Dodaj do ulubionych

Nadciśnienie tabletki

12.06.25, 16:11
Moje kolejne pytanie medyczne w tym tygodniusmile
Nadciśnienie tętnicze wykryte przypadkowo.
U lekarza było ok 160/110.
Przepisał tabletki Tertensif, Nebilet.
Po jakim czasie one powinny działać w taki sposób, żeby ciśnienie zbić do tego poziomu 120/80?
Dzisiaj 7 dzień przyjmowania leków ciśnienie na poziomie 135/95 średnio. Wieczorem jeszcze trochę wzrasta.
Lekarz mówił 2 tygodnie czy to tak praktycznie jest?
Trzeba czekać, czy zmieniać wcześniej?
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:24
      Nie wiem, moje zadziałały praktycznie od pierwszej tabletki, biorę Concor Cor 2,5mg, raz dziennie, rano.
      • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:29
        Z jakiego na jakie spadło?
        • primula.alpicola Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:56
          Pierwszą receptę dostałam 9 lat temu, ciśnuenie miałam 135/95.
          Teraz mierzę raz dziennie (albo wedle potrzeby kiedy zle się czuję), na ogół mam w normie, puls też. Jestem bardzo rekaktywna, ciśnienie potrafi mi skoczyc ze zdenerwowania. Nauczyłam się to ogarniać cwiczeniami oddechowymi i jogą yin.
          Wynik z teraz.
    • majenkirr Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:24
      Ja bym słuchała lekarza, z ciśnieniem 135/95 tydzień możesz poczekać😉
      • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:30
        To pierwsze skurczowe czasami spada poniżej 130 a to rozkurczowe poniżej 90 ani razu, zastanawiam się czy ten lek nie powinien tego zbić
        • balladyna Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:57
          Nie nakręcaj się, bo od tego ciśnienie Ci rośnie. Zmierz rano, wieczorem, w takich samych sytuacjach i po odpoczynku. A za dwa tygodnie zobaczysz. Ciśnienie 135/95 nie jest jakoś dramatycznie wysokie, możesz jeszcze poczekać z decyzją. Jest tyle leków, że na pewno coś w razie czego dobierzecie. Daj tabletkom szansę i wycisz się. Zdrowia życzę.
          • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:04
            ❤️
        • asiairma Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:53
          Takie rozkurczowe to charakterystyczne dla nadciśnienia (stosunkowo) młodych osób. Nie jest źle. Poczekaj na razie, jeśli tak lekarz radzi. U mnie trwało z kilka miesięcy, aż dobrano odpowiednie leki, ale jestem trudnym kardiologicznie pacjentem (ostatecznie Noliprel forte i Bibloc 3,75).
    • enith Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 16:57
      Jeśli na leki zareagujesz prawidłowo, to w ciągu kilku tygodni ciśnienie powinno spaść. Jeśli leki są nietrafione, to potrwa to dłużej. W mojej rodzinie był przypadek, że ustawienie leków i opanowanie nadciśnienia do akceptowalnego poziomu zajęło prawie dwa lata i kilkukrotne zmiany a to dawki, a to substancji czynnej, a to kombinacji leków.
      Z mojego doświadczenia mogę napisać, że lek, który ja biorę, potrzebuje od 3-6 tygodni, żeby obniżyć ciśnienie i kolejne 2-3 tygodnie po każdej zmianie dawki.
      • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:04
        Dzięki
    • tiffany_obolala Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:04
      Mnie "wykryto" przypadkiem na jakiejś rutynowej wizycie u specjalisty. W panice zadzwoniłam do pierwszego kontaktu, a ona kazała po prostu prowadzić dzienniczek ciśnienia - trzy pomiary rano, trzy pomiary wieczorem, o tej samej porze, z kilkuminutową przerwą między pomiarami, w dzienniczku zapisać średnią (współczesne ciśnieniomierze same ją wyciągają). No i takie tam normalne - wysypiać się, więcej się ruszać, nie mierzyć z pełnym pęcherzem itd. Po tygodniu "nadciśnienie" przeszło mi bez żadnych leków, dzienniczek prowadziłam jeszcze miesiąc, potem się znudziłam, teraz od czasu do czasu mierzę i jest zawsze w normie.
      Ale: ja mam syndrom białego fartucha. I na sam widok ciśnieniomierza ciśnienie mi rośnie. Musiałam się po prostu do niego przyzwyczaić.
      • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:29
        Super, zazdroszczę, że tak się wyjaśniło👍
      • asiairma Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 17:59
        "Mój" kardiolog mówił, że nie ma czegoś takiego jak syndrom białego fartucha, ja się upierałam, że jest wink Po kilku miesiącach udało mu się doprowadzić do sytuacji, gdzie ciśnienie było idealne na wizytach lekarskich (i u niego i u ogólnego czy ginekologa). Tłumaczył to tym, że jak skacze mi ciśnienie na widok ciśnieniomierza czy lekarza to znaczy, że skacze mi też podczas innego stresu czy to w pracy czy na co dzień i lepiej tego unikać, bo tak samo złe są skoki ciśnienia jak i stale zbyt wysokie.
        • mysiulek08 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 18:15
          ja mam skok tylko u kardiolog tongue_out
    • mysiulek08 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 18:13
      chwile moze potrwac zanim ustali sie dawke i typ leku - dostalas lek moczopedny i beta bloker- z jakiegos powodu lekarz taki mix przepisal
      kiedy masz nastepna wizyte? bo niewykluczone, ze zmieni ci na inny typ leku a tego sporo jest

rob pomiary dwa razy dziennie-zapisuj i rob krotkie notatki jak sie czujesz - zawroty glowy/'slabosc'/sennosc itp

135/95 to nie jest cisnieniowa tragedia a i tez nie zawsze ten idealny wynik da sie uzyskac, bo to zalezy od wielu czynnikow

dostalam w spadku po kadzieli kiepskie geny sercowonaczyniowe, z nadcisnieniem mierzyly sie wszystkie moje ciotki/mamuska/babcia, u mnie to byl jedyny 'objaw' menopauzy
      zle reagowalam na jedna grupe lekow, lepiej na inna, idealnie dziala ramipryl, zeszlam do dawki 2,5mg (z 10 po cholernie nieprzyjemnym epizodzie stresogennym) a np enalapryl - lek z tej samej grupy co ramipryl dziala gorzej
      cisnienie trzyma sie na poziome 120-125/80-85 czasami skoczy troche w gore
      no i oczywiscie oprocz lekow niesmiertelne - dieta i ruch
      a i u lekarza zawsze mam wyzsze - tez syndrom bialego fartucha, dlatego zapisuje wyniki

tak wiec nie panikuj, obserwuj, zapisuj
      • panirobak82 Re: Nadciśnienie tabletki 12.06.25, 18:33
        Za tydzień
    • koronka2012 Re: Nadciśnienie tabletki 13.06.25, 19:52
      Brałam nebilet przez kilka lat.
      Po czym po zmianie lekarza okazuje się że to lek który stosuje się przy miażdżycy, a nie "zwykłym" nadciśnieniu. Moim zdaniem trochę za silne leki jak na pierwsze podejście.
      Wiesz nie ma gwarancji że jakikolwiek lek ureguluje ci ciśnienie raz na zawsze, wielw osób leczących nadciśnienie ma i tak skoki co jakiś czas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka