bea.bea 24.06.08, 19:08 no nie...ludziom chyba mózgi odparowały... jak to czytam, to nie wiem czy sie smiać czy plakac... wiadomosci.wp.pl/kat,48996,title,Kopacz-pomogla-w-zabojstwie-dziecka,wid,10087221,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roksanaa22 Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:13 Szoł postałe wokół tej sprawy jest conajmniej niesmaczny... Pomimo mojego zdania na temat tej aborcji(moim zdaniem nie powinno być przyzwolenia na nią) całe zamieszanie i szukanie winnych na siłę nie powinno mieć miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:57 należy sobie zadac pytanie czy konkordat jest u nas przed konstytucją - bo jeśli ktoś odpowie, że tak - tzn., że jesteśmy państwem wyznaniowym i faktycznie p.Kopacz powinna ponieść karę..... A zresztą wychodzę z założenia iż dwóm panom nikt nigdy dobrze nie słuzył..... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:15 Polowanie na czarownice uważa się za otwarte.... Co się dziwisz Bea, muszą kogoś "ukarać", dotąd będą polować, aż kogoś upolują. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:17 Jakoś mało w tym wszystkim szanownego niedoszłego tatusia... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:23 o jakim tatusiu mówisz...z jednej dyskusji wynika, ze nikt z tatusiem sie nie liczy...niezaleznie jakie jest jego zdanie... kiedy pisałam hipotetycznie, ze ojciec nie zgadza sie na aborcje, i postanawia zabrac dziecko...i wychowywac, to napisano, ze to nie jego sprawa..... jego sprawa moga byc tylko alimenty , gdy dziewczyna zdecyduje ie urodzic... więc skoro zwalnia sie, a moze nawet nie zwalnia, tylko wogóle nie bierze pod uwage ojca...to po co teraz o niego sie pytac...? Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:19 bea.bea no i wsadziŁaś kij w mrowisko, znów będzie kłótnia.Tym razem o to czy dziewczyna ma się kajać czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:25 sorki... ale to sredniowiecze...to ze jedna usunela legalnie za przyzwoleniem...te ekskomuniki, i co tam jeszcze...to smieszne po prostu... i nie moge... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:26 jesli chce pozostac katoliczka to MUSI sie pokajac! Wg kosciola katolickiego zgrzeszyla, wiec czas na zal za grzechy! Czego nie musi, to pozostac katoliczka... Jawnie, mysla, mowa, uczynkiem i zaniedbaniem wykazala sprzeciw regulom tej religii... wiec wyjscia sa dwa : albo uderzyc sie w piers, albo wystapic z szeregow... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:30 ale jest urzednikiem panstwowym...i to jest jej punkt pierwszy... a sprawy swojego sumienia, moze czyscic, w kosciele po pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:36 ale przeciez nie ona sie tu wypowiada! To sam kosciol domaga sie zalu za grzechy. Pytanie jakie sie tu nasuwa, to czy kosciol pozwoli jej oczyscic sumienie dyskretnie! Bo jest mowa o publicznym kajaniu sie. Ja pytam, kiedy ludzie wreszcie beda mieli odwage publicznie deklarowac swoje poglady? Nie na forum, ale w zyciu! Ilu niewierzacych albo wierzaych w co innego zasuwa w niedziele na msze, chrzci dzieci, posyla do komunii, bierze katolicki slub dla swietego spokoju? Jak dlugo ludzie beda popierac swa biernoscia to co dzieje sie w tym chorym kraju???? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: ma_dre 24.06.08, 20:00 ma_dre napisała: > jesli chce pozostac katoliczka to MUSI sie pokajac! Wg kosciola katolickiego > zgrzeszyla, wiec czas na zal za grzechy! Czego nie musi, to pozostac > katoliczka... Jawnie, mysla, mowa, uczynkiem i zaniedbaniem wykazala sprzeciw > regulom tej religii... wiec wyjscia sa dwa : albo uderzyc sie w piers, albo > wystapic z szeregow... ta pani przedewszystkim jest Polką i tak jak pisałam przedewszystkim powinna przestrzegac prawa i konstytucji polskiej - nie jesteśmy państwem wyznaniowym - religia to sobista sprawa każdego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:24 Alez nie mozna sie z tym panem nie zgodzic! Bycie katolikiem to dostosowanie sie do regul jakimi kieruje sie katolicyzm. Z tym ze nie kazdy musi byc katolikiem. Gdyby ludzie mieli odwage nareszcie sie samookreslic, automatycznie kosciol stracilby to ogromne poparcie, jakim cieszy sie w kraju zwanym Polska! ...z tym ze wiekszosc Polakow to jednak tchorze, jesli chodzi o kwestie religijne... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:26 to jakie prawo obowiazuje w tym kraju...bo nie wiem... a jesli to swiete prawo...to dla kogo sa te swieckie prawa..? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:28 jedna i druga kobieta, oraz wszsytkie osoby, ktore braly udzial w tym wydarzeniu postapily zgodnie z sumieniem... polskie prawo jak na razie pozostaje prawem swieckim... pytanie tylko, jak dlugo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:28 Ale panią minister przede wszystkim obowiązuja przepisy prawne. I do nich ma sie stosować, bo póki co z ich przestrzegania jest rozliczana a nie z cotygodniowej obcności na mszy w kosciele Jej wyznanie w tej kwestii nie ma żadnego znaczenia. Ludzie, nie żyjemy w państwie wyznaniowym, gdzie religia wpływa na wszystkie sfery życia..litości..... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:31 alez zupelnie sie z tym zgadzam, nie rozumiem tylko tego zdziwienia reakcja kregow katolickich! Przeciez nie beda przyklaskiwac... Odpowiedz Link Zgłoś
iwi.k1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 10:21 kali_pso napisała: > Ale panią minister przede wszystkim obowiązuja przepisy prawne. I do > nich ma sie stosować, bo póki co z ich przestrzegania jest > rozliczana a nie z cotygodniowej obcności na mszy w kosciele > Jej wyznanie w tej kwestii nie ma żadnego znaczenia. > Kali_pso, do tej pory zawsze się z Tobą zgadzałam, ale w tej kwestii nie mogę. Jeśli jesteś katoliczką, jesteś nią zawsze i wszędzie, także w pracy. Jeśli pani Kopacz jest prawdziwie wierząca, nie mogłaby zrobić tego co zrobiła. Wg. mnie żeby zostać w zgodzie ze swoim sumieniem i nakazami KK powinna złożyć dymisję, i tyle. Tak jak lekarz wierzący może odmówić wykonania zabiegu aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: iwi.ki 25.06.08, 11:26 a ja będę stać przy swoim - dwóm panom dobrze służyć nie można - to nie katolicki kraj - i nie wszyscy w tym kraju to katolicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwi.k1 Re: iwi.ki 25.06.08, 11:40 Ależ ja się z Tobą zgadzam! Nie da się. Czyli jeśli jest się katolikiem mimo wszelkich przeciwności trzeba postępować jak katolik. W tym wypadku zrezygnować z posady na rzecz bycia w zgodzie ze swoim sumieniem - sumieniem katolika. Jeśli nie można zrobić nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: iwi.ki 25.06.08, 12:15 no chyba nie za bardzo uważam, ze na stanowisku ministra powinno się być ministrem - nie wszyscy w tym kraju to katolicy - jak można dobrze służyć i Polsce i Watykanowi? Przedewszystkim p.Kopacz jest Polką i powinna dostosować się do konstytucji, która w tym kraju stanowi prawo. A religia niech zajmuje nastepne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: iwi.ki 25.06.08, 12:36 iwi.k1 napisała: > Ależ ja się z Tobą zgadzam! Nie da się. Czyli jeśli jest się > katolikiem mimo wszelkich przeciwności trzeba postępować jak > katolik. W tym wypadku zrezygnować z posady na rzecz bycia w zgodzie > ze swoim sumieniem - sumieniem katolika. Jeśli nie można zrobić nic > więcej. Powinno się więc także rezygnować z posady, jeli wiąże się z konieczności pracy w niedzielę i święta. Jak to jest, że w niedziele można pracować, jesli pracodawca tego wymaga i nie jest to grzechem? A minister w analogicznej sytuacji czyli wywiązujący się z obowiązków, jakie nakłada na niego pracodawca - grzeszy i to tak bardzo, że podlega karze ekskomuniki? Bo pracujących w niedziele jest zbyt wielu, aby konsekwentna organizacja kk mogła utrzymać swoją pozycję? Ja nie mam wątpliwości, że Kościołowi chodzi o władzę. Władzę - czyli realny wpływ na ludzi. Przecież jest to wpisane w jego ideologię. Jednak w samym Kościele ścierają się wpływy ludzi, kórzy chcą otwarcie regulować prawo i wywierać presję na rząd, oraz ludzi, którzy wolą iść na pewne ustępstwa, majac świadomość, że otwarta wojna i postawienie wielu osób zaliczających się do kk przed konkretnym wyborem może faktycznie ograniczyć wpływy Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Nie, nie, nie... 25.06.08, 12:23 Jeśli jesteś katoliczką, jesteś nią zawsze i wszędzie, także w pracy Możesz się nie zgadzać, Twoje prawo. Pani minister Kopacz obejmując to stanowisko dostała zadanie dbać o "zdrowie" wszystkich obywateli naszego kraju niezależnie od ich wyznania. Nikt też obdarzając ją tym stanowiskiem nie pytał sie o jej wyznanie. Dla mnie sprawa jest prosta- ona wykonuje swoje obowiązki i nie wyobrażam sobie, aby minister w demokratycznym, niewyznaniowym kraju mógł podjąć inna decyzję. Co teraz zrobi Kopaczowa- tego nie wiem i to dopiero jest jej prywatna sprawa. Prawa nie złamała i to jest najważniejszeP Ciekawe , czy gdyby pani minister była Żydówką i obowiązywał ją szabat od zmierzchu w piątek do zmierzchu w sobotę, a więc zakaz pracy, gorliwi katolicy ujęliby się za panią minister i atakowali Tuska, aby zwolnił ją z wykonywania obowiązków w ten czasP Albo przynajmniej poparli wyznawców Jahwe, którzy mieliby taki postulat Jak myślisz?PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:29 No to widzę, że na dzisiejszy wieczór lekturę mam zapewnioną. Grisham poczeka Piszcie, piszcie więc Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Czekamy na drugą Canossę;)??PPPPPP 24.06.08, 19:29 Oby pani Kopacz nie zbrakło zdrowego rozsądku i ikry Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Czekamy na drugą Canossę;)??PPPPPP 24.06.08, 19:37 jak zan zycie to pokaja sie w przyszla niedziele... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Czekamy na drugą Canossę;)??PPPPPP 24.06.08, 19:38 Paryż wart mszy...? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso he,he.... 24.06.08, 20:20 Henrykowi Burbonowi przejście na katolicyzm wydłużyło żywot, ale i tak nie uniknął śmierci z rąk fanatyka katolickiegoP Czyż to nie powinna być przestroga dla pani minister? Wszelkie flirty z KK kończą się najczęściej przegraną strony rządzącej..może czas przestać umizgiwać się? Ta nagonka na Kopaczową, to wyraz desperacji a nie siły Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: he,he.... 24.06.08, 20:58 > Henrykowi Burbonowi przejście na katolicyzm wydłużyło żywot, ale i > tak nie uniknął śmierci z rąk fanatyka katolickiegoP A, to jego zaciukał jakiś pies pański? Właśnie nie mogłam sobie przypomnieć. KK wygrywa w starciach politycznych zawsze, bo ma rząd dusz. Tego żadna partia nie przeskoczy, może co najwyżej się podpiąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:37 Publiczne upominanie pani minister działającej zgodnie z przepisami, grożenie jej ekskomuniką, nakazywanie pokuty jest żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 19:38 Polska plawi sie w calym morzu zenady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cora73 Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 20:01 Cyrk!!!!!! Mnie sie chce z tego smiac..moze dlatego ze nie musze mieszkac w tak obludnym , falszywym panstwie jakim jest( czy staje sie ?) polska.KK w polsce jest dla mnie instytucja ZALOSNA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: niech to sie skonczy..... 24.06.08, 20:32 Terlikowski to debil, wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 10:52 A ja nie rozumiem, czemu wy się tak bulwersujecie. Postąpiła wbrew nauce Kościoła i Kościół chce ją ukarać zgodnie ze swoim prawem. Nikt jej nie chce wsadzać do więzienia, ani karać grzywną. Jako obywatelka i urzędnik postąpiła zgodnie z prawem świeckim, ale jako katoliczka sprzeniewierzyła się zasadom wiary. Czy każdy ma mieć prawo być katolikiem niezależnie od tego, czy przestrzega zasad wiary? To przecież nie jest nasze prawo niezbywalne, od czegoś jednak ono zależy. Zaznaczam, że w kościele bywam od święta, nie jestem bardzo zaangażowana, ale uważam, że wykluczenie z kościoła jeśli złamało się zasady wiary (jaskrawie) jest zasadne niezależnie od tego, że nie złamało się prawa. To są dwa zupełnie różne porządki. I nie jestem za tym, aby 14-latki rodziły, choć mając dzieci uważam, że są większe nieszczęścia na świecie, niż urodzenie dziecka w tak młodym wieku, a mało jest nieszczęść większych, niż śmierć dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 10:53 aha, i jeszcze jedno - dlaczego tak was boli to, że znienawidzony kościół wydali p.Kopacz ze swoich szeregów? Powinno to wrogów kościoła cieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 11:29 spacey1 napisała: > aha, i jeszcze jedno - dlaczego tak was boli to, że znienawidzony kościół wydal > i > p.Kopacz ze swoich szeregów? Powinno to wrogów kościoła cieszyć bo to nie jest kraj wyznaniowy - religia to twoja prywatna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 11:42 To nie jest kraj wyznaniowy toteż p. Kopacz nie chcą zawiesić w prawach obywatela, tylko wydalić z szeregów Kościoła. Jedyne, co mnie w tym wkurza, to ze się robi z tego spektakl medialny. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 12:17 wszystkich się nie zadwoli....ale prawo i konstytucja stanowią co w tym kraju można a czego nie. I do tego powinniśmy się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 13:28 Kurczę, chyba się nie rozumiemy Przecież nie chcą jej karać "cywilnie" tylko "kościelnie". Co ma do tego Konstytucja??? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 13:43 bo to jest Polska a nie Watykan. Tu obowiązuje Konstytucja a nie konkordat. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 14:02 no i kurde dlatego ta pani nie ma ponieść odpowiedzialności karnej ani cywilnej tylko kościelną. czy to naprawdę jest takie niejasne dla ciebie? To tak, jakby istniało koło przeżuwaczy kitu, którzy zobowiązują się do żucia kitu 24 godziny na dobę. I jeden by wypluł kit. I koło chciałoby go wykluczyć. Nie miałoby prawa tego zrobić? Czy wtedy też byś się powoływała na konstytucję? No taka jest i ta sytuacja, czy to tak trudno pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 15:26 dlatego że prawo cywilne i karne jest u nas inne niż te kościelne Odpowiedz Link Zgłoś
cora73 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 12:42 To moze szanowny KK w polsce powinien za zaczac od robienia porzadkow w swoich szeregach? Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 13:37 może to glupie porownanie...ale ekskomunika dla publiki jest ok....tak... bo czy z zasadami wiary jest molestowanie przez ksiezy dzieci...czy słyszysz o ich ekskomunikowaniu.... wybaczono nawet jakiemus tam biskupowi który zaz sie ozenil a za chwile mu sie odmieniło....i nikt go nie ....ekskomunikowal... przypominanie o tym ze ktos jest katolikiem, i powinien sie odpowiednio zachowywac, nie jest powszechna maniera... jest tylko wtedy gdy istnieje taka potrzeba,,,, a to sie chyba nazywa obłuda... Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 14:09 się wypowiedziałam powyżej co do zasady (i tu się nie zgadzam z większością oburzonych), a z tym, co Ty piszesz o tej obłudzie to się w pełni zgadzam. Jestem jednak zdania, że np. jeśli dziesięciu złodziei uniknęło kary, to znaczy, że jedenasty też ma na zasadzie precedensu uniknąć. Wypowiadam się jedynie co do logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata_wiedzma Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 14:11 mnie tez dziwi, to że KK nie załatwia tego na swoim gruncie. Niech ją tam sobie wyrzucaja z kosciła, jeśli maja ku temu podstawy, ale czemu robią to publicznie? To naprawdę bardziej przypomina polowanie na czarownicę, niż egzekwowanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: niech to sie skonczy..... 25.06.08, 14:15 publicznie to został złożony wniosek tylko nie pamiętam przez jaką organizację Odpowiedz Link Zgłoś