Dodaj do ulubionych

Powód do zwolnienia

07.04.25, 09:30
Czy to byłby powód do zwolnienia według was?
Wiecie, że uwielbiam swoją panią M (panią, która odpowiada za czystość). Oprócz tego, że płacę o więcej niż płacą inne osoby w Szczecinie i daję niezapowiedziane podwyżki, to jeszcze ogólnie służę radami i pomocą (nie chcę wchodzić w szczegóły).
No i drugi raz pod rząd, z dnia na dzień jestem informowana, że pani się nie pojawi. Czyli mijają 2 tygodnie, jest dzień sprzątania, a o 7 rano dostaję smsa, że jakaś koleżanka poprosiła panią, żeby zajęła się „jej” babcią. I co ja na to. Bo może odmówić, jeżeli mi bardzo zależy. Idę na rękę, bo nie jest tak brudno.

2 tygodnie późnej. Jest niedziela (wczoraj) i dostaję video nagranie, gdzie pani leży z cold packiem na czole i mówi słabym głosem, że się rozchorowała, ma temperaturę. Odpisuję, że nic się nie stało, proszę zdrowieć i dać mi znać jak już będzie pani w pełni sił.

Czy 2 odwołania pod rząd powinny dać mi do myślenia? Bardzo lubię tę panią, ale chciałabym mieć też posprzątane.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:34
      To rusz dupę i sama posprzątaj.
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:41
        Wyobraź sobie, że są osoby dla których doba jest za krótka. Dzisiaj pomagam (oprócz pójścia do pracy oraz do fryzjera) bezpańskiemu psu. Czekamy właśnie u lekarza.

• marta.graca Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:02
          Fryzjer to raczej nie jest pierwsza potrzeba, co robiłaś przez ostatni miesiąc?
          • beneficia Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:31
            Ominęło Cię info, że Alexis nie jest w stanie sama sobie umyć włosow, więc co chwila chodzi do fryzjera 😀
            • hanusinamama Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:36
              Jak fryzjer nie może (bo zachoruje) to chodzi z brudnymi?
              Z ciekawości pytam
              • marta.graca Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:51
                Musiałby być tylko jeden fryzjer w mieście.
                • hanusinamama Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:36
                  Kurcze ale tak na cito to cięzko wbić do fryzjera.
                  Dzisiaj mam wizytę i mi fryzjerka odwołuje...to nie znajdę innej dzisiaj.
                  I co chodzę z brudnymi?
                  • marta.graca Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:15
                    Zapytaj Alexis, ja nie wiem smile
                    • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:13
                      Wiele razy pisała, że kiedy fryzjerka nie może, to myje sama ale efekt jej nie zadowala.
                      • hanusinamama Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 16:20
                        Mycia włosów?
                        Widziałam, ma proste włosy. Co tu mozna w myciu wykrzesać?
                        Mam kręcone i faktycznie fryzjerka umie mi zrobić mega kręciołki (które i tak rozczecuje potem) ale przy prostych?
                        • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 16:22
                          Nie mam pojęcia. Może nie ma prostych tylko prostuje?
                        • snakelilith Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 16:32
                          Podobno fryzjerka robi jej "taflę", czyli wygładza włosy przy suszeniu suszarką i paddle brush, albo prostownicą. Niektórzy jak widać nie potrafią tego sami.
                          Albo nie mają wokół siebie nikogo, kto ich za coś podziwia, więc potrzebują przynajmniej atencji fryzjerki grając przy niej rolę luksusowej Alexis Carrington Colby.
                          • hanusinamama Re: Powód do zwolnienia 08.04.25, 16:28
                            Mają za to ocean czasu widać.
                            Tak sobie teraz myślę ze 2 razy w tygodniu myje włosy na basenie. Poza tym po treningu...Nie dałaby rady latać w tym celu do fryzjera
            • marta.graca Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:50
              Wpadło mi kiedyś w oko smile Cóż, kwestia priorytetów smile
            • lauren6 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:52
              beneficia napisała:

> Ominęło Cię info, że Alexis nie jest w stanie sama sobie umyć włosow, więc co c
              > hwila chodzi do fryzjera 😀

A to mnie zaciekawiłaś. Rękami do głowy nie sięga?
            • eglantine Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 14:23
              beneficia napisała:

> Ominęło Cię info, że Alexis nie jest w stanie sama sobie umyć włosow, więc co c
              > hwila chodzi do fryzjera 😀

A z pieskiem co tydzień do groomera. big_grin
        • arabelax Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:47
          I jeszcze myjnia 😃
          • homohominilupus Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:14
            Oj myjnia to chyba inna forumka z odklejką ale tamtą raczej pisze na poważnie a Alexis trolluje jak zwykle
            • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:16
              Myjnia to extereso:p
              • arabelax Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:02
                alexis tez smile

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178411195,178411195,A_wy_jak_czesto_myjecie_samochod_.html
                • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:05
                  A tak, ona lata na tą myjnię jak kot z pęcherzem, ale się tym nie podnieca jako nowa, cudowna umiejętnością nabytą z nienacka:p
        • barattolina Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:17
          Chodzimy do tego samego veta big_grinDD
      • eva_evka Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:01
        primula.alpicola napisała:

> To rusz dupę i sama posprzątaj.

Wszystko można zrobić samemu, ale nie zawsze warto?
        • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:05
          eva_evka napisała:

> Wszystko można zrobić samemu, ale nie zawsze warto?

Yhm.
          • eva_evka Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 20:21

> eva_evka napisała:
            >
            >
            > > Wszystko można zrobić samemu, ale nie zawsze warto?
            >
            > Yhm.

Załóżmy, że ktoś wykonuje jakąś pracę. Wychodzi 150 zł za godzinę. Przez 8 godzin wykona pracę za 1200 zł . Za sprzątanie domu zaplaci 300 zł. Już dawno zrozumiał, że poświęcenie całego dnia na sprzątanie mu się nie opłaca, więc zatrudnia od tego osobę, od której wymaga posprzątania raz w tygodniu w określony dzień.
            • nenia1 Re: Powód do zwolnienia 08.04.25, 10:54
              eva_evka napisała:

> Załóżmy, że ktoś wykonuje jakąś pracę. Wychodzi 150 zł za godzinę. Przez 8 godz
              > in wykona pracę za 1200 zł . Za sprzątanie domu zaplaci 300 zł. Już dawno zrozu
              > miał, że poświęcenie całego dnia na sprzątanie mu się nie opłaca, więc zatrudni
              > a od tego osobę, od której wymaga posprzątania raz w tygodniu w określony dzień
              > .

dokładnie, tzw. oszczędności typu "sama sprzątam, sama gotuję, sama farbuję sobie włosy" itd.
              zależą od tego ile sama zarabiam.
      • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:08

> To rusz dupę i sama posprzątaj.

Dlaczego ma to robic skoro chce zeby posprzatal ktos inny i za to zaplaci?
        • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:17
          Bo ma syf, a chętnych do sprzątania najwyraźniej brak.
          • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:19

> Bo ma syf, a chętnych do sprzątania najwyraźniej brak.

Nie brak, bo ma osobe ktora zobowiazala sie za wynagrodzeniem to robic. Poprostu odwoluje kiedy jej pasuje co nie jest w porzadku.
            Poza tym to nie jest odpowiedz na moje pytanie.
          • m_incubo Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:08
            Wiem, że to alexis, ale nic nie pisała o tym, że ma syf.
            Do mnie też przychodzi babka co dwa, czasem co trzy tygodnie i nie mam syfu 🤷🏻‍♀️
            • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:16
              Dośpiewałam sobie.
        • eva_evka Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:07
          ritual2019 napisał(a):

> primula.alpicola napisała:
          >
          > > To rusz dupę i sama posprzątaj.
          >
          > Dlaczego ma to robic skoro chce zeby posprzatal ktos inny i za to zaplaci
          > ]?
          Dokładnie o oto mi chodzi. Jest umowa na usługę
          Dlaczego ma ją wykonywać?

Wracając do tematu, wkurzyłabym się, ale porozmawiałabym. Mojej Pani raczej się to nie zdarza, jeśli nie może przyjść w umówiony dzien, to proponuję inny. O nieobecnościach typu urlop uprzedza.
      • gorzka.gorycz Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:09
        Ale autorka nie o to pyta. Zazdrość Cię zjadła, że ją stać na panią do sprzątania i nie musi tego robić sama? Chcesz - sprzątaj sobie , a innym daj robić tak, jak im wygodnie.
        • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 20:18
          #zazdroszczę
        • hanusinamama Re: Powód do zwolnienia 08.04.25, 16:29
          NO chyba pytanie retoryczne. Całe forum alexis zazdraszcza. Myślałam, że to jest akurat jasne
    • bazia_morska Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:34
      Na bruk, z wilczym biletem!
    • m_incubo Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:35
      Bardzo lubię tę panią, ale chciałabym mieć też posprzątane.

No to zostaw tę panią, jak ją tak lubisz, i sprzątaj sama.
      Będziesz mieć i panią, którą lubisz i posprzątane. Win-win.
      Wideo relacje z łóżka z gilem pod nosem to dla mnie jakieś kuriozum z serii "znowu babcia mi umarła", ale co kto lubi.
    • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:36
      Czyli od miesiąca w syfie siedzisz?
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:40
        Nie, no wtedy sama posprzątałam. Ale nie mam na to generalnie ani czasu, ani ochoty. Często wyjeżdżam. Dlatego myślę intensywnie o roombie (napisałam w innym wątku).
        • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:42
          Cóż, mnie wygląda na to, że pani ma coś lepszego a ciebie trzyma w odwodzie gdyby coś nie poszło.
          Szukaj nowej.
          • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:45
            No, na to chyba wygląda. Masakra.
            • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:48
              I może z kolejną jednak trzymaj zdrowy dystans emocjonalny, będziesz mniej wykorzystywana i będzie ci ewentualnie mniej przykro w podobnej sytuacji.
        • dekoderka Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:21
          U samotnej starszej pani, w dodatku często wyjeżdzającej, raczej jest niewiele do sprzątania.
          • pepsi.only Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:42
            he he he...
            a różnie to bywa u tych starszych, samotnych pań...
        • zyciemniekocha2000 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:13
          roomba cudow nie czynni .Ulatwia zycie ale i tak musisz sprzatac .Lepiej szukaj nowej Pani ta wedlug mnie ma juz cos bardziej atrakcyjnego
          • pepsi.only Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:45
            Rumba, tudzież każdy inne samojeżdżący odkurzacz jest świetny do sprzątania ponieważ:
            wymusza systematyczność, ha!
            i nic na podłodze leżeć nie może, żadne majty, czy inne, kabelki schować, krzesełka do góry,
            itd
    • palacinka2020 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:40
      Zwolnienia? Jesli pani sama przestala przychodzic to szukaj innej. Panie czesto rezygnuja.
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:44
        O właśnie, też mam taką myśl. Że pani się powoli oddala.
    • default Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:43
      alexis1121 napisał(a):

> No i drugi raz pod rząd,
      >
      > Czy 2 odwołania pod rząd

Prawidłowa forma to "z rzędu".
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:44
        Dziękuję! Będę zwracać na to uwagę.
      • mamaafg Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:08
        "Według amerykańskich naukowców osoby, które z uporem masochisty dłubiącego w zepsutym zębie poprawiają cudze błędy gramatyczne, nie są fajne.
        Do takich wniosków doszła grupa badaczy z Uniwersytetu w Michigan. Udało im się ustalić, że to, jak ludzie reagują na literówki czy błędy gramatyczne, jest ściśle powiązane z pewnym zespołem cech ich osobowości. I nie są te cechy, którymi można sobie zjednać sympatię innych.

(...)
        Osoby, które nie są ugodowe, często są niemiłe i agresywne. To właśnie oni pierwsi wytkną wam każdy błąd i literówkę.

Czyli teraz to oficjalne: to, że ktoś poprawia nasze błędy, nie świadczy o jego edukacji czy wieku, tylko o jego cechach osobowości. Tych nieszczególnie fajnych."
        • alpepe Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:13
          Ta, amerykańscy naukowcy...
        • simply_z Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:23
          Oj, zeby tylko bombelki w szkole tego nie przeczytaly.
        • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:29
          Czasem taki błąd walnie po oczach i człowiek musi, bo się udusi. A akurat Default nigdy nie należała do czepialskich forumek, rzadko jej się zdarza kogoś poprawić.
          • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:12
            chatgris01 napisała:

> Czasem taki błąd walnie po oczach i człowiek musi, bo się udusi.

Lepiej zeby sie udusil.

A akurat Defau lt nigdy nie należała do czepialskich forumek, rzadko jej się zdarza kogoś poprawić.
            >

A nie powinno sie zdarzac.
            • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:14
              Jakoś sama najma się nie chcesz udusić big_grin
              Bo też ci się zdarza poprawianie innych. Przyganiał kocioł garnkowi tongue_out
              • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:25
                chatgris01 napisała:

> Jakoś sama najma się nie chcesz udusić big_grin
                > Bo też ci się zdarza poprawianie innych. Przyganiał kocioł garnkowi tongue_out
                >

Moze, ale niezmiernie rzadko, raczej prawie nigdy. A teraz mozesz zaczac szykac w historii.
                • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:29
                  Po co mam szukać, doskonale pamiętam, no i właśnie potwierdziłaś.
                  A Default to się zdarza jeszcze rzadziej niż Tobie big_grin
                  • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:02
                    chatgris01 napisała:

> Po co mam szukać, doskonale pamiętam, no i właśnie potwierdziłaś.
                    > A Default to się zdarza jeszcze rzadziej niż Tobie big_grin
                    >
                    Bardzo watpie ze rzadziej.
                    • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:03
                      Zwątpienie ludzka rzecz tongue_out
                      • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 08.04.25, 07:43
                        chatgris01 napisała:

> Zwątpienie ludzka rzecz tongue_out
                        >

To podaj dokladne dane.
                        • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 08.04.25, 11:43
                          Dżisas, Najma, nie przejmuj się tak! big_grin
              • homohominilupus Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:27
                chatgris01 napisała:

> Jakoś sama najma się nie chcesz udusić big_grin

😆

> Bo też ci się zdarza poprawianie innych. Przyganiał kocioł garnkowi tongue_out
                >
        • nenia1 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:05
          mamaafg napisał(a):

> Czyli teraz to oficjalne: to, że ktoś poprawia nasze błędy, nie świadczy o jego
          > edukacji czy wieku, tylko o jego cechach osobowości. Tych nieszczególnie fajny
          > ch."

dawno już to podejrzewałam.
          • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:15
            Jest jednakowoż różnica, czy ktoś to robi stale i permanentnie, czy też mu się zdarzy raz na ruski rok, wyjątkowo.
            • default Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 16:10
              Wyjątkowo nie lubię tego błędu (to rusycyzm, może dlatego 😉), więc się czepiłam - choć faktycznie na ogół tego nie robię. Jeszcze zawsze mnie palec swędzi, żeby wytknąć nieprawidłowe użycie imiesłowu - ale najczęściej ktoś mnie ubiega 🙂 Widać nie tylko mnie to razi.
      • katriel Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 18:55

Z rzędu czy pod rząd?
        W zasadzie wszystko jedno, której formy się użyje. Słowniki poprawnej polszczyzny traktują drugą formę jako błąd, ale w rzeczywistości obie są wystarczająco często używane, aby je aprobować.
        • mama-ola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 19:55
          Bardzo się z tym zgadzam, co Bańko napisał. "Pod rząd" jest rusycyzmem. Język rosyjski był na polskich ziemiach tak intensywnie używany, że rusycyzmów mamy od groma - czemu akurat "pod rząd" miałoby być usunięte, doprawdy nie wiem.
    • madame_edith Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 09:59
      Kobieto, na pierwszy raz sama się zgodziłaś, na drugi nie miała wpływu. Serio się chcesz pozbyć zaufanej i lubianej osoby z takiego powodu?
      Jak ci tak źle w tym brudzie, a własnoręczne sprzątanie nie wchodzi w grę (WTF) to zamów taki serwis jednorazowy. Sprzątną, a Ty będziesz miała przy okazji porównanie jakościowe i cenowe.
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:39
        Miałam już takie serwisy. Zdecydowanie bardziej sprawdza się jedna polecona osoba.
        • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:05
          Hmm, dopóki się nie popsuje, jak pani M.
        • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:06
          No coś tak się średnio sprawdza skoro nie przychodzi.
          • homohominilupus Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:28
            Może ta pani dość ma dobrych rad o które nie prosi? 🤔
            • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 15:32
              Możliwe 🤷
              Też kiedyś sprzątałam u takiej pani, która chyba sobie postanowiła, że zmieni moje życie swoimi radami :p ale na szczęście rzadko bywała w domu :p
              • homohominilupus Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 16:25
                Mam alergię na nieproszone rady.
    • pyza-wedrowniczka Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:02
      No ale jak pani odwołuje termin, to nie może przyjść w innym? Jak 2 tygodnie temu musiała się zająć babcią akurat w dniu sprzatania, to powinna zaproponować coś w zamian w najblizszych dniach, a nie czekać do kolejnego terminu. Może umów się z paną, że jak się lepiej poczuje, to przyjdzie w środę czy czwartek po prostu
    • demono2004 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:03
      Dwie nieobecnosci, skreslaja według ciebie ta kobietę? Nie ma prawa zachorować?
      Za cos takiego, powinna rzucic sie na ciebie i pogryźć. Serio.
      • szarmszejk123 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:15
        Pani przychodzi raz na dwa tygodnie, to na tyle rzadko, że trochę dziwi, że pani wypadają różne rzeczy właśnie zawsze co dwa tygodnie:p
      • m_incubo Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:18
        Ty jak zachorujesz to wysyłasz do pracy wideo z łóżka z kompresem na czole czy jednak zachowujesz się poważnie?
    • alpepe Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:17
      A jakbyś korzystała z profesjonalistki? U mnie pani ze Szczecina posprzątała po remoncie.
    • login.na.raz Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:26
      Dla mnie dziwne jest, że nie zaproponowała od razu innego termu, tak byś nie musiala być przez kilka tygodni bez sprzątania. Jeśli jakiegoś dnia musiała się zajmować czyjąś babcią, to od razu mogła powiedzieć, że w takim razie będzie u ciebie jutro czy tam pojutrze. Ale skoro tak nie zrobiła, to widać niespecjalnie jej zależy.
    • beneficia Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:33
      "Oprócz tego, że płacę o więcej niż płacą inne osoby w Szczecinie i daję niezapowiedziane podwyżki, to jeszcze ogólnie służę radami i pomocą"

😀😀😀
      • arabelax Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:53
        to wrecz sprzataczka powinna placic za rady 😀
      • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:07
        beneficia napisała:

> to jeszcze ogólnie służę radami i pomocą"
        >
        > 😀😀😀
        I nie chce wchodzić w szczegóły, jaka szkoda, bo czuję że to byłby hit.
      • iwoniaw Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:28
        beneficia napisała:

> "Oprócz tego, że płacę o więcej niż płacą inne osoby w Szczecinie i daję niezap
        > owiedziane podwyżki, to jeszcze ogólnie służę radami i pomocą"
        >
        > 😀😀😀

Ponieważ prawdopodobieństwo lekceważenia zleceń akurat od kogoś za to samo płacącego ponadprzeciętnie i dającego nieoczekiwanie podwyżki jest raczej niższe niz wyższe, prosta ta operacja logiczna skłania mnie do podejrzeń, że musi chodzic o to "ogólne służenie radą i pomocą" 🤷‍♀️
    • bywalec.hoteli Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:36
      Alexis, a Ty pracujesz?
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:35
        W dwóch miastach nawet.
        • bywalec.hoteli Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:40
          No to zadzwoń i pogadaj poważnie z panią czy ma zamiar dalej pracować u Ciebie.
    • afro.ninja Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:40
      A ona nie daje zastępstwa?!
      • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:36
        Daje, ale nie było mnie w te dni. Na jej prośbę umawiałyśmy się zawsze na wtorki. Więc resztę tygodnia też planowałam tak, żeby wszystko stykało. A potem ona omawiał, daje inny termin, ale ja mam już wszystko tak poplanowane, że w te inne dni nie mogę z
        • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:03
          Dlaczego nie dasz jej klucza?
          • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:06
            ritual2019 napisał(a):

> Dlaczego nie dasz jej klucza?

A jak wtedy alexis mogłaby pomagać i udzielać rad pani M?
            • arabelax Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:37
              no wlasnie 😄
          • alexis1121 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 18:43
            Bo to nie jest moja gosposia. Przychodzi wiosną raz na 2 tygodnie.
            Wydaje mi się, że ona już się czuje zbyt swobodnie, skoro nie miała obawy odwoływać kolejny raz. Danie jej kluczy teraz, to by była nagroda za zaufanie i perfekcyjne sprzątnie. Tak to odczuwam.
            • primula.alpicola Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 20:22
              Mówiłam ci, masz za dobre serce, za dużo dajesz a ona nie docenia (odrzuciła dar modnej deski do prasowania!), spoufala się, i nawet ci nie dała czekoladek na święta!
              A teraz jeszcze porzuca cię w brudzie z jakichś idiotycznych pseudopowodów!
    • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 10:41
      Sprzatanie co dwa tygodnie to rzadko. Ta osoba skoro nie mogla w uzgodnionym terminie posprzatac to mogla negocjowac inny termin. Skoro dobrze sprzata (o co nie latwo) to nie rezygnowalabym a ustalila zasady ze robi to np nastepnego dnia.
      • zyciemniekocha2000 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:18
        Jest to na tyle rzadko ,ze byc moze ktos zaproponowal pani czesciej i koniec , koncow bardziej oplaca sie pani isc tam niz do ciebie.Co z tego ,ze placisz no 70 za godzine jesli tam ma np 50 zl ale 3 razy w tygodniu
        • ritual2019 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:22
          Nie jest przeciez problemem sprztanie w kilku miejscach, wtedy dopasowuje sie terminy tak aby klientom pasowaly. Jesli sie rezygnuje to nalezy o tym poinformowac, zazwyczaj wczesniej aby ktos mogl znalezc inna osobe.
    • terazkasia Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 11:33
      Widocznie jednak nie płacisz o tyle więcej, żeby wizyty u Ciebie były dla pani bardziej "atrakcyjne", niż u innych osób - a piszę to, bo nie rozumiem podstawowej sprawy: dlaczego ta pani nie proponuje innego terminu/dnia tygodnia, jeśli umówiony dzień jest niemożliwy? Wnioskuję, że pani znalazła coś ciekawszego.
      Ps. Nagranie wideo jako "potwierdzenie" to jakaś straszna dziecinada.
    • helka.na.zakrecie Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:00
      Sama konstruujesz sytuację. Kobieta zapytała, czy będzie w prorządku jak odpuści. Trzeba było odpowiadać, że nie w porządku i że na nią czekasz. Choroba losowa sytuacja
    • imponderabilia20 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:38
      Nie moja bajka (w sensie że ktoś mi się kręci po chacie), ale może podpisuj umowy. Jak będą się czuly zobowiązane to może będą inaczej podchodzić. Choć skoro z tej jesteś zadowolona w sumie to póki co bym ją sobie chyba zostawila. Tylko już bez czekoladek na święta
    • chatgris01 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:47
      Zostaw ją, tylko już nie dawaj niezapowiedzianych podwyżek ani porad i pomocy.
      Może sama odejdzie i problem solved.
    • pepsi.only Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:47
      Przecież ta pani nie jest do zwolnienia, ona już sama się zwolniła, a tylko nie wie jak ci to wprost powiedzieć ;-(
      bo przecież ty ją tak lubisz, angażujesz sie w jej życie, doradzasz, wspomagasz na każdej płaszczyźnie, i będzie ci smutno jak ona tak wprost ci powie, że rezygnuje.
    • nenia1 Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 12:57
      Zależy jak sprząta. Jak naprawdę dobrze to nie zwalniać z poustawiać sobie granice. Coś jej wypada, rzecz ludzka, ale niech to się zdarza sporadycznie a poza tym, nich przyjdzie posprzątać w innym terminie. Coś za coś. Zawarłaś umowę z drugą stroną i każda powinna starać się dotrzymać warunków tej umowy. Inna sprawa, że ludzie w nawet tak błahych sprawach nie mają odwagi powiedzieć, że np. rezygnują z dalszej współpracy, i pani być może przyjęła taktykę "strusia". W sensie trzyma się już jednej gałęzi gdzieś indziej, ale ciebie jeszcze nie puszcza na wszelki wypadek. Miałam taką sytuację przy przyjęciu do pracy, babeczka przez dwa miesiące do mnie wydzwaniała na swoim okresie wypowiedzenia, czy nie zmieniłam zdania, po czy na dzień przed przyjściem do pracy stwierdziła, że znalazła sobie coś innego bliżej domu. Po prostu zabukowała sobie u mnie miejsce i szukała dalej.
    • mabel_mora Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 13:42
      Jeżeli problemem jest "tylko" to odwoływanie terminów, to nie zwolniłabym. ustaliłabym przyjscie w innym terminie/czasie.
      a tak to sami bierzemy odkurzacz, mopa i szmatę w ręce i sprzątamy - ja po łebkach: podłogi, blaty, a mój mąż jak nawiedzony, sprząta dokładnie, w kątach, zakamarkach, np. myje wazony w środku!!
      Nienawidze tego, bo musze to robic kosztem czasu wolnego.
    • snakelilith Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 14:03
      Alexis drama queen. big_grin Ta pani sprzątająca pewnie właśnie się sama zwolniła, metodą gaslightingu, co nie dziwi, bo raz, że raz na dwa tygodnie, nawet jak lepiej płacą, to nie opłaca przychodzić. Gdybym ja była sprzątającą, to wolałbym do tej samej wygodnie płożonej dla mnie miejscówki przychodzić dwa razy w tygodniu. Tym bardziej, gdy dom jest stale praktycznie pusty i nie ma tam wtedy dużo roboty. I taką pracę sobie pewno znalazła.
      A dwa, pracodawca z przerośniętym ego, który próbuje się przyjaźnić i daje niepytany rady dotyczące prywatnego życia, jest strange, znajomych to człowiek sobie sam szuka. Uciekać, jak naszybciej.
    • mar_i_montee Re: Powód do zwolnienia 07.04.25, 14:56
      do trzech razy sztuka, dwa razy coś ważnego może każdemu wypaść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka