Dodaj do ulubionych

Chwale sie!

• glanaber Re: Chwale sie! 28.01.21, 19:49
      Zwierz cudny. Ale właściwie skąd wziął się pomysł na krzyżowanie psa z wilkiem i czy z założenia mają pełnić jakąś funkcję? Obronne, stróżujące, pracujące...? Nie w sensie, że u Ciebie, tylko czy jakiś cel przyświecał twórcom tych krzyżówek? Bo widzę, że trzeba dużo warunków spełnić, żeby takiego psowilka mieć, no i ewidentnie jest trudny do ułożenia.
      • kokosowy15 Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:27
        Czesi chcieli uzyskać psa dla straży granicznej. Efekt był średni, mimo wysokiej sprawności krzyżówki charakter okazał się nieodpowiedni. Pies jest nie tyle trudny, co trzeba wiedzieć czego się spodziewać. Nie jestem zwolennikiem bezwzględnego działania przeciw naturalnym cechom rasy. Jednak ON jest bardziej wszechstronny, moje następne były owczarkami.
        • glanaber Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:37
          kokosowy15 napisał(a):

> Nie jestem zwolennikiem bezwzgl
          > ędnego działania przeciw naturalnym cechom rasy
          To bardzo cenna uwaga, my podobnie. Z tego względu zrezygnowaliśmy z paru ras, które nam się bardzo podobają, ale mogłyby być niekompatybilne z naszą rodziną.
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:33
        Pierwszym przykladem takich krzyzowek byl owczarek niemiecki. Potem pojawily sie vilczaki czechoslowackie, krzyzowki rosyjskie itp. Ich celem bylo stworzenie rasy duzych psow nadajacyuch sie do wojska. Po wilku mialy wziac wzrost, sile, zdrowie i agresje. tymczasem wilki w wielu przypadkach sa plochliwe i nieufne. Kokosowy moze powiedziec wiecej na temat wilczakow, mialy byc uzywane przy strzezeniu granic, ale okazalo sie ze przy przekroczeniu granicy 25% wilczych genow staja sie trudne do tresury i plochliwe.
        Rosjanie tymczasem udoskonalaja swoje hybrydy z powodzeniem, ale ze wszystkie oficjalnie naleza do wojska, trudno cos powiedziec o programie hodowlanym i krzyzowaniu. Rasa nazywa sie Volkosoby.
        www.youtube.com/watch?v=wRutNZY2FWY
        Nicole Wilde, autorka kilku ksiazek o hybrydach miala do czynienia z roznymi hybrydami psich ras z wilkami , ktore trafily do centrum rehabilitacji i npo opisuje krzyzowki zowczarkiem pirenejskim jako szcegolnie slodkie i lubiace kontakt z ludzmi.
        Dolew krwi wilkow maja Blue Bay Shepherd, ktore maja wygladac jak wilk o niebieskawym kolorze futra. Tworczyni rasy pisze na stronie ze stworzyla je z wyselekcjonowanych owczarkow niemieckich, ale jeden rzut oka i powiedziec mozna, ze maja dolewke wilczych genow, ze wzgledu na typowo wilcze oczy, ksztalt pyskow i dlugie szczuple nogi. Zreszta jeden z hodowcow wilkopsow zna ja osobiscie i wie szczegoly.
        W wielu rasach pociagowych stosuje sie co jakis czas dolewki wilka w celu poprawienia wytrzymalosci i sily.Stad szczegolnie popularne sa hybrydy wilkow z malamutami i husky.
        Czytalam o czlowieku bardzo zaangazowanym w wyscigi psich zaprzegow, ktory usilowal uzyc czystej krwi wilka jako przewodnika. Proby sie skonczyly bo wilk zamiast sluchac rozkazow powlokl caly zaprzeg i sanie w las, bo zobaczyl ptaka.
        Typowe hybrydy nie sa uzywane poza byciem psem domowym. Niestety sa tez uzywane przy walkach psow, bo sila nacisku szczek przewyzsza nawet te pitow tradycyjnie uzywanych do walk. Wsrod hodowcow zla slawa cieszy sie jedna, nie podam nazwy, gdzie facet ma fabryke szczeniat i sprzedaje je po wygorowanych cenach nie sprawdzajac komu, bo sa uzywane potem wlasnie do psich walk.
        Dlatego reszta hodowcow tak dokladnie sprawdza potencjalnego kupujacego, zeby ich wychuchane, butelka wykarmione szczeniaki nie trafily na ring.
        Dla mnie i ludzi zainteresowanych rasa, to jest powiew egzotyki, nie tak ekstremalnej jak trzymanie tygrysa czy lwa, ale mozliwosc obserwacji i interakcji z nie az tak udomowionym zwierzeciem. Mysle ze mozna to porownac do posiadania kotow bengalskich, savannach i kilku innych egzotycznych, powstalych z krzyzowania z dzikimi gatunkami.Jak sie podkresla, to sa towarzysze, przyjaciele, a nie poddani jak psy. Trudno mi wypowiedziec sie ogolnie, jako ze do tej pory mialam jednego wilkopsa, ale jest bardziej przywiazana i okazujaca uczucia niz pies. Inteligentniejsza, przy czym ta inteligencja raczej jest jak kotow i sluzy ich celom. Czesto tez ludzie po prostu chca czegos innego, 'pokazac sie z wilkiem!".

W moim tez przypadku, no coz, chce hodowac je dla budzetu rodzinnego. jeden szczeniak kosztuje 1500+; moj maz kiedy moze i jak moze obcina alimenty, pracy nie moge znalezc bo zmagam sie z duzymi problemami zdrowotnymi i chronicznym bolem. To jest mozliwosc dla mnie niejako pracy z domu i bycia dla corki.
        • glanaber Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:35
          Bardzo Ci dziękuję za tak obszerny opis, to bardzo ciekawe informacje. Nie wiedziałam wcześniej zbyt wiele na temat hybryd psów i wilków. Pisz więcej, jak się psiny-wilczyny sprawują i wrzucaj dalsze fotki 😊
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 20:43
            Bede na pewno! Wlasnie dostalam pozyczke na drugiego szczeniaka o 65%-70% zawartosci wilka, po tych ordzicach. Rodza sie juz za tydzien, pieniadze sa wymagane zaraz po porodzie, a w wieku 3 tygodni wybranie swojego szczeniaka. Potem bedziemy rozmawiac o wysylce, bo musza byc jak najwczesniej ze swoimi ludzmi, zeby sie z nimi zsocjalizowac i przywiazac. Tak wiec gdy normalne psyt bylyby oddawane najwczesniej w wieku 8 tygodni, hybrydy powinny znalezc sie u ludzkiej rodziny w wieku 4-6 tygodni, gdy jest krytyczny period socjalizowania sie. Temu tez sluzy karmienie ich butelka od urodzenia jako dodatkowy posilek i kontakt z czlowiekiem jako zrodlem pozywienia.

To jest strona hodowcy i stworzycielki rasy Blue Bay Shepherd. Jak widac, choc sie zaklina ze nie maja domieszki wilka, pyski sa wilcze, a niebieskie oczy u owczarkow niemieckich nie wystepuja, podobnie jak biale znaczenia.
            bluebayshepherds.weebly.com/meet-the-guys.html
            Mozna je nawet porownac obok siebie z czarnym owczarkiem niemieckim, roznica budowy jest od razu zauwazalna.

Tu sa przyklady ras, w tworzeniu ktorych braly udzial wilki-choc w nie wszystkich wymienionych
            www.puppyfoodie.com/wolf-dog-breeds/
            Porownac mozna nawet z nowa rasa, Shiloh Shepherd gdzie rzeczywiscie nie bylo w krzyzowaniu wilkow. Inne sa oczy i ich ksztalt, dlugosc nog i pyska
            www.shilohs.org/breeders/

Chyba najbardziej znane sa wilczaki, Sarloos i Tamaskan wolfdog.
            • majenkir Re: Chwale sie! 29.01.21, 20:46
              A ile taka przyjemność kosztuje?
              • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 20:59
                Jedna 1400 plus 682$ wysylka i inne koszty
                Druga 1600, plus 500 prawa hodowlane (jesli chcesz rozmnazac), plus kolo 500 wysylka.
                • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 29.01.21, 23:30
                  Skąd weźmiesz prawdziwego wilka żeby rozmnażać ?
                  • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 02:46
                    Wilka 100% nie chce.
                    Decydowalam sie na trzy opcje
                    1. hybryda o zawartosci 50-60%, dziewczyny o zawartosci do 50%, zeby nie hodowac trudnych psow do wychowania.
                    2. Blue Bay Shepherd-pomysl upadl jak pogadalam z hodowca Tali, ktory zna te hodowle osobiscie i mowi, ze psy sa zbyt krzyzowane miedzy soba, sa chorowite i nie grzesza intelektem. Szkoda, bo sa sliczne.
                    3. Owczarek niemiecki z linii pracujacej, chetnie o umaszczeniu wilczastym.

Najprawdopodobniej bedzie to nr 1. Bo Tala ma 30% wilka, jesli to rozciencze to bedzie po prostu owczarek. Z Chinook kiedy bede miala zapas kasy zrobie testy DNA, zeby zobaczyc ile ma z wilka.
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 21:07
            Glanaber, jesli jestes zainteresowana, to jest bardzo dobra ksiazka, opisujaca charakterystyke i wymagania
            www.amazon.com/Wolfdogs-Z-Behavior-Training-Hybrids/dp/096677261X/ref=sr_1_5?dchild=1&keywords=wolf+dog&qid=1611950228&rnid=2941120011&s=books&sr=1-5

i Druga
            www.amazon.com/Living-Wolfdogs-Everyday-Companionship-Education/dp/0966772644/ref=pd_bxgy_img_2/142-8676332-2033165?_encoding=UTF8&pd_rd_i=0966772644&pd_rd_r=da426895-e45b-4181-a3b7-ab61872156b9&pd_rd_w=BYSqI&pd_rd_wg=Xi8jx&pf_rd_p=f325d01c-4658-4593-be83-3e12ca663f0e&pf_rd_r=B91JW5XGNP2DJ6SZE4SF&psc=1&refRID=B91JW5XGNP2DJ6SZE4SF
    • princesswhitewolf Re: Chwale sie! 28.01.21, 19:49
      no tak, jest czym sie chwalic. Zazdrosc.
    • kozica111 Re: Chwale sie! 28.01.21, 20:01
      Piękna.Niemniej przerost formy nad treścia.Da ci poplalić i dobrze.
    • escott Re: Chwale sie! 28.01.21, 20:48
      Jaka słodycz ❤️❤️❤️
    • rosapulchra-0 Re: Chwale sie! 28.01.21, 21:14
      Śliczności 😊
    • mama-ola Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:31
      Bałabym się jak nie wiem co, a po zobaczeniu tatki to już w ogóle smile
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:58
        To wyobraz sobie taka scenkesmile. Hybrydy czesto przerastaja wzrostem zarowno psa jak i wilka-tzw wigor hybrdy, czesto wykorzystywany np w warzywnictwie np marchewki F1 .
        A na drugim, zdjeciu hybrydy z ustalonej juz rasy Saarloos ( www.101dogbreeds.com/saarloos-wolfdog.asp )
        • ga-ti Re: Chwale sie! 30.01.21, 00:14
          Te drugie to jak ten wilk z serialu "Doktor Quinn" smile Piękne, ale jak dla mnie tylko do podziwiania z daleka.
        • umi Re: Chwale sie! 31.01.21, 03:05
          Kuzva, chce takie. Te na drugim zdjeciu. <3 Cuda piekne, zayebiscie to wyglada <teskne westchnienie>.
          Jesli sa tak madre jak piszesz i do tego zdrowe, to z tymi rozmiarami i wygladem w 100% spelniaja moje zapotrzebowanie na kolejnego domownika.
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 18:09
            Poszukaj, skoro Saarloos to rasa holenderska, mysle ze albo w Holandii albo w Niemczech z latwoscia znajdziesz hodowce. Ponoc wystepuja w trzech odmianach: biale, szare-wilczasta i "forest brown" rudawe z bialym.
            • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 18:54
              Jersli masz mozliwosc finansowa, a troche boisz sie posiadania hybrydy, owczarki Shiloh wygladaja jak wilki, choc nie maja wilczej krwi. Sa wieksze, inteligentniejsze niz ONki no i ten wyglad!
              psy-pies.com/artykul/owczarek-shiloh-shiloh-shepherd-dog,1378.html
              • umi Re: Chwale sie! 04.02.21, 19:14
                Mnie o temperament glownie idzie. I zdolnosci komunikacyjne z ludzmi. Dotad sadzilam, ze z mieszancem wilka nie da sie tyle osiagnac. Plus ONki to nie moja bajka. Z Twoich postow wynika, ze jednak bylam w bledzie i to cuda sa. Do tego ten niesamowity wyglad i rozmiary, mozna sie poczuc jak bohaterka legen wink Pupil idelany big_grin Wiec mozliwe, ze jak lepiej rozeznam temat jednak zlamie dotychczasowe zasady i kupie rasowca.
                • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 23:24
                  Bede trzymac kciuki i mam nadzieje, ze pochwalisz sie na forum!
                  • umi Re: Chwale sie! 06.02.21, 20:04
                    smile
                    Juz zdazylam wejsc w watek o adpotowanej Irence (suczce) po tym wpisie i mnie do pionu postawilo. Poki sa psiaki niechciane i porzucane, trafiajace do mordowni, zostane przy tym. Ktos musi dawac dom tym, ktorych inni nie chca. Chociaz mi te wilki chodza po glowie, sama perwpektywa ile mozna by z Chinook osiagnac (na podstawie Twoich wpisow) necaca jest strasznie. Wiec nie wykluczam, ze jednak sie zlamie. Jesli sie z Polski na stale wyniesiemy (jesli bede chciala nowego bejbisia raczej tak, ja histeryczka jestem i nerwowo bym tego klimatu nie wytrzymala w razie ciazy) wtedy sie pochwale.
    • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:39
      Tu sa zdjecia porownujace rozne procentowe krzyzowki. Na trzecim jest zdjecie rodzicow mojego drugiego szczeniaka, na ktorego biore pozyczke (pisalam o planach na przyszlosc i zalozeniu hodowli), szczeniak bedzie koolo 65% wilkiem i jak wildac po rodzicach, bardzo wilczy z wygladu.
      A na ostatnim, stosunki panujace w stadziesmile
      Chinook jest wilkiem uleglym i demonstruje co i rusz brzuchem do gory. A ze zbiera przy tym duzo drapanka, to ina sprawasmile
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:48
        A szczegolnie faceci wyobrazaja sobie takie sceny i wszystkim innym facetom wokol portki opadaja ze strachu:
      • lidkazmlyna Re: Chwale sie! 30.01.21, 23:43
        ojej...serio ojej...wilczaki sa mega trudne w układaniu i czesto jest to mordega dla amatora tej rasy ale tutaj %wilka duzo wiekszy...mam nadzieję ze wiesz na co sie piszesz.
        • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 23:37
          Chinook jest ulozona w zakresie podstawowym. Jest spokojna kolo ludzi, lubi glaskanie i pieszczoty, skacze i probuje calowac w usta (pracujemyu nad tym), pracuje nad jej agresja do nieznajomych psow. W psim parku juz sie nie jezy i bawi sie z innymi psami. Zabieram ja do marketow budowlanych, nie ciagnie na smyczy, idzie kolo wozka. W sumie nie spodziewam sie i nie zamierzam ich tresowac jak psow, beda to psy hodowlane, przy domu.
          Bede szczesliwa, jak Chinook przestanie krasc moje buty!! Mysle u ulozeniu Chinook jakoo mojego psa towarzysza (service dog) do PTSD. Bardzo wyczuwa moje nastroje i stara sie wtedy przytulc, patrzy w oczy, kladzie na mojej nodze lape. Wtedy moglabym ja jako zarejestrowanego psa towarzyszacego zabierac w wiecej miejsc.
          Nigdy nie beda jak moje dobermanki, ktore byly zaawansowane w kursach posluszenstwa, jedna brtala udzial w Rally-Obediance, druga w Agility.
          Ale wytresowac mozna;
          www.youtube.com/watch?v=gSRVoxSzgmU
    • bywalec.hoteli Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:45
      fajny pies - gratuluję. to krzyżówka psa z wilkiem czy jak?
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 16:54
        30% wilka szarego (timber wolf), reszta to owczarek niemiecki i male domieszki malamuta i husky.
        • bywalec.hoteli Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:01
          jak to 30 procent? oraz domieszki?
          myślałem ze krzyżówka to 1:1 i jest bezpłodna jak muł - krzyżówka konia z osłem.
          chyba ze to genetyka pracowała smile
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:14
            Krzyzowki psow z wilkiem, kojotem itp sa jak najbardziej plodne.
            Tak a propos. Teksas zezwala na posiadanie hybryd z wilkiem, ale zabrania posiadania udomowionego kojota i ich krzyzowek tzw coydogs. A to ze wzgledu ze tkojoty wykazuja naturalny strach przed czlowiekiem, psy nie i ich krzyzowki, ktore uciekly wlascicielowi moga atakowac ludzi.
            Jak pisze wiki:In captivity, F1 hybrids tend to be more mischievous and less manageable as pups than dogs, and are less trustworthy on maturity than wolfdogs.[3]
            W zamknieciu, hybrydy pierwszego pokolenia sa agresywniejsze (wredniejsze) i trudniejsze w obchodzeniu sie z nimi jako szczeniaki niz psy, a mniej warte zaufania jako dojrzale osobniki niz wilkopsy.
            • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:40
              Ale po co się robi takie coś?
              Dzięki za ten wątek nie wiedziałam ze komuś w ogole przeszło coś takiego do głowy
              Pies wyglada jak jakiś owczarek których rodzajów są tysiące - po co komuś wilk?
              • majenkir Re: Chwale sie! 29.01.21, 18:29
                zlota.ptaszyna napisała:
                > Ale po co się robi takie coś?

Po to samo co te wszystkie schnoodle i inne goldendoodle - dla kasy🤪.
            • bywalec.hoteli Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:46
              a to ciekawostka. Teksański wilkopies albo psowielk z domieszkami.
              A ciułała nie ma domieszki? smile Albo yorka?
              • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 20:55
                Oby nie!!!
                Chihuahua jest chyba najbardziej obok pitow popularnym posem w spolecznosci meksykanskiej. Wrogowi nie zycze. Kiedy przez rok pracowalam w klinice zwierzat, nie balam sie pitow, nawet tych wyraznie przywiezionych swiezo po walce, z ranami szarpanymi (jeden mial kompletnie oderwana skore od ciala i ledwie wstrzymalam sie zeby nie rzucic sie na wlasciciela, ktoremu ponoc uciekl przez ogrodzenie i pogryzl sie z innym psem. Pies niestety zmarl, wdala sie martwica). Chihuahua byly najgorsze. Cale rece mialam przez nie pogryzione, szczekliwe, agresywne. Do tej pory mam uraz. Na drugim miejscu w agresji byly szpice wliczajac pomeraniany, na trzecim-jamniki. Pity byly na bardzo dalekim koncu.
                • alina460 Re: Chwale sie! 29.01.21, 22:01
                  Ale fajnie się Ciebie czyta. Zawiewa wielką pasją. Ja już po poprzednim Twoim wątku o hybrydach zaczęłam szukać informacji w necie. Hamerykanka, powinnaś założyć blog. Masz lekkie pióro i może dałoby się na tym zarobić. A my tu obecne zobowiązujemy się do regularnego klikania smile
                  • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 23:20
                    Hej Alinko
                    Bloga mam, o zyciu na Wielkiej Wyzynie. Moge Ci adres podac na privasmile
                    • alina460 Re: Chwale sie! 30.01.21, 23:39
                      Nie odmówię. Chętnie poczytam o egzotycznym życiu smile
                      Czekam na link.
                      Ale pomyśl jeszcze o blogu tylko o hybrydach. Byłoby idealnie teraz zacząć, od kiedy będziesz miała tego nowego malucha.
                      • sofia_87 Re: Chwale sie! 31.01.21, 00:10
                        Blog i profil na IG, mogłabyś na tym takze zarabiać
                      • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 18:02
                        Mam nadzieje ze poszlo.
                        W razie czego skontaktujemy sie na mojego priva.
                    • bywalec.hoteli Re: Chwale sie! 01.02.21, 00:00
                      Hamerykanko, mi też możesz podesłać na priv adres bloga.
                      Ogólnie, to chyba końmi też się pasjonujesz?
                      Generalnie to chciałoby się zobaczyć przyrodę teksańską.
                      • ajaksiowa Re: Chwale sie! 01.02.21, 07:14
                        Hamerykanko,będziesz rozmnażać psy?
                        • hamerykanka Re: Chwale sie! 01.02.21, 15:26
                          Tak. Docelowo chce trzy suki hodowlane i reproduktora.Tala jest pirwszym znich. Zdecydowalam z nowym rokiem przestac liczyc ze bedzie lepiej i wziac zycie w swoje rece.
    • loira Re: Chwale sie! 29.01.21, 17:57
      Kolejny słodziak do kompletu 😍
      Uwielbiam Twoje wątki o zwierzętach, pisz i pokazuj jak najwiecej.
      Ja co prawda z frakcji kociej, ale gdybym kiedyś zapragnęła psa, to takiego właśnie. Muszę się w końcu zebrać i Cię odwiedzić, głównie w celu wygłaskania całego towarzystwa 😁
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 29.01.21, 20:50
        Bedziesz zawsze mile widziana. Mozemy tez konno pojechac przez prerie w strone zachodzacego sloncawink
        • loira Re: Chwale sie! 29.01.21, 23:43
          Kusisz... 😃
          Musze się nauczyć jeździć konno, trochę wstyd w TX mieszkać i nie umieć 🙈
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 02:50
            Etam, na koniu gaited (probuja to przetlumaczyc jako wielochodziec) siedzisz jak na krzesle i jedziesz! Na mojej Fox Trotterce dzieci jezdza!
            • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 02:53
              Na koniu klusujacym to dziecko z tylu by nie siedzialo...byloby twarza w piachusmile
              Uzywam jej do hippoterapii dla dzieci z problemami. Darmowej, bo zwykle rodziny sa ubogie. Shy przywykla wiec do wsiadania od strony ogona i po obu bokach, zsiadania ta sama droga, dzieci miedzy nogami i wsadzajacych palce do ucha lub pyska. Palce wypluwa.
    • hedna Re: Chwale sie! 29.01.21, 22:33
      Piękny maluszek
    • ga-ti Re: Chwale sie! 30.01.21, 00:27
      Psinek cudny, takie uchy sterczące smile

Ale tak szczerze to bym się bała mody na takie mieszanki. Żeby nie było tak, jak dawniej z pitbulami i amstafami, które trafiały do durnych właścicieli i dodatkowo były rozmnażane bez kontroli. Sama piszesz, że takie krzyżówki są wykorzystywane do psich walk, hm, no nie fajne to, a głupich ludzi nie brakuje.
      Będziesz w stanie porządnie sprawdzić klienta?
      No robią wrażenie fotki z takim psiskiem, czy jak sobie stoi na dwóch łapach oparty o człowieka, taki wielki, jest się czym chwalić, ale jednak coś tam gdzieś mi mówi, że nie, to nie jest dobra droga. uncertain
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 03:05
        Bede sprawdzac tak jak ja bylam sprawdzona. Szczegolowe kwestionariusze, nawet adres byl sprawdzony z Google Map czy rzeczywiscie mieszkam w domu i podworze jest ogrodzone. Musialam wyslac zdjecia prawa jazdy dla porownania. Idioci zawsze sie znajda, i stad wlasnie hodowcy nie sprzedaja ludziom, ktorzy nie przeszli testu. A sa tez ktorzy od poczatku sa nastawieni na hodowle do walk i stamtad psy sa kupowane bez tych wszystkich obostrzen, za to za wysoka cene-bo ilu ludzi zaplaci 4,5 tys $ za szczenie?
        Np z drugiego miejsca musze wykupic prawa hodowlane za dodatkowa oplata. Bez tego pies czy suka musza byc wysterylizowane w wieku 18-24 miesiecy a dokument-zaswiadczenie od weta wyslane do hodowcy. W przypadku rozmnazaniaw kontrakcie jest zawarta zgoda na 10 tys $ kare. W dokumencie ma byc adres placowki i nr telefonu i naziwsko lekarza, ktory wykonal zabieg, zeby mogla zadzwonic i zweryfikowac.
        Musze regularnie kontaktowac sie z hodowca i wysylac zdjecia. Gdybym jej psa oddala, sprzedala, wymienila, wypozyczyla itp pies ma trafic z powrotem do hodowcy, a ja bede obarczona kara finansowa.
        W sumie, jak tak spojrzec, latwiej jest uzyskac pozwolenie na bron!

Hodowca nr 2 w tej chwili jest zdecydowany przekonac mnie, ze posiadanie dwoch suk w tym samym wieku nie jest dobre, bo po osiagnieciu dojrzalosci beda walczyc o pozycje w stadzie na smierc i zycie. Woli i nalega, zebym kupila teraz psa do hodowli, a suke dopiero za rok. W swojej hodowli trzyma je w kennelach w parach, pies z suka. I to jest wlasnie hodowca, zainteresowany losem swoich szczeniakow i ewentualnymi problemami nabywcy.
        • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 30.01.21, 16:54
          To jakiś kosmos z tymi prawami hodowlanymi

a co w sytuacji jeśli suka zostanie pokryta przypadkowo ucieknie gdzieś i jest potem w ciąży Itp?

I te Kontrole że masz tego psa a co jak przestaniesz wysyłać zdjęcia , będzie cię nachodzić, odbierze psa?

Coś to się jawi jak jakaś taka sekta z której się ciężko potem wyplątać..... sorry
    • umi Re: Chwale sie! 30.01.21, 09:58
      Daje okrzyk zachwytu smile Cudo, niech sie chowa zdrowo.
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 16:34
        Cudo jest juz w domu i powinno byc nazwane Tornado, bo przewraca dom do gory nogami! Bylo juz po polnocy, kiedy bylismy skonani i gotowi spac, wzielam ja do lozka i zasnela jak stala...przez dwie godziny, po czym obudzila sie pelna energii zaczela radosnie obgryzac mi twarz. W koncu nie wytrzymalam i wzielam ja do pokoju dlaposw i zamknelam drzwi.
        Rano przywitala mnie wywijaniem ogonka i wdrapala sie na kolana, robiac struzke moczu na podlodze z radosci.
        Reaguje na swoje imie,wszystko ja interesuje. W nocy powyciagala wszystkie szmatki i moja bluze, ktora wisiala na oparciu krzesla i zawlokla na psie poslanie.
        Co ciekawe, nie wydaje praktycznie zadnych dzwiekow! Wczoraj zapiszczala, kiedy zniknelam jej z oczu w lazience. Dzis dwa razy, kiedy psy ja przewrocily biegnac.
        Jestem wykonczona po nocy...
        • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 30.01.21, 16:55
          Obgryza twarz jak by zrobił wilk

Odważna jestes , szacun
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 21:00
            Etam, od takiej kluski na krotkich lapachsmile. W koncu zasnela, wiec zrobilam zdjecia. W tej chwili ma 2 miesiace. I chyba z 10 kg wagi. W poniedzialek zabiore ja do weta to zwazymy!
            • sofia_87 Re: Chwale sie! 30.01.21, 21:21
              Cudna jest.
              A jak ja przyjęła reszta stada?
              • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 21:34
                Ostroznie i uciekajac w razie czegosmile. Chinook cala sie spienila z nerwow, oplula i siebie i Ralfasmile. Dzis juz jest bardziej normalnie, mala za nimi biega, a one staraja sie zwiac zanim zatopi zeby w nodze czy ogonie.
                Nie widze z ich strony agresji, raczej reakcje zmeczonego rodzica na rozbrykanego dwulatkasmile
                • hamerykanka Re: Chwale sie! 30.01.21, 21:41
                  To moj pierwszy krok w strone niezaleznosci finansowej.
                  Chyba jednak jak radzi hodowca nr 2, wezme tym razem samca, a suczke w nastepnym roku. Obiecala mi nawet znizke i splate w ratach, bo twierdzi ze dwie suki w tym samym wieku rzuca sie sobie do gardla.
                  I tak musze dokonczyc ogrodzenie, bo ma poltorej metra, a musze dobic do 2,5. Mam zamiar kupic takie gotowe panele, jakie uzywa sie w rolnictwie do ogradzania pastwisk, bo siatke byloby trudno rozciagnac na wysokosci poltorej do 2,5 m. A panele sa zrobione z grubego drutu, spawanego ze soba.
                  Dzis staram sie odpoczywac kiedy psica spi, bo nie wiem jak bedzie wygladala kolejna noc. Na zewnatrz mamy wiatr 60 mil na godzine i burze piaskowa, nawet nmie ma za bardzo jak cos zrobic.
                  Kontynuuje tez zakladanie opasek z siatki ogrodzeniowej wokol pni drzewek owocowych i mlodych sadzonek iglakow, zeby nie gryzla. A wokol drzew klade siatke na plasko, zeby nie kopaly-Chinook namietnie wykopuje dziury tak glebokie, ze mozna zlamac w nich noge.
                  Siatka bedzie tez wzdluz wszystkich ogrodzen, na ok metr szeroko, zeby nie podkopaly sie pod ogrodzeniem.
                  Na razie duzo pracy, ale jak juz bedzie gotowe, nie bede sie bala, ze mi zwieja.
                  • alina460 Re: Chwale sie! 30.01.21, 23:45
                    I to wszystko powinno być też na nowym blogu o hybrydach smile , ta cała historia i różne perypetie, powinny być na nowym blogu o hybrydach smile
                    To byłoby super, dla innych hodowców lub osób, które chcą mieć takiego wilka.

Maluch jest słodki. Wrzucaj koniecznie fotki tutaj!

Chyba potraktujemy Tornado jako naszego forumowego pieszczocha smile
                    • umi Re: Chwale sie! 31.01.21, 03:01
                      Podpisuje sie. Hamerykanko, pisz bloga czy zaloz kanal, z tego tes mozesz miec $$$. Temat niesamowicie ciekawy, do tego masz wiedze i puchate gwiazdy, ktore zainteresuja niejednego.
                      BTW, juz to dawno mialam napisac, Twoj ex to zlamas jest uncertain I szkoda, ze osoba z takim wyksztalceniem nie pracuje w zawodzie. Niesamowite marnotrawstwo.
                      • bywalczyni.hosteli Re: Chwale sie! 31.01.21, 10:42
                        Też popieram pomysł bloga czy vloga. Nie kojarzę poprzednich Twoich wpisów o psach, hybrydach, jedynie o rodzicach.

"Przez Ciebie" hamerykanko od wczoraj ciągle czytam o hybrydach, oglądam filmiki na YT, naprawdę intrygujące i piękne stworzenia. Wygląd wręcz posągowy.
                        • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 17:08
                          Mam bloga o zyciu w Teksasie, wiec jest i o koniach i o psach, wliczajac trudne poczatki z Chinook.
                          Poddam corce pomysl vloga, moze zechce pomoc prowadzic, a wiedze ma wikesza niz ja jak to robic.
                          Dzis mialam trudna noc. Psy, jak zwykle, po 8 wieczorem zameldowaly sie w moim lozku (walcze z chroniczna bezsennoscia i czescia tego jest lozkowa rutyna), mala tez, ale gruby brzuch nie pozwolil jej wdrapac sie na lozko., musialam jej pomoc. Mala rozwalila sie w nogach lozka, Chinook najpierw przeniosla sie na najdalszy koniec, potem rozlozyla sie kolo malej, ale przeniosla sie znowu i wyciagnela kolo mnie. Tak przespalysmy dwie godziny, spalam przytulona do ciala Chinook, ale wtedy Tala sie obudzila i zaczela lazic po lozku. Chinook tak sie jej przestraszyla, ze zwiala z lozka z predkoscia blyskawicy, zostawiajac na lozku mokra plame...
                          I tak co dwie godziny szceniak budzil sie, lazil mi po glowie, nadgryzal, po czym znowu zapadal w sen. Obudzilam sie, majac z niej futrzana czapke na glowie.
                          Kiedy probowalam ja przeniesc do pokoju dla psow, chyba i sasiedzi kilkaset metrow dalej uslyszeli jej protesty.
                          Przynajmniej corka mogla sie przespac do 6 rano! A teraz piore cala posciel i susze materac..
                          • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 31.01.21, 19:06
                            A gdzie ten blog?
                            Pomysł bloga o pół -wilkach tez polecam , temat dużo osób zainteresuje
                  • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 16:54
                    Dzis ranopozarla surowa tylna cwiatke kurczaka w mniej niz piec minut! Razem z koscmi! W wieku dwoch miesiecy!!
                    • bywalczyni.hosteli Re: Chwale sie! 31.01.21, 17:01
                      Może jeść kurczęce kości? Nie przebije sobie nic tymi cienkimi kośćmi?
                      • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 18:06
                        Nie. W ksiazkach zalecaja kjarmienie surowymi kurczakami, autorka ksiazek o hybrydach miala trzy czystej krwi wilki i hybrydy ktore karmila kurczecymi kadlubkami. Zreszta te kosci hodowlanych kurczat sa miekkie, nie to co te wielskie od rolnika.
                        A wczoraj doslana cwierc kilo mielonej wolowiny plus surowe jajko, ktore wchlonela. Gdzie ona to wszystko miesci!!!

Odpoczynek po posilku. Psy maja na nia okosmile

I tak sobie wczoraj spaly. To bylo najblizej, gdy Chinook czula sie przy niej komfortowo. Mysle ze codziennie bedzie lepiej. Najwazniejsze ze nie pokazuja agresji.
                      • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 31.01.21, 19:04
                        A na wolności wilk to nie je ptaków ?
                    • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 31.01.21, 19:03
                      Widać ze brzuszek urósł przez kilka dni wink
                      • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 19:24
                        Teraz steka mi pod stolem, obzarta do wypekusmile
                        Zaraz sprobuje wyslac maila na priva z adresem blogu
                    • berdebul Re: Chwale sie! 05.02.21, 19:01
                      Ten szczeniacki puszek❤️❤️❤️❤️
                      • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 23:25
                        W ktory strasznie sie ziemia wbijasmile. A do czesania toto nieprzyzwyczajone i na zmiane gryzie szczotke albo mniesmile
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Chwale sie! 30.01.21, 22:00
      A co to jest za rasa? Podsluchalam jak facet mowil ze zaplacil za niego 15 tysiecy $$
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 16:56
        Trudno powiedziec, potrzeba by wiecej zdjec i w zblizeniu plus info w jakim jest wieku, zeby wiedziec jaka jest docelowa wielkosc.
        Ale fajny futrzaksmile
      • margo.versipellis Re: Chwale sie! 08.10.21, 10:03
        To zdecydowanie bajke o tej sumie....bo na fotce jest albo husky, albo mieszaniec, ktorego nazywaja Tamaskanem.
    • lidkazmlyna Re: Chwale sie! 30.01.21, 23:42
      wilczak?
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Chwale sie! 31.01.21, 00:22
        wilczak chyba tyle nie kosztuje, wyguglalam cos takiego Canadian Eskimo Dog – $16,000, ale nie wiem czy to jest ta rasa
    • kaki11 Re: Chwale sie! 31.01.21, 00:34
      Cudny pyszczek <3
      pierwszy raz słyszę o rasie, aż musiałam sobie wygooglować smile
      Oby dała Ci dużo radości big_grin
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 31.01.21, 18:59
        Dzieki! Wlasnie kolejny raz poszla za mna i wysiusiala sie dopiero na dworze. Ucze ja robic na komende "go pee".
        Dwumiesieczny, juz lapie!
        • hamerykanka Re: Chwale sie! 01.02.21, 15:31
          Wczoraj wieczorem sama wyszla na trawe siusiu. Ale noc znowu byla koszmarem. Sucz spi w polgodzinnych odcinkach, gorzej niz niemowle, po czym lazi po mnie, nadgryza,probuje nadgyrzc lozko itp. O czwartej rano poddalam sie, wynioslam ja do pokoju dla psow i zamknelam drzwi. Oczywiscie bylo wycie i drapanie w drzwi.
          Natomiast juz sie nie zalatwia w domu, chyba ze w nocy. W ciagu dnia zostawiamy uchylone drzwi na tylne podworko i tam chodzi.
          Chinook probowal sie z nia bawic, ale pacanie lapa jest za ciezkie dla malej i zwykle konczy sie skomleniem Tali i ucieczka. Mimo wswzystko, to dobry znak, bo nawiazuja kontakt.
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 01.02.21, 15:33
            Podworko jest usiane bialymi klakami wypelnienia z psich zabawek, ktore Chinook namietnie wiwisekcjonuje smile
            Kijki wyznaczaja, gdzie stanie sciana woliery dla nich.
            • ajaksiowa Re: Chwale sie! 01.02.21, 16:11
              Nie boisz się starć między sukami gdy jedna będzie mia£a szczeniaki?chyba że będzie izolowana?
              • hamerykanka Re: Chwale sie! 01.02.21, 20:18
                Oczywscie beda wtedy separowane.
                Jestesmy wlasnie po wizycie u weta. Zachowywala sie wspaniale, w poczekalni zaprzyjaznila sie z innymi psami, pootem zasnela pod lawka. W czasie badania, zastrzyku siedziala nieruchomo. No i wazy 7,5 kilo w wieku dwoch miesiecy!!
    • hamerykanka Re: Chwale sie! 04.02.21, 15:53
      Rosnie nam pannica!prawie 9 tygodni. Rano i wieczorem dostaje surowe mieso, w ciagu dnia ma dostep do karmy dla szczeniat.
      Dzis byla pierwsza noc bez kupy w domu. Takze przy jedzeniu, akceptuje trzymanie miesa i je z reki juz bez powarkiwania. Robimy postepy!!
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 04.02.21, 16:10
        Od trzech nocy spia rezem w pokoju dziennym. Wczoraj juz nawet nie probowaly (pisze w liczbie mnogiej, bo Chinook zwykla sypiac ze mna na lozku) wejsc do sypialni. Zostawilam je spiace w kuchni na podlodze. Mal;a spi tez w ciagu dnia przytul;ona do Chinook. Chinook chodzi za nia krok w krok i pilnuje, taka mamocha sie z niej zrobila. Ralf zachowuje sie jak stary wujek, odsuwa sie gdy mala podchodzi i go zaczepia i probuje znalezc miejsce, gdzie Tala go nie znajdzie.
        Tala kradnie co sie da, a ulubionymi zabawkami sa szczotki do sedesu, wiec musimy pilnowac zamykania lazienek. Wszystko co sie da, ciagnie na psie poslanie.
        Pokazala tez jaka jest odwazna, gdy amerykanski buldog sasiadow pokazal sie z drugiej strony siatki. Zwiala do domu ile sil w tych krotkich nozkach smile
    • hamerykanka Re: Chwale sie! 04.02.21, 16:39
      Info; Hodowczyni z Teksasu skontaktowala sie, ze ma jeszcze jednego wolnego szczeniaka o zawartosci 35% wilka. W tej chwili ma 4 tygodnie. Cena 1500$ plus wysylka.
      Rodzice sa piekni...
      Jesli ktos chce, moze skontaktowac sie ze mna, a ja skontaktuje z hodowca.
      • myelegans Re: Chwale sie! 04.02.21, 18:39
        Ale one wszystkie piekne. Masz szczescie, ze w TX mieszkasz i rasy sa dozwolone. U nas na liscie nielegalnych

Dawaj zdjecia, bede przynajmniej sledzic rozwoj dziewczyny...

• hamerykanka Re: Chwale sie! 04.02.21, 19:42
          Tez sie ciesze, ze mozna. Ale musialam tez sprawdzic czy jest dozwolone w naszym okregu.
          W tej chwili pracuje nad podwyzszeniem ogrodzenia. Ciezko dzis bo zimno i wiatr.
          Ale...wlasnie dostalam wiadomosc od drugiego hodowcy, ze suka wlasnie rodzi! Trzymajcie kciuki za mojego drugiego szczeniaka!!!
          • hamerykanka Re: Chwale sie! 04.02.21, 21:55
            Tala pomaga mi w ogrodziewink
            Wokol drzew polozylam siatke, ktora chroni od kopania. Teraz pokrywam ja ziemia. Tala zdecydowala sie ze kopanie to fajna sprawa!
            • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 15:45
              Mala coraz rozumniejsza. Juz nie warczy, gdy stoje kolo miski, z checia je surowe mieso z reki bez warczenia i wyrywania, robi to coraz delikatniej. Zjada dziennie dwie tylne cwiartki kurczka-brojlera.
              Musze wybrac sie na zakupy i dokupic kurczaka. 5kg worek tylnych cwiartek za 6$.
              A wczoraj urodzily sie szczenieta u hodowcy w Oregonie! Piec czarnych i trzy biale, z czego dwa pieski. Tak wiec mam 90% szanse ze dostane bialasa, jak chcialam. Swoja droga urodzily sie z rozowymi nosami, przejrzalam nawet internet, czy sa wilki albinosy czy co, ale hodowca zapewnia ze zmienia kolor. Mam nadzieje!
              1i 2 -szczeniaki
              3-rodzice miotu
              4 rodzice matki. Teraz widac po kim ma biale-i czarne szczeniaki
              5-Tala -szczeki diwe
              • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 05.02.21, 17:29
                Co to za procent 80 i 55? Jak to się oblicza ?
                • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 19:31
                  To sie nazywa DNA embark test. To jest np test genetyczny matki
              • myelegans Re: Chwale sie! 05.02.21, 19:26
                Imponujace.... Ten bialy piekny... bierz... nikt ci na posesje nie wejdzie.

na surowej diecie bedziesz je hodowac czy na mieszance? rany 3 psy na surowych, mam nadzieje, ze masz jakiegos znajomego rzeznika.

• hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 19:35
                  Chcialabym znac rzeznika! Na poiwaznie zastanawiam sie czy nie kupic krowy, pocwiartowac i do zamrazarki!!!Tylko ze moja zamrazarka jest za mala na cala krowe. Na razie kupuje te cwiartki kurczaka., Mysle nawet o zalozeniu malej hodowli kurczakow na wilcze potrzeby...
                  Ralf je i surowe i gotowane, Chinook tylko gotowane, Tala i bialas beda dostawaly surowe. Ja oszaleje. Bede stala w kuchni przy garach!
                  • zlota.ptaszyna Re: Chwale sie! 05.02.21, 19:40
                    Kurcze, zazdroszcze ze sobie znalazlas taka pasje ktora cie tak wciagnela smile
                    • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 20:09
                      Dzieki.Troche kosztowna ta pasja, ale nie tak kosztowna jak koniesmile
                      • sofia_87 Re: Chwale sie! 05.02.21, 20:34
                        Blog i konto na IG, jeszcze zarobisz na tej pasji.
                        A wilki przepiękne.
                        Chcę tego białego w zestawie z Jonem Snow ☺
                  • umi Re: Chwale sie! 05.02.21, 21:04
                    Hyhy.. Chinook jest ksiezniczka smile

Dawaj wiecej opisow, swietnie sie to czyta.
    • la_mujer75 Re: Chwale sie! 05.02.21, 20:26
      Pisz, wstawiaj foty!
      Uwielbiam smile
    • malia Re: Chwale sie! 05.02.21, 21:08
      Przeczytałam cały wątek, obejrzałam wszystkie zdjęcia. Masz łatwość pisania, rób zdjęcia i załóz jakąś stronę , albo bloga, bedziesz miała masę czytelników
      • hamerykanka Re: Chwale sie! 05.02.21, 22:11
        Dzieki! Pomysle!
        A ten kradziej jeden wlasnie uciekal z paczka srubek, ktore polozylam na trawie. Klade deche na gorze slupkow, na ktorej bedzie cos w tym rodzaju nawis. Na nawisie bedzie siatka. Pomysl pochodzi z tej stronki:
        wolfdogproject.com/fencing.html

I bardzo polecam lekture, nawet z samej ciekawosaci, bo autor strony odpowiada np 'dlaczego hybryda? Jakie hybrydy sa najlepsze?
        wolfdogproject.com/
        • hamerykanka Re: Chwale sie! 06.02.21, 15:27
          Zdjecie z wczoraj, jak upozowane!smile
          • myelegans Re: Chwale sie! 06.02.21, 15:36
            Przeczytalam calego blog a....fascynujace.....

Twoja psica byla karmiona butelka? Jak bedziesz miala hodowle to bedzie sezonowe wolf syndrome? Musisz je wtedy oddzielac? Moga byc w domu, czy na zewnatrz w ogrodzeniu? to praca na caly etat....przy rodzicach i szczeniakach, jezeli faktycznie zaczyna sie je karmic butelka w wieku od 2-4 tygodni.
            Bede sledzic, zdawaj relacje z postepow....
            • hamerykanka Re: Chwale sie! 06.02.21, 16:03
              Byla dokarmiana. Teraz, nie wiem czemu, od dwoch dni, usiluje ssac moje palce.
              Podejrzewam ze zrobie oddzielny kennel dla drugiej suki i tego wilka zimowego.
              A czytalas, ze samiec jest plodny tylko w okresie poznojesiennym do wczesnej wiosny? Czyli suczki psie nie beda go interesowaly? Jest jeszcze tyle rzeczy, ktorych nie wiem!
              • hamerykanka Re: Chwale sie! 06.02.21, 16:24
                Wlasnie policzylam, wybieg podstawowy bedzie mial jakies 1300m2. To bedzie jakas 1/3 calkowitego wybiegu, gdzie chce zrobic koryto rzeki z woda lub bez (zalezy od finansow), wysokie trawy i jalowce, cos a la wysoka pustynia.
                Zwir z siatka pod spodem i mata bedzie zniechecal do kopania i bedzie latwy do urzymania w czystosci, procz tego nie bede musiala tyle podlewac. Ich wybieg bedzie mial drzewa i trawe.
              • myelegans Re: Chwale sie! 06.02.21, 16:50
                No czytalam, jak rowniez to, ze w tym czasie moze nasilac sie agresja i trzeba je trzymac odzielnie, i samice moga byc bardziej agresywne dla innych samic i wlascicieli rowniez, ale po cieczce przechodzi.
                Ciekawe tez, ze to wczesne karmienie butelka, to zeby stepic niesmialosc i plochliwosc w stosunku do ludzi, co nie jest intuicyjne. I czesto wystepujace choroby lokomocyjne, patrze teraz na mojego kanapowca, goldendoodle i probuje dopatrzec primal breed, bo biedak ma chorobe lokomocyjna, nawet bez jazdy trzesie sie i sline toczy.

Ciekawe jak behawiorystycznie Twoje wilki beda, bardziej jak pasy czy wilki, jak sa chyba po srodku hybrydy.
                • hamerykanka Re: Chwale sie! 06.02.21, 18:06
                  Jak pewnie czytalas, hybrydy to takei rzucanie kostka. Tala moze byc 30% wilkiem z krzyzowania, ale ile dostanie z wilka w rzeczywistosci, to dopiero pokaze test. I charaklter w przyszlosci.Z bialym bedzie latwiej, bo 70% z krzyzowki bedzie raczej wilkiem. Chinook jest bardzo wierna i oddana, ale zachowania wilcze ma, jak brak bezwarunkowego posluszenstwa, podgryzanie jako wyraz milosci, ciagle niszczenie i kradzieze, patrzenie prosto w oczy-tego nie spotkalam u zadnego z moich psow, zwykle po chwili odwracal;y spojrzenie. Skakanie prosto w gore z czterech lap na poltorej metra i lapanie ptakow w locie-moje wieksze od niej dobermanki nie byly tak szybkie i sprawne. Wreszcie-przegryzanie siatki, jakby byla zrobiona z paluszkow a nie grubego drutu...
                  • hamerykanka Re: Chwale sie! 07.02.21, 01:34
                    Tu tez jest sporo informacji i zdjec roznych krzyzowek wilka z roznymi rasami psow
                    www.dogbreedinfo.com/w/wolfdogpictures.htm
    • ponis1990 Re: Chwale sie! 08.10.21, 10:09
      Oto okrzyk - OoooooooOOoo śliczna <3
    • margo.versipellis Re: Chwale sie! 08.10.21, 10:09
      Pozdrawiam z naszymi Amerykanami i polecam grupę o tych psach:
      www.facebook.com/groups/AmericanWolfdogs
      gdzie staramy się gromadzić fachową wiedzę na ich temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka