Dodaj do ulubionych

parafina ciekła - któraś piła?

05.04.23, 10:59
pomoże czy zabije? jakieś mam dziwne skojarzenia z tą parafiną.
czytam, że dobra przy zaparciach, więc szukam czegoś, bo sama "odpowiednia dieta" nie daje radysad
Doopa mnie boli, hemoroidy albo inny czort - lekarz przepisał posterisan maść i czopki, póki co nie pomagająsad
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:30
      Parafinę doustnie? Przecież to jest produkt ropopochodny. Wyjaśnij przyczynę zaparć. Już wiesz, że raczej nie zła dieta, więc najlepiej by było zrobić kolonoskopię, szczególnie jeśli masz 45+ lat.
      • panna_lila Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:59
        a jednak, też się dziwuję, ale jakby miało pomócsmile
        www.doz.pl/apteka/p137291-Parafina_ciekla_Paraffinum_liquidum_plyn_doustny_i_na_skore_100_g_Avena

Kolonoskopia umówiona, niestety dopiero pod koniec czerwcasad
        • gorzka.gorycz Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 14:21
          Pomaga. Wypróbowane, obrzydliwe, ale działa. Może zamiast parafiny spróbuj najpierw oliwę.
        • deszczu_kropelka Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 14:53
          Jest też Mentholaxin - parafina z olejkiem miętowym.
          • arthwen Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 19:40
            Jeszcze gorzej.
    • tilijka123 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:49
      Mój pies kiedyś ukradł i pogryzł buteleczkę parafiny. Wszystko wypłynęło drugą stroną. Pani weterynarz stwierdziła, że to nic groźnego i daje się zwięrzetom i dzieciom przy zaparciach. Ale to było ze 20 lat temu. Teraz moga być inne zalecenia.
      • fortalesa Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:55
        Zwierzętom teraz też się podaje, miałam takie zalecenie dla wiekowego kota. Doustnie, pomagało. A nie lepiej coś ziołowego?
    • alpepe Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:51
      a dlaczego nie olej rycynowy?
      Po drugie physalis świetnie poprawia efektywność big_grin
      • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:02
        Olej rycynowy mocno drażni układ pokarmowy. Przy jednorazowej sprawie nie ma problemu, ale nie jako wyjście długotermiowe do regulowania wypróżnien. Grozi zaburzeniem równowagi elektrolitów.
        • hanusinamama Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 22:53
          No picie pochodnej ropy naftowej tym bardziej nie jest wyjsciem...
    • alpepe Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:52
      doopa może też boleć przy nadkażeniach grzybiczych, zbyt ostrych daniach, alergii.
    • szarmszejk123 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:52
      Są czopki parafinowe, może tą stroną lepiej?:p
      • szarmszejk123 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 11:54
        A nie, pomieszałam, czopki są glicerynowe, ale zadanie mają takie samo jak ta parafina doustna.
    • inez21 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:02
      Parafinę ciekłą nawet w dzisiejszych czasach podaję się w zaparciach. Także jeśli masz taką potrzebę to możesz spokojnie użyć. Albo spróbować Lactulozy też w plynie i też działa w takich sytuacjach😁
    • pepsi.only Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:05
      Piłam, pomogła,
      ale pij dużo wody!!! Woda!!! I jeszcze raz woda!!!
      Sama parafina bez wody gówno da (nome omen tongue_out) jeśli nie będziesz pić wody.
      • pepsi.only Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:10
        Inaczej: bez wody dorobisz się potężnych bóli brzucha, bez efektu wypróżnienia się.

• memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:11
        >Sama parafina bez wody gówno da
        No właśnie nie da 😂
      • deszczu_kropelka Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:13
        Z tą wodą potwierdzam, to najważniejsze - jak nie będziesz dużo pić, to nic nie pomoże.
        A z suplementów diety bardzo polecam ColoNormax.
    • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:10
      Parafina to chyba najmniej skuteczna.
      Teraz zaleca się makrogole tj. dicopeg/xenna/dulcosoft.
      Słabiej od nich działa laktuloza.
      Parafina najsłabiej.

Pytanie czy masz zaparcia, bo jak tylko za przeproszniem ból d…, a zawartość wychodzi normalnie, to najpierw przeanalizuj w jakich wątkach ematkowych się udzielałas ostatnio, czy aby nie takich powodujących ból anusa i ew przełącz tylko na takie o wlosingu(*)

*chciałam najpierw napisać, ze wątki o sałatce jarzynowej, ale nie, jednak nie - stanowczo za duży content jatkowy…
      • kochamruskieileniwe Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 07:23
        jaK mi tłumaczyła pani gastrolog zajmująca sie zaparciamui nawykowymi u dzieci:
        makrogole - te na codzioń (np Forlax). Parafina daje jedynie poślizg.
    • pani_tau Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:18
      Rektoskopia by się przydała.
    • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 12:19
      Cokolwiek będziesz brała "od góry" może się w tej sytuacji nie sprawdzić. Zmiana diety potrzebuje czasu. Do tego błonnik w pożywieniu potrzebuje wody, będziesz piła za mało, może paradoksalnie powodować jeszcze gorsze zaparcie. Błonnik, albo inne substnacje wspomagające bakterie, powodują też często wzdęcia, nieprzewidziane reakcje typu, że musi się do toalety, wtedy gdy nie można. Tak samo działają substancje dostępne w aptece, jak te powiększające ilość kału, albo napędzające pracę jelit. Wiele z nich działa też drażniąco na jelita (np. laktoza), co bywa bolesne i ma się do tego huśtawkę pomiędzy zaparciem i rozwolnieniem.
      Dopóki nie wie się, co się ma, w oczekiwaniu na dalszą diagnostykę i najwięcej problemów robi obolały dolny odcinek, to najlepiej korzystać z glicerynowych czopków bez innych substancji czynnych. Gliceryna ciągnie wodę do jelita grubego, powstaje presja skorzystania z toalety i przez poślizg dodatkowo ułatwia wypróżnienie. Do tego organizm się nie uzależnia i można w sposób kontrolowany korzystać codziennie. Przy większym problemie można użyć tzw. minilewatywy, to takie małe buteleczki, których zawartość trzeba sobie wstrzyknąć od dołu, ale wydaje mi się, że glicerynowe czopki są mniej nieprzyjemne w użyciu.
      • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:22
        Laktuloza nie ma działania drażniącego jelito, ma działanie osmotyczne tj ściąga do siebie wodę.
        • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:35
          memphis90 napisała:

> Laktuloza nie ma działania drażniącego jelito, ma działanie osmotyczne tj ściąg
          > a do siebie wodę.
          >

I to działanie osmotyczne w wyższych partiach jelita JEST drażniące i nieprzyjemne. Wiele ludzi ma od tego, mówiąc przaśnie, do tego pierdy i sraczkę.
          • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 16:52
            Nie. Działanie drażniące i osmotyczne to dwa różne mechanizmy działania środków przeczyszczajacych. Laktuloza nie jest środkiem drażniącym, dlatego stosowana jest takze u niemowląt. Nie działa osmotycznie w jelicie cienkim.
      • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:32
        A, i czopki glicerynowe to akurat mają działanie drażniące śluzówkę i podane doodbytniczo nie ściagają już zadnych płynów do odbytnicy, ponieważ wchłanianie płynów w jelicie grubym to bierny proces, zachodzi zasadniczo w jedną stronę. Czopki nie upłynniają stolca, tylko dają poślizg. Przy kamieniach kalowych- jeśli są - to dużo lepiej działają mini wlewki, bo bezpośrednio uplynniają zalegające masy.
        • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:40
          Nie mają działania drażniącego śluzówkę, jeżeli nie zawierają dodatkowych substacji czynnych. Większość czopków na przeczyszczenie takie dodatki ma. Dlatego zwróciłam na to uwagę. I owszem, one upłynniają na tyle, by wypróżnienie było łatwiejsze, a nie było rozwolnienia. Czopki glicerynowe są całkowicie bezpieczne i można podawać je nawet dzieciom.
          A o kamieniach to nie pisałam nic, bo to raczej problem u ludzi starych, nie ruszających, a nie u młodej laski.
          • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 17:04
            Ech…🤦‍♀️

„Charakterystyka Produktu Leczniczego
            Zastosowany p.r. w postaci czopków lub mikrowlewek działa miejscowo drażniąco, pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie. „

>A o kamieniach to nie pisałam nic, bo to >raczej problem u ludzi starych, nie >ruszających, a nie u młodej laski.
            Nawet dzieci miewają kamienie kałowe…
            • bananananas Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 18:41
              memphis90 napisała:
              > Zastosowany p.r. w postaci czopków lub mikrowlewek działa miejscowo drażniąc
              > o,
              pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie. „

Ale tu chyba chodzi o takie "drażniąco" jak podrażnienie w nosie powodujące kichnięcie, to znaczy nie mające długotrwałych konsekwencji. Ja praktykuję, czasem parę dni z rzędu i nie czuję nic niepokojącego.

Chyba jednak nie regulują wypróżnień w dłuższym okresie. Mam skłonność do zaparć i po doświadczeniu z poprzedniej kolonoskopii, przed niedawną brałam parę dni czopki i utrzymywałam dietę, w tym dwa dni płynną. Plus oczywiście preparaty. No i się lekarz dokopał do nienaruszonych pokładów...
              • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 19:36
                No tak, w zasadzie tak. Niemniej to inny mechanizm niż osmotyczny - daje sygnał do kichnięcia 😜 i poślizg, ale jesli zawartość jest bardzo zbita, to nadal trzeba będzie wypchnąć urobek twardy i spory, on się od czopka niespecjalnie uplynni i w takich sytuacjach lepiej działa mikrowlewka, szczególnie taka niedrazniaca…
                • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 21:57
                  Ale my nie mówimy o długim zaparciu, kiedy masa jest twarda i wysuszona, a o zaparciach zwyczajowych, trudnościach z wypróżnieniem, które mają nieco inne przyczyny. I wtedy czopki glicerynowe się sprawdzają i są mniejszym stresem od lewatywy/mikrowlewki, której nie robi się codziennie.
    • mondaymorning1987 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 13:36
      Doraźnie polecam siarczan magnezu, pięknie wszystko wyczyści. www.allecco.pl/sol-gorzka-proszek-do-sporzadzania-roztworu-doustnego-50-g-zaparcia.html
    • babcia47 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 14:40
      Moje koty czasem piją z zalecenia weta, podobnie psiaków kropię sucha karmę nie są zachwycone ale też nie narzekają. Na problemy z zaparciami, metodą babci stosowano macerat z siemienia lnianego. Łyżkę siemienia zalać szklanką przegotowanej zimnej wody i zostawić na kilka godzin. Potem przecedzić przez sitko , tworzy się płyn z kisielkowatym dodatkiem który należy wypić. Można dodać jakiś sok bo sam w sobie modły. Udraznia dolny odcinek przewodu pokarmowego i pokrywa go warstwą śluzu który ułatwia wydalanie . Podobna miksturę ale zalana wrzątkiem i po chwili odcedzona, doprawione do smaku została mi zalecane przez pediatra do łagodzenia podrażnień górnych dróg oddechowych u dzieci. Działało. W tym przypadku sluz jest delikatniejszy i tworzy osłonę dla gardła i oskrzeli
      • panna_lila Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 22:43
        Dziękuję że mi przypomniałaś o tym siemieniu, ja nawet lubię ten smak.
        • babcia47 Re: parafina ciekła - któraś piła? 07.04.23, 04:24
          Prosze bardzo, mam nadzieję ze pomoże 🤗
    • borsuczyca.klusek Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 15:44
      Polecam makrogol albo czopek glicerynowy.
    • anorektycznazdzira Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 17:01
      Nie o to pytasz, ale w razie jak nie próbowałaś, to kup porządny probiotyk (porządny= wieloskładnikowy, tak z 8-10 szczepów, i z wysoką zawartością, tak >10 exp9). I bierz do dwóch największych posiłków w środku jedzenia.
      • panna_lila Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 22:41
        A możesz napisać jaki kupić żeby był porządny, bo faktycznie nie próbowałam a chcę spróbować 😊
        A nie znam się na tym kompletnie ☹️
        • ardiss1 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 08:07
          ja polecam Sanprobi. miałam czerwnoy.
          • anorektycznazdzira Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 08:45
            Sanprobi (superformuła, NIE pojedyncze) jest niezły, ale znacznie więcej mikroorganizmów w sensie różnych gatunków oraz "na sztuki" wink ma na przykład Florcontrol (chyba produkt DOZ) czy Multilac
            Dobrym pomysłem może być mieszanie, czyli kupno 2 różnych i barnie na zmianę.
            Zdrowy mikrobiom powinien być maksymalnie możliwie zróżnicowany
            poza tym jedne mikroorganizmy Cię polubią i się osiedlą, inne "przelecą" i nie pomogą na dłużej, nigdy nie wiesz które do Ciebie pasują, dlatego warto to sobie zróżnicować, wtedy większa szansa na trwałe efekty smile
            • anorektycznazdzira Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 08:50
              PS. Nie wiem, czy napisałam jasno: śmiało dwie tabletki dziennie tylko nie same i nie naraz, ale z posiłkami. A jeśli nie zaobserwujesz nic negatywnego to nawet 3 czyli właściwie z każdym posiłkiem, zawsze w środku jedzenia smile
        • snakelilith Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 22:05
          panna_lila napisała:

> A możesz napisać jaki kupić żeby był porządny, bo faktycznie nie próbowałam a c
          > hcę spróbować 😊

Przy probiotykach należy uważać, bo badania pokazują, że te zawierające Lactobacillus acidophilus mogą powodować tycie.
      • gorzka.gorycz Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 09:15
        Najlepszy obecnie jest Vivomixx. Ale cena też stosowna do jakości.
        • memphis90 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 19:39
          Tylko te z większa ilością bakterii, od Vivomixu 112 w górę.

Budżetowo można Osłonkę Gastro spróbować.
    • chatgris01 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 20:39
      Jak te zaparcia nie z powodu zaklaczenia, to watpie, zeby parafina bardzo pomogla cool
      (daje sie apteczna parafine taka do uzytku wewnetyrznego kotom, jak sie zatkaja kielbaska z klakow, bo zmiekcza te polknieta siersc).
    • nangaparbat3 Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 22:51
      Mój pies, poprzedni, pił jak zjadł worek plastikowy. Nie polecam, do dzisiaj wspominam ze zgrozą, a na worek nie pomogło.
      za to babcia, lekarka , brała tabletki z rzewienia i zawsze działały.
      www.apteka-oliwna.pl/radirex-tabletki-z-rzewienia-10-tabletek

Tylko dokładnie poczytaj, jaka dawka.
    • panna_lila Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 22:55
      Dziękuję wszystkim za cenne rady, zapisuję wszystko dokładnie 😊
      • fil.lo Re: parafina ciekła - któraś piła? 05.04.23, 23:57
        A ja doradzam dulcosoft i dużo wody.
        Plus naturalne metody: kompot z suszonych śliwek, kiwi i siemię lniane
      • pepsi.only Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 07:26
        Pamiętaj że każda z tych rad jest cenna, o ile będziesz pić wodę.
        WODA!
        • nangaparbat3 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 16:40
          I nie stosować wszystkich jednocześnie!
          • pepsi.only Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 22:13
            No zdecydowanie!
    • ardiss1 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 08:05
      spróbuj śliwki suszone. na noc zalewasz 5-6 sliwek gorącą wodą. pijesz rano ten płyn z zawartością. i tak przez kilka dni.
      i do tego jak ktoś pisał-łyżka oliwy/ lepiej oleju lnianego na czczo.
      Powinno pomóc.
      trzymam ciuki!
      • magda.z.bagien Re: parafina ciekła - któraś piła? 07.04.23, 00:07
        Testowałam wersję z jabłkami wieczorem, ok 3-4. Rano mocna kawa.
        Plus siemię lniane dodawane do sałatek, owsianek, jogurtu, I czego się da. Jako skutek uboczny poprawia się stan skóry.
    • quendi Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 16:32
      Dieta nie pomaga bo jest zła.

Nie dziekuj.
    • kachaa17 Re: parafina ciekła - któraś piła? 06.04.23, 17:05
      Nie jestem pewna ale coś mi się majaczy, że przy hemoroidach piłam ale za to na pewno wpuszczałam do nosa.
    • zlota-klamka Re: parafina ciekła - któraś piła? 07.04.23, 02:58
      "odpowiednia dieta" czyli co konkretnie?

Dieta oparta na roślinach (>90) zawsze daje radę. Picie parafiny czy innych syntetycznych wynalazków to absurd kiedy sprawa jest bardzo łatwa do ogarnięcia naturalnymi sposobami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka