Dodaj do ulubionych

Dla wszystkich, którzy są przeciwni budowie Świątyni Opatrzności Bożej

IP: *.* 25.11.02, 22:46
Dzięki ekKchnie olśniło mnie! Wy chyba w ogóle nie wiecie o czym mówicie! Świątynia to nie tylko nowy kościół. W skład świątyni będą wchodzić instytuty: Instytut Odrodzenia z amfiteatrem został zaprojektowany z myślą o spotkaniach młodzieży. W Instytucie Życia znajdą się instytucje charytatywne, hospicjum dla ok. 30 osób, stacja krwiodawstwa. Macie coś przeciwko tym instytucjom? Gina
Obserwuj wątek
    • Gość: Lia Re: Dla wszystkich, którzy są przeciwni budowie Świątyni Opatrzności Bożej IP: *.* 25.11.02, 23:33
      O ile wiem , mnóstwo instytucji charytatywnych istnieje (istniało) na długo przed powstaniem idei o Świątyni Op. Hospicja - też. Prowadzone lepiej lub gorzej - potrzebują solidnego doinwestowania. Jak i Domy dziecka, jak i stołówki dla biednych i td i tp. Nie rozumiem w tym sensie idei takiego "kombinatu" - super ogromny kościół z filiami charytatywnymi -żeby ludzie nie za bardzo gadali o rozrzutności kleru? Bo sama świątynia już powstała - Licheń. Może wystarczy póki co?
      • Gość: guest Re: Dla wszystkich, którzy są przeciwni budowie Świątyni Opatrzności Bożej IP: *.* 25.11.02, 23:44
        Lia... Czy wspierałaś budowę w Licheniu jakimiś datkami? A może ktoś zmusił Cię do składek? Jeśli to nie były jednak, jak sądzę, Twoje pieniądze, to dlaczego Cię to boli? Wytłumacz mi, proszę, bo naprawdę NIE ROZUMIEM!
        • Gość: sylwiakrol Re: Dla wszystkich, którzy są przeciwni budowie Świątyni Opatrzności Bożej IP: *.* 26.11.02, 10:18
          Kasia,jesteś pewna że pieniądze przekazywane na budowę Świątyni w Licheniu pochadzą z dobrowolnych datków ludzi?Jeśli tak myslisz to się mylisz!Wszyscy dają i nikt nie pyta o zgodę.Dają Katolicy,Protestanci,Prawosławni,ateiści itd.płacąc podatki w tym kraju.Zobacz projekt budżetu państwa na rok 2003 www.mf.gov.pl pozdrawiam.
    • Gość: guest Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 26.11.02, 01:39
      Wybaczcie, że piszę anonimowo. Mam jednak swoje powody- po pierwsze pisuję na forum często i mogłabym być rozpoznana, po drugie nie będę pisać o sobie, tylko o moim tacie- i nie chcę by ktoś go kojarzył. Jeśli chodzi o treść- uwierzycie lub nie, wiąże mnie tylko osobista uczciwość.Mój tata jest znanym przedsiębiorcą budowlanym. Związany jest zawodowo i światopoglądowo z Kościołem, łączą go rowniez więzy przyjaźni z polskimi hierarchami kościelnymi. Prowadził i prowadzi obecnie budowę jednego z kościołów, a także remont innego. W budowę Świątyni O. B. włączony był od samego poczatku- na etapie planów, przetargu i nieoficjalnych rozmów wśród środowiska kościelnego.Nie będzie prowadził budowy Świątyni, nie włączy się również w podwykonawstwo. Okazało się że i w tym środowisku koneksje, uklady i łapówkarstwo odgrywają istotną rolę- mimo pieknych słów dot. wyżej wzmiankowanej budowy i ideałów, w które większośc parafian wierzy, bo Kościół jest solidarny i nie przedostają się przecieki.Teraz o projekcie architektonicznym: odrzucono projekt T. Budzyńskiego. Powód oficjalny- zbyt wysokie koszty. Nieoficjalny- projekt ten zawierał "new age"owe" elementy (według określenia jedego z kościelnych decydentów). Nie wiem, czy Wam się Jego projekt podobał- był kontrowersyjny i rzeczywiście drogi. Był jednak niezwykle nowatorski, śmiały i oryginalny. Świątynia miała szansę być budowlą unikalną, "rodzynkiem" na miarę polska i światową. Byc rzeczywiście Światynią Opatrzności Bożej a nie kolejnym nizdecydowanym na styl koszmarkiem architektonicznym. Mówiąc o kosztach tego rzędu- warto byłoby się zatroszczyć o wybudowanie czegoś na miarę symbolu, doskonałego estetycznie, stanowiącego pewien znak czasów, czegoś co zapisze się w historii Kościola w Polsce i historii sztuki. Czekaliśmy na tę Świątynię przeszlo dwieście lat. Zatwierdzono projekt banalny, niewiele tańszy i zdecydowanie najgorszy spośród przedstawionych w fazie finalnej (były trzy). Ten był najsłabszy w opinii branży i opinii mało wplywowych księzy, ktorzy jednak wyrażali swoje zdanie nieoficjalnie. Nie napiszę, dlaczego wybrano ten projekt (choć wiem) , bo byłyby to pomówienia wygłaszane w oficjalnym medium i mogłabym za nie odpowiadać. Mój tata nadal pracuje w środowisku kościelnym i mimo wszystko jest idealistą, nie powiedział nigdy zlego słowa na Kościół. Ale ja tak- nie podoba mi się to. I wiem również, że nie będzie to Światynia Opatrzności Bożej tylko Opatrzności Ludzkiej.Boję się, że napisałam za dużo. Zwłaszcza, że chodzi o kwestie nieznane ogólowi. Mam tez nadzieję, że naprawdę pójdzie to jako "guest".
      • Gość: Behemot Re: Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 26.11.02, 10:06
        Wybacz, ale odniosłam wrażenie, że jesteś zła, że Twój tato nie wygrał przetargu. Skąd wiesz o tym łapówkarstwie? Byliście z ojcem tego świadkami? To przestępstwo należy zgłosić w prokuraturze. Jeśli chodzi o projekt to też niezbyt mi się podoba, ale moze sa inne gusta...A tak w ogóle to mnie chodzilo o samą zasadę: krzyczą najwięcej ci, który i tak nigdy nic nie dają. Obłudnie wydają nasze pieniądze, nie kleru, ale nasze ludzi dających na tacę, nie znając sprawy zarzucają, że kler nic nie robi dla biednych.Ja uważam, że sama idea tej światyni nie jest zła, zwłaszcza, że ma korzenie historyczne i nie zgodzę się, ze jest niepotrzebna. A wykonanie tego projektu zależy od ludzi. To czy będzie wykonany też - w końcu chyba to zależy od tego czy będą pieniądze z darowizn. Nie wiem jak do Ciebie, ale do mnie jeszcze nigdy nie przyszedł żaden ksiądz po pieniądze. W końcu można chyba rozliczyć księdza z tego co robi on z naszymi pieniędzmi. Dlaczego ci co tyle mają do powiedzenia nie zrobią tego? Twój tato nie powiedział nigdy złego słowa na kler (bo chyba to miałaś na mytśli Kościół to wszyscy wierni również)? To na czym opierasz swoje rewelacje? Może klerowi w oczy nic nie powiedział, a Tobie owszem. To typowe dla tego naszego zakłamanego społeczeństwa: w oczy nic nie powiedzą, dają na tacę i mają pretensje, że ksiądz jeżdzi samochodem, plotkują, piszą jakieś anonimowe posty... Ja od lat daję rzadko i pretensji nie mam. Ci co dają i mają dużo zastrzeżeń czy nie można założyć jakiegoś komitetu? W końcu mają prawo decydować na co idą ich pieniądze. Dlaczego w innych krajach było to możliwe? Dlaczego przelewać całą złość na kler? Ja uważam, że w Polsce księży rozpaskudzili ludzie. :hello: Gina
        • Gość: eBeata Re: Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 26.11.02, 12:26
          >krzyczą najwięcej ci, który i tak nigdy nic nie dają. - jeżeli z czymś się nie zgadzam to oczywiste, że pieniędzy na to nie dam. Logiczne.>Obłudnie wydają nasze pieniądze, nie kleru, ale nasze ludzi dających na tacę, - nie rozumiem??? Ja (!?) wydaję pieniądze z tacy?? Proszę bardzo o wytłumaczenie.>nie znając sprawy zarzucają, że kler nic nie robi dla biednych. - robi, robi. Nikt nie mówi, ze nic nie robi. Robi dużo. Ale nie o tym ten wątek. >W końcu można chyba rozliczyć księdza z tego co robi on z naszymi pieniędzmi. - Ha-HA-HA. Spróbuj :-). >Ja od lat daję rzadko i pretensji nie mam. - jak to odnieść do pierwszego zdania? >Ja uważam, że w Polsce księży rozpaskudzili ludzie. - ksiądz jest od tego aby stać na straży wiary i moralności. Od tego aby nawracać ludzi a nie dawać się im rozpaskudzać :-). Jeżeli tak się dzieje to ksiądz nie nadaje się na księdza. A jeżeli jest rozpaskudzony to nie wymagajmy aby wierni Go szanowali. A jż. Go oceniają, bo wolno im, nie nazywaj ich krzykaczami. Bo tak jakoś mi się wydaje, że głosniej krzyczą obrońcy. /byłam właśnie na forum Fundacja i też odniosłam takie wrażenie/. Nie umiemy przyjąć krytyki???PozdrawiamBeata
          • Gość: guest Re: Behemot!!! IP: *.* 26.11.02, 23:31
            Jestem z Tobą.Nie dasz rady dziewczyno. Ale podziwiam Cię!!!Mnie by się już nie chciało przekonywać i tłumaczyć rzeczy oczywistych.Z przyjemnością jednak czytam Cię w tym i nie tylko tym wątku.Nie ma to jak zdrowy rozsądek, logika,i pewna jestem-dobre wychowanie i "dobre geny".Gratuluję i jestem z Tobą. :)
            • Gość: @!@ Re: Behemot!!! IP: *.* 30.11.02, 18:18
              a jezeli do mnie ktos przyjdzie po datek na te swiatynie (mieszkam obok) to spuszcze ze schodow! nie jestem katoliczka, protestantka, prawoslawna, zydowka i muzulmanka i szlag mnie trafia jak moje podatki ida na swiatynie religii, ktorej nie wyznajejestem za obowiazkowym podatkiem koscielnym!!!!!!!!jako niewierzaca chetnie bede placic podatki na swieckie organizacje spoleczne i charytatywne
              • Gość: guest Re: Behemot!!! IP: *.* 30.11.02, 20:45
                Oto przykład demagogii wielkiego kalibru!!Patrzcie i uczcie się. ;)
                • Gość: guest Re: Mama!!! IP: *.* 30.11.02, 20:55
                  ;) Gina
            • Gość: Lia Re: Behemot!!! IP: *.* 01.12.02, 10:11
              A oponenci mają wady genetyczne??? Zle wychowane???
              • Gość: Lia Re: Behemot!!! IP: *.* 01.12.02, 10:27
                Moje pytanie o genach - do gościa "mama" który się nie chcę ujawnić( lub boje się czegoś). Do Giny ( Behemota) nie mam nic - każdy prezentuje własne poglądy. I bardzo dobrze!!!
            • Gość: Lia Re: Behemot!!! Do mamy z dobrymi genami IP: *.* 01.12.02, 10:18
              A oponenci mają wady genetyczne, są żle wychowane ???
              • Gość: Gosia1 Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - NIE ZMIENIAJCIE TEMATU!!!!!!!! IP: *.* 01.12.02, 10:43
                Dziewczyny, jak rany, no można oszaleć! Nie mam modemu, tylko stałe łącze, ale sama sobie założyłam subskrypcję (przez to, że mamy sieć blokową net często chodzi mi jak żółw i strona otwiera mi się koszmarnie długo, albo wcale...) i często nie wchodząc na edziecko ściągam sobie wszystko, co się tu dzieje. I rozumiem już wściekłość, żal, zniecierpliwienie dziewczyn, które łączą się z netem tylko na chwilkę, bo mają modem i chciałyby wiedzieć, co się dzieje na "eDziecku". Nie da się w tym rozeznać, no normalnie się nie da!!!! Co chwilkę zmieniacie temat wiodący!!! Za cholerę nie można zrozumieć co do kogo i za co... Wiesia już tyle razy prosiła, nadal jest aktualny Jej post. Tak ciężko jest zostawić część tematu wiodącego? "Dla wszystkich, którzy są przeciwni...jestem przeciwna bo znam trzecią stronę medalu" - czy to tak ciężko jest zrobić w ten sposób? Czy trzeba wykasować wszystko???? Kurcze, nie utrudniajcie życia innym! Pomyślcie o koleżankach, które podobno szanujecie i lubicie...Pozdrawiam - zła jak pieron Gosia
                • Gość: guest Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - NIE ZMIENIAJCIE TEMATU!!!!!!!! IP: *.* 01.12.02, 13:44
                  Zgadzam się z Gosią1. Do Lia: Mama powiedziała mi komplement, nie wiem czy na niego zasłużyłam, ale na pewno nie obraziła innych, nie czytajmy między wierszami. Wolno jej chyba powiedzieć coś miłego, toż to "forum wzajemnej adoracji" podobno ;)A rejestrować się nie musi, ja też nie zawsze się rejestruję na to forum.Do @!@ : nasze podatki nie idą na świątynie, na budowę obiektów sakralnych składają się wyznawcy danej religii. Pozdrawiam wszystkich :hello: Gina
                  • Gość: eBeata Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - NIE ZMIENIAJCIE TEMATU!!!!!!!! IP: *.* 02.12.02, 09:33
                    > Do @!@ : nasze podatki nie idą na świątynie, na budowę obiektów sakralnych składają się wyznawcy danej religii. Gina bardzo proszę, zainteresuj się tematem, poczytaj, popytaj.PozdrawiamBeata
                    • Gość: guest Re: Do wszystkich, którzy są przeciwni budowie...do Beaty IP: *.* 02.12.02, 18:49
                      Beatko polecam stronę http://www.fundacje.ngo.pl/media/2001/ip004.htmlRozmowa z J Baucem. Mały cytacik: "Dziś budżet finansuje kościoły?- Nie" A pytać nie będę, czytać podejrzanych gazet też nie. Nie interesują mnie pomówienia. Gina
                      • Gość: eBeata Re: Do wszystkich, którzy są przeciwni budowie...do Beaty IP: *.* 03.12.02, 11:11
                        >A pytać nie będę, czytać podejrzanych gazet też nie. Nie interesują mnie pomówienia. Gina****Hmmm... no to tutaj znacznie się różnimy. Bo ja jako człowiek myślący lubię myśleć, dociekać i wyrabiać sobie WŁASNE a nie narzucone zdanie. I dlatego np. po głośnych, krytycznych uwagach na temat Radia Maryja, jakiś czas temu /chyba rok/ kilka razy sobie tego radia posłuchałam. Dawno temu kupiłam nawet "Nie" aby sprawdzić to co mówią o gazecie. Rozumiem Twoje postępowanie. Masz jakieś autorytety i bezkrytycznie im wierzysz. Jak małe dziecko rodzicom. Rozumiem. Dodatkowo jest to bardzo wygodne, pozwala w razie czego zrzucić odpowiedzialność na autorytet. Pozwala nie dociekać, nie pytać. Dlatego, skoro nie chcesz nie będę uszczęśliwiała Ciebie na siłę i zaburzała błogiego spokoju. PozdrawiamBeata
                        • Gość: Behemot Re: Do wszystkich, którzy są przeciwni budowie...do Beaty IP: *.* 03.12.02, 15:45
                          Beatko jeszcze raz powtarzam: pieniądze z budżetu nie idą na budowę obiektów sakralnych! To fakt! A napisać i powiedzieć można wszystko, nawet to, że trawa jest czerwona. Jeśli ktoś pisze, że z podatków budowane są kościoły to kłamie! A w kłamstwa nie będę wierzyć. Nie zrozumiałaś mnie. O to mi chodziło, a nie o to, że ufam ślepo autorytetom. Jak można dyskutować z faktami? Gina Nawiasem mówiąc w mojej parafii jest kościółek zabytkowy, piękny, niedawno odnowiony ze składek parafian. Z budżetu nie dano ani złotówki, choć to cenny zabytek, a ochrona zabytków to obowiązek państwa.
                • Gość: eBeata Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - NIE ZMIENIAJCIE TEMATU!!!!!!!! IP: *.* 02.12.02, 09:34
                  Zła jak pieron Gosiu, pragnę zauważyć, że sama temat zmieniłaś :-).
                  • Gość: Gosia1 Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - do eBeaty IP: *.* 02.12.02, 12:39
                    Owszem, ale to i tak nic nie dało - to jak wołanie na puszczy. Piękne "mam cie gdzies" w momencie, kiedy i ja i Wiesia prosimy o rzecz w sumie naprawdę istotną, ale przecież nie sprawiającą aż tak strasznego problemu! Ja wysiadam, mam dosyć. Gosia
                    • Gość: eBeata Re: JA BŁAGAM DO JASNEJ ANIELKI - do Gosi1 IP: *.* 03.12.02, 11:19
                      Gosiu, nie wymiękaj :-).Zauważyłam, żeś się ostatnio jakaś nerwowa zrobiła. Spoko ;-).Po pierwsze nie wszyscy przeczytali post Wiesi.Po drugie mają prawo zapomnieć.Po trzecie cierpliwości!!!! Daj trochę czasu!!!!! Gdy wszyscy zaczną zwracać takim osobom uwagę, to w końcu będzie lepiej.Zobacz ile osób jest na forum, tych pomyłek nie ma aż tak dużo, damy sobie z tym radę :-).Sama się zapomniałaś, gdyby każda emama zapomniała się tylko raz w miesiący wiesz co by się działo????? :-)PozdrawiamBeata
          • Gość: Behemot Re: Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 27.11.02, 09:13
            Dzięki Mama, ale tym razem moje dobre wychowanie zawiodło, nie powinnam mieć wrażenia co do taty Ani.Aniu :jap: Miałam takie głupie wrażenia, bo mój ojciec budowlaniec kiedyś wygrał przetarg z gościem, który wycenił robotę dużo taniej. Oczywiście facet rozpuszczał ploty o łapówkach, a chodziło o to, że Gmina wolała dobrego i solidnego fachowca. Nie martw się, że poszło pod Twoim nickiem, w końcu nic takiego nie napisłaś. Nie uważam, że Twój tato jest jakoś szczególnie obłudny. W sumie każdy za nas jest nieco obłudny, choć nienawidzi tej cechy ;)Teraz do Beatki. Ja tak czasem piszę zawile Beata napisała:> >krzyczą najwięcej ci, który i tak nigdy nic nie dają. > - jeżeli z czymś się nie zgadzam to oczywiste, że pieniędzy na to nie dam. Logiczne.Nie pisałam do Ciebie, miałam na mysli niektóch ludzi, którzy nie chodzą do kościoła, a im się to nie podoba, że inni wydają na coś swoje pieniądzie. Niech nie dają, a inni jak chcą to niech dadzą - proste.Pamiętam z dzieciństwa jedno wydarzenie: lekcję j. polskiego. Dzień wcześniej w TV był emitowany jakiś teleturniej, w którym znani ludzie wygrane pieniadze przeznaczali na jakiś cel. Jeden znany rysownik przeznaczył je na schronisko dla zwierzat. Nasza polonistka (fatalna zresztą - plotła glupoty zamiast prowadzić lekcje) zaczęła na niego pomstować: "Głupi stary dziadzie, tyle dzieci jest w Domu Dziecka, na to trzeba było dać". Wątpię czy ta pani dała w swoim życiu na biedne dzieci chociaż złotówkę. Wstrząsnęło mną to bardzo, minęło wiele lat, a ja to pamiętam. Zresztą niedawno też słyszałam podobny argument. Powiedziałam, że niestety w Polsce wiele osób nie szanuje wręcz znęca się nad zwierzętami, a to nas hańbi w oczach Europy i usłyszałam: "a tyle jest maltretowanych dzieci" >Obłudnie wydają nasze pieniądze, kleru, ale nasze ludzi dających na tacę, > - nie rozumiem??? Ja (!?) wydaję pieniądze z tacy?? Proszę bardzo o wytłumaczenie.Uważam, to ci co dają pieniądze powinni decydować na co chcą przeznaczyć. Nie chcę by ktoś decydował na co mam dać. W tym wypadku jak ja zdecyduję się wpłacić na świątynię, to niech nikt mi nie krzyczy, że za te pieniądze kler powinien wybudować przedszkole. Ja wiem na co daję i chcę na to dać. To "ja" jest symboliczne dla jasności. > >nie znając sprawy zarzucają, że kler nic nie robi dla biednych.> - robi, robi. Nikt nie mówi, ze nic nie robi. Robi dużo. Ale nie o tym ten wątek. I znowu Beatko pisałam do tych co tak mówią, nie do wszystkich, bo spotkałam się z takimi argumentami. > >W końcu można chyba rozliczyć księdza z tego co robi on z naszymi pieniędzmi.Ha-HA-HA. Spróbuj :-). Ja? Ja nie mam zastrzeżen, proboszcz obecnej mojej parafii jest w prządku i nie jest to tylko moje wrażenie, zresztą nie jestem ostatnio zbyt praktykująca (dzieci maleńkie,a może lenistwo?) ale ci co mają mogą spróbować. >Ja od lat daję rzadko i pretensji nie mam.> - jak to odnieść do pierwszego zdania? Przecież nie napisałam, że wszyscy, którzy nie dają krzyczą. >Ja uważam, że w Polsce księży rozpaskudzili ludzie.> - ksiądz jest od tego aby stać na straży wiary i moralności. Od tego aby nawracać ludzi a nie dawać się im rozpaskudzać :-). Jeżeli tak się dzieje to ksiądz nie nadaje się na księdza. A jeżeli jest rozpaskudzony to nie wymagajmy, aby wierni Go szanowali. A jż. Go oceniają, bo wolno im, nie nazywaj ich krzykaczami. Bo tak jakoś mi się wydaje, że głosniej krzyczą obrońcy. /byłam właśnie na forum Fundacja i też odniosłam takie wrażenie/. Nie umiemy przyjąć krytyki???Jakiej krytyki? Że Światynia nie potrzebna? Jak nie potrzebna to nie powstanie, bo ludzie nie dadzą.Krzykaczami nazwałam tych krórzy wołają: dać na biednych po co świątynia, a nawet hospicjum w tej świątyni :what: Tak uważam. Jakie społeczeństwo tacy księża, lekarze, posłowie, nauczyciele. W końcu nie wzięli się z Księżyca! Dlatego tak mały ich procent jest ok. A w ogóle to nie uważam się znów za takiego obrońcę kleru, wielu księży i biskupów niezbyt cenię a nawe w ogóle, ale staram się kierowac w życiu logiką. Oczywiście macie prawo do trwania przy swoim zdaniu, już nie będę Was "nawracać". Tak sobie tylko polemizowałam. Pozdrawiam wszystkich :love: Gina :hello:
            • Gość: eBeata Re: Jestem przeciwna, bo znam .. do Giny IP: *.* 27.11.02, 10:24
              Gina dzięki za odpis ;-).Piszesz logicznie i naprawdę wszystko byłoby O.K. gdyby nie sytuacja dookoła. W zdrowym kraju, o zdrowych kościelnych układach nie byłoby w ogóle problemu.Kto chce daje, daje na co chce.Chociaż też nie całkiem. Temat dla socjologa i psychologa - manipulacja :-).Nie chodzi też w tym wszystkim aby zaglądać ludziom do kieszeni, na co wydają pieniądze. Pieniądze są ich własnością, niech robią z nimi co chcą. Chodzi o instytucję, która w kraju o bardzo ciężkiej sytuacji gospodarczej buduje KOLEJNY, pochłaniający olbrzymie fundusze obiekt. A jest to instytucja religijna, katolicka. Nawet jż. ślubów ubóstwa już się nie składa (?), od ludzi kościoła można wymagać chyba odrobiny rozsądku i pokory. Tym bardziej gdy ten kościół nie utrzymuje się wyłącznie z dobrowolnych datków wiernych.>"Głupi stary dziadzie, tyle dzieci jest w Domu Dziecka, na to trzeba było dać". Wątpię czy ta pani dała w swoim życiu na biedne dzieci chociaż złotówkę. - nie ma znaczenia czy coś dała. Wyraziła swój pogląd. Brakuje i w schroniskach i w Domach Dziecka. Jedni dają na zwierzęta, inni na dzieci. Ale gdyby ten rysownik przeznaczył pieniądze na KOLEJNY pomnik pieska stojący na terenie schroniska. Dobrowolnie dał na to fundusze, bo dyrekcja schroniska ogłosiła taki apel? Bo uważała że jeszcze jeden postument się przyda. Nie odczułabyś kłucia w sercu. Żalu? Żalu nie do rysownika ale do Dyrekcji? Że nie dba o psy a o własny wizerunek. Że za te pomniki można byłoby kilka bud zakupić i jedzenie.>W końcu można chyba rozliczyć księdza z tego co robi on z naszymi pieniędzmi.> "Ha-HA-HA. Spróbuj :-).">Ja nie mam zastrzeżen, (...) ale ci co mają mogą spróbować. - bez komentarza.> Jakiej krytyki? Że Światynia nie potrzebna? Jak nie potrzebna to nie powstanie, bo ludzie nie dadzą.> Krzykaczami nazwałam tych krórzy wołają: dać na biednych po co świątynia, a nawet hospicjum w tej świątyni - to jestem krzykaczem. Też uważam, że w chwili obecnej KOLEJNA, tak wielka świątynia nie jest niezbędna. Jej budowa może poczekać.A argument - "ludzie nie dadzą" dla mnie jest po prostu śmieszny. Tak jakby datek od szarego Polaka miał znaczenie.>Tak uważam. Jakie społeczeństwo tacy księża, lekarze, posłowie, nauczyciele. W końcu nie wzięli się z Księżyca! Dlatego tak mały ich procent jest ok. - a niektórzy tutaj na forum uważają, że mały procent to jest tych "nie O.K." :-).Ksiądz przykład ma brać od Boga a nie od człowieka. Taki sobie "zawód" wybrał /nie wszyscy mają powołanie/. Jeżeli nauczyciel nie nadaje się do tego zawodu to należy Go ze szkoły wyrzucić, bo narobi wielu szkód, to nie fryzjer, odpowiada za ludzi. Też pozdrawiamBeata
              • Gość: Behemot Re: Jestem przeciwna, bo znam .. do Beatki IP: *.* 27.11.02, 14:07
                Beatko chciałam jeszcze coś sprostować: oczywiście ta pani mogła wyrazić zdanie, ale może nie w tej formie?Zamiast: "Głupi stary dziadzie, tyle dzieci jest w Domu Dziecka, na to trzeba było dać" mogła powiedzieć np. że jej zdaniem lepiej było wpłacić na dzieci, byłoby to bardziej na miejscu, zwłaszcza wobec nas małych dzieci.Napisałaś: "Ale gdyby ten rysownik przeznaczył pieniądze na KOLEJNY pomnik pieska stojący na terenie schroniska. Dobrowolnie dał na to fundusze, bo dyrekcja schroniska ogłosiła taki apel? Bo uważała że jeszcze jeden postument się przyda. Nie odczułabyś kłucia w sercu. Żalu? Żalu nie do rysownika ale do Dyrekcji? Że nie dba o psy a o własny wizerunek. Że za te pomniki można byłoby kilka bud zakupić i jedzenie"Wybacz Beatko, ale ja to odebrałam jako porównanie Boga do psa. Nie uwłaczając psu nie jest to trafne porównanie moim zdaniem. Zresztą w wypadku Świątyni Opatrzności Bożej chodzi nie tylko o pomnik Bogu, ale również o instytucje pomagające człowiekowi np. hale sportowe dla młodzieży. Można się oczywiście zastanawiać czy jest sens budować nowe kościoły, to powinno zależeć od ludzi, a nie księży. Ja (moi sąsiedzi, z którymi na ten temat rozmawiałam również) cieszę się, że za kilka lat podobno powstanie niedaleko kościół i będę mogła prowadzić dzieci, bo najbliższy jest dość daleko i straszny w nim tłok. Na koniec może jeszcze taka refleksja: byłam kiedyś z koleżanką u jej kuzyna księdza. Kościół wielki, wielka plebania, ksiądz jeżdził dobrym wozem. Ale ta plebania była centrum życia kulturalnego wsi! Młodzież urządzała sobie dyskoteki, grała w różne gry zamiast nudzić się i rozrabiać. Ktoś z boku powiedziałby po co jednemu księdzu (nie miał nawet gosposi, bo nie chciał plotek) taka wielka plebania? Wcale też mu nie zazdrościłam tego samochodu. Opowiadał nam, że często czuje się bardzo samotny, zwłaszcza właśnie w niedzielę, wsiada w samochód i jedzie. Rozumiałam go, bo kilka lat mieszkałam sama w obcej mi miejscowaści i początkowo dostawam przysłowiowego kota z samotności.Ten ksiądz mi się podobał, widać, że parafianie go lubili, że był normalny, każdy powinien taki być, ale zdaję sobie sprawę, że to różnie wygląda w różnych parafiach. Trzymaj się! :hello: Gina
                • Gość: eBeata Re: Jestem przeciwna, bo znam .. do Gina IP: *.* 27.11.02, 14:27
                  Gina, dzięki za przykłady. Ale naprawdę nie o to chodzi aby czepiać się szczegółów i spraw nie istotnych. Dobrych księży też mam w otoczeniu ale akurat nie o nich ten wątek.I nie o poziomie nauczycielki. > Wybacz Beatko, ale ja to odebrałam jako porównanie Boga do psa. Nie uwłaczając psu nie jest to trafne porównanie moim zdaniem. - moim też. Dlatego nie wiem skąd takie porównanie zakwitło w Twoim umyśle?????!!!!!Schronisko było wyłącznie przykładem.Jeżeli zaś chciałaś mimo to porównać, to: psy - wierni; księża, kościół to Dyrekcja schroniska. A Bóg? Ten sam. Ten sam tutaj i w schronisku.Widzisz nie neguję budowy kościołów. Tylko jakoś tak, wyżej stawiam człowieka od murów.
                  • Gość: guest Re: Jestem przeciwna, bo znam .. do Gina IP: *.* 28.11.02, 16:19
                    No właśnie, o czym był ten wątek? Odbiegłyśmy od tematu, więc przypominam jako osoba, która zaczęła ten wątek, że pytałam czy ci, którzy sprzeciwiają się budowie tej świątyni mają coś preciwko organizacjom chrytatywnym, hospicjom, miejscom, w których młodzież może spędzić czas. W sumie dyskutowałyśmy o czym innym, ale to chyba nie praca maturalna, która koniecznie musi być na temat? Otrzymałam tylko jedną odpowiedź, że owszem, bo budynków (murów, które przyznasz Beato są jednak po to, by służyć ludziom), w których mieszczą się te instytucje już jest dość :what: Gina :hello:
        • Gość: Rosa* Re: Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 26.11.02, 13:43
          No i co powiedzieć? Byłam prawie pewna, że pojawi się tu zarzut ;"jesteś zla, bo nie wygrał przetargu". nie jestem zła (bo mi to ryba), on nie jest zły (bo i tak oferty ma)- tu chodzi o coś więcej. O to, że ktoś podchodzi do sprawy idealistycznie (wielka sprawa, nareszcie będzie po tylu latach Świątynia) i co? I nic, bo pleców nie ma, choć doświadczenie i możliwości inwestycyjne owszem, a i wiedze merytoryczną również. Jak napisalam- albo ktos uwierzy, albo nie. Nie mam interesu, aby podpuszczać tu kogoś na Kościół- bo znam wspaniałych ludzi z tej Instytucji i nigdy nie potępię czegoś w czambul, jeśli ostał się "choć jeden sprawiedliwy".Doniesienie w prokuraturze... Jezu Chryste! Behemotku- naprawdę (i bardzo dobrze) nie masz pojęcia o tych machinacjach, bo gdybyś miała to wiedziałabyś, że takie rzeczy się widzi, ale nie można ich udowodnić, bo wewnętrzna lojalność (wobec Kościoła) księzy i osób zaangażowanych jest tu ogromna. To, co pisze dotyczy hierarchów- jak napisalam. Ludzi o wielkich możliwościach decyzyjnych, LUDZI własnie. A nie krysztalowych idealistów.Co do anonimowych postów- napisalam dlaczego nie firmuję tego nickiem. wyjaśnienie uważam za wyczerpujące i nie podpisze teraz tego jako Ja, żeby udowodnić swój honor i dumę, bo o zbyt powaznych i nieoficjalych rzeczach ten post traktował. Gino, mój tata nie jest "typowym, zakłamanym" (swoją droga taką ocenę polskich katolików uważam za nadużycie) katolikiem, który swoje komentarze wygłasza w mankiet, żeby się nie narazić. Być może chcialabyś w to wierzyc, bo wyjaśniałoby to ton mojego postu i mogłabys uznać, że to bezowocne bicie piany osoby, ktora i tak nic nie wie, a chce wywołać skandal. Nie chcę żadnych skandali. Co do mojego taty- niepisanie o tym do prasy i nie trabienie na prawo i lewo to nie hipokryzja, tylko zachowanie czlowieka interesów, ktory chce jeszcze coś dla Kościoła zrobić. I owszem- informował o tym stanie rzeczy ludzi zaangażowanych w projekt. Ale wszyscy wiedzą, o co chodzi, bo to w "środowisku" tajemnica poliszynela.I to tyle. Jestem przeciw po prostu- bo Świątynia ma dla mnie rangę symbolu. A nie chcę symbolu nieuczciwości.ps. A do Kościoła ogolnie nic nie mam i nikt ode mnie kasy nie wyciąga- nie taki jest powod mojego rozczarowania i rozgoryczenia. Chodzi o zasady.
          • Gość: Rosa* Re: Jestem przeciwna, bo znam trzecią stronę medalu IP: *.* 26.11.02, 13:46
            no i dupa- poszło nie jako guest. Trudno, może tak mialo być. No to teraz wiecie i jak ktoś ma pytania to zapraszam na priva. Tym niemniej nie będę się tu więcej na ten temat wypowiadać, bo to nie do końca mądre. i mam wyrzuty sumienia wobec mojego taty.
    • Gość: stynka Re: Dla wszystkich, którzy są przeciwni budowie Świątyni Opatrzności Bożej IP: *.* 25.12.02, 00:58
      Stary temat wyciągam, ale...Przyznaję, że nie czytałam wszystkich postów. Przeleciałam je tylko z grubsza. Mój komentarz dotyczy tylko pierwszego.Hospicjum dla 30 (!!!) osób za tak ogromne pieniądze????!!!!!! Ileż to domów dziecka, szpitali, noclegowni!!!Ani grosza ode mnie.brrrrr......stynka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka