dlania 18.12.07, 18:42 tak cos czytam (nie na forum) i mi sie nie zgadza? MOże jest tu ktos z wykształceniem plastycznym, a przynajmniej obyty na tyle, że wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:53 Biały i czarny to barwy achromatyczne o ile dobrze pamiętam, znaczy niekolorowe. Czy jakoś tak, w każdym razie to i tak mieszanina innych barw Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:54 Biały tez jest mieszanina innych barw? Cholerka, musze gdzies w piwnicy ksiązki do plastyki z podstawówki znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
karimea Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:56 pl.wikipedia.org/wiki/Synteza_addytywna Odpowiedz Link Zgłoś
karimea Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 19:08 " barwy dopelniajace nalozone na siebie w syntezie addytywnej daja barwe biala, a w syntezie subtraktywnej - barwe czarna " czyli bialy i czarny nazywany jest rowniez barwa Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 19:16 Ale to nie oznacza, że jak zmieszam czerwony, niebieski i żółty to wyjdzie mi biały, prawda?))) Nie potrafie sobie wyobrazic, czym rózni sie ta jedna synteza od drugiej, nie mój poziom abstrakcji;-( Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 23:02 jak zmieszasz czerwona niebieska i zolta farbe to wyjdzie ci czarny, jak zmieszasz czerwone niebieskie i zolte swiatlo to wyjdzie ci biale Odpowiedz Link Zgłoś
karimea Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 19:46 wejdz sobie w link podany przezemnie i daj sie pokierowac na dalsze strony uzywajac do tego aktywnych linek mnie wlasnie wciagnelo na dobre ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 19:57 Karimea, próbowałam, bo moja praca poniekąd ma spory związek np. z dtp, ale chyba musze wziąc sie za to rano, ze świezym umysłem Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:57 No i jeszcze szarości wszelkie Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:55 Chodzi mi konkretnie o to, czy mozna napisać, że artysta uzywa tylko czarno-białych barw? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 18:59 Moim zdaniem możesz, w końcu to też barwy Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 23:00 Czarny, biały i odcienie szarości to barwy niekolorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 23:05 lepiej napisać, że używa tylko czerni i bieli, wtedy uciekniesz od problemu, czy to barwy czy nie, przynajmniej w warstwie słownej Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 23:02 odpowiem ci tak w podstawowce naszlo mnie to pytanie i zapytalam plastyczke i oto co sie dowiedzialam czarny to nie jest zaden kolor a bialy to wszystkie kolory Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Czy czarny i biały to barwy? 18.12.07, 23:09 jesli deela brac pod uwage dlugosc fali swiatla odbitego i wzgledem tego okresla jaka co ma barwe to czarny - pochlania wszystkie dlugosci fal czyli jest wlasciwie "brakiem promieniowania" a bialy z kolei wszystkie odbija... Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Czy czarny i biały to barwy? 19.12.07, 08:19 biały to światło, a czarny to jego brak W zalezności od światła widzimy kolory, jak jego brak to mamy czerń. Nie pisałabym czarna barwa... Odpowiedz Link Zgłoś