Dodaj do ulubionych

Służba najczęstszym źródłem zakażeń

14.04.20, 21:08
Nie bardzo mam siłę i ochotę drążyć temat... ale przecież dłużej nie da się tego czytać..

Może ktoś wyczuje się w położenie służby, której państwo (i to wielkie państwo, co jej oczywiście płaci ze swoich składek) nie dostarcza środków ochrony ani możliwości ustawiania pracy tak, aby absolutnie wszyscy pracownicy ze sobą się nie mieszali.

😂 teraz dopiero do mnie dotarło, dlaczego tak wiele osób domaga się, abyśmy zostali pod goźbą kar zamknięci w pracy i nie wychodzili stamtąd aż do zakończenia epidemii - w sumie to jedyne rozwiązanie. Bo sprzętu jak nie było (odkąd zapasy szpitala skończyły się po tygodniu) tak nie ma.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:16
      To samo ma pomoc społeczna tylko za jeszcze mniejsze pieniądze (np opiekunki w dpsach).
    • alicia033 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:19
      sorry, ja się nie będę wczuwać, bo uważam, że co najmniej 3 tygodnie temu powinniście byli solidarnie odmówić przystępowania do pracy bez sprzętu ochronnego.
      Niestety ale skoro sami dajecie się traktować jak popychadła, to będziecie tak właśnie traktowani. NIKT, a zwłaszcza ten szumowina na stanowisku ministra "zdrowia" wam tego dobrowolnie nie da, musicie to sobie wywalczyć SAMI.
      Im szybciej to zrozumiecie i zrealizujecie, tym lepiej i dla pacjentów i dla was samych.
      Mogę więc tylko trzymać kciuki za szybkie nabieranie przez was rozumu.
      • sofia_87 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:21
        Brak słów, ale nawet na tym forum są osoby, które oczekuja od lekarzy i pielęgniarek misji samobójczych

kobieta.onet.pl/zamknieto-nas-z-pacjentami-na-oddziale-bylismy-bez-maseczek-i-na-kwarantannie-listy/2jltjfw
        • hannibal_lectourer Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:50
          Była skuteczna psia grypa, może być skuteczna grypa hipokratesa czy innego paracelsusa.
      • inga66 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:05
        dobry wpis, tak samo trzba potraktować narzekanie na pensje - jeżeli są pielęgniarki które godzą sie na pensję minimalną proponowaną przez pracodawcę to niech później nie narzekają że mało zarabiają - sorki ale ja gdy mało zarabiałam to zmieniałam pracę tak długo aż dostałam tyle kasy ile chciałam, nie narzkałam i nie strajkowałam - jedyne co musiałam zrobić to spakować rodzinę i przenieść się do innego miasta, ale dało się to wykonać
        • sofia_87 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:17
          Pielęgniarki także się pakuja i wyjeżdżają, chyba słyszałaś jaka jest średnia wieku w tym zawodzie?
          Te które nie chcą lub nie mogą w wyjechać zatrudniają się np charakterze nian. Nasza pracowała wcześniej w CZD
          • inga66 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:27
            gdyby wszystkie tak postapiły to pracodawcy byliby zmuszeni do podwyżek, nadal jednak są tysiące pielęgniarek gotowych podejmowac pracę za upokażającą pensję - dlaczego więc pracodawcy mają płacić więcej? to jest prawo popytu i podaży.
            • sofia_87 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:50
              Wystarczy popytać w poszczególnych szpitalach, a zobaczysz jak to jest z podaza i popytem. Obecnie nadrabiaja starsze pielęgniarki, za 10 lat będzie dramat
              • turzyca Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:57
                >Obecnie nadrabiaja starsze pielęgniarki, za 10 lat będzie dramat

Przy czym trzeba podkreślić, że starsze to nie "starsze czyli po 40" ale takie, które dorabiają sobie do emerytury. To jest co trzecia pielęgniarka w Polsce. Co będzie za 10 lat?
            • turzyca Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:52
              >gdyby wszystkie tak postapiły to pracodawcy byliby zmuszeni do podwyżek, nadal jednak są tysiące pielęgniarek gotowych podejmowac pracę za upokażającą pensję

Dyrekcja szpitala z próżnego nie naleje, pieniądze na podwyżki muszą iść z budżetu.
      • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:30
        Ja od poczatku tego nie rozumiem. Dlaczego? Co nimi kieruje, że pracują bez ochrony narażając i siebie i innych. Jedyną logiczną opcją jest odmówić pracy i jest to zgodne z kodeksem pracy

"Zgodnie z art. 210 kodeksu pracy pracownik może odmówić wykonywania obowiązków, jeśli warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia albo wykonywana praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom"

co więcej, oni POWINNI odmówić pracy jeżeli zależy im na zdrowiu i życiu innych, czemu tego nie robią jest nierozwiązaną zagadką.
        • amsterdama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 07:54
          To się wszystko bardzo łatwo mówi, kiedy nie trzeba się osobiście zmierzyć z problemem. Nie pracujemy w fabryce. Mamy przed sobà człowieka cierpiącego, umierającego- odstąpienie od pracy w oczekiwaniu na reakcję władz niejednokrotnie skończyłoby się tragedią. Pracuję z pacjentami, którym trzeba „udzielić świadczenia” w trybie pilnym- jeśli nie, umrze do 2-3 dni. Chorzy przyjeżdżają z powodu choroby podstawowej, ale mogą przywieźć ze sobą wszystko. Mam wziąć na siebie śmierć kilkadziesiąt osób/ tydzień machając kodeksem pracy? Nie- zabezpieczam się, jak mogę, bo ja muszę pomóc. I tak- w tej sytuacji solidarność ludzka wymaga, aby inni walczyli o sprzęt dla medyków, bo ja nie mam na to czasu, nikt za mnie nie uratuje tego chorego. Kiedy walczymy o lepsze warunki, społeczeństwo nas gnoi, kiedy nie walczymy- bo nie ma na to czasu, bo jest wojna- dziwicie się, że nie odstępujemy od łóżek?! Tak- ja też chcę żyć i chronić swoją rodzinę, ale jestem już na froncie, nie jestem w stanie zajmować się zaopatrzeniem ani organizować parady przed sejmem. A inni z nudów niech się delektują moją naiwnością.
          • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 08:42
            ok ja to rozumiem
            choć z drugiej strony pomoc jednej osobie bez ochrony może się skończyć tym, że zamiast pomóc to się ją czymś nieświadomie zarazie i wtedy to już nie jest do końca pomoc,
            ratowanie życia owszem jest to wytłumaczenie
            z drugiej strony rząd nigdy nic nie zrobi bo jak lekarz sam będzie się zabezpieczał to po co rząd ma to robić i kase wydawa?

nie rozumiem też dlaczego w medycy innych specjalizacji nie skrzykną się i solidarnie odmówia pracy, żeby pokazać swój sprzeciw i to że są zrzeszeni
            • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 08:43
              to nie było tak, że jakiś czas temu w UK lekarze właśnie tak zdrobili? Tj odeszli od łóżek, że wtedy mieli słuzbę zdrowia w zapaści i braki kadrowe i dopiero wtedy ichniejszy rząd wziął się za reformę
          • alicia033 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:21
            to nieś ten krzyż sobie dalej, amsterdama.
            A przyszło ci do głowy, że pracując bez odpowiedniego zabezpieczenia może być źródłem zakażenia i śmierci dla wielu osób?
            Bardzo posłusznie, zgodnie z rozkazem szumowiny, milczycie i pudrujecie trupa, jakim jest polski system ochrony zdrowia. Nie, nie zamierzam wam za to być wdzięczną.
            • amsterdama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 11:03
              Alicia- kilka tygodni temu weszłam na forum i zwróciłam uwagę na Twoje wypowiedzi. Nie jesteś rozmówcą, jesteś pieniaczem. Nie czytam Twoich wypowiedzi- teraz odezwałaś się pod moim wpisem, więc odpowiadam. Nie szanuję ludzi, którzy krzyczą!!! - na każdy temat ( nie tylko służby zdrowia).
              • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:56
                amsterdama napisała:

> Alicia- kilka tygodni temu weszłam na forum i zwróciłam uwagę na Twoje wypowied
                > zi. Nie jesteś rozmówcą, jesteś pieniaczem. Nie czytam Twoich wypowiedzi- teraz
                > odezwałaś się pod moim wpisem, więc odpowiadam. Nie szanuję ludzi, którzy krzy
                > czą!!! - na każdy temat ( nie tylko służby zdrowia).

A ja obserwuję twoje agresywne wypowiedzi w kierunku każdego kto ma inne zdanie
          • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:22
            Widzisz, bo "lekarz" to nie jest jednolity twór zawodowy ani jednolity twór moralny. Są lekarze z powołaniem do leczenia i lekarze biznesmeny. Jeśli społeczeństwo widzi, że ktoś kasujący 200zł za 10-minutową wizytę "protestuje o lepsze warunki" to za cholerę za wami nie stanie. Na prowincji jeszcze kilka lat temu w szpitalu było "bez smarowania nie pojedziesz". Miejsce w lokalnym ZOL tylko za gratisa dla tamtejszej szefowej. Zabiegi prywatnych pacjentów danego lekarza przeprowadzane w szpitalu na koszt wszystkich- a zapłata prywatnie lekarzowi. To było długo praktyką i tak szybko nikt o tym nie zapomni. Tak jak niedawny strajk przedsiębiorców - strajkujący panowie jeżdżą osobówkami Bmw po 250tys zł w leasingu na firmę twierdząc, że nie stać ich dać pracownikowi 2 tys zł/mc... gdy rata leasingu od bmki to ponad 6 tys na mc..
            Raczej trzeba by powalczyć o godne warunki pracy w konkretnych szpitalach/przychodniach/systemie leczenia/wyposażeniu. Bo społeczenstwo nie widzi, że lekarz trzepiący kasę prywatnie na modnych zabiegach to niekoniecznie ten sam, który wytrwale ratuje życie pacjentom w opiece "państwowej" pomimo warunków i pomimo kiepskiej gaży. Idę do ortopedy na nfz po pół roku czekania na termin - a on jedyne co to mi chce wcisnąć odpłatny inwazyjny zabieg w swoim prywatnym gabinecie ... nie skorzystałam i słusznie bo problem minął po rehabilitacji i jego zabieg wcale potrzebny nie był. Więc jeśli praca na nfz ma być głównie po to, żeby sobie przygruchiwać pacjentów do prywatnych gabinetów to coś tu jest bardzo nie tak.
            Do tego kwestia solidarności zawodowej branż medycznych - lekarze owszem, o siebie chętnie zadbają i o swoje pensje wołają, ale nie raz pielęgniarki czy obsługa techniczna była przez nich samych traktowana jak podkategoria - choć w niektórych oddziałach to głównie na tych zaangażowanych pielęgniarkach sie opierało leczenie pacjentów/trwanie oddziału, bo lekarz wpadał na pół godziny a resztę odsypiał prywatne fuchy. Tu cały system trzeba zmienić, także wewnętrzne relacje w środku służby zdrowia bo tam też jest utrwalony lepszy-gorszy sort.
            • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:53
              1000 racji! i bardzo trafne podsumowanie tematu.

Ja już o tym pisałam i zostałam agresywnie okrzyczana przez "lekarki" ale ten krzyk dokładnie potwierdził twoją diagnozę. Lekarz nie uzyska poparcia bez poparcia pacjenta a pacjent doskonale wie i wokół czego się ten biznes kręci. Hasło "pokarz lekarzu co masz w garażu" oczywiście krzywdzi młodych ale jest do bólu prawdziwe w przypadku starych.

Mnie o wiele bardziej ujmują pielęgniarki i żałuję, że nie stanowią dostatecznie silnej grupy społecznej by choć na jeden dzień odejść od łóżek i stołów, ich dotychczasowe protesty były dość żałosne i nie popierane przez lekarzy.... szkoda bo to one bardzo bardzo zasługują na podwyżki i na prośby by po szkole pozostawały w kraju.
              • amsterdama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 11:00
                Madami- jestem starym lekarzem. Krzywdzisz mnie. Nie robię biznesu z medycyny.
              • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 11:25
                nie nie, absolutnie nie wiek lekarza jest tu wyznacznikiem! Znam genialne zaangażowane lekarki w wielu przedemerytalnym, jednej wdzięczna jestem dozgonnie że po długim chodzeniu od annasza do kajfasza po przeróżnych medycznych przybytkach i wydawaniu kasy, to wreszcie ona -zwykły internista w zwykłej przychodni na nfz- zainteresowała się kompleksowo znalezieniem problemu i wyleczeniem pacjenta. Absolutnie nie o wiek chodzi ale o podejście do pacjenta. Znam lekarzy wypalonych i znam wrednych i uzależnionych od różnych substancji-zmagających sie z własnymi problemami nie raz cięższymi niż te z którymi przychodzi do nic pacjent .. i znam młode świeżynki zarówno zaangażowane jaki i olewające. To nie wiek ani zawód określa jakim kto jest człowiekiem. I chwała tym, którzy będąc w zawodach medycznych cały czas to człowieczeństwo zachowali.
                • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:42
                  gliminstory napisała:

> nie nie, absolutnie nie wiek lekarza jest tu wyznacznikiem!

źle się wyraziłam
                  stary miało być w sensie osadzony w systemie wink
                  młody wchodzący w system
                  • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:50
                    Każdy zna i dobrych i złych, mądrych i głupich dlatego jestem daleka od hymnów pochwalnych na cześć całej grupy zawodowej.
                    O tyle specyficznej grupy, że od działania jej przedstawicieli zależy często zdrowie i życie innych osób i w sensie pozytywnym i negatywnym
                    • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 13:00
                      No właśnie. Bardziej powinno chodzić o wsparcie "systemu opieki zdrowotnej" a nie o "grupę zawodową".
              • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 11:42
                ale tak właśnie jest - pacjenci muszą stanąć za lekarzem. lekarze za pielęgniarkami, salowymi, obsługą rentgenów itd ... inaczej się system nie zmieni.
                więc też kwestia jedności środowisk medycznych i wewnętrznej eliminacji tych, którzy ogólnemu wizerunkowi medyka szkodzą... Tymczasem gdy nie jestem pewna diagnozy lekarza i idę (odpłatnie!) do innego z tym samym problemem po opinię i się przyznam że z innym już to konsultowałam -to jako pacjent dostaję zjebkę jak śmiem pytać innego jeśli mam obowiązek wierzyć bezkrytycznie pierwszemu...
                i ten kodeks lekarski który naciska na zamiatanie pod dywan spraw kolegów z branży. zakazy wypowiadania się..
                Lekarz musi stać po stronie ochrony zdrowia pacjenta, nie tylko po stronie swojej "branży". Wtedy i pacjenci staną za medykami.
                • amsterdama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:19
                  Jak sobie wyobrażasz odejście od łóżek ( o tym piszemy w tej gałęzi)? Napisałam wyżej, jak wygląda praca w realu. Jak mam zostawić moich chorych, żeby nikt się nie dziwił, że pracuję w tych warunkach? Jeśli nie pomogę- zginą na 100% w ciągu kilku dni.
                  • mary_lu Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:23
                    To dla mnie hardcore. Jak można aw takiej sytuacji tak lekko sobie napisać o strajkach. Nie jestem psychopatką, nie umiałabym sobie w twarz spojrzeć jakbym teraz odmówiła pracy, obojętnie z jakiego powodu.

Jak miesiąc temu Józek o tym bredził, to się śmiałam. A teraz jest to kolejny bacik do chłostania medyków „nie strajkujecie to tak macie, jeszcze mnie pozarażacie”.
                    • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:55
                      A ty nic nie zrozumiałaś z wypowiedzi gliminstory. Kreujecie się tu na oblężoną twierdzę a wszelkie głosy opisujące rzeczywistość medyczną od strony pacjenta uważacie za "szczucie". W ten sposób nigdy nie znajdziecie porozumienia.
                      Napisaliśmy powyżej , że nie trzeba odchodzić od łóżka pacjenta natomiast moga skutecznie zaprotestować ci, co nie muszą przy nich być - tylko brakuje wam porozumienia i jedności wewnątrz grupy. Natomiast ciągle krzyczycie i ujadacie, że czegoś nie macie co bywa różnie odbierane przez środowisko zwykłych ludzi, często zupełnie inaczej niż byście sobie życzyli.
                  • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:55
                    Ja o strajku nie piszę, w tych okolicznościach tym bardziej nie uważam go za moralny i byłby w oczach społeczeństwa strzałem we własną stopę branży medycznej.
                    Obecnie dostępność leczenia i tak jest mocno ograniczona, potencjalni pacjenci zostali w domach nie chcąc być potencjalnymi nosicielami albo zarażonymi.
                    Oczywiście istnieje pokusa żeby z okazji "wojny" pozałatwiać trochę zalegających od lat interesów branży kładąc innym nóż na gardle i nie bacząc na ofiary ale ja taki styl uważam za niemoralny jak wszystkich którzy "w czasie wojny" przepychają ustawy które normalnym trybem by nie przeszły. Niemniej jako pracownicy macie prawo wymagać dla siebie warunków i zabezpieczenia bhp także w interesie zdrowia pacjentów. Część szpitali jest rozsypująca się nie od dziś ani nie z okazji epidemii.
    • pola84 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:24
      Zdaje się najwięcej zgonów w całej Europie jest w domach starości, czy to jest ciągle ta służba? Żadne państwo nie zabezpiecza służby zdrowia wystarczająco, nie ma pieniędzy albo nie ma środków medycznych, trzeba je sprowadzać. Co ma zrobić w tym czasie owa służba? Nie ratować? Nie przeprowadzać pilnych operacji onkologicznych? Zrobić strajk?
    • cruella_demon Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:44
      Brawo Kalisz.
      Da się? Da.

Wojewódzki Szpital Zespolony w Kaliszu wprowadza nowe zasady przyjmowanych pacjentów. Każdy chory, zanim trafi na oddział będzie miał wykonywane testy na obecność koronawirusa oraz RTG klatki piersiowej.
    • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:45
      a ty myślałaś, że niby z jakiego powodu kazali siedzieć w domach całemu społeczeństwu?
      z jakiego powodu ludzie umierają po domach, nie dzwonią po pomoc choć mają udar albo zapalenie wyrostka, czekają by samo przeszło bo albo się boją szpitala, albo nie mają się jak dodzwonić bo virus najważniejszy, albo lekarz się boi przyjść do nich na wizytę, albo są odsyłani od przychodni do przychodni ?
      z jakiego powodu tysiące pacjentów cierpi po domach w oczekiwaniu na nowy termin przesuniętej operacji?
      z jakiego powodu jest nagonka na osoby wracające z zagranicy by nie wychodziły z domu? ile było przypadków że nawet rodziny mieszkające z osobą w kwarantannie nie chciano obsługiwać w sklepach bojąc się przeniesienia zakażenia?

oprócz lekarzy jest mnóstwo innych osób też narażonych na zachorowanie w trakcie wykonywania obowiązków/pracy. i na nich nikt funduszy nie zbiera. i figę mają a nie środki zabezpieczające.
      w związku z tym że zabezpieczenie w szpitalach jest marne , bo ani sprzętu ani procedur, ani nawyków wielu medyków nie ma - to co się dziwisz?
      płyn dezynfekcyjny na orlenie już leży na półkach czy dalej jest jak yeti? jak ma się zabezpieczyć społeczeństwo oprócz siedzenia w domu i unikania tych którzy mogą coś roznosić?

gis podał - 1/3 zakażeń to zakażenia szpitalne, od kadry medycznej.

u znajomych do miejscowości virusa przywlokła osoba po wizycie w szpitalu w innej miejscowości. sama zmarła, a od niej zarażone kolejne osoby= zanim jakiekolwiek procedury uruchomiono, szpital, samepid.. dwa tygodnie zwłoki w jakichkolwiek zaleceniach czy testach, kompletny brak logiki w działaniach służb by cokolwiek ograniczyć.

i rozczaruję cię, zwykli obywatele w dużej części odpowiedzialnie do tematu podchodzą, siedzą w tych domach, nie zarabiają, ograniczają biznesy, zaciskają pasa by przeczekać, omijają się nawzajem.
      A sąsiadka koleżanki - pielęgniarka- nie ma problemu z łażeniem w odwiedziny to do tego to tamtego sąsiada... a później do pacjentów w przychodni. Inny lekarz do do końca forsował ostrzykiwanie botoksem znajome panie byle kasy nie stracić. ... A inny odmówi przyjazdu do chorego bo się boi i co mu zrobisz... a inny skombinuje sobie zwolnienie by nie iść leczyć ludzi na wezwanie bo nie po to robił medycynę żeby się poświęcać dla plebsu w podrzędnym szpitalu/dps ale po to żeby dobrą kasę trzepać w komfortowych warunkach wiec brudne sprawy niech sprząta jakiś inny frajer.
      • mary_lu Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:56
        Ale to bzdura, nie mamy mniej przyjęć ostrych, nie operuje się np. mniej wyrostków, o czym cały czas czytam na forum. Owszem, jest mniej głupot na SOR, wreszcie widać jak się pracuje jak ludzie nie robią sobie wizyt dla zabicia nudy i nocnego POZetu.
        • mysiulek08 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:08
          daj spokoj, szkoda Twoich nerwow i klawiatury, rzad w PL szczul na medykow i szczuc bedzie dalej
        • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:13
          pierwszy z brzegu

muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-andrzej-adamiak-rezerwat-nie-zyje-tabloid-ujawnia-szczegoly,nId,4430396
          • mary_lu Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:17
            Zawsze są takie osoby, tutaj akurat korona przydała się jako piękna wymówka, przed koroną to by było „myślał, że mu przejdzie””nie chciał nikomu zawracać głowy”. Skrupułów do wzywania karetki nie mają tylko notoryczni wzywacze ZRM, normalni ludzie niemal zawsze przeciągają moment udania się do szpitala.
            • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:28
              na tym forum niecałe 2 miesiące temu pisały ze dwie osoby z podejrzeniem raka które zrezygnowały z podjęcia teraz podjęcia szczegółowej diagnozy i leczenia by nie zarazić sie przy okazji obijania się o kolejne gabinety i szpitalne korytarze.
            • zielona4 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:34
              Znajoma starsza kobieta dostala półpaśca. Nie mogła wytrzymać z bolu, mimo przepisanych leków. Zadzwoniła noca na dermatologię do szpitala po poradę, bo juz miala myśli , aby przedawkować przeciwbólowe i sie dowiedziała, ze powinna w szpitalu leżeć. Ale ani lekarz rodzinny nie zaproponował skierowania, mimo, ze byl informowany o cierpieniu a i ta kobieta sie wahala, czy to dobry pomysł, jak juz sie dowiedziała, ze kwalifikuje sie na szpital.
        • hanusinamama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:38
          Ale trudniej sie do lekarza dostać. Tylko ze nikt nie ma do was o to pretensji. Znajoma miała miec bjopsje guza piersi, odłożone bo cały oddział zamkniety. Nikt nie pisze ze to wasza wina
    • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:53
      www.se.pl/slask/szokujaca-relacja-zakazonego-ze-slaska-lekarz-sie-go-bal-spier-zarazo-aa-gMFx-m15e-CRjm.html
      • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:53
        www.24tp.pl/n/67356
        • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:54
          www.wprost.pl/swiat/10313227/pacjenci-z-udarem-nie-dzwonia-po-pogotowie-obawiajac-sie-koronawirusa-alarmuje-prof-bartosz-karaszewski.html
          • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:03
            www.dorzeczy.pl/kraj/136435/onet-grojecki-szpital-wypisywal-zakazone-koronawirusem-osoby-do-domu-umieraly-po-kilku-godzinach.html
            • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:56
              większosć tego nie przeczyta wink
    • coronafela Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 21:57
      Poprzywozili w tych dniach - trochę? dużo? kupę? - środków ochrony, mam nadzieję, ze sensownie to porozdzielają, że dostaniecie.
      I nie przejmuj się głupimi i chamskimi wpisami, to tylko forum internetowe, nie obejdzie się sad
    • snajper55 To zwolnij służbę /nt 14.04.20, 22:01
      S.
    • bywalec.hoteli Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:13
      ...a masz jakieś rozwiązanie??
    • i_m.norwood.3 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:21
      A Ty jesteś medykiem, czy księgową w szpitalu?
      • nickbezznaczenia Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:27
        Józek, nie bądź większą kanalią niż jesteś.
      • nickbezznaczenia Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:28
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,169670797,169670797,Ja_tym_s_nie_zapomne.html
    • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:24
      wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,25861794,koronawirus-na-dolnym-slasku-co-sie-dzieje-w-szpitalach.html
    • chocolatemonster Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:25
      Mary ale wiesz, ze nie wszyscy tak mysla? Ja Was podziwiam od zawsze, zawsze uwazalalam, ze lekarze i pielegniarki powinni wiecej zarabiac a juz w czasie pandemii powinni miec wsparcie, podwyzki itd. Jestescie bohaterami.
      • zielona4 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 22:38
        To sa zawody wykonywane z powołania. Kanalie żerują na tej empatii, bo wiedza, ze potrzeba niesienia pomocy jest silna.
        • chocolatemonster Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:27
          Czy twoje 'z powolania' oznacza 'za niska stawke, w bylejakich warunkach, z narazeniem zdrowia i zycia'?
          • kk345 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:10
            Nie naskakuj na nią, bo trafiła w sedno. Już wyżej to napisano: skoro lekarze i pielęgniarki pracują, mimo, ze brak sprzętu jest groźny dla ich zdrowia i życia, to rząd sobie mysli: nie strajkują, znaczy nie ma problemu, nie musimy niczego robić...i tak to się kręci od lat. Gdyby solidarnie odeszli od pacjentów na jeden dzień, to od razu znalazłyby się i pieniądze na podwyżki, i dodatkowy sprzęt. Więc tak, na dziś "z powołania" oznacza własnie 'za niska stawke, w bylejakich warunkach, z narazeniem zdrowia i zycia'?
    • hanusinamama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:35
      Mojej klientki mąz jest lekarzem, pracuje w szpitalu zakaźnym. Ja na to "ojej, to musicie sie bać". Ona ze nie. Ze mąz mówi ze tam jest najbezpieczniejszy. BO maja ochrone, bo wiedzą kogo leczą, są procedury. Najgorzej maja lekarze w zwykłych szpitalach.
      • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:55
        Darowizny środków medycznych na konkretne szpitale zakaźne można korzystnie odliczać w firmach, lokalne społeczności się zorganizowały i zapewniają medykom w takich szpitalach posiłki, noclegi, robią przyłbice itd. Dużo gorzej mają zwykłe szpitale czy przychodnie w których zabezpieczeń ani takiego celowanego wsparcia nie ma, a każdy z pacjentów może przyjść z wirusem i nikt go nie przebada, bo takiej ilości testów nikt nie ma do dyspozycji
        • berdebul Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 12:22
          Każdy szpital, jednostka straży pożarnej, czy nawet milicja jeżeli zgłosi zapotrzebowanie do Drukarze dla szpitali, to przyłbice dostanie.
          • gliminstory Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 13:05
            tak, społeczenstwo się zmobilizowało i teraz już się to uzupełnia. ale 3 tygodnie temu nie było nic.
            natomiast masek ffp3 ani kombinezonów nie wyprodukuje się w domu samodiołką..
      • madami Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:55
        Mam znajomą w jednoimiennym, mówi że mają wszystko co trzeba do ochrony, był przejściowy brak ale chyba im ściągnęli zabezpieczenie kosztem innych placówek. Teraz wszystko jest, kombinezony i maski i fartuchy i rękawiczki. Wydaje mi się że problem zaopatrzeniowo proceduralny mogą mieć zwykłe szpitale.
        • amsterdama Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 06:59
          Jest tak, jak piszesz.
    • b.bujak Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 14.04.20, 23:51
      jak służba zdrowia ma zadbać o pacjentów, skoro nie umie zadbać o siebie? wiem, że temat jest złożony, ale tak to właśnie wygląda...
      a oglądanie się na państwo to delikatnie ujmując naiwność - niezależnie czy się jest medykiem, przedsiębiorcą, pacjentem, obywatelem
    • solejrolia Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 08:49
      Co to znaczy, że tego dłużej nie da się czytać? To nie czytaj.
      Bo najwyraźniej chcesz zaprzeczyć faktom. A fakty są , jakie są.
      I nie do nas pretensje. Bo akurat my robimy co możemy, żeby właśnie was wspierać!!! A pretensje proszę kierować do tych, co pociągają za sznurki.

• alicia033 Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 10:36
        solejrolia napisała:

> I nie do nas pretensje. Bo akurat my robimy co możemy, żeby właśnie was wspierać!!! A pretensje proszę kierować do tych, co pociągają za sznurki.

100/100
        Btw. na jedym z forów została zorganizowana zbiórka na odzież dla pracowników jednego ze szpitali.
        Zatrudniona tam osoba napisała, że nie może za to podziękować na własnymfb, bo dyrekcja reaguje nerwowo na takie podziękowania. Darczyńcom oczywiście zwisają podziękowania na fb ale sorry, jak można pozwalać się tak traktować?
    • asfiksja Re: Służba najczęstszym źródłem zakażeń 15.04.20, 09:00
      Mam coraz silniejsze wrażenie, że to jest zaplanowana narracja. Było już "pokaż lekarzu", było "ten pan już nikogo nie zabije", było "niech jadą", teraz jest przygotowywanie gruntu pod ogólną tezę, że tragedie wynikające z epidemii to wina służby zdrowia.
      Oczywiście ludzie mających kontakt z rzeczywistością, choćby przez media społecznościowe, tego nie kupią, ale hardkorowy elektorat owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka