Dodaj do ulubionych

Co zrobić z jabłek?

28.10.20, 07:41
Najlepiej zdrowego🙂 i najlepiej bez/z małą ilością cukru.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 07:49
      pulpę do obrzucenia drzwi i fasady kościoła - ale daj dużo cukru by się lepiło potem wszystko w ....
    • huang_he Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 07:53
      Crumble. Ja robię tylko z cynamonem, z minimalną ilością cukru. I z minimalną ilością kruszonki. Za to z pestkami słonecznika.
      Lub zapiekane jabłka z ryżem/kaszą, ale też właśnie z płatkami migdałowymi i słonecznikiem. Lubię jak mi w tym mięciutkich jabłuszkach chrupie big_grin
      • alfa36 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:14
        A te migdały czy słonecznik wcześniej uprażyć?
        • huang_he Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 09:05
          Czasem prażone, a czasem wrzucam, jak leci. Pasuje mi jedno i drugie.
    • eliszka25 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 07:54
      Najzdrowiej po prostu zjeść. Zrobić można mus jabłkowy, kompot, upiec jabłka w piekarniku z żurawiną lub same, upiec pod kruszonką czy w formie szarlotki. Ilośc dodanego cukru zależy od twoich preferencji.

Ja najbardziej lubię jabłka po prostu zjadać na surowo, a przetworzone w formie szarlotki lub ryżu zapiekanego z jabłkami.
    • kochamruskieileniwe Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:21
      Kaczkę nadziej - bez cukru będzie wink
    • kotejka Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:22
      szarlotke sypana, apfel mus
      • alfa36 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:39
        Szarlotka sypaną, czyli crumble?
        • mona-taran Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 09:11
          Nie, szarlotka sypana to takie cudo dla leniwych, gdzie się nie zagniata ciasta tylko układa warstwami sypkie-jabłka-sypkie-masło. Ja jej nie lubię .
    • nangaparbat3 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:48
      Jak jest mi smutno, ciemno i źle, piekę sobie jabłka - wydrążam, wkładam trochę konfitury - nie za dużo - i do piekarnika.
      Działa jako pocieszonka, pewnie dlatego, ze mi takie piekła niania jak byłam mała.
      • nuta15 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 08:57
        Ja też bardzo lubię pieczone jabłka, zamiast konfitury daję do środka pół łyżeczki miodu i posiekane orzechy. Pychasmile
        • mikams75 Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 09:33
          i jeszcze do tego cynamon - uwielbiam.
    • reinadelafiesta Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 09:13
      W wysokich pucharkach podaję uprażone jabłka, przełożone cieniutką warstwą pokruszonych pierniczków ( myślę, że można wypróbować jakieś płatki w innej wersji), na wierzch warstewka jogurtu, posypane przyprawą do pierników/cynamonem. Jest to taka szarlotka, tyle że bez zapychającego ciasta, szybciej, wygodniej, mniej kalorycznie.
    • berber_rock Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 10:13
      Cydr smile
    • mava Re: Co zrobić z jabłek? 28.10.20, 10:23
      kompot do obiadu.
      Najprosciej.
      Ja tak zawsze "utylizuje" niezjedzone jabłka.
      czasem wyciskam z nich sok ale rzadko bo nie chce mi sie myc wyciskarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka