ibulka 28.12.07, 00:58 czy kobieta w 3 miesiącu ciąży może wypić symboliczną lampkę szampana w noc sylwestrową, czy nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
denea Re: mam pytanie :D 28.12.07, 08:20 No, zaraz się zacznie... Oficjalnie oczywiście nie, bo nawet najmniejsza ilość może zaszkodzić płodowi. Czy inaczej: ponieważ nie jest znana tzw. bezpieczna ilość alkoholu, którą można wypić. Ale ja wypiłam odrobinkę szampana o północy. Nie smakował mi Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: mam pytanie :D 28.12.07, 10:02 Ibulka, wstydź się! I Ty też zadajesz takie pytania :\\ Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr nie... 28.12.07, 10:15 mój kolega martwił się przez resztę ciąży żony, że pociągnęła 2 łyki piwa... to może nie narażaj się na taki stres... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: mam pytanie :D 28.12.07, 10:23 Myślę, że symboliczna lampka szampana nie spowoduje zespołu FAS u twojego płodu (jesteś w ciąży?? Nie wiedziałam - gratulacje). Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: mam pytanie :D 28.12.07, 10:33 nie i miłego świętowania. A teraz mozna mnie zjeść.... Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzięki :PP 28.12.07, 12:43 nikogo nie będę jeść dziękuję za odpowiedzi i za brak linczu mathiola, ano jestem dzięki reteczu - wstydzę się, powącham sobie szampana, li i jedynie Odpowiedz Link Zgłoś
leonie26 Re: dzięki :PP 28.12.07, 13:03 ja ci powiem tak. Dowiedzialam sie dopiero w 14tygodniu ciazy, ze bede miala dziecko ( do tej pory mialam okres i nic mi nie podpadalo). A ze jestem wesola kobietka, to sobie normalnie z przyjaciolmi pilam,i w sylwester tez troche sie popilo. Mam zdrawa coreczke (14miesiecy) nigdy nie chorowala. Takze mysle ze jedna lampka szampana nie zaszkodzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: dzięki :PP 28.12.07, 13:41 Ibulka , wreszcie coś pozytywnego przeczytałam na tym forum życzę ci syna, żebyś miała w domu po równo Odpowiedz Link Zgłoś
redmiss Re: dzięki :PP 28.12.07, 13:45 gratulacje! podobno nie można, ale ja bym łyknęła ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzięki :PP 28.12.07, 19:29 redmiss napisała: > gratulacje! > podobno nie można, ale ja bym łyknęła ;P ja też bym łyknęła, symbolicznie, no ale... zastanowię się jeszcze od łyka pewnie nic się nie stanie, ale jak mam potem piekło mieć i wyrzuty sumienia... gardenioo - dzięki, przydałby się, to fakt Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: dzięki :PP 28.12.07, 21:17 ibulka napisała: > > mathiola, ano jestem > dzięki > Lo matko, ibulka to juz 4 sztuki!!! kto tu sie rozmnaza jak krolik? > > Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzięki :PP 28.12.07, 22:50 karolinka123 napisała: > ibulka napisała: > > > > > mathiola, ano jestem > > dzięki > > > Lo matko, ibulka to juz 4 sztuki!!! kto tu sie rozmnaza jak krolik? > > 4, i jak dobrze pójdzie, to nie poprzestaniemy mówiłam ci już, Karolinko, że zawsze marzyliśmy o piąteczce? D i nie jak królik, a jak kochająca dzieci rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: dzięki :PP 29.12.07, 00:04 ibulka napisała: > > 4, i jak dobrze pójdzie, to nie poprzestaniemy > mówiłam ci już, Karolinko, że zawsze marzyliśmy o piąteczce? D nie, nie wspominalas... > > i nie jak królik, a jak kochająca dzieci rodzina. > kroliki tez kochaja swoje mlode > Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzięki :PP 29.12.07, 00:09 karolinka123 napisała: > ibulka napisała: > > > > > > 4, i jak dobrze pójdzie, to nie poprzestaniemy > > mówiłam ci już, Karolinko, że zawsze marzyliśmy o piąteczce? D > > nie, nie wspominalas... wspominam w takim razie ) > > i nie jak królik, a jak kochająca dzieci rodzina. > > > kroliki tez kochaja swoje mlode > > nie wiem czy to bardziej miłość, czy instynkt, no ale nie ważne Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: dzięki :PP 30.12.07, 00:26 Ibulko )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka, a maluszek po bąbelkach będzie miał zabawną czkawkę;P Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzięki :PP 30.12.07, 11:58 net79 napisała: > Ibulko )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka, a maluszek po bąbelkach > będzie miał zabawną czkawkę;P dziękuję bardzo ) ja mam czkawkę po marchewce... i nienawidzę tego, więc chyba Maluszkowi też oszczędzę rewelacji Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Ibulka 28.12.07, 13:18 to ty juz wielodzietna bedziesz czyli jednak ci wielodzietni to patologia bo w ciązy Matka pije Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Ibulka 28.12.07, 19:30 babsee napisała: > to ty juz wielodzietna bedziesz > czyli jednak ci wielodzietni to patologia bo w ciązy Matka pije ojjjj, żeby tylko D najstarsze moje dziecię ma od dwóch godzin na czole guza wielkości dorodnej pomarańczy - bawiła się cichutko lalkami Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 13:41 szampana nie bo nie lubię za to lampka czerwonego wina, czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola.d Re: mam pytanie :D 28.12.07, 16:23 Wyobrazcie sobie , ze mnie ginekolog powiedzial , ze mala lampka dobrego trunku nie zaszkodzi i dodal jeszcze , ze kiedys alkohol byl stosowany na podtrzymanie ciazy ... hmm ... Ja , mimo takiego wyjasnienia , wypilam w ciagu calej ciazy chyba pol lampki wina i ... nie zaszkodzilo ! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 17:31 Oczywiscie, ze tak.Kiedys ciaze podtrzymywano wlasnie zalecajac picie czerwonego wina, co pozwalalo na hamowanie skurczow macicy. Teraz z racji syndromu FAS z kolei prewencyjnie sie nie poleca spozywania alkoholu, w jakiejkolwiek ilosci, bo nie wiadomo jaka ilosc jest juz szkodliwa. dla czystego sumienia zatem lepiej toast wzniesc pikolo. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: mam pytanie :D 28.12.07, 17:00 Wiedziałam, że mi zazdrościsz Gratuluję Ibulka z całego serca ) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Całą butelkę ... 28.12.07, 17:24 ... możesz wypić, tylko pamiętaj, że ma być bezalkoholowy, a ten z procentami to my wypijemy za pomyślność w Nowym Roku oraz zdrowie Twoje i „fasolki”. Gratulacje. PS. Teraz musisz częściej zmieniać pościel Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Całą butelkę ... 28.12.07, 19:37 zuzanka79 napisała: > ... możesz wypić, tylko pamiętaj, że ma być bezalkoholowy, a ten z > procentami to my wypijemy za pomyślność w Nowym Roku oraz zdrowie > Twoje i „fasolki”. Gratulacje. > > PS. Teraz musisz częściej zmieniać pościel dziękuję bardzo )))) no, chyba będę musiała częściej... jak ja to przeżyję? DD Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: mam pytanie :D 28.12.07, 18:27 Tak sobie myślę, że ja bym nei wypiła nawet łyka alkoholu. Nawet ociupiny. Bo jakby jakakolwiek wada u dziecka wystąpiła, to do końca życia bym się obwiniała za ten łyk, chociaż najprawdopodobniej nic by z tym nie miał wspólnego. Tak samo nigdy w życiu nie potrafiłam skłamać, że mama jest chora czy jadę na pogrzeb babci (standardowa wymówka przy nieobecności w szkole, stosowana przez 90% moich ówczesnych znajomych), bo gdyby coś się stało, to pewnie przypisywałabym słowom moc sprawczą Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 20:40 gratulacje! ja w sylwestra byłam w trzecim miesiącu i chciałam wypić kieliszek szampana ale jakoś mi nie wchodził. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: mam pytanie :D 28.12.07, 20:49 gusia210 napisała: > gratulacje! > ja w sylwestra byłam w trzecim miesiącu i chciałam wypić kieliszek szampana ale > jakoś mi nie wchodził. ano, to już druga sprawa smaki i zachcianki Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:20 Ibulka gratuluje i zazdraszczam ))) mnie ginka powiedziała, że kieliszeczek dobrego czerwonego wina zamiast no-spy można ) co do szampana - mnie nie wchodził, zresztą Nowy Rok przywitałam soczkiem jabłkowym bo Piotruś już się dobijał ;P ale doleżałam go do 2 stycznia DDD Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:25 mnie ginka powiedziała, że kieliszeczek dobrego czerwonego wina > zamiast no-spy można ) rozne konowaly chodza po swiecie... A co do autorki- coz- niewielkie prawdopodobienstwo, ze zaszkodzi, chociaz ja bym sobie wlala oranzady... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:26 fajnie nie znasz ginki ale od razu ją epitetami traktujesz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:35 > fajnie nie znasz ginki ale od razu ją epitetami traktujesz ;P zalecanie lampki alkoholu w swietle ogolnospolecznej akcji uswiadamiajacej ciezarnym szkodliwe dzialanie alkoholu oraz badań dotyczacych wplywu etanolu na rozwijajcy sie plod wskazuje na pewna "przestarzalosc" wiedzy pani doktór :p Wiesz, ze kiedys ciezarne traktowano promieniami rentgena? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:36 rita75 napisała: > mnie ginka powiedziała, że kieliszeczek dobrego czerwonego wina > > zamiast no-spy można ) > > rozne konowaly chodza po swiecie... no patrz pani sporo takich "konowałow" po świecie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:53 > no patrz pani > sporo takich "konowałow" po świecie chodzi wlasnie pani, mi tez zalecano, ale zmienilam lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:43 zalecenia Włochów Bevande alcooliche È permesso un bicchiere di vino o di birra durante i pasti principali sia per l’effetto benefico sulla digestione sia per contenuto di ferro. Bisogna comunque tenere presente che un bicchiere di birra (250 cc) contiene 150 calorie e un bicchiere di vino (150 cc) circa 90 calorie. Sono da evitare assolutamente i superalcolici (aperitivi, amari, grappe, cognac, whisky ecc) per gli effetti tossici sul fegato della madre, sul sistema nervoso del figlio e per l’alto contenuto calorico. znaczy się - kobieta w ciazy moze sie napić piwa lub wina do posiłku jedyne zastrzeżenie - alkohol ma sporo kalorii to tak przykładowo Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 21:56 www.flasz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=166&Itemid=2 www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3346856 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 22:07 możemy się przerzucać artykułami i linkami tylko co to da? Z polecenia lekarza zdarzyło mi sie pić czerwone wino bez wyrzutów sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 22:11 > możemy się przerzucać artykułami i linkami > tylko co to da? wlasciwie nic nie da. W ciazy nie bralam alkoholu do ust- po prostu odrzucalo mnie na sama mysl, poza tym balam sie, inne pily czerwone wino- i nic zauwazalnego sie u ich dzieci dzieje- tak wiec wybor zalezy od danej osoby, to jej dzieci, to jej zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: mam pytanie :D 28.12.07, 22:53 rita, ty masz dzieci? gdzieś pisałaś, że nie masz... albo mi się popierniczyło, wybacz ) i nie kłóćcie się, błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 28.12.07, 22:54 > i nie kłóćcie się, błagam. Nie klocimy sie, wymieniamy poglady. A co do pytania- mam dzieci sztuk 2 Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: mam pytanie :D 28.12.07, 23:38 rita75 napisała: > > i nie kłóćcie się, błagam. > > Nie klocimy sie, wymieniamy poglady. > A co do pytania- mam dzieci sztuk 2 a to wybacz rito w takim razie, coś mi się musiało potentegować Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: mam pytanie :D 28.12.07, 23:47 > a to wybacz rito w takim razie, coś mi się musiało potentegować teraz możesz zwalić na hormony a tak w ogóle to smaka żeście mi narobiły tym winem dobrze, że sangrii mi jeszcze trochę zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
jola9932 Re: mam pytanie :D 29.12.07, 01:29 Ibulka gratuluję!! już wiem skąd to zainteresowanie pomocami naukowymi-są bezpieczniejszeD jak nie wypijesz jednak tej lampki w sylwestra to mogę zrobić to za ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: mam pytanie :D 30.12.07, 13:32 Ja bym wypiła o ile by mi smakował Odpowiedz Link Zgłoś
estel7 nie warto ryzykować 30.12.07, 17:14 Może i FAS nie wywoła ale spotkałam się w mojej pracy z przypadkiem 70%uszkodzenia słuchu - ewidentnie na podłożu alkoholu. Mama była 3 razy na imprezie i na każdej wypiła 1 kieliszek szampana - pech w złym momencie trafiło i dziecko niepełnosprawne, co z inteligencją nie wiadomo - okaże sie jak pójdzie do szkoły. Nie chce rozpętywać wojny ale powiem Ci tylko jedno - duża szansa ze nic się nie stanie, wielu kobietom się udaje, ale te które miały pecha nie mogą sobie tego wybaczyć do końca życia i codziennie widzą jak ich dzieci mają gorszy start bo im się wydawało że nic się nie stanie. Znam kilka takich kobiet, a ile nie wie że problemy ich dzieci mają takie źródło to kolejna grupa Odpowiedz Link Zgłoś
estel7 Re: mam pytanie :D 30.12.07, 17:16 Dodam jeszcze tylko ze 1 trymestr jest newralgiczny pod tym względem - układ nerwowy się kształtuje... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: mam pytanie :D 30.12.07, 19:43 Właśnie jestem w trakcie czytania książki historycznej o Norwegii. Tam piwo było napojem codziennym dla WSZYSTKICH łącznie z ciężarnymi i karmiącymi. Społeczeństwo przeżyło w dobrym zdrowiu po dzisiejsze czasy, więc jednak ten alkohol taki zabójczy być nie może Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: mam pytanie :D 30.12.07, 20:11 fasalkoholembryopathie.freeservers.com/Sins.jpg zabjczy nie, ale jak wplywa na wyglad... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: mam pytanie :D 30.12.07, 20:35 Nie koniecznie. Ja np. nie wiedziałam o ciąży, więc piwko było dla mnie normą i imprezki z piwkiem również [wódki nie pijam], a efekty nie są wcale złe www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/209e5ad05b1563bb.html Odpowiedz Link Zgłoś