Dodaj do ulubionych

Wioska sw.Mikolaja

26.12.23, 02:45
Czy ktoras mama byla w wiosce Mikolaja w Laponii?
Jakie wrazenie?
Warto?
Jak cenowo?
Kiedy najlepiej jechac?

W domu wszyscy juz jestesmy za duzi na Mikolaja ale wciaz uparcie w niego wierzymy. Nie wyglada tez ze cokolwiek w tym wzgledzie kiedykolwiek sie zmieni.
Obserwuj wątek
    • wunder-gaffe Re: Wioska sw.Mikolaja 26.12.23, 04:54
      jammer1974 napisała:
      > W domu wszyscy juz jestesmy za duzi na Mikolaja ale wciaz uparcie w niego wierz
      > ymy.

Wierzycie w Mikołaja a nie w świętego Mikołaja. Nawet w PRLu wiedzieli że to był biskup.
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMMcXPiE8EWTh41nSJ9wSi9xi1uF_evrV2XpTLZCz2YPitXXw7dRRrnfUJ3tylFErpd6c&usqp=CAU

• snajper55 Re: Wioska sw.Mikolaja 26.12.23, 04:58
      jammer1974 napisała:

> Czy ktoras mama byla w wiosce Mikolaja w Laponii?
      > Jakie wrazenie?
      > Warto?
      > Jak cenowo?
      > Kiedy najlepiej jechac?
      >
      > W domu wszyscy juz jestesmy za duzi na Mikolaja ale wciaz uparcie w niego wierz
      > ymy. Nie wyglada tez ze cokolwiek w tym wzgledzie kiedykolwiek sie zmieni.

Byłem i dla mnie było to jedno wielkie rozczarowanie. Duże, drewniane, parterowe budynki z wnętrzami podzielonymi na boksy w których są sklepy. Ceny malo atrakcyjne. Atrakcje - zdjęcie z Mikołajem, przejażdżka saniami ciągniętymi przez renifery i tyle. Oczywiscie wszystko platne. Zero klimatu. Tu masz filmik:

youtu.be/UUsuvRSz-bs?si=CO4BmqV6l3LJtXuM
      S.
      • jammer1974 Re: Wioska sw.Mikolaja 26.12.23, 20:29
        Czyli wszystko jasne. Ktos znalazl pomysl na biznes i naiwniaki takie jak ja daja sie naciagac.
        • snajper55 Re: Wioska sw.Mikolaja 27.12.23, 12:03
          jammer1974 napisała:

> Czyli wszystko jasne. Ktos znalazl pomysl na biznes i naiwniaki takie jak ja da
          > ja sie naciagac.

Panowie z filmiku, w pogoni za atrakcjami wioski, grzebali w pojemnikach na śmieci. Na to nie wpadłem. 🤣

S.
          • jammer1974 Re: Wioska sw.Mikolaja 27.12.23, 12:06
            Tez bym na to nie wpadla. Psychofani sw.Mikolaja.
    • turzyca Re: Wioska sw.Mikolaja 26.12.23, 20:39
      Byłam, po drodze do miejsca, które koniecznie chcę jeszcze raz odwiedzić. Nazywa się Korvala i jest prowadzone od ponad stu lat przez tę samą rodzinę www.korvala.com/log-cabins
      Wioskę mogliśmy sobie darować, ale na pół godziny była ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka