Dodaj do ulubionych

Grypa - 3 dzień

11.11.24, 20:48
W piątek byłam na pewnej wystawie mojej koleżanki. Było pięknie, klimatycznie, a ja czułam się jak mloda bogini.
Grypa dopadła mnie w trakcie powrotu, między drzwiami wyjściowymi a sypialnią. Do łóżka dotarłam już niemalże czołgając się. Nie chciałam budzić rodziny, więc pierwszą noc spędziłam pod 2 puchówkami, które na szczęścia już przeniosłam do przedpokoju i kołdrą. Na dojście do apteczki zdecydowałam się o 2.00, mialam temperaturę 39.9. W tę pierwszą noc w gorączce i bólu przeanalizowałam swoje życie pod kątem jakości- jeśli tak miałoby ono wyglądać, to żyć nie chcę.
Wczoraj cały dzień na tabletkach przeciwbólowych, temperatura 39.2 w 4 godziny po tabletce i bol, straszliwy bół głowy, mięśni, stawów.
Dziś wreszcie temperatura spadła, ale czuję się fatalnie. Doszedł ból gardła i jestem ogólnie rozbita. Nie daję rady prawie nic jeść, dziś zjadłam jedynie zupę. Mogę tylko bezproduktywnie leżeć, trzymając się ściany iść do wc i spać, spać, spać.
Potrzebowałam czegoś mocniejszego na ból, teleporada rozpoznała po opisanych objawach grypę.

Moje pytanie dotyczy tego, dlaczego tak straszliwie się pochorowałam, skoro ... 17 października zaszczepiłam się na grypę. Mam zaplanowany zabieg chirurgiczny i podczas rozmowy z lekarzem padła sugestia nt szczepienia.
Ostatnio umierałam na grypę na przełomie 2017/2018; zapamiętałam, bo grypa dopadła mnie w trakcie wyjścia sylwestrowego. Ubierałam się, malowałam, weszłam do samochodu, ale już wyjść nie byłam w stanie. Dopadło mnie równie mocno i równie szybko jak teraz.
To moje 2 szczepienie, na grypę chorowałam tylko w latach, w których się szczepiłam. Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:10
      Zrob test, podobne objawy daje covid.
      • zajonc_w Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:19
        Dziś testowałam, test apteczny, ale wyszedł negatywny
        • silenta Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:23
          A ten test apteczny miał też pasek testowy badający grypę?
          • zajonc_w Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:32
            Nie. Pojedynczy na covid tylkouncertain
            • memphis90 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:02
              A dlaczego nie zrobiłaś testu potrójnego…?
            • laura.palmer Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:32
              To skąd wiesz, że masz grypę. Zgadujesz?
              • zajonc_w Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 12:50
                Tak, zgaduję, taką diagnozę usłyszałam przez telefon. Test miałam w.domu, ale tylko taki covidowy
                • laura.palmer Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:01
                  zajonc_w napisała:

> Tak, zgaduję, taką diagnozę usłyszałam przez telefon.

To zrób test na grypę. Mnie tak dwa lata temu ścięła grypa, tak mi się wtedy wydawało choć test wyszedł negatywny, bo objawy pasowały. Miesiąc później rzeczywiście złapałam grypę, wtedy już potwierdzoną testem, więc to pierwsze musiało być zupełnie innym wirusem.
            • afro.ninja Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 12:59
              Mieszkasz w Polsce? W aptekach nie mogę kupić tylko testu na covid, tylko na ten zestaw.
    • ichi51e Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:23
      Może to covid?
      • eva_evka Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:13
        Covid tak szybko nie "ścina z nog". A grypa tak.
        • nick_z_desperacji2 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:37
          czasami ścina. Mnie ścięło błyskawicznie, jednego dnia chciałam umrzeć, drugiego było już całkiem ok, trzeciego byłam zdrowa.
        • mikams75 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 14:22
          wlasnie tak scina, ja i pare znajomych wlasnie tak mialo. Normalnie funkcjonowalam i nagle padlam i ledwo do lazienki dawalam rade sie doczolgac. A grypa rozwijala sie wolniej.
        • hosta_73 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 16:49
          Mnie jakoś "ściął". Potwierdzony testem u lekarza.
    • gorzka.gorycz Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:45
      Dlatego ja się przeciw grypie nie szczepię. Moja koleżanka miała tak samo jak Ty. Zaszczepiła się i w tym sezonie tak ciężko przeszła grypę jak nigdy. Ja, odpukać, grypy już bardzo dawno nie miałam.
      A z piorunującym początkiem miewałam kiedyś anginy.
    • pesteczka5 Re: Grypa - 3 dzień 11.11.24, 21:54
      Zrób sobie test combo i streptest.
      • zerlinda Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 10:30
        Dokładnie. A tak w ciemno to można zgadywać.
        • memphis90 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:04
          No przecież ona wie, że to grypa, więc testu nie zrobi, a wie, że to grypa, bo miesiąc temu się szczepiła, a w 2017 też się szczepiła i też dostała po tym szczepieniu grypy. Więc wszystko jasne, łączenie z celem założenia tego watka 👍
    • memphis90 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:07
      Wybierz swoją odpowiedź:
      1. Bo nie odpowiedziałaś na szczepienie
      2. Bo chorobę wywołał inny szczep niż szczepionkowy
      3. Bo to inny wirus, nie wirus grypy
      4. Bo to szczepienie powoduje gwarantowane zachorowanie na grypę, a wszystkie szczepienia są spiskiem mającym doprowadzić ludzkość do zagłady
    • leosia-wspaniala Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:11
      Jak na schorowaną i przeczołganą wysoką gorączką, to masz sporo sił na wysmarowanie wątku w zasadzie o niczym. I to za całą oprawą o wystawie i podzieleniu się z nami refleksjami na temat swojego życia.
      • nick_z_desperacji2 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:22
        Dziś powstały jeszcze 2 wątki o sprawach niecierpiących zwłoki. Widocznie to była taka krótka grypa.
        • zajonc_w Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 12:55
          Już jest lepiej. Nie rozumiem skąd tyle w was zlosliwoscisad
          • 35wcieniu Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:02
            Oczywiście że rozumiesz, przecież dokładnie po to zakładasz non stop wątki o tym jak nie ogarniasz życia xD
      • stasi1 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:00
        Ale jaki problem wziąć telefon w rękę? Nawet nie trzeba wychylać się spod kołdry.
        • nick_z_desperacji2 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:06
          Przy prawie 40 stopniach i koszmarnym bólu głowy? No jednak spory.
          • stasi1 Re: Grypa - 3 dzień 13.11.24, 14:58
            Chyba że tak. Moje dziecko gdy ma największą gorączkę jednak potrafi sięgnąć po telefon. Nawet przy kompie usiąść
        • laura.palmer Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:09
          Kiedy ja miałam grypę nie byłam w stanie sięgnąć po blister z tabletkami przeciwbólowymi, a co dopiero wziąć telefon i wysmarować post.
    • kropkacom Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:14
      To na pewno przez szczepionki. To chciałeś przeczytać?
      • zerlinda Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:59
        Kobieta jest po leczeniu onkologicznym. No chyba nie jest tak głupia, żeby się nie szczepic i ryzykować życiem? Chyba, że jest..
        • nick_z_desperacji2 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:09
          Przecież ostatnio szczepiła się prawie 7 lat temu. I wtedy też rzekomo grypy dostała. Wnioski sama wyciągnij.
    • makurokurosek Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 11:59
      Jeżeli to grypa, to nie zaraziłaś się nią na tej wystawie tylko co najmniej dzień wcześniej ( objawy pojawiają się od 1 do kilku dni po wniknięciu wirusa do organizmu).
      Czyli na plus byłaś na wystawie, na minus już zarażałaś.
    • rb_111222333 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 12:48
      zajonc_w napisała

na grypę chorowałam tylko w latach, w których się szczep
      > iłam. Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak?

Po pierwsze - nie miałaś testu na grypę, więc można tylko przypuszczać, że na to chorujesz. Ale nawet jeśli, to się nazywa zbieg okoliczności. Szczepionka na grypę nie ma bardzo dużej skuteczności, więc nie dziwi, że część osób zaszczepionych również zachoruje, ale będą chorowali lżej. Dorzucę swój przypadek do Twojej grupy badawczej. Nie chorowałam na grypę ani kiedy się nie szczepiłam, nawet gdy córka chorowała i ciężko ją znosiła, jak również nie chorowałam gdy zaczęłam się szczepić.
    • la_mujer75 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 13:16
      To się ciesz, że juz 3 dnia możesz pisać.
      Jak mnie dorwała grypa, a byłam niezaszczepiona, to wylądowałam w szpitalu. I ledwo z tego wyszłam.
    • izabela1976 Re: Grypa - 3 dzień 12.11.24, 16:38
      Ja zawsze chorowałam po szczepieniu na grypę. Trzy razy się szczepiłam, trzy razy chorowałam. Jak się nie szczepię to choróbska mnie omijają. Z czego to się bierze? Nie mam pojęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka