05.05.25, 15:27
Kupiłam w biedrze zielone szparagi z Włoch. Zrobiłam w piekarniku z masłem i czosnkiem, nie dało się tego jeść bo takie łykowate. Dziś zrobiłam drugie podejście ale obrałam je . Minimalna różnica. Czy coś źle robię czy szparagi g.wniane. ?? w smaku dobre ale te włókna
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Szparagi 05.05.25, 15:32
      Ale odłamałaś zdrewniałe końce?
    • pyza-wedrowniczka Re: Szparagi 05.05.25, 15:34
      Ja odłamuję końce i smażę na maśle na patelni. Nie są łykowate. Może kupiłaś jakieś stare?
      • danaide2.0 Re: Szparagi 05.05.25, 15:36
        Słowo-klucz - dostawca. Tam też dostaję takie gorszego sortu.
    • daniela34 Re: Szparagi 05.05.25, 15:36
      Też kupiłam w Biedronce ale nie wiem czy z Włoch i nie wiem czy łykowate bo robiłam zupę.
      Mogłaś źle trafić, mogłaś za krótko piec. Bo rozumiem że końcówki odłamane?
      • hanusinamama Re: Szparagi 05.05.25, 23:59
        Też mam dzisiaj zupę z biedronkowych szparagów.
        Za to jak kupiłam takie młode, krótkie i cieniutkie w lidlu...to nic a nic szparagiem nie smakowały
      • shmu Re: Szparagi 06.05.25, 19:59
        Jak są łykowate to masz te łyka w zupie, żebyś nie wiem jak miksowala.
        • hanusinamama Re: Szparagi 07.05.25, 09:56
          Ona nie pisała zdaje się, ze to zupa krem...
    • freja08 Re: Szparagi 05.05.25, 15:40
      Ja robiłam dzisiaj kupione w Lidlu i były kompletnie bez smaku i też nieco łykowate.
    • kaki11 Re: Szparagi 05.05.25, 15:48
      Może szparagi były niedobre? Kupiłam w tym roku właśnie w biedrze szparagi, połowę gotowałam do sałatki, połowę smażyłam do obiadu, i były właśnie łykowate, choć szparagi robię dość często i zwykle takie nie są
      • nika_1985 Re: Szparagi 05.05.25, 20:42
        A ja szparagi lubię albo gotowane bo pieczone.
        Gotowane wkładam na chwilę do wrzącej osolonej wody,. oczywiście końcówki szparagów wcześniej łamie. Skrapiam je potem cytryna i oliwą
        A w piekarniku lubię owinąć je w boczek albo w szynkę. Skropić oliwą.
        Smakują obydwie wersje dobrze. Byle żeby nie za dużo je gotować bo mogą opaść... A one mimo wszystko muszą być lekko sztywnewink
        • hanusinamama Re: Szparagi 06.05.25, 00:00
          Lubię z grila owinięte szynką parmeńska ( na gril na chwilę) do tego jajo sadzone i grzaneczki
    • szarmszejk123 Re: Szparagi 06.05.25, 00:04
      Też ostatnio kupiłam włoskie szparagi w ( belgijskim) Lidlu, za zdzierską cenę 5€ za kilka szparagów i wszystko poszło do śmieci, jak malowane na zielono patyki... Nie miałam pojęcia, że szparagi w ogóle mogą być tak twarde i zdrewniałe 😐😐
      • snakelilith Re: Szparagi 06.05.25, 01:03
        szarmszejk123 napisał(a):

> Też ostatnio kupiłam włoskie szparagi w ( belgijskim) Lidlu, za zdzierską cenę
        > 5€ za kilka szparagów

U mnie w tym tygodniu są w niemieckim Rewe lokalne zielone za 8 euro za kg. Pęczek to zwykle 500g.
        Białe niemieckie kosztują aktualnie dwa razy tyle, czyli około 16 euro za kg. Ale nie wiem, czy w tym roku dobre, bo bojkotuję. Aż taką fanką nie jestem, by kupować warzywo, które kosztuje tyle co wołowina i smakuje z roku na rok gorzej. Dobre szparagi potrzebują zimą niskich temperatur, a to zaczyna być deficytowe.
        • szarmszejk123 Re: Szparagi 06.05.25, 07:16
          Na szczęściewink białych nie lubię, ale zielone bardzo i nigdy jeszcze mi się tak paskudne nie trafiły, jak w tym roku.
    • snakelilith Re: Szparagi 06.05.25, 00:25
      Szparagi nie lubią ani mrozów, ani za wysokich temperatur i muszą być po zbiorze natychmiast chłodzone i odpowiednio przechowywane. W cieple łodygi szybko robią się twarde i łykowate. To wina specjalnego enzymu. W ostatnich dniach mieliśmy w Europie dosyć ekstremalne zmiany pogody i upały w wielu krajach, więc niewykluczone, że te szparagi są tego ofiarą.
    • princesswhitewolf Re: Szparagi 06.05.25, 00:44
      Ooo moj doroczny watek! Tylko ze ja to zakladam o bialych szparagach
    • fogito Re: Szparagi 06.05.25, 06:33
      Kupuj na targu to poczujesz różnicę.
    • mimfa Re: Szparagi 06.05.25, 07:08
      Akurat szparagi kupuję w zwykłym sklepie. Pozornie są droższe, ale trochę większe i ni ma problemu lykowatości. A z biedronkowych zawsze można zupę krem ugotować.
    • bezmiesny_jez Re: Szparagi 06.05.25, 08:25
      Za duga obróbka termiczna
    • aga_sama Re: Szparagi 06.05.25, 09:32
      Dostawca.
      ja jestem wielką fanką zielonych, cienkich. Wystarczy im kilka minut w na patelni lub w piekarniku.
      Pan rolnik przekonuje mnie do białych, może się skuszę.
      • nika_1985 Re: Szparagi 06.05.25, 11:14
        Dobra ta zupa szparagowa? Jak ją robicie? Blendujecie szparagi i wychodzi krem czy może szparagi pływają jakoś w środku?wink
        • szarmszejk123 Re: Szparagi 06.05.25, 11:17
          Ja główki odkładam na bok surowe, resztę gotuje i blenduję a główki grilluję i układam na wierzchu kremu.
          • nika_1985 Re: Szparagi 06.05.25, 11:21
            A wywar z czego? Jakieś przyprawy ekstra?
            • szarmszejk123 Re: Szparagi 06.05.25, 11:28
              Zwykle mam zamrożony jakiś bulion, czy to z pieczonych warzyw, czy wołowy i na tym.
              Na maśle podsmażam cebulę i ząbek czosnku, dorzucam te szparagi, czesto też pokrojonego w kostkę ziemniaka, chwilę to wszystko się podsmaża, zalewam bulionem i gotuje do miękkości ( krótko, kilka minut im potrzebne) i blenduje. Czasem dodaje trochę śmietany kremówki i jakiś słony ser, np. Pokruszoną fetę i te ugrillowane główki.
              • nika_1985 Re: Szparagi 06.05.25, 14:40
                Świetnie, dzięki bardzo. Wypróbuję!
      • swiecaca Re: Szparagi 06.05.25, 11:27
        aga_sama napisała:

> Dostawca.
        > ja jestem wielką fanką zielonych, cienkich. Wystarczy im kilka minut w na patel
        > ni lub w piekarniku.
        > Pan rolnik przekonuje mnie do białych, może się skuszę.

zielone są dobre, ale prawdziwa esencja i wykwintny smak szparagów to białe. niestety w PL zanikają sad
        aczkolwiek roboty jest więcej, trzeba je obrać i ugotować (10min). ja zielone też gotuję bo nie lubię półsurowych z patelni. zielone 5 min.
    • mdro Re: Szparagi 06.05.25, 11:26
      Kupowałam w Biedronce w środę, użyłam jako składnik do makaronu (pierś z kurczaka, suszone pomidory, szparagi), wszystko było z nimi OK, może tylko trochę mniej aromatyczne.
    • aankaa Re: Szparagi 06.05.25, 15:05
      w sklepie zawsze sprawdzam, czy pocierane o siebie skrzypią -> są świeże. Odłamuję końce (szparag wie w którym miejscu ma pęknąć big_grin ) i wrzucam na patelnię grillową na kilka minut
      • aankaa Re: Szparagi 06.05.25, 15:13
        no i jeszcze jedno - wybieram pęczek najcieńszych
        • princesswhitewolf Re: Szparagi 06.05.25, 19:08
          Bo?
          • aankaa Re: Szparagi 06.05.25, 19:55
            bo wystarczy im chwila na patelni
    • astomi25 Re: Szparagi 06.05.25, 19:36
      Czy jestem jedyna osoba na tym forum nielubiaca szparagow?
      Nielubiaca to malo powiedziane wink na samo slowo mam odruch wymiotny.
      • jkl13 Re: Szparagi 07.05.25, 07:21
        Ja też nie lubię. Nie to, że mam odruch wymiotny, ale zupełnie nie rozumiem zachwytów. Owszem, zjem bez plucia, ale żeby czekać na sezon szparagowy i się nimi zajadać, to nie.
    • ritual2019 Re: Szparagi 06.05.25, 19:43
      Kupuje w M&S extra fine, jumbo lub biale brytyjskie, sa zawsze bardzo smaczne. W sezonie czasem kupuje tez w farm shops.
      • princesswhitewolf Re: Szparagi 07.05.25, 09:05
        Biale tam maja tylko w sezonie
        • ritual2019 Re: Szparagi 07.05.25, 09:10
          Robie zakupy w m&s wiec wiem na 100% ze sa takze po.
          • princesswhitewolf Re: Szparagi 07.05.25, 09:53
            Nie. Biale sa tylko do czerwca w M&S. Koniec kwietnia do czerwca.
    • babsee Re: Szparagi 07.05.25, 11:55
      Jako fanka szparag nigdy ale to przenigdy nie kupuje ich w marketach. Tylko w jednym zaprzyjaxnionym warzywniaku albo jade specjalnie na stoisko gdzie maja prosto z pola.
      Szparagi z marketu nie maja nic wspolnego ze szparagami...te z pola gotuje sie serio 2-3 minuty i sa idealne, spreżyste ale miekkie, bez łyka. A odcina sie moze 2-3 cm z końca.
      Moim tegorocznym odkryciem sa szparagi w kolorze oliwkowym, jaśniejsze niż zielone-pyszne sa!!!
      • babsee Re: Szparagi 07.05.25, 11:56
        szparagów a nie szparag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka