Dodaj do ulubionych

Kl. 7 dwujęzyczna

14.05.20, 16:45
Warto podpowiedzieć dziecku o udziale w rekrutacji do kl. 7 dwujęzycznej?

W Warszawie test 5 czerwca, szczegóły na str. biura edukacji.

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 16:47
      Młody startuje.
    • wydramarlenka Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 16:56
      Zwykle nieco lepszy poziom niż w innych klasach, poza tym dzieciaki raczej z przyzwoitym kapitałem kulturowym, zaopiekowane . I większa liczba godzin języka w tygodniu. IMHO warto.
      • mika71 Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 21:15
        Ja się kierowałam tymi aspektami i byłam zadowolona z decyzji
        wydramarlenka napisał(a):

> Zwykle nieco lepszy poziom niż w innych klasach, poza tym dzieciaki raczej z pr
        > zyzwoitym kapitałem kulturowym, zaopiekowane . I większa liczba godzin języka w
        > tygodniu. IMHO warto.
    • spanish_fly Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 16:59
      Jeśli faktycznie ma dryg do języka obcego i nauka mu przychodzi dość łatwo to warto moim zdaniem. Dzieciaki "nienadążające" się męczą, bo jest dużo tego obcego języka.
    • zazou1980 Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:34
      Moja za rok bedzie startowac, imo im wiecej jezykow ogarnie tym ciekawiej bedzie miala w przyszlosci...
    • makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:46
      Jeżeli twoje dziecko w obecnej chwili ma język opanowany na poziomie B1, to może spróbować, jeżeli nie to będzie się męczył w takiej klasie.
      Testy do klas dwujęzycznych to testy predyspozycji i nic nie mówią o wymaganym poziomie znajomości języka, ale nauka w klasach dwujezycznych zaczyna się od poziomu B1, B1+, warto to uwzględnić
      • redwineiswhatilike Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:48
        U nas różnie. Angielski od B1 ale inne języki typu hiszpański albo włoski od zera.
    • elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:59
      Warto. To zwykle są klasy z bardzo wyrównanym , wysokim poziomem
    • kanna Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:31
      Moim zdaniem nie warto uncertain
      Kosmiczny wyścig szczurów, napędzany w większości przez nauczycieli i pretensjonalne Mamuśki.
      • elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:36
        Co za bzdura. Największe przyjaźnie moja córka zawarła właśnie w klasie dwujęzycznej. Rywalizacji nie było, wspieranie tak.
        • kanna Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:46
          Wyraźnie nasze dzieci były w różnych szkołach.
          Szkoda uncertain
          • elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 20:40
            Pewnie tak. Moja, wyścig szczurów miała w rejonówce. Bardzo źle wspominam pierwsze sześć lat jej nauki.
      • makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:30
        Dokładnie tak wygląda atmosfera w klasach dwujezycznych.
    • szeptucha.z.malucha Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:38
      Sama się zastanawiam na przyszłość.
      Najgorzej jednak jest, gdy tak jak w szkole jednego z moich dzieci, gdzie są tylko dwie klasy na poziomie - jedna dzieci po teście, klasa z dobrymi wynikami i druga - najsłabsi uczniowie, dzieciaki zaniedbane, uczniowie z orzeczeniami oraz świeżo przybyli do Polski obcokrajowcy, zaczynający naukę polskiego. Ta druga klasa ma słabo. A najgorsza jest sytuacja jednego zdolnego ucznia, który nie pomyślał o dwujęzycznej.
      Widzę plusy zaopiekowania ale burzę się na taką segregację.
      • makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:36
        W szkole córki tak jak i u was jedna klasa dwujezyczna,druga ogolna, zlozona z uczniow slabych. najlepszy uczeń z klasy mlodej po dwoch tygodniach przeniósł się do klasy ogólnej . Wyszedł na tym najlepie
    • maeve_binchy Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:41
      Moj idzie. Ale mamy troche inna sytuacje. Jest w 6 eksperymentalnej, ktora przygotowuje do klas dwujezycznych. Dawne gimnazjum. Dzieki deformie moje dziecko poszlo do gimnazjum jako 11-latek. uncertain
    • elisska Re: Kl. 7 dwujęzyczna 31.05.20, 16:12
      Rekrutacja do 2 czerwca!
      • elisska Re: Kl. 7 dwujęzyczna 31.05.20, 16:13
        w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka