cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:09 zamkniete sklepy w galeriach handlowych- ach te tłumy nieprzebrane... Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:10 trilllian napisała: > a przedszkola? Otwarte chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:11 Wydaje mi się, że przedszkola na razie jeszcze zostają otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:29 Teraz powiedział, że przedszkola zostają otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:12 I straszą całkowitym zamknięciem i zakazami poruszania się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:00 NARODOWA kwarantanna, u nich wszystko narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:23 Znaczy obcokrajowcy w Polsce nie muszą się do niej stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:36 To bedzie taki test polskosci - kto stosuje ten Polak! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:20 Byłam na proteście, więc mnie to nie obowiązuje, nie jestem Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:37 gaga-sie napisała: > NARODOWA kwarantanna, u nich wszystko narodowe. Narodowa Odmowa Sprzedaży Kondoma! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:22 Proponuję w tej sytuacji dołączyć do ZOMO- Zorganizowanych Orędowników Mastrubacji i Onanizmu. Bo seks to teraz jakoś straszno. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:13 To oczywiste było. PiSie warchoły przespały pół roku! Wyłącznie walką o koryto się zajmuje PiSia sekta. Odpowiedz Link Zgłoś
nessy Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 06:51 Ale ten problem masz w całej Europie. Tam tez PIS rządzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 06:56 W wielu krajach szkoły sa otwarte. Wiele krajów poświeciło pół roku na poprawe stanu sluzby zdrowia. Wiele krajow testuje na potęgę. A u nas twierdzili tylko ze jest wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 07:01 Nikt chyba teraz nie twierdzi ze jest wspaniale. Jest zle a bedzie jeszcze gorzej. Przez protesty. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 08:48 Nie moja droga, nie przez protesty. Protesty nie wpłynęły na obecną liczbę. Wpłynęła retoryka ze sobie poradzilismy i jest świetnie. No to ludzie sobie olali wszystko, skoro był przekaz ze jest super. Teraz nie twierdzą, ze jedt super, ale nie chca za zadne skarby przyznać ze jest źle i przyjąć oferowanej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 07:40 nessy napisała: > Ale ten problem masz w całej Europie. Tam tez PIS rządzi? Gdzie jeszcze minister stracił 120 mln, bo kupował respiratory u znajomego handlarza bronią???? Gdzie jeszcze władze mają tak w nosie obywateli, że odmawiają przyjęcia oferowanej pomocy od państw sąsiednich???? Gdzie jeszcze władze wykorzystują pandemię jako świetną okazję do robienia partyjnych geszeftów i przepychania kontrowersyjnych ustaw??? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:14 Nareszcie. Niestety za późno. A mądrzy ludzie wiedzieli w sierpniu że otwarcie szkół to szalenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:17 lajtova napisał(a): > Nareszcie. Niestety za późno. A mądrzy ludzie wiedzieli w sierpniu że otwarcie > szkół to szalenstwo. > Niestety nami rządzą pazerne PiSie matoły, którym koryto przesłoniło świat. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:24 Poczekam aż będziesz żreć trawę. Wówczas pokonwersujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:46 Ona chyba nadaje z jakiegoś ministerstwa i jej dowiozą, nawet jak my będziemy jedli gruz... Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:03 Nie, bo przecież musi sprawdzać treści zw szkoły, to chyba siedzi cały czas obok dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:21 Lajtowa, powiedz mi proszę, jakie to ma w tym momencie znaczenie? Na takie ruchy to był czas dużo wcześniej. Teraz to już w niczym nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:19 Zaraz PiSiory zaczną uchwalać ustawy, bo dla nich pandemia to czas na robienie geszeftów. Odpowiedz Link Zgłoś
piramida17 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:04 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26478837,w-aptece-beda-mogli-nam-odmowic-zakupy-prezerwatyw-nowelizacja.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:22 black.emma napisała: > Od kiedy zdalne? Powiedział coś? Od poniedziałku Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:22 karme-lowa napisała: > black.emma napisała: > > > Od kiedy zdalne? Powiedział coś? > Od poniedziałku Do 29 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:27 A pisałam ze w tym roku szkolnym zapomnijcie o stacjonarnej nauce. Co najwyżej konsultacje dla maturzystow i osmoklasistow od wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:23 Dzięki! Co za beznadzieja... Ciekawe gdzie te ogniska w 1-3. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:32 A przepraszam u mnie w szkole było...ksiundz przytargał z zakonu. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 23:32 Niemożliwe... niewystarczająco gorliwie się modlił, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:40 U nas, już dwa tygodnie jesteśmy na zdalnym, w szkole siostrzenicy tak samo. Jak poszło to nawet zastępstw on-line nie ma kto brać, bo nauczyciele na L4. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:40 Te jednorazowe zastępstwa zdalne, to jakieś nieporozumienie, powinni zrobić przesunięcie, ewentualnie przerwę i tyle. Te dzieci i tak się nigdzie nie szlajają, tylko siedzą w domu, na wagary nie pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:09 W dużej ilości szkół. Co z tego, że dzieci nie chorują - u nas w jednej klasie ani jednego chorego dziecka. Ale jednocześnie siekło rodziców 1/5 klasy. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:10 A u nas w szkole nikogo „nie sieklo” od września. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:32 U nas też nie, ani w technikum, ani w klasie młodszej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:35 U nas na 6 klas pierwszych jest 6 nauczycieli z covid+. Nie ma nawet zdalnych, bo nie ma kto prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:50 U nas widocznie nauczyciele mniej kościółkowi, bo nie było ani jednego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:32 U nas raczej poleciało po szkole, a nie po parafi , bo nauczyciele z całej Warszawy i okolic Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 00:02 I do kościółka w niedzielę nie latali? Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 00:14 Niestety są to każdy może napisać. Jakieś konkrety? Gdzie i skąd wiadomo, że to z klas 1-3 a nie z innych źródeł? Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 00:09 No niestety są. Bomble nie chorują albo lekko ale rodzina juz gorzej. Jedna nauczycielka odpoczywa w Krynicy bo w Krakowie nie było dla niej miejsca... Gdyby szkoly były zamkniete to nie byłaby chora. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 00:11 A skąd wiesz, że zaraziła się w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:21 Tylko dla podróży służbowych, o ile dobrze uslyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:22 lilia-anna napisała: > Tylko dla podróży służbowych, o ile dobrze uslyszalam. Dobrze usłyszałaś.. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:23 A dziecko można zabrać w podróż służbowa? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:31 No mam rezerwacje od piatku na tydzien, w gorach, ma byc pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:33 A syna do szafy można schować w razie kontroli? A parki narodowe? Dobrze, ze od czerwca zdążyłam sie odchamic w teatrze, a Muzeum Narodowe zamknęło sie juz w zeszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
mirka.kurka Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:22 A plac praca zdalna z hotelu? To może być podróż służbowa? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:23 @#$%%^&**!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:39 Świat się kończy, zgadzam się z lipcową!!! Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:51 Świetnie! To jak to gówno ma być wygaszone?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:36 Przecież wiadomo, że kościoły to strefy wolne od kowida, o co chodzi? Ja proponuję, żeby każdy wyjazd weekendowy od tej pory nazywać pielgrzymką. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:26 A zasiłki będą? Z kim mają siedzieć dzieci osób nie pracujących zdalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:26 Na pewno będą ale do lat 8 jak wcześniej, starsze mają siedzieć same Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:30 Czyli 2 i 3 klasa może sobie siedzieć sama w domu? Wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:33 Pewnie tak. Zasiłek jest do 8. r.ż. I nie obejmie dzieci z przedszkoli, bo dalej są otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:50 Jak cholera... Skaczę koziołki z radości i klaskam uszami Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:53 No tak, bierzesz zasiłek a i tak pracujesz. Nie udawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:00 Nie, to Ty z uporem maniaka pomawiasz mnie na forum i rzucasz bezpodstawne oszczerstwa. W sumie mi miło że uważasz mnie za nadczłowieka i uważasz że potrafię pracować przy dwojce dzieci w wieku 3,5 i niespełna 2 lata ale wbij sobie do głowy wreszcie że ja po pierwsze nie łamie prawa bo nie lubię mieć problemów dla głupich kilku tysięcy (jak kraść to miliony...) A po drugie choćbym chciala to jest to fizycznie niemożliwe. Nie jestem z tych ematek co z dziećmi u boku zrobiła pięciodniowy obiad dla 50 osób zaraz po przebiegnięciu maratonu Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:11 Tak, oczywiście pomawiam i rzucam oszczerstwa. Odnoszę się tylko do tego, co sama pisałaś. Tylko czekasz na zamknięcie przedszkoli, wiem doskonale. A na pandemii zarobiłaś- sama to pisałaś. Tak, tak, płacisz składkę zdrowotną, bla, bla, bla, nie obchodzi mnie to w sumie, bo nic nowego poza "to nie ja tworzyłam takie przepisy" nie masz do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:20 Nie, nie odnosisz się do tego co pisałam. Jeszcze raz: 1. Tak, zgarnelam sporo na tarczy antykryzysowej, legalnie, bez jakichkolwiek przekrętów czy kreatywnej księgowości 2. Ani razu nie pracowałam będąc na zasilku. Kolejny raz Ci naposze- nie widzę powodu do robienia przekrętu na taką kasę, zawsze mnie zastanawiało jak ludzie np. kręcą na kilometrwkach. Zysk znikomy, a problemy i wstyd jak cholera.nke robię takich rzeczy. A po drugie nie da się pracować z dwójką maluchów w domu,po prostu się nie da. 3. Jak zamkną przedszkola to jestem w czarnej de bo w tym momencie mam do zrobienia dwa projekty które muszę zrobić osobiście, wtedy mogłam moją pracę zlecić innym i tyle. A teraz nie mogę. Nawet jak na zasiłek pójdzie mój partner to wiele nie zmienia bo zamknęli biuro coworkingowego, gdzie mogłam pracować. Więc nadal - dzieciaki mało skłonne do przyjęcia, że mama jest ale niedostępna, nie mam się jak rozłożyc z rzeczami do pracy. Wprost fantastycznie. A już mnie kwarantanna w tym momencie wybiła z rytmu zupełnie A na przepisy istotnie nic nie mam do powiedzenia: nie ja je tworzę, nie ma decyduje o zamknięciu placówek Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:42 1. Wzięłaś kasę wykorzystując kulawe przepisy. Tak, legalnie, bo mądry inaczej rząd rozdawał kolejną kiełbasę wyborczą pomagając tym, co nie trzeba. Utwierdziło mnie to tylko w tym, że żyję w chorym państwie i mam głęboko gdzieś pomoc przedsiębiorcom, bo są uprzywielejowani. (Za mentorskie wykłady o gospodarce jako systemie naczyń połączonych/ o ochronie miejsc pracy oraz o moim jadzie i zawiści z góry dziękuję). Rozumiem, że patologia na zasiłkach Cię nie oburza- oni tylko biorą, skoro państwo daje. 2. Twierdziłaś, że pracy nie można wykonywać w godzinach otwarcia placówki dziecka zatem zakładam 7.00-17.00, wieczorami i w nocy można, a przy zdalnym trybie nie ma to właściwie znaczenia. To ludzie pracujący stacjonarnie w określonych godzinach nie mogą de facto pracować. 3. Tak średnio mnie to obchodzi, wybacz. Od marca świrowałam zdalnie z 3 dzieci, w tym 3,5 -latkiem. Zamknięcie przedszkola będzie dla mnie koszmarem. I z mojej strony EOT, ile można to wałkować. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:49 1. Oburzaja mnie przepisy nie ludzie, którzy biorą zasiłki. Chyba że ktoś wyłudza to co innego. Twoim zdaniem miałam nie korzystać ze zwolnienia z ZUS za 3 miesiące bo tak? 2. Dokładnie odwrotnie! Albo przeznaczasz celowo albo mnie z kimś mylisz. Wielokrotnie pisałam że w dniu zasiłkowym w ogóle nie wolno pracować, w żadnych godzinach. Mało tego, przepisy nie nadążają za życiem i były sprawy o cofnięcie zasiłku z powodu tego że ktoś dostał przelew od klienta, bo jak przyjal przelew to znaczy że pracował. Co jest kuriozalne i oczywiście ZUS przegrał... 3. Nie musi Cię obchodzić, napisałam Ci to tylko w kontekście tego że mi zamknięcie przedszkola nie na rękę. Wałkować można długo, sądząc z tego że z uporem wypisujesz na mój temat bzdury i oskarżasz mnie o łamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:12 1.To nie było tylko zwolnienie z ZUSu, też kuriozum w postaci bezzwrotnej pożyczki (co za debilizm językowy). A z jakiej racji miałaś brać, skoro pandemia w internet nie uderzyła, a wręcz przeciwnie? Wzięłaś, bo dawali. Z wspólnej kasy zwanej budżetem państwa, nie ze swojego. Prezencik również z moich podatków. Tak, powinno mnie to bardzo cieszyć i powinnam temu przyklasnąć. 2. To, że w dniu zasiłkowym nie można wystawić faktury czy przyjąć przelewu, nie znaczy, że nie można np. czegoś napisać, co wykorzysta się w weekend. W weekendy dzieci nie chodzą do placówki i pracować można. I w sumie dopiero pandemia otworzyła mi oczy, jakie mamy przepisy i jak uprzywilejowani są przedsiębiorcy (nie, nie mam zamiaru zakładać dg). I daruj już sobie łzawe teksty o 'oskarżaniu ciebie o łamanie prawa' - zawsze pisałam, że przecież w papierach wszystko ci się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:30 Tak, ematka jedną ręką jedno dziecko, druga drugie, trzecia przepyszny jagielnik, czwarta bidet wyszoruje a piątą napiszę sobie coś na weekend, w tym czasie nogami robi maraton... Bezzwrotna pożyczka tak z Twoich podatków jak i moich, też się dokładam do rzeczy, z których nie korzystam przecież. I owszem, przedsiębiorcy są w dużej mierze uprzywilejowani, nigdy nie pisałam że jest inaczej. Bawią mnie te opowieści uciemiężonych biznesmenów co to sobie żyły wypruwają dla społeczeństwa, cała dobre będąc w pracy normalnie produkcyiniaki stalinowskie mogliby pisać... Dlatego między innymi założyłam DG, bo mimo kilku wad bilans jest na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:02 Ale przecież firma hulała, bo pracowali w niej inni, zatem spokojnie zarabiałaś, z jakiej racji ja mam pośrednio robić Ci prezenty z budżetu państwa i cokolwiek rekompensować? W działalność gospodarczą wpisane jest ryzyko. A tu wychodzi, że jednak nie, bo jak jest ryzykownie, to wszyscy mają się na to składać, absurd. Moimi warunkami pracy z dzieckiem u nogi ktoś się przejmował? Nie - albo pracowałam tak, albo 80% pensji. I nadal twierdzisz, że zasiłek covidowy to nie była ekstra kasa? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:06 W DG jest ryzyko nagłego zakazu pracy? Ciekawe. Jeżeli właściciel firmy nie może pracować i nie ma dochodu bo chroni społeczeństwo to społeczeństwo ma psi obowiązek mu te dochody zrekompensować. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:09 A kto ten niby zakaz pracy miał? Osoba, z którą dyskutuję? Wolne żarty. Internet i branże z nim związane hulały aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:20 jolie napisała: > A kto ten niby zakaz pracy miał? Osoba, z którą dyskutuję? Wolne żarty. Interne > t i branże z nim związane hulały aż miło. bardzo wiele osób aktualnie ma zakaz pracy Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:21 Jolie ma rację z tym, że masz cudowny rząd zaczął rozdawać każe na prawo i lewo. Natomiast zamiast mieć pretensje do rządu to ma je do mnie że skorzystałam z przysługujących mi świadczeń bo powinnam honorowo zrezygnować. Nie żeby miała lepiej, ale dla zasady, żeby mnie nie było lepiej niż jej. A do tego się upiera ciągle że ja pracuję i pobieram zasiłek jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:19 Nie, zasiłek to nie była akurat ekstra kasa. Ekstra był ZUS i te "pożyczki". A z jakiej racji? No z racji głupoty rządzących i tyle. A Ty się czepiasz mnie jakbys wierzyła że gdybym ja nie wzięła tych 5000 to Ty byś coś więcej dostała. A to by pisowski moloch i tak przeżarł. Czyli trafiasz jak kula w płot z pretensjami. Podać adres na Mickiewicza? Tam zgłoś że głupio rządzą Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:35 Nie udawaj Greka, bo już Nenia dyskutowała z Tobą na temat postawy "jak dają, to biorę, niezależnie od okoliczności". Nie zapędzisz mnie w kozi róg. Doisz państwo, to już daruj sobie argumenty pt. jak ja nie wezmę, to wezmą inni. To słabe. Pokusa łatwej kasy była silna, tak, tak lege artis. A pieniądze w budżecie mnożą sie przez pączkowanie. Ale rozumiem, że sądzisz wg siebie i przypisujesz mi swoje motywacje. I nie czepiam się, śmieszy mnie hipokryzja. Choć cieszy mnie, że widzisz uprzywilejowanie i hipokryzję u jakiś tam biznesmenów. A ponieważ nic nowego i odkrywczego nie piszesz, ja kończę. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:39 Jaka hipokryzja? Przecież tu jest jasne: pisze wprost że korzystam z tego co dostępne i tyle. Natomiast nie godzę się z sugerowaniem że łamię prawo. Tylko tyle. 500 plus też ludzie biorą nawet jak sobie radzili bez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:43 No nie wiem czy ten zasilek jest bo tam chyba mowa o niespodziewanym zamknieciu a to ma byc od powniedzialku... chyba ze jakas uchwale covidowa znowu zaklepia Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:46 Morawiecki wyraźnie powiedział, że zasiłek na dziecko do 8. r.ż. będzie przyznawany na takich samych zasadach jak wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:25 Do 8 lat...powodzenia. MOja córka 8 lat konczyła w 1 klasie Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:28 Mój jest 8-latkiem od miesiąca. Nie zostawiłabym samego - sorry. Jestem na zdalnym, ale dzieciaka mi szkoda bo ja i jego siostra pracujemy (często cały dzień), a on pewnie jak nie na telefonie, to na konsoli będzie rypał...bo musi być też relatywnie cicho... Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:28 To się rząd na matkach odegrał. Zaraz zacznie się zwalnianie z pracy matek 1-3, bo żaden pracodawca na dłuższą metę nie będzie ich utrzymywać Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:33 Dlaczego matek? Dzieci wszystkie z anonimowego dawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:38 możemy udawać że ojcowie równie często biorą zwolnienia na dzieci, ale realia są jakie są. i właśnie w takich momentach (groźba utraty pracy) równouprawnienie (tam gdzie kiełkowało) idzie się paść, bo to mężczyzna po prostu więcej zarabia i to jego utrata pracy będzie bardziej bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:40 Realia to by nakazywały dzielić się po połowie, bo wtedy oboje mają szansę utrzymać pracę co jest korzystniejsze niż utrata pracy przez jedną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:45 tu jest kluczowe słówko "by". Realia są jednak inne, niż "powinny" być. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:48 No ale ojca swoich dzieci to sobie kobieta sama wybrała a nie ma z nadania Kaczyńskiego czy Morawieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:56 No i jak wybrała dobrze zarabiającego i robotnego to jej średnio będzie zależało żeby go z roboty wypieprzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:03 To nie chodzi tylko o wolę ojca. Starczy, że matka jest zatrudniona u pracodawcy, który toleruje zwolnienia, a ojciec u takiego, który nie toleruje. I to nie rozkłada się po równo między płciami, wciąż jeszcze jest sporo pracodawców z podejściem, że nie po to zatrudniał faceta, żeby mu teraz na zwolnienia na dzieci latał. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:15 dokładnie, pracodawcy dyskontują to że kobieta pójdzie na zwolnienie (m.in stąd niższe pensje), więc jak facet zacznie fikać to go po prostu zwolni. I tak, mogę sobie na swoim podwórku walczyć z systemem i wymagać od ojca moich dzieci równego udziału w opiece (tak zresztą jest), ale trzeba być ślepym żeby sądzić że to w skali makro się wydarzy. Wiesz dlaczego w Skandynawii jest takie równouprawnienie? Bo pewne rozwiązania prawne zostały narzucone najpierw, a dopiero później mentalność się dostosowała. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:19 trilllian napisała: > Wiesz dlaczego w Skandynawii jest takie równouprawnienie? Bo pewne rozwiązania > prawne zostały narzucone najpierw, a dopiero później mentalność się dostosowała > . O właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:18 Albo ojciec ma swoja działanośc i zarabia jak robi bo jak nie robi to nie zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:22 To mu zaraz Jolie wytłumaczy że na DG to masz tak cudownie że bierzesz zasiłek extra a i tak pracujesz Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:27 Jakby każdy wziął chociaż od czasu do czasu do wszystkich nie wyrzuci przecież. Ale można jak moja znajoma: wściekła co to będzie jak zamkną przedszkola, bo mąż bez pracy ale przecież jak to tatuś SAM z czterolatkiem i skandal że ona nie będzie mogła opieki wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:29 Tak kobiety są udupione dlatego że wszystkie są jak twoja koleżanka i nie chcą dać dzieci pod opiekę ojcu.. Ręce opadają na takie spłaszczenie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:34 Są udupione przez mentalność. Zadziwia mnie jedno: moje koleżanki na DG i frilansie biorą opiekę, panowie w analogicznej sytuacji nie mogą, bo nie. To samo na etacie. I tak normalnie jeden z drugim filar firmy, że jak choćby tydzień weźmie to wszystko się sypie a on wylatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:17 Tak ale gdy ojciec zarabia 2x tyle co matka to kto pojdzie na zwolenienie?? Z księżyca spadłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:49 Realia to by nakazywały dzielić się po połowie, bo wtedy oboje mają szansę utrzymać pracę co jest korzystniejsze niż utrata pracy przez jedną osobę. W ten sposób z roboty mogliby wylecieć oboje rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:45 Nauczycielka + programista. Tak, na 1000% będą się dzielić zwolnieniami i on będzie ryzykował utratę pracy, która stanowi 80% (albo i więcej) dochodu rodziny. Zejdź na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:50 A to już programiści nie są tak rozrywani że praca tylko czeka? A nauczyciel i programistka? Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:55 Znam takie małżeństwo i tam jej praca jest tą priorytetową. Wiesz przecież doskonale, że w większości rodzin jest jednak na odwrót. Nie udawaj, ze nie znasz realiów polskiego rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:19 NO czeka...ale na pracujących a nie siedzących w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 00:00 Gruu nie udawaj idiotki, bo realia jakie są wszyscy wiedzą. I nijak ma się do tego sama "chęć" bycia na zasiłku, bo kredyty ani rachunki się same ludziom nie zapłacą. Przecież to nie chodzi o tydzień, dwa, czy nawet i 3, bo tyle to pracodawca przetrawi, tylko pewnie tak jak na wiosnę, o kilka miesięcy. Żaden, nawet najbardziej tolerancyjny pracodawca tego nie zdzierży i do odstrzału pójdą te osoby, wiadomo że poświęci się ten, kto zarabia mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:08 To jest mój układ i tu - zaskoczenie - mąż bierze prawie połowę, w pracy nie mruknęliby nawet, gdyby brał wszystkie. Programiści trochę jednak mogą dyktować warunki i o ile nie pracują w korpo to często mają sensownych pracodawców. Natomiast gdyby mąż pracował w niektórych zakładach produkcyjnych , to ja bym pewnie musiała brać wszystkie zwolnienia, bo wciąż są takie, gdzie lepiej nie podpadać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:19 Weź pod uwage ze spora część programistów pracuje na działności... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 21:57 To prawda. On też miał proponowane przejście na B2B, ale się nie zdecydował, dopóki dziecko wymaga opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:49 U nas tez uklad, ze mąż zarabia 2x tyle co ja. Oboje jesteśmy w korpo, ta sama branża. Zwolnien nie mielismy dużo , moze 15 dni w roku na dwoje. Raczej ja je brałam a on zostawal pojedyncze dni na zdalnej, jak np mała się rozchorowala w piątek. Niestety, to ze więcej zarabia, laczy sie tez z tym, ze przeważnie ma duzo wiecej pracy ode mnie, więc dzieci na zdalnej głównie ja ogarnialam Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:30 Przedszkola i żłobki potwierdzili ze bez zmian Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:37 Ale wprost powiedzieli.Tego się nie spodziewałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:52 Ja już wszystkiego się po nich spodziewam. Tylko zapomnieli, że ludzie pamiętają co te protesty wywołało. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:52 O ile pamiętają. Ludzie mają zaskakująco krótką pamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 20:12 W przedszkolu dziś będąc ,słyszałam jak jedna mama mężowi skarżyła się, że wzrasta zachorowalność przez te straszne protestujące a maz tylko przytakiwał. Szkoda, że szybko poszłaa bo chciałam powiedzieć, że to przez tych co wolność kobietom zabierają. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:41 A co z zajęciami sportowymi typu karate? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:46 Albo z zajęciami prowadzonymi przez dom kultury, które odbywają się poza terenem tegoż domu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:46 Oczywiście. To jest jedno z głównych miejsc, w których masowo dochodzi do zakażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:55 Oj tam zartujesz sobie a Spojrzmy prawdzie w oczy - na wyginiecie tych kilku regularnie czytajacych nasze panstwo zeyczajnie nie moze sobie pozwolic... Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:53 Chyba nie ma informacji. jak jest - dajcie znac. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 14:54 Mam nadzieję, że ścianka wspinaczkowa i lodowisko się uchowają, bo nie są niczym wymienionym. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:42 Niedługo zrobią, że 1 osoba na 50m2, żeby tylko nie zamykać ani nie pisać, że np ograniczenie do 5 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 19:33 A to nie doslyszalam. Ale na usprawiedliwienie dodam, ze Pinokio mnie denerwuje i automatycznie się wyłączam. Sklepy wielkopowierzchniowe 1 osoba na 10m2. Rozumiem, ze kościół bezpieczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
dziennikaktywnosci Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 15:48 🤣 A ludzie masowo aktywują bony turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:26 No i k...pieknie. Znowu bedzie domowa szkola. Ja tylko czekam na info od dyrektora jak to ma wygladac. W tym roku juz zaliczylismy tydzien zdalnej i starsze klasy mialy lekcje online wg planu, w czasie rzeczywistym a 1-3 to tylko spis tresci zeby rodzice nauczyli a nauczycielka laskawie polaczyla sie raz na teams zapytac...co dzieci juz zrobily z listy. Wysmarowalam wtedy bite 3 strony do dyrektora ze skargami i uwagami co ja sadze o takiej farsie i napisalam ze skoro starsi uczniowie moga to ja tez oczekuje lekcji w czasie rzeczywistym. Tak jak w klasie tak na monitorze o okreslonej godzinie nauczyciel ma pokazac swoja twarz i "otwieramy ksiazeczki na str 55 robiny zadanie 5". Odpisal ze wezmie moje skargi pod uwage. Czekam na info jak to ma byc. Bo jesli znowu ten spis tresci to jak Boga kocham wysmaruje skarge do tego Czarnka. Taki wojowniczy, niech sie wykazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 16:47 U nas tak jest, normalne lekcje po 45 minut, więc pojawili się rodzice oburzeni tym, że jak to tyle godzin przed komputerem (u nas dzień szkolny to 7x45 plus dodatkowe, ale teraz jest wszystkiego dużo mniej), nie dogodzisz wszystkim. Ps. dzieci patrzą w ekran 1/10 tego czasu zajęć, które się odbyły albo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:12 45 minut a mail z zakresem zadań to dwie rozne skrajnosci. 30 minut moim zdaniem optymalne. No ale tu pani widac leniwa to maila wysyła i cześć. Na miejscu rodzica bylabym wpieniona mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:11 Nic sie nie zmieni. Nie łudź się. Taka to wspaniała nauka zdalna w klasach mlodszych. Same zalety. Starsze dzieci jakoś dają radę ale serio współczuję rodzicom mlodszych. Ja się cieszę, ze mam przedszkolaka, dla niego wyrok odroczony o tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:13 Dokładnie, ja teraz też oczekuję lekcji online zgodnie z planem, nie zamierzam już więcej w trakcie swojej pracy robić lekcji z librusa. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:27 Czarnek jest wojowniczy jeśli chodzi o lgbt i aborcję, wiesz, te naprawdę ważne rzeczy w czasie pandemii i zamknięcia szkół. Nauka zdalna go nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 17:29 Eeee, najważniejsze są dzieła JPII przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:09 To napisz że nauczyciele nie chcą czytać tych dzieł na teamsie, tylko taki argument może trafić Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:13 A do mnie wściekli rodzice ślą skargi, że łączenie na każdej lekcji w klasach 1-3 ( zgodnie z planem), to zamach na zdrowie ich dzieci( mieliśmy przez tydzień zdalne). Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:20 No to jak ktos nie chce to niech sie nie laczy tylko sam sobie robi te cwiczenia po kolei. W ta strobe to akurat nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:25 To jest problem- uczeń, który się nie łączy, ma nieobecność. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 18:34 A jak laczenia nie ma w ogole to co ? Wszyscy nieobecni ? Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 20:13 Tych bezrobotnych można pominąć, oni i tak nie wpłacają do wspólnej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 19:23 Czytam plany Morawieckiego i kurcze te dzieci w tym roku juz pewnie do szkoly nie wroca... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 20:06 Tak szkolny mialam na mysli... na razie jasne ze do Nowego roku (o czym sie dowiecie 25 listopada) a potem juz do wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 21:19 Nigdzie. Widzimy co się dzieje. Nie ma mowy by otworzyli szkoły, nie ma takiej woli. Sytuacja jest zła, sami do nie doprowadzili. Za tydzien pełen lockdown. Swieta zamknieci w domu. Szkoły nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 21:24 No zobacz sama ten wykres zielono-czerwono-fioletowo-czarno-etc... nijak to sie nie zamknie w 3 tygodnie - to jest plan na pol roku... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 21:25 O to- gdzies czerwony w fiolet przechodzi obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 23:08 Na tej samej konferencji był wykres paraboli, z którego wynikało że za chwilę jest szczyt a w styczniu już w ogóle luzik, bez nowych zakażeń. Oni to sobie rysują jak chcą. Jak im będzie potrzebne otwarcie szkół to otworzą niezależnie od koloru na wykresie który wkleiłaś. Ktoś w ogóle wyjaśnił co to konkretnie jest "narodowa kwaranatanna"? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 23:19 Juz jest wątek. To co na wiosnę plus obowiązkowe wywieszenie flag. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 23:22 Tęczowe zwalniają z tej narodowej kwarantanny? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: 1-3 na zdalne 04.11.20, 23:25 Za tęczowe dodatkowe dni kwarantanny. Za piorun też. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 1-3 na zdalne 05.11.20, 06:41 Ma to sens - zacznie sie 11 listopada a skonczy 3 maja. Dlatego narodowa Odpowiedz Link Zgłoś