elisska 14.05.20, 16:45 Warto podpowiedzieć dziecku o udziale w rekrutacji do kl. 7 dwujęzycznej? W Warszawie test 5 czerwca, szczegóły na str. biura edukacji. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wydramarlenka Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 16:56 Zwykle nieco lepszy poziom niż w innych klasach, poza tym dzieciaki raczej z przyzwoitym kapitałem kulturowym, zaopiekowane . I większa liczba godzin języka w tygodniu. IMHO warto. Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 21:15 Ja się kierowałam tymi aspektami i byłam zadowolona z decyzji wydramarlenka napisał(a): > Zwykle nieco lepszy poziom niż w innych klasach, poza tym dzieciaki raczej z pr > zyzwoitym kapitałem kulturowym, zaopiekowane . I większa liczba godzin języka w > tygodniu. IMHO warto. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 16:59 Jeśli faktycznie ma dryg do języka obcego i nauka mu przychodzi dość łatwo to warto moim zdaniem. Dzieciaki "nienadążające" się męczą, bo jest dużo tego obcego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:34 Moja za rok bedzie startowac, imo im wiecej jezykow ogarnie tym ciekawiej bedzie miala w przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:46 Jeżeli twoje dziecko w obecnej chwili ma język opanowany na poziomie B1, to może spróbować, jeżeli nie to będzie się męczył w takiej klasie. Testy do klas dwujęzycznych to testy predyspozycji i nic nie mówią o wymaganym poziomie znajomości języka, ale nauka w klasach dwujezycznych zaczyna się od poziomu B1, B1+, warto to uwzględnić Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:48 U nas różnie. Angielski od B1 ale inne języki typu hiszpański albo włoski od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 17:59 Warto. To zwykle są klasy z bardzo wyrównanym , wysokim poziomem Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:31 Moim zdaniem nie warto Kosmiczny wyścig szczurów, napędzany w większości przez nauczycieli i pretensjonalne Mamuśki. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:36 Co za bzdura. Największe przyjaźnie moja córka zawarła właśnie w klasie dwujęzycznej. Rywalizacji nie było, wspieranie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:46 Wyraźnie nasze dzieci były w różnych szkołach. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 20:40 Pewnie tak. Moja, wyścig szczurów miała w rejonówce. Bardzo źle wspominam pierwsze sześć lat jej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:30 Dokładnie tak wygląda atmosfera w klasach dwujezycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 18:38 Sama się zastanawiam na przyszłość. Najgorzej jednak jest, gdy tak jak w szkole jednego z moich dzieci, gdzie są tylko dwie klasy na poziomie - jedna dzieci po teście, klasa z dobrymi wynikami i druga - najsłabsi uczniowie, dzieciaki zaniedbane, uczniowie z orzeczeniami oraz świeżo przybyli do Polski obcokrajowcy, zaczynający naukę polskiego. Ta druga klasa ma słabo. A najgorsza jest sytuacja jednego zdolnego ucznia, który nie pomyślał o dwujęzycznej. Widzę plusy zaopiekowania ale burzę się na taką segregację. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:36 W szkole córki tak jak i u was jedna klasa dwujezyczna,druga ogolna, zlozona z uczniow slabych. najlepszy uczeń z klasy mlodej po dwoch tygodniach przeniósł się do klasy ogólnej . Wyszedł na tym najlepie Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Kl. 7 dwujęzyczna 14.05.20, 19:41 Moj idzie. Ale mamy troche inna sytuacje. Jest w 6 eksperymentalnej, ktora przygotowuje do klas dwujezycznych. Dawne gimnazjum. Dzieki deformie moje dziecko poszlo do gimnazjum jako 11-latek. Odpowiedz Link Zgłoś