Do tej pory było prosto - nie przyszłam, nie głosuję. A teraz co, obowiązek? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 12:30 > Głosować nie chcę i nie życzę sobie żeby moje dane wraz z kartą do głosowania szwędały się gdzie popadnie. Ale one nie będą się szwendały, tylko pozostaną w miejscu, gdzie je powinnaś odebrać. Czyli w skrzynce pocztowej. Ktoś zagląda do Twojej skrzynki i może dokonać wrogiego przejęcia przesyłki? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 11.04.20, 13:38 To w jakim celu są zatem listy polecone? Wydaje się, że są niepotrzebne, skoro wszystko dochodzi idealnie i może bezpiecznie leżeć w skrzynce. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 13:57 Ale pakiet wyborczy będzie wyborcy dostarczany listem zwykłym czy poleconym? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 11.04.20, 13:59 Ne wiem, ale ty wiesz dużo. Opowiedz nam o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 14:06 Tu nie ma co opowiadać. Albo przychodzi zwykłym, albo poleconym. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 11.04.20, 14:09 Dla przeprowadzenia wyborów ma to znaczenie, a ponieważ jesteś za taką formą głosowania, to na pewno wiesz jak to będzie dokładnie wyglądało. Zapytaj koordynatora i nam napisz czy to będzie polecony czy zwykły. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 14:23 > to na pewno wiesz jak to będzie dokładnie wyglądało Nie wiem, dlatego pytam. Sądzę, że powinny być przesyłane poleconym. > Zapytaj koordynatora Jakiego koordynatora? Ministra Sasina? Nie mam do niego telefonu, więc nie dowiem się tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: Wybory 11.04.20, 05:45 No to trudno, karta poleży aż się w Polsce zjawię. Pewnie jakoś w przyszłym roku... O ile ktoś nie uzna, że fajnie będzie zagłosować za mnie 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Wybory 11.04.20, 11:56 Ale na poczcie można sobie załatwić usługę przekierowania korespondencji. Więc jeśli adres korespondencyjny masz np. w Szczecinie i tam dochodzi Twoja korespondencja (i od cioci Jadzi i z urzędu skarbowego), ale naprawdę mieszkasz w Rzeszowie, to załatwiasz sobie w Szczecinie, żeby Twoje listy przychodzące do szczecińskiego urzędu pocztowego odsyłali do rzeszowskiego urzędu pocztowego i rzeszowski listonosz Ci je dostarczy. Usługa ta jest płatna. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 11.04.20, 12:00 Nie nie można załatwić takiej usługi. Za granicę tak nie wysyłają, Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wybory 11.04.20, 18:26 No to może do mamy/cioci/brata/przyjaciółki byle w PL w końcu karty nie będą wydawane za zadnym potwierdzeniem odbioru, ordynarnie wpychane do skrzynki będą, tak się cały czas gada. Więc to ona decyduje, do której skrzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Wybory 11.04.20, 18:30 Ale żeby to zrobić trzeba "więc jeśli adres korespondencyjny masz np. w Szczecinie i tam dochodzi Twoja korespondencja (i od cioci Jadzi i z urzędu skarbowego), ale naprawdę mieszkasz w Rzeszowie, to załatwiasz sobie w Szczecinie" pojechać najpierw do Szczecina to załatwić. A ze względu na ograniczenia w poruszaniu się, nie da się tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Wybory 12.04.20, 00:36 Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze usluga przekierowania dotyczy tylko przesylek rejestrowanych. A pakiety maja byc wrzucane do skrzynek, czyli jak zwykly list. Tak wiec tu chyba przekierowanie nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś