Dodaj do ulubionych

Kraków plan zwiedzania

08.07.23, 23:36
Jednak nie umiem w wyszukiwarkę chyba.
Było zapewne gazylion wątków, jak rozplanować kilkudniowy turystyczny pobyt w Krakowie.
Ja znalazłam zaś opinie o SOR w Krk, o liceach, psychoterapeutach, gdzie z psem do lekarza, o Szydło w Krakowie.
To się odważę może i spróbuję jeszcze raz.
Gdy pytałam kiedyś o zwiedzanie Warszawy, dostałam masę super porad, informacji i wskazówek.
To dzięki emamom zobaczyliśmy muzeum iluzji, centrum pieniądza i ogrody na dachu 😉
Podpowiecie jeszcze raz, co zobaczyć? Takie must see, typu Wawel, Kazimimerz, Sukiennice, smok, Planty, kpce <warto? który?>
i takie polecajki nieoczywiste, typu muzeum wódki, mangi, takie tam.

Dziecko spore, lat 16 - podpowiecie, gdzie można wyskoczyć wieczorem? Żeby nie kwitnąć w hotelu; jakieś miejsca z fajnym żarciem, muzyką, wydarzeniami. Coś jak Bulwary w Warszawie czy Elektryk w Gdańsku. Jest takie coś w Krakowie?

Będziemy w sumie tydzień - od wtorku do wtorku, ale dwa dni nam wypadają - na Wieliczkę i Oświęcim.
Bo na to musze cały dzień liczyć, isn't it?

Senkju from the mountain tongue_out
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Kraków plan zwiedzania 08.07.23, 23:59
      Moje i młodsze i starsze były zadowolone ze zwiedzania podziemi Rynku.
      Na Wawelu warto sobie wybrać "ścieżkę", która bardziej interesuje, np. moje chłopaki woleli skarbiec i zbrojownię, dziewczyny komnaty królewskie. Smok to najtańszy wydatek, można sobie zejść grotą na dół, choć sam smok rozczarował.
      Na Wawelu warto zwiedzić też katedrę, dzwon Zygmunta i podziemia.
      No i kościół Mariacki, z wieżą.
      My lubimy kościoły, a tych w Krakowie mnóstwo wink
      Za to nie dajcie się nabrać na ulotki zachęcające do kina 5d (czy 6, cuda na kiju), muzeum motyli i itp. (reklamują jakieś wejście w pakiecie), nie warto.
      Jeśli masz fanów Wiedźmina to polecam tawernę Wilczy Dół.
      Ogólnie Kraków żyje nocą, cały Rynek i wszystkie ulice od niego odchodzące, wszędzie gwarno i wesoło.
      Wieliczka i Oświęcim to faktycznie cały dzień, zwłaszcza Oświęcim, tam też jest opcja całego lub części, moje dziecko zwiedzało całość, dużo wrażeń i potrzeba odreagowania.
      • ga-ti Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:01
        Aha, zorientuj się, bo często trzeba wcześniej rezerwować bilety!
        • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:09
          Dzięki, to wiem już.
          Wieliczkę już mam kupioną; Auschwitz też zaraz będę kupować.
          Wawel też lepiej zarezerwować/kupić wcześniej?
          • jammer1974 Re: Kraków plan zwiedzania 18.04.24, 00:41
            Auschwitz jest za darmo
      • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:04
        No właśnie Wawel - wstępnie zaplanowałam - znając upodobania Synunia - zaginiony, prywatne apartamenty, zbrojownię i skarbiec.
      • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:08
        Z Oświęcimiem - się wahamy wciąż, czy brać z przewodnikiem, czy bez - bezpłatne wejście jest wtedy, ale w godzinach po 16.00 dopiero trochę późno. Zasadniczo lubimy zwiedzać sami, własnym rytmem, ale tu się łamię - może jednak raczej warto posłuchać, więcej, pełniej się chyba zwiedza wtedy. No i te godziny...
        • ga-ti Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:14
          Moje nastoletnie dziecko w Oświęcimiu było z grupą harcerzy i z przewodnikiem, wiele opowiadał, dostosowywał do poziomu wiedzy i wrażliwości nastolatków. Nie wiem, jak to wygląda gdy się jest indywidualnie.

My zwiedzamy różnie, czasem przewodnik poda jakieś smaczki, np. na Wawelu skarbiec z przewodniczką było sporo ciekawostek, ale też nie było tyle czasu ile byśmy potrzebowali do zajrzenia w każdy kącik wink lubimy słuchawki, można sobie we własnym tempie.
      • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:14
        Tawernę właśnie wyczytałam w wątku o pierogach w Krakowie - jedynym na temat w miarę, który zdołałam znaleźć 😊
        Młody pewnie chętnie; ciekawe, czy da się tam tak po prostu wejść z ulicy, czy w maju trzeba było stolik rezerwować tongue_out
        • ga-ti Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:16
          My wchodziliśmy z ulicy (sierpień zeszłego roku), ale musieliśmy z pół godziny poczekać na schodkach na wolny stolik. Samo czekanie przebiegło w wesołej atmosferze, bo wszyscy czekający mieli dobre humory wink
    • jednoraz0w0 Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:18
      Museum lotnictwa, też raczej wieksza część dnia, jeden dzoen mozesz taki: muzeum sztuki wapolczesnej Mocak, stamtad na Kopiec Kraka (najlepoej na zachod slonca) a stamtąd się pobujać po Kazimierzu i tam masz te swoje nocne knajpy i swawole.
      Nad Wisłą oprócz Wawelu (pieruńsko drogi teraz się zrobił) masz Kantora i Manghę a żeby nie latać jak z piórem cały dzień to się hujnąć statkiem po rzece a na deser (tez na zachód słońca) balon.
      Jak kasacie kiełbasę to koło Jubilata nad Wisłą jest Smiley, menu bardzo krótkie ale robisz se sama na grillu który jest na środku.
      • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 00:23
        Brzmi genialnie; super, wielkie dzięki smile
      • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:36
        Wawel jest przecież za darmo w poniedziałki
        Mało to razy byłam
        • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:38
          Jakiś portal nakręcił ze na Wawelu drogo (bo był jeden bilet „na wszystko” którym de facto było zainteresowane 2% zwiedzających). Ale możemy już spać spokojnie tego samego dnia muzeum bilet zlikwidowało i już go nie ma.
          • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 13:23
            Wawel swoją droga ale i tak fajniejsza jest dama z łasiczką
            Jedyny światowy punkt którego naprawdę nie można przegapić
            • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 01:54
              Która nie jest na Wawelu tylko w muzeum Czartoryskich jakby ktoś nie wiedzial
        • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 15.07.23, 22:07
          Poważnie?
      • jammer1974 Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 00:52
        Bylas w Mandze? Co tam jest wlasciwie ciekawego do zwiedzania?
        • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 01:53
          Zbiory Feliksa Jasienskiego czyli japonica. Trudno powiedzieć co bo kolekcja jest ogromna i rotują - dla fanow tematu raczej
          • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 01:56
            culture.pl/pl/tworca/feliks-manggha-jasienski
          • jammer1974 Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 02:49
            Dzieki. Czyli w sumie nie za bardzo dla nastolatek.
            • pierwszykot Re: Kraków plan zwiedzania 17.04.24, 23:41
              jammer1974 napisała:

> Dzieki. Czyli w sumie nie za bardzo dla nastolatek.
              No nie wiem . Moja 11 letnia córka uwielbia
    • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 09.07.23, 22:12
      A miejsca, do których po prostu TRZEBA wejść coś zjeść?
      Specyficznego, lokalnego, polecanego?
      O zapiekankach na/w Okrąglaku już czytałam, myślałam też o czymś po żydowsku na Kazimierzu 🤔😊
      • better.call.kim Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 07:58
        Odradzam tzw. kuchnię żydowską na Kazimierzu, to są zwyczajne pułapki na turystów.
        • jkl13 Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:50
          A mi smakowało oraz się podobało. Wybrałam lokal z muzyką na żywo, fajne doznanie.
          • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:59
            Powiesz, jaki? 🤗
        • leosia-wspaniala Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 09:04
          Hamsa jest super, chociaż faktycznie bardziej bliskowschodnia niż żydowska, Ariel też jest OK.
          • better.call.kim Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 10:05
            Hamsa jest bardzo OK, ale to nie jest kuchnia żydowska, tylko współczesnego Izraela, kompletnie co innego.

Fajna też jest Cheder Cafe.

Ariel to klasyczna pułapka na turystów.
            • leosia-wspaniala Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 10:17
              >Hamsa jest bardzo OK, ale to nie jest kuchnia żydowska, tylko współczesnego Izraela, kompletnie co innego.

No przecież napisałam, że bliskowschodnia.

>Ariel to klasyczna pułapka na turystów.

A ja mam inne zdanie.
      • leosia-wspaniala Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 09:02
        >O zapiekankach na/w Okrąglaku już czytałam

Nie rób sobie tego, to są zwykłe odmrażane gotowce. Super foodtrucki są na skwerze Judah.
    • jammer1974 Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 00:11
      Museum Czartoryskich
    • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:14
      Ja polecam muzeum Manggha. Nie wiem co tam teraz maja (na komiksy bym nie liczyła raczej) ale i tak warto - jak sobie tak siedzisz na tarasie z zielona herbata i chrupkiej japońskim to prawie się człowiek czuje jak w JP tylko z widokiem na Wawel. Feliks Jasienski to była bardzo ciekawa postać btw. podobno potrafił przyjsc z wizyta do znajomego artysty a wychodząc w przedpokoju służba musiała go trzepac bo lubił podkradać dzieła.
    • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:24
      Słabo szukaszsmile Masz tutaj niezbednik na 3 dni, można rozłożyć na więcej. krakowzwiedzanie.pl/wycieczka-po-krakowie-3-dniowa/
    • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:25
      www.wedrowiec.krakow.pl/tour-item/krakow-zwiedzanie-i-zabawa-3dni/
    • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:38
      Jesli chodzi o knajpy to Kazimierz tętni wieczorami. Polecam tez: www.facebook.com/forumprzestrzenie/?locale=pl_PL W wielu loalach jest myzyka na żywo. Muzea, w zależności czym młody sie interesuje to nietypowe Muzeum farmacji na floriańskiej, Muzeum Inzynierii Miejskiej, Muzeum Iluzji, Lamus teatralny w Słowackim, Muzeum w zakładzie medycyny sądowej na Grzegórzeckiej, stosunkowo młode Be Happy Museum. Goraco polecam podziemie Rynku. Z takiuch bardziej powaznych to muzeum archeologiczne z cześcią wiezeinna, Ulica Pomorska gdzie gestapo więziło Polaków, Fabryka Emalia Oskara Schindlera.
    • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:38
      Jejku
      W krakow nie warto inwestować
      Wygoogluj siebie dni z bezpłatnymi wejściówkami i tam uderzaj

I nie mów Oświęcim - to bardzo prymitywne wobec ofiar i sprawców
      Moderacja powinna zdjąć ten wątek za usuwanie takich zwrotów
      • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:45
        co oznacza, w Kraków nie warto inwestować?
        • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:57
          Wszystko jest za darmo w dane dni wiec tylko głupiec płaci za bilety
          Lepiej zaoszczędzić na jakieś prawdziwe atrakcje
          • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:57
            Znaczy się atrakcje w fajnych miejscach nie w Krakowie
          • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 09:03
            za darmo jest raczej tylko w pon a w innych trzeba rezerwowac i graniczy z cudem aby zalapac się na darnmowe wejściówki choć zawsze warto próbować. Wszystko zalezy co kto uwaza za atrakcje, dla jednego to zwiedzanie zabytków dla innego skok z bungeesmile
            • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 13:19
              Nie
              W różne dni są gratisowe wejścia
              Tylko trzeba z wyprzedzeniem sobie ustalić plan i zgarnąć bilety, ale jsk ktoś lubi przepłacać nikt mu nie zabroni
              • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 28.07.23, 23:57
                Mam wrażenie, że darmowych wejściówek (w poniedziałki) nie da się wcześniej zarezerwować. Trzeba będzie swoje odstać chyba
          • simply_z Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 09:30
            Ty faktycznie Asma jestes idiotka.
            • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 13:19
              A ty prostaczka która trwoni pieniądze
              • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 29.07.23, 09:44
                Swoje wydaje wolno jej. niektórzy płacenie za bilety uważają za inwestycje - bo wiesz z czegoś ten obiekt trzeba utrzymac a należy do nas wszystkich i przyszłych pokolen
    • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:44
      Nietypowe kawiarnie ponizej, dla chłopaka pewnie atrakcyjny bedzie inspitowany harrym Potterem dziórawy kocioł, czy Wiedzminem Wilczy Dół. Fajny jest Hex, tam można pograć w planszówki a niedaleko jest ogród botaniczny. Polecam słynny bar sałatkowy Chimera.
      gazetakrakowska.pl/krakow-top-15-najbardziej-nietypowych-restauracji-pubow-i-kawiarni-znasz-te-miejsca-one-naprawde-zapadaja-w-pamiec-27062023/ar/c11-15190686
      • samaasma Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 13:20
        Planszowki
        Serio krakow nie powala ale żeby musieć aż grać z nudów w planszowki to nie doświadczyłam
    • dzikka Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 08:54
      Moge polecić restauracje Starka na kazimierzu, na placu szczepańskim jest Morskie Oko, restauracja inspirowana podhalem więc jak chcecie po góralsku to tamsmile. Fajny jest Pierwszy stopien na Kazimierzu. Restauracja pod Baranem ma bardzo krakowskie menu czy na Grodzkiej Miód Malina. Polecam też Karakter. Polecam zawsze dokonać rezerwacji bo tak z ulicy to może być cięzko.
    • slonko1335 Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 10:09
      Moich pól dnia nie mogłam wyciągnąć stąd: krakpin.com/
      • slonko1335 Re: Kraków plan zwiedzania 10.07.23, 10:13
        Muzeum lotnictwa, Mocak, ogór doświadczeń, zoo, Zalew Zakrzówek, Kamieniołomy, lot balonem, Pływające fontanny na nowej hucie to się podobało najbardziej chyba. Zupełnym niewypałem były podziemia pod sukiennicami
    • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 15.07.23, 22:09
      To jeszcze jedno głupie pytanie pozwólcie zadać.
      Do Wieliczki i do Oświęcimia - jak najlepiej dojechać?
      Pociąg? Jakiś autobus?
      Ile czasu na to liczyć?
      • cosmetic.wipes Re: Kraków plan zwiedzania 16.07.23, 06:13

odkryjzekrakow.pl/dojazd-krakow-auschwitz/

odkryjzekrakow.pl/dojazd-krakow-do-wieliczki/
        • 7katipo Re: Kraków plan zwiedzania 28.07.23, 23:50
          thx 😘😘😘
    • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 17.04.24, 20:37
      Muzeum japońskie nie jest muzeum mangi a jedynie jest pod wezwaniem Feliksa Jasieńskiego „Mangghi” kolekcjonera i podkradacza dzieł sztuki 😁 piękne zbiory wydaje mi się że nie ma tam wystawy stałej jedynie czasowe trzeba sprawdzać co jest. Jednak jeśli dziecko jest fanem Japonii to warto - wystawa jak wystawa tam jest bardzo fajna księgarnia z japonikami i różnymi takimi akcesoriami japońskimi. Do tego świetny widok na Wawel siedzisz sobie pijesz zieloną herbatkę jesz mochi/onigiri/bento i patrzysz na Wawel 🥰🥰🥰
      • arthwen Re: Kraków plan zwiedzania 17.04.24, 21:04
        Ona już była w tym Krakowie wink Wątek z zeszłego roku, spamer odkopał.
        • ichi51e Re: Kraków plan zwiedzania 17.04.24, 22:11
          Szkoda! Liczyłam na forum 🤣
    • fyshka_hop Re: Kraków plan zwiedzania 18.04.24, 09:04
      Super widok z góry na dachy Krakowa + można coś zjeść w Restobar Metrum na Św. Tomasza.
    • ivonette21ivonette Re: Kraków plan zwiedzania 18.04.24, 10:02
      Restauracja-kawiarnia "Jama Michalika" , Zielony balonik , Boy i te klimaty , ul.Floriańska 45
      jamamichalika.pl/historia-2/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka