Dodaj do ulubionych

Niemiecki Slask

IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.01, 18:19
pod

www.oberschlesien.de

pokazuje sie mapa, kliknij ja

na zóltym tle po lewej stronie kliknij Die Liste

na górze pod tym kiczowatym bijacym sercem

trzeba pod napisem

"So werden heute unsere oberschlesische Heimatorte genannt"
wejsc na alfabet
tam jest lista miast i wsi po niemiecku i po polsku
wejdzcie na litere H
i szukajcie

HITLERSEE - Sczedrzik kolo Opola

pod A to znajdziecie nawet Auschwitz !!!!!!!!!!!!!

adres kontaktowy jest
proponuje go zwalic e-mailami

Hacker welcome !

johann.schumann@oberschlesien.de
Obserwuj wątek
    • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 08.05.01, 15:48
      Polska przyjechala na Slask na rosyjskich czolgach
      to fakt!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: gorol Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 08.05.01, 23:54
        Andy,
        i dzieki Bogu...
        • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 07:02
          a czemu gorolu dzieki bogu?
          dzieki Hitlerowi a nie Bogu
          przez niego musialem wyjechac "uciec" ze Slaska
          zeby zeby jak czlowiek, a co polska zrobila na Slasku to widac golym okiem
          a bedzie jeszcze lepiej, Polska zmiszczyla mi ojczyzne, nie lubie Polski!
          oj przydaloby sie referendum.
          • Gość: Mat nie rozumiem IP: *.ipt.aol.com 09.05.01, 07:06
            Czesc,
            Nie znam niemieckiego. Czy moglbys mi wytlumaczyc o czyn ta strona jest o co
            mowi o Slasku?
            Dzieki

Do Andy,
            Kim ty jestes?
            • Gość: andy Re: nie rozumiem IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 08:44
              rzeczywiscie z ciebie TYP spod ciemnej gwiazdy, zeby kogos obrazac zanim sie go
              pozna? typowo "polskie" podejscie do inaczej myslacych niz ty.
              jak bedzie slaskie forum to tam bede pisal! Niestety takiej szansy Slask pod
              panowaniem Polski nigdy nie mial, tacy jak ty polscy madrale zawsze wszystko
              lepiej wiedzieli. fe fe
            • Gość: andy Re: nie rozumiem IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 12:26
              jestem Slazakiem z dziada pradziada
            • Gość: Hans Re: nie rozumiem IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 16:23

> Kim ty jestes?????????????????????????????????????

Polak mauy!!!!!!!!!!!!!
              Jaki znak twoj?
              Orzeu biauy!
              Jak sie nazywosz?
              Hans Müller!!!!
              Kaj ty miyszkosz?
              HINDENBURG!!!!!
              A kaj to je?????
              OBERSCHLESIEN!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: TYP Re: Niemiecki Slask IP: *.we.mediaone.net 09.05.01, 07:27
            Gość portalu: andy napisał(a):

> a czemu gorolu dzieki bogu?
            > dzieki Hitlerowi a nie Bogu
            > przez niego musialem wyjechac "uciec" ze Slaska
            > zeby zeby jak czlowiek, a co polska zrobila na Slasku to widac golym okiem
            > a bedzie jeszcze lepiej, Polska zmiszczyla mi ojczyzne, nie lubie Polski!
            > oj przydaloby sie referendum.

Jak nie lubisz Polski to spierdalaj z tego forum smieciu.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / 194.39.218.* 09.05.01, 08:38
              jo jest Slonzok,
              a wam to sie demokracji uczyc i poszanowania innych,
              wasi przodkowie walczyli o wolnosc a odmawiacie jej innym?
              bo nie dojdzie do Europy i jej kasy pelnej euro
              • Gość: Jajacek Re: Niemiecki Slask -Andy IP: *.kabel.telenet.be 09.05.01, 09:04
                Andy to taki kundel bez ojczyzny.
                Niemcy z nich sie smieja.A z szaconku u Polakow sam rezygnuje.
                Andy porozmawiaj z Niemcami w gwarze slaskiej napewno cie zrozumieja!
                A Polacy napewno w 99%.
                Nie obraz sie Andy za kundla ,chcialem tylko porownac nie obrarzajac.
                Kundel to tez taki troche pudel i wilk w jednym i nigdy niewie czego jest w nim
                wiecej.
                A co do Slaska poczytaj tez troche Polskich historykow.
                A gdyby Polska ze wszystkimi jej wadami byla bogatym krajem cikawe ilu Slazakow
                wtedy bylo by polskimi patryjotami!
                • Gość: andy Re: Niemiecki Slask -Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 09:17
                  mam ojczyzne jest nia Slask
                  czy naprawde kurdowie musza kochac ponstwo tureckie ?- analogia.
                  z niemcem dogadam sie po niemiecku. a z Polakiem po polsku,
                  taki byl zawsze Slask, multikulturalny. co do historykow to bylo referendum na
                  Slasku, chcialbym je teraz powtorzyc to wszystko.
                  Gdyby Polska byla bogata ................nie chce tu wspominac historii
                  dziadka, ale nie jest i nie bedzie, oj wy wlasnie Polacy wy przeliczacie od
                  razu na "many" a ja tu pisze z wlasnych przekonan, ze ktos moze myslec inaczej
                  niz wy, gdybym byl w Polsce to dalibyscie mi po mordzie no bo wy macie zawsze
                  racje i biada jak sie mysli inaczej, duzo wam brakuje do Niemcow i ich
                  tolerancji, oj duzo.
                  • Gość: Lechita Re: Niemiecki Slask -Andy IP: *.icom.ca 11.05.01, 08:23

> mam ojczyzne jest nia Slask
                    > czy naprawde kurdowie musza kochac ponstwo tureckie ?- analogia.
                    > z niemcem dogadam sie po niemiecku. a z Polakiem po polsku,
                    > taki byl zawsze Slask, multikulturalny. co do historykow to bylo referendum na
                    > Slasku, chcialbym je teraz powtorzyc to wszystko.

A co chcesz powtarzac? Referndum juz bylo i tego sie nie powtorzy i tyle.

> Gdyby Polska byla bogata ................nie chce tu wspominac historii
                    > dziadka, ale nie jest i nie bedzie, oj wy wlasnie Polacy wy przeliczacie od
                    > razu na "many" a ja tu pisze z wlasnych przekonan, ze ktos moze myslec inaczej
                    > niz wy, gdybym byl w Polsce to dalibyscie mi po mordzie no bo wy macie zawsze
                    > racje i biada jak sie mysli inaczej, duzo wam brakuje do Niemcow i ich
                    > tolerancji, oj duzo.

Jasne. Niemiecka tolerancja. Caly swiat wie co to jest. Bismarck, Hitler,
                    Goering. Skinheadzi mordujacy cudzoziemcow, plonace synagogi. Tak, wielka
                    tolerancja.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask -Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 21.05.01, 14:28
                      to bylo dawno Niemcy sie od tego czasu duzo nauczyli i zrozumieli w
                      przewazajacej wiekszosci co to wojna i dlatego nikt tu jej na pewno nie chce,
                      lepiej wakacje spedzac na Majorce niz ginac za debili typu Hitler w rowach
                      strzeleckich, slyszales kiedys o dzikich polach, to Polacy nabijali Azje na pal
                      co chyba chluba tez juz dzisiaj nie jest.
                • Gość: andy Re: Niemiecki Slask -Andy IP: 10.4.4.* / 194.39.218.* 09.05.01, 10:23

"Niemcy z nich sie smieja" ciekawe skad wiesz to tak dokladnie?
                  Wyobraz sobie gbyby Niemiec przyjechal w kieleckie, na pewno by dostal po
                  mordzie za zywota. Ja tu jeszcze nigdy nie dostalem po mordzie.
                  "A z szaconku u Polakow sam rezygnuje". Masz racje Polacy szacunku u mnie nigdy
                  nie mieli za wlasnie takie zachowanie.

"poczytaj tez troche Polskich historykow". No wlasnie poczytaj polskich!!!!!!!!
                  historykow, pocztaj niemieckich, a najlepiej zapytaj Slazakow co mysla o Polsce,
                  i o ich uszczesliwianiu na sile przez Polakow.
                • Gość: andy Re: Niemiecki Slask -Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 10:47
                  Polacy wiem ze to przeciwko waszej naturze ale uczcie sie demokracji
                  i uznawania pogladow innych ludzi. A jezeli juz dyskutujecie to bierzcie pod
                  uwage fakty!!!!!!
                  A nie od razu bic i obrazac przeciwnika.
                  • Gość: Jajacek Re: Do Andego IP: *.kabel.telenet.be 09.05.01, 12:14
                    No i w tych trzech postach pokazujesz swoja tolerancje!
                    Nie odpowiedziales na pytanie "Co jesli Polska ze wszystkimi wadami Polakow
                    byla by bogata"
                    A na marginesie to chba jak tak studjojesz historje to powinienes wiedziec ,ze
                    Polska w czasach gdy na swiecie rewolucja przemyslowa industrjalizowala
                    europe,byla szarpana przez 150lat midzy innymi przez twoich rodakow i to raczej
                    fenomen ,ze nie stracilismy swiadomosci narodowej jak niektrzy powyzej!
                    • Gość: andy Re: Do Andego IP: 10.4.4.* / 194.39.218.* 09.05.01, 12:24
                      ten twoj post to chyba nie na temat
                      Slazacy podbijali obce narody?
                      stracili swiadomosc narodowa?
                      wszyscy ?jestem dalej Slazakiem, ale tym blizej
                      Niemiec, i nic nie stracilem.
                      Gdyby Polska byla bogata to bym .....................
                      zastanowie sie potem co zrobie z kupa ktora wygram w
                      przyszlym tygodniu w totka. Na razie mam wrobla w
                      garsci.
                    • Gość: andy Re: Do Andego IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 12:40
                      Gość portalu: Jajacek napisał(a):

> No i w tych trzech postach pokazujesz swoja tolerancje!
                      > Nie odpowiedziales na pytanie "Co jesli Polska ze wszystkimi wadami Polakow
                      > byla by bogata"
                      > A na marginesie to chba jak tak studjojesz historje to powinienes wiedziec ,ze
                      > Polska w czasach gdy na swiecie rewolucja przemyslowa industrjalizowala
                      > europe,byla szarpana przez 150lat midzy innymi przez twoich rodakow i to raczej
                      >
                      > fenomen ,ze nie stracilismy swiadomosci narodowej jak niektrzy powyzej!

i dlatego probujecie ja wtlaczac sila innym? Jako narod wybrany macie oczywiscie
                      do tego pelne prawo )));

• Gość: ober Re: Do Andego IP: 193.194.145.* 16.05.01, 07:27
                      a co by bylo gdyby babcia miala wasy? Polska nigdy nie
                      byly i nie bedzie bogata <b>KROPKA</b>
            • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 09.05.01, 13:45
              to sa wlasnie wasze stereotypy:
              w Polsce urodzony to musi byc Polakiem , musi kochac Polske,
              a jak nie to go lac.
              witam z powrotem w komunie
              • Gość: Michal Slask jest SLASKI!!!! IP: *.tiaa-cref.org 09.05.01, 15:40
                Andy, popieram Cie calkowicie. Do tej grupy nie
                dociera ze Slazacy to tez narod. W Polsce panuje
                przekonanie za na slasku mieszkaja Niemcy (wsrod mniej
                wyedukowanej czesci spoleczenstwa ). Polacy nie
                rozumieja ze Slask to region z bardzo silna autonomia,
                niestety nie wyrozniona prawnie. My sie nie uwazywamy
                ani za Polakow ani za Niemcow tylko za SLAZAKOW!
                Wszystko inne to propaganda Niemiecka i Polska. A
                Jezeli mowa o historii to mala zagadka: jakie panstwo
                okupowola teren Slaska najdluzej? Dla ulatwienia nie
                sa to Niemcy ani Polska. Slaska gwara ma najwiecej
                wspolnego z tym jezykiem i IMHO metalnosc i kultura
                jest bardzo podobna.
                pozdrawiam.
                • Gość: andy Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 17:04
                  Gość portalu: Michal napisał(a):

> Andy, popieram Cie calkowicie. Do tej grupy nie
                  > dociera ze Slazacy to tez narod. W Polsce panuje
                  > przekonanie za na slasku mieszkaja Niemcy (wsrod mniej
                  > wyedukowanej czesci spoleczenstwa ). Polacy nie
                  > rozumieja ze Slask to region z bardzo silna autonomia,
                  > niestety nie wyrozniona prawnie. My sie nie uwazywamy
                  > ani za Polakow ani za Niemcow tylko za SLAZAKOW!
                  > Wszystko inne to propaganda Niemiecka i Polska. A
                  > Jezeli mowa o historii to mala zagadka: jakie panstwo
                  > okupowola teren Slaska najdluzej? Dla ulatwienia nie
                  > sa to Niemcy ani Polska. Slaska gwara ma najwiecej
                  > wspolnego z tym jezykiem i IMHO metalnosc i kultura
                  > jest bardzo podobna.
                  > pozdrawiam.
                  jasne ze czescy habsburgowie z wiednia

• Gość: Polak Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 21:09
                  Gość portalu: Michal napisał(a):

> Andy, popieram Cie calkowicie. Do tej grupy nie
                  > dociera ze Slazacy to tez narod. W Polsce panuje
                  > przekonanie za na slasku mieszkaja Niemcy (wsrod mniej
                  > wyedukowanej czesci spoleczenstwa ). Polacy nie
                  > rozumieja ze Slask to region z bardzo silna autonomia,
                  > niestety nie wyrozniona prawnie. My sie nie uwazywamy
                  > ani za Polakow ani za Niemcow tylko za SLAZAKOW!
                  > Wszystko inne to propaganda Niemiecka i Polska. A
                  > Jezeli mowa o historii to mala zagadka: jakie panstwo
                  > okupowola teren Slaska najdluzej? Dla ulatwienia nie
                  > sa to Niemcy ani Polska. Slaska gwara ma najwiecej
                  > wspolnego z tym jezykiem i IMHO metalnosc i kultura
                  > jest bardzo podobna.
                  > pozdrawiam.

Ten kraj to Czechy.
              • Gość: Michal Slask jest SLASKI!!!! IP: 216.111.80.* 09.05.01, 15:40
                Andy, popieram Cie calkowicie. Do tej grupy nie
                dociera ze Slazacy to tez narod. W Polsce panuje
                przekonanie za na slasku mieszkaja Niemcy (wsrod mniej
                wyedukowanej czesci spoleczenstwa ). Polacy nie
                rozumieja ze Slask to region z bardzo silna autonomia,
                niestety nie wyrozniona prawnie. My sie nie uwazywamy
                ani za Polakow ani za Niemcow tylko za SLAZAKOW!
                Wszystko inne to propaganda Niemiecka i Polska. A
                Jezeli mowa o historii to mala zagadka: jakie panstwo
                okupowola teren slaska najdluzej? Dla ulatwienia nie
                sa to Niemcy ani Polska. Slask gwara ma najwiecej
                wspolnego z tym jezykiem i IMHO metalnosc i kultura
                jest bardzo podobna.
                pozdrawiam.
                • Gość: Jajacek Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 213.224.85.* 09.05.01, 16:27
                  Ja nienegoje tego ze Slask ma silnie rozwiniete poczucie odrebnosci!
                  Neguje tylko gdzie ma miec ta autonomie w ramach jakiego kraju!
                  • Gość: mesco Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.01, 17:00
                    POLSKA TO POLSKA
                    nie dac sie slazakom
                    dzisiaj fajerujemy dzien zwyciestwa!
                    • Gość: andy Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.05.01, 07:48
                      oj mesco podobno mieszkasz w Niemczech,
                      dlaczego nie jedziesz z powrotem do swojej ukochanej ojczyzny,
                      ja cie stad nie wyrzucam ale cos z toba nie tak, koszasz az tak bardzo DM?
                    • Gość: ober Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 193.194.145.* 16.05.01, 07:29
                      dzien zwyciestwa? powiedzial bym lepiej nastepna rocznica okupacji slaska
                • Gość: Mag Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.duke-energy.com 09.05.01, 16:56
                  Czesi. To widoczne w gwarze i w architekturze, np. barokowej, malych miasteczek
                  slaskich. Ja jestem za autonomia prowincji, jesli mieszkancy tej prowincji maja
                  taka wole. Jestem z Malopolski (choc mieszkam za oceanem) i uwazam, ze
                  autonomie prowincjonalne (stany w USA, lub landy w Niemczech) sa o wiele lepsze
                  dla funkcjonowania panstwa niz scentralizowany model obowiazujacy obecnie w
                  Polsce. Z drugiej strony zwolennicy autonomii prowincji powinni pamietac ze z
                  wieksza autonomia i mozliwoscia decydowania o sobie przychodzi znacznie mniej
                  pomocy finansowej z budzetu calego panstwa. Czy Slask moze sobie na to pozwolic
                  przy swojej przestarzalej strukturze gospodarki ?
                  • Gość: Michal Slask jest SLASKI!!!! IP: *.tiaa-cref.org 09.05.01, 17:14
                    Zgadza sie Mag. Co do Czechow i co do Autonomii regionow! Czy Slask moze sobie
                    na to pozwolic gospodarczo? To jest trudne pytanie, pewnie dla eksperta. IMO
                    Ogolan sytuacja polskiej gospodarki jest ciezka, zle struktury, przestazala
                    technologia, mala wydajnosc. Slask jes szczegolnie obciazony przez przemysl
                    ciezki-wydobywczy. Na korzysc Slaska dzialaja stereotypy, glownie Niemieckie,
                    ktore powoduja sporo inwestycji. Jest tez przemysl samochodowy, ciezko
                    powiedzec czy to plus czy minus w obecnej sytuacj. Moze ktos wie jaki procent
                    przychodow do budrzetu generowany jest na Slasku? Ludnos to chyba aktualnie
                    jakies 10%?
                  • Gość: Michal Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 216.111.80.* 09.05.01, 17:18
                    Hey, Mag. nie jestes czasem w Denver? [duke-energy.com]
                    • Gość: Mag Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.duke-energy.com 09.05.01, 18:15
                      Nie, w Houston. W Denver jest tzw. subsidiary, czyli
                      kompania, ktora nalezy do korporacji, stad nazwa, ale
                      zajmuja sie czyms innym. W szczegolnosci, kompania w
                      Denver zajmuje sie poszukiwaniem i wydobywaniem gazu.
                      Ja jestem w kompani, ktora ma rurociagi i transportuje
                      gaz. A propos Slaska, to brat mojego dziadka zginal w
                      trzecim powstaniu slaskim walczac po stronie polskich
                      Slazakow.
                      • Gość: Michal -denver IP: *.tiaa-cref.org 09.05.01, 19:39
                        Mag.
                        Tak tylko pytam, bo jak jade do buira winda to czasami sie otwiera na waszym
                        pietrze. Jak Ci sie podoba Houston. Mieszkalem rok w Austin ale pogoda nie do
                        wytrzymania. Nawiasem mowiac to TX to chyba najwiesze skupisko Slazakow i
                        Czechow w USA. Moj dziadek to sie dopiero zalapal przymosowo na WWII (wiesz o
                        czy mowie).
                        Pozdrawiam. I jak sie wybieraz do DEN to daj znac.
                        • Gość: Mag Re: -houston IP: *.duke-energy.com 09.05.01, 20:04
                          Houston jest takie sobie, ale to zawsze duze miasto. Mieszkalam juz na
                          amerykanskiej prowincji i wyc sie chce. Tesknie do gor, bo tu troche plasko.
                          Moje dzieci krzycza, ze sa w gorach, kiedy przejezdzamy jakies wielopoziomowe
                          skrzyzowanie autostrad. Rzeczywiscie Czechow tu bardzo duzo, maja wlasny
                          festiwal, a czeskie linie lotnicze lataja bezposrednio do Pragi. Texas byl
                          zasiedlony przez Niemcow, zanim Anglos sie tutaj usadowili. Jesli byles w
                          okolicach Fredicksburga, to tam jeszcze ludzie mowia po niemiecku. Ale nie jest
                          zle, znalazlam cztery polskie wioski na poludnie od San Antonio: Panna Maria,
                          Cestohowa, Kosciusko i Pawelekville (orig.pisownia), ktore byly zasiedlone
                          przez Polakow z Zywieckiego w latach 1850-1855. Najstarsi ludzie mowia jeszcze
                          po polsku, aczkolwiek zabawna jest to polszczyzna. Pojechalismy tam kiedys w
                          sierpniu, mieli akurat polski piknik przy kosciele w Pannie Marii. A pogoda w
                          TX jest super ! Kiedy wy w Denver jeszcze szuflujecie snieg, to my juz plywamy
                          w basenie. Niech zyja tropiki. Zapraszam do Houston.
                          • Gość: Michal Re: -houston IP: *.tiaa-cref.org 09.05.01, 20:28
                            Racja, kazdy zyje tam gdzie lubi. Chociaz moimi typami w TX, sa Austin i San
                            Antonio. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Ale Denver to jest to w USA
                            przynajmniej dla mnie. [pomijajac wysokie ceny domow]
                            Pozdrawiam.
                          • Gość: jacek Re: -houston IP: 64.9.159.* 11.05.01, 14:59
                            tez mieszkam w houston ale z tymi tropikami!!!!!!!
                            straszna wilgotnosc
                            email do mnie na kecajw@yahoo.com to pogadamy
                            jacek
                  • Gość: Lechita Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.icom.ca 11.05.01, 08:31
                    Gość portalu: Mag napisał(a):

> Czesi. To widoczne w gwarze i w architekturze, np. barokowej, malych miasteczek
                    >
                    > slaskich. Ja jestem za autonomia prowincji, jesli mieszkancy tej prowincji maja
                    >
                    > taka wole. Jestem z Malopolski (choc mieszkam za oceanem) i uwazam, ze
                    > autonomie prowincjonalne (stany w USA, lub landy w Niemczech) sa o wiele lepsze
                    >
                    > dla funkcjonowania panstwa niz scentralizowany model obowiazujacy obecnie w
                    > Polsce.

Nie lubie centralizacji ale co ty pleciesz? Czy naprawde nie widzisz roznicy
                    miedzy Polska a Stanami? Kanada raczej nie chce Stanom oderwac Alaski czy
                    Montany. Wez w lapska mape i zobacz kto jest sasiadem zachodnim i pomysl co by
                    bylo gdyby slask mial autonomie. A wogole to nie rozumiem o co slazakom chodzi.
                    Przeciez oni z Lwowa przyjechali. Jesli chca walczyc o swoja ojczyzne to niech
                    walcza o Lwow.

Z drugiej strony zwolennicy autonomii prowincji powinni pamietac ze z
                    > wieksza autonomia i mozliwoscia decydowania o sobie przychodzi znacznie mniej
                    > pomocy finansowej z budzetu calego panstwa. Czy Slask moze sobie na to pozwolic
                    >
                    > przy swojej przestarzalej strukturze gospodarki ?

Slask bez wielkiej kasy z budzetu by padl. Niestety to by byla szansa dla
                    niemcow.
                • Gość: sebcio Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.telia.com 09.05.01, 19:10
                  Nie, Slazacy to nie narod, ale grupa etniczna podobnie jak np. polscy gorale,
                  albo w Niemczech Bawarczycy czy Saksonczycy. Na Slasku w granicach obecnej
                  Polski zyja Polacy (do nich zaliczaja sie Slazacy-Polacy) i mniejszosc
                  niemiecka, czyli Niemcy, ale z polskim lub podwojnym polsko-niemieckim
                  obywatelstwem.
                  Jesli ktos upiera sie, ze Slazacy to oddzielny narod to niech mi poda wyrazne
                  kryterium odrebnosci narodowej Slazakow od Polakow czy Niemcow. Argumentu o
                  odrebnym jezyku slaskim nie kupuje, bo to tylko - skadinad piekny - dialekt
                  (albo gwara) istniejacy w obrebie jezyka polskiego, z pewna iloscia germanizmow
                  (ktore zreszta wystepuja tez w mniejszym stopniu w dialektach np. malopolskich
                  czy wielkopolskich).
                  O ile wiem dialekty w obrebie j. niemieckiego sa jeszcze bardziej zroznicowane
                  i np. jakis relatywnie malo wyksztalcony chlop z Bawarii ma wieksze trudnosci
                  ze zrozumieniem swojego odpowiednika z - powiedzmy - Meklemburgii, niz polski
                  Slazak z polskim Podlasiakiem.

Autonomia dla Slaska - dlaczego nie, jak najbardziej, ale rozpatrzmy
                  rownoczesnie sprawe autonomii dla innych regionow Polski jak Mazowsze,
                  Wielkopolska czy Malopolska. Jak rowonosc to rownosc. Nie widze wiekszych
                  powodow, aby region Slaska mialby byc traktowany specjalnie; w koncu wiekszy
                  niedostatek jest np. w regionie podlaskim (mniejszosci tez tam sa w postaci
                  Bialorusinow czy Litwinow).

Moze rzeczywiscie model panstwa federacyjnego typu USA, Meksyk albo Niemcy to
                  atrakcyjne wyjscie dla Polski. Przed ostatnia reforma administracyjna
                  dyskutowano utworzenie 8 silnych regionow zamiast 16 slabych wojewodztw. Byc
                  moze to byl lepszy pomysl na ksztalt Polski.
                  • Gość: Michal Slask jest SLASKI!!!! IP: 216.111.80.* 09.05.01, 19:47
                    Podazajac tym tropem mozna uznac ze Slovianie to tez jeden narod. Tak teria
                    chyba byla juz promowana prze niejakiego: Tiot. Dodatkowo obywatelstwo nie jest
                    chyba tozsame z narodowoscia.

Tak na marginesie:
                    Mowia mi znajomi kraju z tzw. "Ziemie Odzyskane" coraz silniej ciaza do
                    niemiec, szeczegolnie gospodarczo. Jakies opinie? Czy wyglada na to ze te
                    tereny zostana wcigniete w strefe Berlina raczej niz Warszawy?
                    pozdrawiam.
                    • Gość: Jajacek Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.kabel.telenet.be 09.05.01, 20:28
                      Tak dzis jest dzien ZWYCIESTWA a wygrany bierze wszystko!!!!
                      Mam to w nosie w kora strone ciagna ziemie odzyskane aby podatek zostawal w
                      Polsce.
                      Mie interesuje tylko to ,ze jak pojade odwiedzic regjon slaski to jestem w
                      Polsce.
                      To samo dotyczy zachodniej Polski i porzadku pilnuje tam polski policjant.
                      Nawet gdy znikna w Europie granice to chce byc pewny ,ze jak jestem w Slubicach
                      to juz jestem w domu.
                      Mie jest wszystko jedno gdzie mieszkam tak mi sie w zyciu ulozylo.
                      Ale naprawde dla mie dom to Polska.
                      NIe rozrozniam juz na Mazowsze Slask Malopolske wszystki te regjony to teraz
                      moj dom bo to Polska wlasnie.
                      Kazdy czlowiek mosi miec taki dom .Widocznie wszyscy jednak ta Polske kochamy
                      skoro z daleka od niej tak sie spieramy o jej ksztalt,wizerunek itp.
                      No coz taka juz nasza narodwa zlota wolnosc szlachecka.
                      Ale tez chcialem ostrzec wszystkich ktorzy tak na tym Polonijnym forum nabijaja
                      sie z nas i ponizaja wrecz pluja w twarz.
                      Pamietajcie ,ze jak naprawde cos Polsce zagrozi to nawet trzecie pokolenie
                      Polakow wychowanych na emigraci i nasi rodacy w Polsce wkoncu wam dopierdola i
                      znowu skonczy to sie zle dla niektorych poszkodowanych.
                      Na tym koncze i pozdrawiam w dniu zwyciestwa wszystkich Polakow gziekolwiek sie
                      znajduja!!!!!!!!!!!smile)))))))))
                      A gdy wiatr zimny bedzie dol
                      i smutek krazyl swiatem
                      W srodek Warszawy splyniemy w dol
                      Zolnierze z Westerplatte...
                      • Gość: andy Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.05.01, 08:12
                        ja naprawde nie kocham Polski, nie mam po prostu za co.
                        wam to ciezko zrozumiec, bo wam wkladano do glowy co innego
                        przez wiele lat, ale tak jest.
                    • Gość: Mag Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.duke-energy.com 09.05.01, 20:49
                      Najlepszym (lub najgorszym) przykladem utrzymywania
                      panstwowosci na sile jest Jugoslawia i to co z niej
                      zostalo. Roznica miedzy jezykiem serbskim i chorwackim
                      jest niewielka, poza tym ze jeden uzywa cyrylicy, a
                      drugi liter lacinskich (plus roznice religijne obu
                      krajow). Macedonski jest podobny do bulgarskiego, ale
                      oba narody uwazaje sie za odrebne, choc w obu dominuje
                      prawoslawie. Bosniacy to tez poludniowi Slowianie,
                      tyle ze muzulmanie. A slowenski jest bardzo podobny do
                      jezyka, jakim mowia resztki Slowian w poludniwej
                      czesci dawnego NRD. Narod to grupa ludzi, ktora uwaza
                      sie za inna ze wzgledu na zespol wartosci, ktory
                      stanowi wspolny consensus spleczny tejze grupy i tyle,
                      bez wzgledu na religie czy jezyk. Nie mowcie, ze
                      Amerykanie, Anglicy, Kanadyjczycy, Australijczycy czy
                      Nowozelandczycy to jeden narod, bo mowia tym samym
                      jezykiem, choc z roznymi akcentami i w ktorych religie
                      protestanckie ciagle przewazaja, choc nie na dlugo.
                      Autonomie historycznych prowincji w Polsce wraz z
                      przynaleznoscia do UE bylyby dla Polski najlepszym
                      rozwiazaniem politycznym i gospodarczym. Ta chec
                      dominacji Warszawy w wewnetrzne sprawy kazdej
                      Pipidowki jest irytujaca.
                    • Gość: sebcio Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.telia.com 09.05.01, 21:36
                      Slowianie nie tworza jednego narodu, m.in. dlatego ze posluguja sie roznymi
                      jezykami, choc z tej samej grupy jezykowej. Podobnie Germanie (Niemcy,
                      Holendrzy, Dunczycy itd.) nie stanowia narodu, tylko spokrewniona grupe
                      narodow, a posluguja sie jezykami germanskimi. Natomiast dialekt bawarski,
                      saksonski czy inny Kölsch naleza do jezyka niemieckiego, podobnie jak slaski do
                      polskiego. Niektorzy zwolennicy narodu "slaskiego" pisza w niniejszym forum w
                      dialekcie slaskim, czyli po polsku. Podobnie np. Kölner Stadt Anzeiger
                      publikuje feliotony w Kölsch (nie jestem pewien czy prawidlowo nazywam ten
                      nadrenski dialekt j. niemieckiego), ale nikomu nie przychodzi do glowy, aby
                      mieszkancow Kolonii przestac nazywac Niemcami.
                      Co do Jugoslawii to zupelnie inny problem, poniewaz nigdy nie bylo takiego
                      pojecia etnicznego jak narod jugoslowianski - byla to tylko kategoria
                      polityczna podobnie jak moj "ulubiony" twor, czyli narod radziecki.
                      Jugoslowianami okreslali sie co najwyzej ludzie z malzenstw mieszanych, np.
                      Slowenca z Macedonka.
                      • Gość: andy Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 10.05.01, 08:32
                        czy Szwajcar mowiacy po niemiecku jest Niemcem?
                        NIE!!!!!!!!!!!!!!!! bo tak chce i wszyscy to
                        akceputuja,
                        tylko "POLACY" maja inne zdanie, co do "autochtonow"
                        no ale jako narod wybrany maja zawsze racje
                        • Gość: mesco Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.01, 11:39
                          warunki powstania panstwa szwajcarskeigo byly inne.
                          tak samo powstala stzucznie Austria.
                          Nie porównuj Niemiec do Polski , która powstala w 1919
                          roku. Kraj nie mial kontynuacji i tradycji.

Co do sebcia ten dialekt nazywa sie rzeczywiscie
                          Kölsch, dialekty nadrenskie sa tez mocno zróznicowane.
                          Tak jak zauwazyles ze ludzie bez zadnej szkoly nie
                          mogli by sie porozumiec, to fakt.
                          Mozny by jeszcze pomowic rusycyzmach u polakow ze
                          wschodu, Wedlug Slazakow sa to Rosjanie, a nie Polacy.
                          ten slazacki koncept narodu bazuje na przede wszystkim
                          na koncepcie opracowanym przez Ribbentroppa i
                          Molotowa.

• Gość: andy Re: Slask jest SLASKI!!!!........a bo co IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 07:21
                            oczywiscie jako nie Slazak, wiesz wszystko lepiej niz Slazacy, kim oni sa,
                            a wiesz co to jest demokracja? kazdy mowi co chce i jest tym co chce,
                            grund zeby byl CZLOWIEKIEM, pracuje razem z Zydem na pol z Rosjaninem z
                            Ukrainy, i co a to ze Wladimir jest super!!!!!!!
                            i wcale mu nie mowie kim on jest, on sam wie lepiej
                            naucz sie tego moze po smierci trafisz chociaz do czyscca
                    • Gość: W-wianka Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: 195.116.106.* 14.05.01, 15:24
                      Litosci! Chyba trzeba zaczac rozrozniac Gorno- i Dolnoslazakow. Dolnoslazacy
                      tez w wiekszosci stracili swoje male ojczyzny. To po pierwsze. Po drugie, nie
                      zauwazylam, aby Pana(ia) przewrotnie sie mianujacego "gorol" ktos obrazil.
                      Wedle mojej slabiutkiej znajomosci gwary slaskiej od przyjaciol Slazakow z
                      Katowic, "gorol" to nazwa "nie-Slazaka".
                      Po trzecie, moze wyjasni Pan, o co Panu chodzi z tym Slaskiem i dlaczego jest
                      Pan taki napastliwy? Moze potrzebuje Pan pomocy?
                      • Gość: Lechita Re: Slask jest SLASKI!!!! IP: *.icom.ca 15.05.01, 07:49
                        Gość portalu: W-wianka napisał(a):

> Litosci! Chyba trzeba zaczac rozrozniac Gorno- i Dolnoslazakow. Dolnoslazacy
                        > tez w wiekszosci stracili swoje male ojczyzny. To po pierwsze. Po drugie, nie
                        > zauwazylam, aby Pana(ia) przewrotnie sie mianujacego "gorol" ktos obrazil.
                        > Wedle mojej slabiutkiej znajomosci gwary slaskiej od przyjaciol Slazakow z
                        > Katowic, "gorol" to nazwa "nie-Slazaka".
                        > Po trzecie, moze wyjasni Pan, o co Panu chodzi z tym Slaskiem i dlaczego jest
                        > Pan taki napastliwy? Moze potrzebuje Pan pomocy?

Daj se spokoj. Slazacy to frustraci bo w nowej rzeczywistosci nie potrafia
                        zaistniec. Patrza na bogatsze regiony i z zazdrosci nie moga wytrzymac. A ten
                        Andy, cuchnacy szkop, arogancji nauczyl sie u tych "tolerancyjnych" niemcow
                        ktorzy pala dzisiaj synagogi, niszca zydowskie cmentarze, podkladaja bomby w celu
                        mordowania cudzoziemcow. W tolerancyjnej rzeszy ruch fasyztowski ma duze
                        poparcie. A ten ich szwabski Jay Leno nijaki Harald Schmidt codziennie as pluje
                        nienawiscia. Szkop to najgorsze scierwo na swiecie a Andy jest folksdojczem.
            • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 17:16

co Polska po 1945 wybudowala na Slasku?
              NIC!!!!!
              zadnej inwestycji tylko rabunek surowcow naturalnych i zostawal tylko smrod i
              odpady. Wszstko szlo do zasranej stolicy.
              • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 17:41
                > co Polska po 1945 wybudowala na Slasku?
                > NIC!!!!!
                > zadnej inwestycji tylko rabunek surowcow naturalnych i zostawal tylko smrod i
                > odpady. Wszstko szlo do zasranej stolicy.

za to teraz mieszkasz w ojczyznie i pracujesz u Boscha
                wszystko w porzadku?

• Gość: Lechita Re: Niemiecki Slask IP: *.icom.ca 11.05.01, 08:15

Jaka ojczyzne maly hitlerku?

• Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 09:57
              andy wiem ze masz problemy z seksem analnym, odrzucanym przez twoja zone. Tematyzowales to na forum towarzyskie, watek seks.

Andy napisal:

> > a czemu gorolu dzieki bogu?
              > > dzieki Hitlerowi a nie Bogu
              > > przez niego musialem wyjechac "uciec" ze Slaska
              > > zeby zeby jak czlowiek, a co polska zrobila na Slasku to widac golym okiem
              > > a bedzie jeszcze lepiej, Polska zmiszczyla mi ojczyzne, nie lubie Polski!
              > > oj przydaloby sie referendum.

mesco:
              takze referendum czy twoja stara, ma ci dupy dac czy tez nie.
              Wszystko do dupy andy.
              Twoje rozgoryczenie wynika z faktu, ze seks analny jest na Slasku malo rozpowszechniony.
              Mozesz to za to nadrobic w obecnym miejscu zamieszkania.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / 194.39.218.* 11.05.01, 10:57
                no widzisz ty dalej nie rozumiesz co to demokracja,
                podziekuj za to Hiterowi, bo gdyby nie on to by nie bylo wojny,
                komuny i moglbys zostac tam gzie sie urodziles, a ja tam gdzie ja,
                wiec argumentow poartych faktami prosze!!!
                • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 14:43

> no widzisz ty dalej nie rozumiesz co to demokracja,
                  > podziekuj za to Hiterowi, bo gdyby nie on to by nie bylo wojny,
                  > komuny i moglbys zostac tam gzie sie urodziles, a ja tam gdzie ja,
                  > wiec argumentow poartych faktami prosze!!!

Hitler jest wedlug ciebie inspiratorem demokracji.
                  Nie zapominaj ze Slazacy tez byli wymordowani w tym prastarym niemieckim miescie Auschwitz

co robiles 20 kwietnia w urodziny Hitlera?

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 14.05.01, 07:20
                    Gość portalu: mesco napisał(a):

>
                    > Gość portalu: andy napisał(a):
                    >
                    > > no widzisz ty dalej nie rozumiesz co to demokracja,
                    > > podziekuj za to Hiterowi, bo gdyby nie on to by nie bylo wojny,
                    > > komuny i moglbys zostac tam gzie sie urodziles, a ja tam gdzie ja,
                    > > wiec argumentow poartych faktami prosze!!!
                    >
                    >
                    > Hitler jest wedlug ciebie inspiratorem demokracji.
                    > Nie zapominaj ze Slazacy tez byli wymordowani w tym prastarym niemieckim miesci
                    > e Auschwitz
                    >
                    > co robiles 20 kwietnia w urodziny Hitlera?
                    > ty mesco masz chyba klopoty ze zrozumieniem tego co czytasz.
                    Miales do szkoly pod gorke?

• Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: 212.185.218.* 11.05.01, 14:43

> no widzisz ty dalej nie rozumiesz co to demokracja,
                  > podziekuj za to Hiterowi, bo gdyby nie on to by nie bylo wojny,
                  > komuny i moglbys zostac tam gzie sie urodziles, a ja tam gdzie ja,
                  > wiec argumentow poartych faktami prosze!!!

Hitler jest wedlug ciebie inspiratorem demokracji.
                  Nie zapominaj ze Slazacy tez byli wymordowani w tym prastarym niemieckim miescie Auschwitz

co robiles 20 kwietnia w urodziny Hitlera?

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 14:23
                gora z gora sie nie zejdzie a .............................
                mesco widzisz kazdy ma jakis problem, a ja mam analny
                moja stara nie chce, a ja bym chcial wejsc w jej jelito grube tak
                gleboko, jak ja mam tam gleboko Polske, problem jest w tym ze Slazacy
                nigdy nie pierdolili lecz byli przez "polaczkow" wypierdalani!!!!!!!!!!!!
                wiesz ja jestem zawsze za demokracja, moze zrobimy referendum,
                czy moja stara ma mi dac analnie?
                jak mi nie da to pojade przez Czechy, i tam przelece jakas Czeszke
                nie wiesz czy zdrozalo tam od twojego ostatniego przejazdu?
                • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.01, 14:50

> gora z gora sie nie zejdzie a .............................
                  > mesco widzisz kazdy ma jakis problem, a ja mam analny
                  > moja stara nie chce, a ja bym chcial wejsc w jej jelito grube tak
                  > gleboko, jak ja mam tam gleboko Polske,

jest twoja stara ze Slaska?
                  widzisz jaka ciemnota jeszcze tam panuje
                  idz do kurwy Niemki to ci dupy da

problem jest w tym ze Slazacy
                  > nigdy nie pierdolili lecz byli przez "polaczkow" wypierdalani!!!!!!!!!!!!
                  > wiesz ja jestem zawsze za demokracja, moze zrobimy referendum,
                  > czy moja stara ma mi dac analnie?

Slazacy byli wypierdalani? Tzn wszyscy Slazacy daja sie ruchac?
                  To fajnie, bo ja jestem pedalem. A propos mój byly przyjaciel z Katowic dawal sie chetnie ruchac. (podobnie jak moja byl dziewucha z Opola , ale tylko waginalnie)

Kto by chcial referendum z powodu twojej starej, popatrz sie jak ona wyglada

> jak mi nie da to pojade przez Czechy, i tam przelece jakas Czeszke
                  > nie wiesz czy zdrozalo tam od twojego ostatniego przejazdu?

czyli korzystasz z uslug prostytutek. Kest to czesc tzw. kultury slaskiej, tak przez ciebie zachwalanej?

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 12:04
              no wlasnie Polaku tyle to ty umiesz, obrazac innych ludzi myslacych inaczej niz
              ty. Co ci pani z lekcji demokracji umarla?
              • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: 212.185.218.* 11.05.01, 14:57
                demokracje to masz u siebie w pracy codziennie tzn. w firmie Bosch, gdzie pracujesz
                Nigdy sie nie czujesz wykorzystywany?
                Nigdy nie dal ci jeszcze ktos odczuc ze jestes Polakiem ?

A demokracje to naucz swoja stara,
                jezeli ty ja ruchasz, tzn dajej jej cos to powinines cos dostac w zamian, a nie dostajesz

popatrz sie na strony
                www.homo.de
                tam maja obecnie w ofercie nasadke ze szlauchem do prysznica która sie plucze jelito przed jebaniem
                jest to rurka z metalu szlachetnego z wieloma dziurkami w ksztalcie kutasa

zycze ci duzo przyjemnosci i powodzenia w jebaniu
                mesco
                • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 11.05.01, 15:33
                  masz rzeczywiscie niski poziom?
                  to co kochasz te marki niemieckie?
                  wszelka dyskusja z toba polaczku niczego nie przyniesie,
                  ty sie przez te kilkanascie lat tu niczego nie nauczyles.
                  Ciezko ci szlo w szkole prawda?
                  to widac!!
                  Turkow i Wlochow tez z pewnoscia nie lubisz bo sa inni niz ty,
                  przedstawicielu narodu wybranego, o niskim poziomie demokracji.
                  Wez te twoje kochane marki i jedz do twojej kochane ojczyzny.
                  Niedlugo wejdzie do Europy i bedziesz mogl zyc z dotacji.
                  • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: 212.185.218.* 11.05.01, 16:32

> masz rzeczywiscie niski poziom?
                    > to co kochasz te marki niemieckie?
                    > wszelka dyskusja z toba polaczku niczego nie przyniesie,

dobrze ze mi zaswiadczasz niski poziom., wychwalajac równoczesnie czeskie kurwy na ulicach
                    o markach to juz pisales wielokrotnie. Zyjesz bardzo jeszcze mocno w realiach bylej komuny. Powinienez wiedziec ze posiadanie marki w Polsce jest normalen, a zlotowka jest wymienialna. A niedlugo wejdzie euro, wiesz o tym?

> ty sie przez te kilkanascie lat tu niczego nie nauczyles.
                    > Ciezko ci szlo w szkole prawda?
                    > to widac!!
                    > Turkow i Wlochow tez z pewnoscia nie lubisz bo sa inni niz ty,
                    > przedstawicielu narodu wybranego, o niskim poziomie demokracji.
                    > Wez te twoje kochane marki i jedz do twojej kochane ojczyzny.
                    > Niedlugo wejdzie do Europy i bedziesz mogl zyc z dotacji.

czy sie nauczylem czy nie to moga ocenic inni, a nie ty
                    na studiach szlo mi latwiej jak ciezej. Studia skonczylem z ocena 1,3
                    Wlochów lubie, sa tacy owlosieni, z Turkami róznie bywa. Zydowi tez juz obciagalem, i przezylem. Kutas to kutas, dupa to dupa, nie robie róznic pomiedzy róznymi narodowosciami.

Na dotacje ty musisz zapracowac w swojej niemieckiej ojczyznie i to dokladnie na 20 miliardow marek subwencji dla chlopow niemieckich.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: *.stg.tli.de 11.05.01, 21:25
                      na moim dyplomie pisze "dobry", jak chodzilem do szkoly to 2 to byla b. zla
                      ocena,
                      a tobie sie chyba jednak katalogi pomylily,
                      patrz rubryka towarzyskie, nie musisz sie tak chwali twoimi podbojami
                      milosnymi, a tak apropos gdzie mieszkasz? i co studiowales?
                    • Gość: Freude Re: Niemiecki Slask IP: *.netcom.ca 12.05.01, 03:21
                      Od kiedy fhodzi to euro?
                      PS. Mesko to naprawde kawal miesa miedzy nogamy.
            • Gość: Juanita Re: Niemiecki Slask i Australijski dobrobyt (jebal Ty kangura?) IP: *.netcom.ca 12.05.01, 03:26
              Lechita! Proche Cie kutasie, zejdz z tych tzw. polskich tematow. Jurz raz
              zjebales sprawa wierzowcow w Toroncie. Teraz dodatkowo te gnoje liefs,
              odpadli. Co nowego wymyslisz, k(n)otku?
              Pozdrowko, Twoja Juanita.
              • Gość: Lechita Re: Niemiecki Slask i Australijski dobrobyt (jebal Ty kangura?) IP: *.icom.ca 12.05.01, 06:18
                Gość portalu: Juanita napisał(a):

> Lechita! Proche Cie kutasie, zejdz z tych tzw. polskich tematow. Jurz raz
                > zjebales sprawa wierzowcow w Toroncie. Teraz dodatkowo te gnoje liefs,
                > odpadli. Co nowego wymyslisz, k(n)otku?
                > Pozdrowko, Twoja Juanita.

Sluchaj gnojku, nie pisalem nigdy o tych nieudacznikach z Toronto. Fajnie ze
                odpadli bo sa slabi. A z tematow zadnych nie zejde. Mam prawo pisac na kazdy
                temat.

• Gość: mesco Re: Niemiecki Slask i Australijski dobrobyt (jebal Ty kangura?) IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.01, 18:46
                  oco tuz chodzi?
                  co ma Slask z Toronto?
            • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 14.05.01, 07:34
              Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: andy napisał(a):
              >
              > > a czemu gorolu dzieki bogu?
              > > dzieki Hitlerowi a nie Bogu
              > > przez niego musialem wyjechac "uciec" ze Slaska
              > > zeby zeby jak czlowiek, a co polska zrobila na Slasku to widac golym okiem
              > > a bedzie jeszcze lepiej, Polska zmiszczyla mi ojczyzne, nie lubie Polski!
              > > oj przydaloby sie referendum.
              >
              > Jaka ojczyzne maly hitlerku?
              > ty lechita i twoj narod nawet nie umiesz dyskutowac i popierac faktami
              swoich tez, tylko obrazac innych oj daleko ci do Europy przynajmniej jeszcze ze
              3 pokolenia, ale wpierw musisz wyrzucic slome z butow.

• Gość: Lechita Re: Niemiecki Slask IP: *.icom.ca 14.05.01, 09:43

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: andy napisał(a):
                > >
                > > > a czemu gorolu dzieki bogu?
                > > > dzieki Hitlerowi a nie Bogu
                > > > przez niego musialem wyjechac "uciec" ze Slaska
                > > > zeby zeby jak czlowiek, a co polska zrobila na Slasku to widac golym
                > okiem
                > > > a bedzie jeszcze lepiej, Polska zmiszczyla mi ojczyzne, nie lubie Pol
                > ski!
                > > > oj przydaloby sie referendum.
                > >
                > > Jaka ojczyzne maly hitlerku?
                > > ty lechita i twoj narod nawet nie umiesz dyskutowac i popierac faktami
                > swoich tez, tylko obrazac innych oj daleko ci do Europy przynajmniej jeszcze ze
                > 3 pokolenia, ale wpierw musisz wyrzucic slome z butow.
                >

A ty folksdojczu jestes juz w europce? Chyba na takiej samej zasadzie co
                wietnamska kurwa.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 14.05.01, 12:09
                  oj lechita niskie czolo masz ty , oj niskie,
                  ja jestem Volksdeutsch, tak jak wszyscy moi przodkowie,
                  popatrz i zapamietaj sobie jak sie pisze Volksdeutsch,
                  bo ty tego zaszczytu nie dostapisz nigdy )))):
                  no i cale szczescie dla wszystkich Volksdeutsch i dla Europy.
                  • Gość: Ślązak Re: Niemiecki Slask IP: *.um.katowice.pl 14.05.01, 12:47
                    Posłuchaj mnie Andy, ja też jestem Ślązakiem, ale zarazem i prawdziwym Polakiem.
                    Dwóch członków mojej rodziny wałczyło we wszystkich trzech powstaniach śląskich
                    po polskiej stronie. W związku z tym powiem ci tyle:
                    1. jeżeli chodzi o plebiscyt po IWŚ - Niemcy nawieźli sobie obywateli z całego
                    kraju do głosowania i tym sposobem mieli niezłe wyniki.

2. ŚLĄSK JEST POLSKI (historycznie i obecnie)CZY TO SIĘ KOMUŚ PODOBA CZY NIE -
                    ale jeśli już chcesz go dzielić to nie zapomnij dodać prócz Polaków i tych
                    twoich Niemców do biznesu jeszcze Czechów (nie wiem jak u ciebie z
                    językoznastwem ale wystarczy prześledzić historyczne przemiany gwary śląskiej).
                    • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 06:57
                      Skoro jest Slazakiem, to nie sciska ci zal du....,
                      jak patrzysz co Polska ze Slaska zrobila?
                      ta nedza, brak perspektyw, chamstwo.
                    • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 07:08
                      a propos sa tez "falszywi" Polacy?
                      a co do powstancow, fajnie by bylo gdyby zmartwychwstali i zobaczyli o co
                      robili te powstania, o wyrabowany, zdewastowany, biedny, zrujnowany, ogolocony
                      z kultury i tradycji Slask w Polsce?
                      Co mi sie wydaje ze przemysleli by sobie to wszystko jeszcze raz.
                    • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 07:19
                      spojrz na Alzacje , mimo ze mowi sie tam po niemiecku, nie probuja im Niemcy
                      wtlaczas na sile, ze Alzatczycy sa Niemcami, natomiast w Polsce sam wdzisz
                      tolerancji dla mniejszosci Slaskiej ....ZERO, co wynika oczywiscie z
                      mentalnosci Polakow, narodu wybranego, ktory wie wszystko lepiej.
                      Czy Slask historycznie nalezy do Polski, wez mapke historyczna Slaska, i popatrz
                      kiedy i jak dlugo byl w "Polsce".Chyba nie chcesz zeby w Europie cofnieto
                      wszystkie granice o 700 wstecz?
                      • Gość: Roland Re: Niemiecki Slask do Andy IP: *.proxy.aol.com 15.05.01, 07:40

> spojrz na Alzacje , mimo ze mowi sie tam po niemiecku,
                        nie probuja im Niemcy
                        > wtlaczas na sile, ze Alzatczycy sa Niemcami, natomiast
                        w Polsce sam wdzisz
                        > tolerancji dla mniejszosci Slaskiej ....ZERO, co
                        wynika oczywiscie z
                        > mentalnosci Polakow, narodu wybranego, ktory wie
                        wszystko lepiej.
                        > Czy Slask historycznie nalezy do Polski, wez mapke
                        historyczna Slaska, i popatr
                        > z
                        > kiedy i jak dlugo byl w "Polsce".Chyba nie chcesz
                        zeby w Europie cofnieto
                        > wszystkie granice o 700 wstecz?

Do Andy
                        Wystarczy cofnac granice do 1939 roku kiedy to gorny
                        Slask znajdowal sie w granicach Polski.
                        Slazacy to narod postepowy i ida z duchem czasu. Teraz
                        kiedy w Niemczech jest niezle czuja sie Niemcami i
                        wyjezdzaja do Niemiec. Natomiast jak w 1945 roku weszli
                        na Slask Rosjanie to niemalze wszyscy Slazacy krzyczeli,
                        ze sa Polakami i ze walczyli od wiekow o polskosc
                        Slaska. Czemu wtedy nikt ze Slazakow nie mowil o
                        tolerancji Niemieckiej i o swoim Heimat.
                        Tolerancje niemiecka mozna zobaczyc zwiedzajac Auschwitz
                        czy Mathausen. A ilu Slazakow sluzylo w Wehrmacht i SS,
                        po wojnie tlumaczac, ze ich Niemcy sila tam wcielili. Na
                        pewno Twoji dziadkowie musieli podpisac Volksliste jak
                        chcieli zyc spokojnie na Slasku w czasie wojny. Bo
                        inaczej skonczyliby w obozie. Dzieki temu i Ty teraz
                        jestes na swiecie i mozesz pluc na Polske.
                        Dziwi mnie jedno czemu tak dlugo mieszkales w Polsce.
                        Mogli do Reichu wyjechac juz twoji rodzice.

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask do Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 21.05.01, 12:28
                          tak samo mogli jak kazdy w PRL-u mial paszport, ja na Polske nie pluje,jedynie
                          mowie ze mam zle doswiadczenia z PRL-em, a cos mi sie wydaje ze 3
                          Rzeczypospolita nie jest wcale lepsza
                        • Gość: ober Re: Niemiecki Slask do Andy IP: 193.194.145.* 21.05.01, 12:32
                          dlaczego nie? przeczytaj sobie manifest lipcowy
                    • Gość: Piast Re: Niemiecki Slask IP: *.DO1.srv.t-online.de 07.06.01, 11:50
                      Hi !
                      A powiydz Ty mi ,,Slazaku" ile Z tych Twoich powstancow dzisiaj
                      w Niemczech siedzi ?
                      a co do Histori- to Ci powstancy bzdur naopowiadali.
            • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 12:29
              oj durny ty wilkopolanin, zeby tak kogos od hitlerkow........
              i za co, za co ze ja nie kocham takich debili jak ty?
            • Gość: Maciek S Re: Niemiecki Slask IP: *.amdahl.com 18.05.01, 21:10
              Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Jaka ojczyzne maly hitlerku?

Nie badz chamem! Reprezentuj nasz kraj z godnoscia i nie odnos sie do innych jak bydle! To wlasnie
              tacy jak Ty nam robia zla opinie za granica.

Nie wszyscy Niemcy byli faszystami. Co wiecej zdecydowana wiekszosc obecnie nie ma nic wspolnego z
              faszyzmem. Szanuj naszych sasiadow bo naszego kraju nie przeniesiesz na inna planete. My jestesmy
              malym kraikiem na tej planecie. Mamy tez wiele do nauczenia sie...

Pozdrawiam
          • Gość: Maciek S Re: Niemiecki Slask IP: *.amdahl.com 18.05.01, 20:59

Hej Andy, Polska nie zniszczyla Ci ojczyzny - pohamuj sie troche. Rozumiem Twoj zal. Mysle ze mozesz
            wrocic, bo mniejszosc niemiecka ma nawet reprezentacje w polskim parlamencie. Panstwo niemieckie
            jest jednak zbyt potezne by mowic ze Polska mogla je zniszczyc.

Wszystko daje sie naprawic. Mozna sie przeciez dogadac, nie?

Trzymaj sie,

Twoj polski kolega
      • Gość: k. Re: Niemiecki Slask IP: 10.2.3.* / *.racc.org.uk 23.05.01, 19:23
        I kurwa co z tego? Obejrzalem strone oberschlesien z obrzydzeniem, dlatego
        zdecydowlem sie napisac.Jakie znaczenie ma na jakich czolgach i kto wjechal na
        Slask 50 lat temu w zwiazku z aktualnoscia wymienionej strony.Jej autora
        najchetniej bym wyslal do ktorejs z komor; nie wiem z kad moze brac sie u ludzi
        tyle wyrachowanej nienawisci i tyle sentymentu autora listu, na ktory
        odpowiadam, bo tak odczytalem jego pretensje. Cala atmosfera roszczenia praw do
        ziem czy nazw teraz w zwiazku z ich przeszloscia jest zalosna i potrafi budzic
        tylko niechec.
        k.
    • Gość: Mat Re: Niemiecki Slask IP: *.proxy.aol.com 15.05.01, 06:33
      Andy,
      Niech Niemcy sobie mowia co chca, ale Slask zawsze bedzie polski. Aby go nam
      odebrac, musielibyscie uzyc sily, a to dego nie jestescie zdolni. Caly swiat by
      was potepil. Tak wiec zakonczy dyskusje w sprawie tego regionu
      • Gość: Mat do Andy IP: *.proxy.aol.com 15.05.01, 06:34
        Andy,
        Niech Niemcy sobie mowia co chca, ale Slask zawsze bedzie polski. Aby go nam
        odebrac, musielibyscie uzyc sily, a to dego nie jestescie zdolni. Caly swiat by
        was potepil. Tak wiec zakonczmy dyskusje w sprawie tego regionu
        • Gość: andy Re: do Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 07:03
          nie chce tu zadnych analogii, ale slyszales kiedys o tysiacletniej Rzeszy?
          tak samo bylo z ZSRR, DDR, komuna w Polsce,)))):
          a co do potepiania, ile ludzi zostalo wymordowanych w Bosni, a co robila reszta
          swiata wlasnie "potepiala".
          Przeciez nie o to chodzi, chodzi o to zeby mnie Slazaka nie wyzywac od Polakow,
          bo wtedy dostaje bialej goraczki, i wmawiac Slazakom ze jakie to ich szczescie
          spotkalo ze ich "Ojczyzna"-Slask jest w Polsce.
          • Gość: TYP Re: do Andy IP: *.we.mediaone.net 15.05.01, 08:22

> nie chce tu zadnych analogii, ale slyszales kiedys o tysiacletniej Rzeszy?
            > tak samo bylo z ZSRR, DDR, komuna w Polsce,)))):
            > a co do potepiania, ile ludzi zostalo wymordowanych w Bosni, a co robila reszta
            >
            > swiata wlasnie "potepiala".
            > Przeciez nie o to chodzi, chodzi o to zeby mnie Slazaka nie wyzywac od Polakow,
            > bo wtedy dostaje bialej goraczki, i wmawiac Slazakom ze jakie to ich szczescie
            > spotkalo ze ich "Ojczyzna"-Slask jest w Polsce.

Nie, ty masz juz inne wyzwisko - "folksdojcz", won do szwabskich
            list dyskusyjnych smieciu.
            • Gość: andy Re: do Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 12:24
              te, TYP to co piszesz i jak piszesz potwierdza tylko wyzszosc "kultury"
              polskiej nad slaska, trudno ci sie pogodzic z tym ze ktos moze myslec inaczej
              niz ty, myslisz ty w ogole? "polaczek"

podpis "Volksdeutsch"
              • Gość: mesco Re: do Andy IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.01, 12:47
                zrobilem pauze.
                Ale wracam.
                Cieszycie sie?
                W sobote bylem w klubie pedalskiem, jebalem sie tylko z Niemcami, mialem trzy
                orgazmy, wrocilem o 5 rano do domu.
                Wiem ze Polacy maja jednak wieksze kutasy.
                Ale mój kolega z pracy, takie mlode szwabisko mi sie podoby, wczoraj mial
                krótkie spodnie i moglem podziwiac jego nogi owlosione na jasny blond, az jak o
                tym pomysle to mi staje.
                On to zauwazyl i potem soie odwracal w druga strone, ot kultura.
                Polak by na pewno do mnie podszedl i dal by sie poglaskac po tym swoim futerku.

Co by zrobil Slazak?

mesco

Chyba zakoncze to forum dyskusyjne i skoncentruje sie na sexie.

• Gość: andy Re: do Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 15.05.01, 14:11
                  zachowal by sie dokladnie jak ty, grunt to zachowanie gatunku ))):
                • Gość: ober Re: do Andy IP: 193.194.145.* 16.05.01, 07:32
                  mesco ty jestes chory, szkoda mi ciebie.
              • Gość: wolfgang Re: do Andy IP: 212.160.116.* 15.05.01, 13:33
                I tu jest sedno sprawy.
                W Niemczech masz przechlapane boś "Polacke",a w Polsce bo jesteś

VOLKSWAGEN-Deutsch.
                • Gość: andy Re: do Andy IP: *.stg.tli.de 15.05.01, 20:28
                  a jo jest Slonzok z dziada pradziada a loni fto niy chcom
                  uwierzic, ino mie tu lod Polokof przezywajom, a same nimi som,
                  pamiyntom jak mi moj staroszek zawsze godol "..... uwzyj na tego bo to Polok"
            • Gość: andy Re: do Andy IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 16.05.01, 09:25
              jeszcze jakies argumenty popierajace twoje poglady?
              Sadzac po adresie mieszkasz w USA, czemu nie w zascianku?
              pasujesz tam idealnie, szeczegolnie twoje argumenty ohoho ho );;;;;
    • Gość: leber Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 15.05.01, 20:20
      mesco, zamiast strzepic tutaj sobie jezyk napisalbys pod wskazany adress tak ja
      to zrobilem i dowiedzialbys sie co wogole ta lista znaczy po co tam jest i
      czemu sluzy (napewno nie sluzy ona zeby komus dokuczyc albo na zlosc zrobic). A
      wiec (tego sie dowiedzislem) jest to lista oficjalnych nazw miejscowosci z
      bezyrku opolskiego i katowickiego z dnia 1.01.1945, w wiec Oswiecim byl jeszcze
      pod okupacja dlatego Auschwitz, jak sie szczedrzyk nazywal wszyscy juz wiemy,
      jest to jedny z nielicznych list gdzie sa takze stare nazwy miejscowosci
      gornoslaskich podane. Dlaczego wszyscy jesli sie o Zabrzu mowi od razu
      Hindenburg maja na mysli! a to jest przeciez tez zmienione, orginalna nazwa
      byla Zabrze. Ta lista cieszy sie duzym powodzeniem na calym swiecie w kregach
      Adwokackich i Notarialnych, dzieki niej undalo sie wielom spadkobiercom w
      dostaniu ich spadkow. Jak widzisz kto pyta nie bladzi. Dla mnie sa te
      odpowiedzi wystarczajace.
      • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 12:21
        Gość portalu: leber napisał(a):

Leberwurst mag ich ja auch.
        Die Liste schaute ich mich bereits an und denke, sie an die zuständigen Geldgeber
        (Ministerien) weiterzuleiten.

• Gość: anna Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 15:03
          Ich glaube du musst erst Deutsch lernen, dann kanst du dich als Deutsche
          bezeichnen.
          • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 18.05.01, 09:22
            er kann deutsch, aber im Herz und im Kopf ist er Pole geblieben,
            jego wypowiedzi i szacunek do ludzi o innych pogladach swiadczy o tym.
            on kocha Polske ale z odleglosci 1000 km!
            • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.01, 14:01
              Die obige Aussage der Helga bezog sich wohl- ich meine es ja zu wissen- auf den
              kurzen, sachlichen Beitrag von "Leber".
              Deutsch kann ich ja, "Andy", dessen Frau sich nicht von ihm anal verwöhnt
              wissen lassen möchte und laut der neuesten Aussage auch noch zusätzlich unter
              Hämoroiden leidet, weiss es bescheid. Dies stellte ich schon mehrmals unter
              Beweis. Ich besuchte auch, im Gegensatz zu der angeblich verfolgten deutschen
              Minderheit, keine Sprachkurse. Das Sprechen zu Hause war nicht verboten.
              Du Bosch-Andy, der noch nie in den Genuss der analen Penetration gekommen bist
              und der noch nie die Enge eines Arschloches kennenlernte, musstets wohl die
              schäbige Sprachschule besuchen, oder?
              Dein
              mesco

liebe Grüsse nach Stuttgart

P.S. kauf mal einen Gürtel, binde deine Alte und ficke sie mal kräftig durch.

• Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: 193.194.145.* 18.05.01, 15:19
                hab doch gesagt....er ist krank
              • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: *.stg.tli.de 18.05.01, 21:41
                ja mesco ich mussty, weil mein deutsch nicht so perfekt damals war, wie deins,
                bo u mie wszyscy byli w doma byli "slonzokami" z niemieckim obywatelstwem i
                byli dwujezyczni bo mieszkali nad sama granica, a pradziadek tyn co byl u
                wilusia w cysorski armii i dostol "schwarzer adler kreutz" zawsze godol: "Boze
                cos polska na lostuda stworzyl".
                jezeli mnie probujesz obrazic to :"nie ze mna bruner te numery" nie tacy byli,
                a najbardzej mnie mozna obrazic jak sie mnie od "Polakow" wyzywa. Takich ktorzy
                przyjchali na Slask na rosyjskich czolgach i przywiezli "Polske,
                • Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 19.05.01, 17:43
                  hej andy jo tyz przi granicy miyszkol
              • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: *.stg.tli.de 18.05.01, 21:46
                mesco trzymaj sie faktow lepiej, anizeli moich sklonnosci seksualnych ))):
                moze sie poprawie?
                czy wiesz ze w Polsce wielu Polakow chcialo by byc okradanych przez niemieckie
                firmy? a propos nie jestem wcale liberalem!
                • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 00:28

> mesco trzymaj sie faktow lepiej, anizeli moich sklonnosci seksualnych ))):
                  > moze sie poprawie?
                  > czy wiesz ze w Polsce wielu Polakow chcialo by byc okradanych przez niemieckie
                  > firmy? a propos nie jestem wcale liberalem!

pieprzysz glodne kawalki.
                  A po za tym czemu ciagle przytaczasz sprawy kryminalne jezlei wspominasz Polaków?
                  Jak cie kiedys spotkam to wsadze ci sam osobiscie dildo do dupy i to 30
                  centymetrowe. Przysiegam.

• Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 19.05.01, 17:46
                    mesco, niy wiym czy wiys ze kto sie chwali (swoim dlugasym) w zeczywistosci nic
                    nie moze zdzialac. Ty sie tu publicznie podbudowywujesz zeby potym w lozku
                    nastympno klynska poniysc smile zastanow sie nad sobom chopie
                  • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 21.05.01, 12:37
                    obiecanki cacanki.................................
                    a jako katolik to ci nadstawie 2 dupe.
    • Gość: Maciek S Re: Niemiecki Slask IP: *.amdahl.com 18.05.01, 20:54
      Czy wiesz ze zadrazniasz bardzo delikatna sprawe? Niestety te ziemie nalezaly do Niemcow. Poza tym
      wiele sie wahalo. Byly powstania i tak dalej. Ja bym raczej nie wchodzil na ten temat... na razie.

Powiem Ci natomiast ze do tej pory w USA mowi sie Danzig a nie Gdansk i na oficjalnych mapach (w
      tym: weather.com) jest Danzig co jest wkurzajace i zlosliwe w stosunku do nas Polakow. Sam nawet
      prosilem weather.com o zmiane na poprawna nazwe, ale odpowiedziano mi bardzo oglednie
      powolujac sie na nie historyczne i nie oficjalne zrodla. Mysle ze tym to juz powinni sie zajac
      przedstawiciele polskiej dyplomacji poniewaz to nie jest legalne i oficjalne podejscie co sie wyrabia z
      nazwa Gdanska... nawet gdy nazywal sie przez jakis czas Danzig.

Pozdrawiam
      • Gość: mesco Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 00:34
        Gość portalu: Maciek S napisał(a):
        > Powiem Ci natomiast ze do tej pory w USA mowi sie Danzig a nie Gdansk i na ofic
        > jalnych mapach (w

az mi rece drza gdy to pisze. nasz prastry polski Gdansk,jest tak ohydnie
        nazywany? nie do pojecia!
        Danzig, jak to slysze to az sie rzygac chce.
        • Gość: Hermann Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 16:10

>
          > az mi rece drza gdy to pisze. nasz prastry polski Gdansk,jest tak ohydnie
          > nazywany? nie do pojecia!
          > Danzig, jak to slysze to az sie rzygac chce.
          >

A mie to sie chce rzigac´ jak slysza Gdansk!!!!!!!!!!!!

Hermann.

• Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.146.* 20.05.01, 06:09
          Gość portalu: mesco napisał(a):

> Gość portalu: Maciek S napisał(a):
          > > Powiem Ci natomiast ze do tej pory w USA mowi sie Danzig a nie Gdansk i na
          > ofic
          > > jalnych mapach (w
          >
          >
          > az mi rece drza gdy to pisze. nasz prastry polski Gdansk,jest tak ohydnie
          > nazywany? nie do pojecia!
          > Danzig, jak to slysze to az sie rzygac chce.
          >

Hej Gall A., jak sie w inkszym Forum nazywosz!

Tyn Gdansk (Hansestadt Danzig) byl tak polski, ze go za pierony
          niyumieli po piyrwszej wojnie swiatowej do polski podlonczyc.
          Polski ludnosci to han bylo moze 4-8 procynt.
          Bele by niymce loslabic, loderwali go lod Vaterlandu i zrobili
          wolne miasto. WOLNE MIASTO, bo niybylo nic polskigo tam.

A co do mapow: A jak stoji na tej mapie Warszawa? Hyba niy po
          polsku? Stoi na polskich mapach np. Muenchen abo Monachium?
          Koeln abo Kolonia?

Z niymieckim sie sam niypopisuj bo go niyumjysz za dobrze,
          kozdy roz sie blamujesz, z kozdym zdaniym.

Siegmund
          • Gość: Maciek S Re: Niemiecki Slask IP: *.amdahl.com 21.05.01, 21:31
            Gość portalu: Siegmund napisał(a):

> Gość portalu: mesco napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Maciek S napisał(a):
            > > > Powiem Ci natomiast ze do tej pory w USA mowi sie Danzig a nie Gdansk
            > i na
            > > ofic
            > > > jalnych mapach (w
            > >
            > >
            > > az mi rece drza gdy to pisze. nasz prastry polski Gdansk,jest tak ohydnie
            > > nazywany? nie do pojecia!
            > > Danzig, jak to slysze to az sie rzygac chce.
            > >
            >
            > Hej Gall A., jak sie w inkszym Forum nazywosz!
            >
            > Tyn Gdansk (Hansestadt Danzig) byl tak polski, ze go za pierony
            > niyumieli po piyrwszej wojnie swiatowej do polski podlonczyc.
            > Polski ludnosci to han bylo moze 4-8 procynt.
            > Bele by niymce loslabic, loderwali go lod Vaterlandu i zrobili
            > wolne miasto. WOLNE MIASTO, bo niybylo nic polskigo tam.
            >
            > A co do mapow: A jak stoji na tej mapie Warszawa? Hyba niy po
            > polsku? Stoi na polskich mapach np. Muenchen abo Monachium?
            > Koeln abo Kolonia?
            >
            > Z niymieckim sie sam niypopisuj bo go niyumjysz za dobrze,
            > kozdy roz sie blamujesz, z kozdym zdaniym.
            >
            >
            > Siegmund

Siegmund,

Wydaje mi sie ze to Ty probujesz sie popisac nie znajac dobrze historii. A czy wiesz skad sie wziala
            nazwa Gdansk? Czy wiesz w ktorym wieku powstakla ta osada (jak polska dla Twojej wiadomosci)?

Tu nie chodzi o naplyw ludzi tylko o historyczna nazwe, ktora Gdansk odzyskal po drugiej wojnie
            swiatowej.

Jesli chodzi o "Gall" to nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Poza tym ja nic nie mowilem po
            niemiecku. Cos Ci sie ubzduralo w glowie. Kiedy ostatnio slyszales zebym mowil czy pisal po
            niemiecku?

Lepiej sprawdz czy wszystko w porzadku z Twoja glowa, bo probujesz raczej obrazac a nie masz zadnych
            podstaw zeby nawet zarzucac mi takie rzeczy jak opisujesz.

Na polskich mapach jest po polsku, ale mowimy tu o miascie lezacym w Polsce. Mowimy o tradycyjnych
            nazwach tak samo jak nie mowimy "Deutch" tylko "niemiecki", bo to jezyk polski. Owszem piszemy
            Kolonia ale to wciaz po polsku (i piszemy tak tylko w kraju gdzie mowimy po polsku a nie za granica) i nikt
            nie ma watpliwosci ze chodzi o Koln (czy Koeln jak nie mamy umlaut) i do kogo Kolonia zawsze nalezala.

Natomiast bredzisz, gdyz Gdansk to nie Danzig po angielsku a w USA uzywa sie jezyka angielskiego.

Pozdrawiam
            • Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.148.* 21.05.01, 23:19
              >
              > Wydaje mi sie ze to Ty probujesz sie popisac nie znajac dobrze historii. A czy
              > wiesz skad sie wziala
              > nazwa Gdansk? Czy wiesz w ktorym wieku powstakla ta osada (jak polska dla Twoje
              > j wiadomosci)?
              >
              > Tu nie chodzi o naplyw ludzi tylko o historyczna nazwe, ktora Gdansk odzyskal p
              > o drugiej wojnie
              > swiatowej.
              >
              >
              > Jesli chodzi o "Gall" to nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Poza tym ja nic
              > nie mowilem po
              > niemiecku. Cos Ci sie ubzduralo w glowie. Kiedy ostatnio slyszales zebym mowil
              > czy pisal po
              > niemiecku?
              >
              >
              > Lepiej sprawdz czy wszystko w porzadku z Twoja glowa, bo probujesz raczej obraz
              > ac a nie masz zadnych
              > podstaw zeby nawet zarzucac mi takie rzeczy jak opisujesz.
              >
              >
              > Na polskich mapach jest po polsku, ale mowimy tu o miascie lezacym w Polsce. Mo
              > wimy o tradycyjnych
              > nazwach tak samo jak nie mowimy "Deutch" tylko "niemiecki", bo to jezyk polski.
              > Owszem piszemy
              > Kolonia ale to wciaz po polsku (i piszemy tak tylko w kraju gdzie mowimy po pol
              > sku a nie za granica) i nikt
              > nie ma watpliwosci ze chodzi o Koln (czy Koeln jak nie mamy umlaut) i do kogo K
              > olonia zawsze nalezala.
              >
              >
              > Natomiast bredzisz, gdyz Gdansk to nie Danzig po angielsku a w USA uzywa sie je
              > zyka angielskiego.
              >
              >
              > Pozdrawiam

Czesc Maciek,

moj post byl do Mesca, ktory sie na www.schlesien.de i na
              www.oberschlesien.de jako Gall A. podpisuje. Lon sam juz wiyncyj razy
              z niymieckim wyjyzdzol, ino pszewaznie z bykami, a niby germanistyka
              w niymcach studiuje. A co tukej tyz za pirdoly czasami pisze to
              se mozesz tyz poczytac.

Co do Danzig abo Gdansk, to sie niyspszecom lo slowianskie zalozynie itd.
              Ino ze w ciongu historji, niy pszemocom i niy dopiero kas za prusow,
              to siy stalo coroz bardzij niymiecki miasto. Tak ze po 1. Wojnie Swiatowej
              to han ino kole 4-8 Procynt polokow miyszkalo. Drugi pytanie by bylo,
              czy loniy ino po polsku godali, abo czy loni sie tyz polokami czuli,
              ale tego niydom rady lodpowiedziec. Jak by to po 1. Wojnie Swiatowej
              tak polski miasto bylo, to pojakimu zrobili wolne Miasto a niydolonczyli
              go do polski?

Pomorze itd. to tyz jak sie niymyla ino sto i cosik lot pod wplywym
              Ksiynstwa/Krolestwa Polskigo byli, pod zachodnim trocha wiyncej.

Co do angielskigo, to niywiym tera jak sie Gdansk/Danzig w tym nazywo,
              alle historycznie byl dlozyj chyba Danzig jak Gdansk.

Siegmund

• Gość: Maciek S Re: Niemiecki Slask IP: 129.212.11.* 22.05.01, 19:52
                Gość portalu: Siegmund napisał(a):

> Co do angielskigo, to niywiym tera jak sie Gdansk/Danzig w tym nazywo,
                > alle historycznie byl dlozyj chyba Danzig jak Gdansk.
                >
                >
                > Siegmund
                >

Czesc Siegmund,

Byc moze jak zsumujemy czas dolaczajac ze Polska byla pod rozbiorami i uwiklana
                w wojny to rzeczywiscie Danzig moglo byc dluzej uzywane , ale nie bylbym tego
                pewien. Dodatkowo nie przecze, ze bylo tam prawdopodobnie duzo wiecej Niemcow niz
                Polakow w pewnym okresie. Jednak historycznie Gdansk byl zalozony jako polska
                osada nad morzem wiel wiekow temu i pierwsza tradycyjna nazwa to Gdansk a nie
                Danzig, ktore powstalo w wyniku "przerobek" dziejowych.

Dzisiaj uzywamy tradycyjnej nazwy a nie nazwy z jakiegos okresu burz. Nie oznacza
                to ze Niemcy nie powinni uzywac nazwy Danzig jesli jest wygodniej sie poslgiwac
                ta nazwa. Po angielsku jednak nie wymyslono innej wygodnej nazwy wiec zdaje mi
                sie ze obowiazuje Gdansk a nie Danzig.

Zupelnie tak samo jak my Polacy mowimy Wlochy a inni mowia Italia albo Italy (i
                pewnie nikt nas nie zrozumie). Byc moze powinnismy mowic Italia, ale Wlochy to
                juz nie pamietam skad sie wzielo... pewnie z czasow krolowej Bony.

Pozdrawiam
      • Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 19.05.01, 17:50
        ja sie wkurzylem na bertelsmana ktory wydal w niemczech atlas swiata w ktorym
        warszawa byla warschau a wszystkie slaskie miasta byly po polsku napisane i co
        ty na to?
        • Gość: Anna Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.01, 22:49
          Mnie sie wydaje, ze wy macie cos z glowa.Raz uwazacie sie za Niemcow,raz za
          Polakow a jutro moze za kogos innego!!!!!!
          • Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.146.* 20.05.01, 06:19
            Gość portalu: Anna napisał(a):

> Mnie sie wydaje, ze wy macie cos z glowa.Raz uwazacie sie za Niemcow,raz za
            > Polakow a jutro moze za kogos innego!!!!!!

Loco ci teraz idzie dziolszko, lon sie niy lo ta warszawa wkuzol,
            co by jom losrou, ino loto ze pod polskim wplywym te stare niymiecki
            miasta stoly po polsku chocioz prawdziwe polski miasta jak warszawa,
            stoly han po niymiecku.

Tak samo sie jadna wadzila, ze sie niynazywo (w niymcach) Katowitz ino
            Katowice, ale bezproblymu godala Warschau na Warszawa abo Posen na Poznan.

I jako wtym logika, wtym ino widza dalsze falszowanie historji i tympiynie
            slonzokow.

Siegmund

• Gość: Hans Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.01, 11:53
              > Kim ty jestes?????????????????????????????????????

Polak mauy!!!!!!!!!!!!!
              Jaki znak twoj?
              Orzeu biauy!
              Jak sie nazywosz?
              Hans Müller!!!!
              Kaj ty miyszkosz?
              HINDENBURG!!!!!
              A kaj to je?????
              OBERSCHLESIEN!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Anna Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.01, 12:23
                Hans
                Odwiadz strone www.olesno.de-to jest moje miasto.
                Do wszystkich.
                Mnie sie wydaje,ze jak kazdy bedzie czul sie czlowiekiem to takich konfliktow
                nie bedzie.
                • Gość: Hans Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.01, 13:10
                  Hallo Anna
                  Jo sam te wszystke wpisy pszeczytou i musza pedziec´ze nikere sam by sie
                  musieli lyczyc´ na nogi i to co majom miyndzy nogami bo na gowa to jusz za
                  pozno!!!!!!!!!!!!!

A strone www.olesno.de odwiedza, obiecuja!
                  MfG. Hans
                • Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.145.* 20.05.01, 16:32
                  Gość portalu: Anna napisał(a):

> Hans
                  > Odwiadz strone www.olesno.de-to jest moje miasto.
                  > Do wszystkich.
                  > Mnie sie wydaje,ze jak kazdy bedzie czul sie czlowiekiem to takich konfliktow
                  > nie bedzie.

Piykne miasto, musza pedziec bo zek tam juz w pierony razy byl.

Wsumie mosz recht, ino niych mi sam zodyn niy wcisko, ze jo je polak, bo
                  jo je slonzok. Taki zymie polok, ze w szkole zek zapierona niyszel do
                  zuchow/harcerzy, bo by domie hanba byla takigo pieronskigo biolego orla
                  kas na rynce nosic. Ze polokami na Slonsku to tak jak wtakim slonskim
                  pszislowiu: Jak gorola (niy gorola z podchalo, ino poloka) przez dzwi
                  wygonisz, to przez lokno zas wlezie. Tak zarzarci nom dali ciymnota prubujom
                  pociskac.

Siegmund

• Gość: sebcio Re: Niemiecki Slask IP: *.telia.com 20.05.01, 20:50
                    Jesli nie jestes Polakiem, to dlaczego piszesz (i pewnie mowisz) po polsku. Bo
                    przeciez dialekt, ktorego uzywasz to czesc polszczyzny, z malymi germanizmami
                    typu "recht".
                    Powtarzam raz jeszcze: Bawarczycy to tez Niemcy, ich dialekt rozni sie od
                    Hochdeutsch jeszcze wiecej niz dialekt slaski od polszczyzny np. Warszawiaka.
                    Jesli jestescie Niemcami to uzywajcie niemieckiego, w takim dialekcie jaki
                    chcecie. Nie wmawiajcie jednak nam Polakom, ze istnieje narod slaski.
                    Nie chcecie wybrac opcji Slazak-Polak czy Polak-Slazak, to dolaczcie do Niemcow
                    i czujcie sie jak mniejszosc narodowa, jesli mieszkacie w Polsce. Mieszkajac w
                    Niemczech stancie sie czlonkami narodu niemieckiego podobnie jak Saksonczycy
                    czy Bawarczycy.
                    Ciekawe tylko czy jesli wtedy nie zrezygnujecie z poslugiwania sie slaskim
                    dialektem j. polskiego, to reszta Niemcow przyjmie was do swojej pangermanskiej
                    wspolnoty...
                    • Gość: Hermann Re: Niemiecki Slask IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.01, 21:37
                      Osobnika mowiacego
                      publicznie po niemiecku
                      nalezy zatrzymac

Dokument przechowywany jest w Archiwum Akt Nowych
                      (mikrofilm 2152/ 5. sygn. 295/X - 40. k 26.27). Wojewódzki
                      Komitet PPR Katowice, dnia 2 sierpnia 47 r. Wydzia³ Adm.
                      Samorz¹dowy

Poufne! Do Wszystkich
                      Powiatowych i Miejskich (miast
                      wydziel.) Komitetów PPR na terenie
                      Woj. Œl.-D¹browskiego

Akcja wysiedleñcza niemców wchodzi w koñcow¹ fazê. Masa
                      niemiecka zosta³a zasadniczo roz³adowana - wysiedlona, jednak
                      doœæ powa¿na liczba niemców zakonspirowawszy siê, udaj¹c
                      Polaków, uzyska³a dowody przynale¿noœci do narodowoœci
                      polskiej. Aby tych niemców ujawniæ i wydaliæ z granic Pañstwa
                      Polskiego konieczne jest wspó³dzia³anie ca³ego spo³eczeñstwa
                      z w³adzami administracyjnymi.
                      W celu zlikwidowania resztek zakonspirowanych niemców
                      musimy zmobilizowaæ aktywistów partyjnych i przyst¹piæ z nimi
                      do natychmiastowego dzia³ania wed³ug nastêpuj¹cych
                      wytycznych:
                      1/ Pos³ugiwanie siê jêzykiem niemieckim, poza jak¹œ wyj¹tkowo
                      usprawiedliwion¹ potrzeb¹, musi byæ uwa¿ane za jeden z
                      dowodów niemieckiej przynale¿noœci narodowej.
                      Nie chcemy likwidowaæ jêzyka niemieckiego przez stosowanie
                      kar, poniewa¿ w konsekwencji zepchnêlibyœmy niemczyznê do
                      g³êbszej konspiracji.
                      Musimy natomiast ustaliæ i uj¹æ w ewidencjê jednostki
                      pos³uguj¹ce siê publicznie lub prywatnie jêzykiem niemieckim, i
                      jako niemców wyeliminowaæ ze spo³eczeñstwa polskiego - to
                      jest wydaliæ z granic Rzeczpospolitej.
                      2/ Jednostki, które b¹dŸ to jako niemcy przyje¿d¿aj¹cy do Polski
                      na prawach polskich repatriantów b¹dŸ te¿ jako wysiedleni w
                      latach 1945-1946 przez wprowadzenie w blad polskich Misji
                      Repatriacyjnych przenikneli do kraju i
                      niemców ukrywaj¹cych siê przed wysiedleniem nale¿y z
                      obowi¹zku obywatelskiego ujawniæ.
                      3/ Nale¿y tak¿e ujawniæ osoby darz¹ce wspó³czuciem
                      niemieckich jeñców wojennych i udzielaj¹ce im opieki i pomocy
                      materialnej. Szczególnie nale¿y siê zaj¹æ osobami, które
                      umo¿liwiaj¹ wzglêdnie u³atwiaj¹ jeñcom ucieczkê.
                      4/ Nale¿y zainteresowaæ siê objawami sympatii dla niemców i
                      duchem rodzin i jednostek pozostaj¹cych pod wp³ywem
                      niemieckiego podziemia. Sympatia ta wyra¿a siê u¿ywaniem
                      jêzyka niemieckiego, czytaniem ksi¹¿ek niemieckich w
                      miejscach publicznych, pielêgnowaniem grobów niemieckich
                      ¿o³nierzy, zachowaniem napisów niemieckich w mieszkaniach
                      prywatnych, na obrazach, makatkach, ozdóbkach, naczyniach
                      kuchennych itp.
                      Przykrym jest tak¿e fakt, ¿e polskie rodziny toleruj¹ niemieckie
                      napisy na nagrobkach cmentarnych swoich bliskich zmar³ych.
                      Faktycznie mymy do czynienia ze szcz¹tkami niemczyzny i
                      one w³aœnie kompromituj¹ nas i œwiadcz¹ o niezrozumia³ej a
                      szkodliwej biernoœci naszego spo³eczeñstwa.
                      W wypadku wy¿ej przedstawionych ka¿dy obywatel ma nie
                      tylko prawo, ale przede wszystkim obowi¹zek
                      natychmiastowego reagowania. Osobnika mówi¹cego w miejscu
                      publicznym po niemiecku nale¿y z obowi¹zku zatrzymaæ i
                      odprowadziæ do najbli¿szego posterunku MO lub UB lub w³adz
                      administracji ogólnej (starostwa. Zarz¹dy Miejskie).
                      W stosunku do przejawów okreœlonych w pkc. 4 nale¿y
                      rozwin¹æ akcjê uœwiadamiaj¹c¹, z wyraŸnym podkreœleniem, ¿e
                      tego rodzaju postêpowanie, wzglêdnie zachowanie siê uw³acza
                      godnoœci Polaka.
                      Ca³oœæ akcji nale¿y tak zorganizowaæ, aby bez rozg³osu, bez
                      masowych zebrañ i echa na ³amach prasy, osi¹gn¹æ najwiêksze
                      efekty.
                      Wiadomoœæ jednak o tej akcji winna dotrzeæ przez aktywnych
                      cz³onków organizacji, spo³ecznych, zawodowych, rad
                      zak³adowych itd. do ka¿dego domu polskiego i do ka¿dego
                      obywatela.
                      W sprawie tej MO i UB i w³adze administracji ogólnej otrzyma³y
                      specjalne zarz¹dzenia i instrukcje.
                      W akcji tej jest powa¿ny wysi³ek ca³ego spo³eczeñstwa, a
                      szczególnie naszej Partii, która jest parti¹ przoduj¹c¹ i
                      przewodniczy we wszystkich pracach spo³ecznych. KW PPR
                      jest przekonany, ¿e cel przez cz³onków naszej Partii zostanie w
                      100% zrealizowany, dla dobra naszej Ojczyzny. Ka¿dy aktywny
                      PPR-owiec musi byæ kontrolerem w tej akcji - przy Powiatowych
                      Komitetach PPR nale¿y powo³aæ do ¿ycia Komisje, które bêd¹
                      odpowiedzialne za wykonanie powy¿szego zadania.
                      W terminie do dnia 30 wrzeœnia br. nale¿y nam przes³aæ
                      szczegó³owe informacje o odbytych poufnych zebraniach z
                      podpisem projektowanych metod dzia³ania.
                      l. Sekretarzy Powiatowych Komitetów czyniê odpowiedzialnymi
                      za wykonanie wy¿ej podanego obowi¹zku.
                      Niechaj has³o nasze: Nie oddamy ani jednej duszy polskiej i nie
                      pozostawimy ani jednego niemca w Polsce, bêdzie przewodni¹
                      wytyczn¹ w tej pracy.
                      Niechaj zlikwidowanie resztek niemczyzny bêdzie
                      ukoronowaniem dzie³a powstañca œl¹skiego, bêdzie satysfakcj¹
                      dla wszystkich Polaków, którzy za polskoœæ Œl¹ska cierpieli,
                      walczyli i umierali.

I. Sekretarz KW PPR /-/ Ochab

Personen, die öffentlich deutsch sprechen, müssen

festgenommen werden

Woiwodschaftskomitee

der polnischen.-Arbeiter-Partei („PPK") Kattowitz, den 2. August 1947.
                      Abteilung-Selbstverwaltung

Streng vertraulich.

An

alle Kreis und Stadt-Komitees der PAP (PPR)

im Gebiet der Woiwodschaft Schlesien -Dombrowa.
                      Die Aussiedlungsaktion für Deutsche tritt in ihre Endphase. Die deutsche Masse
                      wurde grundsätzlich entladen - ausgesiedelt, doch hat sich eine ziemlich
                      ansehnliche Zahl von Deutschen getarnt und sich als Polen ausgegeben, wodurch
                      sie Belege ihrer polnischen Volkszugehörigkeit erlangten. Um diese Deutschen zu
                      entlarven und sie aus den Grenzen des polnischen Staates auszuweisen, ist eine
                      enge Zusammenarbeit der gesamten Bevölkerung mit den Verwaltungsbehörden
                      unerläßlich.
                      Um die Reste dieser geheimen Deutschen zu liquidieren, müssen wir die Partei-
                      Aktivisten mobilisieren und zusammen mit ihnen sofortige Aktionen nach
                      folgenden Richtlinien angehen:
                      l. Sich der deutschen Sprache, außer in einem notwendigen Ausnahmefall, zu
                      bedienen, muß als Beweis der deutschen Volkszugehörigkeit angesehen werden.
                      Wir wollen die deutsche Sprache nicht durch Anwendung von Strafen liquidieren,
                      weil wir damit in der Konsequenz, das Deutsche in eine tiefere konspirative
                      Tätigkeit drängen würden.
                      Statt dessen, müssen wir feststellen und in Listen die Personen erfassen, die
                      sich öffentlich oder privat der deutschen Sprache bedienen und diese, als
                      Deutsche, aus der polnischen Gesellschaft ausschließen, das heißt, sie aus den
                      Grenzen des polnischen Staatsgebietes ausweisen.
                      2. Es gehört zur Bürgerpflicht, Personen, die als Deutsche vom polnischen
                      Repatriierungsrecht Gebrauch machten und nach Polen einwanderten, oder auch
                      während der Jahre 1945-46 aussiedelten, die polnischen Repatriierungsmissionen
                      irreführten und auf diese Art nach Polen eindrangen, wie auch Deutsche, die
                      sich vor der Aussiedlung v
                      • Gość: Hermann Re: Niemiecki Slask IP: 217.4.109.* 20.05.01, 21:41
                        Personen, die öffentlich deutsch sprechen, müssen

festgenommen werden

Woiwodschaftskomitee

der polnischen.-Arbeiter-Partei („PPK") Kattowitz, den 2. August 1947.
                        Abteilung-Selbstverwaltung

Streng vertraulich.

An

alle Kreis und Stadt-Komitees der PAP (PPR)

im Gebiet der Woiwodschaft Schlesien -Dombrowa.

Die Aussiedlungsaktion für Deutsche tritt in ihre Endphase. Die deutsche Masse
                        wurde grundsätzlich entladen - ausgesiedelt, doch hat sich eine ziemlich
                        ansehnliche Zahl von Deutschen getarnt und sich als Polen ausgegeben, wodurch
                        sie Belege ihrer polnischen Volkszugehörigkeit erlangten. Um diese Deutschen zu
                        entlarven und sie aus den Grenzen des polnischen Staates auszuweisen, ist eine
                        enge Zusammenarbeit der gesamten Bevölkerung mit den Verwaltungsbehörden
                        unerläßlich.

Um die Reste dieser geheimen Deutschen zu liquidieren, müssen wir die Partei-
                        Aktivisten mobilisieren und zusammen mit ihnen sofortige Aktionen nach
                        folgenden Richtlinien angehen:

l. Sich der deutschen Sprache, außer in einem notwendigen Ausnahmefall, zu
                        bedienen, muß als Beweis der deutschen Volkszugehörigkeit angesehen werden.

Wir wollen die deutsche Sprache nicht durch Anwendung von Strafen liquidieren,
                        weil wir damit in der Konsequenz, das Deutsche in eine tiefere konspirative
                        Tätigkeit drängen würden.

Statt dessen, müssen wir feststellen und in Listen die Personen erfassen, die
                        sich öffentlich oder privat der deutschen Sprache bedienen und diese, als
                        Deutsche, aus der polnischen Gesellschaft ausschließen, das heißt, sie aus den
                        Grenzen des polnischen Staatsgebietes ausweisen.

2. Es gehört zur Bürgerpflicht, Personen, die als Deutsche vom polnischen
                        Repatriierungsrecht Gebrauch machten und nach Polen einwanderten, oder auch
                        während der Jahre 1945-46 aussiedelten, die polnischen Repatriierungsmissionen
                        irreführten und auf diese Art nach Polen eindrangen, wie auch Deutsche, die
                        sich vor der Aussiedlung versteckten, den Behörden zu melden.

3. Auch gehört es sich, Personen zu melden, die deutschen Kriegsgefangenen
                        gegenüber Mitleid bezeigen, ihnen Fürsorge oder auch materielle Hilfe zukommen
                        lassen. Insbesondere sollte man sich mit den Personen befassen, die Gefangenen
                        die Flucht ermöglichen oder Fluchthilfe leisten.

4. Man sollte sich auch für den Geist der Familien und Personen interessieren,
                        die den Deutschen gegenüber Sympathie bezeigen und unter dem Einfluß der
                        deutschen Untergrundbewegung stehen. Diese Sympathie kommt zum Ausdruck: im
                        Gebrauch der deutschen Sprache, im Lesen deutscher Bücher an öffentlichen
                        Orten, der Pflege deutscher Soldatengräber, der Wahrung deutscher Aufschriften
                        in privaten Wohnungen, auf Bildern, Wandbehängen, Verzierungen, Küchengeschirr
                        und ähnlichem. Peinlich ist ebenfalls die Tatsache, daß polnische Familien
                        deutsche Grabaufschriften auf den Grabsteinen ihrer nahen Toten dulden.
                        Tatsächlich haben wir es hier mit Überresten des Deutschtums zu tun, gerade
                        diese stellen uns bloß und zeugen von der Verständnislosigkeit und schädlichen
                        Teilnahmslosigkeit unseres Volkes.

In oben angeführten Fällen, hat jeder Bürger nicht nur das Recht, sondern vor
                        allem die Pflicht, unverzüglich zu reagieren. Ein, an öffentlichem Ort
                        deutschsprechendes Einzelwesen, ist pflichtmäßig festzunehmen und der
                        nächstliegenden Volkspolizeiwache (posterunek MO oder ÜB) oder allgemeinen
                        Behörden des Staatsapparates zuzuführen (Starosteien, Stadtverwaltungen).

Im Verhalten gegenüber den, in Punkt 4 beschriebenen Anzeichen, ist eine
                        Aufklärungsaktion zu entwickeln, mit deutlichem Unterstreichen, daß diese Art
                        von Auftreten, beziehungsweise Benehmen, der Würde eines Polen Abbruch tut.

Im Ganzen ist die Aktion so durchzuführen, daß ohne viel Aufhebens, ohne
                        Massenversammlungen und Presseecho, höchste Effekte erzielt werden.

Jedoch die Nachricht über diese Aktion, sollte über aktive Mitglieder der
                        Gesellschafts - und Berufsorganisationen, Betriebsräte usw. in jedes polnische
                        Haus und zu jedem Bürger gelangen.

In dieser Angelegenheit erhielten MO und UB und die allgemeinen Behörden des
                        Staatsapparates, spezielle Verordnungen und Instruktionen.

In dieser Aktion ist ein beträchtlicher Kraftaufwand der gesamten Gesellschaft
                        enthalten, insbesondere unserer Partei, die eine Spitzenpartei - und Führend in
                        allen Gemeinschaftsarbeiten ist. Das Woiwodschaftskomitee der Polnischen
                        Arbeiterpartei (KW PPR) ist überzeugt, daß die Mitglieder unserer Partei dieses
                        Ziel hundertprozentig realisieren, für das Wohl unseres Vaterlandes. Jeder
                        aktive Parteigenosse muß in dieser Aktion Kontrolleur sein - bei den
                        Kreiskomitees der PPR sind Kommissionen ins Leben zu rufen, die für die
                        Durchführung obiger Aufgabe verantwortlich sind.

In der Zeit bis zum 30. September dJ. sind uns ausführliche Informationen zu
                        übermitteln über durchgeführte streng vertrauliche Versammlungen mit der
                        Beschreibung der projektierten Handlungsmethoden.

Für die Ausführung oben genannter Aufgabe, mache ich die Ersten Sekretäre der
                        Kreiskomitees verantwortlich.

Unsere Parole: Wir geben nicht eine einzige polnische Seele ab und lassen nicht
                        einen Deutschen in Polen, soll uns führende Leitlinie bei dieser Arbeit sein.

Möge die Beseitigung der Reste des Deutschtums, die Krönung der Tat des
                        Schlesischen Aufständischen sein, sowie Genugtuung für alle Polen, die für das
                        Polentum Schlesiens litten, kämpften und starben.

Erster Sekretär des KW PPR /-/ Ochab

• Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.147.* 21.05.01, 00:20
                      Gość portalu: sebcio napisał(a):

> Jesli nie jestes Polakiem, to dlaczego piszesz (i pewnie mowisz) po polsku. Bo
                      > przeciez dialekt, ktorego uzywasz to czesc polszczyzny, z malymi germanizmami
                      > typu "recht".
                      > Powtarzam raz jeszcze: Bawarczycy to tez Niemcy, ich dialekt rozni sie od
                      > Hochdeutsch jeszcze wiecej niz dialekt slaski od polszczyzny np. Warszawiaka.
                      > Jesli jestescie Niemcami to uzywajcie niemieckiego, w takim dialekcie jaki
                      > chcecie. Nie wmawiajcie jednak nam Polakom, ze istnieje narod slaski.
                      > Nie chcecie wybrac opcji Slazak-Polak czy Polak-Slazak, to dolaczcie do Niemcow
                      >
                      > i czujcie sie jak mniejszosc narodowa, jesli mieszkacie w Polsce. Mieszkajac w
                      > Niemczech stancie sie czlonkami narodu niemieckiego podobnie jak Saksonczycy
                      > czy Bawarczycy.
                      > Ciekawe tylko czy jesli wtedy nie zrezygnujecie z poslugiwania sie slaskim
                      > dialektem j. polskiego, to reszta Niemcow przyjmie was do swojej pangermanskiej
                      >
                      > wspolnoty...

Suchej ino karlusie w negatywnym znaczyniu,

po piyrwsze te skryflane to ani 1/8 naszej godki niy pokazuje, bo niywiym jak
                      na slonsku niymiyszkosz, wielas by zrozumiol, jak by my se richtig pogodali.
                      Tukej sie dzwienku tej godki niydo wydac, a sie wetna, ze to inaczyj czytosz
                      jak my. Tych polskich e, a, to np. wogule nima.

A powiydz mi pjeronie jedyn, pojakimu my sie polokami niy czujymy (loprucz
                      poru spolonisowanych), bo nom sie tak ubsdurauo abo co?
                      A namysl ci niypszidzie, ze my nimi nigdy niybyli, lobejrzi se historia,
                      bez te 122 Lata co polsko Tysionc lot tymu te ziymie na krotko podbila,
                      to sie tu znos zodne poloki niy porobily.

A jak godomy lo Slonzokach, to Jeszcze byly milliony, co wogule po polsku
                      abo po naszymu niygodali. Po wojnie to sam te pieronski UB i tak dali
                      ino 16 prozynt Ludzi lostawili. Umje wdoma godali po niymiecku, na drodze
                      po naszymu a w sklepach to i jak Katowice itd. Poloki ukradli (1922-1939),
                      to wszyndzie po niymiecku sie godalo.

Pszesto ze niymiecki byl u nos zakozany i korany, to ino Oma z Opom se
                      miyndzy sobom roz za kiedy po niymiecku szprechowali.

Co mi sam pieronje gupi prubujesz cos wmawiac, co wogule nimosz
                      zielonego pojyncia lo slonsku i slonzokach?

Siegmund

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 21.05.01, 06:53
                        pra Siegmund teros to se "rodakow" znodli !
                    • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 21.05.01, 06:48

> Jesli nie jestes Polakiem, to dlaczego piszesz (i pewnie mowisz) po polsku. Bo
                      > typu "recht".
                      > Nie chcecie wybrac opcji Slazak-Polak czy Polak-Slazak, to dolaczcie do Niemcow
                      >
                      > i czujcie sie jak mniejszosc narodowa, jesli mieszkacie w Polsce. Mieszkajac w
                      > czy Bawarczycy.
                      > dialektem j. polskiego, to reszta Niemcow przyjmie was do swojej pangermanskiej
                      >
                      > wspolnoty...
                      a o szwajcarach ty slyszal, o alzatczykach, o sorbach w saksonii itd., chyba
                      nieeeee

• Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: 193.194.145.* 21.05.01, 07:40
                      ales sie nagodol chopie...za kim my sie lopowiedzieli wszyscy dobrze wiedzon
                      (we 1921 roku)...wyscie nos (czynsc lod nos) silom wziyni, to ja´k zescie som
                      taki swiatowy narod loddejcie nos tero bez sily niymcom.
                    • Gość: Siegmund Re: Niemiecki Slask IP: 212.197.148.* 21.05.01, 14:26

> typu "recht".
                      >
                      > czy Bawarczycy.
                      >
                      > wspolnoty...

Znosz te pszislowie:
                      "Gott verläßt den Schlesier nicht, auch wenn er etwas polnisch spricht!"

"Bog Slonzoka niylopusci, nawet jak lot trocha po polsku godo!"

Jedno drugi wykluczo, Polok nimoze byc slonzokiym i nalopy.

Wiysz jo sam mom tako fajno ksiozka, co wni stoi ze slonski lod
                      polskigo sie tak ruzni jak Holynderski abo Plattdeutsch lod Hochdeutsch.

I tysz han stoiji jedna z psziczyn slonki tragedi z 1921, to ze te
                      gupteloki zaczyli goroli na roboty brac. Kas we familokach te dziady
                      miyszkaly i pomalu konspiratia pszeciw Slonzokom i Slonsku robili.
                      Pszi nich tyz tyn wielki Polak byl co go poloki w 1939 w herescie
                      wykonczyli, jak sie skapnol co napochol - Korfanty.

Co do godki, to zek tysz juz kas sam pisol, ze te skryflane tej
                      godki niy pokazuje za fest.

Siegmund

P.S. : A loto jak my som pszez niymcow pszijynci to sie boroku niyboj.

• Gość: sebcio Re: Niemiecki Slask IP: *.telia.com 21.05.01, 18:35
                        Wlasnie o to mniej wiecej mi chodzi. Dialekt slaski jezyka polskiego rozni sie
                        od literackiej polszczyzny podobnie jak Plattdeutsch z polnocy Niemiec od
                        literackiego, uzywanego powszechnie w mediach Hochdeutsch. Przy czym wszyscy
                        zaliczaja sie do Niemcow...
                        Skoro tak bardzo nie chcecie nalezec do narodu polskiego to przestancie uzywac
                        dialektu slaskiego i przejdzcie na czysty niemiecki lub dowolny jego dialekt,
                        jaki chcecie do wyboru.
                        Za komuny w Polsce robiono rozne bledy w polityce wzgledem mniejszosci
                        narodowych. Mniejszosc niemiecka nie jest tutaj wyjatkiem, choc ze wzgledu na
                        zaszlosci wojenne i wspoludzial Niemcow - przedwojennych obywateli polskich - w
                        eksterminacji narodu polskiego podczas wojny, jej sytuacja byla trudniejsza. Z
                        drugiej strony inne kraje rzadzone przez komunistow tez nie respektowaly w
                        pelni praw mniejszosci, mam tu na mysli sytuacje np. Wegrow w b.
                        Czechoslowacji, albo Polakow w b. ZSRR. Teraz mniejszosc niemiecka zyjaca w
                        Polsce ma pelne prawa, tylko nie wmawiajcie mi prosze, ze istnieje jakis narod
                        slaski. Zapiszcie sie do Niemcow i przestancie mowic slaskim dialektem, bo to
                        chyba glupio, gdy zdeklarowani Niemcy mowia po polsku...
                        • Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: *.stg.tli.de 21.05.01, 21:36
                          to wedlug ciebie szwajcar jest niemcem?
                          a ukrainiec rosjaninem?
                          a co powiesz o Sorbach z Budziszyna, ze to marsjanie?
                          jak juz fakty to ale takie madrzejsze a nie tylko PRL-owskie.
                          • Gość: sebcio Re: Niemiecki Slask IP: *.telia.com 21.05.01, 22:48
                            Szwajcarzy to szczegolny przypadek - chyba jedyny mi znany - tego samego
                            narodu, ale uzywajacego czterech jezykow.
                            Nie chce sie tutaj nad nimi rozwodzic, natomiast Luzyczanie to rzeczywiscie
                            prastara grupa etniczna mowiaca pieknymi jezykami (dolno- i gornoluzyckim) z
                            duzym podobienstwem do czeskiego i polskiego. Niestety twoi rodacy Niemcy przez
                            wieki silnie germanizowali Luzyczan i ich kultura jest obecnie na wymarciu.
                            Luzyczanie nigdy nie stanowili narodu w nowoczesnym tego pojecia rozumieniu,
                            nigdy nie mieli wlasnego panstwa (co prawda Kurdowie tez nie mieli, ale jest
                            ich znacznie wiecej i poddanie ich turkizacji okazalo sie znacznie mniej
                            efektywne niz germanizacja slabych, nielicznych slowianskich Luzyczan) i juz
                            chyba nigdy nie bedzie im to dane. Wam Niemcom to nie grozi. Macie juz wlasne
                            panstwo w postaci RFN, a w Polsce mozecie korzystac z oficjalnego statusu
                            mniejszosci niemieckiej. Tylko nie wkurzajcie mnie prosze bredniami o "narodzie
                            slaskim". Wstydzicie sie polskich korzeni i nie po drodze wam z nami Polakami,
                            prosze bardzo czujcie sie Niemcami.
                            PS. Znowu wszystko zrozumialem z waszych wypowiedzi. Mimo, ze slabo znam
                            niemiecki jakos latwo, bez pomocy slownika (slowa Oma i Opa pamietam ze szkoly)
                            czytalem to co napisaliscie. A moze, o zgrozo, wy Niemcy ze Slaska wcale nie
                            mowicie po niemiecku tylko jednak po polsku...

• Gość: andy Re: Niemiecki Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 22.05.01, 12:16
                              niy niy po slonsku, wstydza sie miec tak som korzyn jak ty )))-:,
                              czymu ty w swoi zarozumialosci niy powiysz a pie..... tyn Slonsk,
                              niych sie Slonzoki na niym zrobiom referyndum kym loni som i u kogo chcom byc?
                              dopiero wtedy by byla demokracja. a nie co sebcio powie tak ma byc.
                • Gość: ober Re: Niemiecki Slask IP: *.arcor-ip.net 20.05.01, 23:04