lilka69 21.06.08, 14:23 macie moze z automatyczna skrzynia biegow? wygodniej wam niz z manualna? ja jezdze z automatyczna. super rozwiazanie, szczegolnie w miescie. a pytam bo chyba juz sa popularniejsze takie skrzynie niz kiedys? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jopowa Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:24 Nie nie mamy samochodzu z automatyczna skrzynia biegow.Ale mamy dwa samochody wiec moge sama z mojego korzystac.Nalezy mi sie,bo jestem wlasciwie calymi dniami smaa z Tomkiem,nie moge wszedzie chodzic piechota,on chodzi na zajecia i na basemn Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:25 Uwielbiam manualne skrzynie biegów Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:28 nigdy nie jezdzilam z manualna skrzynia biegow Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: jopowa-i jak ci sie jezdzi? super wygoda, nie? 21.06.08, 14:30 nie wiem czemu taka nie jest popularna, przeciez to wygoda! Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: jopowa-i jak ci sie jezdzi? super wygoda, nie 21.06.08, 14:32 Ale to niechodzi o toc czy jest popuelarna.My sie przy zakupie nie kierujemy popularnoscia.jak kupowalismy moje auto,to wtdey miala znaczenie cena,maz jeszcze wtdey nie zarabial tak dobrze jak teraz. Teraz juz stac mnie na lepszy samochod,ale nie myslalam o zamianie Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re:popularnosc w innym sensie 21.06.08, 14:34 nie jako modna tylko wygodna. nie ma w polsce aut z automatem. trudno kupic. a jest wygodniejsza bo tylko pedal gazu i hamulec. Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re:popularnosc w innym sensie 21.06.08, 14:38 nie mieszkam w Polsce i juz od dawna nie wiem jakie sa samochody.U nas tez sie nie orientowalam,kupowalismy taki samochod,ktoru cena odpowiwadal naszym oszczednosciom.I to akurat nieby z manualna skrzynia biegow.Ale ja tez kierowalam sie wyborem samochodu po kolorze.To jest KOBIECE,ze wazne jest dla kobiety jaki kolor ma samochod Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:29 ja mam auto z automatyczna skrzynie, moj maz ma zwykla-manualna i jak sie czasem zamienimy to(umiem jezdzic, bez obaw) ale niewygodnie okropnie. niewygodnie bo zmiana przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:42 nie boj sie wszytsko bedzie dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 22:55 Ale samochód z manualną skrzynią biegów jest bardziej dynamiczny i "posłuszny". Jeździłam sporo takimi i takimi i zdecydowanie preferuję ręczną skrzynię biegów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 00:24 graue_zone napisała: > Ale samochód z manualną skrzynią biegów jest bardziej dynamiczny i "posłuszny". > Jeździłam sporo takimi i takimi i zdecydowanie preferuję ręczną skrzynię biegów > . Mowiac szczerze, podobne opinie jak powyzsza traktuje jako swoisty snobizm lub dziwactwo. Przejechalam dobre kilkaset tysiecy kilometrow zarowno na standardzie jak i z automatem i jak slowo daje, dynamika jazdy zalezy od kierowcy a nie od skrzyni biegow! Faktem zas jest, ze automatic ma zdecydowana wyzszosc nad standardem w kazdym korku, w zimie pod gorke (z gorki zreszta tez!), w "krzakach" i na wszelkich off roads i ogolnie wszedzie tam, gdzie czasem trafia sie bez przyjemnosci ale inaczej sie nie da. Wajhowanie (samo H czy CH? strasznie przepraszam jesli zrobilam blad) w standardzie jak sie jest w duzym mieskim ruchu, w ktorym caly czas jest stop-go-stop-go to watpliwa przyjemnosc poza tym przy duzej ilosci standardow w Europie wszystkie takie zabiegi mocno spowalniaja ruch szczegolnie przy opuszczaniu skrzyzowania. Dawno, dawno temu - w jakichs tam wczesnych latach 70-tych gdy ja zaczynalam jezdzic samochodem, faktycznie automatics mialy "mniej zrywu" niz standardy ale to juz od dobrych 20 lat piesn przeszlosci! Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:46 ja tam mam kierowcę, o Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: demonii.laura 21.06.08, 14:48 tez mialam ale wiele lat temu sie zbuntowal wiec musialam zrobic prawo jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: demonii.laura 21.06.08, 14:49 mój sie nie buntuje, bo wie że nie ma takiego instruktora, który by mnie jeździć nauczył dysfunkcjonalna jestem i mi z tym dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 14:56 nie potrzebnie tak o sobie myslisz! jak sie boisz jezdzic po miescie to najpierw pokrazysz w kolko a potem coraz dalej i dalej. ja jestem na wychowawczym. maz ma swoje auto i ja tez. dzieki temu jestem niezalezna. tylko musilam kupic nawigacje bo bez tego nie dalabym rady w wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 15:05 nie zrozumiałaś, nie boje się jeździć autem tylko nie potrafię się nauczyć lub nie trafiłam na odpowiedniego instruktora, no nie mogę być we wszystkim doskonała prawda? poza tym prawo jazdy nie jest mi potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 15:09 LAura gratuluj zdrowego podjecia.Lepije takie niz jazda na sile w mysl zasady malpa potrafi i ja tez. Ostatnio spotkalam placzaca laske w samochodzie na drodze jednokierunkowej. Wychodze pytam co sie stalo bo stoi na srodku drogi, tarasuje ruch i ryczy. A ona wjechala pod prad i nie potrafila wycofac sie tylem. No to pytam a jak pani wtedy jezdzi a ona mowi ze krazy do tego czasu az znajdzie miejsce gdzie moze zaparkowac tak ze wyjedzie przodem! Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 15:13 hyhy może to moja ciotka, bo ona też tylko przodem jeździ DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 21:46 O! To u was pewnie rodzinne? Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: demonii.laura-zrob prawo jazdy 21.06.08, 23:32 To jeszcze nic, moja siostra cioteczna nie jeździ po ciemku, nie potrafi i koniec Prawo jazdy ma od kilku ładnych lat i dalej nie umie. Jak zapada ciemność ona przestaje być kierowcą, woli zanocować w samochodzie po drodze, jeśli ją wieczór zastanie, niż jechać. Porównywalne do jeżdżenia tylko przodem Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: szchiraz-ale to wcale nie jest smieszne 22.06.08, 20:25 mimo, iz niebezpieczne. za widzenie nocne odpowiedzialene sa specjalne komorki swiatloczule w ukladzie wrokowym. jezeli z jakiegos powodu nie dzialaja jak powinny to nie widzi sie w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:57 Kupujac auto kieorwalismy sie jego testami zderzeniowymi, opinia o wytrzymalosci i nie awaryjnosci. CZy manulana czy nie bylo dla mnie bez znaczenia.Owszem ze to wygodne ale nie mam klopotu z koordynacja reka-noga-oko wiec nie stanowi dla mnie to wiekszej roznicy.Ale przyznaje ze gdy sie zamieniam z NM to potrzebuje 5-10minut na przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:59 Ale nie odp na pytanie tylkoposzlamw watek poboczny.Tak jezdze od wielu lat i to na dlugich trasach . Mamy oddzielne samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 14:59 a lilka wolisz jesc w fast foodzie czy w restauracji automat jest mniej dynamiczny niz manual... wiem ze przy jezdzie w miescie to wystarczy no ale roznica jest gdybym mogla kupic automat to bym kupila dla siebie ze wzgledu na wygode, ze wzgledu na dynamike jazdy niestety manualna skrzynia jest lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 15:03 czyli myslisz o przyspieszeniu? to nie skrzynia ma znaczenie lecz MOC SILNIKA. oj, fizyki sie nie uczylas. a odnosnie zywienia- nie lubie ani fast foodow ani restauracji- lubie tylko jak tesciowa ugotuje Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 15:21 powinnas wiedziec co to moment obrotowy i jaka jest jego korelacja z predkoscia obrotowa i moca silnika oraz co to jest wykres trakcyjny silnika ktory pozwala dobrac odpowiednie predkosci obrotowe jesli juz masz zamiar sie madrzyc obroty maja byc takie aby znajdowaly sie pomiedzy maksymalna moca a maksymalnym momentem obrotowym w charakterystyce zewnetrznej silnika i to pozwala na optymalne warunki eksploatacji - male zuzycie mala szkodliwosc dla srodowiska etc etc... budowa maszyn pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 16:34 lilka69 napisała: > czyli > myslisz o przyspieszeniu? to nie skrzynia ma znaczenie lecz MOC SILNIKA. > > oj, fizyki sie nie uczylas. > Elza ma racje. Pomimo wielkosci silnika, automaty sa nadal lekko zamulone. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 17:05 co nie znaczy ze sa niewygiodne bo jelsi chodzi o to to jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 17:10 elza78 napisała: > co nie znaczy ze sa niewygiodne > bo jelsi chodzi o to to jak najbardziej i wiecej pala tez chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 21:39 nie wiem lipcowa jak spalanie wyglada, ale moge zapytac silnikowcow jak trapi cie ten problem, nie ma sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: lipcowa, elza 21.06.08, 20:15 skrotowo na napisalam to co teraz rozwine. a mianowicie-jak myslicie, ktory samochod ruszy szybciej ze swiatel-automat z silnikiem np. 2,8 czy manual np.1,1? Odpowiedz Link Zgłoś
kalendarzowa_wiosna Re: lipcowa, elza 21.06.08, 21:22 dokładnie, jak to się dzieje, że mam silnik tylko 1,2 i zawsze pierwsza ruszam spod swiateł? a automatem tez jeździłam i to nóweczką z marca tego roku, no i niestety... wygodne to jest, ale mnie niesłychanie frustruje Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: lipcowa, elza 21.06.08, 21:42 a jak myslisz kto ruszy predzej na przejscie zdrowa dwudziestka czy babcia z balkonikiem, o czym ty dziewczyno piszesz jesli porownuje sie skrzynie biegow to skrzynie biegow manualna i automatyczna z tym samym silnikiem i wtedy ma to sens jakis... a tak to wiesz, co ruszy szybciej melex czy tir no ja wymiekam, idz lepiej zajmij sie pacjentami kobieto a nie skrzyniami biegow, nap[isalam ci co o tym sadze wygo0dne to jest ale dynamike lepsza ma skrzynia manualna jasne ze zalezy to od kierowcy, jak ktos jest za kierownica dupa to bedzie ruszal dwie godziny i trzy razy zgasnie Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: elza, wez cos na uspokojenie 21.06.08, 22:40 napisalam, ze ja mam auto-automat z wiekszym, maz-manual z mniejszym. jak sie czasem przesiadam do jego to nie wygodnie mi sie jezdzi z powodu przyspieszenia i braku odpoczywajacej lewej nogi. to wszystko. a ty jestes strasznie nerwowa. poza tym czytaj uwaznie moje listy jesli chcesz sie wysmiewac i przytaczac informacje-jestem na urlopie wych, teraz nie pracuje zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: elza, wez cos na uspokojenie 22.06.08, 00:46 jak chcesz sie uspokajac medykametami to sobie cos zazyj z apteczki, ja jestem spokojna to nie ja pierwsza wyjechalam z tekstem o nieuwazaniu na fizyce DD jak widac raczej ty nie uwazalas lub twoja wiedza na temat ukladow napedowych jest zbyt powierzchowna i tutaj sobie mozesz gadac o kotlach i garnkach bo o ile ortografii i interpunkcji na polibudzie nie wykladaja, o tyle na temat silnikow conieco sie wtoku studiow dowiedzialam, wiec zadziwiajace jest twoje upieranie sie przy swoim, jako lekarz tez upierasz sie przy blednej diagnozie nie przyznajac sie do bledu Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: elza, wez cos na uspokojenie po raz drugi 22.06.08, 20:29 oj, elza jestes taka wsciekla, ze wszystko mylisz. ja rowniez nie pisalam, ze pracuje jako lekarz. (mimo, ze studia na kier. lekarskim skonczylam). Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: lipcowa, elza 21.06.08, 22:59 Ale porównaj samochód o takiej samej pojemności i parametrach ze skrzynią manualną i automatyczną i wtedy będziesz miała miarodajny wynik. Bo twoje pytanie raczej jest tendencyjne. ) Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: lipcowa, elza 22.06.08, 09:32 lilka69 napisała: > skrotowo na napisalam to co teraz rozwine. a mianowicie-jak myslicie, ktory > samochod ruszy szybciej ze swiatel-automat z silnikiem np. 2,8 czy manual np.1, > 1? ale zes porownanie dala??????? porownaj auto z ta sama objetoscia silnika a nie taka rozbieznosc! Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: dynamika jazdy? elza! 22.06.08, 09:59 są lekko zamulone ale jest i na to sposób ja mam automat tzw. tiptronic zy jakoś tak i w każdej chwili jadąc automatem mogę sobie przy kierownicy pyknąć bieg na wyższy lub niższy. Jak np w chwilkę przed wyprzedzaniem zredukuję to zamulenia nie ma. jak zapomnę albo mi się nie chce to się potrafi zamulić lekko Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: dynamika jazdy? elza! 21.06.08, 22:57 Oj ma skrzynia znaczenie. Przy redukcji manualnej robisz to natychmiast, przy automacie potrzeba ułamków, aż samochód "zaskoczy". Takie jest przynajmniej moje wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:35 Mam pytanie: jeździłaś w ogóle samochodem z automatem? Nie 15-letnim trupem, tylko normalnym, nowym samochodem? Coś mi się wydaje że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: chicarica 21.06.08, 20:21 mam w miare oba nowe(pisze w miare bo nie nowki sztuki-jeden 4 letni a drugi 2 letni).te oba porownuje. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 21:38 chica to do mnie bylo wiec odpowiem pytaniem na pytanie czemu kierowcy rajdowi nei jezdza automatami, czemu w formule nie stosuje sie automatow?? bo automat to automat a czlowiek to czlowiek dostosowuje swoj styl jazdy do sytuacji automat do parametrow pracy silnika, tyle w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 21:57 chicarica napisała: > Mam pytanie: jeździłaś w ogóle samochodem z automatem? Nie 15- letnim trupem, > tylko normalnym, nowym samochodem? Coś mi się wydaje że nie. ja jeździłam - i też mam przekonanie, że automat w porównaniu ze skrzynią manualną jest jak to ładnie określiła Lipcowa - przymulony. zdecydowanie wolę manualną skrzynią biegów - choćby dlatego, że hamowanie silnikiem jest skuteczniejsze. A parę razy zdarzyło mi się że musiałam z tej opcji nagle korzystać, automat pewnie nawet nie zdążyłby zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 15:03 lilka69 napisała: > macie moze z automatyczna skrzynia biegow? Z manualna. > wygodniej wam niz z manualna? Raczej nie, ale to kwestia przyzwyczajenia IMO. Automatyczna testowalam na wakacjach (w wypozyczalni samochodow automat byl jako opcja standardowa), nigdy wczesniej nie jezdzilam z automatyczna. Na poczatku bylo troche dziwnie, nie powiem - stresowal mnie glownie brak sprzegla. Potem juz byl luzik. Tym niemniej automat mnie nie powalil na kolana - ot, rozwiazanie alternatywne. Dylemat "skrzynia biegow automatyczna czy manualna" wydaje mi sie zblizony do dylematu "z ktorej strony kierownica". Przyzwyczajenie rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: brak polskich... 21.06.08, 15:07 ja mam i tak i tak, zatem z zadna strona nie polemizuje bo nie mam trzeciego rozwiazania. natomiast ZNACZNIE wygodniej z automatem bo mozn a w tym czasie cos innego robic reka a nie zmieniac biegi co chwila(w miescie). Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: brak polskich... 21.06.08, 15:11 bo mozn a w tym czasie co > s > innego robic reka a nie zmieniac biegi co chwila(w miescie). o mamo!! Chce wierzy ze to cos innego to trzymanie kierownicy. -- ...Nawet ja nie jestem tak durna by przejmowac sie , glupim gadaniem innych ..(R) Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: tosina 21.06.08, 15:17 nic zlego na mysli nie mialam owszem trzymanie kierownicy to podstawowa moja czynnosc w samochodzie ale myslalam o zmianie stacji radiowej, zmiana temp wewnatrz, jedzenie ciasteczka itp...a i czasem rozmowa tel(choc z zasady nie rozmawiam bo nie lubie w aucie, no i rzecz jasna- nie mozna!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: tosina 21.06.08, 16:36 trzymanie kierownicy to podstawowa moja czynnosc w samochodzie ale > myslalam o zmianie stacji radiowej, zmiana temp wewnatrz, jedzenie ciasteczka > ale to samo mozna robic zmieniajac biegi. Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: brak polskich... 21.06.08, 15:13 lilka69 napisała: natomiast ZNACZNIE wygodniej z automatem bo mozn a w tym czasie co > s > innego robic reka a nie zmieniac biegi co chwila(w miescie). UWIELBIAM zmieniać biegi. Nie wyobrażam sobie jeździć automatem. Mam w sobie coś z rajdowca i zmiana biegów cholernie mnie kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: brak polskich... 21.06.08, 16:35 lilka69 napisała: > ja mam i tak i tak, zatem z zadna strona nie polemizuje bo nie mam trzeciego > rozwiazania. natomiast ZNACZNIE wygodniej z automatem bo mozn a w tym czasie co > s > innego robic reka a nie zmieniac biegi co chwila(w miescie). jakos nie wyobrazam sobie prowadzac auto robic jeszcze COS wolna reka? Bo niby co? Obie dlonie powinny byc na kierownicy, tak latwiej i bezpieczniej zareagowac na rozne sytuacje na drodze. Co mialas na mysli? Robienie makijazu? Moze notatek? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: lipcowa-makijaz w domu, zadnych notatek 22.06.08, 09:33 no to CO robisz z ta reka??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: lipcowa-napisalam wyzej lub nizej 22.06.08, 20:31 jem, obsluguje radio, rozmawiam przez tel Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: lipcowa-napisalam wyzej lub nizej 22.06.08, 20:40 lilka69 napisała: > jem, obsluguje radio, rozmawiam przez tel ale to samo mozna robic majac manualna skrzynie biegow Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 15:57 Uwielbiam mieć całkowitą kontrolę nad samochodem i właśnie głównie z tego powodu, za nic w świecie nie chcę automatu. Samochodem z manualną skrzynią dużo fajniej się wyprzedza - potrzebujesz zrywu, przełączysz na niższy bieg i wyprzedzasz. Lubię zmieniać biegi i czuć, że to ja panuję i decyduję o samochodzie, a nie samochód w części panuje nade mną Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:34 Z tym wyprzedzaniem to kiedyś faktycznie tak było, ale już od paru lat ten problem jest rozwiązany - automaty w nowo produkowanych samochodach mają taki patent, że wciskasz na chwilę gaz do dechy i samochód sam schodzi na niższy bieg, żeby uzyskać chwilowe lepsze przyspieszanie. Panowanie nad samochodem - stuprocentowe. Podobnie problem "wołowatości" - występował raczej w starych samochodach z automatem, teraz tego już nie ma. Sama jeżdżę z manualną skrzynią, ale automatem bym nie pogardziła. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:47 otóż to poza tym jest jeszcze automat z sekwencyjną zmianą biegów, gdzie do wyprzedzania można sobie nadusić guziczek i ręcznie zredukować a jak nie ma sekwencyjnej, to jest np. tryb "sportowy", który szybciej reaguje redukcją, a zmienia bieg na wyższy przy większej liczbie obrotów niż normalnie stary sekwencyjną stosuje z upodobaniem, ja mam bardziej spokojny styl jazdy i zwykłe myki do bezpiecznego wyprzedzania w zupełności mi wystarczają Odpowiedz Link Zgłoś
figrut chicarica 21.06.08, 19:41 My tu rozmawiamy o realiach Nie wiem, czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale naprawdę mały odsetek nas na forum stać na "automaty w nowo produkowanych samochodach". Mój braciszek ma Audi (modelu już nie pamiętam) z 2006 roku z automatem - nadal to nie jest to, co manualna skrzynia jeśli chodzi o całkowitą kontrolę nad samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: chicarica 21.06.08, 22:37 no to napiszmy od razu, że chodzi o stare samochody w takim razie rzeczywiście stare z automatem są wołowate podobnie jak diesle na nieszczęście posiadamy w rodzinie diesla z automatem, jak dla mnie jest absolutnie wystarczająco zrywny, ale być może stary jest pańcią z tipsami, co jeździ tylko po zakupy, muszę się dobrze przyjrzeć dziś wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: chicarica 21.06.08, 20:30 czemu sie mnie czepiasz skoro sama bys nie pogardzila automatem-jak piszesz. mam silnik 4,2 (dosc nowe auto)i jestem ZAWSZE pierwsza spod swiatel. automat mi w niczym nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 16:06 probowalam jezdzic automatem ale jakos dziwnie caly czas szukalam biegow - podejrzewam ze to kwestia przyzywczajenia, ale jazda z manualna skrzynia sprawia mi przyjemnosc Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 16:08 sama.. z dzieckiem... i z psem... czasem z psem i dzieckiem... a czasem z psem dzieckiem i męzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 16:09 a jesli chodzi o wjhowanie.....to mam taki własnie.... czyli trzy pedały.. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 16:11 tak prowadze, ale sama nie jezdze, zawsze dzieci ze mna duzo czesto daleko i szybko niestety czasem zycie zmusza do automatu buuu lubie reczna zmiane biegow, bo jezdze dosc szybko i dynamicznie i jakos mi lepiej niz automatem taka jazda idzie, niestety samochod ktory chyba kupimy jest tylko z automatyczna skrzynia maz mnie namawia od dawna, bo twierdzi, ze bede miala wolna reke do wtykania dziecku smoczka, podania zabawki czy niekapka, ale do tej pory nie mialam z tym problemu, wiec niechetnie sie odnosilam do pomyslu ale chyba bede musiala sie do mysli przyzwyczaic automaty mama wrazenie ze jakos mulowato jezdza, tutaj taksowkarze zazwyczaj maja i zawsze mnie trzachalo jak przerazliwie mulily silniki na niskich obrotach a tak: redukcja i ognia, silnikiem mozna przyhamowac jak slisko nie wiem, moze przywykne.. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:28 jeżdżę sama, skrzynia automatyczna plus tempomat to jest dopiero komfortowe rozwiązanie! nie muszę ruszać ani ręką w stronę dźwigni biegów ani nogą w stronę pedału gazu.... no, ale nie wiem, czy tempomaty są już tak rozpowszechnione w autach osobowych - chyba tylko takie bardziej luksusowe to mają - tak, jak moje oczywiście aaaa! jak już tak włączę "D" i pstryknę tempomat to oczywiście nie zajmuję swojej uwagi patrzeniem na mapę - miły męski głos ustawiony w GPSie mówi mi kiedy i gdzie mam skręcić.... żeby mnie jeszcze informował o jadących poboczem rowerzystach.... tu mąż ma przewagę Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:37 No właśnie też ostatnio poczułam ten komfort jazdy automatem z tempomatem i zgadzam się - zarąbista sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 18:38 w życiu zawsze ze strarym, co mi biegi zmienia byłam zdeklarowaną przeciwniczką automatu, dopóki nie kupiliśmy pierwszego samochodu z taką skrzynią, teraz nie wyobrażam sobie kupienia świadomie samochodu z manualną, automat uspokaja jazdę, jest wygodniejszy, stary może mi prawą rękę na udzie trzymać ciągle przeciwnicy automatu najczęściej nigdy nie jeździli z takim ustrojstwem Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 19:51 Powalajacy argument. A jak ktos nie lubi chopina to pewnie nigdy go nie slyszal. A jak ktos nie przepada za owocami morza to pewnie nigdy ich nie jadl. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 10:39 tosino, z zasady używam tylko powalających argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:42 Nie jeździłam z automatyczną, nie chciałabym, lubię zmieniać biegi. Kupując auto, oboje z mężem zwracamy uwagę, żeby była manualna. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:53 A prawda jest taka, że człowiek powinien mieć 3 ręce. By móc spokojnie prowadzić samochód, palić/jeść i rozmawiać przez telefon. Mam auto z manualną skrzynią biegów i czasem małpiej zręczności wymaga ode mnie pogodzenie tych czynności Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenschein02 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:55 Ja uwielbiam skrzynie manualna, moj samochod ma tez taka. A samochod meza "rodziny" ma automatyczna skrzynie bo on taka lubi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:55 Czy jeżdżę SAMA samochodem?)) nie, boję się, zawsze ktoś mnie musi trzymać za rękę Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:55 automatyczna skrzynia biegów to może i dobra dla pańci z 5- centymetrowymi tipsami jeżdżącej swoim pudełeczkiem na zakupy do najmodniejszego centrum handlowego i ewentualnie do pracy ja natomiast może trochę nietypowa jestem, bo jeżdżę... terenowcem fakt, niewielkich rozmiarów (suzuki vitara), ale bardzo lubię ten samochód, jeżdżę nim po mieście i czasem w razie konieczności po górach i wertepach nas gdzieś zawiezie ))) dość spore ma spożycie paliwa, ale naprawdę bardzo lubię ten samochód, no i dwa lata temu nawet się nim sama do szpitala zawiozłam, żeby urodzić mojego synusia Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 23:42 automatyczna skrzynia biegów to może i dobra dla pańci z 5- > centymetrowymi tipsami jeżdżącej swoim pudełeczkiem na zakupy do > najmodniejszego centrum handlowego i ewentualnie do pracy > > ja natomiast może trochę nietypowa jestem, bo jeżdżę... terenowcem Gonia, to ja jeszcze bardziej jestem nietypowa .... bo jeżdżę SUV-em (czyli w Twoim pojęciu terenowcem) z automatyczną skrzynią biegów. Tipsów nie mam, paznokci nie maluję. Jak potrzebuję wyprzedzić to mam tryb manualny w skrzyni. Auto jest bardziej stabilne od większości manuali, bo ma stały napęd na 4 koła. Nie wszystkie automaty to auta na zakupy dla pani z tipsami. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: jezdzicie same samochodem? 23.06.08, 07:30 W moim pojęciu auto, które albo ma stały napęd albo możliwość włączenia napędu 4x4 jest właśnie samochodem terenowym, plus mocne zawieszenie - umożliwia to jazdę po trudnej nawierzchni. samochód typu SUV to (wg wikipedii) Samochód użytku sportowego (ang.: Sport Utility Vehicle w skrócie SUV) – pod tym pojęciem kryje się auto, mające połączyć cechy luksusowego samochodu osobowego i terenowego. Od tego ostatniego różni się tym, że może, ale nie musi, radzić sobie w terenie i zawsze zapewnia wysoki komfort podróżowania, w przeciwieństwie do spartańsko wyposażonych i czasem twardo zawieszonych aut terenowych, jak np. Land Rover Defender o co tu chodzi? ano o to, że na przykład takim cackiem jak Twoim z automatyczną skrzynią biegów na pewno nie wyjeżdżałabym w teren, poza tym nie stać mnie na takie "wynalazki" do jeżdżenia tylko po szosie i nadal będę twierdziła, że automatyczna skrzynia biegów jest "zabawką" dla "paniusi z tipsami", przy czym tipsów nie należy tu traktować dosłownie, ale jako przenośnię symbolizującą zbytek. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jezdzicie same samochodem? 23.06.08, 23:58 Gonia, nie obraź się, ale Suzuki Vitara tak samo nadaje się w teren jak mój samochód, czyli można w teren wjechać, ale Toyota Land Cruiser czy Landrover Discovery to to nie jest. Ja jeżdżę Subaru Foresterem i jest to taki sam samochód z segmentu SUV jak Grand Vitara czy Vitara. To wszystko są cacka dla lasek, żeby się cieszyły, że jeżdżą "terenówką". Vitarami zresztą głównie jeżdżą kobiety. Jeśli chodzi o skrzynię biegów, to Takie samochody uznane za terenowe można bez problemu w serii dostać z automatyczną skrzynią: Land Criuser, Jeep Wrangler, Land Rover Discovery i parę jeszcze innych. Taka skrzynia jak każda inna. Moje "cacko" ma akurat również tryb manualny, czyli pewnie nawet Ty w teren byś tym cackiem wjechała Kupiłam ten model ze względu na napęd i trzymanie się nawierzchni. Poprzednio też jeździłam Subaru i jestem przyzwyczajona do jazdy samochodem trzymającym się drogi. Testy Hondy CRV, Toyoty RAV 4 i Grand Vitary utwierdziły mnie w decyzji pozostania przy Subaru. A automat kupiłam bo przedkładam swoją wygodę nad to co ludzie sobie o mnie pomyślą. Jeżdżę 95% czasu po asfalcie i nie chce mi się zmieniać biegów. Samochód ma dużo koni, więc i tak mogę szybko przyspieszać i tak. Po 17 latach jazdy manualem doszłam do wniosku, że "wachlowanie" biegami mi nie sprawia przyjemności. Jak potrzebuję dojechać po śniegu czy błocku polną drogą do stajni to i tak dojadę moim samochodem i tak. A tak na marginesie "laski w tipsach" jeszcze w Subaru nie spotkałam jako kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
maggs1 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 20:56 Bardzo lubię zmieniac biegi, absolutnie w niczym mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna515 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 21:10 Automatyczna skrzynia to jedno z moich marzeń mieć, w szybkim aucie, ścigać się z wszystkimi "dynamicznymi" z manualnymi ) Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 21:24 Oczywiście!że jeżdżę sama i z dziećmi i czasami męża wiozę szczególnie po spożyciu. Jeżdżę różnymi autami-ze względu na specyfikę pracy małża. Manualna skrzynia jest ok,lubię zmieniać biegi,wydaje mi się ,że jest bardziej dynamiczne auto,szybciej sie wyprzedza na przykład. Automat też jest fajny szczególnie po mieście,ale tu znowu z wyprzedzaniem kicha.Zanim zmieni się bieg na wyższy to trzeba cisnąc i cisnąć.myślę,że się trochę znam jeżdżę od 17 lat-stary kierowiec ze mnie hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta11113 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 23:06 Ja jeżdze z manualna skrzynią, powiem szczerze, ze nie miałam okazji jeżdzić z automatyczna jak z mężem kupowaliśmy auto (nowe) to mąż stwierdził, ze automatyczna skrzynia jak się popsuje to naprawa bedzie troche kosztować, nie wiem czy ma racje chociasz przy nowym aucie to ona by się chyba tak szybko nie popsuła heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jezdzicie same samochodem? 21.06.08, 23:31 Ja mam z automatyczną skrzynią i bardzo sobie chwalę. Kupiłam w ciąży jak nie miałam już siły stać w korkach i naciskać sprzęgła. Odpowiedz Link Zgłoś
cel55 Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 00:00 Jeżdżę automatem, w Polsce, pojemność 1,4 głównie po mieście, samochód nowy,mało pali, dynamiczny na światłach, mam jedną wolną rękę na: podawanie soku, smoczka, obniżanie fotelika do spania, telefon. Każde moje kolejne auto też będzie automatem. Jeżeli ktoś mnie pyta dlaczego automat, to odpowiadam: dlaczego winda jak są schody. Cieszę się, że ujawniło się tak wiele kobiet jeżdżących automatami i nie dajmy sobie wmówić, że jesteśmy z tego powodu gorszymi kierowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 00:46 tez jestem posiadaczka samochodu z automatyczna skrzynia biegow, jezdzilam tez manualna, ale wygoda robi swoje i kupujemy teraz tylko automaty, z drugiej strony w kraju gdzie mieszkam ciezko o samochody z manualna skrzynia, a jak sa to o wiele tansze. Ludzie tu na ogol nie potrafia jezdzic manulami, ale sa tez "smakosze " jazdy np. wypasionymi BMW czy Audi i zycza sobie tylko manulane. Mlodzi chlopcy tuz po otrzymaniu prawa jazdy tez czasami chca manulane skrzynie, aby poczuc sile samochodu. Co do jak to dziewczyny wyzej pisaly tempomatu, czy jak to sie zwie w Polsce, domyslam sie ze chodzi o cruse control, czyli przelaczanie automatu na stala pradkosc, jedynie co trzeba robic to trzymac kierownice, to zyczylabym sobie zeby w Polsce bylo wiecej drog po ktorych mozna jezdzic w ten sposob, bo chyba w miescie nie jezdzicie ??? Opcja wcale nie nowa, w przedostanim aucie z 2001 roku juz mielismy. Jezeli chodzi wieksza awaryjnosc automatow, to podobno tak niestey jest, jedno nasze autko mialo cos felernego ze skrzynia, mowilam ze jest polautomatyczna, skrzynia przerzucajac sama z 2 na 3 dlawila sie i musialam zdejmowac noge z gazu, zeby zmianic bieg. Stanowczo W moim autku dodatkowo jest opcja , pojecia nie mam jak to nazwac po Polsku, ze przlaczam sobie automat na manualny, nie do konca jest to taki manualny jak w typowych manualnych, ale to ja zmianiam biegi Pytanie do tych co daja smoczki, picie i inne rzeczy dzieciom w czasie jazdy Jak Wy to robicie, wozicie dzieci na przednich siedzeniach ??????, no bo chyba poduszki powietrzne tez sa w Waszych autach, przynajmniej 4 , i w razie wypadku (nie daj Boze!!!) to przeciez poduszka wybucha dziecku w twarz!! do tylu nie sposob sie wykrecac co chwila, a juz nie da rady 5 minut trzymac butle dziecku zeby sie napilo. O co chodzi wiec z zajmowaniem sie dziecmi w czasie jazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 01:28 paliwodaj napisała: > Co do jak to dziewczyny wyzej pisaly tempomatu, czy jak to sie zwie > w Polsce, domyslam sie ze chodzi o cruse control, czyli przelaczanie > automatu na stala pradkosc, jedynie co trzeba robic to trzymac > kierownice, to zyczylabym sobie zeby w Polsce bylo wiecej drog po > ktorych mozna jezdzic w ten sposob, bo chyba w miescie nie > jezdzicie ??? Opcja wcale nie nowa, w przedostanim aucie z 2001 roku > juz mielismy. Cruse control to ja mialam juz w samochodzie z 1994 roku. Takze ta opcja ma juz dobre pare lat :o) Odpowiedz Link Zgłoś
ll66 Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 01:29 u mnnie samochodem jezdzi zona, dla mnie jezdzenie autem jest wbrew logice Odpowiedz Link Zgłoś
cel55 Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 11:51 Skoda fabia nie jest tak duża, aby nie wykręcić ręki do tyłu, podaję picie, ciastka, zabawki, czasami muszę coś robić, żeby dziecko nie zasnęło bo nie powinno. Dzieci mają 3 i 5 lat, to też trochę rękę wyciągną po butelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 21:54 u nas w Polsce drogi często ciagną się kilometrami przez wioski, przez ktore nalezy jechać z ograniczeniem prędkości - włączenie tempomatu zapobiega w moim przypadku przekroczeniom prędkości - jeśli go nie uzyję, to mi noga robi się ciężka a tak, to zabieram noge z gazu i mnie nie korci w ogole to jestem kierowcą szybko dostosowującym się do auta, które aktualnie prowadzę moje osobiste auto to Polo z manualem - świetne, dynamiczne auto w sam raz do pracy; męża auto to większe kombi z automatem - zazwyczaj do jazdy rodzinnej, z dzieckiem - co by nie mówić krowa i tyle - znam technikę przyspieszania automatem, mam do dyspozycji opcję sekwencyjną, ale mimo to uważam moje polo za bardziej dynamiczne; natomiast jedno z naszych aut firmowych ma też automat, ale dźwignię biegów kieruje się odwrotnie, niz w moim aucie (drive jest w ogóle oznaczony "E" i przesuwa się dźwignię do przodu, w moim jest "D" i kieruję dźwignię do tyłu...) - także każde auto, z którego korzystam jest inne, mimo to nie mam problemów z odruchami itp.... i w ogóle każde auto ma swoje wady i zalety najczęściej w zależności od celu i przyczyny podróży - dobrze jest mieć wybór a rodzaj skrzyni biegów wcale nie jest i nigdy nie był dla mnie istotny Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka paliwodaj 22.06.08, 23:33 chyba do mnie piszesz o obsludze dziecka tak, woze dziecko z przodu, tylem w foteliku, poduszka wylaczona niestety majac do przejechania ponad 1000 kilometrow nie jestem w stanie wiezc niemowlaka z tylu i zatrzymywac sie na autostradzie co kawalek, bo smoczek/zabawka itp zreszta jak byla zupelnie malusia to cofalo jej sie mleko, zachlystywala sie i musialam ja miec na oku, stad taki uklad dziecko z tylu obsluguje sie prosciej, bo wieksze - ja podaje, ona bierze, cokolwiek chce - ksiazeczke, niekapka itp Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 02:35 Jezdze i automatem (minivanem) i manualem (golfem). Wole manualem, ale nie miesci mi sie cala rodzina do golfa. Odpowiedz Link Zgłoś
4-mexx Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 06:47 samochodem jezdze juz 14 lat, najpierw przez 7 na manualnej, pozniej na automatycznei( i lepiej na automatycznej, nie powiem), ale ...jezdze sobie czasami do rodzicow, tam maja manualna i ostatnio, po dwumiesiecznym powrocie, ja zapomnialam , jak to sie uzywa dwoch pedalow, a nie trzech! Chce wyjasnic, ze u rodzicow bywam raz na kilka lat, a samochodem z automatyczna skrzynia biegow jezdze ciagle.Po powrocie bylo tak, ze zamiast jedne nogi uzywalam dwoch--do hamulca i gazu, zamiast jednej Jednak pamietam doskonale, ze przesiadajac sie do manualnej, czulam sie tak, jakbym zawsze tak jezdzila, a do automatycznej, chcialam ciagle zmieniac biegi, dziwne, bo powinno byc odwrotnie, ale automatyczna i tak wole Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Dziewczyny 22.06.08, 10:48 Tak juz konczac dyskusje powiem tak.Zle baletnicy przeszkadza nawet rabek spodnicy.Wiec nie wazne czy zrywny czy nie,manual czy automat.Wazne by dobrze jezdzic i radzic sobie z tym co sie ma na drodze tak by nie stanowic zagroznienia. No bo mozna miec super hiper fure i jezdzic jak ostatnia sierota a mozna miec zwykly seryjny samochod i idealnie zachowywac sie na drodze.( ALE moze byc tez odwortnie maluchem"gnac" po lewym pasie bo sie podatek tez placi. ) WAZNE zeby jezdzic bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Dziewczyny 22.06.08, 14:05 Nie wyobrażam sobie nie jeździć samej. Podstawa samodzielności. Jeździłam i na długich trasach, i na krótkich, tu i za granicą, po bezdrożach, ze skrzynią manualną i automatyczną, różnymi samochodami, w dzień i w nocy. Sama i z dziećmi. Gdy trafiam na kobietę, która nie jeździ, bo różne "ale", za wszelką cenę staram się ją przekonać. Nie wyobrażam sobie być zależna od kierowcy. A poza tym, nawet we dwoje przydaje się kierowca do zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: tosina 22.06.08, 20:33 zadko kto ma inne auto niz seryjne. zaryzykuje stwierdzenie, ze zdana nie ma na specjalne zamowienie. seryjne auto moze duzo kosztowac i tez byc super. Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: tosina 22.06.08, 22:11 > > zaryzykuje stwierdzenie, ze zdana nie ma na specjalne zamowienie. > ) Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: jezdzicie same samochodem? 22.06.08, 16:54 jeździłam automatem teraz mam manualną i to chyba kwestia przyzwyczajenia. I jedna i druga skrzynia tak samo dobra jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: jezdzicie same samochodem? 23.06.08, 21:15 Mamy dwa samochody, żaden z automatyczną skrzynią biegów. Jeżdżę sama, oczywiście, codziennie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś