Dodaj do ulubionych

czy słyszeliście o...................

27.03.07, 10:30
moze rozpoczniemy nowy wątek o ciekawostkach dotyczących dzieci,
Obserwuj wątek
    • kiniakuk1984 Re: czy słyszeliście o................... 27.03.07, 10:32
      ja np.szłyszałam ze dziecku nie mozna podawac zbyt często marchewki, ponieważ
      zawiera ona bilirubinę, która moze uszkadzac wątrobę, ja do tej pory podawałam
      ją codziennie i mała ma troche ciemniejszą cerę niz inne dzieci (wygląda jakby
      byla opalona), co wy na to?
      • vilcza Re: czy słyszeliście o................... 27.03.07, 19:35
        bilirubinę?? karoten chyba raczej...
        pl.wikipedia.org/wiki/Bilirubina
        • kiniakuk1984 Re: czy słyszeliście o................... 27.03.07, 20:40
          no własnie... o tym mowię, ktoś cos powie i nie wiadomo czy w to wierzyć czy
          nie, o bilirubinie mówila mi znajoma pani stomatolog (byc moze chodzi o to ze
          marchew w większych ilosciach moze spowodowac produkcję bilirubiny w wątrobie,
          dlatego moze dojsc do jej uszkodzenia)
          • vilcza Re: czy słyszeliście o................... 28.03.07, 00:22
            sorry, nie do końca skumałam ideę wątku :).. pomroczność jasna mnie dopadła :)
            sorry :))

ale zatrważające jest to, że mówił to stomatolog!!!
            • kama1978k Re: czy słyszeliście o................... 28.03.07, 13:34
              Jesli chodzi o marchewkę - często się zdarza że jej nadmiar powoduje
              przebarwienia skóry. I nie mówię tu już tylko o ślicznej śniadej karnacji tylko
              o ewidentnych ciemniejszych plamach na skórze. Dlatego lekarze pediatrzy
              często mówią że dziecko jest przemarchewkowane i każą ograniczyć marchew w
              diecie. Noi jeszcze jedno - marchewka gotowana, podawana w nadmiarze
              powoduje zaparcia , czyli w sumie tak do końca nie nalezy z nią przesadzać.
              Pozdrawiam.
              • gosia305 Re: czy słyszeliście o................... 28.03.07, 22:33
                Też słyszałam, że marchew w nadmiarze uszkadza wątrobę.
    • barbie-torun Re: czy słyszeliście o................... 03.04.07, 14:00
      nabiał w nadmiarze jest szkodliwy u małych dzieci
      np. jaja, twaróg, mleko krowie
      • kiniakuk1984 żel na dziąsła 03.04.07, 16:50
        czy to prawda, że żel którym smaruje sie dziąsła u dzieci gdy wyżynają się
        ząbki, jeżeli używa się go bardzo często, moze doprowadzic do tego ze zeby u
        maluszka zczarnieją (zwłaszcza jedynki i dwójki)?
        • kama1978k Re: żel na dziąsła 04.04.07, 14:53
          Szczerze mówiąc nic takiego nie słyszałam. Kiedy Filipowi niedawno wychodziły
          wszystkie kły naraz i codziennie wieczorem smarowałam mu dziąsła. Zadnych
          zmian w kolorystyce zębów nie widzę. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka