Dodaj do ulubionych

Meldunek tymczasowy

26.01.25, 15:59
Najemca prosi o meldunek tymczasowy ze wzgledu na otrzymanie znizki na miejsce parkingowe (utworzono platne miejsca parkingowe kolo bloku).
Czy wynjmujcy nie bedzie mial problemu z wymeldowaniem najemcy w przyszlosci?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:01
      Meldunek tymczasowy jest przecież - jak nazwą wskazuje - tymczasowy. Na czas określony.
    • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:12
      najemca ma prawo zameldować się. nie potrzebuje do tego zgody właściciela mieszkania.
      • kamin Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 14:59
        wręcz ma taki obowiązek o ile przebywa w danym miejscu dłużej niż 3 miesiące
    • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:13
      nie musi prosić smile
    • eagle.eagle Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:21
      Przecież najemca ma zgodę właściciela na mieszkanie u niego w mieszkaniu więc to równa się też zgodą na meldunek. Nie wiem jak to działa przy umowie na najem na czas nie określony, ja zawsze dawałam umowę na czas określony więc było wiadomo że meldunek będzie tylko na ten czas.
      • summerland Re: Meldunek tymczasowy 29.01.25, 16:17
        A jak umowa się skoczyła to spisywałam nową? U notariusza?
        To są jednak koszty i tak co rok placic?
        • eagle.eagle Re: Meldunek tymczasowy 29.01.25, 16:43
          Jedynie mój ostatni najemca miał podpisaną umowę najmu u notariusza, i tu faktycznie mogłyby być drobny problem.
          Więc chyba trzeba dopilnować aby najemca sam się wymeldował.
    • m_incubo Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:29
      Najemca nie musi o nic prosić, nie jest mu potrzebna zgoda na meldunek.
    • summerland Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 16:33
      A w przypadku jak jest to najem okazjonalny tez nie potrzebuje zgody wlasciciela na meldunek tymczasowy?
      • kamin Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 17:08
        W żadnym wypadku nie potrzebuje. Meldunek to zgłoszenie urzędowi swojego miejsca pobytu. Skoro ma prawo do danego lokalu to się może tam meldować.
        Przedziwne jest za to uzależnianie zniżki na parking od meldunku.
        • angazetka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 17:17
          W Warszawie w strefie płatnego parkowania zameldowani płacą 30 zł na rok. Niezameldowani ok. 600 na miesiąc.
          • marta.graca Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 18:31
            W Katowicach też są zniżki dla zameldowanych.
            • 3fanta Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 13:35
              Tak.50 zł na pół roku.Strefa B
          • summerland Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:31
            Taka olbrzymia jest rozbieznosc???
            • angazetka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:48
              Tak, niedawno załatwialiśmy, więc mam na bieżąco.
        • wroblica_cwir_cwir Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:31
          kamin napisał(a):

> Przedziwne jest za to uzależnianie zniżki na parking od meldunku.

A jak inaczej wykazać, że się zamieszkuje w danym miejscu? Meldunek jest potwierdzeniem pobytu w danym miejscu i to urzędowym. Różne są przywileje czy usługi tylko dla mieszkańców, np. przedszkola gminne/miejskie, czy właśnie zniżki na parking w płatnej strefie.
          • kamin Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 14:42
            Potwierdzeniem jest też posiadanie aktualnej umowy najmu czy innego prawa własności do lokalu.
            Po co akurat meldunek?
    • kamin Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 17:05
      Ale po co on w ogóle o cokolwiek prosi czy pyta? Powinien iść do urzędu i się po prostu zameldować na czas trwania umowy najmu.
      Wynajmujący problemów nie ma z tego tytułu żadnych, bo meldunek się skończy razem z umową.
      • summerland Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:32
        Tylko, ze umowa nie okresla czasu trwania najmu.
    • 1matka-polka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 17:29
      Po pierwsze, nie musi prosić, po drugue - nie ma to żadnego znaczenia.
      • koronka2012 Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 19:24
        Oczywiście że nie ma,dopóki nie potrzebujesz takiej osoby wymeldować. Nagle się wtedy okazuje że to ma kolosalne znaczenie, i wymaga masy zachodu.

Ja bym poszła z najemcą do urzędu głównie po to żeby dopilnować że meldunek będzie na czas określony, Żeby się żadnej pani urzędniczce nic nie pomyliło
        • angazetka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 19:39
          A jaki ma być meldunek TYMCZASOWY?
          • eagle.eagle Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 19:46
            angazetka napisała:

> A jaki ma być meldunek TYMCZASOWY?
            >

No właśnie, a jak to jest jak umowa najmu jest na czas nie określony - trzeba później dopilnować aby najemca się wymeldował ?
          • miurielamirsa Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 19:50
            A od kiedy nie potrzeba zgody właściciela mieszkania na meldunek nawet tymczasowy? Za każdym razem musimy podpisać papierek z urzędu, że wyrażamy zgodę na meldunek. I potrzebny też był akt własności naszego mieszkania. Jak mieliśmy zaufanie do najemcy to dostawał komplet dokumentów i ogarniał temat, ale nic się nie odbywało poza naszymi plecami.
            I jak kończy się termin to kończy się meldunek.
            • eagle.eagle Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:01
              Od 10 lat moi najemcy sami się meldowali, musieli mieć tylko umowę wynajmu, nic więcej.
              Za to jak moje dzieci (pełnoletnie) chciały się zameldować w moim mieszkaniu, to faktycznie musiały mieć moją zgodę plus akt notarialny że mieszkanie należy do mnie.
            • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:19
              nic nie musicie, nie musicie żadnych papierków podpisywać, dawac aktów. najemca idzie z umową do urzędu i tyle. zameldowany jest na czas trwania umowy.
            • kamin Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 14:43
              Od zawsze chyba. Nie wiem po co chodziliście do urzędu skoro nie byliście stroną w tej sprawie.
              • kamin Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 15:01
                www.gov.pl/web/gov/zamelduj-sie-na-pobyt-staly-lub-czasowy-dluzszy-niz-3-miesiace
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Meldunek tymczasowy 29.01.25, 08:10
              Od zawsze. Wystarczy umowa najmu.
        • marta.graca Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 19:58
          A jak się pomyli, a najemca się wyprowadzi, to co? Nie będzie go można wymeldować samemu? Meldunek to tylko potwierdzenie faktu zamieszkiwania w danym miejscu.
          • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:21
            można tylko to może zająć chwile.
            dla mnie hitem jest to, że właściciel mieszkania nie dostanie informacji w urzędzie miasta, kto jest zameldowany w JEGO mieszkaniu. Rodo. Może dostać tylko informacje ile osób.
            • kokokoko_euro_spoko Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:26
              przedłożyłam w Urzędzie Miasta wypis z rejestru gruntów ze starostwa oraz akt notarialny nieruchomości i Otrzymałam informację kto jest zameldowany w moim mieszkaniu. dodatkowo zostałam pouczona że wymeldowanie administracyjne takiego lokatora może nastąpić dopiero po opuszczeniu przez niego mojego lokalu.
              • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:36
                mi powiedzieli w urzędzie, że tylko liczbę osób mogą podać. dzwoniłam, nie osobiście i nie było mi potrzebne w danej chwili konkretne informacje. Pewnie gdybym potrzebowała, to poszłabym tam i dodatkowe dokumenty dala tak jak Ty.
                • angazetka Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:41
                  Przez telefon to chyba normalne, że nie powiedzą.
                  • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:44
                    tak, normane, bo nie o to ich pytalam.
                    pytalam, czy moge ogolnie dostać informacje w urzędzie i przekazano mi, że tylko licBe osób miga podać. Jeszcze jakas opłata do tego była, żeby złożyć wniosek.
                    • kokokoko_euro_spoko Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:46
                      odbierałam akurat nowy dowód osobisty, podejszłam do okienka, obie sprawy załatwiłam siedząc na tym samym krześle. Bez opłat. tylko dokumenty pokazałam.
            • marta.graca Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:26
              A jakim cudem miałby być tam zameldowany ktoś inny, niż mieszka?
              • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:37
                moze jakiś błąd i jeszcze poprzedni najemcy by byli?
                moze ktoś mógłby oszukiwać i dać umowę że złymi danymi?
                • kokokoko_euro_spoko Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:41
                  jeśli były lokator sam się nie wymeldował i nie masz do niego kontaktu to musisz go wymeldować administracyjnie. Nie mam pojęcia jak się to udowadnia w urzędzie że danego typa nie ma już w tej nieruchomości.
                  • arabelax Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:45
                    jakoś tam się to robi. nie pamietam już, co mi mówili.
                    kiedys dzwoniłam do urzędy pytać wlansie o meldowanie, wymeldowanie etc zanim podpisałam umowę z moimi najemcami.
                    • marta.graca Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:51
                      Przysyłają urzędników i sprawdzają, czy ten ktoś mieszka. U nas byli, rodzice wymeldowali mojego brata.
                      • koronka2012 Re: Meldunek tymczasowy 27.01.25, 15:28
                        Znajomy tak wymeldowywał administracyjnie - urząd wysłał prośby na komendę policji o sprawdzenie czy taka osoba mieszka. Ponieważ nic się nie działo długi czas, to znajomy zaczął się dopytywać a pan policjant z rozbrajającą szczerością powiedział że wypieprzają takie kwity do kosza… bo on nie ma czasu żeby łazić na rekonesans po sąsiadach w bzdurnej sprawie 🙄
        • 71tosia Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 22:08
          Dlatego przy wynajmie biorę podpisany dokument w którym najemca prosi o wymeldowanie (bez daty), zdarza się ze ludzie się wyprowadzają i obie strony zapominają o wymeldowaniu a administracyjne wymeldowanie trochę trwa.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:49
      Meldunek tymczasowy wygasa po upływie terminie.
      Czy wynajmujący ma podpisaną umowę z tobą na wynajem, bo jeślima to nie potrzebuje twojej zgody na zameldowanie. Po prostu idzie do urzędu z umową i go meldują.
      • summerland Re: Meldunek tymczasowy 28.01.25, 15:31
        No wlasnie okazało się, że umowa wygasła już jakiś czas temu.
    • never.surrender7 Re: Meldunek tymczasowy 26.01.25, 20:55
      W sprawie o eksmisję meldunek nie ma żadnego znaczenia - pod uwagę bierze się: czy umowa się skończyła: na skutek upływu umówionego okresu albo skutecznego wypowiedzenia (ocenia się zasadność i zachowanie formy) oraz czy są przesłanki do orzeczenia o lokalu socjalnym - tu znaczenie ma kto jest wynajmującym (od 2005 r. gmina i TBS na innych zasadach, niż pozostali) oraz jaka jest sytuacja rodzinna, zdrowotna i majątkowa najemcy
    • zosia_1 Re: Meldunek tymczasowy 28.01.25, 22:07
      Wynajmujący na obowiązek zameldowania najemcy gdy ten mieszka w danym miejscu dłużej niż 3 dni.
      • marta.graca Re: Meldunek tymczasowy 29.01.25, 06:33
        A to ciekawe. Może poczytasz jakieś przepisy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka