Dodaj do ulubionych

dżem z mirabelek, pytań kilka

09.08.21, 14:56
robię dżem z mirabelek i o ile praktycznie nie używam w domu cukru, tak do dżemu muszę, żeby się nie zepsuło (a może wcale nie muszę?). no i te mirabelki są tak kwaśne, że bez dodatku cukru chyba się nie da tego z przyjemnością zjeść. Macie jakieś sposoby na mirabelki, żeby podkręcić smak?

No i teraz pasteryzacja? w piekarniku? ile czasu i co zrobić, żeby słoiki nie popękały?

Dziękuję za podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 14:59
      ja sloiki gotuje i nie robioe tego w piekarniku. a przed wlozeniem do gara na szmate wsadzam do zmywarki na program do sterylizacji butelek dla niemowlakow

Wiesz przepisow masa w necie ale tak naprawde to musisz sprawdzac smakowo podczas gdy robisz dzem. Dodanie likieru albo amaretto podkreca smak ale to na samiutkim koncu proponuje.

Mozesz tez isc w kierunki korzenne i dodac kardamon
      • princesswhitewolf Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:02
        jeszcze raz to samo zdanie:

A przed wlozeniem do gara na szmate, wsadzam do zmywarki na program do sterylizacji butelek dla niemowlakow.

brakowalo przecinka.
    • daniela34 Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:06
      W tym wątku linkowałam i wrzucałam przepisu jakie mam na dżem z mirabelek. Niestety, za żaden nie ręczę,bo mirabelki to ja u Niesiołowskiego ostatnio spotkałam 😃
      • daniela34 Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:06
        Link

forum.gazeta.pl/forum/w,567,172053387,172053387,Dopytka_o_dzem_z_pieczonych_moreli.html
    • mdro Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:28
      Mirabelki są kwaśne potwornie i niestety trzeba do nich dużo cukru (albo robić z dodatkiem innych, słodszych owoców).
    • asfiksja Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:34
      Robię. Dodaję banana i ociupinkę wodorowęglanu potasu, żeby zmniejszyć kwasowość. Plus oczywiście cukier, ale nie aż tak dużo, jak by się wydawało (one są bardzo słodkie, problem w tym, że jednocześnie są bardzo kwaśne). Wszystko na węch, nie ważę i nie odmierzam, tylko na koniec liczę słoiki.
      Rozgotowuję w garze i nalewam wrzące do wyparzonych słoików, zakręcam, nie przewracam słoików (bo jak się przewróci to zapach gumy przechodzi do przetworu, dla mnie jest wtedy niejadalne).
      Szczawiu natomiast nie robię, choć też rośnie.
      • princesswhitewolf Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 15:46
        swietny pomysl
      • panna_lila Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 22:38
        i te zakręcane Ci nie puszczają, wystarcza im to? przykrywasz i trzymasz w cieple, czy tylko zakręcasz i już?
    • mikawi Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 18:41
      Moja mama robi pyszne dżemy z mirabelek, ale na pewno nie mają mało cukru. Kiedys robiła mirabelki z morelami, tez pycha, ale tez z cukrem. Pasteryzuje słoiki w garnku z wodą, stoją latami, ostatnio znalazłam w spiżarni firm z 2017r, jakiś się uchował, nic mu nie dolegało.
    • geez_louise Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 18:52
      Moja mama zawsze robiła z dodatkiem jabłek, wrzucała ile ich było, czasem było to pół na pół, czasem mniej. Mama jest zagorzałym wrogiem cukru, to dawała go mało. Z tymi jabłkami dżem mirabelkowy nadal był charakterystycznie kwaśny, ale przyjemnie kwaśny, nie do wykręcania paszczy.

Pewnie dodałabym cukier brązowy, jego karmelowy smak powinien fajnie pasować.
    • gama2003 Re: dżem z mirabelek, pytań kilka 09.08.21, 22:45
      Szczerze to robię na oko, ale trochę tego cukru niestety wchodzi. Próbuję i na mój smak ma być. Przy czym ja tę kwasotę bardzo lubię.
      Dodaj kakao do porcji ( też na oko) nutellowate mazidło pyszne wychodzi.

Pakowałam do słoików metodą stawiania ich do góry nogami. Nic mi się nie zepsuło nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka