Dodaj do ulubionych

Aranżacja pokoju

23.04.23, 09:54
Mam do urządzenia zupełnie od nowa pokój jak na załączonych zdjęciach.
Pokoj ma spełniać funkcję wypoczynkową ('ala salon), ale też zarazem biura i sypialni.
Takie 3 w 1.

Wszystkie obecne meble zostaną usunięte, zostanie tylko szafa, w której zamierzam wymienić fronty (to szafa pax z IKEA więc nie będzie trudno).

Zastanawiam się nad ku

Które meble będą z IKEA, ramaro zestawić ze sobą? Jakie lampy, zasłony kupić?

P.s. w lipcu będzie malowanie tego pokoju na jakiś jasny może bialy kolor.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:06
      Kupiłabym „półkotapczan”, po rozłożeniu normalne łóżko z materacem, po złożeniu kanapa albo biurko, jeżeli nie musisz trzymać papierów, a potrzebujesz tylko miejsca do pracy z komputerem.
      Jeżeli wersja z kanapą, to do pracy sekretarzyk, może być z ikei. Zamykasz i nie ma bałaganu, ani biura na wierzchu.
      • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:18
        No właśnie tylko który konkretnie sekretarzyk z IKEA, który by pasował do szafy pax + do biurka ..(jeszcze nie wiem, którego).
        • berdebul Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:32
          Sekretarzyk robi za biurko po otwarciu i wyglada ok po złożeniu. Seria Hemnes jest ładna i jasna.
    • memphis90 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:13
      Ale dla kogo to ma być i jak będzie użytkowane? Inaczej zrobiłabym pokój dla starszego nastolatka-studenta, inaczej dla dojrzałej singielki czy wręcz mamusi-emerytki. Codzienne rozkładanie polkotapczanow z kanapy do biurka i odwrotnie uważam za wyjątkowo upierdliwe, to byłaby opcja, gdyby pokój miał być biurem+ okazjonalnie gościnnym. Pytanie jakie biuro - codzienna konkretna praca z dokumentami czy dostęp do biureczka, by na nim postawić laptopa i zrobić przelewy raz w miesiącu? Jak będzie korzystane z części „salonowej” - singielka, której nie chce sie w kółko składać i rozkładać kanapy do spania, wiec chce mieć i kanapę i łóżko, czy wręcz przeciwnie?
      • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:14
        Dla dojrzałej singielki
        • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:17
          Pokoj prawie codziennie będzie uzywany do pracy zdalnej.
          Raczej będzie jej się chciało składać kanapę. Okazjonalnie nie złoży.
          • memphis90 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:23
            Osobiście - gdybym robiła dla siebie, to wywaliłbym tego wielkiego zagracającego paxa z wejścia i tam na samym wejściu zrobiła kącik do pracy. Potem dowolna ażurowa ścianka odgradzająca - regał kallax, parawan, ścianka z pionowych listew - i pod oknem cześć dzienna z rozkładaną kanapą, stolikiem, tv. Np po lewej kanapa, prawa ściana cała zabudowana szafami, w tym tez tv, sprzęt grający itd.
            • memphis90 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:26
              Albo odwrotnie, szafy po lewej, kanapa po prawej, bo po lewej więcej miejsca od okna.
            • berdebul Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:33
              I pracowała wyłącznie przy sztucznym świetle? Biurko pod oknem.
              • memphis90 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 15:18
                Zależy jakie kto ma preferencje. U mnie w domu jak najdalej od okna, żeby się światło nie odbijało. „Biuro” mamy w garderobie, bez osobnego okna w ogole.
        • memphis90 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:18
          A ile tej pracy biurowej? Potrzebne miejsce na stałe do pracy? Potrzebne szafy na dokumenty? Ile tych szaf? Czy ktoś obcy będzie do tego biura wchodził? Czy osoba preferuje pracę przy oknie czy wręcz przeciwnie - jak najdalej, żeby sie światło nie odbijało?

Czy osoba chce osobnego łóżka do spania i kanapy do codziennej aktywności, przyjmowania gości? Czy planuje często przyjmować gości?

To nie jest tak, ze można dać jedną uniwersalną radę, która będzie pasowała każdemu, każdy ma inne potrzeby i oczekiwania.
          • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:33
            Codziennie praca od 4 do 8h. Do pokoju nikt nie wchodzi oprócz osoby pracującej.
            Potrzebne jest miejsce na kilkanaście segregatorów.

Osoba potrzebuje kanapy do siedzenia w dzień i łóżka do spania w nocy (codziennie)
            • bene_gesserit Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 13:26
              To jest trudny do urządzenia pokój (kiszkowaty, z idiotycznie umiejscowionymi drzwiami, otwierającymi się do środka. Miejsce do wypoczynku trudno pogodzić z miejscem do pracy - albo w pracy myśli się o relaksie, albo podczas odpoczynku - o pracy. Powyżej ktoś pisze sensownie, zeby biurko było obok okna (łatwiej wtedy zadbać o higienę oczu, w sensie robić przerwy i patrzeć w dal). Kanapa rozkładana, ze skrzynią (poduszki, koce itd). Aranżację najsensowniej moim zdaniem opisała Mamtrzykoty. Najsensowniej w sensie ze ja tez bym tak zrobiła w takiej samej sytuacji wink

Jeśli chcesz zostawć szafę, to ma też to być miejsce do przechowywania - jedyny kąt, w którym szafa może stać to ten, w którym stoi teraz, ale wtedy wchodzi się wprost na szafę. Nie da się zmienić drzwi na takie, które otwierałyby się na zewnątrz?
        • hrabina_niczyja Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:28
          Kanapa z szerokim siedziskiem, miałam taka 80pare cm szerokości i odpowiednio długą. Spokojnie bez rozkładania mogłam się na niej wyspać. Do tego szafa na ubrania plus mniejszy słupek na dokumenty czy segregatory, też zamykany. Komoda z głębokimi szufladami. Zamiast biurka mały stół, jak ktoś wpadnie to będzie miejsce do posiedzenia, zjedzenia itp.
    • extereso Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:19
      Ale w jakim stopniu może użytkować resztę mieszkania? Jeżeli w innych pokojach są np dzieci to biurko może być i na korytarzu ( słuchawki do pracy) jeżeli inni lokatorzy, to wszystko trzeba tu zmieścić. Obejrzyj sobie na Pinterest mieszkania w Paryżu. Są malutkie a fajnie wyglądają. Ja po tym jak dowiedziałam się że koleżanka i jej mąż zajmują lokal 24m! jako całość mieszkania w Paryżu właśnie, spędziłam kilka godzin na oglądaniu tych mieszkań i super rozwiązania są tam.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 10:56
      Ja bym zrobiła tak:
      - ściana na wprost drzwi: od okna szafa, potem niewielka kanapa nie rozkładana i na wprost drzwi wygodne łóżko z szafką obok, a nad nią wiszące półki
      - pod oknem w prawym rogu biurko, tak duże, jak się da, aby drzwi szafy się dobrze otwierały z wygodnym fotelem, skoro ma służyć do pracy
      - ściana na wprost kanapy: niewielki, regalik z TV i z głównie zamykanymi szafkami.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:05
        A segregatory może się zmieszczą na wysuwanej na kółkach półce pod biurkiem, albo dodatkowo półka nad burkiem po prawej stronie, albo w regale jakaś szafka, czy półka.
    • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:07
      Znowu jakis troll? Przeciez drzwi na zdjeciach otwieraja sie na sciane, a lampy i zaslony kupuje sie na samym koncu🙄
      • kk345 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:35
        Faktycznie, plan nie dotyczy pokoju, który jest na zdjeciach
        • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 13:50
          kk345 napisała:

> Faktycznie, plan nie dotyczy pokoju, który jest na zdjeciach

Wszystko oprocz drzwi sie raczej zgadza...
          • kk345 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 14:00
            Nie- jeśli szafa miałaby 200 cm w 265 sm pokoju, to drzwi 80-tki nie mają prawa sie otworzyć, a na zdjęciu widać, ze mają na to miejsce. Skopany jest albo rozmiar drzwi, albo szerokość pokoju
            • kk345 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 14:00
              Albo szafy, oczywiście
            • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 14:04
              Drzwi sa we wnece, jakies 20 cm, ktora rowniez nie zostala uwzgledniona na rysunku.
    • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:20
      Moja propozycja. Pax zostaje na miejscu, po prawej stronie fyresdal ikea, z dwoma materacami, wygodne do spania i do siedzenia. Naprzeciw tej sofy jakis zestaw besta z miejscem na tv plus zamykane biurko po prawej lub lewej stronie tego zestawu.

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/fyresdal-lezanka-z-2-materacami-czarny-agotnes-twardy__1171956_pe893219_s5.jpg?f=xl

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/besta-kombinacja-na-tv-szklane-drzwi-bialy-lappviken-biale-szklo-przezroczyste__0995864_pe821884_s5.jpg?f=s

allegro.pl/oferta/biurko-rozkladane-regal-homi-biuro-domowe-bialy-12387795029?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_meble-dzieciece_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17960360071&gclid=CjwKCAjwrpOiBhBVEiwA_473dCXcJjSSuB9NkxGRmOSE37WomjvUepLDycB1rWzjC1CX7VSAajiFWhoCOJYQAvD_BwE
      • hrabina_niczyja Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:30
        A miejsce na schowanie pościeli gdzie?
        • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 13:52
          hrabina_niczyja napisała:

> A miejsce na schowanie pościeli gdzie?

W dodatkowym pojemniku pod spodem. Albo w szafie.
    • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:25
      I wlasciwie nie wiem, po co chesz usuwac te kallaxy, przeciez mozesz na nich postawic telewizor, dokupic pudła do przechowywania innego koloru albo drzwiczki...
      • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:28
        A jakieś projekty, zdjęcia?
        • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:31
          Jakie projekty? Stawiasz 2 kalaksy obok siebie, wkladasz pudła i masz. Zdjecia tez sa...
          • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:07
            Chcę urządzić zupełnie od nowa ten pokój. Zupełnie. Ma być elegancko, nowocześnie i przytulnie
            • hrabina_niczyja Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:31
              Zero kalaksów. Będziesz miała tylko kurz i kupę dziadostwa na wierzchu. Jak już dokup coś małego i zamykanego na segregatory.
              • kk345 Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 12:34
                Do kallaxów może drzwiczki dołożyć
    • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 11:27
      I jeszcze to malowanie w lipcu, mozesz zrobic to sama juz teraz, pare godzin roboty, chyba ze jestes niepelnosprawna.
      • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 14:40
        Parę godzin roboty? Myślę że z 4 dni. Uprzątnięcie wszystkich garatow, zabezpieczenie podłogi, listew itd.

Następnie zagipsowanie wszystkich dziur, wyrównanie nierówności, zagruntowanie, wyszuszenie, pomalowanie 2 razy. 4 dni minimum.
        • 1matka-polka Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 16:53
          Malarz bedzie graty sprzatal? A zabezpieczenie podlogi i listew w takim pokoju to juz rzeczywiscie robota na trzy dni🙆 poza tym nie trzeba gruntowac scian, ktore juz byly malowane😌
          • apolonia_isana Re: Aranżacja pokoju 23.04.23, 17:06
            Te ściany mają pełno dziur i pęknięć. Tak, nadal uważam że to praca na 4 dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka