kasiazk Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 01.04.05, 10:22 Dołączam się całym sercem!!! Kasia (mama 3-latka) Odpowiedz Link Zgłoś
asieek Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 13.04.05, 00:01 Popieram w całej rozciągłości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka.b może do PREZESA JANA DWORAKA 15.04.05, 20:08 skierujemy nasz protest - może on będzie bardziej zaciekawiony niż jego rzecznik Pan Jarosław J. Szczepański.Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
monikadabr bzdury 15.04.05, 21:04 a po co przezywacie, jest kilkanascie programow z bajkami dla dzieci i leca non stop, wiec nie zawracałabym sobie głowy bzdurami Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: bzdury 15.04.05, 23:28 monikadabr napisała: > a po co przezywacie, jest kilkanascie programow z bajkami dla dzieci i leca > non stop, wiec nie zawracałabym sobie głowy bzdurami To wbrew pozorom tez znaczący głos - bo w ramach bojkotu mamy moga NIE włączac dobranocki tylko bajkę np. z kasety. I wtedy jaki sens reklam? Żaden. Więc i reklamodawcy powinni zrezygnowac z tych emisji, jako nie trafiających do konsumenta.. Do monikidabr - nie kady ma kanał gdzie bajki leca non stop, nie każdy pozwala dziecku taki kanał oglądac.. nei tylko non stop.. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka3 Re: protest 16.04.05, 10:48 Popieram goraco!!! i jesli trzeba mogę rowniez imieniem i nazwiskiem. Dla mnie skandalem sa zarowno reklamy w czasie teoretycznie przeznaczonym na dobranocke jak i zajawka wiadomosci i filmow tuz przed. Wielokrotnie idzie wtedy material - ABSOLUTNIE nie nadajacy sie dla kilkulatkow. I nie zycze sobie zeby moje dzieci zamiast bajki ogladaly reklamy zelkow, pseudowitaminowych cukierkow itp. I do bialeg goraczki doprowadza mi ciagle tlumaczenie TVP jak to dba o nas a wplywy z abonamentu male -naprawde tak u ich krucho ze musza zabierac dzieciom bajke??? Skrzynka w imieniu swoim i swojej trojki (8, 6 i 2,5 roku). Ps do monikadabr -niestety moje dzieci nie maja dostepu do kanalow wylacznie bajkowych wiec dla nich jest to wazne czy maja 30 min dobranocki czy 15+15 reklam i zwiastunow Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: bzdury 15.06.05, 22:30 Weź pod uwagę to, że nie każdy posiada te kilkanaśie programów. Moja córka ma Mini Mini i inne ogłupiająe kanały dla dzieci, ale dobranocka na TVP 1 jest najważniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
kasjo3 Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 16.04.05, 11:23 Popieram protest!!!!Z imienia i nazwiska jak będzie trzeba.Wytłumaczyłam mojej małej (6-lat),że to oszustwo,złosliwosć i zwykła kradzież czasu z dobranocki.Więc jesli naszej tvp. zależy na wpływach z abonamentu w przyszłosci powinna zmienić politykę firmy.Bo to my wychowujemy nowych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
monikam1 Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 16.04.05, 14:22 Dołączam sie do protestu! Dziwi mnie, ze jeszcze nie zrobili z tym porządku, bo obiecali swego czasu. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
migotka2000 Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 16.04.05, 19:01 Jako telewizja z misją, TVP powinna się wstydzić,że nabija dzieciom głowy bzdurnymi reklamami, nierzadko obrzydliwymi (Domestos). TVP powinna skończyć z tą praktykę i nie tłumaczyć się tym, że ważni są reklamodawcy i ich pieniądze. Podobno to z naszych pieniędzy za płacony abonament jest dobranocka?????????? Jak to w końcu jest - TV jest dla ludzi czy dla reklamodawców? Lepiej niech szukaja oszczędności, choćby na pensjach gwiazd, które już i tak zdążyły się dorobić po kilku latach na antenie. Odpowiedz Link Zgłoś
izuhaha Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 15.06.05, 21:53 dopisuję się do protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 17.04.05, 22:22 Oczywiscie popieram protest,nie powinno byc zajawek Wiadomosci o i tuz po 19 oraz absolutnie niedopuszczalne jest puszczanie reklam miedzy bajkami. Jola Odpowiedz Link Zgłoś
gosiat Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 14:30 Popieram protest! Odpowiedz Link Zgłoś
nocek1 Rzecznik Praw Widza 19.04.05, 12:56 Cześć Wszystkim "protestującym" Namierzyłam kogoś takiego jak Rzecznik Praw Widza - no i napisałam do Niego - liczę na większe zainteresowanie z Jego strony, niż ze strony Pana Szczepańskiego (rzecznika TVP). A jeszcze "uprzejmie donoszę" że Rzecznik Praw Dziecka nie odezwł sie wogóle. To tyle z linii frontu - pozdrawiam Nocek Odpowiedz Link Zgłoś
paula101 Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji 19.04.05, 13:21 popieram, ja nie mam kablówki, zresztą skoro płacę abonament nie widzę powodu, żeby jeszcze zamiast bajek moje dziecko oglądało reklamy i zapowiedzi innym, często brutalnych filmów. www.krrit.gov.pl/ wejdżcie tam w skład i proponuję wysłać maila do każdego jej członka. z tego co pamiętam w innej sprawie moejmu koledze bardzo rzetelnie odpowiedział J. Sellin. Odpowiedz Link Zgłoś
wikula23 Re: Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji 19.04.05, 15:33 Popieram cały protest, jak będzie trzeba to z imienia i nazwiska, i mam nadzieję, ze w końcu znajdzie się jakiś człowiek na odpowiednim stanowisku, który zareaguje tak jak należy. Pozdrawiam Dorota i Wikusia Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb W czasie dobranocki nie ma reklam! 19.04.05, 15:45 Na temat reklam w czasie bajek było sporo mowy w fachowych portalach, zetknęłam się z opinią, a konkretnie opinią władz telewizji, że w trakcie dobranocki NIE MA REKLAM! Ich zdaniem, np. Lippy i dobranocka, to dwa oddzielne programy, a pomiędzy takimi MOGĄ być w świetle prawa zamieszczane reklamy. I władze TW mają w d..e, ze mamusiom się tonie podoba, bo oni zgodnie z prawem dobranocki reklamami nie przerywają, a co jest przed i po danym programie, to już mamusiom nic do tego. Prawda, jak ciekawie z problemu wyszli? Odpowiedz Link Zgłoś
nocek1 Re: W czasie dobranocki nie ma reklam! 29.04.05, 13:13 cześć - jeszcze mi nie przeszło , właśnie wysłałam do całego składu KRRiT - na adresy ze strony którą podała Paula Zaczynam tracić nadzieję... A mój prawie 6- latek wczoraj zapytał czemu jeśli ja ciągle piszę do tej Telewizji to oni wogóle nie słuchają i bajki są takie krótkie, a zamiast bajek reklamy. No właśnie czemu ?? - sama nie wiem co mu odpowiedzieć - może mi odpowie ktoś z KRRiT. Ech...prawda jest taka, że mają w d...e nasze dzieci. z ta smutną refleksja pozdrawiam - Nocek Odpowiedz Link Zgłoś
xxx62 Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 13:25 pełna racja reklamy w czasie dobranocek świętokractwo Odpowiedz Link Zgłoś
glupiakazia Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 13:40 Ja tez popieram i tez z imienia i nazwiska, jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
olsak Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 13:46 Dołączam się do wirtualnego protestu, też mnie wkurzają reklamy w czasie dobranocki. Odpowiedz Link Zgłoś
atta Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 14:12 Też jestem przeciw - reklamom pomiędzy programami dla dzieci i "zajawkom" Wiadomości i filmów tamże. Mama trzech córek Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 29.04.05, 15:43 Ja też popieram! Wkurzaja mnie i reklamy i rózny czas rozpoczęcia dobranocki. Niech sobie zajawkę Wiadomości robią przed 19-tą, a bajka niech sie zaczyna o czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
adaska1 TVP ma akcje dla maluchów pt Życie to nie bajka 29.04.05, 23:48 Ja też ja też!To jest skandal.Po pierwsze zajawka wiadomości w momencie kiedy dziecko z napięta uwaga siedzi i czeka na bajke a zamiast tego słyszy i widzi co przerażającego wydarzyło sie na świecie - ile osób zamordowano ile spaliło się w jakims samolocie albo zginęlo w katastrofie kolejowej lub drogowej.Może to pomysł edukacyjny żeby od najmłodszych lat uświadamiac,że zycie to nie bajka?.Po drugie jawny przekręt bo po radosnej i przymusowej nauce j. angielskiego kolejny bloczek reklamowy np. o podpaskach (dzieci ponoć szybciej dojrzewaja teraz 3 - latki powinny sie już orientować jakie podpaski wybrac a może tampony?) jeden odcinek bajeczki - kiedyś bywały trzy.Swoją droga uparcie czepiając sie Lippy i Messy - pomyślcie jaki byłby protest gdyby w latach 80 zamiast dobranocki puszczono lekcje j.rosyjskiego dla dzieci?schodzi tvp na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
nocek1 RZECZNIK PRAW DZIECKA - odpowiedź wklejam 10.05.05, 07:24 cześć - do KRRiT ( adresy ze strony od Pauli)nie mogę się "dopchać" cały czas mi wracaja maile, ale od Rzecznika Praw Dziecka przyszła odpowiedż - ktorą poniżej wklejam. pozdr. - Nocek ****************************************************************************** Od: Biuro Rzecznika Praw Dziecka <rpd@brpd.gov.pl> Data: 2005-05-09 10:06 Do: nocek1@gazeta.pl Temat: przekazanie informacji w sprawie Szanowna Pani, Działając z upoważnienia Rzecznika Praw Dziecka uprzejmie dziękuję za przesłane uwagi dotyczące przestrzegania praw dzieci – małoletnich odbiorców programów telewizyjnych. Zapewniam, że zastaną one wykorzystane w dalszej pracy Biura Rzecznika Praw Dziecka Uprzejmie informuję, że problem zagwarantowania jak najlepszej ochrony najmłodszych widzów przed szkodliwym wpływem reklam jest obecnie przedmiotem prac BRPD. Wyjaśniam też, że zapewnienie respektowania praw dzieci w środkach masowego przekazu jest jednym głównych kierunków działań Rzecznika. Konwencja o Prawach Dziecka, ratyfikowana przez Polskę, zobowiązuje Państwa - Strony do ochrony dzieci przed informacjami i materiałami szkodliwymi z punktu widzenia ich dobra (art. 17). Przepis art. 74 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi natomiast, iż Rzeczpospolita Polska zapewnia ochronę praw dziecka. Każdy ma prawo żądać od organów władzy publicznej ochrony dziecka przed przemocą, okrucieństwem, wyzyskiem i demoralizacją. Telewizyjne obrazy przemocy i destrukcji można określić jako materiały szkodliwe dla dziecka i powodujące jego demoralizację, gdyż ich negatywne oddziaływanie na psychikę młodego odbiorcy zostało już stwierdzone w licznych badaniach. W opinii Rzecznika ochrona dzieci przed okrucieństwem, przemocą i innymi niekorzystnymi dla ich rozwoju zjawiskami prezentowanymi w mediach ma nie tylko wymiar konstytucyjny, lecz jest także niezmiernie istotna z punktu widzenia przyszłości naszego kraju, natomiast troska o morale i psychiczne dobro dzieci, przekazywanie im właściwych wzorców, winny stać się zasadą postępowania tych, którzy podjęli się kształtowania oferty programowej w telewizji, radiu, kinie, Internecie, prasie oraz grach komputerowych. Problem przemocy pokazywanej w telewizji kilkakrotnie był tematem wystąpień Rzecznika skierowanych do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, w których Rzecznik apelował o pilne podjęcie działań, mających na celu eliminacje przypadków naruszenia prawa do ochrony dziecka przed przemocą i demoralizacją. Z inicjatywy Rzecznika Praw Dziecka zorganizowany został też w dniach 23-24 maja 2003 roku Ogólnopolski Szczyt w Sprawach Dzieci, którego uczestnicy przyjęli deklarację "Polska dla dzieci". Zgodnie z postanowieniami tej deklaracji, media powinny być świadome siły wpływu wywieranego przez siebie na dzieci. Środki masowego przekazu mają bowiem odegrania kluczową rolę w zakresie uświadamiania społeczeństwa odnośnie sytuacji dzieci i wyzwań z tym związanych. Zdaniem Rzecznika, ochrona dzieci i młodzieży przed treściami mogącymi mieć szkodliwy wpływ na ich prawidłowy rozwój winna mieć charakter kompleksowy. System oznaczeń powinien być jednolity zarówno dla produkcji telewizyjnej, filmowej, jak i gier komputerowych. Rzecznik Praw Dziecka popiera wszelkie działania zmierzające do poszukiwania pozytywnych rozwiązań prawnych w trosce o dziecko, o jego pełny i harmonijny rozwój. W dniu 16 lutego 2004 roku Rzecznik skierował wystąpienie do sejmowej podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia obywatelskiego projektu ustawy o zakazie promowania przemocy w środkach masowego przekazu, w którym opowiedział się za zbudowaniem jednego systemu ochrony osób niepełnoletnich przed treściami dla nich szkodliwymi. W dniu 10 września 2004 r. Rzecznik skierował wystąpienie do Ministra Kultury w sprawie podjęcia działań legislacyjnych mających na celu realizację zakazu nadawania przez nadawców treści szkodliwych dla dzieci w tzw. okresie ochronnym, natomiast w dniu 28 października 2004 r. do Przewodniczącej Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w sprawie bezwzględnego przestrzegania przez nadawców tzw. czasu ochronnego. Z wyrazami szacunku, Mariola Chojnacka Dyrektor Zespołu Informacyjno - Interwencyjnego *************************************************************************** Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 10.05.05, 12:29 Za każdym razem w takiej przerwie na reklamę moje dziecko płacze , że dobranocki nie będzie (( i że już się skończyła . Niech sobie lecą reklamy przed dobranocką albo po - a nie w przerwie między jedną bajką a drugą ! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: PROTEST - z spr. reklam w czasie dobranocki ! 10.05.05, 13:18 Zawsze się znajdzie jakiś głupi palant z TV, który Ci powie, odpisze, ze miedzybajkami reklamy nielecą, a jedynie między np. angielskim Lippy, a bajkami, a to ich zdaniem dwa odrębne programy, a nie dobranocka jako całość,no cóż, "mądrzejsi myślą za nas", same byśmy tego pewnie nie wymyśliły ( Odpowiedz Link Zgłoś
nocek1 UWAGA UWAGA - WKLEJAM ODP. KRRiT!!! 15.06.05, 14:18 no i oto co sie dzieje w naszej sprawie: Szanowna Pani, Poniżej przekazuję informację w związku z Pani wystąpieniem z 29 kwietnia 2005 roku. Z poważaniem Małgorzata Rozenau Główny Specjalista Wydział Skarg i Wniosków Departament Prezydialny KRRiT Warszawa, 14 czerwca 2005 roku nocek1@gazeta.pl Szanowna Pani, W związku z wystąpieniem, dotyczącym reklam emitowanych w TVP S.A. w porze "dobranocki", z upoważnienia Przewodniczącej Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji uprzejmie informuję, że Przewodnicząca KRRiT skierowała do p. Jana Dworaka, prezesa Zarządu Spółki "Telewizja Polska" S.A. wystąpienie, w którym zwróciła się o stanowisko w sprawie emisji reklam przed "Wieczorynką", a także oddzielania lekcji języka angielskiego pt. "Lippy & Messy" od bajki blokiem reklamowym. O treści stanowiska TVP S.A. poinformuję Panią odrębnie. Z poważaniem Jarosław Firlej p.o. Dyrektora Departamentu Prezydialnego KRRiT Odpowiedz Link Zgłoś
bojana do nocek1 15.06.05, 14:52 Wątpić nie powinnaś Trzeba wierzyć w to co się robi W pełni popieram, szlag mnie trafia jak widzę reklamy robiące dzieciom wodę z mózgu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś