Dodaj do ulubionych

Dla oderwania

01.03.22, 21:41
Zwariować można od tych wątków o wojnie. Więc ja z innej beczki. Takie pytanie: jak urządziłybyście ścianę między lodówką a kuchenką? Ściany w salonie czarne, podłoga ciemne drewno, biała sofa i fotele oraz dywan. Fronty wenge.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:43
      dokładniejsze
    • geez_louise Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:44
      Czworaki dla służby urządzasz? Sorry, ale ten projekt do Ciebie niepodobny, to wstyd w tych okolicznościach rzucać nam taki ochłap.
    • pepsi.only Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:45
      Przede wszystkim lodówkę dałabym w miejsce zlewu, zlew przesunęłabym na ścianę obok, tu gdzie kuchenka, kuchenka 60cm dalej, i ogólnie ciąg kuchenny pociągnęłabym do końca tej ściany. A okno w tym miejscu byłoby FIX.
      • pepsi.only Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:47
        Bo rozumiem, że to domek projektowany dopiero?- jeśli tak, to okno bym zlikwidowała. Nie rozumiem idei tego okna w tym miejscu.
        • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:48
          To mieszkanie. Zapomnij o zmianie tego typu.
          • pepsi.only Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:51
            Szkoda .
            Ale tak, czy siak- rozmieszczenie lodówka- przy wejściu, cała ta ściana może być w zabudowie,
            potem na drugiej ścianie zlew, potem kuchenka.
            • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:55
              Sęk w tym że lodówka ma być taka https://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFg4NTg=/z/dIcAAOSwT69iFPw1/$_59.JPG
            • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:57
              A po drugie na tej ścianie są kanały. Nie wiem czy da się zabudować...
            • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:57
              Też bym zamieniła lodówkę ze zlewem, w sensie lodówka tam gdzie zlew, na tej samej ścianie słupek z piekarnikiem i mikrofalą, a na tej ścianie gdzie lodówka dała zlew i kuchenkę. W ogóle pociągnęłabym kuchnię do końca tej ściany. Jeśli to zwykle okno, to blat roboczy spokojnie zmieści się pod nim przecież.
            • hanusinamama Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:57
              Zgadzam się. Zazwyczaj w takich projektach rozkład kuchni jest do dupy.
              Ja kupowałam gotowy projekt domu...ale byłam w juz wybudowanym z takiego projektu i wiedziałam, zeby kuchnie przemeblować radykalnie.
      • mama_duzych_dzieci Re: Dla oderwania 02.03.22, 08:18
        na końcu ssą drzwi balkonowe
    • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:52
      Powiesiłabym szafki wiszące 🤷‍♀️
      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:58
        Na gołe, betonowe ściany?
        • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:11
          Zwykle ściany w mieszkaniu są przynajmniej otynkowane. Nie bardzo wiem, co miałabym jeszcze robić na ścianach, które docelowo nają być zasłonięte szafami? 🤷‍♀️U siebie w kuchni pomiędzy dolnymi i górnymi szafkami mam taki sam kamień, jak na blacie. Nie wiem jak jeszcze inaczej miałabym „urządzać” ścianę z szafkami kuchennymi.
          • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:13
            kafelki? A szafki są do wysokości 1,2 m?
            • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:20
              Nie kafelki tylko ten sam kamień, z którego jest blat. Oczywiście nie aż tak gruby.
              • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:59
                Bardzo ładny ten kamień
                • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 23:03
                  Dziękuję. Jest też bardzo praktyczny, bo mamy dużo wapienia w wodzie i na tym kamieniu praktycznie w ogóle nie widać białych plam czy zacieków, więc nie muszę polerować po każdej kropelce wody.
    • milupaa Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:52
      Koszmar jakiś 🙂 wszystkie ściany czarne? Ciemna podłoga? To ma być dom pogrzebowy? Wenge lata temu wyszło z mody poza tym proekologicznie ogranicza się egzotyki, nawet ciężko kupić.
      • la_felicja Re: Dla oderwania 01.03.22, 21:58
        Do domu pogrzebowego proponowałabym większą lodówkę.
        • milupaa Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:00
          O właśnie 👍😀
        • geez_louise Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:00
          W domu pogrzebowym musi być pokój do bukietów…
          • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:15
            Bukieciarnia na zawsze w naszych serduszkach 🧡
            • kira02 Re: Dla oderwania 05.03.22, 14:07
              W koncu puzzle wskoczyły na swoje miejsce 🤓
      • bei Re: Dla oderwania 02.03.22, 08:09
        Wróciło! Wenge to nowy czarny, a beż to nowy szary.
        • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 02.03.22, 10:09
          bei napisała:

> Wróciło! Wenge to nowy czarny, a beż to nowy szary.

Najgorsze możliwe połączenie 😫
    • beneficia Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:01
      Czy Ty widziałeś kiedykolwiek na żywo w mieszkaniu czarne ściany?
      Ja widziałam raptem ciemnoczekoladowe, wrażenie wejścia do knajpy o 3 nad ranem.
      Nie idź tą drogą.
      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:07
        Ale tam poza tym wszystkie meble będą białe. Czyli będzie ostry kontrast.
        • milupaa Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:09
          Nie pomoże. Zrób odwrotnie.
        • arthwen Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:19
          Wenge będziesz na biało przemalowywał?
        • saszanasza Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:33
          tanebo001 napisał:

> Ale tam poza tym wszystkie meble będą białe. Czyli będzie ostry kontrast.

Nie idź tą drogą. Pomaluj tylko 1 ścianę na czarno. Podłoga venge to koszmar użytkowy, widać na niej cały kurz.
          Jeśli już zdecydowałabym się na wszystkie czarne ściany, to podloga i meble białe.
          • kira02 Re: Dla oderwania 05.03.22, 14:13
            I bedzie jak w jakims psychodelicznym śnie. Podłoga jasne drewno. Ściana jedna moze byc czarna, ale musisz to umiejętnie skontrować jasnymi meblami. Mozna dac tez czarne elementy (np uchwyty). Nie idź w stronę wszystkich ścian czarnych i ciemnej podłogi, bedzie efekt nory.
    • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:03
      Wszystkie ściany czarne? W całym salonie? I ciemną podłoga i ciemne fronty?
      Nie wierzę
      Ciąg w kuchni jest źle ustawiony. Najpierw lodówka, potem zlew i na końcu kuchenka. Tak powinno być. Lodówkę postawiłbym tam gdzie zlew, na początku tej krótszej ściany. Blat dociagnelabym do samego okna (na jakiej wysokości jest okno?).
      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:08
        Zauważ że tej ściany nie da się zabudować bo są ciągi wentylacyjne.
        • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:14
          Da się zabudować ciąg wentylacyjny, tylko trzeba pomyśleć. U mnie na kratce zawisła szafka, szafki mam w kuchni do sufitu na dwóch ścianach, w szafce jest kolanko z takiej plastikowej rury i wywiercony w boku szafki otwór z kratką. To jest szafka obok okapu więc nie przeszkadza kratka, nawet jej zbytnio nie widać. Wszystko działa, jest super zrobione, szczelne, ciąg jest.
          • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:19
            Tu byłoby ciężko bo musiałyby wychodzić na froncie. Albo z jednego boku - też bardzo widoczne.
            • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:21
              Jakby była z boku, to nikt by nie zauważył. Wychodziłaby na korytarz. Zrób białe szafki, nie wenge. Przynajmniej górne. W białych szafkach nie będzie widać białej kratki.
              • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:25
                Górne mają być szklane fronty ze szkłem mlecznym.
                • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:28
                  tanebo001 napisał:

> Górne mają być szklane fronty ze szkłem mlecznym.
                  No i? Co to ma do rzeczy? Białe też mogą być ze szklanymi frontami ze szkłem mlecznym. Masz zamówione już te meble kuchenne? Nie da się zmienić?
                  • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:31
                    Da się zmienić
                    • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:33
                      To zmień. Wenge to jest moda z zeszłej epoki.
                      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:36
                        A jakie są modne z drewnianych?
                        • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:40
                          Poprzeglądaj sobie homebooka może coś ci wpadnie w oko.
                        • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:42
                          Lepsze byłoby jasne drewno jeśli już musi być drewno (drewnopodobne)
                          • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:43
                            Zasadniczo to od wenge wszystko będzie lepsze 🙄
                    • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:38
                      tanebo001 napisał:

> Da się zmienić
                      To rozważ zmianę. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale wenge jest po prostu brzydkie i niemodne. Nie rób wszystkich ścian czarnych. Jeśli już chcesz ciemne to daj chociaż jedną, nie wiem - może w ciemnej zieleni? No i ciemną podłoga, to koszmar. Każdy pyłek, włos, cokolwiek widać, trzeba sprzątać minimum raz dziennie, najlepiej na mokro. Ja akurat lubię ciemne podłogi w sensie, że mi się podobają, ale miałam raz i nigdy więcej.
                • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:32
                  Rurę w szafce można zabudować. U mnie tak właśnie było. Szafka miała trzy półki i ostatnie „piętro” było po prostu płytsze. Nie było widać żadnych rur. Drzwiczki były co prawda z płyty, ale spokojnie mogłyby być nawet z przezroczystego szkła, bo wyglądało to po prostu jak wnętrze szafki.
          • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:24
            W jednym mieszkaniu też tak miałam. Taka rura szła w środku przez dwie szafki.
            • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:26
              No właśnie! Ja mam w jednej. Inaczej się nie dało, bo szafki musiały by nie być do sufitu.
            • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:34
              Też mam taką rurę w blokach to raczej standard niż coś nietypowego, że rura biegnie z dupy.
    • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:15
      Bardzo fajne mieszkanie, ale czarnym ścianom mówię stanowcze nie. Ewentualnie nad kanapą jedna ściana ciemniejsza (ale nie czarna tylko na przykład szara) lub jakiś akcent z kamienia. Fronty wenge to też zły pomysł po pierwsze niemodne po drugie zupełnie nie będą pasować do tej wyczesanej lodówki po trzecie same w sobie są meh.
      Może lepiej fronty czarny lakier a ściany białe? Wiem upierdliwe w sprzątaniu ale coś za coś.
      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:25
        No nie. Białe jest sterylne. Jak dasz białe ściany z czarnymi meblami to masz sterylny pokój z brzydkimi meblami. Wiem że czarne jest kontrowersyjne ale widziałem już taką aranżację i działała. Trzeba dużo białego i dużo drobiazgów.
        • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:28
          Bzdury gadasz. Widziałam dom urządzony tak, że wszystkie ściany białe, a podłogi, okna, drzwi oraz meble w salonie z bardzo ciemnego, niemal czarnego drewna, nie znam się, więc nie wiem, co to za drewno było, ale wyglądało pięknie.
        • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:32
          Ja naprawdę lubię ciemne kolory, sama mam jedną czarną ścianę (a raczej ściankę) ale wszystkie ściany to zdecydowanie too much. Weź sobie wygoogluj mieszkanie Blanki Lipińskiej. Laska wybuliła kupę kasy a ma design jak w bunkrze.
    • triismegistos Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:16
      Nie sądziłam że w dzisiejszych czasach ktoś jeszcze decyduje się na wenge.
    • trampki_w_kwiatki Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:35
      To w Tychach też już są takie drogie mieszkania?
      Jezusie.
      • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:38
        Najlepsze miasto na śląsku.
    • tanebo001 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:42
      Żadna nie odniosła się do mojego pytania...
      • zwyczajnamatka Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:43
        Bo jeżeli nie zmienisz ustawienia mebli kuchennych i kolejności sprzętów, to projektowanie ściany nie ma sensu
      • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:44
        Niewdzięczny 😓
      • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 22:47
        Jak to żadna, przecież ci napisałam, że powiesiłabym szafki, a pomiędzy górne i dolne dała ten sam kamień, co na blacie.
    • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 01.03.22, 23:04
      Tanebo w twoim przypadku bardzo mocnym akcentem będzie ta lodówka i ja bym się starała dobrać aranżację pod nią tak, żeby to miało ręce i nogi.
      Mnie się na przykład coś takiego wpadło w oko - retro i industrial:
      • eliszka25 Re: Dla oderwania 01.03.22, 23:10
        O, te aranżacja bardzo fajne! Teraz zobaczyłam tę lodówkę tanebo i w takim układzie, jak on to opisuje, to ona tam pasuje jak kwiatek do kożucha.
        • tanebo001 Re: Dla oderwania 02.03.22, 00:02
          Rozumiem że pasowałaby do kuchni industrialnej. Tylko że takie kuchnie są strasznie oklepane - cegła na ścianach i czarny metal. Poszedł bym raczej w minimalizm z elementami industrialnymi - na przykład takie lampy i https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/f7/9e/5e/lampa-industrial-industrialna-srebrny-mat-loft-wyposazenie-wnetrz-gdansk-541040776.jpg
          • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 02.03.22, 00:36
            Lampa wypas 👍
            • tanebo001 Re: Dla oderwania 02.03.22, 20:47
              Dzięki
    • tanebo001 Re: Dla oderwania 02.03.22, 07:02
      Drogie ematki nie są obeznane z modą. Okazuje się że biel wyszła z mody... Okazuje się że w modzie jest czerń, zieleń, marmur, złoto, drewno... www.urzadzamy.pl/kuchnia/modna-kuchnia-2022-przeglad-trendow-wnetrzarskich-aa-3Mow-R2mM-wTjN.html
      • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 02.03.22, 10:08
        Znajdź tam wenge 😒
        • tanebo001 Re: Dla oderwania 02.03.22, 11:30
          skladydrzewne.pl/oferta/tarcica-egzotyczna/wenge/
        • tanebo001 Re: Dla oderwania 03.03.22, 19:15
          A palisander jest lepszy?
          • borsuczyca.klusek Re: Dla oderwania 05.03.22, 02:59
            Nie bardzo. Poza tym nie wiem jakim cudem miałby pasować do tej lodówki. W ogóle tego nie widzę 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka