fgh05 25.03.26, 18:20 czasach to wiek w sam raz na śmierć ? Czy jednak za szybko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 18:24 zależy od stanu zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 18:54 Dla jednych to "aż dziw, że tak długo pociągnęła" dla innych: "mogłaby jeszcze z 20 pożyć". Znam 77 latki pracujące, znam 77 latki od 20 lat na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Znam 77 latki pracujące 04.04.26, 11:07 youtube.com/shorts/e_U_h9rI6HY Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 18:55 Dla mnie to jeszcze nie jest stara kobieta. Ale ja pochodze z dlugowiecznej rodziny gdzie ludzie zyja do po 90 bez jakichkolwiek chorob i jakichkolwiek lekow i w pelnej sprawnosci wiec moje babcie w wieku 77 lat to smigaly jak młódki 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:07 a ja pochodzę z takiej, w której wcześniejsze pokolenia żyły dłużej niż pokolenie moich rodziców. Kuriozalne, ale w pokoleniu dziadków i pradziadków 80 lat przekroczyło ze 12 osób, a w późniejszym raptem 2. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:11 u mnie podobnie - dziadkowie dobrze po 80, rodzice - 50 i 66 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:50 Jest to jedna z sytuacji, którą trudno mi wytłumaczyć racjonalnymi argumentami innymi niż nieszczęsliwe czynniki zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 18:59 Jeśli zmarła to tak. Jak żyje, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:01 Bez jaj, 99 to może, ale nie 77! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:05 Zawsze jest za szybko, ale coz, zdarza sie w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:30 Dla mnie dosyc, moglabym umierac Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:21 marzenka12 napisała: > Dla mnie dosyc, moglabym umierac Czy masz 77 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:31 Niestety nie, jeszcze kupe lat musze chodzic do pracy, gotowac i robic te wszystkie meczace rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 15:35 marzenka12 napisała: > Niestety nie, jeszcze kupe lat musze chodzic do pracy, gotowac i robic te wszys > tkie meczace rzeczy I chcesz już umrzeć?? Umieramy w teraźniejszości, nie w przyszłości...a więc nie wiesz czy bedziesz chciała w wieku 77 lat Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 15:40 Niby tak, bo przynajmniej praca powinna mi odpasc z listy obowiazkow ale co wtedy robic? Ile mozna spacerowac i ogladac telewizje Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 16:20 Nie masz innych zainteresowań? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 16:23 Mam ale albo nie beda juz bezpieczne w tym wieku albo nie bedzie mnie na realizacje stać, no bo w watku o emeryturze sie dowiedzialam ze dostane co najwyzej 1800zl Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:09 marzenka12 napisała: > Niby tak, bo przynajmniej praca powinna mi odpasc z listy obowiazkow ale co wte > dy robic? Ile mozna spacerowac i ogladac telewizje I gotować. Oraz sprzątać. To Ci zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:10 I po to żyć? Troche bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 22:20 marzenka12 napisała: > I po to żyć? Troche bez sensu Nie masz rodziców, rodziny, partnera? Kota, psa? Nic Cię nie trzyma przy życiu ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 22:26 Jak sie ma 77 lat to rodziców najczesciej juz brak, dzieci odchowane, maz stary i irytujacy albo na cmentarzu. Co czlowiek mial do zrobienia to zdazyl zrobic, czego miał podoświadczac to doświadczył. To po co wiecej...? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 22:41 Moja mama ma sporo koleżanek, całkiem dobrze się bawią 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 22:48 Ja nie będe miała sporo koleżanek, bo jestem introwertykiem. Juz predzej ten pies i kot ale tak kupowac zwierzeta tylko po to zeby miec dla czego zyc? to juz chyba lepiej sobie zemrzec w spokoju. No ale pewnie los mnie pokara dlugowiecznoscia Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 23:13 Ja zawsze pisałam, że lepiej mają ci bez dzieci bo przynajmniej odchodzą w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 23:11 marzenka12 napisała: > Jak sie ma 77 lat to rodziców najczesciej juz brak Ale ty pisałaś, że nie masz 77 lat ?? A ja Cię pytam o teraz, a nie o to gdy będziesz w wieku 77 lat. O teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 14:32 fgh05 napisał(a): > marzenka12 napisała: > > > Jak sie ma 77 lat to rodziców najczesciej juz brak > > Ale ty pisałaś, że nie masz 77 lat ?? A ja Cię pytam o teraz, a nie o to gdy b > ędziesz w wieku 77 lat. O teraz. Ale co teraz? Teraz nie umieram Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 23:46 Dzieci odchowane, ale można mieć z nimi fajny kontakt, książki czekają na przeczytanie, filmy na obejrzenie, pies czy kot na zaopiekowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 14:39 angazetka napisała: > Dzieci odchowane, ale można mieć z nimi fajny kontakt, książki czekają na przec > zytanie, filmy na obejrzenie, pies czy kot na zaopiekowanie... > Mam kontakt z dziecmi, rodzicami, reszta rodziny, kolezankami, czytam, gotuje, ogladam filmy juz teraz. 77 lat to dosyc do nacieszenia sie tym wszystkim, prawde mowiac juz sie nacieszylam, nic hiper niesamowitego w kolejnych imieninach cioci helenki czy entym kryminale nie ma. Fajnie, milo i to by bylo na tyle. A kiedy do tego dojdzie niska emerytura, klopot ze zdrowiem to bez zalu sobie wole kopnąć w kalendarz Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:35 marzenka12 napisała: > A k > iedy do tego dojdzie niska emerytura, klopot ze zdrowiem to bez zalu sobie wole > kopnąć w kalendarz Niska emerytura odbiera ludziom godność. Seniorzy z wysokimi emeryturami trzymają się wyraźnie lepiej - taką mam obserwację. Ofc jeśli ktoś jest stary i chla lub dla odmiany nadal spala się w robocie na najwyższych obrotach plus usiłuje zgrywać młodzieńca i bierze sobie panią parę dekad młodszą , to organizm też zazwyczaj tego długo nie wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:56 Pani o dekade mlodsza mi na szczescie nie grozi Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 13:32 angazetka napisała: > Dzieci odchowane, ale można mieć z nimi fajny kontakt Lektura emamy raczej nie skłania do takich przewidywań Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 09:16 marzenka12 napisała: > Jak sie ma 77 lat to rodziców najczesciej juz brak, dzieci odchowane, maz stary > i irytujacy albo na cmentarzu. Co czlowiek mial do zrobienia to zdazyl zrobic, > czego miał podoświadczac to doświadczył. To po co wiecej...? Zawsze mi się chce zrobić kolejny remont, zmienić wystrój, kupić inna szafkę... Obecnie planuję pomalować ściany, w przyszłym roku zmienić podłogę na drewnianą, może kupić kolejny obraz. Na razie mam dopiero 74, jestem trochę slabsza po przebytym zawale, ale mieszkam sama, z dziećmi i wnuczka mam dobry kontakt, spotykam się z koleżankami i ciągle planuję coś nowego 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 10:20 No i super. Gratulacje! Ps. Niestety w tych rocznikach kobiet widuję także demencje, psychozy i to takie wymagające DPS-u. Oczywiście, osoby te w ciągu swego życia solidnie sobie na ten stan zapracowały. 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 12:33 Jak sobie zapracowaly np na demencje? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 12:54 Dokładnie tak samo jak niemiecki aktor, prezenter, kabareciarz i pieśniarz Harald Juhnke. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 12:36 Moja mama ma 77 lat, w zeszłym tygodniu przekopała i wypieliła mi cały ogródek, przegoniła mnie po olbrzymim ogrodniczym, wybrałyśmy rośliny i je zasadziła. 2 lata temu zrobiła generalny remont łazienki, przedpokoju i garderoby, raz na 4 lata zamawia malowanie mieszkania. Była ze mną w Trojmiescie wybrać mieszkanie, a jak ją znam jak je odbierzemy to pojedzie i będzie nadzorowała ekipy. Już planuje przyszłoroczne lato nad morzem, tata będzie musiał w tym uczestniczyć czy chce czy nie chce, mimo że jest 6 lat od niej starszy. Ma dość poważny problem zdrowotny który jest ustabilizowany, ogarnia samodzielnie całe leczenie na NFZ i mam nadzieję że w takiej kondycji będzie jeszcze co najmniej 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:24 andace napisała: > > tata będzie musiał w tym uczestniczyć czy chce czy nie chce, mimo że jest 6 > lat od niej starszy. > > Tu wchodzi riki, cały na biało, z uwagami na temat Świdra w Pupie, i gnębienia przez STzN seniora, spragnionego kanapy i pilota. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:22 Niennte, jesteś inspirująca! Tzn. nie do remontów i zmian wystroju, nie znoszę tego; tylko w celebracji życia, no masz te wibracje! Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 05.04.26, 19:53 primula.alpicola napisała: > Niennte, jesteś inspirująca! Dziękuję 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: maz stary i irytujacy albo na cmentarzu 04.04.26, 11:20 Trzeba po prostu dobrze trafić Karolina Kozak "razem zestarzejmy sie" Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i [...] 04.04.26, 16:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:55 fgh05 napisał(a): > marzenka12 napisała: > > > I po to żyć? Troche bez sensu > > Nie masz rodziców, rodziny, partnera? Kota, psa? Nic Cię nie trzyma przy życiu > ? Ja nie wiem czego ty nie masz, ze ciagle w kolko pytasz o to samo. Mam wszystko wymienione, do tego fajna pracę, fajne kolezanki, jestem ladna, zdrowa, zadowolona z zycia. Nijak to sie ma do uznania, ze bez sensu tkwic zbyt dlugo przy zyciu na nedznej emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:03 marzenka12 napisała: > I po to żyć? Troche bez sensu Żeby posprzątać. Poukładać na zewnątrz, ale przede wszystkim w środku. To się zresztą łączy. Szacuje, biorąc pod uwagę, że czas biegnie z wiekiem coraz prędzej, że trzeba mi jeszcze jakichś 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:35 Taki wiek będę uważać za karę. Z moich obserwacji wynika, że z bardzo długiego życia, w większości przypadków nic dobrego nie wynika. Ani dla żyjącego, ani dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:45 A ja nie chciałabym umierać za trzy lata, bo tyle mi zostało do tych dwóch siekierek 😉 Szczerze, wszystko zależy od kondycji, zarówno psychicznej, jak fizycznej. Moja kuzynka zmarła mając prawie 102 lata, mama 82, więc ja się jeszcze nie owijam w całun i nie czołgam w stronę cmentarza 😀 Mam starsze koleżanki w całkiem dobrej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:13 77 lat to nie jest bardzo długie życie, jak patrzę na swoją rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:22 77 lat to bardzo długie życie? No jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 21:11 Moja mama w tym wieku zaczęła podróżować. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 15:12 A moja mama 3 lata wcześniej umarła🤷🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
rena.k Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:11 No to z moich obserwacji wynika zupelnie co innego. Jestem z rodxiny w ktorej praktycznie wszyscy szybko pomarli, rodzice, dxiadkowie, sporo ciotek/wujkow. Jednak wolalabym zeby dluzej żyli i uważam, ze z takiego długiego życia dużo dobrego dla młodych wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:41 Moja babcia dożyła 88 a dziadek 92 lat, żadne z nich nie chciało umierać, mieli plany na kolejne lata życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:55 Plany planami, ale w tym wieku warto pogodzić się z przemijaniem i żyć ze świadomością, że większości tych planów nie uda się zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 05.04.26, 11:13 To były proste plany- doczekać komunii prawnuków, co posadzić wiosną w ogrodzie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:40 Zdecydowanie za szybko. Sredni wiek u kobiet to 83 lata. Wiele zyje duzo dluzej. Oczywiscie to nie sa osoby mlode ale w obecnych czasach wiele jest w dobrej kondycji ogolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 19:44 W mojej rodzinie to raczej mało. Ostatnio zmarł Chuck Norris. Mój ojciec, lat 88 jechał tego dnia samochodem z moim mężem. Słuchali radia i mąż skomentował- umarł Norris, miał 86 lat, to żył całkiem długo. I widzi jak mój ojciec powoli odwraca do niego głowę i mówi- to ma być długo?!? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:00 O, to mamy ojców w jednakowym wieku (w mojej rodzinie 77 lat to też raczej mało). Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:02 lepiej żeby umarła w wieku 77, niżby miała zwariować na starość, wpłacać pieniądze na Rydzyka i głosować na PiS ogólnie to ludzie powinni umierać do max 75 Odpowiedz Link Zgłoś
pyra_w_kraku Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 21:28 abria napisała: > > ogólnie to ludzie powinni umierać do max 75 To by dopiero było: każdy umiera w dniu swoich 75 urodzin. Koszmar… Chyba jednak lepiej, ja nie wiadomo dokładnie 🙃 Każdy wiek jest jednakowo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
fgh05 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 21:39 pyra_w_kraku napisała: > Każdy wiek jest jednakowo dobry. Na śmierć ? No nie. Dzieciństwo i młodość to nie jest dobry czas na umieranie. Przeciwnie: żaden wiek nie jest tak naprawdę dobry na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
kiszonababka Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 15:25 Trzymamy za słowo że się dostosujesz Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 16:14 ja ma zamiar umrzec szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 20:12 Jak w dobrym zdrowiu to 85-90 uwazam za optymalne. Nie wykluczam ze mi sie zmieni jak dobije Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 25.03.26, 21:03 Bliska mi 77latka codziennie uprawia sport i dorywczo pracuje, na pewno nie wybiera dębowej jesionki Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 13:09 Moja mama jest w takim wieku. Wygląda super, lata co chwilę po świecie, cieszy się życiem. Od czasu do czasu ma problemy zdrowotne, ale póki co z nich wychodzi. Dla niej to zdecydowanie za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:03 sama lata czy z kimś? Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 15:45 Moja mama lata sama samolotem, tzn np leci do mnie w odwiedziny, a jak nie możemy jej odebrać to z lotniska autobusem i potem pociągiem przez pół Holandii, Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 16:12 Mi chodziło bardziej o wypoczynek. Miałem ojca w podobnym wieku i pomimo dobrego zdrowia i wysokich kompetencji intelektualnych bym raczej się sprzeciwił gdyby miał jechać samemu na wczasy albo z nieznanymi mi osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:02 Mój ojciec (84 lata) właśnie wrócił z 3 tygodni w sanatorium, był sam, bez mamy i świetnie sie bawił. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:15 Chodziło mi raczej o wycieczki zagr., objazdowe z obcymi ludźmi. Odnosze się do postu "lata sama po świecie", a nie do sanatoriów. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:18 Ale czemu byś nie pozwolil? I rodzic potypnie zrezygnowały z wyjazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:30 Bo były inne opcje- wyjazd z rodziną albo osobami z kręgów zawodowych, że tak to ujmę. Po co zatem jechać samemu i jaki to ma cel? Żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:21 bmtm napisał: > Bo były inne opcje- wyjazd z rodziną albo osobami z kręgów zawodowych, że tak t > o ujmę. Po co zatem jechać samemu i jaki to ma cel? Żaden. Mnie się zdarza latać samej. Optymalna wersja: dołączam do pary przyjaciół, ale w pokoju jestem sama. Zawsze jednak lubiłam podróżować samotnie - to po prostu najlepszy odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:29 Ale niekoniecznie w wieku +76 lat. Sporo podróżuje samotnie więc również lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:05 bmtm napisał: > Ale niekoniecznie w wieku +76 lat. Sporo podróżuje samotnie więc również lubię. > To się okaże szybciej niż bym chciała 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 18:47 Poleciała rok temu do Stanów, z jakąś kameralną grupą obcych ludzi. Poznała jakąś parę w moim wieku. Całe szczęście, bo trafiła na pomoc medyczną i pomogli jej ogarnąć papiery. Była też na własną rękę w Dubaju z ciotką w swoim wieku, która średnio ogarnia. Dały radę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:17 bmtm napisał: > Mi chodziło bardziej o wypoczynek. Miałem ojca w podobnym wieku i pomimo dobreg > o zdrowia i wysokich kompetencji intelektualnych bym raczej się sprzeciwił gdyb > y miał jechać samemu na wczasy albo z nieznanymi mi osobami. Co to znaczy „bym się sprzeciwił”? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:26 bmtm napisał: > Mi chodziło bardziej o wypoczynek. Miałem ojca w podobnym wieku i pomimo dobreg > o zdrowia i wysokich kompetencji intelektualnych bym raczej się sprzeciwił Nie miałbyś nic do sprzeciwiania, ojciec Twój był dorosły i w pełni praw obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:15 To zależy Kiedy miałam lat dwadzieścia parę byłam u pani, która "wróżyła z kart. Przepowiedziała mi, że pożyję do siedemdziesięciu kilku lat ( nie pamiętam dokładnie). Wyszłam od niej w poczuciu, że przynajmniej długo pożyję. Teraz jestem 50+ i wolałabym, żeby pani raczyła skorygować przepowiednię i dołożyła mi z 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:16 Zależy od stanu zdrowia, jeżeli zdrowie w miarę ok, to za szybko niestety Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:47 Zależy, jeśli w formie, to tak. Jeśli miałabym być ciężarem, to lepiej nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 14:52 Im dłużej żyję tym bardziej mi się wydaje, że to jeszcze młoda osoba jest A serio to zależy raczej od stanu zdrowia. Moja mama ma 89 lat i jest bardzo energiczna. W życiu codziennym daje radę a podróżuje więcej niż my. Jej siostra lat 102 nadal sprawna intelektulanie choć z poruszaniem się już gorzej. Rodzina męża też długowieczni, ostatnio jego wujek zmarł tuż przed setką, sprawny do końca. Więc takie 77 to młodzieniaszek jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 16:41 Zależy dla kogo- czy ta osoba jest w dobrym zdrowiu, w jakich warunkach żyje itp. Moja mama dobiega 70 i mam nadzieję, że ma jeszcze wiele, wiele więcej lat przed sobą niż tylko 7. Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 17:47 Uważam, że tak w sam raz. Za długo też źle. Szczególnie gdy jest się niesprawnym, schorowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 19:04 Moja mama jest w tym wieku, chciałabym żeby żyłą jak najdłużej. Intelektualnie bardzo sprawna ale ma trudności z poruszaniem przeszłą zatrzymanie akcji serca, udar, krwotok wewnętrzny i sepsę podczas jednego pobytu w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:40 zapozno23 napisała: > Uważam, że tak w sam raz. Za długo też źle. Szczególnie gdy jest się niesprawny > m, schorowanym. Jezu skad wy bierzecie tych schorowanych 77 latkow. W mojej bance w tym wieku nikt nie choruje. Troche mnie szokuje ile ematek pisze o schorowaniu i niesprawnosci w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:41 Mialo byc nie 77 latkow tylko osoby 70cioparoletnie Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:45 Różnie bywa. Moja mama ma dwie siostry, dla mojej mamy ta 70 to mało, jest bardzo sprawna, ma pełno energii, nie choruje. Jej siostra 73 lata i to jest bardzo schorowana osoba, ale prawda też taka, że nie zachowała nagle tylko nie dbała o zdrowie przez przynajmniej 40 lat. W jej przypadku to będzie sukces, jeśli dożyje 80. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 06:54 O właśnie, mam ciotkę w wieku lat 68, która nie szanowała swojego zdrowia i dziś jest ledwie dyszącą staruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 22:13 Ja z kolei nie znam zdrowych. Rak, cukrzyca, tarczyca, Parkinson, endoprotezy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:11 Z życia. Chyba, że do osób chorych kwalifikujemy takie, które nie są w stanie wstać z łóżka samodzielnie to takich AKTUALNIE ja również nie znam. A tak choroby przewlekłe, muszą pamiętać o codziennej porcji leków na nadciśnienie, cukrzyce, problemy sercowo-naczyniowe, dyskopatie w odcinku lędźwiowym/szyjnym, zmiany degeneracyjne w stawach nadające się do operacji. Dalej na swój sposób cieszą się życiem, ale w ograniczonym zakresie - coś tam pokopią w ogródku, spotkają się towarzysko w domu kultury i przegrają/wygrają 13 emeryture w karty, no ale półmaraton już nie dla nich, w klubie do rana też nie potańczą. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:16 Obawiam się że większość 20 latków też nie przebiegnie półmaratonu i nie będzie w stanie przetańczyć całą noc w klubie. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:27 Powiedzmy, że była to hiperbola. Natomiast tak czy siak nie świadczy to najlepiej o pokoleniu współczesnych 20-latków. Dla nich być może nic się nie zmieni i będą uważać, że na emeryturze dalej są aktywni jak za młodu (skoro mieli wówczas zdrowie emeryta). Ja natomiast patrzę na wycinek populacji, która miała jako takie intensywniejsze życie a emerytura wyraźnie okroiła im aktywności do ogródka, kijków, może basenu i spotkań towarzyskich raz na miesiąc itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:12 A propos zmian pokoleniowych: Mnie się popsuł słuch. Dostałam skierowanie na audiogram. Wychodzę z tej kabinki i pani pielęgniarka mówi: Słuch ma pani dobry. - Słucham???? - Słuch ma pani w normie. (Z sardonicznym śmiechem) - W normie wiekowej? -Nie, po prostu w normie. Dopiero po jakimś czasie uświadomiłam sobie, że normy się zmieniają 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:28 infinitypool napisał(a): > > Jezu skad wy bierzecie tych schorowanych 77 latkow. W mojej bance w tym wieku n > ikt nie choruje. Fajna ta bańka, taka wyjątkowa. Bo statystycznie to inaczej wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:48 W mojej rodzinnej bańce w wieku 77 lat też większość była zdrowa jak rybki, chorować zaczynali (nie wszyscy) najwcześniej po 80... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 17:50 chatgris01 napisała: > W mojej rodzinnej bańce w wieku 77 lat też większość była zdrowa jak rybki, ch > orować zaczynali (nie wszyscy) najwcześniej po 80... > Z tym, że w moim przypadku mowa o pokoleniach, które przeszły selekcję naturalną w dzieciństwie i wczesnej młodości, po prostu przeżyli najsilniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 05.04.26, 11:12 infinitypool napisał(a): > > Jezu skad wy bierzecie tych schorowanych 77 latkow. W mojej bance w tym wieku n > ikt nie choruje. > Troche mnie szokuje ile ematek pisze o schorowaniu i niesprawnosci w tym wieku. > wyjdz poza bańkę polipragmazja dotyczy CO TRZECIEJ osoby po 65 rż Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:23 W mojej rodzinie to długo. Prawie wszyscy po obu stronach umierali bardzo szybko. Wyjątki naprawdę nieliczne, a o stulatkach nigdy nie słyszano. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:32 Zależy od jakości życia. Jedna moja krewna do 91 roku życia farbowała włosy, chodziła po górach, jeździła wyciagami krzesełkowymi. Druga żyła 97, ale ostatnie spędziła w domu starców rozpamiętując swego jedynego męża- ofiarę kampani wrześniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:17 1. Podobno Jackie Onassis umarła z powodu farbowania włosów. 2. Wspominanie ukochanego człowieka i jakieś zatracenie się w tym może być nie mniej dobrym życiem niż wspinaczka i podróże. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 10:32 Ad1) jakby tu powiedzieć? A w Himalajach słoń powiesił się na ... Ad2) Nie jest dobrym życiem, jeśli ktoś przez prawie 70 lat nie potrafi uwolnić się od przeszłości. Znałem taką panią o jakiej pisze Kolega bmtm, narzeczony zginął w powstaniu warszawskim, nigdy potem nie miała już faceta, zmarła po 90-tce w domu opieki, 40 lat była na emeryturze, absolutnie jej życia nie nazwałbym dobrym życiem. Wspominanie to nie jest to samo co życie na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 11:01 W przypadku mojej krewnej dodatkowym czynnikiem był fakt, że nigdy nie znaleziono ciała. Poszukiwała go przez dobre 10-15 lat przez różne instytucje typu Czerwony Krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 13:46 Ad 1. Pisałam, że „podobno”. Ad 2. Moim zdaniem nie można stwierdzić, że czyjeś życie jest złe. Bardzo trudne - owszem, ale złe czy dobre wie tylko ten ktoś. Jedyne co mogłoby do tego upoważnić to pewność, że popełniał jakieś wyjątkowo złe czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 16:03 nangaparbat3 napisała: > Moim zdaniem nie można stwierdzić, że czyjeś życie jest złe. Bardzo trudne - ow > szem, ale złe czy dobre wie tylko ten ktoś. Mimo wszystko nawet chłop pańszczyźniany mniej więcej wiedział, że jego życie jest gorsze niż życie feudalnego pana, którego był własnością. To, że ktoś nigdy nie był zagranicą i nie wie co to wakacyjny hotel 4-5* w systemie all inclusive być może daje mu pewien spokój duszy, ale moim zdaniem gdyby do takiego dobrego hotelu w top lokalizacji pojechał, to w 95% by mu się bardzo podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 11:03 No to u mnie w rodzinie na odwrót, wiele osób dożyło 80-96 lat, ale większość z nich zapadła na Alzheimera/demencję. Teraz to chociaż są leki wyciszające, ale o moich długowiecznych praprababciach krążyły legendy, jak to pod koniec życia były postrachem wsi. Długie życie nie kojarzy mi się pozytywnie. W pewnym sensie oznacza straszną samotność. Jak to powiedziała moja babcia 90+: ona już nie ma przyjaciół, bo wszyscy umarli. I to niestety jest prawda. Kiedyś z dziadkiem prowadzili bujne życie towarzyskie, a teraz całe to pokolenie odeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 04.04.26, 11:09 Nie ma żadnych znajomych w zbliżonym wieku lub trochę młodszych? 90 lat to raptem rocznik 1936. Młodsze o kilka lat znajome powinny jeszcze żyć, nawet w dobrym zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 26.03.26, 20:31 Nie ma wieku „w sam raz”. Można już być bardzo zmęczonym, w naszym świecie chyba głównie chorowaniem - i leczeniem. Zarówno mój tato (80) jak i babcia (93) powiedzieli: już dość, odpuśćcie (babcia), „nie zgadzam się na kolejną operację, żadna” ( tato). Obydwoje umarli niedługo ( koło roku) później. Myślę, że można tez czuć, że „już się nażyłam, wystarczy”. Teraz sobie przypominam, że sama przez jakiś czas tak się czułam - jakieś 20 lat temu. A teraz jeszcze chce mieć czas na różne rzeczy, głównie porządkowanie, siebie i wokół siebie. Dużo czasu, ale jakby co, to pewnie w miesiąc też bym się ogarnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Nie ma wieku „w sam raz” 04.04.26, 05:59 Jeśli jakieś młodsze sępy czekają na mieszkanie/majątek to i 60-tka będzie dobra Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 13:00 W mojej rodzinie to pozno. Starsze pokolenie zylo dluzej, ale rodzice, ciotki itd krocej. Wedlug mnie to taki wiek ze juz sie nie powie: zmarla mlodo jak w przypadku 30 czy 40latki, tylko raczej przyjmuje sie ze to juz ten wiek na umieranie. Ja osobiscie bylabym mega zadowlona dozywajac tak sedziwego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 14:29 No właśnie. Ile ja w dzieciństwie poznałem długowiecznych ciotek po 85-90 roku życia. Późniejsze pokolenia jakoś szybciej się posypały. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:37 Podobno wojna konserwowała, o ile komuś udało się ją przeżyć . Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Czy 77 lat życia dla kobiety w obecnych 27.03.26, 15:35 Zależy czy musiała być holowana przez rodzinę czy jednak samodzielność pozwoliła jej zachować reszte sprawczości i być może godności, ilośći chorób przewlekłych i w jakim stopniu wyniszczyły organizm itd. Ja tam sobie nie będę wmawiać, że to druga młodość skoro mając już 40+ widzę regres zdrowotny i co za tym idzie nie powtórzę wielu aktywności gdy miałam lat 20-30. A szkoda, bo sprawiały mi one wielką satysfakcję. To co dopiero jak będę miała 77 lat? Odpowiedz Link Zgłoś