Dodaj do ulubionych

Gofrologia

30.05.24, 15:44
Dobra gofrownice juz mam, teraz szukam proporcji, ktore dadza mi chrupkie gofry przy zalozeniu, ze min 50% maki to maka owsiana, dodatek cukru minimalny.
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Gofrologia 30.05.24, 15:52
      Ja robie dwóch jajek, dwóch szklanek mleka, dwóch szklanek mąki, pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Ale podobno największe znaczenie ma gofrownica.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Gofrologia 30.05.24, 15:52
        A, no i studzenie na kratce.
      • princesswhitewolf Re: Gofrologia 30.05.24, 15:59
        Tak, musi osiagac b.wys temp 1400w minimum
        • spirit_of_africa Re: Gofrologia 30.05.24, 19:04
          Nie musi mieć 1400w. Tez tak myślałam as spróbowałam zrobić w Tefal Snack Collection który ma raptem 700w i wyszły chrupkie
          • autumna Re: Gofrologia 01.06.24, 14:20
            Z jakiego przepisu? Też mam 700 W i wychodzą powiedzmy że wystarczająco dobre (mojewypieki.com/przepis/gofry-lekkie-i-chrupiace), ale może istnieje jeszcze lepsza wersja.
            • princesswhitewolf Re: Gofrologia 01.06.24, 14:25
              taki wychodzi super mojewypieki.com/en/recipe/waffles

no ja mam kiepskie doswiadczenia z 800w. Ale byc moze duzo zalezy tez od metalu samego i jak sie dobrze nagrzewa
          • princesswhitewolf Re: Gofrologia 01.06.24, 14:29
            dobre gofry to takie ktore sa chrupkie na zewnatrz a w srodku miekkie. To sie osiaga z wysoka temp ktora potem sie skreca.

O tu masz tez o tym. Im wiecej watts tym bardziej silna i efektywna maszyna. Roznica miedzy domowym a wlasnie takim z miejsca gdzie sprzedaja jest taka ze maja urzadzenie z wys temperatura.
    • ichi51e Re: Gofrologia 30.05.24, 15:57
      Kluczowe jest co innego. Wylewasz ciasto. Rozprowadzasz. I uwaga tu ważne - nie zamykasz! Zamykasz dopiero jak ci się pojawi sieć bombelkow w cieście. I to jest cała tajemnica.
      • lucjan.czerwony55 Re: Gofrologia 30.05.24, 16:07
        I druga strona tez urosnie?
        • ichi51e Re: Gofrologia 30.05.24, 17:06
          Tak tyle że musisz dać dołowi dojść zanim zamkniesz. Bez pośpiechu.
    • malaperspektywa Re: Gofrologia 30.05.24, 16:46
      Dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej. Wtedy stają się sztywniejsze i bardziej chrupkie. Reszta jak pisze Mostowiakowa.
    • kocynder Re: Gofrologia 30.05.24, 16:59
      A ja mam "problem". Odziedziczyłam starą, żeliwną gofrownicę. Nie mam pojęcia jaką ma moc itd. Ciężka (jak to żeliwo) nieporęczna, ale podobno w 100% sprawna (kabel prawie nowy). Nie mam odwagi włączyć. Ryzykować, czy kupić jakąś obecnie dostępną na rynku? Z tej, jak pamiętam, pierwsze gofry (piecze się 2 razem) były "do śmietnika", ale kolejne idealne: chrupiące z wierzchu a w środku mięciutkie i puszyste...
      • mysiulek08 Re: Gofrologia 30.05.24, 18:25
        ja bym zaryzykowala smile postaw w jakims bezpiecznym miejscu, przygotuj sie moze na 'wywalenie korkow' i wlaczaj !
        • kocynder Re: Gofrologia 30.05.24, 18:30
          Myślisz, że tylko korki pójdą, a nie wywalę w kosmos chałupy albo nie wywołam pożaru? No to chyba jutro spróbuję... wink
          • arthwen Re: Gofrologia 30.05.24, 18:34
            Podepnij na wszelki wypadek przez różnicówkę jak masz gdzieś, albo ups wink
          • mysiulek08 Re: Gofrologia 30.05.24, 18:52
            e, niee, w koncu jakies zabezpieczenia sa no, nie?

jak nam ostatnio wypasiony express sie sfajczyl to troche zasmierdzialo palonym plastikiem i przytomnie wspoldomownik wtyczke wyciagnal z kontaktu, glowny wylacznik nie zdazyl zadzialac tongue_out wiec tez badz w pogotowiu
    • ruta59 Re: Gofrologia 30.05.24, 18:00
      Te najlepsze, zmodyfikuj do potrzeb madameedith.com/przepis/gofry-belgijskie/
      • lucjan.czerwony55 Re: Gofrologia 30.05.24, 18:31
        O nie to maja byc codzienne gofry - nietluste i na mace ktora lubie. Moge dac najwyzej smietanka zamiast mleka
    • koko8 Re: Gofrologia 30.05.24, 18:15
      Robię bez mleka, tylko na wodzie gazowanej. Są lekkie jak piórko, ciasto jest "napowietrzone" i chrupiące.
    • paniadmin Re: Gofrologia 01.06.24, 11:45
      Robie z mąki gryczanej (1 szklanka), mąki pszennej (0.5 szklanki), cukru (0.25 szklanki - im mniej tym mniej brazowe wyjda),1 szklanki gazowanej wody i 3-4 jajek. Wychodza puszyste jak chmurka.
      • lucjan.czerwony55 Re: Gofrologia 01.06.24, 20:54
        A maki gryczanej nie czuc?
        • paniadmin Re: Gofrologia 02.06.24, 18:46
          Pewnie czuć, ale wszyscy lubimy gryczany smak wiec dla nas to zaleta. Mozna zastapic dowolna maka - pisalas ze masz owsiana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka