Dodaj do ulubionych

Wózki dziecięce dla Ukrainek

15.03.22, 08:00
Swoje zostawiły w domach, na granicach. Teraz by się przydały. Niestety nie mam już wózka, dziecko dawno dorosłe. Przekazujcie wózki? Wczoraj widziałam dwie Ukrainki niosące na rękach śpiące, już nieco straszę 2-3 letnie dzieci.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 08:06
      kto może sobie pozwolić i ma wolny chyba oddaje. Jak ktoś nie ma to raczej nie przekaże. Dobrze wózki powinny być recyklowane to bezsens kupować nowy.
    • a.n.i.a.78 Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 08:27
      nasz czekający od kilku lat na sprzedaż oddałam. bardzo dziękowali, nawet zdjęcie z dzieciem w wózku dostaliśmy.
      • kamin Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 17:12
        Ja podobnie
    • arwena_11 Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 08:50
      Na dworcach na peronie są zostawiane. Ostatnio widziałam jakieś ogłoszenie, że ktoś zbiera wózki, czyści, pierze pokrycie i robi drobne naprawy. Bardzo dużo osób powyciągały wózki z czeluści piwnic..
      Ja ostatnio oddałam rower dla ukraińskiego chłopca. Stał 7 lat w wózkarni. Uprzedziłam tylko, że nie znam stanu, bo stał nieużywany kilka lat. Ktoś ode mnie odebrał, wszystko przez grupę osiedlowa. Serwis sprawdził za darmo. Okazało się że jakaś linka hamulcowa do wymiany i coś jeszcze. Chciałam zapłacić za części, bo resztę serwis zrobił w gratisie. Ale na grupie odezwał się jakiś facet, że on zapłaci skoro ja dałam rower. I tak to u nas działa.
    • ga-ti Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 09:22
      Oddają. Są ogłoszenia lokalne typu jadą do mnie dwie Ukrainki z dziećmi, jedno ma rok, potrzebny wózek, jeśli ktoś ma to prosimy. I zaraz jest kilka wpisów, że chętnie wózek oddadzą, dorzucą ciuszki, kocyk, pościel, zabawki i paczkę pieluch. Tak to działa.
      Zbierają też wózki w różnych punktach pomocowych i w dużych punktach noclegowych.
    • asia_i_p Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 14:09
      U nas zbierają w gminie i przekazują.
    • gaga-sie Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 15:51
      U nas na bieżąco są poszukiwane, sami ze 3 załatwiliśmy i przetransportowaliśmy gdzie trzeba, razem z lozeczkiem i wanienka, często są też dokładane kocyki, ubranka. Na miejscu ukraińskie dziewczyny przygotowywały, odświeżały jeśli było trzeba i wszystko czekało na dojeżdżającego maluszka. Teraz mam jeszcze w garażu kolejny komplet i czekam na sygnał.
    • iberka Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 16:12
      W Krakowie jest od początku zbiórka wózków, fotelików, krzesełek do karmienia itp. Nie ma problemu z dostępnością.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 16:22
      Mam wózek na zbyciu, macie może info, gdzie w Warszawie można przekazać?
      • aankaa Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 16:55
        tvn24.pl/tvnwarszawa/bielany/warszawa-punkty-pobytowe-dla-uchodzcow-z-ukrainy-na-bielanach-5629570

być może Torwar, Expo przy Modlińskiej, Arena Ursynów
    • sophia.87 Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 16:35
      Mój oddałam razem z całą wyprawka przygotowana dla malutkiej.
      Przyjechały kobiety z małymi dziećmi i nie miały nic, a to była akurat pierwsza niedziela po wybuchu wojny.
      Zamawiając dla siebie wzięłam też dwa dostępne od razu i przekazalam dla matek tych malenstw.
      Mam nadzieję, że nasz obecny wózek już nikomu nie będzie potrzebny sad
    • tryggia Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 17:34
      Tak, oddałam dwa wózki.
    • szmytka1 Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 17:41
      Oddałabym. Swój zresztą oddałam za dziękuję, polskiej rodzinie jesienią. Teraz oddałam tylko ubrania, bo to miałam z rzeczy potrzebnych.
    • trampki_w_kwiatki Re: Wózki dziecięce dla Ukrainek 15.03.22, 20:59
      Oddałam od razu. Nie zdążyliśmy nawet przekroczyć progu centrum pomocy gdy jakaś mama z Ukrainy mnie dorwała z pytaniem czy oddaję, bo ona już czeka długo (z gospodarzami swoimi stała). Ile było radości w jej oczach!
      Mieliśmy też sporo innych rzeczy dla maluchów, wszystko poszło szybciutko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka