Dodaj do ulubionych

Psy z długą sierścią

17.01.24, 12:52
Właściciele psow ktore mają długa lub dłuższą siersc (niż np labrador) -powiedzcie czy wasze psy też osikują sobie futro? No masakra z naszym piesem. To suczka, akita długowłosa ma dużo futra na zadzie i wiecznie to ma osikane. Oczywiście to zwyczajnie śmierdzi więc po każdym pobycie na dworze musze jej myć międzynóże 😃 Jest jeszcze młoda, ma 8 miesięcy wiec może to się później zmieni, nie wiem. Może nauczy się tak sikać żeby nie po futrze ? Zdjęcie do wglądu.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 12:59
      Mój nie, ale to facet, więc jakby inaczej.
    • daniela34 Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 13:01
      Piesiooooooooo! (przepraszam, nie mam nic do powiedzenia na temat, ale to jest moja normalna reakcja na widok psa, tak, mam trzy latka, trzy i pół).
      • jaktolecialo Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 13:09
        Mam tak samo. I w sumie obojętne, czy śliczny czy całkiem szpetny. Wszystkie są piękne. Mam swojego, ale inne wciąż mnie zachwycają. Nawet takie, do których respekt czuję, bo groźnie wyglądają smile
    • alpepe Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 13:23
      No to jej wystrzyż w miejscach strategicznych.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 13:24
      A zgłaszałaś problem weterynarzowi? Oglądał? USG było? Może ma jakąś wadę i dlatego nieprawidłowo sika?
      A może ma osikane, bo mocz stale popuszcza?
      • czarna_kita Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 14:50
        Nie popuszcza, ma tak tylko po pobycie na dworze ( jak się wysika).
    • berdebul Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 13:40
      Strzygę bezpośrednio przy wylocie, inaczej zawsze zostawała mokre futro. Chłopak.

Jaką pozycje ma przy sikaniu? Może posikuje/podnosi łapę i cieknie? Bywa u suczek. Mocz nie powinien intensywnie pachnieć, nie ma infekcji?
      • czarna_kita Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 14:47
        Kuca przy sikaniu ale że ma dużo futra to leci po włosach.
        Chyba też dam ją wystrzyc, to byłoby najłatwiejsze wyjście.
        Nie jest chora, jej rodzeństwo ma to samo.
    • b.bujak Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 18:21
      hmmm... chłopak w sukience to dopiero wyzwanie wink
      albo akceptujesz albo opitalasz maszynką
    • kozica111 Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 18:28
      Nie zdarza się chyba, ale to psy dorosłe.
      • agdzieztam Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 18:43
        U mnie zdarza się (dziewczynkom) bardzo często, ale to psy stare i wielkie, i z problemi z tylnymi nogami. Sikają właściwie siedząc. Jedyny sposób, jak ktoś polecil u góry, wycinać dobrze włosy w strategicznych miejscach. To się sprawdza świetnie, zwłaszcza jeśli zdarzy się również (jak to u staruszków) infekcja waginy, to i obmyć łatwiej, a to trzeba po każdym spacerze, specjalnymi środkami, także, aby zlikwidować zaczerwienienia, swędzenia.
      • agdzieztam Re: Psy z długą sierścią 17.01.24, 18:45
        Oj, kozica przepraszam nie ogarnęłam drzewka, chciałam napisać w ogólnej dyskusji, nie pod toba.
    • n-ell Re: Psy z długą sierścią 18.01.24, 10:57
      Moja chyba uważa się za faceta, bo podnosi nogę. Na szczęście, aż tak futrzasta nie jest. Podejrzewam, że się nieco obsikuje, ale nie śmierdzi, wiec to olewam 😅
    • znowu_oluncia Re: Psy z długą sierścią 18.01.24, 11:18
      Mam bernardyna długowłosego , nie osikuje sobie futra , przedtem miałam suczkę także tej rasy i także nie było problemu . Myślę , że faktycznie warto zasięgnąć porady veta .
      Swoją drogą, piękna dziewczyna smile
    • ophelia78 Re: Psy z długą sierścią 18.01.24, 11:58
      Gdybym była psem to znaczy suczke tez bym się obsikowala. Jak bylam w ciąży to Mlody ułożył się głowa w dół w pozycji żaby i nawet jak wierzgal się kręci to zawsze tak wracał. I od tego czasu sikam w bok wink Nie wiem ci się stało, czy cewka moczową może się "przelrzywoc" ale sikam w prawo.
      Wiec moze to jakaś wada cewki moczowej. Jeśli vet powie ze wszystko ok to zostają Ci postrzyzyny miejsc strategicznych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka