Dodaj do ulubionych

Pomóżcie Babci

IP: *.* 06.03.03, 14:41
Moja wnuczka ma 19 miesiecy i nic nie chce jeść oprócz kaszki i to nie gęstej. Dużo z nią przebywam i chciałabym ją nauczyć jeść zupki, owoce, warzywa,Ja sama wychowałam 2je dzieci i jadły wszystki już od 1go roku. Podpowiedcie mi jak Ja zmusić /oczywiście chodi mi o dobrowolny przymus/ do Jedzenia czego innego niż mleko. Może która z was tez miała taki problem ze swoim maluchem. Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: Pomóżcie Babci IP: *.* 06.03.03, 15:12
      Witaj :)Wg mnie podsuwaj jej wszystko malutkie kanapeczki, biszkopciki, niech to wszystko "leży" zawsze pod jej ręką w końcu się przekona :) Mój syn ( obecnie pożeracz wszystkiego ;) ) zaczął jeść słoiczki w wieku .... 8 m-cy :) a wcześniej nic tylko właśnie mleczko :) a teraz ... je wszystko :)powodzenia ulcik
      • Gość: guest Re: Pomóżcie Babci IP: *.* 06.03.03, 15:40
        Ulcik dzięki za odpowiedz. I właśnie tak robie jak radzisz już od jakiegoś czasu i nic.Zrzuca i depcze a nie je.Nawet przegładzam ją, i też nie pomaga,może masz jeszcze jakąś rade a może twoi znajomi.
        • Gość: Rosa* Re: Pomóżcie Babci IP: *.* 06.03.03, 16:06
          Mój syn jest "mało jedzący" i skutkują dwie metody1, albo rzadko i dużo: czyli normalne posiłki w dużych odstępach aby poczuł glód2. Często i mało, czyli upierdliwe latanie po całym mieszkaniu i podsuwanie co pięć minut małych porcyjek.Poza tym z doświadczenia mi wynika, ze skutkuje podawanie jedzenia w postaci "czystej" tj. osobno warzywa w porcjach, osobno ryż czy co tam jest, osobno mięso- żadnych paciai, gulaszy, sosów, ewentualnie sos w miseczce do maczania. Dziecko samo sobie komponuje i dobiera, a poza tym widzi, co naprawdę ma na talerzu. no i orientowac się w gustach i upodobaniach i robić to, co lubi :)Aha, kompozycje jedzeniowe też przynoszą efekty- ukladanie jedzenia na talerzu w jakies wzorki czy widoczki. Czasochłonne ale można dziecko zainteresowaćpozdrawiam i życze powodzeniaRosa
          • Gość: guest Re: Pomóżcie Babci IP: *.* 07.03.03, 10:16
            Rosa bardzo dziękuje, spróbuje Pozdrawiam. Babcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka