Dodaj do ulubionych

Sudafed i pronasal - może ematka wie

17.02.24, 09:40
Lekarz zapisał sudafed xylogel 3xdziennie przez 6 dni i 3xdziennie pronasal przez 30dni ale nie zapisał czy pronasal w tych samych dniach co sudafed czy używać po tych 6dniach leczenia sudafedem. Jak waszym zdaniem - najpierw sudafed później pronasal?
Psikanie tego samego dnia jednym i drugim wydaje mi się dziwne.

Te leki mają pomóc "wytępić" polipy w nosie - dodam, że nie miałam o nich pojęcia i wyszły w badaniu przy okazji.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 09:48
      panna_lila napisała:

> Psikanie tego samego dnia jednym i drugim wydaje mi się dziwne.

o_o
      Koniecznośc łyknięcia więcej, niż jednej tabletki też cię dziwi?
      Więc tu tak samo, inna jest tylko forma preparatu (znaczy areozol, nie tabletka).
    • memphis90 Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 09:49
      Najpierw Sudafed, bo obkurcza śluzówkę, „otwiera” dojście do zatok i umożliwia penetrację drugiego leku głębiej. Wiec 10-15 min po sudafedzie dajesz pronasal.
      • panna_lila Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 09:53
        Dziękuję 🙂
    • pani_tau Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 09:55
      Informacyjnie: Sudafed genialnie odtykal mi zatoki, ale straszliwie wydłużał czas reakcji podczas jazdy samochodem.
      • memphis90 Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 10:02
        Ale ze miejscowo działający spray do nosa?
        • ralka79 Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 10:05
          Tak, to ematka, tutaj jeden kieliszek alko w tygodniu to alkoholizm, kreska na 4 miesiące to narkomania, a energetyki wywołują zawał 🤣
    • shellyanna Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 11:28
      Widzę, ze epidemia. Tez się bujam. Mi pomógł cirrus i dymista. Właściwie po chwili doznałam ulgi, a tydzień cierpiałam. Łącznie z utrata węchu i smaku. Bol głowy był epicki.
    • panna_lila Re: Sudafed i pronasal - może ematka wie 17.02.24, 17:36
      Ja w sumie nie wiem po co mi lekarz przepisał ten sudafed, bo jak byłam u niej to nie miałam kataru, zapchanych zatok, nic z tych rzeczy.
      Ja w gabinecie nie dopytywałam, bo w sumie nie zwróciłam uwagi co mi przepisuje, te zatoki/polipy tak jak pisałam wyszły przy okazji, a że zaleceń było multum to myślałam że wszystkie leki mają unieszkodliwić polipy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka