Dodaj do ulubionych

Prezent przelew

29.08.24, 08:22
Co w tytule przelewu, który ma być prezentem urodzinowym? Traktuję to jako darowiznę, to umowę ma obdarowany mieć ze mną (jestem ciotką), czy ze mną i moim mężem (mamy wspólnotę majątkową)? Kwota nie jest duża, tzn. mieści się w limicie, nie trzeba zgłaszać do us, ale chciałabym, żeby to była umowa.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Prezent przelew 29.08.24, 13:03
      A po co ci umowa?
      Tak z ciekawości pytam, bo mnie żaden powód nie przychodzi do głowy.
      Dałabym gotówkę, żeby się urząd skarbowy nie przyczepił.
    • feniks_z_popiolu Re: Prezent przelew 29.08.24, 14:22
      Umowa na prezent? Trochę dziwne ale różne są sytuacje w życiu, może to bardzo drogi prezent. I chcesz mieć dowód?

Może napisz "dom", "samochód", "szafa" itp. itd ?
    • jkl13 Re: Prezent przelew 29.08.24, 14:29
      Normalnie wpisujesz w tytule przelewu "darowizna-jacht", ewentualnie "darowizna-dom", no ostatecznie "darowizna-samochód", jeśli jesteś biedna i nie stać cię na lepszy prezent.
    • katriel Re: Prezent przelew 29.08.24, 15:16
      > Co w tytule przelewu, który ma być prezentem urodzinowym?

W zasadzie cokolwiek. "Darowizna" będzie OK, "prezent urodzinowy" też. W dowcipy bym nie szła, bo nie wiadomo, czy obdarowany nie będzie musiał tego za 4 lata pokazywać w US. Ewentualnie możesz napisać "darowizna dla siostrzeńca/bratanka" albo "...od ciotki", żeby miał za jednym zamachem udokumentowaną grupę podatkową.

> umowę ma obdarowany mieć ze mną (jestem ciotką), czy ze mną i moim mężem (mamy wspólnotę majątkową)?

Z tobą za zgodą męża albo z obojgiem. Z punktu widzenia podatków mąż ciotki nie rodzina, więc lepiej z tobą i dołożyć pisemną zgodę męża, ale jeśli kwota jest na tyle mała, że i od obcego nie podlegałaby zgłaszaniu, to bez różnicy.
      • katriel Re: Prezent przelew 29.08.24, 15:35
        > jeśli kwota jest na tyle mała, że i od obcego nie podlegałaby zgłaszaniu, to bez różnicy.

Chyba że w przyszłości będziesz dawać kolejne prezenty i znienacka zsumują się do czegoś powyżej limitu. Czyli na wszelki wypadek chyba najlepiej z tobą za zgodą męża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka