Dodaj do ulubionych

Trener snu

19.08.22, 15:16
Mam na stanie trójkę dzieci, najstarszy lada moment będzie miał 9 lat. Myślałam, że o macierzyństwie wiem sporo, a tu o dziwo z pudla, dowiedziałam się, że jest ktoś taki jak trener snu. Czy któraś ematka ma doświadczenie kto to, co to?!
Obserwuj wątek
    • black_magic_women Re: Trener snu 19.08.22, 15:17
      Jedyne z czym mi się kojarzy, to z odķładaniem dziecka do wypłakania, czego nigdy nie stosowałam.
      • trampki_w_kwiatki Re: Trener snu 22.08.22, 12:19
        To zdecydowanie nie jest to samo.
    • tanebo001 Re: Trener snu 19.08.22, 15:20
      dziecisawazne.pl/trenerzy-snu-czyli-wiem-lepiej-jak-gdzie-i-kiedy-powinno-spac-twoje-dziecko/
    • magdallenac Re: Trener snu 19.08.22, 15:41
      Nie wiem, ale mam koleżankę, która jest coachem oddechu😀.
      • abecadlowa1 Re: Trener snu 19.08.22, 15:56
        To mnie, jako astmatyczki, w ogóle nie dziwi. Przeczytałam ostatnio sporo książki o oddychaniu, od lat praktykuję jogę, zrobiłam kurs Buteyki i myślę, że wciąż mało wiem i umiem.
      • marta.graca Re: Trener snu 19.08.22, 18:07
        Bardzo dużo ludzi nie umie prawidłowo oddychać, wcale mnie to nie dziwi.
        • magdallenac Re: Trener snu 19.08.22, 20:08
          Kiedy odebrała swój certyfikat dowiedziałam się od niej, że źle oddycham. To prawdziwy cud, że dociągnęłam do ponad 40😀.
          • daszka_staszka Re: Trener snu 19.08.22, 20:13
            Mnie uczyli prawidłowo oddychać od małego, na rehabilitacji, mam problemy z bólami napięciowymi,więc mnie nauka oddychania nie dziwi wcale
          • aqua48 Re: Trener snu 22.08.22, 13:32
            magdallenac napisała:

> Kiedy odebrała swój certyfikat dowiedziałam się od niej, że źle oddycham. To pr
            > awdziwy cud, że dociągnęłam do ponad 40😀.

Może przez te 40 lat wstrzymywałaś oddech?
    • ichi51e Re: Trener snu 19.08.22, 15:47
      sam pomysł mnie nie dziwi.
      Pamietam dokładnie moment w którym nauczyłam się zasypiać sama - miałam na pewno powyżej 10 lat i pamietam ten niesmak ze nikt mi nie powiedział jak to zrobić i złość ze musiałam sama się nauczyc. Wiec jak najbardziej widzę sens.
      • nunia01 Re: Trener snu 19.08.22, 20:02
        Potrafisz wytłumaczyć jak zasypiać. Moja córka nie umie a podsuwane przsze mnie metody nie działająsad
    • mika_p Re: Trener snu 19.08.22, 15:52
      Doświadczeń nie mam, ale kiele roku 2015 na f. Niemowlę niejaka Babybump intensywnie to promowała - o ile mówimy o tym samym. Z grubsza chodziło o ścisły reżim, żadnych odstępstw typu wakacje, impreza, pora roku. Dziecko mialo być w łóżku od 18 do 6 bodajże, żadnych drzemek na plazy, tylko powrót do domku i drzemka w łóżku, takie rzeczy.
      • pampelune Re: Trener snu 19.08.22, 16:11
        mika_p napisała:

> niejaka Babybump

Taaak, pamiętam! Zaciemniane okna i wyliczenia w jakich godzinach należą się drzemki, totalne science fiction.
        • black_magic_women Re: Trener snu 19.08.22, 18:09
          Ta forumka była niezapomniana!
        • palacinka2020 Re: Trener snu 22.08.22, 13:07
          Co jest zlego w zaciemnianiu okna? Sama przy niezaciemnionym nie zasne.
          • aqua48 Re: Trener snu 22.08.22, 13:34
            palacinka2020 napisała:

> Co jest zlego w zaciemnianiu okna? Sama przy niezaciemnionym nie zasne.

A ja prędzej się uduszę ze stresu (trener oddechu?) niż zasnę w ciemnościach smile Tak, że ten...
      • milva24 Re: Trener snu 19.08.22, 16:42
        Też to pamiętambig_grin
        • rb_111222333 Re: Trener snu 19.08.22, 16:47
          Ja również. Wtedy nawet szukałam info o trenerach snu. W sumie dobry sposób na zarobek na zdesperowanych rodzicach
          • marta.graca Re: Trener snu 19.08.22, 18:08
            Tylko co zrobić, jak kasę wydasz, a na dziecko trening nie zadziała?
      • anilorak174 Re: Trener snu 19.08.22, 17:29
        Tez to pamiętam. Miałam wtedy niemowlę, z grupy tych niespiących i nawet zastanawialam się nad wdrożeniem tych złotych myśli.
    • milva24 Re: Trener snu 19.08.22, 16:46
      Wiesz, miałam taki etap w życiu, że gdyby mi ktoś zaproponował jakieś rozsądne metody a nie na wypłakanie się to bym brała. Tylko wtedy nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest.
    • kotejka Re: Trener snu 19.08.22, 16:51
      nie, ale moim dzieciom bardzo by sie przydal
      nastolatki zyja zyciem wampirow, siedmiolatek ostatni zasypia i pierwszy wstaje
      pies spi 14 godizn na dobe
      po 22 sie ozywia i robi sztuczki zadane w psiej szkole
      ja jestem spiaca i wstajaca z kurami zasadniczo
      wiec nam sie zycie rodzinne w krotkie okienka zazebia :d
    • extereso Re: Trener snu 19.08.22, 18:03
      Mnie by się taki przydał. Teraz na wakacjach narzekałam na hałasy zza okna, a nie lubię spać z klima. Od męża się nie doczekałam zrozumienia, więc z nadzieją ruszyłam do córki i jej chłopaka, ale usłyszałam: na naszym piętrze nie ma żadnego hałasu. Śpimy jak zabici. Piętrze! Mnie się zdawało że cała dzielnica słyszy drące się koty!
    • juzustempy Re: Trener snu 19.08.22, 18:36
      Już niedługo trener nawet do srania będzie potrzebny. O tempora, o mores! A swoją drogą nieźle nabijają ludzi w butelkę, na pewno dobrze na tym zarabiają.
      • mika_p Re: Trener snu 19.08.22, 21:01
        Trener już jest:
        poopcoach.com/
        możesz też w ramach samokształcenia ksiażkę poczytać
        www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,jak-poprawnie-robic-kupe--cale-zycie-robimy-to-zle--fragment-ksiazki-,artykul,28676177.htmltongue_out
    • juzustempy Re: Trener snu 19.08.22, 18:38
      Na hałasy można zakupić zatyczki do uszu, wyciszyć mieszkanie, zamontować dobre okna, a dzieciakom ograniczyć cukier i zapewnić odpowiednią dawkę ruchu. Oraz odstawić od telefonu, telewizora i tabletu. Tako rzekłem ja, trener snu - amator.
    • trut_u Re: Trener snu 19.08.22, 20:09
      Korzystałam i to były jedne z najlepiej wydanych pieniędzy w moim życiu. Też byłam sceptyczna, ale koleżanka zachwalała i u nas się tez sprawdziło.
    • 18lipcowa3 Re: Trener snu 22.08.22, 12:18
      trener snu ? nikomu z mojej rodziny nie bylby potrzebny
    • palacinka2020 Re: Trener snu 22.08.22, 13:05
      Konsultantki snu nie zalecaja odkladania do wyplakania, co to za mity. Zalecaja scisly rezim I odkladanie na drzemke dokladnie w tych samych, skonsultowanych wczesniej, godzinach. Zaciemnianie okien i spanie w spiworku. Zadne science fiction.

Ludzie korzystajacy z tych uslug to czesto rodzice doslownie wykonczeni, zasypiajacy w aucie na swiatlach. Nie jest im straszne to, ze dziecko musi spac dokladnie od 13 do 15, byle spalo.

Ja sie stosowalam do tych zasad wieczorem j nauczylam corke spac od 19 do 6.30 (nie musi byc w lozeczku, mose byc w wozku). Nie zasypia sama choc da sie tego nauczyc, ale nie chcialam placic za konsultacje, jedynie czytalam blog.
    • po-trafie Re: Trener snu 22.08.22, 13:15
      My wlasnie rozwazamy zatrudnienie kogos takiego, bo od roku nie przespalam ciurkiem dluzej niz 3h i zaczynam wariowac.

Przeczytalismy milion poradnikow, jest rutyna, ciemno, cicha kolysanka cala noc, bezpieczne i znane miejsce, jest zdrowe dziecko.
      Niestety, po spokojnym zasnieciu o 19, budzi sie co 2h, wstaje o 4:30 rano, walczy z regularnymi drzemkami.

Czekalam na koniec przeprowadzek, rozszerzenie diety, na skonczenie 6 miesiecy, na koniec upalow, na koniec zabkowania, na koniec fefnastego skoku rozwojowego. Podporzadkowalam rytmowi dzieciecego snu chyba 90% zycia domowego.

Maly tak czy siak spi aktualnie max 11-12h na dobe, podzielone na jakies 9h w nocy przerywane pobudkami i 2 drzemki, gdzie po 20-30min usypiania spi 30-60min. Jak mamy szczescie.

Jedziemy na urlop, po powrocie jesli bedzie tak samo to zaplace milion zlotych monet za kogos kto nam pomoze sad
      • palacinka2020 Re: Trener snu 22.08.22, 13:21
        To nie jest az takie drogie, kolo 600 zl.
      • motyllica Re: Trener snu 22.08.22, 13:30
        to może czas na jedną drzemkę koło południa? może lepiej by spał w nocy? 12 godzin to i tak dużo
        • po-trafie Re: Trener snu 22.08.22, 14:06
          Mozesz miec racje, sek w tym, ze nie wiem. Jak wstanie o 4:30 rano to juz o 8 wyglada na zmordowanego, ziewa, trze oczy, pokrzyczy, zasnie, obudzi sie o 9 czy tam 9:30 i kolejna drzemka o 13:30 albo 14 (znowu ziewanie, tarcie oczu, marudnosc, przytulanie sie takie calym cialem).

Nie wiem jak i do ktorej mialabym go trzymac zeby mial jedna drzemke.. do tego duza czesc poradnikow mowi, ze dziecko kiepsko spi bo jest przemeczone. Totalnie jestem w tym zagubiona sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka