Dodaj do ulubionych

Odwiedziny babci

20.06.23, 20:07
Zaprosiłam babcię do siebie na obiad, która byla u mnie jak byłam mała,w odwiedziny ale zaznaczyłam,ze zapraszam w 1wszym tygodniu sierpnia bo wtedy mam urlop i jestem na końcowym etapie remontu wiec muszę się przygotować(ogarnąc mieszkanie z rzeczy
budowlanych, posprzatac, ugotować, upiec). Babcia mowi,ze nie,ze schorowana itp. Po czym jestem dzis w pracy i dostaje telefon od babci, ze ona jednak przyjedzie ale w tą sobotę i wezmie 2 swoje dorosłe córki czyli moje ciocie. Na to ja: babciu, zapraszam w sierpniu bo ja jeszcze stołu nie mam, musze kupic, by Was ugościc. A ona mi odpowiada :jesli nie chcesz,to w ogole nie przyjedziemy! Juz kawy nie potrzebowalam bo w momencie mi ciśnienie podniosła.
I teraz nie wiem, co mam robic.Mieszkanie jeszcze w remoncie, pełno tu farb,drabin i innych rzeczy, tego nie ogarnę na już.
Obserwuj wątek
    • imponderabilia22 Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:13
      Ostatni raz widziałaś babcie, jak bylas mala?
      Mnie bardziej razi wpraszanie komuś dodatkowych gości, ale wiem, że w niektórych rodzinach to norma.
    • 1matka-polka Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:18
      * w sobotę
      • mallard Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 07:57
        1matka-polka napisała:

> * w sobotę

👍
    • woman_in_love Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:31
      I teraz nie wiem, co mam robic.

Jak to co? Bierzecie urlopy, do tego na emergency jakąś ekipę sprzątająca do pomocy. Remonciarzom płacicie milion monet za pracę w nocy i zdążycie się przygotować na wizytę Królowej Babki. Dacie radę, nie macie innej opcji.
    • marta.graca Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:35
      A co tu robić? "Ok, bardzo dobrze że nie przyjedziecie, bo nie mam w tym momencie warunków na gości".
    • panna.nasturcja Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:45
      Nic. Zaprosiłaś na sierpień, możesz się przypomnieć kilka dni wcześniej. Teraz nie robisz nic.
      • daisy Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:48
        + 1
    • imponderabilia22 Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:47
      Po prostu w tę sobotę wybywasz na cały dzień z domu
      • jahelena Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:49
        2/10
    • alpepe Re: Odwiedziny babci 20.06.23, 20:58
      No to ich nie ugościsz, czym się martwisz?
    • engine8t Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 20:39
      Wszytko zalezy czy Babcia ma majtek ktory moze ci zapisac albo nie.
      • droch Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 20:55
        Pieniądze to nie wszystko…
        • engine8t Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 21:18
          Nieprawda. Pieniadze sie nie licza kiedy sie o nich tylko mowi a ich nie ma "na wyciagniecie reki".
          Zobacz co sie dzieje w rodzinach kiedy przychodzi do podzialu spadku - nawet niewielkie sumy dziela rodziny na dlugie lata.
          • droch Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 10:42
            Doprecyzuję: wydawanie spadku jeszcze za życia spadkodawcym to, polecę klasykiem, szkolny błąd smile
        • woman_in_love Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 09:53
          nie wszystko, ale jakby babcia miała dac duzy spadek, to wiadomo, zeby sie oplacalo ja nawet ugoscic w wynajetym za 5000 apartamencie i udawac ze "to my tu mieszkamy"
          • mgla_jedwabna Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:15
            Przy takiej babuni obawiałabym się, że wydam 5000, a spadek i tak dostanie jedna z tych cioteczek, co to z babcią przyjadą.
          • bywalec2023 Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 23:36
            XD
    • nick_z_desperacji Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 21:00
      Jak raz staniesz na głowie, żeby jednak babcię z obstawą (wtf?!) przyjąć, to już zawsze babcia, obstawa i krewni królika z tej strony będą mieli Twoje zdanie w poważaniu. Szantażom emocjonalnym należy mówić zdecydowane: prosimy wy.perdalać
    • lilia.z.doliny Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 21:15
      Jeszcze parę lat temu dostałabym szajby, żeby ogarnąć i przyjąć. Teraz powtórzyłabym jeden raz tekst o tym, że w tej chwili nie mam warunków.. gdyby się uparła, że teraz albo nigdy, to przystalabym na sobotę. Po czym.ugoscilabym rodzinę wśród kurzu, z tym całym syfem, że skrzyniami po materiałach budowlanych zamiast krzeseł. Radośnie, bez kompleksów, z jakimiś ciastkami i kawą. Tyle.
      • odnawialna Re: Odwiedziny babci 21.06.23, 21:20
        Podpiszę się, dokładnie tak bym postąpiła. Do siedzenia wiadra po farbie, drabina, kawa na gazecie i ciastka do łapy. Nie daj się!
        • bulzemba Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:01
          Też bym zgodziła się na odwiedziny teraz . I otworzyła cała umazana farbą. "Przecież mówiłam że mam remont. To jak? Pomożecie w malowaniu? Tu mam zapasowe pędzle".

Ciasto koniecznie kupne. Najlepiej takie z metką.
          • mgla_jedwabna Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:17
            Oj tam zaraz ciasto. Paczka suchych ciastek, które można podać prosto z plastikowego opakowania, bo przecież warunków na talerzyki i widelczyki to nie ma.
            • mid.week Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 13:38
              Sucharki smile
    • mava1 Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 09:50
      a po co zaprosiłaś babcie, którą ostatnio widziałaś kilkadziesiąt lat temu?
      Masz podniesione cisnienie na własne zyczenie. Było ją zaprosic jak juz będziesz mieć urządzony salon (stół).
    • ichi51e Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 09:52
      olej obrazę tęskni nastawiła się i jeszcze ci chciała ciotki w bonusie dowieść. Jak ktos napisał za 3 dni przypomnij ze czekasz na nia w sierpniu
    • mgla_jedwabna Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:14
      Słodkim głosikiem powiedziałabym: ależ oczywiście, chętnie zapraszam, tylko ugościć nie ma jak, bo jest rozgrzebany remont. Więc jeśli babcia ma ochotę na zupkę na wynos z baru podprawioną tynkiem, to nie ma sprawy, tylko jeść trzeba będzie z podłogi, bo stołu nie ma. Ale jeśli babunia tak bardzo chce teraz przyjechać, to proszę bardzo.
    • bezatu2023 Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:15
      Dziwne stosunki rodzinne, ale nieważne. Zapraszasz na np. 7 sierpnia a nie 23 lipca i tyle. Jeśli babci nie odpowiada TEN termin to trudno. I tak rzadko sie widujecie.
      Termin zaproszenia ustala gospodarz a nie goście. Można, ewentualnie, negocjować, bo 7 sierpnia urodziny ma ukochana sąsiadka, ale i tak ostateczne słowa należy do gospodarza ( zapraszającego).
    • bulzemba Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:39
      Ewidentnie widać że brak kontaktu wynika z totalnego chamstwa starszego pokolenia w stosunku do młodego.

Która to babcia i jak ona przeżyła ślub twoich rodziców?
    • bertie Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 10:49
      Jak warunki pozwalają, to zabieram babcię do restauracji a potem na spacer. Ale ja mieszkam w środku dużego miasta turystycznego więc mam duży wybór cenowy i lokalizacyjny i akurat nie mam finansów zmniejszonych przez remont. Przypuszczam, że twoja sytuacja może być zupełnie inna i wtedy bym się zgodziła z babcią, że niech nie przyjeżdża wcale
    • makurokurosek Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 11:00
      Miałam podobną sytuację.
      Pierwszy raz od 18 lat postawiłam się teściowej co do jej przyjazdu.
      Teściowa zawsze narzucała nam termin swojego przyjazdu, nigdy nie pytała się nas czy termin nam odpowiada, ba nawet jak otwarcie partner mówił, że to nie jest najlepszy czas miała to centralnie w poważaniu.
      W tym roku, z wielu powodów jasno określiłam, że nie ma mowy o pobycie w innym terminie niż weekend , że pobyt dłuższy niż weekendowy ( chodziło o długi weekend w Boże Ciało) całkowicie odpada.
      Babcia oczywiście się obraziła i nie przyjechała w ogóle.
      Żałuję tylko jednego, że osiemnaście lat zajęła mi nauka asertywności, że w imię dobrych relacje wnuki-babcia zagryzałam zęby i milczałam
      • woman_in_love Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 11:13
        w imię dobrych relacje wnuki-babcia

macierzyństwo to sraka, która myślącego homo sapiens z macicą, zamienia w podludzia i coś pośredniego pomiędzy małpą a niewolnikiem (wszystkich dookoła)
    • sabek81 Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 11:08
      Bancia manipulantka i kontrolerka zycia innych, dziwne, ze dopiero po tylu latach ja zapraszasz, wiec stosunki wnioskuje luźne, stanowczo powiedz ze w sierpniu zapraszasz i tyle, jak się obrazie trudno. Co tocw ogole za pomysł radzic komus zeby wybyl z wlasnego domu bo niechciani goscie🤦‍♀️
    • szare_kolory Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 13:31
      Powtórz, że zapraszasz w sierpniu a teraz mieszkanie jest remoncie. Jak się babcia uprze no to cóż, to zapytaj czy jest dorosła i czy możesz z nią rozmawiac jak z dorosłym, bo na razie to jest jak z dzieckiem. I gdybyś nie chciała, to byś nie zapraszała. Zapraszasz, ale nie do mieszkania pełnego drabin i robotników.
    • jammer1974 Re: Odwiedziny babci 22.06.23, 23:40
      Nic nie robic. Potwierdzic zaproszenie na sierpien. Babcia nie babcia ale zachowuje sie jak rozpieszczona gowniara.
    • elenelda Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 08:00
      Zazdroszczę Ci, że masz babcię.
      • elenelda Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 08:04
        elenelda napisała:

> Zazdroszczę Ci, że masz babcię.

Zabrałabym na obiad do restauracji. Po obiedzie kawa w mieszkaniu, jeżeli to końcowy etap remontu, to krzesła jakieś by się znalazły, ciasto bym kupiła i cieszyła, że babcia jest.
        • bulzemba Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 13:07
          Bo ty tęsknisz za swoją babcią. Nie każda dorósł do tego by mieć rodzinę. Niektórzy są po prostu nosicielami naszych genów. A uważają że im się należy szacunek tylko i wyłącznie dlatego że kilka dekad temu mieli przyjemność z drugim naszym przodkiem.
      • makurokurosek Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 10:13
        Gość który nie zna zasad kultury, nie podchodzi do ciebie z szacunkiem psuje całą przyjemność z wspólnie spędzonego czasu i mocno podnosi ciśnienie.
    • kaktusowepole Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 15:26
      Jaki jest powód nagłej wizyty?

Uważam że nie wiesz o wszystkim jeszcze - wizyta nagła i złość jak nie może dojść do skutku.
      Chyba o czymś nie wiesz i być może miałaś dowiedzieć się podczas wizyty.
      Tu widać że jest jakieś drugie dno.
      • brubba Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 15:30
        Tym drugim dnem jest apodyktyczność seniora.
      • jammer1974 Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 18:26
        Jesli powod extra wazny to nalezy to zakomunikowac i wspolnie probowac rozwiazac problem. Moze bedzie lepiej jak wnuczka do babci przyjedzie. Babcia jest chyba dorosla i powinna wiedziec jak sie zachowac.
    • kamin Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 15:34
      Normalnie. Babcia wchodzi, wszędzie stoją farby itp. Robisz kawę, stawiasz filiżanki na drabinie i prowadzisz konwersację.
    • mikams75 Re: Odwiedziny babci 23.06.23, 22:50
      Albo bym temat olala i wrocila do rozmowy w sierpniu albo jakby sie tak upierala, to bym powedziala, ze ok, ale w domu jest remont i czy jest pewna, ze chce siedziec w pyle remontowym. Jesli chce siedziec, to niech siedzi, jak ktos wyzej napisal - na wiadrach od farby. I nawet specjalnie goscic przy stole nie trzeba, bo nie ma jak. Na pewno bym na szybko nie ogarniala na sobote. Remont to remont i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka