Dodaj do ulubionych

Ile macie par jeansów?

11.01.23, 22:29
Policzyłam, mam 25. Z tego niektóre są grubsze, bardziej na jesień i zimę, inne cieńsze - wiosna, niektóre 3/4 lub 7/8, niektóre długie do wysokich butów i jeszcze kilka tak na co dzień latem. Ale wychodzi trochę dużo. A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:33
      jesli wezme pod uwage kolory (bialy, czerwony, grafitowy) i rozne odcienie indygo, to z 12 sie znajdzie, ale spodni ogolem mam wiecej, za to zero spodnic i sukienek 😎
    • daniela34 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:34
      4
    • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:36
      4, z czego chodzę tylko w dwóch parach. Za to sukienek mam ponad 40.
    • taje Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:38
      Może z 6, ale chodzę w dwóch, góra trzech.
    • barbibarbi Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:38
      Kilkanaście
    • leanne_paul_piper Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:38
      2 pary, jedna jeszcze z czasów studenckich, ale ja rzadko chodzę w jeansach, w ogóle rzadko w spodniach. zwykle ubieram się tak do samolotu.
      • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:10
        leanne_paul_piper napisała:

> ja rzadko chodzę w jeansach, w
        > ogóle rzadko w spodniach. zwykle ubieram się tak do samolotu.

A ja do samolotu NIGDY nie wkładam spodni. Jeśli nie umarłabym z bólu to musiałabym sobie potem chyba rozprasować żelazkiem brzuch i wszystkie organy wewnętrzne.

• alina460 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 06:05
          Może kup sobie większy rozmiar jeansów wink
          • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 09:49
            alina460 napisała:

> Może kup sobie większy rozmiar jeansów wink

Żeby pilnować by nie spadły? Dziękuję, wolę nosić wygodne sukienki lub spódnice.
            • 35wcieniu Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 11:32
              Nie, żeby spełniały funkcję bez uszkadzania organów wewnętrznych.
              Taki wiesz, rozmiar pośredni. Żeby ani nie powodował obrażeń, ani nie spadał.
              • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 13:46
                35wcieniu napisał(a):

> Nie, żeby spełniały funkcję bez uszkadzania organów wewnętrznych.
                > Taki wiesz, rozmiar pośredni. Żeby ani nie powodował obrażeń, ani nie spadał.

Nie produkują na mnie "rozmiaru pośredniego". Mam nieodpowiedni stosunek szerokości bioder do talii i jestem niekompatybilna z poglądami projektantów na wysokość stanu.Albo są dobre w biodrach to wówczas w pasie mogę się nimi owinąć i spadają, a jak są dobre w pasie to nie dopinam zamka bo w biodrach są za wąskie. Ponadto krój spodni powoduje u mnie obrażenia zewnętrzne i wewnętrzne. Ja nawet cienkich bawełnianych spodni od piżamy nie mogę nosić bo mnie urażają..
                • 35wcieniu Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 17:12
                  Jeśli to choroba to współczuję. Jeśli nie z radością wzięłabym ostatnie zdanie do sygnaturki.
                  • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 08:37
                    35wcieniu napisał(a):

> Jeśli to choroba to współczuję. Jeśli nie z radością wzięłabym ostatnie zdanie
                    > do sygnaturki.

To nie choroba. To delikatna skóra
            • mikams75 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 12:18
              a rajstopy cie nie dusza? mnie dusza takie oblepione czyms nogi.
              A jeansy moge nosic i do samolotu i nie tylko. W tej chwili wybor jest tak ogromny, ze da sie znalezc pasujace, ale trzeba sie naszukac.
              • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 15:16
                mikams75 napisała:

> a rajstopy cie nie dusza?

Nie, noszę bez żadnego problemu i rajstopy i pończochy. Nie lubię tylko i unikam wszelkich skarpetek.

> W tej chwili wybor jest tak ogromny, ze da sie znalezc pasujace, ale trzeba sie naszukac.

To prawda, wybór jest ogromny. Przymierzywszy 14 par jednego dnia w kilku różnych sklepach i w rozmiarach od 38 do 42 nie znalazłam NIC co by na mnie pasowało, tzn nie odstawało w pasie i dało się dopiąć w biodrach. Zacisnęłam zęby i jeszcze przez kolejne dwa dni szukałam i mierzyłam z podobną intensywnością.
                Na razie mam dwie pary leżące w miarę, ale na pewno nie nadają się one do samolotu.
                • mikams75 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 15:23
                  dlatego celuje w zalando, czasochlonne, bo trzeba czytac komentarze.
                  • piataziuta Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 16:02
                    A ja po prostu idę do wranglera/lee/levi'sa i proszę o spodnie (mają być z wysokim stanem i nie powiększać już mojej wystarczająco wielkiej dupy) i jeśli po 2-3 przymierzonych parach obsługa zaczyna się ociągać, mówię, że nie wyjdę ze sklepu, dopóki mi nie dadzą takich, które będą w miarę dobrze leżały.

Czasem trwa to dłużej, czasem krócej - zależy od sprawności obsługi. Ostatnio trzeba było troszkę obsługujące dziewczyny docisnąć, ale byłam z Mieciem, więc aż dwie dupy do ubrania. Z 50 minut to zajęło, ale udało się.
                    • aqua48 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 16:35
                      piataziuta napisała:

> A ja po prostu idę do wranglera/lee/levi'sa i proszę o spodnie

Byłam. Spojrzeli na mnie i powiedzieli że nie mają...
                      • piataziuta Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 16:44
                        Dlaczego?

• demodee Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:03
                          > Dlaczego?

Bo firmowe sklepy z jeansami nie obsługują ludzi w pewnym wieku. (I nie ma to nic wspólnego z figurą klientki).
                          • piataziuta Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:29
                            Po pierwsze, w kontekście figury - byłam pewna, że po to robią takie sklepy, żeby mieć w ofercie dżinsy i dla bardzo chudych, i średnich, i grubszych, z krótkimi nogami, długimi, wąskie w pasie, szersze w duupie i odwrotnie.

Po drugie, w kontekście wieku - o czym ty do mnie...???🤦
                            Podaj pliz jakieś źródło, choćby miał to być pudelek.pl.
                            • piataziuta Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:31
                              Po trzecie, we wrześniu poszłam po szorty i powiedzieli, że już nie mają.
                              Czy to znaczy, że jestem stara??? 😱
                              • demodee Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:08
                                > Czy to znaczy, że jestem stara??? 😱

Ależ skądże! Jako rasowa ematka wyglądałaś a nieletnią i dla ego nie chcieli Ci nic sprzedać, bo bali się, ze zapłacisz kartą ojca, a on przyleci do sklepu z pretensjami...
                            • tairo Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:43
                              Nie, nie po to robią takie sklepy. Takie sklepy robią po to, żeby sprzedawać, co fabryka szyje.

Rozmiarówka damska przewiduje około 25 cm różnicy talia-biodra. Dżinsy wąskie w pasie będą proporcjonalnie wąskie w zadku, a szersze w zadku będą też szersze w pasie.
                              Tymczasem w naturze nie jest niczym nadzwyczajnym różnica 35 cm, czyli dżinsy dopasowane w biodrach są cztery rozmiary za duże w talii.
                              • demodee Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:53
                                > Rozmiarówka damska przewiduje około 25 cm różnicy talia-biodra. Dżinsy wąskie w pasie będą proporcjonalnie wąskie w zadku, a szersze w zadku będą też szersze w pasie.

Ale to chyba zależy od modelu? Czy wszystkie jeansy są krojone tak samo i różnią się tylko wielkością?
                                • tairo Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:11
                                  Owszem, zależy od modelu, ale projektowane są w taki sposób, żeby przy tych konkretnych wymiarach leżały najlepiej, a różnice między modelami nie są aż tak duże, jak ci się wydaje.
                                  Z rzadka zdarzają się jakieś pojedyncze modele typu "curvy", ale to zwykle oznacza 3-5 cm (czyli jeden-dwa rozmiary) więcej w biodrach, a nie 10-12 cm (czyli 4-5 rozmiarów).
                                  • demodee Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:22
                                    No dobrze, ale są "marchewki" i one mają krój, w którym klepsydra wygląda dobrze.
                                    • tairo Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:44
                                      Niekoniecznie wyglądają dobrze, bo marchewki mają wyglądać na luźne w biodrach, a na klepsydrze będą opięte po całości, jak rurki na kolumnie, czyli gubi się ich marchewkowość.

Druga sprawa to to, że nie wszystkie klepsydry są sobie równe nawet przy tych samych wymiarach - mogą mieć wąskie (jak na klepsydrę) biodra, ale okrągły zadek, albo szerokie biodra i płaski. Najszerszy punkt może wypadać w biodrach albo bryczesach. To, co wygląda dobrze na jednej klepsydrze, niekoniecznie będzie wyglądało dobrze na innej.
                            • demodee Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 19:55
                              > Po pierwsze, w kontekście figury - byłam pewna, że po to robią takie sklepy, żeby mieć w ofercie dżinsy i dla bardzo chudych, i średnich, i grubszych, z krótkimi nogami, długimi, wąskie w pasie, szersze w duupie i odwrotnie.

Owszem tak.
                    • mikams75 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:47
                      > idę do wranglera/lee/levi'sa

akurat zadna z tych marek nie ma na mnie pasujacych spodni, pozostaje zalando z mniej oczywistymi markami. Niestety jak juz na cos natrafie, to zakupu zazwyczaj nie da sie powtorzyc, bo modele znikaja i pojawiaja sie inne, nigdy identyczne.
    • jkl13 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:39
      Jedną.
      • dominika9933 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:43
        4. I jedne krótkie spodenki. Jakbym miała więcej to zapominałabym o nich i chodziła w tych czterech. Jak tylko się da to chodzę w sukienkach.
    • kotejka Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:41
      O dużo - mam w bardzo różnych fasonach
      I naprawdę je nosze
      I wielkie balony i slouchy i 7/8 i kuloty i dzwony i przeskalowane wielkie nogawy typu wide leg i rurki i mom jeansy
      Mam też białych kilka par
      Wyrzucam na bieżąco,.jeśli się schodzą lub już ich nie chce
      Ale.i tak wciąż mam sporo
      • kotejka Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:41
        Właśnie zamówiłam.kolejna parę z mango
        Mom.jeans a jakże
      • primula.alpicola Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 10:33
        Nie jestem minimalistką, ale Twoje nonszalanckie podejście, wyrzucam kiedy już mi się ich nie chce, jest, w kontekście zasyfienia globu szmatami, okropne.
        • magdallenac Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 13:46
          A ja dodam, że dżinsy warto trzymać, bo fasony sprzed lat wracają. Moje dziecko nosi chyba z 10 par moich starych dżinsów sprzed lat. U nas jest obecnie szał na lata 80-90, okazuje się, że mam jakieś hity torebkowe, które teraz są na topie, a ja je trzymałam z sentymentu. To samo bluzy. Wszystko poszło w drugi obieg!
          • mikams75 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 13:01
            tak, moje dziecko tez przechwycilo bardzo duzo rzeczy. Oplacalo sie trzymac w nadziei, ze schudne wink
      • fragile_f Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 21:28
        Jedna para jeansów to jakieś 3500-4000 litrów zużytej wody, ale co tam - przecież mamy zapasowa planetę! A nie, czekaj...
        • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 23:27
          fragile, ostanie dzinsy kupilam chyba z 5 lat temu, poza tym nie pamietam kiedy robilam ciuchowe zakupy, nie liczac bielizny typu majtki czy tshirty, te wymieniam jak juz solidnie podziurkowane przez koty

wiem, niestety ile ton szmat lezy na atacamie i nie chce tej 'sterty' powiekszac
        • mikams75 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 13:01
          a inne ciuchy to sie produkuje bez udzialu wody?
    • angazetka Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:42
      Ze dwie?
    • marzeka11 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:46
      4 pary. A i tak uważam, że to całkiem sporo.
    • abecadlowa1 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:47
      Dwie pary. Ale ja mam w ogóle bardzo mało ciuchów. Hołduję zasadzie, że nowy ciuch kupuje się wtedy, gdy coś ze starych nadaje się do wyrzucenia.
    • malenka9 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:50
      Zero.
    • kropkaa Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:51
      Jedną, która zakładam od czasu do czasu.
      Jedną sprzed 20 lat - przetarty GAP o rewelacyjnym kroju i kolorze zachowany na pamiątkę.
      Jedną sprzed 10 lat - przetarty M&S o rewelacyjnej długości i kolorze przed kostki zachowany na pamiątkę.
    • magdallenac Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 22:55
      Moje dżinsy są niepoliczalne🤪
      • alina460 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 06:07
        Dzięki Ci, o Pani! Jedna też (nie)normalna!!!
      • manon.lescaut4 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 08:14
        Moje tez. A najgorsze, ze niepoliczalne, ale and counting smile
      • andace Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 11:04
        Przeprowadzałam się, więc usiłowałam liczyć przy pakowaniu, podałam się po 3 kartonie. Czyli u mnie też niepoliczalne 😱
        • piataziuta Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 16:48
          A może jesteście trochę zbieraczkami? suspicious

Bo jeśli coś u mnie leży w szafie nieruszone przez dwa lata i dalej patrzę na to bez entuzjazmu to wynoszę do kontenera.
    • princesswhitewolf Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:06
      Zero.

Chyba ze licza sie leggingsy z nadrukiem udajacym jeansy. To z 10 par.
      • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:12
        kompletnie nie rozumiem fenomenu leginsow, nie ma ani jednej pary, sa w moim rankingu ciuchowym mna rowni z rajstopami czyli 'po moim trupie'

jaka ja bylam nieszczesliwa noszac, jako dziecie i mlode dziewcze, rajtuzki i rajtuzy, brrr
        • princesswhitewolf Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:22
          No ale rajtuzy maja stopy. Leggingsy nie maja. Rajtuzy sa z dzianiny. Leggingsy sa z tkaniny z domieszka elastyczna. Rajtuzy nie maja szwow. Leggingsy maja szwy.

Nosi sie je do dlugiej tuniki czy sweater dress.

Ja rajtuz a nawet rajstop nie nosze
          • princesswhitewolf Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:22
            Lubie tez jeggingsy
          • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:24
            ale jedne i drugie obciskaja i to jest dla mnie nie do przejscia
            • princesswhitewolf Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:26
              A wcale nie. Kupuje sie odpowiedni rozmiar i wygodna tkanine. Ja jestem za stara na obciskajace.bog wie co

Dla mnie jeansy obciskaja.
              • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:43
                nie i nie, nie ma czegos takiego jak wygodne leginsy, no nie ma
                • kropkaa Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:51
                  Ale jeansom też daleko do wygody. Sztywne. Latem w nich gorąco, zimą zimno.
                  Miękki sztruks czy gruby welur jest na co dzień o niebo wygodniejszy.
                  • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:56
                    latem nosze luzne lniane albo inne cienkie, zimy u nas z reguly zimne nie sa, na pore deszczowa mam inne spodnie, sztrukszy tez lubie, welur czy aksamit to portki wyjsciowe, domowe to dresy

dzinsy to dzinsy, nie chodze w nich caly dzien, a leginsy nigdy mnie do siebie nie przekonaly tak samo jak rajstopy/rajtuzy, pazurami bym to z ud zrywala
                    • panna.nasturcja Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 23:42
                      Pokaż co masz na porę deszczową. Nie przepadam za dżinsami, letnich spodni jest ogromny wybór a takich jesienno deszczowych jakoś nie bardzo.
                      • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 23:54
                        przed przeprowadzka do patagonii 😊 obeszlam sklepy outdoorowe i kupilam portki lekko ocieplane, to sie chyba softshell nazywa, jedne granatowe typu bojowki, drugie bordowe w kroju dzinsowym i do tego typowe ocieplane cos najblizej w stylu narciarskich? nie sa to moje ulubione spodnie, ale nie znosze mokrych dzinsow a czasie deszczow tez trzeba normalnie funkcjonowac 😉
                • lilia.z.doliny Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 08:36
                  nie ma czegos takiego jak wygodne leginsy, no nie ma
                  Też tak myślałam.
                  Do pewnego zakupu ( I to na szybko, przed wyjazdem)
                • thea19 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 09:54
                  legginsy sportowe są o niebo wygodniejsze do ćwiczeń niż spodnie dresowe
                  • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 17:04
                    wszelka opinajaca odziez systemowa jest jeszcze gorsza niz leginsy
                    • lilia.z.doliny Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 14:44
                      Ale ja naprawdę znalazłam genialne legginsy, jakem członek społeczności z zaburzeniami si.
                      Mam.ochote kupic i wysłać Ci taka pare, serio.
                      Będziesz miała najlepsze majtki do latania.
                      • mysiulek08 Re: Ile macie par jeansów? 13.01.23, 20:06
                        ja bez zaburzen si nie znosze nic 'rajtkowego' czy to leginsy/rajstopy/rajtuzy/wszelkie obcisle swetry
                        takze dzieki piekne ale nie smile do codziennego latania wybieram dresy
            • elieka Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:42
              Lubię tosmile
              Mam takie same uczucia względem rajstop i wszelkich innych opinaczy nóg. Brrrr
              • dominika9933 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 00:25
                👍. Plus- nigdy w życiu nie było mi zimno w dżinsach🤔.
          • atoness Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 09:20
            Nigdy nie widziałam legginsów z tkaniny.
            • princesswhitewolf Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 12:29
              A z czego? Z metalu? z plastiku?

to tkanina z duza iloscia elastanu

Tkanina – wyrób włókienniczy płaski powstający w wyniku przeplatania ze sobą (według założonego splotu) wzajemnie prostopadłych układów nitek osnowy i wątku.

• pani_tau Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 15:16
                Z dzianiny.
    • al_sahra Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:09
      Sześć. Chodzę we wszystkich, nie posiadam "pamiątkowych" ciuchów.
    • teodor-k Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:10
      12 .Ostatni zakup kultowe Wrangler i M.Sara czarne .W tych latam ostatnio bo mi pasują do tyłka .
    • arthwen Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:21
      Coś koło tuzina wliczając białe, miętowe i turkusowe, reszta zwyczajna czarny, ciemnoniebieski i jasnoniebieski wink
    • kaki11 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:24
      Trzy. I uważam, że to dla mnie optymalna ilość.
      • mrsacola Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 11:19
        Też trzy, z czego chodzę w dwóch, mam za to z 30 sukienek z długim i krotkim
    • unikotka Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:24
      Około 10. Praktycznie tylko w dżinsach chodzę.
    • bei Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:27
      Nie niszczę, rozmiaru nie zmieniam, i tak mi przybywa, mimo, że kupuję rzadko. Dokładnie ile to nie wiem.
    • bergamotka77 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:27
      7-8 ale chodzę najczęściej w 3 🙈
    • akn82 Re: Ile macie par jeansów? 11.01.23, 23:59
      Długich dwie pary. Jedne do kolana ale chyba się z nimi pożegnam i jedne szorty. Niczego nie mam 25 nawet skarpet ;D
      • alina460 Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 06:09
        Naprawdę? Ja t-shirtow mam z 50!
      • m_incubo Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 21:26
        Ja też.
    • pepsi.only Re: Ile macie par jeansów? 12.01.23, 00:10
      4
      - jedne eleganckie, o ile mogą być eleganckimi jeansy, są porządne, ciemne, klasyczny fason, do szpilek, eleganckiej bluzki, czy koszuli, żakiet, apaszka, wiecie o co chodzi, rzadko noszę,
      - wycieruchy, z przetarciami, i z dupskiem obniżonym (przeciwieństwo tych pierwszych)
      - rurki, i nieco przykrótkie- noszę do botków, wyższych trampek? trampków? ,
      - takie normalne jeansy, średni niebieski, pasują do wszystkiego- pasują do eleganckiej koszuli i szpilek, ale też do wyciągniętej, wypłowiałej koszulki w dziurką gdzieś z boku

(spodni mam oczywiście więcej- leginsów! od ciorta , również takie sztruksowe, miękkie i wygodne, ale też fitnessowe,
      i multum spodni dzianinowych, dresów, bojówek, znów- miękkich i wygodnych;
      chinosy- uwielbiam, kilka par, głównie na lato

zaś spódnic- ze 2, no może 3, i sukienek też mam 2, no może 3, nie noszę praktycznie wcale)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka