Dodaj do ulubionych

Studniówka, polonez, ploteczki.

23.01.23, 21:57
Tak tylko chciałam, w ploteczki, jak ta stara ciotka, ech.
Od kilku dni facebook podrzuca mi filmiki z polonezami maturzystów (obejrzałam jeden i się zaczęło!). Oglądam urywki, podziwiam bądź nie sukienki, fryzury i choreografie. Ale co jakiś czas rzuca się w oczy sukienka z rozporkiem i wystająca czerwona podwiązka. Też miałam wink
Ale czy celowe eksponowanie podwiązki na światło dzienne to nie jest już lekkie przegięcie?

A i jeszcze są filmiki z polonezem wystylizowanym, znaczy dziewczyny są wystylizowane, a to białe bluzki i czarne spódnice, a to czarne suknie i czerwone kokardy w tali, a to białe suknie i niebieskie kokardy... niby wygląda to ładnie, spójnie, ale mam "ale": tańczą zwykle tylko wybrani, a ja uważam, że powinni wszyscy chętni, w komentarzach zachwyty nad skromnością dziewcząt, a przecież one po części oficjalnej się przebierają w swoje sukienki i wyglądają tak samo, jak pozostałe dziewczyny, balowo, sylwestrowo, dyskotekowo, czy co tam się jeszcze im zarzuca.

No to tak sobie ciotkowato pomarudziłam wink

A jak Wasze Maturzystki i Maturzyści? Zadowoleni ze swoich polonezów?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:08
      www.youtube.com/watch?v=LpFibn8ymHU

Ambitna młodzież smile
      • ga-ti Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:47
        O mamo, pięknie! Ile to prób?
        A czy ja dobrze widzę, że pozostałe dziewczyny mają białe bluzki i ciemne spódnice?
      • 1012ja Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 12:55
        Ale co w tym fajnego? To zwykły spektakl. Tańczy parę osób, a zadaniem reszty jest podziwiać. Fajnie jest jak tańczy cała szkoła lub wszyscy chętni. To wymaga też dużo pracy, zaangażowania i koordynacji.

Czy to z jakiejś katolickiej szkoły? Bo takie robi wrażenie. Pewnie warunkiem uczestnictwa dla dziewczyn było załażenie czarnej spódnicy i białej bluzki. Czarnek to lubi.
        • taki-sobie-nick Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 00:53
          1012ja napisała:

> Ale co w tym fajnego? To zwykły spektakl. Tańczy parę osób, a zadaniem reszty j
          > est podziwiać.

No, na tym własnie polegają spektakle.
          • taki-sobie-nick Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 00:54
            Jak sądzę, był również tradycyjny polonez i częsc nieoficjalna.
          • little_fish Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 09:46
            Tylko jeśli chcesz oglądać spektakl, to idziesz na spektakl. A to jest studniówka.
            Jakoś średnio mi się te tańce "do podziwiania" podobają. Ale swoją studniówkę już dawno mam za sobą, a inni niech robią co tam chcą
            • taki-sobie-nick Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 22:00
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,174992808,174992808,Studniowka_polonez_ploteczki_.html?p=175004398
        • panna.nasturcja Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 03:15
          1012ja napisała:

> Ale co w tym fajnego? To zwykły spektakl. Tańczy parę osób, a zadaniem reszty j
          > est podziwiać. Fajnie jest jak tańczy cała szkoła lub wszyscy chętni.

Dokładnie. To ma być coś dla wszystkich, każde z nich ma studniówkę raz w życiu, a nie przedstawienie szkolnych gwiazd, którym reszta robi za tło nawet na własnym balu.
          • nangaparbat3 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 04:17
            Nie wyklucza się wcale. U nas zawsze najpierw tańczy kilka par, to tzw. polonez pokazowy, potem do tańca ruszają wszyscy.
            • panna.nasturcja Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 04:23
              I właśnie to uważam za niedopuszczalne.
              To jest dzień wszystkich a nie szkolnych gwiazd, które i tak były gwiazdami przez wszystkie szkolne lata.
      • betyskai Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 13:01
        Urocze, ale te białe sukienki dośc koszmarne, coś między koszulą nocną a obcisłym podkreslającym każdą fałdkę ciała gimnastycznym gięzłęm, nie było innego koloru?
        • taki-sobie-nick Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 00:52
          Buty płaskie, choreografia absurdalna, co autor miał na mysli?
      • panna.nasturcja Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 03:08
        No to jest własnie dla mnie nie do przyjęcia. Zamiast tańca tańczonego przez wszystkich chętnych maturzystów występ dla wybranych a reszta jest tłem dla najzdolniejszych kolegów na swojej własnej studniówce.
        Karygodne.
      • niemcyy Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 26.01.23, 03:04
        Co w tym pięknego, zwłaszcza jeśli publiczność stojąca pod ścianą jak skazańcy też właśnie była na swojej studniówce?

Występ jest jak pierwszy taniec na weselu pary, która się go nauczyła na pamięć poza tym nigdy nie tańcząc, figury na siłę. Do tego te półprzezroczyste stroje dziewczyn uncertain
        Co to za trzymanie za nogi na 2:13, żeby zdążyć z podnoszeniem? big_grin
    • la_mujer75 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:10
      Mój ma w najbliższą sobotę. Bardzo przeżywa. Tańczy z dziewczyną, która mu się podoba...Chyba stąd te emocje u niego wink
      I wiem, że ta jego dziewczyna bedzie w garniturze.
      Syn również w garniturze. Czarny, gładki. Ale ma do tego czerwono-bordowy krawat.
      • triss_merigold6 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:14
        smile urocze
        • la_mujer75 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:38
          No, urocze.
          Wczoraj dwie godziny ze mna gadal na temat relacji damsko - męskich smile
          On jest z jednej strony taki szczero-dziecinny, a z drugiej mega poważny.
          Ja się tam matce aż tak nie zwierzałam!
          • ga-ti Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:47
            smile
    • bei Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:19
      U mojego syna stroje dowolne, syn tańczył Poloneza z nauczycielką. Uśmiecham się na wspomnienie, widać, że nie tylko on się stresował na początku. Wszyscy wypadli bardzo dobrze. Było ich mało- z dwóch klas dwadzieścia pare osób razem. Dobrze się czuli , osoby towarzyszące również były zadowolone. Zabawa do rana.
    • gr.ruuu Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:20
      Jeszcze przed studniówką. Młody ma już garnitur, wygląda poważnie i dorośle, kiedy to się stało 😱 Konferuje z ojcem o dodatkach, nadal nie rozstrzygnięte czy krawat czy mucha
      • ga-ti Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:49
        U nas za rok, więc teraz tylko oglądam, a że młody ciuchowo wybredny to na stres przyjdzie czas wink
        • alfa36 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 18:08
          Ja też oglądam, bo za rok. Tyle, że mojemu dziecku "wszystko jedno", a potem biega od taty do dziadka wypytując, czy dobrze wygląda 😉 (był ostatnio na pierwszej osiemnastce).
    • woman_in_love Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:25
      #zmusilimnie
    • simply_z Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:26
      jak się siedziało w piwnicy całe życie...
    • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 23.01.23, 22:33
      To jakaś nowa moda? Za moich czasów poloneza tańczyli wszyscy.
      • feniks_z_popiolu Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 11:43
        U mojej córki poloneza tańczyli wszyscy, w dwóch turach. Walca, ci którzy się zgłosili, mniej więcej 1/3 osób. A rock&rolla kilkanaście osób. Wszystko wymagało sporego zaangażowania i czasu poświęconego na próby a nie wszyscy mieli na to ochotę.
        • little_fish Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 12:04
          Otóż to, raczej nie jest tak, że ktoś wybiera młodzież do tańca (typu walc czy inny układ, bo poloneza tańczą u nas wszyscy). Tylko chętni sami się zgłaszają. A nie każdy ma ochotę
        • aqua48 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:02
          A za moich czasów poloneza na studniówce nie było. Za to rock and rolla wywijaliśmy aż miło smile
    • koko8 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 09:26
      Moje dziecko mialo studniówkę w ubieglą sobotę. Powiedziała, że to druga najlepsza impreza w jej życiu.
      Poloneza oglądałam na streamie na żywo, wzruszyłam się, do prawdziwych łezsmile. Pięknie zatańczyli, skomplikowana choreografia na 7 minut.
      • tymianek21 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 09:38
        Niestety coraz więcej polonezów tańczonych tylko przez wybrańców!
        Brrr! Tylko dla 👍 pod filmikami bo nie mam innego wytłumaczenia! Wizja choreografa zawiera tylko perfekcyjne wykonanie więc wybiera kilka par.😡
        Wielka szkoda bo każdy jesli tylko chce powinien zatańczyć!
        • koko8 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 09:43
          W oddziale mojego dziecka jest 170 uczniów. Tańczyli wszyscy w 3 turach. Pierwsze słyszę o wybrańcach tańczących poloneza.
    • 35wcieniu Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 09:46
      Te wymyślne układy, podnoszenia i tęskne machanie rękami z powyższego linku wydają mi się strasznie pretensjonalne. Rozumiem że może się podobać, ale nie przyłączam się do zachwytów. Nie widzę też specjalnego sensu, zwłaszcza jeśli faktycznie nie tańczą wszyscy, którzy chcą.
      • daniela34 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 11:52
        To - na moje niewprawne oko - jest połączenie walca z elementami tańca współczesnego. No i rozumiem, że maturzyści (ci zaangażowani) chcieli mieć coś ekstra. U nas to był program kabaretowy, u nich taniec. Jeśli ma być zamiast poloneza to jestem na nie (nie wiem, oglądam bez dźwięku). Jeśli dodatkowo to wybór należy do nich.
        • aqua48 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:05
          Nasz nauczyciel historii hobbystycznie (acz z wielkim zaangażowaniem) występował w amatorskim kabarecie i na naszej studniówce grzecznie poproszony dał występ ad hoc. Bardzo miło to wspominam.
          • daniela34 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:07
            No właśnie zawsze jakiś ten orofram artystyczny, taki lub inny był. I jeżeli ten występ to w ramach owego programu to spoko. Jeśli zamiast poloneza to też spoko, o ile większość uczniów tak wolała.
    • tymianek21 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 10:01
      Jestem za tym żeby poloneza tańczyli Ci którzy chcą tylko coraz wìęcej filmików gdzie poloneza/ walca tańczy tylko kilka par a reszta patrzy.
    • swiezynka77 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 12:52
      mój nie tańczy, u nich tylko chętni tańczą poloneza a on nie był chętny. smutno mi sad
      • volta2 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 17:40
        dobrze, że wiesz chociaż, że nie tańczy

ja spotkałam znajomą matkę, która pojechała zobaczyć syna na polonezie a on jej w aucie powiedział, że przcież one nie tańczy. bo mu - uwaga- nie pozwolili, bo nie był na próbach. biedne, skrzywdzone chłopię...
    • kocynder Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 13:38
      Mnie lekko przytkało czas jakiś temu (no, ok, parę lat temu) zdjęcie panny maturzystki, która w skromnej choć dość kusej białej bluzeczce i czarnej spódnicy nisko na biodrach prezentowała nad tąże spódnicą (a poniżej bluzeczki) czerwone koronkowe gacie.... No, ale ja jestem stara ciotka i się nie znam... Dla mnie demonstracyjne pokazywanie bielizny (tak, podwiązka też jest elementem bieliźnianym niezależnie od ozdobności) jest zdecydowanie w złym guście.
      Wystylizowane filmiki, te identyczne stroje... Dla mnie to taki pic do fotek jak jednakowe kiecki druhen na ślubie. Ma być ładnie do zdjęć i tyle. Mi kilka dni temu pokazało filmik (ze szkoły do której uczęszcza córka koleżanki), który mi się podobał - wszyscy tancerze mięli amarantowe kokardy (przewiązane w talii, zamotane na szyi, doczepione do dekoltu, przypięte do kieszonki marynarki, jakkolwiek). Czyli był element łączący - a równocześnie stroje każdy miał jak uważa i co mu pasuje. I tam (w tym filmiku) tańczyli wszyscy chętni, nie jakieś grono wybrańców. smile Ba, z chętnymi rodzicami włącznie!
      • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:31
        Co złego jest w jednakowych kieckach druhen?
        • kocynder Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:39
          Ależ nic, jak się kto chce bawić w cukierkową ceremonię odmałpowaną z serialu "Dynastia"... I jeśli kogoś stać.
        • 35wcieniu Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 15:55
          Absolutnie wszystko.
          • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 16:02
            „Nasze” druhny będą takie same 🤷🏼‍♀️
            • 35wcieniu Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 16:04
              Przykro mi, ale nie mogę im pomóc.
              • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 18:40
                Możesz im złożyć wyrazy współczucia na moje ręce 😢
        • little_fish Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 09:49
          To, że rzadko jednakowy fason i kolor sukienki pasuje kobietom o różnej figurze i typie urody. Ale jeśli druhny również "jednakowe" i dobrze się tak czują, to na zdrowie...
          • kocynder Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 11:17
            Dokładnie! Nie mam pojęcia w jaki sposób w identycznych kieckach mają wyglądać ładnie wysoka, muskularna brunetka, drobniutka i chudziutka ruda i blondynka średniego wzrostu z lekką nadwagą? W tym samym kroju i odcieniu. No, chyba, że panna młoda dobiera sobie druhny wyłącznie pod kątem jak będą się prezentować na fociach...
    • kotejka Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 18:27
      Syn ma w piątek
      Tańczy poloneza, bo chciał
      Zresztą ma już wprawę, kiedyś na dużym wydarzeniu prowadził poloneza w pierwszej czy drugiej parze w szlacheckim kontuszu na jmiejskich obchodach jakies święto patriotyczne było,.stroje z teatru mieli
      Teraz Od razu wybrał sobie dziewczynę, co mu w oko wpadła, bo nie chciał dostać kogoś z przydziału
      Dziewczyna ochoczo.propozycje przyjęła, wiec taniec powinien być udany
      Jeszcze się gryzie w temacie butów
      Garnitur ma idealny, koszula przyszła dziś
      Nad butami mysli
    • ewcia.1980 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 18:33
      Za mojej studniówki tańczyło 5 klasowych par.
      A że chętnych nie brakowało to było losowanie.
      Niestety wtedy się nie załapałam.
      🤷‍♀️

Odbiłam to sobie w pracy 😁 bo tańczę praktycznie za każdym razem gdy idę na studniówkę.
      Jak mam klasę no to wiadomo.
      A jak nie mam to zapraszają mnie uczniowie.

U nas tańczy kto chce.
      Szkoła typowo męska więc chłopcy mogą tańczyć ze swoimi partnerkami z zewnątrz albo zaprosić nauczycielki, panie z administracji lub biblioteki.

Studniówkę mamy w sobotę.
      • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 18:39
        A jeszcze mi się przypomniało, że dziewczyny bez chłopaka (a w mojej szkole było więcej dziewczyn) tańczyły poloneza razem NA KOŃCU 😭😭
        • ga-ti Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 19:56
          Tańczą dziewczyny z dziewczynami, a nawet dwóch chłopaków. Na jednym filmiku tańczyli poloneza trójkami, jeden chłopak i dwie dziewczyny, też fajnie wyszło.
          • majenkirr Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 20:03
            Ale mnie chodzi o to, że one były na końcu, jak jakieś resztki 🫤. I że wtedy nikt tego nie przeżywał, teraz mi się to przypomniało. A jak moją córkę jej „koleżanki” wygoniły z limuzyny, bo nie miała chłopaka, to się wkurwiłam 🤬
      • ga-ti Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 19:55
        Ewcia, jak tak sobie oglądam to się zastanawiam, że ci nauczyciele, a zwłaszcza dyrektorki to mają też zagwozdkę, w co się ubrać, żeby nie być w tym samym co roku wink

Fajny zwyczaj z zapraszaniem wszelkich pracujących w szkole pań smile
    • droch Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 24.01.23, 21:06
      Skoro wątek plotkarski, to może ktoś, coś o studniówce w Ostrowie?

Ostrów Wielkopolski. Awantura na studniówce. Uczennica rzuciła się na nauczycielkę

Warto zwrócić uwagę, że nauczycielka była gościem, a studniówka w restauracji.
    • aluszka97 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 09:20
      Nie podoba mi się pokazywanie podwiązek, jakieś to takie nie bardzo. Mam nadzieję, że dziewczynki ze szkoły mojego syna nie wpadną na taki pomysł. Studniówkę mają już w tę sobotę, to się okaże. Wszyscy będą tańczyć poloneza, mają długi skomplikowany układ. Syn będzie tańczył z nauczycielką. Garnitur i wszystkie dodatki ma już od grudnia, tak się zorganizowaliśmy szybko.
      • droch Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 25.01.23, 09:55
        Mam nadzieję, że dziewczynki ze szkoły mojego syna nie wpadną na taki pomysł.

Do ilu lat są "dziewczynki"? A to nie jest już tak, że "moje ciało, moja sprawa"?
        • niemcyy Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 26.01.23, 03:18
          A nie jest tak, że w pewnym wieku należałoby już zdawać sobie sprawę z tego, co jest kiedy stosowne, a kiedy niekoniecznie?
          • droch Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 26.01.23, 09:20
            W pewnym wieku można sobie też zdawać sprawę, że studniówka jest imprezą młodych, a nie starych. I chociaż próbować zwalczyć w sobie lęk, że widoczna czerwona podwiązka „dziewczynki” sprowadzi na złą drogę ukochanego syna.
    • beataj1 Re: Studniówka, polonez, ploteczki. 26.01.23, 10:13
      Rany, przecież studniówka to specyficzna impreza. Częścią tej imprezy są właśnie te nieszczęsne podwiązki czy czerwona bielizna. Taką fajna tradycją, związaną z tą konkretną imprezą.
      Niech się tym bawią, niech robią sobie zdjęcia z widocznymi czerwonymi gaciami czy podwiązkami, niech pracują na wspomnienia, które wywołają uśmiech.

W ich życiu będzie jeszcze milion okazji gdy będą mogli tracić czas nad zastanawianiem się czy coś jest w dobrym tonie, czy wypada, czy są najlepszą wersją siebie, czy wyglądają najlepiej jak mogą, ponadczasowo elegancko czy z klasą ( i nie chodzi o klasę 4c).

Ja za parę lat będą wspominać studniówkę to właśnie to zapamiętają - tą radość zajmowania się głupotkami, przebierankami czy czerwonymi bokserkami. A nie to, że mieli akuratnie dopasowane buty do okazji i że wyglądali ponadczasowo.

Co do tańca wybranych - nie wszyscy chcą, mają ochotę czas i chęć. Niech sie realizują chętni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka