Dodaj do ulubionych

Ovestin 1mg

27.01.24, 23:40

Czy któraś brała ten specyfik w kremie? Ja długo trwała kuracja i jakie po niej były efekty? A jakie skutki uboczne?

Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi, ofkors 😎👍
Obserwuj wątek
    • wisma_atria Re: Ovestin 1mg 28.01.24, 03:45
      Nie sądzę żebyś znalazła tu wiele merytorycznych odpowiedzi, bo w Polsce nie jest dostępna żadna forma estrogenu w kremie (z tego co się orientuję).
      Jedno pytanko w wyszukiwarce pokazałoby ci drogę do www.menopausematters.co.uk/forum/ prawdopodobnie największego forum o tej tematyce w anglojęzycznym internecie z kopalnią merytorycznych odpowiedzi.
      Twoje lekarstwo zawiera mini daweczke estriolu (forma estrogen, kobiecego hormonu płciowego) i ma kompletnie przestarzała i nie odpowiadająca obecnej wiedzy medycznej ulotkę, która sugeruje ze lekarstwo moze mieć podobne skutki uboczne jak systemowe hrt. W rzeczywistości ilość hormonu który jest w jednej dawce przy standardowym używaniu 2x w tygodniu przez cały rok odpowiada mniej więcej jednej tabletce hormonu systemowego hrt i działa oczywiście tylko miejscowo.
      Jest to dawka hormonu uznawana za tak bezpieczna, że kobiety po leczeniu raka piersi również mogą go stosować.
      Obecnie zaleca się miejscowe stosowanie preparatów hormonalnych postmenopauzalanym kobietom do końca życia. Coś na zasadzie że jak masz suchą skórę twarzy to nie wystarczy że będziesz smarowała ja kremem przez 2 tygodnie a potem możesz przestać.
      Co do korzyści to dopochwy estrogen jest najlepszą bronią do zapobiegania zapaleniom pęcherza i urosepsie u kobiet w okresie peri i postmenopauzy, zapobieganiu moczo—plciowego zespołu okresu menopauzy (genitourinary syndrome of menopause) który w odróżnieniu od innych obiawow menopauzy, które z czasem samoistnie ustępują, bez hormonu dostarczanego z zewnątrz nigdy nie ma szansy ustąpić, może być tylko gorzej.
      • shellyanna Re: Ovestin 1mg 28.01.24, 08:28
        Ależ jest dostępny Ovestin w kremie.
        Lek dopochwowy. Wole globulki. Bardzo skuteczne.
        • shellyanna Re: Ovestin 1mg 28.01.24, 08:29
          Mi pomogły na nieustanne infekcje spowodowane zanikaniem nabłonka.
          Rewelacja. Odmieniły mi życie.
        • bazia_morska Re: Ovestin 1mg 29.01.24, 20:39
          Mam w domu Oekolp, krem. Działa.
      • snakelilith Re: Ovestin 1mg 28.01.24, 11:02
        Dokładnie tak. Dodam tylko, bo pytano o efekty uboczne, że na początku kuracji można odczuwać pewien dyskomfort, a nawet pieczenie. Związane jest to reakcją podrażnionej śluzówki (niektóre kobiety czekają z terapią bardzo długo i śluzówka bywa w katastrofalnym stanie), ale to przejściowe i wraz z regeneracją śluzówki i odbudową flory bakteryjnej powinno być tylko lepiej.
        I dokładnie tak, lokalna forma estrogenu nie działa systemowo, czyli nie na cały organizm, więc polepszenia innych objawów spadających hormonów nie ma się co spodziewać. Efektów ubocznych i podwyższonego ryzyka piersi jednak też nie.
        Stosować trzeba też stale, bo jak się odstawi, to problemy wrócą. Na początku zwykle częściej, np. codziennie, później można co kilka dnia, ale to są sprawy indywidualne i trzeba wypróbować.
        Niektóre kobiety stosują lokalny estrogen na zmianę z kremami bez hormonów, co należałoby i tak wprowadzić, bo o śluzówki od pewnego wieku należy bardziej dbać. Ja jestem na htz (estrogen transdermalny działający systemowo) więc nie mam też większych problemów dotyczących śluzówki, ale chlorowana woda w basenie potrafi mnie teraz bardziej ugryźć i wysuszyć niż wcześniej, dlatego ginekolog poleciła regularne natłuszczanie. W tym celu można użyć kremu waginalnego (bez hormonu) z apteki, ważne by zawierał więcej tłuszczu, albo sięgnąć po olej kokosowy, oliwę, czy nawet wazelinę. Ale globulki z estriolem mam też w lodówce i w razie czego mogę użyć.
        • rosapulchra-0 Re: Ovestin 1mg 29.01.24, 17:15
          Dziękuję za odpowiedzi. Własnie to pieczenie mnie zmartwiło, z lekarzem będę się widzieć za 2 tygodnie. Ulotkę, oczywiście głupia ja, wyrzuciłam.. Możecie mi pogratulować.
          • galaxyhitchhiker Re: Ovestin 1mg 29.01.24, 17:24
            Przecież w necie jest wszystko smile
            Tu masz po angielsku: www.drugs.com/uk/pdf/leaflet/881635.pdf
            a tu po polsku: www.gdziepolek.pl/produkty/58326/ovestin-krem/ulotka/16635

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka