Gość: katakila Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: *.w90-27.abo.wanadoo.fr 30.12.09, 18:20 Czy ten ksiadz czytal Ewangelie i czy wie kto to byl Chrystus. Wydaje sie ze nie. Chrystus glosil zawsze milosierdzie i przebaczenie..Ten tzw.duchowny to zwykly urzedas szukajacy kasy- precz z nim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Szamanom w d... się poprzewracało IP: 193.0.72.* 30.12.09, 18:34 Sukienkowi powinni pamiętać o tym, że my sobie bez tych pasożytów doskonale poradzimy; oni bez nas są niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrumorr Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 18:48 Chrystus przebacza tym, którzy żałuja swych złych uczynków, proszą o przebaczenie, obiecują poprawę i naprawiają wyrządzone krzywdy. Co ma z tym wspólnego ten konkretny ksiądz? Bardzo słusznie postąpił. Zmarła za życia dowiodła, że nie chce mieć do czynienia z obrzędami katolickimi. Obecność księdza na pogrzebie byłaby pogwałceniem jej zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k IP: 62.121.73.* 30.12.09, 22:13 To ma wspólnego, że córka bohaterki artykułu (nie wiemy nic o jej praktykach religijnych) go zaprosiła na wizytę, a on Ją zignorował. W ostatnich latach przeprowadziłem się do nowego lokum. Przy pierwszej wizycie duszpasterkiej (chyba słusznie ostatnio nazywanej 'wizytą po kolędzie') próbowałem nawiązać jakiś kontakt z urzędniczyną, który mnie odwiedził. Oczywiście był bardzo zdziwiony, "dziś nie pora na rozmowy", "jestem spóźnony" itp. Nawet na próbę ofiary zareagował - "nam nie wolno brać pieniędzy podczas wizyt duszpasterskich". Zatem po jaką chodzi na te "wizyty"? W mojej poprzedniej lokalizacji z kolędującym Księdzem zawsze był jakiś kontakt, dawniej - mógł mnie zganić za błędy przy ministrantce a. na lekcjach religii, mogłem Go zpytać o dowolne wątpliwości n/t wiary lub życia. A ten? Przyszedł po to, żeby dać mi obrazek? Takiego dusz-pasterza, to ja chyba nie potrzebuję. Od tamtego czasu nigdy podobnych nie wpuszczałem. Oznajmuję to nie z dumą, lecz z żalem. I tęsknotą za prawdziwymi kapłanami-pasterzami... Odpowiedz Link Zgłoś
zebu43 Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... 30.12.09, 18:27 1) Póki monopol na pogrzeby mają czarni, póty psim obowiązkiem klechy będzie katolicki pogrzeb delikwenta, jeśli zażyczy sobie tego rodzina. 2) To, że wielu ludzi, zwłaszcza na wsi i w małych miastach, niezależnie od życiowej postawy, nie wyobraża sobie pogrzebu (ślubu też) innego niż kościelny, "bo co ludzie powiedzą", to nie wina ich samych, tylko kleru, który panoszy się ponad wszelkie pojęcie i konsekwentnie realizuje (w XXI wieku, w sporym kraju w środku Europy) swą wizję państwa wyznaniowego. 3) Dla siebie poproszę: kremację, świecki pogrzeb, brak jakichkolwiek symboli religijnych na grobie. 4) Pozdrawiam myślących i czujących. Oszołomom i tak nic już nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 18:28 Dokladnie tak samo postąpil proboszcz mojej parafii w 1947 roku. W końcu uczestniczyl w pochówku mojej Babci...ale z oporami. Potem udowodniono mu podwójne sprzedawanie miejsc na cmentarzu. Proboszcz, który nastal po nim też próbowal różnych "szantażyków" by zagonić trzódkę z mojej rodziny i mnie do kościola. Z miernym efektem, więc powiedzial mnie,że nie wpuści trumny z moją mamą do kościola, (bo są upaly i pewnie będzie śmierdzieć!!!). Inny ksiądz z tego kościola odprawil mszę i towarzyszyl przy pochówku a nie znajomy od lat proboszcz. No cóż ... "wolnoć Tomku w swoim domku" - ale czy to się godzi? Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head [...] 30.12.09, 18:33 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rudakrzyzaczka Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... 30.12.09, 18:37 "Głos" dokonał tutaj lekkiej manipulacji- ksiądz odmówił wizyty na cmentarzu, ale odprawił msze w intencji zmarłej. Taka informacja powinna się w artykule znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Dziwne-ludkowie plują na Kościół i żądają posługi 30.12.09, 18:42 Podważanie Zasad Wiary,Dekalogu, Przykazań Kościelnych to przecież grzech i ludzie którzy nie praktykują, a przed śmiercią nie pojednali się po katolicku z Bogiem nie maja prawa oczekiwać posługi ze strony kleru. Czy to dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thinking_head Plują na kler IP: *.mcx.pl 30.12.09, 19:15 Kościół to cały Lud Boży a nie tylko jego urzędnicy (ta tak jakbyś utożsamiał Polskę z aktualnie rządzącą ekipą). A kler broniąc swojej uprzywilejowanej pozycji zawsze krzyczy, że krytyka kleru to krytyka kościoła, Boga etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Plują na kler IP: 62.121.73.* 30.12.09, 22:19 Duży plus!!! Większość już zdaje się zapomnieć, że Kościół to nie budowla czy instytucja, a Wspólnota (nie mylić z np. wsp. mieszkaniową, bo ta z założenia musi podlegać normom prawno-finansowym). Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k 30.12.09, 18:43 No i zupelnie jasne: od pogrzeby dla kazdego jest cmentarz komunalny, katolicki jest dla katolikow. Nie ma w tym nic dziwnego. Natomiast - moim zdaniem - zle zrobil, nie zachodzac po koledzie, powinien zjasc do wszystkich chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo co to ma byc? IP: 94.254.224.* 30.12.09, 18:44 nie wiem jak jest finansowany Kościół. Ale wydaje mi się ze ten ksiądz nie miał prawa odmawiać zmarłej katolickiego pogrzebu jeśli byla katoliczka. Tym bardziej nie praktykującą,czyż nie na zagubionej owieczki szukał pan Jezus pozostawiający resztę stada. Ksiądz teraz stał się bardziej człowiekiem a niżeli duszpasterzem. Tacy jak on wędruje przed sąd i tłumaczom się tam z molestowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Wierzący Miała Boga w D. to czemu rodz. nagle taka wierząca IP: *.knc.pl 30.12.09, 18:52 Całe życie miała pewnie Boga w D. a tu przyszło odchodzić z tego świata i się zaczeli wszyscy nawracać. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Miała Boga w D. to czemu rodz. nagle taka wie 30.12.09, 19:04 Znałeś tę kobietę? Więc daruj sobie takie głodne kawałki. Ona nie chodziła do kościółka (też z różnych powodów, może była chora?), Boga (tego czy innego) mogła mieć w sercu. A to różnica zasadnicza... Niech zgadnę: jesteś rzymskim katolikiem, prawda? Katolickie miłosierdzie aż z ciebie bije. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Miała Boga w D. to czemu rodz. nagle taka wie IP: *.cityconnect.pl 30.12.09, 20:53 Właśnie, czytając te wszystkie posty Katolików utwierdzam się tylko w mojej decyzji odejścia od kościoła. Toż to jak z Orwella:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Miała Boga w D. to czemu rodz. nagle taka wie IP: *.chello.pl 30.12.09, 21:17 stawiamy na jakość a nie na ilość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed to nie jest usługa tylko posługa IP: 94.78.132.* 31.12.09, 12:55 jak zmądrzejesz to się może zdążysz przed śmiercią nawrócić i wezwiesz księdza. Jeśli nie to jeśli żyłeś jak zwierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierzący Niewierzących nie powinno się chować z Bogiem IP: *.knc.pl 30.12.09, 18:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Niewierzących nie powinno się chować z Bogiem IP: *.net.pulawy.pl 30.12.09, 19:07 Ten wierzący chyba nie wie że umarły całą uroczystość pogrzebową ma głęboko w dupie idzie głównie o tych co pozostali,czy uważasz że Ciebie robaki nie wpieprzą tak samo jak tego którego nie pochował klecha ciemna maso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thinking_head A skąd wiesz, kto jest wierzący? IP: *.mcx.pl 30.12.09, 19:21 Kto Ci dał prawo o oceniania innych ? Nie sądźcie, albowiem będziecie sądzeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: *.net.pulawy.pl 30.12.09, 18:53 Tak właśnie postępują czarni (nie chodzi o afrykanów),nie chodzisz na religię - nie da Ci ślubu,nie zaprosisz go na kolędę nie ochrzci Ci dziecka,nie chodzisz do kościoła i nie dajesz im na tacę - nie pochowają Cię.Praktycznie człowiekowi który zmarł jest wszystko jedno idzie o rodzinę i bliskich zwłaszcza w małych miejscowościach. Ludzie olejcie tych sk.......ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k IP: *.chello.pl 30.12.09, 18:58 Ty zakłamana lewacka szujo lżysz całe życie Boga a potem wymagasz ksiedza na pogrzebie, hipokryto zakłamany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em @nauczyciel IP: 94.78.132.* 31.12.09, 12:59 A czy to coś złego?! Jeśli odwracasz się od Kościoła, to chyba naturalne, że stawiasz się poza jego nawiasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w godz. śmierci śmieci na śmietnik, katolików na cmentarz katolick IP: *.knc.pl 30.12.09, 18:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmieć Re: śmieci na śmietnik, katolików na cmentarz kat IP: *.net.pulawy.pl 30.12.09, 19:11 Tak właśnie postępują głęboko wierzący.Ty pewnie jesteś od Rydzyka łachudro. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler A czy zmarła została za życia wykreślona z ksiąg? 30.12.09, 19:01 Czy ksiądz pleban wykreślił był zmarłą z ksiąg parafialnych? Nie? A więc wg oficjalnej retoryki Kościoła była jego członkiem. Dlatego miała pełne prawo do pochówku w obrządku tegoż Kościoła. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thinkng_head Re: A czy zmarła została za życia wykreślona z ks IP: *.mcx.pl 30.12.09, 19:10 Trudno jest wypisać się z ksiąg, oj trudno ... Odpowiedz Link Zgłoś
bengt33 Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... 30.12.09, 19:03 Przerabialam to!Ksiadz odmowil katolickiego pochowku mojego dziadka bo nie chodzil do kosciola (dziadek uwazal, ze Bog to nie kosciol a kosciol to nie Bog).Babcia prawie sie przeprowadzila do Kosciola i to dla niej mial byc ten pogrzeb.Nie mialam wyboru, wyrazilam zgode na swiecki pochowek. Przed odejsciem z kancelarii zlozylam "ofiare na kosciol". Pan ksiadz otaksowal sume i z mina niewiniatka spytal sie o ktorej godzinie bedzie pogrzeb i kazalprzyslac posiebie autko. podobnie bylo z moja Mama. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k IP: *.chello.pl 30.12.09, 19:12 HIPOKRYTO masz pretensję ze dziadek olewał kosciół? Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24kr Zachowywała się jak zwierzę nie chodząc do kościoł 30.12.09, 19:03 a. Tak też została potraktowana. Katolicki pogrzeb to nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thinking_head Zachowywałeś się gorzej niż zwierzę IP: *.mcx.pl 30.12.09, 19:13 Pisząc swój komentarz. A co do obowiązków to poczytaj kodeks prawa kanonicznego zamiast Naszego Dziennika i tego typu 'dzieł' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierze Re: Zachowywała się jak zwierzę nie chodząc do ko IP: *.net.pulawy.pl 30.12.09, 19:18 Właśnie widać czego naucza kościół,ludzi którzy inaczej ułożyli swoje życie porównywać ze zwierzętami wstyt mi za ciebie zwierzaku inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuz Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: 94.254.161.* 30.12.09, 19:10 Oskarżyłbym go o obrazę uczuć religijnych na miejscu tych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: *.chello.pl 30.12.09, 19:11 Że co ze nie wpuszczono jej na cmentarz, zmarła musiała wpełzać nocą na waleta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ri-pi "pasterze " czy aby na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 19:16 A po cholerę prosicie takich "pasterzy " o posługę. Zdajcie sobie sprawę , że to Stwórca Nam grzechy odpuszcza i będzie osądzał na Sądzie Ostatecznym. I wierzcie mi , że wielu z tych "pasterzy " nie znajdzie uznania u Stwórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 biznes is biznes 30.12.09, 19:17 To ile teraz wynosi "bo nie praktykowała" ? 5 tysięcy "na remont dachu" załatwi sprawę ? Nie ma to jak miłość do bliźnich. W królestwie niebieskim czekają na ciebie księżulku, z otwartymi rękami. No ale kto by w takie rzeczy wierzył, no nie ? Dać takim przywileje i im odbija. Musieliby zacząć płacić podatki jak normalny człowiek, PIT złożyć, 700 zł miesięcznie ZUSu itp. to by zaczęli dbać o klientów. A tak nauczyli się, że im się wszystko należy i wszystko im wolno. Jakoś nie słyszałem, żeby księża cierpieli na bezrobocie, umierali z głodu czy zimna. Za pedofilię też nie posiedzą. To co się dziwić takiej postawy roszczeniowej. Wielu z nich może i miało powołanie, ale w chwili kryzysu szybko o nim zapomnieli i dali się łatwo przez SB odwrócić. SB niby już nie ma, a moralność TW księży dobrze się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Re: biznes is biznes 30.12.09, 19:31 Zapomniałem o jednym z moich ulubionych cytatów :) "Droga koleżanko, taka pobłażliwość wobec studentów jest niedopuszczalna. Gotowi pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich!" (c) "Chłopaki nie płaczą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: *.chello.pl 30.12.09, 19:18 Ciekawe czy doczekam jazgotu ateistów żeby trumnę z Michnikiem w kosciele przed pogrzebem trzymać, jak było z Geremkiem, zakłamni hipokryci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klerOFF Z taką samą determinacją kler powinien - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 19:19 bezproblemowo i prosto załatwiać APOSTAZJĘ dla chętnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Z taką samą determinacją kler powinien - 30.12.09, 20:28 Wytłumacz mi,proszę, bo nic z tego nie kumam. po cholerę ludziom nie należącym do Kościoła Katolickiego jakiś kretyński świstek poświadzcajacy jakąś idiotyczną apo-coś tam, coś tam ??? Ja, gdybym miał cały ten Kościół gdzieś, to nigdy bym nie tracił czasu na łażenie do księdza i zawracanie mu głowy. Co by mnie to obchodziło ? Chyba najważniejsze jest to czy sam(a) czujesz się czy nie członkiem Kościoła ? Mówi się że inaczej Twoej nazwisko pozostanie na wieki wieków w księgach parafialnych. I dobrze, po pierwsze, gdyby mnie nawet sto organizacji wpisało jako swojego członka to co by mnie to obchodziło ? Oczywiście o ile nie żądali by płacenia składek. Po drugie, jak praktyka pokazuje w księgach parafialnych najłatwiej odnaleźć jakiekolwiek dane po wielu latach, państwo naogół je gubi, więc może lepiej niech już tam zostaną, może jacyś Twoi potomni za sto lat będą chieć się czegoś dowiedzieć tworząc drzewo genealogiczne Twojej rodziny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klerOFF Re: Z taką samą determinacją kler powinien - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 21:37 Oczywiście, zadałem to pytanie trochę retorycznie. Chciałem zwrócić uwagę na hipokryzję instytucji kościelnej, która z jednej strony utrudnia formalizowanie odejścia z Kościoła a z drugiej strony odmawia konsekwentnie pogrzebu z udziałem księdza wierzącej rodzinie. Pani zmarłej i tak wszystko jedno ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbuntowany Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: 82.139.165.* 30.12.09, 19:27 ksieza za duzo zadza w naszym kraju tez byl ostatnio z ksiedzem klopot bo zmarla chcial pochowac na 4 dzien po smierci bo swieta bo wniedziele mnie chowa to znow nie ma swiadectwa zgonu to znow aktu zgonu to dziekan nie pozwolil i tak w kolko cos wymyslal przesada ze strony takich ksiezy Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k 30.12.09, 19:36 Poproś o pomoc kogoś starszego i napisz jeszcze raz co masz na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k IP: 94.78.132.* 31.12.09, 13:03 "ksieza za duzo zadza w naszym kraju" A ja głupi myślałem że Platforma i niejaki Don Aldo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burn Wprowadzić podatek dla księży! IP: 89.25.213.* 30.12.09, 19:27 Zastanawia mnie, dlaczego jeszcze nikt nie wpadł na pomysł, by opodatkować księży? Fiskus tropi bezrobotnych na allegro.pl, którzy wyprzedając swoje rzeczy osiągają "przychód" tymczasem księża mają El Dorado, nie płacą nic, coś chyba jest nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nedefere Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do koś... IP: 80.48.167.* 30.12.09, 19:27 He he he ... ... wy durne owieczki ... znaczy się przepraszam baranki ... he he he Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Ksiądz odmówił pochówku, bo nie chodziła do k 30.12.09, 19:30 Nie rozumiem - ksiądz stał na stanowisku poszanowania woli zmarłej, którą rodzina najwyraźniej chciała pogwałcić (pewnie ze względu na to "co ludzie powiedzą"). Potraktował zmarła poważnie - to miał byc jej pogrzeb a nie rodziny więc jej wolę wziął pod uwagę - ona najwyraźniej nie chciała miec nic wspólnego z kościołem więc pewnie nie chciala tez konsekwentnie katolickiego pogrzebu. Odpowiedz Link Zgłoś