Dodaj do ulubionych

Protestujący nie są Polakami

02.11.20, 15:02
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26470749,doradca-czarnka-w-radiu-maryja-protestujacy-nie-sa-polakami.html#s=BoxMMt2
Czy nikt temu panu filozofowi z intelektualnej kuźni kadr na podlubelskiej prowincji nie powiedział, że lepiej nie gasić pożaru cysterną (kuźwa, tankowcem) benzyny?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:05
      Chyba już sobie wyjaśniliśmy, ze ten pożar jest im na rękę, prawda? Teraz chodzi tylko o to aby wyciągnąć na ulice więcej ludzi.
      • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:07
        W tych wypowiedziach nie czuję kalkulacji, tylko czystą, niczym nie skrępowaną wiarę w dogmat.
        • iwoniaw Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:12
          triss_merigold6 napisała:

> W tych wypowiedziach nie czuję kalkulacji, tylko czystą, niczym nie skrępowaną
          > wiarę w dogmat.

Wiara w dogmat to jest demonstrowana na użytek betonowego elektoratu.
          • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:16
            U filozofa po KUL, pracującego na głuchej podlubelskiej prowincji? Sądzę, że on jednak naprawdę wierzy w to, co głosi, jest produktem modelu duchowo-intelektualnego formowania na anachronicznej katolickiej uczelni.
            • iwoniaw Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:26
              Nie wierzę w wiarę 😉 tego gościa (jak i połowy KULu, tudzież podlubelskiej prowincji) - to jest czysty koniunkturalizm. Jak się zorientuje, że poparcie ma ujemne nawet na tej swojej wsi, to pierwszy będzie przekonywał, że on nigdy w życiu nie mówił, co mówi, a w ogóle to go z kontekstu wyrwali.
              • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:29
                Z kontekstu to wyrwali dziadzia Rzeplińskiego. Przynajmniej dziadzio tak twierdzi, po tym jak zebrał mnóstwo kopów od własnego środowiska. Niestety - zostało nagranie.
                • daniela34 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:32
                  Rzepliński się absolutnie nie nadaje do spontanicznych wypowiedzi. To wie każdy, kto go znał od lat, jeszcze zanim byl prezesem TK, jeszcze jak kandydował na RPO. On nie mówi, on stęka.
                  • daniela34 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:34
                    Aha, żeby nie było, że usprawiedliwiam, wiedząc o tym nie powinien w ten sposób wywiadów udzielać.
                    • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:37
                      Mogę wskazać dziesiątki osób z tzw. życia publicznego, które nie nadają się do spontanicznych wypowiedzi i nieliczne, które się nadają. Nadaje się Marek Borowski i Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK (moja miłość, jeśli chodzi o wystąpienia publiczne).
                      • daniela34 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:46
                        triss_merigold6 napisała:

> Mogę wskazać dziesiątki osób z tzw. życia publicznego, które nie nadają się do
                        > spontanicznych wypowiedzi i nieliczne, które się nadają.

Też prawda. Rzepliński jest z tych, którzy się nie nadają zupełnie. Jak został prezesem TK to byłam załamana. Wystarczyło porównać jego wypowiedzi z wypowiedziami Safjana czy Łętowskiej. Jednym bozia dała, innym nie dała.
                  • vre-sna Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:46
                    A to prawda.
                    Ten typ, odkad pamietam, zawsze byl w podeszlym wieku.
              • anorektycznazdzira Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:35
                A ja wierzę
                Wierzę w beton i intelektualne ograniczenie tak poważne, że ktoś nie tylko niuansów nie łapie, ale nawet tego że może nie mieć pełnej i rzetelnej informacji, ani że się błaźni.
                • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:38
                  Ja też wierzę.
        • flo-bo Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 13:05
          Filozofem jest on tylko z nazwy.
        • igge Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 17:48
          big_grin
    • cudko1 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:06
      nie wiadomo… smiac sie czy plakac
    • nangaparbat3 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:07
      Przecież to musiało paść, w sumie dość późno.
      • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:10
        Och, nie, ja bardzo dobrze pamiętam, jak podczas protestów młodzieży pod MEN przeciwko wprowadzeniu religii do szkół, któryś z czołowych biskupów był uprzejmy powiedzieć, że to protestują córki i synowie radzieckich oficerów.
        • nangaparbat3 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:25
          No właśnie. Stary repertuar, tyle że każdy ma swojego obcego.
          • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:29
            Nie, ten "obcy" dla ludzi Kościoła katolickiego jest wciąż ten sam, więc nie rozmydlaj z łaski swojej.
    • iwoniaw Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:11
      A sądzisz, że prezespan wzywał do tworzenia bojówek "broniących za wszelką cenę"(!) kościołów, których nikt, wbrew narracji tvpis, nie demoluje, po to, żeby mu ktoś głupio pożar gasił, jak już tak ładnie się zajęło? Nie widziałaś tej wściekłości, gdy organizatorki SK dały zalecenia "zero poddawania się prowokacjom, chodzić w towarzystwie, omijać kościoły i grupki bohaterów wannabe"? Przecież ten psychopata chce krwi na ulicach - nieważne, jakim kosztem.
      • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:12
        Teraz to wypowiedź jakiegoś filozofa po - a jakże - KUL.
        • daniela34 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:17
          Jakieś 10 lat temu nawet księża z mojej parafii krzywili się mówiąc o poziomie kształcenia na KULu
          • pani_tau Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:21
            Trzydzieści lat temu chciałam tam studiować filologię klasyczną. Teraz się cieszę, że do tego nie doszło.
            • daniela34 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:24
              Trzydzieści lat temu może nie było jeszcze tak źle, ale te 17 lat temu, jak szłam na studia, to KUL był już w ogonie szkół wyższych.
        • aerra Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 16:19
          KUL już się od niego odcięło.
          • livia.kalina Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 12:57
            Wyszło z tego ładne określenie na żenadę bez granic :" filozof, od którego nawet KUL się odcina"
    • anika772 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:17
      "Ludzie, którzy kierowani podszeptami diabła sączonymi przez media, zwyrodniałych nauczycieli..."
      Łkambig_grin
      • asia.sthm Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:22
        A te wszystkie afisze to on w obcych językach przeczytał poliglota?
    • ichi51e Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:17
      Niech gada moze ktos sie wreszcie zorientuje
    • droch Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:26
      Nie załapał się z pryncypałem na 1968, teraz nadrabia zależności.
    • hanusinamama Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:34
      Moja rozmodlona mama dzisiaj uzmiesciła na FB post jakiegoś ojca ( w sensie zakonnika). Który stwierdził, ze mowienie "moja ciało moja decyzja" robi z facetów Piotrusiów Panów. I ze koboety są same sobie winne jak facet nie staje na wysokosci zadania i ucieka z tonące pokładu jakim jest posiadanie chorego dziecka. Bo takich ich (panów) sobie hodujemy. I to nie matki hodują Piotrusiów Panów...nie. Żony. Post pisany w tonie "ja wam durne baby wyjasnie jak krowie na rowie bo inaczej nie zrozumiecie".
      • ichi51e Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 06:40
        Jakie inne rozwiazanie pan widzi? Bo jak na razie nawet przez komornika trudno sciagnac alimenty bo “nic nie maja”
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 07:29
        Przecież wyznawczyń hipotezy "kobiety usuwają ciążę, bo faceci są nieodpowiedzialni" jest tu więcej, choćby ta od adoptowanego "ocaleńca".
    • pade Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:34
      już myślałam, że o ukrytej opcji niemieckiej będzie

mam wrażenie, że to jest gra w "zobaczymy jak daleko możemy się posunąć"
    • mdro Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:40
      "filozof z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie", taaa...

Jak słyszę tych "wykształconych" na KUL-u "naukowców", to robi mi się wstyd, że miałam ongiś jakieś rodzinne związki z tą uczelnią.
      • triss_merigold6 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:41
        Jaki profil intelektualny uczelni, tacy naukowcy.
        • mdro Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:54
          Na szczęście moje "związki rodzinne" odeszły na emeryturę dużo wcześniej, niż pan Czarnek i jego pokolenie zaczęło tam uczęszczać. Choć już w czasie, gdy KUL z niezłej uczelni humanistycznej zaczął stawać się prowincjonalną szkółką tego i owego.
    • anorektycznazdzira Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:55
      Jaki skomplikowany wywód, to dla słuchaczy z zacięciem intelektualisty
      ja w RMaryja trafiłam na prostszy przekaz: do polskiej granicy zbliżają się niemieckie bojówki mające brać udział w zamieszkach, informację potwierdził poseł PiS (tu imię i nazwisko ale nie pamiętam)
      • mdro Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:59
        Ten sam, co wzywał do obrony Jasnej Góry z mównicy sejmowej? big_grin

(A o bojówkach antify to i Brudziński kilka dni temu tweetował).
    • lily_evans11 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 15:59
      Toż właśnie te pajace chcą wszystko podpalić.
    • ruczki_dwie Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 16:03
      W związku z tą wypowiedzią ważne przypomnienie dla osób biorących udział w protestach:

• anorektycznazdzira Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 19:00
        piękne big_grin
    • sumire Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 16:29
      Nie jestem zaskoczona.
      Do odbiorców RM to trafi, oni są przyzwyczajeni do przekazu, że ci, co protestują przeciwko czemukolwiek, to nie Polacy. Prawica kocha wycierać sobie gęby tożsamością narodową. Nie wiem, może niech jakiś test na Polaka wprowadzą - oczywiście niezwiązany z pochodzeniem, bo jeden z drugim sam mógłby się wtedy mocno zdziwić smile
      Reszta ludzi najwyżej wpisze sobie nazwisko pana doradcy do kajecika z napisem "świry".
      • morekac Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 06:14
        Jacys wojacy z któregoś ugrupowania obrońców kościoła już wprowadzili testy na Polaków. Mianowicie oglądają sobie pindole, czy nie obrzezani...
    • alicia033 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 17:33
      oczywiście, że nie.
      Od ponad 20 lat jesteśmy przypadkowym społeczeństwem.
      W coraz większej części na emigracji, bo coraz bardziej szkoda czasu na życie w tym złodziejskim skansenie między Odrą a Bugiem.
      Bardzo tej osobie ludzkiejwink i jemu podobnym życzę, żeby wreszcie zostali sami ze sobą.
      • bistian Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 18:07
        alicia033 napisała:

> oczywiście, że nie.
        > Od ponad 20 lat jesteśmy przypadkowym społeczeństwem.
        > W coraz większej części na emigracji, bo coraz bardziej szkoda czasu na życie w
        > tym złodziejskim skansenie między Odrą a Bugiem.

Może nie jest aż tak źle, ale ja mam też wątpliwości, gdy PiS mówi o narodzie. Narodu nie ma, są tylko narodowcy wink

A przy takich wypowiedziach zawsze mi się przypomina nieodżałowany Marek Edelman, który opowiadał, jak podczas wojny widział Żyda na pieńku, któremu Niemcy obcinali pejsy i żartowali sobie z niego, żeby go ośmieszyć i odczłowieczyć jednocześnie. Wtedy sobie powiedział, że nie pozwoli się postawić na pieńku.

Ci nie Polacy, to ten sam numer, świetne wzorce, nie ma co! big_grin
    • memphis90 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 17:39
      Za to są satanistami!
    • spirit_of_africa Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 18:47
      Moze są San Escobarczykami?
    • cruella_demon Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 19:25
      Przecież to są debile.
      Zwyczajnie. Bez dorabiania głębszej ideologii.
      Po prostu debile.
      • beneficia Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 19:45
        Gorzej, to debile w panice.
      • livia.kalina Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 13:03
        Też tak to widzę. Dodatkowo zważywszy na porę umieszczania twittów wnioskuję, że debilizm podlewają procentami.
    • molik28 Re: Protestujący nie są Polakami 02.11.20, 19:41
      To może czas przestać płacić podatki w Polsce. Jak rząd nas nie uznaje to nie. Bez łaski.
      • chicarica Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 09:37
        Niestety, to tak nie działa. Nawet my, którzy wypięliśmy swoje wielkie różowe tłuste tyłki na Polskę i pojechaliśmy sobie gdzie indziej, będziemy musieli się spowiadać urzędowi skarbowemu, a część pewnie i dopłacać, i to już od stycznia.
        Bez kitu, to jak matka alkoholiczka pozywająca swoje dzieci o alimenty.
        • morekac Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 11:20
          Jeśli masz stałe miejsce zamieszkania gdzie indziej, to tam jest twoja rezydencja podatkowa.
          • morekac Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 11:22
            Ku radości Józia to najbardziej dotknie tych, którzy jeżdżą na szparagi.
          • olena.s Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 13:10
            No nie do końca, niestety. Jeżeli rodzina jest rozdzielona, jeżeli są na przykład dzieci w kraju, albo nawet znacząca część majątku - to fiskus może dowodzić, że rezydencja podatkowa powinna być w PL. Nie wiem, czy takie sprawy trafiały już do sądów i jakie były rozstrzygnięcia.
    • mama-ola Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 08:02
      Czekam, kiedy powiedzą, że protestujący nie są katolikami, i w trybie przyspieszonym będzie można dostać dokument potwierdzający wykreślenie z ksiąg kościelnych.
      • jdylag75 Re: Protestujący nie są Polakami 03.11.20, 13:42
        Było już, niestety uparty KRK jak przychodzi co do czego, nie uważa tego za przesłankę do rozwiązania umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka