wlazkotnaplot 28.02.21, 09:42 Pytanko. Jak zrobić, upiec babkę żeby nie było zakalca.. Prawie zawsze zakalec u mnie jest. Ps, nie, nie chcę ciasta z torebki czy z cukierni 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cku Re: Babka =zakalec 28.02.21, 09:45 Ja zawsze robię ze swiezych drożdży i wychodzi. Na suchych w moim przypadku jest loteria. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Babka =zakalec 28.02.21, 09:51 Babka piaskowa zawsze wychodzi - i w formie z kominkiem i keksówce i w warunkach akademikowych. Może pieczesz w zbyt niskiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Babka =zakalec 28.02.21, 09:58 Chyba trzeba dobrze utrzeć cukier z żółtkami/jajami, nie dodawać za dużo tłuszczu i mieć nieprzeterminowany spulchniacz w odpowiedniej ilości...oraz piec we właściwej - dla rodzaju babki - temperaturze Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Babka =zakalec 28.02.21, 10:08 Normalnie, zgodnie z danym przepisem. Może masz rozregulowany piekarnik, skoro ci nie wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Babka =zakalec 28.02.21, 10:09 Drożdżową? Używam świeżych drożdży, wyrabiam ręcznie, trzymam w ciepłe, nie otwieram piekarnika w czasie pieczenia. Zakalca brak Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Babka =zakalec 28.02.21, 10:24 Może podaj przepis i napisz jak dokładnie robisz...babka babce nie równa Ale może na coś wspólnie wpadniemy...trzeba się postarać, żeby babkę spieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Babka =zakalec 28.02.21, 10:35 zależy jaką, przy drożdżowych ważne jest solidne wyrobienie ciasta żeby nałapało powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Babka =zakalec 28.02.21, 10:37 Może pieczesz w niewłaściwej temperaturze? A może masz zły przepis? Podaj szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś