Bo ematki wiedzą wszystko -
Zgłębiam właśnie temat prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Ale nie abonamentowych Luxmedów, Enelmedów i Medicoverów - tylko tych bardziej ogólnych, które mają podpisane umowy z różnymi lekarzami/klinikami.
My: Rodzina 2+1 (młodszy nastolatek), stolica.
Chwilowo "jedziemy" na NFZ (głównie rodzinny i okulista). Jeśli chodzi o jakość obsługi medycznej na NFZ, to mamy całkiem dobre doświadczenia - ale umawianie wizyt (i dostępne godziny tych wizyt) to koszmar.
Prywatnie chodzimy do dermatologa, kardiologa (syn, kontrola raz na dwa lata), ginekologa (kontrole, cytologia, USG etc.). Zdarzają się pojedyncze wizyty u lekarzy innych specjalizacji. Chodzimy też prywatnie do dentysty i ortodonty, ale mamy "swoich" sprawdzonych, więc już tak pozostanie.
Przerabialiśmy już kiedyś (przez pracodawców) abonament Luxmedu i Medicoveru, ale bez zachwytów.
Wyguglałam do tej pory takie opcje, ale może coś ominęłam:
Inter Polska, Inter Zdrowie, PZU, Allianz, Polmed, Compensa TU, Signal Iduna, TU Zdrowie, Centrum Medyczne Damiana. Ale im więcej o nich czytam, tym mniej wiem...
Zależy mi na dostępności wizyt, na szerokim zakresie dostępnych usług. Podskórnie czuję, że niedługo będziemy potrzebowali szerszej opieki, ale aż mnie mrozi na samą myśl o godzinach spędzonych na telefonie do rejestracji u lekarzy NFZ
Macie może doświaczenia z takimi ubezpieczeniami? Jak to wygląda z umawianiem wizyt, terminami?
Każda Wasza rada będzie dla mnie na wagę złota.