Dodaj do ulubionych

Dziwne zadanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:06
Na prostokątnym plaskim dachu ustawioną antene utrzymują cztery liny
zaczepione końcami na pewnej (tej sanej)wysokości słupa antenowego, pozostałe
zas końce przytwierdzone są w narożnikach podstawy dachu. Długości trech lin
wynosza odpowiednio 5m,6m,7m; jaka jest długośc czwartej liny?
Liny są- oczywiscie- napręzone.
Uwaga! zadanie jest kompletne - znamy tylko te trzy liczby i wiemy,że dach
jest prostokątem.
Zadanie można uzupełnić poleceiem:Podaj największa możliwą powierzchnię
podstawy tego dachu(tego prostokąta)
Obserwuj wątek
    • Gość: grzesiek Re: Dziwne zadanie IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 01.02.05, 16:13
      Jeśli czwarta lina jest przyczepiona naprzeciwko tej 6 metrowej, to
      ma sqrt(38) metrów. Jeśli niekoniecznie, to również dobre są dlugości
      sqrt(60) i sqrt(12).
      O największej powierzchni jeszcze pomyślę.
      • pamusz Re: Dziwne zadanie 01.02.05, 16:43
        Gość portalu: grzesiek napisał(a):

> Jeśli czwarta lina jest przyczepiona naprzeciwko tej 6 metrowej, to
        > ma sqrt(38) metrów. Jeśli niekoniecznie, to również dobre są dlugości
        > sqrt(60) i sqrt(12).
        > O największej powierzchni jeszcze pomyślę.
        Z odpowiedniości wynikało ,ze chodzi o pierwszy Twój wariant. Zadanie jest
        proste,kiedy sie wpadnie na pomysł.
        Popatrz na rozwiązanie zadania w "trygonometrii"
    • Gość: grzesiek Re: Dziwne zadanie IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 02.02.05, 11:06
      Przy znajdowaniu największej powierzchni dochodzę do wielomianu
      czwartego stopnia (podobnie jak w zagadce o dwóch drabinach).
      Można go oczywiście rozwiązać numerycznie, ale chyba nie o to chodzi.
      Jestem bardzo ciekaw rozwiązania.
      • Gość: uważny Re: Dziwne zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 14:23
        Zwróć uwagę,że przeciwległe sciany otrzymanego ostrosłupa sa trójkątami ,
        których podstawy można rozsunąć do takiej pozycji,że obie ściany "legną" na
        płaszczyźnie podstawy.Pamiętam dalej,że antena ma być ustawiona na boku
        prostokata, tzn długość boku jest równa długości dwóch lin, ale nie pamiętam
        których. Byłoby logiczne,że prostokąt powinien mięc boki o najmniejszej
        różnicy. Przypomnę sobie szczegóły, bo zadanie jest sprzed lat i nie miałem
        okazji go powtarzać.Oryginalne zadanie polegało tylko na znalezieniu dł. liny.
        • Gość: grzesiek Re: Dziwne zadanie IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 02.02.05, 16:08
          Też zauważylem, że żeby uzyskać maksymalną powierzchnię, trzeba liny
          sprowadzić na plaszczyznę dachu. Matematycznie jest to ciekawe, chociaż
          w rzeczywisości odciągi na zerowej wysokości nie mają sensu.

Nie wiem dlaczego antena ma stać na krawędzi?!

Podejście na piechotę (jak uczyli w szkole) jest takie: pole prostokąta
          o bokach A i B jest A*B. A i B są nawzajem zależne, (z powodu tych lin), na
          przyklad uzależnijmy B od A, czyli B = B(A). Wówczas pole = A*B(A) i jest
          funkcją A. Funkcja ta ma gdzieś maksimum, które można znaleść licząc pochodną
          pola po A i znajdując A, dla którego ta pochodna jest zerowa.
          Spróbowalem tak zrobić, ale doszedlem do ściany - równania czwartego
          stopnia na A^2.
          • pam31 Re: Dziwne zadanie 04.02.05, 14:37
            Gość portalu: grzesiek napisał(a):

> Też zauważylem, że żeby uzyskać maksymalną powierzchnię, trzeba liny
            > sprowadzić na plaszczyznę dachu. Matematycznie jest to ciekawe, chociaż
            > w rzeczywisości odciągi na zerowej wysokości nie mają sensu.
            > Nie wiem dlaczego antena ma stać na krawędzi?!
            Otrzymasz równanie niezupełne trzeciego stopnia.Wychodzisz z prostokąta o
            wymiarach 11 X V(13) [V()- tak oznaczam pierwiastek zwartości w nawiasie]
            Antena stoi na dłuższym boku. Przedłużasz krótszy bok o x wtedy masz krótszy
            bok x+V(13) zas dłuższy V(25-x^2)+V(36-x^2). Dla x=5+(38)-V(13) prostokąt
            zmieni wymiary na 5+V(38) oraz V(11) - teraz antena jast na dłuższym boku
            nowego prostokąta.Pochodną przyrównójemy do zera i po pewnych przekształceniach
            otrzymujemy niepełne równanie trzeciego stopnia.
          • Gość: Uważny Do grześka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:54
            Właśnie pam31 uwzględnił moje sugestie, z tym że zaczynałem od boku o długości
            pierwiastek z 11. Można wykorzystać wzory Cardana dla wyliczenia pierwiastków
            równania.
      • Gość: cwany70 Re: Dziwne zadanie IP: *.zreo.compaq.com 02.02.05, 15:49
        Jeśli już znalazłeś długość czwartej liny (swoją drogą jak, bo mi jakoś danych
        brakuje) to odpowiedź na pytanie o maksymalne pole, to banał.
        Pole jest maksymalne, gdy liny leżą na dachu ;)

Pozdrawiam
        • Gość: rzekop Re: Dziwne zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:53
          ja zastosowałem tutaj chyba z 13 twierdzen pitagorasa.
          i mi wyszło że 4 lina ma pierwiastek z 12m czyli w zaokrągleniu 3,5m
          • pam31 Re: Dziwne zadanie 03.02.05, 16:09
            Gość portalu: rzekop napisał(a):
            ja zastosowałem tutaj chyba z 13 twierdzen pitagorasa.
            i mi wyszło że 4 lina ma pierwiastek z 12m czyli w zaokrągleniu 3,5m
            Zadanie jest rozwiązane już wyżej przez grześka i jest inne niż Twoje. Należy
            się oprzeć na twierdzeniu,że sumy kwadratów długości przeciwległych krawędzi
            bocznych ostrosłupa o podstawie prostokatnej są jednakowę(a^2 + c^2 = b^2 +
            d^2), ewentualnie dojśc do takiego wniosku.
            Ciekawe jest zadanie "Kąt bryłowy i równoległobok" - zupełnie bez rachunków.
            • Gość: akuku Re: Dziwne zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:52
              pam 31 napisał nalezy się oprzec na twierdzeniu że (...)a^2 + c^2 =b^2 + d^2
              i tu właśnie rzekop miał rację bo 5^2 + 6^2 = 7^2 + d^2 czyli
              61 = 49 + d^2 d^2 = 12 czyli d = sqrt12 a żę zrobił to poprzez tw.
              pitagorasa to znaczy że nie znał tego twierdzenia
              pozdrowienia
              • Gość: Pam31 Re: Dziwne zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:59
                Cwali musie to, tylko szukana linka jest naprzeciwko tej o dł 6 i wtedy
                odpowiedzią jest sqrt38. Tę odpowiedź , Twoją i jeszcze jedną podał grzesiek.
                W tekście zadanie jest mowa :Odpowiednnio 5m,6m,7m, co wyraźnie okresla
                połozenie nieznanej linki. Jeżeli tego nie traktujemy w ten sposób, to
                wypadałorozpatrzeć trzy przypadki. Rzekop wykazał pomysłowość ale i dwolna
                interpretacje. oCZYWIŚCIE, POKONAŁ GŁÓWA TRUDNOŚC - DOSZEDŁ DO JEDNEGO Z
                MOZLIWYCH ROZWIĄZAŃ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka