00zxc00 10.07.24, 07:05 Budzicie sie same rano czy budzi was budzik? O ktorej godzinie wstajecie? Co robicie jak nie mozecie spac o 4 rano a wstac trzeba o 7? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:11 Jak nie mogę spać to wstaję. Nie, nie budzę się sama o świcie. Tylko wczesna wiosna budzą mnie ptaki. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 23:03 Mojego męża budzi światło. Nawet jak jest mega zmęczony i niedospany. Niestety. Mąż koleżanki też budzi xię o świcie i do roboty wokół domu. Od niedawna jest na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 23:10 Dlatego mam sypialnie od najciemniejszego kąta działki oraz rolety zaciemniające. Do pracy wstaję często bardzo rano, czasami wychodzę o 5 i moja sąsiadka już pieli grządki Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Budzicie sie same? 13.07.24, 13:40 Jak niestety, to dlaczego nie montujecie rolet? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:34 Dziś się obudziłam sama, ale to raczej wyjątek:p Za zwyczaj budzi mnie córka, ewentualnie budzik. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:38 Zazwyczaj budzik. Jeśli nie mogę zasnąć a trzeba wstać to Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:41 Za szybko: to mówię sobie, że będę niewyspana i trudno. Najgorszą rzeczą jest leżenie i nakręcanie się "muszę zasnąć, powinnam zasnać." Ja wtedy raczej nie wstaję tylko włączam jakiś film albo serial i zwykle pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:53 W tygodniu - nigdy w życiu. Zawsze polegam na budziku. W dni wolne owszem, ale o 9 😁 Jakieś problemy z zaśnięciem miewam rzadko i przeważnie mają jakąś przyczynę, i z reguły jest to ból, mega stres albo zawirowania hormonalne (z racji wieku). Z dwoma pierwszymi można sobie w miarę łatwo poradzić. I też mam tak jak daniela, muszę uważać, żeby się nie nakręcać Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Budzicie sie same? 13.07.24, 05:50 Podpowiedź proszę, jak radzisz sobie z mega stresem? Wzięłam na noc tryptofan, a tu znowu pobudka o 4.30 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:56 Budzik mam nastawiony na 6.10, budzę się w 99% przed budzikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 07:59 W roku szkolnym w ciagu tygodnia zazwyczaj budzi mnie budzik, o 6.30 jak nie moge spac to cos czytam, az zachce mi sie spac. albo po prostu zakladam, ze tego dnia pojde spac troche wczesniej i odespie. A najczesciej po prostu leze i czekam, az mi sie zrobi dobrze i zasne, o ile nie jestem czyms zestresowana to zazwyczaj dlugo nie czekam Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 08:05 Budzę się na trzy minuty przed budzikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 08:10 forum.gazeta.pl/forum/w,567,177834853,177834853,O_ktorej_wstajecie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 08:44 Nastawiam budzik i zawsze budzę się mniej więcej 10 minut wcześniej, niezależnie od tego czy nastawiam na 4.12 czy na 8.12. Ale niechbym tak raz nie nastawiła, to będę spać snem kamiennym do 9.00 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 15:49 9.12 Ale jak mam leniwy dzień i nie muszę nastawiać budzików, to tak właśnie się budzę - po 9.00 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 17:12 Do niedawna (do watku pt o której wstajecie) nie wiedziałam, że są ludzie którzy nastawiają budziki na takie dziwne godziny 😁 ematka uczy, bawi i wychowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 17:41 Ja dopóki nie przeczytałam tamtego wątku, to w ogóle się nie zastanawiałam, czy i dlaczego zawsze ustawiam budzik na niepełne godziny, po prostu tak robię od zawsze. Ale dotyczy to tylko mnie i jeszcze mnie nie pop$#&$ło, i raczej nie zanosi się na to, żeby spotkania z klientami, wyjście ze znajomymi czy całą resztę świata ustawiać na 8.01, więc pod tym względem wątek również był dla mnie zaskakujący Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 08:51 Nas budzą dzieci, ostatnio z mężem rozmawialiśmy jak pięknie będzie gdy będą nastolatkami, zajmą się sobą, a my się wreszcie wyspimy ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:59 husky_cat napisała: > Nas budzą dzieci, ostatnio z mężem rozmawialiśmy jak pięknie będzie gdy będą na > stolatkami, zajmą się sobą, a my się wreszcie wyspimy ☺ 🤣 Nie wyśpicie się, bo będziecie pół nocy czekać, az wrócą z imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 11:53 My się tego sami domyslamy, ale trzeba się jakoś pocieszać 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 14:05 A ja bym chętnie wróciła do czasów, kiedy dzieci nie dawały się wyspać🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Budzicie sie same? 13.07.24, 05:53 Bo wyparlas te najtrudniejsze chwile, a pamiętasz tylko słodkie krasnale 😛 Normalka, mam tak ze swoimi, z okresu niemowlęcego pamiętam głównie pozytywy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 08:52 Sama sie budze. Nie pytaj jak bo nie wiem. 4 rano to ja ogladam tylko w podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:02 Jeśli często nie możemy spać, to szukamy pomocy u psychiatry i psychoteraoeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 14:39 Oj tam. Wielogodzinny nocny sen ciurkiem to wymysl kapitalistow Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 15:46 Też prawda, ale jesli ktos, zyje w kapitalizmie, to powinien sie dostosowac, inaczej ma problem... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:10 Codziennie 5 rano bez budzika, nawet weekendy, otwieram oczy i wstaję Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:21 Kiedy pracuję, to budzik mnie wstaje o 5:30. Teraz mam wakacje, więc budzikom śmierć, dziś np. obudziłam się o 7:30. Nie wiem, tabletki jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:21 Jeśli chodzi o zasypianie, nauczyłam się szybko zasypiać - zaraz po położeniu lub po wybudzeniu w nocy (to ostatnie to był dla mnie nie lada problem). Wygooglajcie "metoda zasypiania amerykańskiego wojska". Oczywiście wymaga to ćwiczenia, jednak można nauczyć się tej metody. Czasem zasypiam błyskawicznie, a czasem potrzebuję kilku minut, a najbardziej cieszę się, że po nocym wybudzeniu nie przewracam się z boku na bok przez parę godzin, żeby znów zasnąć, co kiedyś było standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 09:21 Budzę się sama okolo 8:30, niestety wstać muszę na 7:30 do pracy ;P Najbardziej kochalam studia, bo nie dosc że często od 9 zajęcia (no raz na 7:15), to jeszcze mozna bylo isć sobie później, oczywiscie kosztem zajęc i nie tam gdzie liste puszczali. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 10:44 Budzę się zazwyczaj przed budzikiem, który dzwoni o 6. Czasem budzą mnie moje koty, które dopominają się o uzupełnienie karmy. Metody mają różne, ale skuteczne. Czasem kocisko położy mi delikatnie łapkę na twarzy, a czasem pobudka jest gwałtowna, jak robią poranne gonitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 13:28 Kiedy pracuję, budzi mnie budzik o 8:01, nie zasnęłabym bez zabezpieczenia pobudki. W wolne dni idę na żywioł i budzę się sama , zazwyczaj ok 10. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 14:19 Jak muszę wstać na konkretną godzinę, to nastawiam budzik. W komórce, tzw. inteligentny, to znaczy trzy minuty przed wyznaczoną godziną włącza się cichutka, ale stopniowo narastająca melodyjka. Zazwyczaj budzi mnie ta melodyjka i wyłączam budzik zanim zrobi się naprawdę głośny. Jeśli nie nastawię budzika, budzę się najczęściej między 8 a 9. Nie miewam problemu pt. nie mogę spać. Jeżeli nie śpię o 4 rano (zdarza mi się), to nie dlatego, że nie mogę, tylko dlatego, że akurat mam coś ciekawszego do roboty niż spanie. Jeżeli trzeba potem wstać o 7, no to trudno, wstanę. Między 4 a 7 są trzy godziny, kupa czasu żeby się zdrzemnąć i zregenerować trochę. A że będę potem niewyspana? No pewnie będę, zawsze się czuję niewyspana jak wstanę przed 8, niezależnie od tego o której poszłam spać. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 15:49 Pod drugą częścią (od "Nie miewam problemu") mogę się podpisać słowo w słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 14:23 Roznie bywa, czesto budze sie przed budzikiem w dni robocze. W weekendy nie nastawiam i budzie sie duzo po godzinie wstawania w ciagu tygodnia. Jesli bym sie obudzila o 4 nad ranem i nie mogla zasnac to poczytalabym ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 14:47 Jak muszę wstać wcześniej niż moja norma (czyli w tygodniu prawie zawsze) to budzik. Jak mogę spać do 10, to sama Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 15:37 W dni biurowe tylko i wyłącznie budzik, w weekendy budzę się sama o różnych porach (nie biurowych ) Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 17:35 Zawsze budzę się sama. Kiedyś o szóstej, bylo ok. Teraz o piątej, czasem o 4.30 i też jest ok. Czytam książkę, emame. Pracuję w domu, ale w określonych godzinach. Od 7.30. Trzy razy w tygodniu chodzę na siłownię, wychodzę z domu o 5.45, żeby wrócić o siódmej, wyjść z psem. Lubię te swoje poranne pobudki, jestem wyspana, fajny czas na czytanie. Z tym, że ja ok. 22 najczęściej zasypiam. Jeden minus, że w weekendy wolałabym pospać dłużej, tak do siódmej przynajmniej. Ale nie, nawet jak idę spać po jakimś spotkaniu towarzyskim o drugiej, to i tak koło szóstej jestem jak nowonarodzona Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 18:22 Tak, taki żywy dwunożny budzik. Ma w repertuarze np. ponoszenie moich powiek palcami, dzisiaj to przećwiczył. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Budzicie sie same? 10.07.24, 18:28 Jak nie jestem zmęczona, to budzę się przed dzwonkiem. Jak np mam na 6 do pracy a od 2 już nie mogę spać , to czytam, gram i czasami jeszcze się uda pół godziny snu urwać . Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Budzicie sie same? 11.07.24, 00:28 Właśnie jest to co "uwielbiam". Wczoraj byłam zmęczona bo wstałam o godz 4 rano więc usnęłam ok 22 godz. Dwie godziny później, czyli teraz, obudziłam się, przez pół godziny próbowałam usnąć - nie da się , a zegarek nastawiony na 4 ... Odpowiedz Link Zgłoś