Dodaj do ulubionych

Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy

14.09.20, 20:35
Jak dawalyscie swoim dzieciom? Chodzi o dziecko l. 5.
Pediatra: 1×Ventolin, kwadrans przerwy, 2xFlixotide. Powtarzac 2xdziennie.
Alergolog nr 1: 1×Ventolin, kwadrans przerwy, 1xFlixotide. Powtarzać 4×dziennie.
Alergolog nr 2: 1xVentolin do 8(!) x na dobe. Jeśli jest potrzeba używania powyżej 3 dni, to 1xFlixotide i na kontrolę.
I teraz: komu wierzyć? Ulotka i farmaceuta mówią, że decyduje lekarz. Od razu mówię, że alergologow jest dwóch, bo z pierwszego musiałam zrezygnować (względy wyłącznie logistyczne).
Obserwuj wątek
    • feiticeira Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:41
      Odpowiem Ci jako astmatyczka.
      Całe życie Ventolin (i inne z tej serii, bo przez lata nazwa się zmieniała) brałam zawsze doraźnie, w trakcie duszności.
      Flixotide nigdy nie brałam, ale to steryd, steryd biorę raz dziennie. Czyli mój prawie 40 letni schemat podawania leków wpisuje się w zalecenia alergologa nr 2.
    • memphis90 Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:42
      Dawkowanie leków zależy od aktualnego stanu zdrowia pacjenta. Dlatego idź do lekarza (jednego!) żeby ustalil dawki na teraz i poistuowal Cie o zasadach zwiększania dawek w sytuacji zaostrzenia astmy.
      • memphis90 Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:43
        *poinstruował
      • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:47
        Ok, dzięki. Pediatra, wiadomo, widzi moje dziecko na bilansach i szczepieniach, no, ale odsyła do alergologa, bo on się astma jako taka nie zajmuje (córka astmatyczka wlasnie).
        Dziecko było chore we wrześniu rok temu i potem w lutym, i mam wrażenie, że chyba powoli wyrasta ze schematu katar=zapalenie oskrzeli. Szczególnie od kiedy odstawiłam jej mleko krowie (miała po nim wysypke lokcie-kolana-uszy). A poza tym superzdrowa pieciolatka z niej wink
    • crea.tura Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:44
      biorę obydwa leki, tylko w większej dawce. ventolin jedynie doraźnie, przy uczuciu skurczenia oskrzeli, flixotide regularnie. nie wiem jak czuje się Twoje dziecko, ale jeśli źle, ma częste napady duszności i sytuacja jest niestabilna, to wybrałabym opcję Alergologa 1. Jeśli czuje się ogólnie dobrze, to opcję pediatry. Nie jestem lekarzem. Powyższych leków albo ich odpowiedników używam od ok. 25 lat.
      • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:49
        Nie, nie, właśnie lepiej jest od jakiegoś roku już, powiedziałabym.
        Kurczę, starszemu katar rzucał się na uszy, a młodszej na oskrzela właśnie... Nie może być idealnie wink
        • crea.tura Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:25
          życzę powodzenia smile ze swojej długoletniej perspektywy mogę Ci pobocznie doradzić:
          - uczenie dziecka radzenia sobie ze stresem, on bardzo pogarsza stan, często w perspektywie długofalowej (to ta najtrudniejsza część);
          - ćwiczenia oddechowe, dmuchanie słomką w szklankę wody, basen z instruktorem. niektóre ćwiczenia można przeprowadzić jako zabawę smile poczytaj o metodach prof. Budejki;
          - obserwowanie korelacji pokarmowych - najbardziej właśnie laktoza/gluten;
          - jednak nieprzesadzanie z lekami (nie chcę krytykować Alergologa 2, no ale czy w jakiś sensowny sposób uzasadnił tak duże dawki?) i prowadzenie dziennika - ila dawek, jakie samopoczucie, jaka dieta. w dłuższej perspektywie da się zauważyć pewne prawidłowości, a to już połowa drogi do wygaszenia.
          • feiticeira Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 22:05
            Alergologowi nr 2 najpewniej chodziło o to, że dziecko może wziąć max 8 razy dziennie i jeśli by była taka konieczność, to dopiero wtedy włączyć steryd. Przynajmniej tak to rozumiem odwolujac się do mojego doświadczenia
      • karme-lowa Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:53
        Moja córka miała te leki, ale było to dawno.
        Ventolin tylko przy ostrzejszym stanie.
        Flixotide brała z tego co pamiętam 2xdziennie po 1 wziewie.
        Aha, u nas przeszło. Miała astmę dziecięcą czy jakoś tak.
        • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:55
          A mogę spytać, kiedy przeszło? Znaczy w którym roku życia mniej więcej?
          • karme-lowa Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:07
            lilia-anna napisała:

> A mogę spytać, kiedy przeszło? Znaczy w którym roku życia mniej więcej?
            Około 7-8r.z.
            • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:08
              Dzięki ♡
              • karme-lowa Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:13
                lilia-anna napisała:

> Dzięki ♡
                U nas była taka sytuacja, że lekarze podejrzewali mukowiscydozę. Dostała skierowanie do Rabki to Instytutu chorób płuc. Tam to wyszło. A co najciekawsze robili jej badanie, które za cholerę nie wiem jak się nazywa, ale trzeba było najpierw podać Ventolin. I dopiero u niej po 5 dawce dało się badanie przeprowadzić.
                Dziś pod względem chorób typu zapalenie oskrzeli itp jest naprawdę ok. Choruje mało.
                Także jest dla Was nadzieja❤.
        • memphis90 Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 20:58
          Astma dziecięca oznacza astmę, która zaczęła się w wieku dziecięcym, ale niekoniecznie oznacza to, że się w dziecięcym zakończy...
          • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:02
            Trzymam się nadziei, że córka jednak z tego wyrośnie... Ja i brat byliśmy koszmarnie chorowitymi dziećmi, mój syn tak samo, ale jakoś z wiekiem nam to minęło (brat też astmatyk; szpitale, duszności - dobrze to pamiętam).
            • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:08
              A, i jeszcze coś: gdzieś tak z rok temu lekarz stwierdził, że jest lepiej, bo choroby już przebiegają bez duszności.
          • karme-lowa Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:09
            memphis90 napisała:

> Astma dziecięca oznacza astmę, która zaczęła się w wieku dziecięcym, ale niekon
            > iecznie oznacza to, że się w dziecięcym zakończy...
            >
            Oczywiście, że nie musi.
            U nas się skończyła.
            Diagnozowana w Rabce i u dwóch innych alergologów.
            • memphis90 Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:16
              To było do Lilia Anny smile
              • karme-lowa Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 14.09.20, 21:18
                memphis90 napisała:

> To było do Lilia Anny smile
                >
                A to ok🙂.
    • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 07:46
      Wszystkim Wam bardzo dziękuję za rzeczowe rady - każdą uważnie przeczytałam smile
    • majenkir Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 16:48
      Ventolin to tylko doraznie, przy skurczu oskrzeli i ewentualnie chorobie. Ja (dorosla) flixotide biore 2 wdechy 2x dziennie.

Masz w domu nebulizator? W sytuacjach kryzysowych jest niezastapiony.
      • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 16:53
        Mam nebulizator, ale powyższe leki podaje przez taka "tubę" specjalna - Aero Chamber (o ile dobrze pisze, bo z pamięci).
        • majenkir Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 17:01
          O, jako dziecko tez tego uzywalam smile.
          • lilia-anna Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 17:15
            smile Córka te leki bierze wyłącznie w chorobie, dodam. Na co dzień - nie. Pediatra i alergolog zgadzają się co do tego.
    • aerra Re: Ventolin, Flixotide 125 - dawkowanie; pomocy 15.09.20, 17:07
      Ventolin biorę doraźnie - w skrajnych przypadkach 8 razy dziennie spokojnie wychodzi (ale to jak jest bardzo kiepsko) - sterydu nie biorę na stałe, a dawkowanie zależy od objawów i nasilenia, czasem 2x2, czasem 2x1, a czasem 1x1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka