Dodaj do ulubionych

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie luxmedy

29.07.24, 12:35
Bo ematki wiedzą wszystko -

Zgłębiam właśnie temat prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Ale nie abonamentowych Luxmedów, Enelmedów i Medicoverów - tylko tych bardziej ogólnych, które mają podpisane umowy z różnymi lekarzami/klinikami.

My: Rodzina 2+1 (młodszy nastolatek), stolica.

Chwilowo "jedziemy" na NFZ (głównie rodzinny i okulista). Jeśli chodzi o jakość obsługi medycznej na NFZ, to mamy całkiem dobre doświadczenia - ale umawianie wizyt (i dostępne godziny tych wizyt) to koszmar.

Prywatnie chodzimy do dermatologa, kardiologa (syn, kontrola raz na dwa lata), ginekologa (kontrole, cytologia, USG etc.). Zdarzają się pojedyncze wizyty u lekarzy innych specjalizacji. Chodzimy też prywatnie do dentysty i ortodonty, ale mamy "swoich" sprawdzonych, więc już tak pozostanie.

Przerabialiśmy już kiedyś (przez pracodawców) abonament Luxmedu i Medicoveru, ale bez zachwytów.

Wyguglałam do tej pory takie opcje, ale może coś ominęłam:
Inter Polska, Inter Zdrowie, PZU, Allianz, Polmed, Compensa TU, Signal Iduna, TU Zdrowie, Centrum Medyczne Damiana. Ale im więcej o nich czytam, tym mniej wiem...

Zależy mi na dostępności wizyt, na szerokim zakresie dostępnych usług. Podskórnie czuję, że niedługo będziemy potrzebowali szerszej opieki, ale aż mnie mrozi na samą myśl o godzinach spędzonych na telefonie do rejestracji u lekarzy NFZ sad

Macie może doświaczenia z takimi ubezpieczeniami? Jak to wygląda z umawianiem wizyt, terminami?
Każda Wasza rada będzie dla mnie na wagę złota.
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 12:40
      Ja mam Saltus, ale z firmy. Jestem bardzo zadowolona. Współpraca jest dobra, są elastyczni i zadowalająco szybko są terminy do lekarzy i na badania. Ale nie wiem, czy mają ubezp. indywidualne.
    • ib_k Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 12:43
      Każda z tych ofert działa na tych samych zasadach, mają albo własne placówki i podpisane umowy z innymi placówkami albo tylko działają jako pośrednik ( tzn nie mają własnych placówek) zakres oferty jest różny i ty musisz dopasować to co ci potrzeby. Ja ogólnie dobrze oceniam Luxmed ( średni pakiet) gorzej Pzu. Z Medicower miałam do czynienia z 10 lat temu i już wówczas był problem z terminami do specjalistów i jakieś irytujące zasady wydawania skierowań.
    • bywalec.hoteli Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 12:47
      Nie wiem czy coś fajnego uda Ci się znaleźć i w dobrej cenie.
    • cranberries1983 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 12:52
      moje doswiadczenie, to ze te prywatki są przeładowane pacjentami, długie temriny itp
      niestety nie polecam , chyba ze masz to jako jakiś bonus z pracy - chociaż jak już sie znalazł termin to obśługa bardzo dobra i miła, leczenie bez zarzutu
    • jakis.login Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 12:56
      Miałam Saltus i Signal Iduna kiedyś, dostępność średnia, a już najgorsze było umawianie się, nie pamiętam które rozwiązanie gdzie było, ale w jednej firmie najpierw się dzwoniło i zgłaszało potrzebę wizyty, potem ktoś oddzwaniał i recytował, gdzie są dostępne terminy, a w drugiej aplikacja do rezerwowania wizyt była tak skopana, że zaklepywała pierwszy wolny termin, nieważne, czy ci pasowało, czy nie.
      Od paru lat mam luxmedowy pakiet Premium rodzina i bardzo jestem zadowolona. Jeśli jakiś specjalista jest niedostępny w określonym czasie, to bez problemu zwracają koszty wizyty w innym miejscu.
      • szara.myszka.555 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 16:37
        "a już najgorsze było umawianie się, nie pamiętam które rozwiązanie gdzie było, ale w jednej firmie najpierw się dzwoniło i zgłaszało potrzebę wizyty, potem ktoś oddzwaniał i recytował, gdzie są dostępne terminy, a w drugiej aplikacja do rezerwowania wizyt była tak skopana, że zaklepywała pierwszy wolny termin, nieważne, czy ci pasowało, czy nie."

Łoo rany, no właśnie tego chciałabym uniknąć... okropne.
      • gorzka.gorycz Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 16:54
        Ja umawiam sama, kiedy mi pasuje, w placówce, z którą Saltus ma umowę i tylko zgłaszam do nich, żeby potwierdzili realizację. Chyba, że sama wolę przez nich. Bardzo sprawnie to działa.
    • heca7 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 13:02
      My mamy z Compensy. Najwięcej korzysta córka. My doraźnie. Ostatnio potrzebowałam gina na cito. Nic poważnego ale chciałam na ten sam dzień, najlepiej moja dzielnica i kobietę. Po 20 minutach miałam umówioną wizytę dokładnie tak jak potrzebowałam. Mąż cztery dni temu zadzwonił na infolinię, potrzebował internisty też na ten sam dzień, blisko pracy. Bez problemu.
    • arthwen Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 13:19
      Przez parę lat miałam Signal Idunę, ale to już jakiś czas temu (5 lat z haczykiem). Na początku (15 lat temu) było super, potem niestety poziom usług zaczął spadać. Ale to nawet nie kwestia dostępności lekarzy (mieliśmy w umowie dość konkretnie sprecyzowane i nawet jak nie mieli terminów, to jak docisnęłaś i wspomniałaś, że w umowie jest tak i tak, to albo się magicznie znajdowały, albo załatwiali lekarza płatnego i zwracali kasę) tylko z zakresem usług. Przy każdym przedłużaniu umowy próbowali obcinać zakres, coraz trudniej było od lekarzy wyciągnąć skierowania na dodatkowe badania, bo SI zaczęła szczegółowo rozliczać to wszystko.

Ale teraz mam LuxMed i wcale nie jest lepiej - do endo i pediatry z dzieckiem chodzę w ogóle poza ubezpieczeniem, całkiem prywatnie, przy czym mamy taki pakiet w LuxMedzie, że i tak muszą mi oddać 75% kwoty (jakieś limity kwartalne są, ale nie zdarzyło mi się przekroczyć).
    • zapozno23 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 13:40
      Moim zdaniem nie ma sensu, w każdym razie w przypadku większych problemów to nic nie da. Nie mam i cieszę się, że zaoszczędziłam na składkach bo to nic by nie pomogło. Lepiej odkładać do skarpety i w razie czego masz czym płacić.
    • 35wcieniu Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 13:45
      Dostałam niedawno indywidualną ofertę z PZU, rozważam, bo jak dotychczas uważałam że nie potrzebuje, tak teraz ceny wizyt są takie że może się okazać że to się robi całkiem opłacalne.
    • ania357 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 14:49
      Odradzam Signal Idune. Umawianie wizyt upierdliwe, nie sposob uzyskac od nich wykazu placowek, z ktorymi maja umowe na dane swiadczenie (czasami sami tego chyba nie wiedza). Teoretycznie mozna pojsc sobie do wybranego lekarza, a Signal Iduna zrefunduje taka wizyte, ale limity tych refundacji sa smiesznie niskie i przewaznie pokrywaja niewielki procent poniesionych kosztow + SI szuka naciaganych powodow/pretekstow, zeby nie wyplacic refundacji lub maksymalnie utrudnic ten proces.
      • zonazgorzna Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 15:16
        A ile kosztuje takie ubezpieczenie?
      • riki_i Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 16:09
        Oni jeszcze istnieją? Kiedyś mieli jedyne w Polsce prywatne ubezpiecznie szpitalne , bardzo dobre. Także kupowałem u nich ubezpieczenie na komfortowy poród dla żony. Potem ze wszystkiego zaczęli się wycofywać oraz kantować, np. radykalnie ograniczając liczbę placówek i eliminując te dobre.
    • riki_i Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 15:50
      Idź do dobrego agenta ubezpieczeniowego, przedstawi ci kilka konkurencyjnych ofert w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych.

Wyrabianie sobie opinii na temat sieciówek na bazie abonamentów wykupywanych przez pracodawców to nieporozumienie, te abonamenty o ile nie jesteś wysoko w hierarchii korpo, są prawie zawsze marne.

Jeśli mieszkasz w stolicy, to właśnie sieciówki są 1 wyborem, chrzanienie się z małymi lokalnymi przychodniami jest w tej sytuacji niemądre.

Ja mam enel med dla siebie i rodziny i generalnie jestem zadowolony. Wiadomo, że przy takiej skali działania można trafić na słabego lekarza, ale jak masz czas i chęci , to możesz sobie wybierać tych obleganych. Nietrudno się dowiedzieć, który ma doskonałe opinie.

Aplikacja enel med na komórkę pokazuje wolne terminy, ludzie odwołują masę wizyt, więc na najbliższe 1-3 dni bez problemu można zabukować specjalistę. Dużo gorzej jeśli potem trzeba powtórzyć wizytę u tego samego lekarza np. za miesiąc - może się okazać, że formalnie nie ma do niego terminów na parę miesięcy do przodu.

• slonko1335 Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - ale nie lu 29.07.24, 15:58
      Miałam PZU i Luxmed. PZU tragedia u mnie w mieście, Luxmed całkiem spoko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka