Dodaj do ulubionych

Podręczniki do liceum

11.07.23, 13:50
Wiem, że jeszcze trwa rekrutacja, ale może matki starszych licealistów się wypowiedzą. Sprawdziłam wstępnie, ile kosztowałyby podręczniki do I klasy LO, do której dostał się mój syn (mamy już potwierdzenie przyjęcia i listę podręczników) i razem z książkami do języków i zbiorem zadań z matmy (wymaganym przez nauczyciela) wychodzi 750 zł. Sprawdzane w empiku.
To naprawdę tyle kosztuje? Czy może empik tak drogi, że warto poszukać gdzieś indziej? Gdzie? Syn co prawda dogadał się już że starszym kolegą i odkupi od niego większość podręczników, ale jednak nie wszystkie. Ale mimo wszystko 750zl za książki do szkoły wydaje mi się przesadą...
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 13:58
      Na podręczniki w I klasie Lo dla syna wysała około 800 zł. Potem było taniej bo niektóre podręczniki były jeszcze używane w 2 klasie.
    • berdebul Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 13:58
      Papier jest bardzo drogi, podeformowych książek jest wciąż niewiele na rynku, wiec jest drogo.
    • princy-mincy Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 13:59
      Mysle, ze tyle.
      Znajoma 3 lata temu placila 500 zl.
      Warto szukac uzywek na olx, allegro. W szkole mojego dziecka jest organizowany kiermasz, na ktorym uczniowie starszych klas sprzedaja podreczniki.
    • iwles Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:00

Podręczniki kupowałam zawsze używane, nowe tylko ćwiczenia i książki językowe.
      I nie w empiku, bo drogo.
    • em_em71 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:01
      Ceny wszędzie są zbliżone. Ja zamawiałam właśnie w empiku i dzieciątka odbierały osobiście.
    • aagnes Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:03
      W 1 klasie wydałam 1200 zł, w tym roku część sprzedaje a część kupuje używane, bo wyprawka wystarcza na dwie ksiazki
    • la_mujer75 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:06
      To i tak jakoś nieżle wam wyszło.
      Ja nie pamiętam, ile za komplet Młodszeg rok temu, ale on miał częśc podręczników po Starszym (ten sam profil, czyli te same rozszerzenia).
      A i tak inny podręcznik do angielskiego oraz inny II język. A ksiązki do nauki języków są drogie, plus ćwiczenia.
      Tak samo Karty Pracy do rozszerzenia dodatkowo i np. podręczniki do polskiego (inne wydawnictwo), plus jakiś inny podręcznik do fizyki (inne wydawnictwo).
      Mimo posiadanych niektórych pdręczników, kilka stów wydałam

Ja nigdy przez Empik nie kupuję. Albo na Allegro patrzę, gdzie najtaniej lub mam swoją ulubiną księgarnie, gdzie mają niezłe ceny i jeszcze listę obowiązujących podręczników w najbliższych liceach.
      Jadę*, mówię, która klasa, ktore liceum, a oni sami składają mi komplet.

*Tak, jeździłam sama, bo po drodze, a książki swoje ważyły.
    • extereso Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:06
      Ja też wydawałam ok 1,200. Syn ma przyjaciela rok wyżej, część kupował od niego od 2 kl, to było taniej.
    • czarna_kita Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:13
      Tak, tyle to kosztuje. Najdroższe są zestawy do j.obcego. No i I klasa zawsze wyjdzie najdrożej bo zazwyczaj kupuje się wszystko nowe. W 2 można już odkupić od starszych klas używane i część zostaje np na dwa lata.
      Pomyśl ile muszą wydać Ci co mają więcej niż 1 dziecko w średniej...
      Ja mam bliźniaki, kazde w innej szkole sredniej, więc ponad 2 koła na same książki wydałam.
    • iwoniaw Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:30
      Sprawdź jeszcze bonito, w zależności od tytułu możesz niektóre kupić taniej niz w empiku, choć jesli to będzie pojedyncza książka, to niekoniecznie sumarycznie wyjdzie taniej, jesli nie masz blisko punktu odbioru bez kosztów przesyłki.
      Zasadniczo tak, książki są drogie, a podręczników podeformowych używanych nie ma jeszcze dużo na rynku wtórnym, bo część uczniów trzyma aż do matury.
      • jkl13 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 14:38
        Qrcze, czyli jak kumpel syna z klasy wyżej chce za podręczniki (jakieś 80% podręczników) 100 zł (książki mocno zużyte, ale żadnej strony nie brakuje) to trzeba brać, nie marudzić i jeszcze chłopakowi napiwek dorzucić smile
        • princy-mincy Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 16:18
          tak!
    • mama-ola Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 15:10
      Jeden podręcznik to 50 zł, więc tak wychodzi.
    • ewa_mama_jasia Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 16:02
      Poszukaj w innych księgarniach, ja od lat kupuję w Bonito, ale tak, z językami i dodatkowym zbiorem zadań może tyle wynieść.
    • nick_z_desperacji Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 16:10
      fb idziemygdzie, ogłoszenia o sprzedaży książek wiszą zazwyczaj od czerwca do końca września, nie ma sensu kupować nowych, zwłaszcza, ze z części się prawie nie korzysta.
    • zwyczajnamatka Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 16:13
      W tym roku kupiłam cały komplet ( bez języków) w antykwariacie. Za książki do 3 kl lo zapłaciłam 299 zł. Książek był duży wybór, ja wybierałam te w jak najlepszym stanie i na prawdę nie różnią się od nowych niczym. Można było wybrać sobie takie trochę podniszczone podręczniki i one były nawet po 5 zł, czyli rozpiętość cenowa duża. W zeszłym roku się zgapiłam i poszłam do antykwariatu w sierpniu, kupiłam tylko polski, już wszystko było przebrane. A w 1 klasie kupiłam cały nowy komplet, to dopiero była głupota.
    • kolteta Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 16:16
      J aniepotrzebnie kupiłam córce do I LO komplet podręczników z listy dostarczonej ze szkoły. We wrześniu okazało się, że tylko języki plus matematyka i historia sztuki są potrzebne, reszta nauczycieli nie korzysta z podęrczników, czasem z ćwiczeń. Na Twoim miejscu nic bym na razie nie kupowała i poczekała na info od nauczycieli we wrześniu.
    • nojabrina88 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 17:15
      Taniej jest np. w Smyku (serio, mają nawet dość rzadkie podręczniki do języków obcych)
    • kurt.wallander Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 18:32
      Nowe tyle kosztują. Empik różnie, czasem ma zwykłe, a nawet niższe ceny niż gdzie indziej, trzeba po prostu sprawdzić. Ja często kupuję na Allegro, ze względu na darmową wysyłkę ze Smartem. Są tez sklepy stacjonarne sprzedające uzywane podręczniki. No i różne grupy na FB.
    • laurielle Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 19:46
      Kupilam na Bonito, zaplacilam ok. 400 zl za nowe, ale przecenione (minimalne wady maja), brakuje jeszcze 2 do jezykow.
      • dni_minione Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 20:04
        Za wszystkie? Skąd wiadomo, jakie będą obowiązywać w 23/24? U nas na stronie LO są zeszłoroczne.
        • jkl13 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 21:28
          U nas już jest lista podręczników na nowy rok szkolny.
        • laurielle Re: Podręczniki do liceum 12.07.23, 09:29
          Prawie wszystkie, brakuje chemii i dwoch jezykow. Na stronie jest lista z zeszlego roku, ale przy skladaniu papierow dowiedzialam sie od dyrekcji, ze na kolejny rok zostaja te same.
    • zielonazaba9999 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 20:42
      Tyle kosztuje. W Empiku jest trochę drożej ale nie masz kosztów wysyłki. Ja kupuję online w sklepie nowej ery, a tam brakujące na gandalfie, taniejksążce lub właśnie w Empiku.
    • bei Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 20:46
      Mój 5 lat temu szedł do pierwszej klasy liceum, wpierw wydaliśmy 500 zł na podręczniki a później te do języków kosztowały ok 400 zł.
      • bei Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 21:20
        Źle napisałam! Nie 500 na początku, a 320+80 ( znalazłam maila z zamówieniem ).
    • yenna_m Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 21:25
      Na fb na grupach podrecznikowych mozna kupić uzywki.
    • fibi00 Re: Podręczniki do liceum 11.07.23, 21:44
      Kupuję tylko używane, wtedy wychodzą po ok 15-25zł za podręcznik. Empik raczej drogi więc szukałabym gdzieś indziej. Jeśli masz allegro Smart to najlepiej na allegro kupić bo wystarczy że podręcznik kosztuje 45zł to już jest darmowa przesyłka i w sumie można z różnych aukcji kupić, tam gdzie najtaniej.
    • taje Re: Podręczniki do liceum 12.07.23, 09:05
      Drogo. A co się stało z darmowymi podręcznikami od rządu - to tylko w szkole podstawowej?
      • fibi00 Re: Podręczniki do liceum 12.07.23, 10:57
        taje napisała:

> Drogo. A co się stało z darmowymi podręcznikami od rządu - to tylko w szkole po
        > dstawowej?
        >

Tak, tylko w szkole podstawowej.
    • ga-ti Re: Podręczniki do liceum 12.07.23, 11:33
      Tak, tyle kosztują, można pewnie szukać nieco taniej, ale jak się okaże, że pojedyncze sztuki trzeba domawiać w kilku innych miejscach to ceny dostawy przewyższą różnicę w cenie.
      Mam dziecko z pechowego rocznika, gdzie szkoła książek nie wypożyczała, a dziecko jako pierwszy rocznik zaczynało 7 klasę i nie było od kogo odkupić używanych, a później przecierało szlaki w szkole średniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka