Dodaj do ulubionych

Wątek nowy tygodniowy

25.03.24, 09:36
Co tam u was? Okna pomyte? Pościele zmienione?
Zima odgoniona?
Ja sobie wzięłam tydzień wolnego, bo tak i akurat dostałam okres, więc korzystając z tych dwóch skumulowanych faktów, idę sobie jutro zainstalować Mirenę. Te co mają: brałyście coś przeciwbólowego przed założeniem? Dochtor mi polecił naproxen 🤔

Co na obiad?
Upieklabym jakieś ciasto, pieklyscie coś dobrego ostatnio?

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:40
      W sobotę miałam imprezę, więc mieszkanie jest ogarnięte swiątecznie/imprezowo, w tym tygodniu poza gotowaniem/pieczeniem luzik. Okres mi się zaczął i samopoczucie mam średnie.
      Na obiad krem z białych warzyw, kurczak w sosie bazyliowym i kluski śląskie (musiałam zużyć ziemniaki gotowane).
      Piekłam tort, orzeszki i róże z ciasta francuskiego na imprezę. Do czwartku nie wchodzę do kuchni.
    • berdebul Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:43
      20% okiem umytych. Pościel zmieniana niezależnie od Jezuska. Zima nadciągnęła wczoraj jakimś gradem/śniegiem/marznącym deszczem. W intencji odgonienia rozpalilam kominek.

Na obiad risotto ze szparagami.
      Ciasto - czekoladowe Nigelli. Próba generalna przed Wielkanocą.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:46
        U mnie cały weekend napierdzielało na zmianę gradem i śniegiem z deszczem. Dziś jakby lepiej ale wolę nie zapeszać:p
    • borsuczyca.klusek Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:45
      W sobotę wyszorowałam łazienkę i ogarnęłam podłogi. Okien nie myję dopóki nie będzie naprawdę ciepło 🙄
      • madameleloupblanc Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:49
        Bezbozniku!
        • borsuczyca.klusek Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:51
          Mówi się bezbożnico!
          • madameleloupblanc Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:21
            Prawda. Politycznie poprawniej

www.instagram.com/reel/C43hs3xIe1W/?igsh=cjdjZjZ2djV2djBs
    • arthwen Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:48
      No właśnie, co na obiad? Jakoś nie mam pomysłu dziś.

Młody się rozłożył lekko - niby nic, ale stan podgorączkowy i łamie go w kościach, więc do szkoły nie poszedł, ale w sumie leży u siebie, smarkając i czyta książkę, więc jest nieinwazyjny wink
      Koty dostały jobla, bo po paru cieplejszych dniach przyzwyczaiły się do wychodzenia na balkon, a dziś jest +4, więc ciągle mi drapią w drzwi balkonowe, albo z tej, albo z drugiej strony, bo chciałby żeby były otwarte, ale przecież na litość, nie przy tej temperaturze!

Mireny nie mam, nie pomogę.

Okna olane, pościel jak to ematka zmieniam raz w tygodniu, no dobra, czasem raz na dwa tygodnie wink
    • simply_z Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:51
      Nie dziala mi forum co jakis czas..raz wywala, raz nie...przedziwne. Ten tydzien na wiekszym ludzie, poprzedni to byla mordega. A na obiad, moze faktycznie przyrzadze risotto ze szparagami....
      • simply_z Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:52
        luzie*
      • daniela34 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:53
        Usun historię wyszukiwania. Mnie tak na laptopie w biurze wywalało. Nie dało się korzystać.
        • simply_z Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:24
          ok,dzieki! to moze byc to
          • joasia33 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:08
            Na Chromie, prawda? Dzieje się tak od pewnego czasu, nie zawsze, tylko czasem, tak znienacka.
            • simply_z Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:38
              Tak i nie tylko tam. Co ciekawe na laptopie z pracy dziala tongue_out
      • krwawa_lola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:08
        Mąż ma znajomego, ktory pasjonuje sie informatyką, prawie żeśmy razem do Indonezji pojechali ale koniec końców tamci panstwo nie mogli niestety. W kazdym razie ten znajomy poradzilby WD40
        • philippa_p Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:24
          big_grin
        • zonazpoznan1a Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:17
          Miło, że pani o nas pamięta. Mój mąż to taki pasjonat komputerów, już za dziecka miał dostęp do komputera Atari i teraz obsługę ma w małym palcu. On by jeszcze doradził taką sztuczkę którą stosują wszyscy informatycy: trzeba naraz wcisnąć trzy klawisze, kontrol alt i dilit.
          • krwawa_lola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:26
            Dobrze, ze pania tu złapałam, potrzebuje pomocy bo zgubiłam tę rozmowę o samochodach. Akurat jakis miły pan odpisywal na pani problem z kierunkowskazem i wymienial marki aut dobre do kupowania. Ja sie chciałam dopytac o samochody z duzym bagaznikiem, bo my potrzebujemy takie zeby rowery sie zmiescily. Do środka a nie nad auto. Moj maz sie nie nadaje do takich prac, ja nie chce nerwow na wycieczkach. No i miałam sie tego pana doradzic przy wyborze ale nagle zniknelo wszystko i tej rozmowy juz nie ma. Ja sie pytalam czy moge tam rozmawiac mimo ze nie mamy samochodu i nikt nie zabranial wiec nie rozumie. Nie ma tez rozmowy tej milej pani od kroliczka, ktora takie ładne akty pokazywała, az sie zdziwilam ze tam sami panowie a taka golusienka, sliczna kobietkę wyprosili. Ale widac z tego ona tez auta nie ma. No i ja bym chciala kogos poprosic zeby sie doradzil tam w moim imieniu, panstwo macie te multiple i gaźnik to moze pani nie wyproszą?
            • primula.alpicola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:33
              Ejjj, jaka goła pani, gdzieeeee? Lajtowa pokazała co nie co? Chcę zobaczyć!
              • primula.alpicola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:39
                * co nieco
                • krwawa_lola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:54
                  Ja nie znam tej pani, nie spotkalam jej tu dotad ale na pewno nie nazywala sie Lajtowa. Bardzo ładna, pewnie modelka bo akt czarno bialy byl i pozowany z panem modelem, tez golusienkim. Chyba z jakiejs sesji. A rozmowa byla tam gdzie panowie z samochodami doradzają sobie nawzajem motoryzacyjnie
                  • primula.alpicola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:57
                    Na auto moto?
                    To jedynie fornitta.
                    Poszłabym zobaczyc, ale skoro zniknięte🤷‍♀️
            • halyna_z_trzebowniska Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:57
              Czy moze ta pani napisala jakies slowo po angielsku? Bo moj maz wtedy sie strasznie bulwersuje i zglasza do usuniecia takie wpisy.
              • krwawa_lola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 15:00
                Ja na pewno nic po angielsku nie napisalam, bo ja nie znam. I tamta pani to chyba tez nie, pewnosci nie mam bo nie czytałam dokładnie, zdjecia sobie ogladalam bo takie ładne że aż dech zapierało
                • primula.alpicola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 15:12
                  Kurde, żal mi.
                  Czy ktokolwiek ma screena?
                  • krwawa_lola Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 15:41
                    Ojej uzyla pani obcego slowa, zaraz maz pani Halinki przyjdzie zaglaszac i znów nas wyproszą sad
                    • halyna_z_trzebowniska Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 16:33
                      Ale to dobrze, bo jak mu robiłam fiszki do nauki to akurat to słowo przegapiłam. Nowy zestaw mu zrobię na drewnianych płytkach, bo te papierowe to już mówiłam, że wykorzystał do zawijania tytoniu, że taniej niż bibuła. A drewnianych nie zniszczy bo niby jak, w bloku kominka nie mamy to nie użyje na rozpałkę.
    • grruu2.0 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:58
      Ja mam maksymalnie stresujący czas w życiu, wszystko pod górkę. Pocieszają mnie tylko nowe cycki.
      Ciasta rzadko piekę, ale jak już się biorę to tarta z białą czekoladą i żurawinami z przepisu Polka Dot, może zrobię na święta
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:26
        I jak się noszą? Nie jest trochę dziwnie na początku?
        • grruu2.0 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:33
          Dziwnie o tyle, że mam ten specjalny stanik ciągle na sobie i jeszcze szwy swędzą, no ale to dopiero kilka dni. Ale efekt mi się podoba
          • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:39
            No tak, w pancerzu to ty tych nowych cyckow jeszcze nie "czujesz" tak na prawdę chyba..
            Najważniejsze, że jesteś zadowolona 😊
      • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:09
        Zrobiłaś sobie cycki? Wow, niech się dobrze noszą 😊
        • grruu2.0 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:26
          W myśl zasady "lepiej płakać w Mercedesie niż w Pekaesie" uznałam że lepiej płakać z cyckami niż bez nich 😀
          • marszawka Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:31
            A gdzie robiłaś w Wawie? Możesz powiedzieć? I czy jesteś zadowolona z jakości usługi? Też rozważam i nie wiem którą klinikę w Waw wybrać.
            • grruu2.0 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:37
              Klinika Szczyta, a chirurg Maciej Kulicki. Jak na ten moment jestem bardzo zadowolona, od etapu konsultacji przez przygotowanie i pobyt w szpitalu. Oczywiście ostateczne efekty jeszcze trudno ocenić, ale na razie wszystko przebiega dobrze
              • simply_z Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:08
                A boli?
                • grruu2.0 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:37
                  Nie, bardziej swędzi w miejscu szycia.
              • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 14:17
                Ja mam pytanie, bo weszłam na stronę i odpaliłam jakie robią zabiegi:

Otóż w dziale "leczenie erekcji" jest zabieg o nazwie "implant półsztywny" i "implant hydrauliczny", czy to znaczy, że po zabiegu posiadaczowi takiego implanta już na stałe stoi?
                Ematka wie wszystko!
              • marszawka Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 19:21
                Dzięki!
    • beataj1 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 09:59
      Okna umyte. Nie dla jezusa, ale były po prostu brudne i zapyziałe. Przy okazji nakleiłam na nie dekory robiące tęcze w domu i jest pieknie.
      Przy czym okazało się że od kilkunastu lat myłam okna źle. Mam szmatkę do mycia okien z Tupperware. Kupiona za miliony monet. No i zawsze myłam nią okna na mokro. Tym razem okna na mokro umyłam zwykłą mikrofibrą a ta magiczną (suchą) tylko przetarłam - i okna świecą się jak psu nabiał. I zero smug.

Wczoraj odpaliłam altanę - poduchy, zasłonki, leżaki światełka etc. Jest pięknie.
      No i w ramach przedświątecznego oczekiwania cały wieczór paliła się bożonarodzeniowa dekoracja domu (bo nie chciało mi się jej zdjąć) a teraz się przydaje.
      Jak święta to święta.
      No mam nową, ładną, słodką piłę łańcuchową. Krysia jest piękna i nakleiłam jej na rączkę małą tęcze...
      Drżyjcie wszystkie niepotrzebne gałęzie.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:58
        Beata, ja ci tej altany strasznie zazdroszczę! Pokażesz jak urzadziłaś? Musi być cudnie! 😊
        • beataj1 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:35
          Na razie jest wersja podstawowa. Ponieważ za kilka tygodni obok altany stanie domek ogrodowy (beatowe centrum rozrywki) i wtedy będę dopasowywać wystrój altany do domku.
          Na pewno pojawią się nowe poduchy (bo już mam materiał w wisienki do uszycia pokryć), przemaluje filary i nie wykluczam dodatkowego oświetlenia.
          mogę pokazać żyrandol jaki będę mieć w domku. Przemaluje swój stary żyrandol glomour na pastelowo. Farby już mam i tylko czekam by było cieplej i będę malować smile

• ritual2019 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:00
      Naproxen? A to nie jest na recepte? Pomijam ze to raczej na inne bole, kolezanka to brala ma bole remautyczne.
      Wystarczy ibuprofen/nurpfen a nawet paracetamol przed
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:25
        Nie wiem, nawet o to nie zapytałam w aptece, bo też mi się wydało trochę przesadzone:p
        • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:31
          Lekarze często przesadzają z przeciwbólowymi.
          Ketonal na rwę kulszową, ketonal na dyskomfort w kolanie. A po operacji tak mnie naćpali oksykodonem, mimo że nic mnie nie bolało, że prawie się porzygałam i zażądałam odłączenia kroplówki. Na wyjście ze szpitala jeszcze torba tramalu. 🙄
          • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:37
            To fakt, dopiero niedawno wywaliłam całą torbę przeciwbólowych które dali młodej w zeszłym roku po operacji. Nie wzięła z tego właściwie ani tabletki 🤷
          • joasia33 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:16
            Moim zdaniem tak jest lepiej, niż gdy kiedyś było na odwrót i ból uważano za coś normalnego i niezbędnego wręcz, wzbraniając się przed podawaniem leków przeciwbólowych silniejszych niż paracetamol. Teraz gdy idę do szpitala, podpisuję kartę dotyczącą prawa pacjenta do leczenia bólu. Jestem doświadczoną pacjentką (pod każdym względem doświadczoną wink ) i to doceniam. Zawsze można odmówić i nie brać tego tramalu czy oksykodonu, ale warto wiedzieć, że w razie czego nie będzie problemu z dostępnością.
        • andace Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:02
          I w NL i w PL Naproxen (w mniejszych dawkach) jest bez recepty, to lek zbliżony do Ibuprofenu czyli na niewielki ból ale ma bardziej przeciwzapalny efekt niż Ibuprofen.

Jak normalnie narzekam na holenderską opiekę zdrowotną, tak w leczeniu bólu są świetni, po wypadku samochodowym dostałam taki koktajl że nie tylko przeszły mi drgawki z bólu ale usiłowałam iść i umyć głowę 😂 2 tyg na idealnie zbilansowanej mieszance oksykodonu, morfiny i paracetamolu wspominam całkiem dobrze 🤣
        • ritual2019 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:21
          szarmszejk123 napisał(a):

> Nie wiem, nawet o to nie zapytałam w aptece, bo też mi się wydało trochę przesa
          > dzone:p

U mnie jest na recepte, wiem ze niektorzy biora na silne bole miesiaczkowe, zalezy od ciebie oczywiscie. Jednak dobrze jest wziac przeciwbolowe pol godziny przed.
    • hanusinamama Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:04
      Na obiad resztki z weekendu.
      Okna umyte w 1/4...potem zrobiło się zimno a chłop niedawno leczył zatoki wiec okna poczekają .
      Bardzo udany eksperyment z winter sowing. Piknie powschodziły mi goździki, tytoń ozdobny, rubekie, lwie paszcze i werbeny. Za to nie wzeszły mi poziomki
      Za to z bobem zrobiłam falstart i musiałam wysiać na nowo. Zrobiłam też sadzonki pelargonii i pięknie kwitną.
      Przepikowałam pomidorki i mam 28 pięknych mini sadzonek
    • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:12
      Okna umyte od dwóch tygodni. Pościel kupiona nowa i już założona. Wiosna w pełni - nawet deszcze są od wczoraj w letnim stylu - krótkie i ciepłe.

Na obiad resztka z mojego wczorajszego osiemset-gramowego T-bone steka z resztkami pieczonych ziemniaków, zieloną fasolką, grillowaną cukinią i sosem na bazie czosnku, skyra, bazylii i fety.

To Twoja pierwsza wkładka? Opowiesz po, jak było? Moja ginekolog od kilku lat mi proponuje, a ja mam opory właśnie związane z bólem przy zakładaniu.

Chciałabym, żeby było już jutro po południu, bo rano mam tortury badaniowe.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:16
        Pierwsza, do tej pory leciałam na tabsach ( wcześniej normalnych a od urodzenia młodej minipigułka) .
        Wiesz, ja dwoje dzieci urodziłam bez znieczulenia, nie sądzę żeby jakieś 3cm goofno mogło mnie przerosnąć:p
    • aqua48 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:17
      Piekłam kruche ciasteczka, ale już wszystkie pożarte, muszę upiec kolejną partię, może we środę. Okna mam czyste, do posprzątania została łazienka, ale tym zajmie się mąż. miałam pomysł aby wyprać nakrywki i kocyki jednak skoro na Święta przychodzą wnuczki to i tak będę miała wszędzie ślady czekoladowych łapek, wgniecionego jedzenia i okruszków. Upiorę po Świętach, jeśli będzie ciepło to będą schnąć na balkonie i pachnieć wiatrem co bardzo lubię. Porządków większych niż normalne nie przewiduję. Okresu i związanych z nim nieprzyjemności nie mam już od czasu operacji i niezmiernie mnie to cieszy.
      Na obiad dzisiaj resztki powczorajsze - zapiekany makaron z potrawką z kurczaka i serem oraz surówka z młodych liści. Tydzień poprzedni był trudny ten zapowiada się nieco łatwiej. Może wrócę już na siłownię po chorobie. Stos książek do przeczytania zapowiada miłe wieczory.
    • lucky80 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:22
      weź dwa ibuprofeny i będzie git.
    • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:24
      Spoko, zrelacjonuję w szczegółach. Jutro o 11:15 mam umówione zakładanie.
      • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:33
        Jeszcze z ciekawości: to zakłada ginekolog w swoim gabinecie od ręki, czy w szpitalu się to robi?
        • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:34
          U mnie robi się to u rodzinnego 😅
          Kilka minut i do domu, tak mi powiedzieli.
          W Polsce pewnie ginekolog.
          • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:44
            Jak kilka minut to nie może być bardzo bolesne. 🤔
            W sumie to na ematce wyczytałam, że to bardzo boli.
            • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:51
              Hmm,to ja tego chyba nie czytałam :p
            • ginger.ale Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:09
              Dla mnie nie było to bardziej nieprzyjemne niż np. cytologia. Chwila i po sprawie. Pewnie z tyłozgięciem etc gorsze uczucie.
            • mandelis Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:23
              piataziuta napisała:

> Jak kilka minut to nie może być bardzo bolesne. 🤔

Kanalowe tez trwa kilka minut big_grin
        • fortalesa Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:27
          Ja miałam zakładaną w krótkim znieczuleniu - bo nie rodziłam naturalnie - a ponoć wtedy boli, jak się nie rodziło. Po naturalnych porodach ponoć bez bólu.
          • koko8 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:45
            Też nie rodziłam naturalnie, ale ginekolog nie miał problemu z założeniem, i tez nie bylo to.jakoś specjalnie bolesne. Fakt- nam mniejszą wkładkę kyleenę.
      • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:34
        szarmszejk123 napisał(a):

> Spoko, zrelacjonuję w szczegółach. Jutro o 11:15 mam umówione zakładanie.

O, to ja już będę po swoich torturach rezonansowych.
        • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:58
          A co ty sobie rezonansujesz? suspicious coś mi umknęło?
          • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:05
            Nic Ci nie umknęło, kontrola kolana "tylko".
            Od leżenia bez ruchu pół godziny wolałabym chyba rodzić. uncertain
            • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:08
              Aaa, to weź nie strasz, tak napisałaś jakby to coś poważnego było.
              • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:10
                Nic poważnego, zwykle tortury. :p
                • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 26.03.24, 10:17

Jak tam?
                  Ja już po.
                  Teraz powinnam jakaś sobie sprawić jakaś nagrodę. 🤔
                  Jakieś pomysły?

Naklejka na rękę nie wystarczy. :p
    • homohominilupus Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 10:47
      Po wiosenno letniej pochodzie przyszły deszcze a w gorach sniezyce. Biegałam dziś w deszczu i testowałam nowa kurtkę.
      Zasłony uprane, oddane do prasowania, zamówione żółte tulipany, to tyle że świątecznych przygotowań. W tym tygodniu czeka mnie wycieczka do Barcelony, na co się bardzo cieszę.
      A na obiad? Co tam mąż upichci.
    • ginger.ale Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:00
      Nie brałam nic przeciwbólowego i nie zakładałam podczas miesiączki, a przy okazji wizyty na pobranie cytologii, usg etc.
      Potem tylko no spa i ibuprofen 400 na zmianę z apapem.
      Nie bolałowink Powodzenia.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:07
        Mnie zbadali wcześniej+ morfologia i kazali czekać na okres, bo łatwiej "wchodzi" :p
        • ginger.ale Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:16
          Łatwiej wchodzi, ale ciężko byłoby mi się wbić w odpowiednie okienko czasowe do mojej lekarki.
          Dla mnie uczucie porównywalne do cytologii (wziernik). Opakowanie jest duże, ale ustrojstwo już nie wink
          • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:18
            A to mi powiedzieli żeby dzwonić i powiedzieć, że mam okres, to miejsce znajdą:p no I znaleźli, dziś zadzwoniłam, jutro zakładam :p
    • koko8 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:07
      Nie boli, niewielki dyskomfort.
      Opakowanie jest przerażająco duże, więc lepiej nie wizualizować. Potem nic się nie dzieje: wchodzisz, siadasz na fotel, wychodzisz i masz spokój na co najmniej 5 lat.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:10
        Tak, wielkość opakowania faktycznie trochę zaskakująca, jak na coś, co ma mieć 3cm :p
      • la_felicja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 16:04
        Mnie akurat bolało przy zakładaniu - ból porównywalny z silnym bólem miesiączkowym, ale trwało to tylko chwilę. Nie brałam żadnych środków przeciwbólowych, ale resztę popołudnia i wieczór spędziłam na kanapie z termoforem, popijając brandy, bo jednak bóle miałam, już nie takie silne, ale jednak.
        A potem - rajskie życie, spokój, zero miesiączek. Teraz to się dziwię, że wszystkie kobiety sobie tego nie zakładają
        • koko8 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 16:39
          la_felicja napisała:

Teraz to się dziwię, że wszys
          > tkie kobiety sobie tego nie zakładają

Też 🙂
        • qwirkle Re: Wątek nowy tygodniowy 26.03.24, 16:06
          Zazdroszczę dobrego samopoczucia po założeniu. Miałam plamienia i dyskomfort przez rok, rozważałam wycięcie całości, bo huśtawkę miałam nastroju i bóle jak przy miesiączce
    • kaki11 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:08
      Na obiad chyba otworzę fasolkę po bretońsku zamkniętą w słoiki w zeszłym tygodniu, w weekend robiłam sernik, chyba mam jeszcze po kawałku na dzisiaj, okien nie myłam, czekam aż mi się pogoda zrobi i chęci mnie najdą. Myślami już jestem przy czwartkowym wyjeździe, bo święta poza domem, byle tylko minęły te trzy dni smile
    • andace Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:16
      Okna z zewnątrz umyte bo raz w miesiącu myje firma, pościel zmieniam co weekend więc właśnie zmieniona, słońce piękne ale zimno koszmarnie.
      Ostatnio piekłam muffiny angielskie na zakwasie, wyszły bardzo dobre więc mam nowe danie na weekendowe śniadania.
      Nie zdecydowałam się na założenie ale moja ginekolog mówiła że samo założenie nie jest bardzo bolesne ale potem parę dni może być dyskomfort.
    • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:51
      Okna muszą poczekać niestety. Na obiad mam spaghetti z wczoraj, także zjem w pracy. Boli mnie głowa i jestem jakaś wewnętrznie rozbita. Wczoraj zrobiłam szarlotkę na kruchym, której nawet nie zjadłam, bo znowu wariuje mi cukier. Bombelina skończyła pół roku, więc zaczęło się miksowania zupek i kłótnie o nieszczęsny gluten i czemu dziecko je wszystko od razu. Jakby co najmniej schabowego dostała. Reasumując poniedziałek do bani.
      • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 11:52
        A z kim ty tak duskutujesz NT diety twojego dziecka?
        • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:03
          Z babciami 🤣 Z chłopem też, bo przecież jajko dzieciaka zabije 🤣
          • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:10
            E tam jajko, babcia mojego starszego nakarmiła go ciastkami czekoladowymi w wieku twojej córy wink dożył już 17 lat od tego wydarzenia:p
            • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:41
              Chyba bym taka wolała, bo na razie to była strasznie zmartwiona, że dzieciak zjadł rosołek z lanymi kluseczkami 🤣 Już nie wspomnę, że im się zwyczajnie nie mieści w głowie, że można dzieciakowi nie gotować specjalnie w oddzielnym garneczku naboznie pół marchewki, 😀
              • piataziuta Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:56
                Podeślij link babci, niech się doedukuje.
              • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:04
                Tak sobie teraz przypomniałam jak mój mąż umierał na zawał za każdym razem jak dawałam bezzębnej młodej ( późno bardzo jej żeby wyszły, więc bezzębna była długo) brokuła czy coś innego do łapy i pytał dlaczego ja nie mogę tego dziecka karmić normalnie, łyżeczką:p
                • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:15
                  A to z tym ja mam problem i na razie sobie nie wyobrażam 😀
              • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 17:21
                Nie wiem, czy hys wolała, wątpię:p była tak godna zaufania, że mój eks stwierdził, że nie wie jak on z nią dzieciństwo we względnym zdrowiu przeżył a po chwili doszedł do wniosku, że tylko dlatego, że większość czasu zajmowała się nim babcia :p
                Jak mój starszak miał ze 4 lata ( był i jest nieśmiały) chciała z niego zrobić tresowana małpę przed jakimiś nigdy nie widzianymi ciotkami a on odmówił, to mu powiedziała, że jest głupi jak jego matka. Pech chciał, że w tym momencie weszłam do środka z balkonu i to słyszałam.
                Nie widziała wnuka dobrych kilka lat, mimo, że mieszkaliśmy przez ulicę. Dopiero niedawno, że trzy lata temu nawiązała z nim znów kontakt, ale zdystansowany.
                • hrabina_niczyja Re: Wątek nowy tygodniowy 26.03.24, 10:24
                  No dobra, bym nie wolała, jednak zostaje przy swojej 😀 Niech sobie naboznie gotuje te pół marchewki i kisielek ze świeżych owoców 😀 Tak po prawdzie to nie mam co na nią narzekać, ma swoje babciowe odjazdy, ale dzięki temu, że zajmuje się wnuczka i robi to bardzo dobrze mogę spokojnie pracować. Co prawda myślimy nad niania, bo swoje lata już babcia ma, ale już zapowiedziała, ze niania niania ale ona i tak będzie niańki pilnować 🤣
                  • szarmszejk123 Re: Wątek nowy tygodniowy 26.03.24, 10:26
                    No i super, niech pilnuje smile strzeżonego.. wink
    • mariola233 Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:06
      Witam piękne panie, ja byłam w rossmannie i w empiku,pościel wyprana,okna umyte, u mnie zimno,ale od jutra ma być ciepło, pozdrawiam Was serdecznie i życzę pięknego dnia 🌻⚘️🌷🌹🌺
    • thank_you Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:07
      U mnie wlasnie pyrka rosół, a w piecu ciasto bananowe. Bez szału, ale musiałam przetworzyć banany z czarnymi plamkami (dzieci odmawiają, wolą zielonkawe). Na drugie tagliatelle w sosie śmietanowym, szpinakiem i łososiem (nie jadłam tego sto lat) + sałata.
      Jutro chilli con carne a w środę pieczona polędwica wołowa.

Dobre ciasto to babka migdałowa, akurat w świątecznym klimacie i szybka do zrobienia. Jest swietna. www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_migdalowa/przepis.html#google_vignette
    • shellyanna Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 12:15
      U mnie tortilla z szarpanym kurczakiem na obiad będzie dzisiaj. Okna umyje jak będzie ciepło, bo mi się marznąć nie chce.
    • majenkirr Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:11
      Wczoraj wszystkie pieski wykàpałam dla Jezuska, czyli jestem na bieżąco.
    • feniks_z_popiolu Re: Wątek nowy tygodniowy 25.03.24, 13:53
      Na obiad krokiety pieczarkowo-kapuściane z czerwonym barszczem dla młodej, dla nas szczawianka z krokietami. Z ciast będzie babka kokosowa na święta bo chcę wykorzystać zalegające wiórki.
      Okna umyję w tygodniu jak będzie cieplej.Pościel też zmienię w tygodniu.
      Czy zima odgoniona? - no niekoniecznie. Dziś u mnie jak w góralskim dowcipie "bo z pogodo jak z babo, raz grzeje raz leje"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka